06.01.15, 00:09

Blokus to gra z pełna napięcia. Wymaga skupienia uwagi, dalekosiężnego planowania i myślenia strategicznego. Jedna z najczęściej wyciąganych u nas gier. Chociaż na pozór wydaje się bardzo prosta, to chyba nigdy się nie nudzi. Każda rozgrywka jest inna, każda dostarcza nam mnóstwo frajdy smile
Celem gry jest umieszczenie jak największej ilości płytek na planszy. Każdy z graczy ma po 21 płytek w jednym kolorze. Należy wyłożyć na planszę wszystkie swoje klocki. Warunek jest jeden: klocki w tym samym kolorze mogą się łączyć co najwyżej rogami, ale nigdy całymi ściankami. Gracz poza układaniem swoich klocków musi starać się również blokować ruchy przeciwnika. Wygrywa ten, kto ułoży wszystkie swoje klocki, lub ten kto na koniec rozgrywki ma ich najmniej.

Wiek sugerowany - 7+, ja myślę, że spokojnie poradzą sobie już pięciolatki.

Gra występuje w kilku wersach - u nas największym uznaniem cieszy się Blokus Duo.
Blokusa wydała Granna i Mattel, Piatnik zaś ma podobną (twórcą jest Reiner kniazia, ten od żółwi) która nazywa się Callisto.

Dodam jeszcze, ze to chyba najbardziej utytułowana gra XXi wieku

Obserwuj wątek
    • gopio1 Re: Blokus 7+ 06.01.15, 20:21
      Bardzo lubię Blokusa. Mamy klasycznego, ale bardzo dobrze gra się też we dwójkę - to albo gramy, że każdy ma dwa kolory albo zmniejszamy planszę do rozmiaru duo (zakrywamy pozostałymi klockami)

Z mniejszymi dziećmi (zaczęliśmy grać jak dzieci miały 5-6 lat) graliśmy często we trójkę, dając młodym fory - w jednym rogu dorosły, obok z dwóch stron dzieci, róg pomiędzy dziećmi był wolny - dzięki temu wszystkim udawało się położyć wszystko i unikaliśmy frustracji porażki smile

Teraz gramy mniej, ale nadal wyciągamy. Bardziej lubi córka, która po skończonej grze lubi sobie coś poukładać traktując blokusa jak mozaikę, i tworząc np. takie rzeczy:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3767010,2,1,Zyrafka-Blokus.html
    • agni71 Re: Blokus 7+ 06.01.15, 22:10
      Ja równiez bardzo lubię Blokusa. Fajne jest też to, że gra jest szybka i dynamiczna. Dobra, gdy nie ma czasu na bardziej rozbudowane planszówki. Najfajniej gra się w 4 osoby w klasycznego, ale mamy tez wersję Duo, dla 2 osób.
      Dodatkowa zaletą jest trwałość i estetyka gry.
    • aniam123 Re: Blokus 7+ 07.01.15, 10:54
      Dziewczyny czy któraś z Was widziała na żywo wersję 2014 i Classic i może się wypowiedzieć?
      Interesuje mnie jakość wykonania i rozmiar planszy.
    • per-vers Re: Blokus 7+ 10.01.15, 16:49
      Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką pożyczonego egzemplarza Blokusa w wersji klasycznej. (big_grin)
      Niestety w grze nie ma instrukcji. Podstawowe zasady znam, ale czy posiadacze mogliby mi napisać:
      - czy dobrze rozumiem, że zawsze trzeba zaczynać od rogu i że to najbardziej narożne pole musi być najpierw zakryte?
      - jak gra się we dwoje? Czy trzeba grać 2 kolorami czy może jest jakiś inny jeszcze sposób?
      - jak gra się we troje?
      - jak liczy się punkty? Podobno liczy się nie tyle całe klocki, co kwadraciki w tych klockach, które nam zostały? Ale też podobno są jakieś karniaki za któryś z klocków?
      A może ktoś wkleiłby zdjęcie/przesłałby na maila całą instrukcję?
      Z góry dziękuję smile
      • per-vers Re: Blokus 7+ 10.01.15, 16:50
        I jeszcze: jakie rozmiary ma plansza do Blokusa Duo?
      • agni71 Re: Blokus 7+ 10.01.15, 18:01
        > - czy dobrze rozumiem, że zawsze trzeba zaczynać od rogu i że to najbardziej na
        > rożne pole musi być najpierw zakryte?

tak, zawsze zaczynamy od rogu i tak, narożne pole musi być zakryte

> - jak gra się we dwoje? Czy trzeba grać 2 kolorami czy może jest jakiś inny jes
        > zcze sposób?

dwoma kolorami

> - jak gra się we troje?

każdy graczy wykłada jeden kolor, kolor przez nikogo nie wybrany jest wspólny - elementy tego koloru sa wykładane na zmianę przez wszystkich graczy

punktacja tego koloru przy podliczaniu jest pomijana

> - jak liczy się punkty? Podobno liczy się nie tyle całe klocki, co kwadraciki w
        > tych klockach, które nam zostały? Ale też podobno są jakieś karniaki za któryś
        > z klocków?

liczy się kwadraciki w klockach, które zostały, każdy kwadracik = - 1 p

za wylożenie wszystkich jest +15p, jesli ostatnim wyłożonym był pojedynczy kwadracik ma się dod. + 5 p.

plansza do blokusa duo ma wymiary 19 cm x 19 cm, mierząc po zewnętrznej, jest 1 cm margines

• gopio1 Re: Blokus 7+ 10.01.15, 18:44
        > jak gra się we dwoje? Czy trzeba grać 2 kolorami czy może jest jakiś inny jeszcze sposób?
        Jest inny - my tak gramy. Zmniejszamy planszę do rozmiaru Blokusa Duo (15x15 kwadratów). Zmniejszamy budując ramkę z pozostałych dwóch kolorów. Ale wtedy nie zaczynasz od rogu, tylko tak jak w duo.

> jak gra się we troje?
        Tak jak napisała Agni, ewentualnie wersja łatwa - gracie bez użycia jednego koloru - ja to nazywam wersją bezkonfliktową, bo wtedy wszyscy się upychają swoje klocki.

Mogę Ci wysłać skan instrukcji. Ale żadnej z tych wersji które Ci napisałam tam nie znajdziesz, bo to nasze rodzinne wariacje smile
        Chcesz na gazetowy?
        • per-vers Re: Blokus 7+ 10.01.15, 20:58
          Chcę na gazetowy smile
        • per-vers Re: Blokus 7+ 10.01.15, 20:59
          A jak się zaczyna w duo?
          • agni71 Re: Blokus 7+ 10.01.15, 21:24
            na planszy są zaznaczone pola startowe dla każdego z graczy, bliżej środka planszy, nie w rogu.
          • gopio1 Re: Blokus 7+ 10.01.15, 21:29
            Źle Ci napisałam! Duo ma 14x14 kwadratów!
            To dlatego, że nam się zdarza grać różnie - najczęściej tak jak trzeba, ale na początku ustawialiśmy kwadrat po 15 albo nawet 16 (jak dzieci były mniejsze). Ale zdarzało się i 13x13, żeby się pogrążyć wink
            Dlatego fajniej jest mieć klasyka, nie duo - daje więcej możliwości!

A zaczyna się tu gdzie kropki:
            https://cdn9.staztic.com/app/a/389/389486/blokus-duo-299478-1-s-156x156.jpg
            • sylwina76 Re: Blokus 7+ 10.01.15, 22:14
              Klasyk fajny, ale my częściej gramy w duo (zawsze łatwiej znaleźć chętnych).
              • per-vers Re: Blokus 7+ 11.01.15, 13:25
                Pograliśmy trochę (dziękuję za wszystkie wskazówki smile ) i już wiem, że chcę mieć tą grę na własność. Genialna big_grin
                Zobaczymy, którą wersję uda się upolować. Z dostępnością w normalnych sklepach raczej marnie... A jak już jest, to cena spora, jeśli nie zaporowa.
                • gopio1 Re: Blokus 7+ 11.01.15, 16:44
                  Na allegro jest klasyczna za 49,99 zł - nowa! smile
                • danaide Re: Blokus 7+ 11.01.15, 21:09
                  Ja kupiłam na all Blokus To Go - podróżne duo - powyprzedażową za niecałe 30 zł plus wysyłka. Magia, magia... Czekam na przesyłkę, podobno caławink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka