Dodaj do ulubionych

Tak sie jeńców nie traktuje

22.01.15, 11:31
www.youtube.com/watch?v=mm_ZxQ0SROs
Tutaj separatysci przywieźli na miejsce dzisiejszego ostrzału autobusu dwa dni temu złapanego pułkownika z dowództwa 93 brygady, to niedopuszczalne, tak sie jencow nie traktuje...
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 11:54
      www.youtube.com/watch?v=3_msbONhfGA&list=FL6f9qWsTVUNGRXRvvTimjUg
    • odyn06 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 12:43
      Anton. Z prawnego punktu widzenia nie ma tu mowy o stosowaniu konwencji haskich i wiedeńskich o traktowaniu jeńców.
      To co widać na filmach to lincz na oficerze regularnych wojsk kraju, którego obywatelami są ci którzy go próbują zatłuc.
      Na marginesie "jeniec" ma kajdanki na rękach....
      Jaki z tego wniosek?
      To element wojny propagandowej w której prorosyjscy separatyści wydali tłuszczy ukraińskiego oficera. Aby tłuszcza sobie pofolgowała, jak to tłuszcza.
      Ot, i wszystko.
      • anton_pl Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 12:56
        odyn06 napisał:

> Anton. Z prawnego punktu widzenia nie ma tu mowy o stosowaniu konwencji haskich
        > i wiedeńskich o traktowaniu jeńców.

To prawda że separatyści z tych republik nie sa podmiotem prawa międzynarodowego, ale jest tam struktura władzy, wybrana nawet w wyborach, a poza tym jest coś takiego jak przyzwoitość, ale z propagandowego punktu widzenie wiem że miejscowym ulży jak zobaczą bitego oficera wrogiej armii, pewnie chcieli w ten sposób rozładować niezadowolenie społeczne, wiadomo, zima, braki wszystkiego, ostrzał artylerii, zabici i ranni, nie jest wesoło, pobić ciężko go też nie dali, ale ja takie rzeczy zawsze bede oceniał negatywnie, bo przecież wiadomo co by sie stało jakby mnie wsadzili do klatki z tygrysami, tygrysy byłby niewinne, jak w sumie ci ludzie którzy mogli tam stracić najbliższych, itp.
        • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 13:06
          Mnie się w takich momentach zaraz przypomina przeczytany w dzieciństwie fragment jednej z książek na temat Bitwy o Anglię jak to gospodyni domu w ,którym mieszkał Polski lotnik opowiadała mu na temat tego ,że zestrzelonego pilota Niemieckiego bombowca zaprowadzili do gruzów domu ,który wcześniej zdążył zbombardować ,żeby zobaczył zwłoki czwórki dzieci ,które w tym domu zginęły - koniec opowieści był taki - "Ależ on musiał biedaczek przeżyć ten widok - tak mi go żal"!
          Drugim wyobrażeniem było twierdzenie wielu Brytyjczyków ,że Niemiecka inwazja na Wielką Brytanię nie ma sensu - "Przecież jak oni tu wylądują to biedacy umrą z głodu bo żaden porządny Angielski sklepikarz nie sprzeda im nic do jedzenia"!
          -Pozdrawiam!
          • stary_chinczyk Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 20:22
            Towarzysz Boa znowu wykazał się czujnością i odwrócił uwagę od negatywnego uczynku miłych Moskwie rebeliantów głupawą opowiastką dotyczącą Zachodu.
            Szkoda tylko że w Polsce to już nie działa.
            • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 20:37
              Twój prowadzący z CIA podpowiedział Ci co odpisać?! Spytaj go może o filmiki pokazywane z lubością przez Amerykańskie telewizje jak przeprowadzano uwłaczające godności badania Saddama!
              Chyba tylko Ty Możesz Być tak zadufany w sobie aby siedząc w USA pisać na forum o tym co myślą Polacy w Polsce! Częściej od Ciebie jestem w kraju ale za żadne skarny nie walnął bym takiego babola!
              • stary_chinczyk Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 05:14
                Jak nie działa opowiastka o Zachodzie to trzeba komuś naubliżać.
                • bmc3i Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 07:02
                  stary_chinczyk napisał:

> Jak nie działa opowiastka o Zachodzie to trzeba komuś naubliżać.

bo jak spiewal nigdyś Pietrzak, "A Pan mi mówi - Panie kontrolerze - że ja niestety do tych nie nalezy, ktorzy powinni zajmowac się Polską"
                  • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 11:33
                    O - czyżby w ramach oszczędności przydzielili wam jednego prowadzącego?!
                • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 11:32
                  Próbuj dalej - jak na razie cienko Ci to Wychodzi - jak nie głupi komentarz to ad persona - byle tylko nie na temat pisać co nie?! Musisz Swojego prowadzącego poprosić o leprze komentarze!
                  • bmc3i Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 04:10
                    marek_boa napisał:

> Próbuj dalej - jak na razie cienko Ci to Wychodzi - jak nie głupi komentarz to
                    > ad persona - byle tylko nie na temat pisać co nie?! Musisz Swojego prowadząceg
                    > o poprosić o leprze komentarze!

Blyskotliwe, nie blyskotliwe, wazne ze prawdziwe.
          • patmate Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 00:41
            marek_boa napisał:

> Mnie się w takich momentach zaraz przypomina przeczytany w dzieciństwie fragmen
            > t jednej z książek na temat Bitwy o Anglię jak to gospodyni domu w ,którym mies
            > zkał Polski lotnik opowiadała mu

Jak to się ma do teraźniejszego sposobu traktowania żołnierzy konfliktu? Te kajdanki, etc....
            panie obrońco kobiet z Youtuba w ciąży? ;-)

Pzdr
            • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 02:09
              A nijak! Ty Możesz Swoją babę lać nawet jak w ciąży będzie - albo się cieszyć jak inni to robią - różne są zboczenia i kółka zainteresowań na świecie! Nic mnie już nie Zdziwi na tym forum -jeden się cieszy ,że zginęły dzieci w Biesłanie a drugi ,że Ukraińskie żołdactwo własnych obywateli poniża! W drugą stronę leją krokodyle łzy ,że tym co mają krew cywilów na rękach przegonili w kajdankach poniędzy tymi cywilami! Tylko kto tu jest dzikusem?!
    • eryk777 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 20:13
      to jak linczowali "cyborgi" jest odrażające
      poddali się honorowo a nie musieli
      to ruscy ubrali ich w dziadowskie łachy i puścili ulicą aby byli bici i linczowani

to okropne, wręcz zwierzęce
      a myślałem że Rosjanie to taki ciepły słowiański i kulturalny narów a to zwykła swołocz
      • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 20:16
        Aleś Ty Głupi!:(
        • odyn06 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 08:19
          Marku
          Miarkuj.....
          • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 11:37
            A co mam miarkować Odynie?! Nazywanie rzeczy po imieniu?! Mogli faktycznie zostawić ich w podartych i uświnionych mundurach a dostali czyste ubrania! Że fitoplankton w wojsku nie był i pojęcia o tym jak szybko mundur polowy w szmatę się zamienia pojęcia nie ma to ,kto mu te głupoty z głowy wybije?!
            • odyn06 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 11:49
              Tu nie chodzi o szmaty.
              Chodzi o aspekt czysto ludzki.
              Kto cywilizowany kuje jeńców?
              Kto wydaje ich ciżbie na pastwę?
              • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:06
                Odynie - sorry za słowa ale taki stary Wyjadacz jak Ty i taki Naiwny?! Szukasz "cywilizacji" w WOJNIE DOMOWEJ???! To tak jak Byś w wojskowym burdelu szukał cnoty! Nic im się tak na prawdę złego fizycznie nie stało - Zauważ ,że o ile doniesień na temat torturowania separatystów wziętych do niewoli przez Ukraińską Armię jest mnóstwo cytrynowa siła to jakoś nic na ten temat nie słychać ze strony przeciwnej!
                • odyn06 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:15
                  OK zgoda, to nie ma co gadać o jeńcach.

To po prostu wróg wewnętrzny który miał pecha i wpadł w łapy oprawców .
                • cie778 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 13:50
                  marek_boa napisał:

> doniesień na temat torturowania separatystów wziętych do niewoli przez Ukraińską Armię
                  > jest mnóstwo cytrynowa

1. Marku, musisz się zdecydować:
                  - albo Ukraińcy są tak ciency, że jednej bitwy wygrać nie potrafią - ale skąd wtedy jeńcy?
                  - albo mają jeńców, ale wtedy cokolwiek muszą wygrywać...

2. Masz jakiekolwiek niezależne potwierdzenie (choćby w postaci kontroli OBWE)? Takie troszkę choćby wiarygodniejsze od doniesień o krzyżowaniu dzieci? Bo zawodowi naoczni świadkowie w rosyjskich tv, to i Rosomaki na Krymie widzieli i różne inne fajne rzeczy.
                  Jeno Buki i T-72B3 w Donbasie się w oczy im nie rzuciły...

pozdrawiam
                  jasiol
                  • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 14:22
                    Jasiol Bądź ,że Poważny! A która strona się przyzna ,że torturowała jeńców?! Chodzi mnie oczywiście o poszlaki ,których jest dość dużo na temat tego ,że Ukraińcy torturują wziętych do niewoli separatystów i ich brak w drugą stronę - co ciekawe ostatnio 16 Ukraińskich rannych żołnierzy zwiało na stronę separatystów aby ci ich leczyli - to samo było z przechodzeniem Ukraińskich żołnierzy przez granicę do Rosji! Jakoś nie słychać o tym aby ranni separatyści uciekali do Ukraińców lub aby przechodzili na stronę Ukrainy!
                    A gdzie ja twierdziłem ,że separatyści tylko wygrywają?! Nie Przesadzowywuj Jasiolku!
                    Nie piszę o typowych "przegiętych" zagrywkach propagandowych!
                    -Pozdrawiam!
                    • cie778 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 17:18
                      marek_boa napisał:

> Jasiol Bądź ,że Poważny!

Ależ jestem, to Tobie się narracja pruje ;-)

> Chodzi mnie oczywiście o poszlaki ,których jest dość dużo na temat tego ,że Ukraińcy
                      > torturują wziętych do niewoli separatystów i ich brak w drugą stronę

Marku, gaduła idzie nie o poszlakach, tylko o dowodach. Poszlaki w propagandowym mętliku urządzonym na wschodzie są g... warte. Zdjęcia zrobione przez różnych świadków, potwierdzenia OBWE, protokoły ekshumacji i sekcji ofiar - są jakieś? Przecież sepsa od pół roku zajmuje obszar, na którym znajdowały się "ukraińskie katownie". A znakomicie sam wiesz, że takich śladów się specjalnie zamaskować nie da, zwłaszcza przy "zabawie" na dużą skalę .
                      Tymczasem propagandy na kopy, a realnych dowodów brak.
                      Tzn. przepraszam - filmów jak sepsa traktuje jeńców faktycznie sporo, ale nie o to ci chodziło, nieprawdaż?

> A gdzie ja twierdziłem ,że separatyści tylko wygrywają?! Nie Przesadzowywuj Jasiolku!
                      Oki

pozdrawiam
                      jasiol
                    • maxikasek Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 18:51
                      co c
                      > iekawe ostatnio 16 Ukraińskich rannych żołnierzy zwiało na stronę separatystów
                      > aby ci ich leczyli

Tych 16 wziętych do niewoli pod Donieckiem?

to samo było z przechodzeniem Ukraińskich żołnierzy przez
                      > granicę do Rosji!

Bo nie chcą poddawać się separatystom (jeśli mają wybór).
              • scibor3 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 13:10
                Masz rację. "Cywilizowany świat" nie zakuwa w kajdanki, tylko wiąże ręce samozaciskowym paskiem do przewodów a na głowę zakłada torbę. Tłumu, na szczęście, nie znalazł. ale wody poskąpił. Tak traktował "cywilizowany świat" jeńców irackich.
    • rzewuski1 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 21:13
      Jak ich nie zabili tylko urządzili ten cyrk to jeszcze nic strasznego się nie stało.
      Takie upokarzanie moim zdaniem jest mało skuteczne.
      Ci żołnierze przeżyli chyba straszniejsze chwile w tej wojnie.
      Lepiej jeńców traktować najlepiej jak można, karmić pomarańczami,kawiorem, najlepszym piwem plus jakieś panie lekkich obyczajów do towarzystwa. i to wszystko umieszczać w internecie.
      Niech wróg ogląda i decyduje walczyć i ryzykować życie czy się poddać.
      Determinacja tych żołnierzy na pewno będzie mniejsza bo zawsze będą myśleć ze jak się poddają to nic złego im się nie stanie.
      Oczywiście chodzi mi o propagandę ale tych jeńców i tak nie ma aż tak wielu.

• marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 22.01.15, 21:30
        A jak Myślisz dlaczego w czasie walk w pasie przygranicznym na "urlop" do Rosji wybrało się łącznie ponad 500 Ukraińskich żołnierzy?!
        To ,to pokazucha czyli propaganda czystej wody! Nikt ich nie bił i nie torturował co często-gęsto przewija się w opowieściach separatystów jak traktowani byli w Ukraińskiej niewoli! Nie ma wcale dziwne dlaczego władze Noworosji nie chcą się zgodzić na wymianę jeńców - jeden za jednego - już podczas ostatniej wymiany Ukraińcy łapali kogo popadnie we wsiach zajętych po odejściu separatystów i zwykłych cywilów wymieniali na swoich żołnierzy!
        Nie ma wielu ale są i to dowodzi ,że lotnisko padło! W dodatku nikt ich w żadne "łachy" nie przebierał jak Twierdzi fitoplankton Eryk - trzeba być walniętym aby sądzić ,że mundury polowe są niezniszczalne - szczególnie po kilku tygodniowych walkach! To ,że im dali normalne ubrania zamiast porwanych mundurów dobrze o nich świadczy!
        • anton_pl Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 07:36
          www.youtube.com/watch?v=Xvn9wx9dTdM#t=176
          Tu też publicznie upokorzyli jeńców :/
          • maxikasek Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 14:19
            > rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=Xvn9wx9dTdM#t=176
            > Tu też publicznie upokorzyli jeńców :/
            Nie ma chleba- trzeba dać ludziom igrzyska.
        • maxikasek Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 14:18
          > A jak Myślisz dlaczego w czasie walk w pasie przygranicznym na "urlop" do Rosji
          > wybrało się łącznie ponad 500 Ukraińskich żołnierzy?!

Bo nie chcieli poddawać się separatystom.

> To ,to pokazucha czyli propaganda czystej wody! Nikt ich nie bił i nie torturo
          > wał co często-gęsto przewija się w opowieściach separatystów jak traktowani byl
          > i w Ukraińskiej niewoli!

A te sińce pod oczami to efekt wspolnego balowania? ;-) MArku - nie pieprz głodnych kawałków. Obie strony źle traktują jeńców.

• say69mat Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 08:51
      @anton_pl napisał:
      /.../ Tutaj separatysci przywieźli na miejsce dzisiejszego ostrzału autobusu dwa dni
      > temu złapanego pułkownika z dowództwa 93 brygady, to niedopuszczalne, tak sie j
      > encow nie traktuje...
      /.../

say68mat:
      Tu widać, jak na dłoni, problem Rosji i zarazem problem z Rosją. Problem Rosji polega na tym, że Rosjanie jako naród, zdecydowanie ugrzęźli w okopach duchowego bolszewizmu. Obronę tych okopów traktują jako narodowy priorytet. A co gorsza, uznają że ich - wybitnie subiektywny - punkt widzenia, powinien być uznany za kulturową i cywilizacyjną normę. Po wszystkich stronach tego ... świata.
      Tak zupełnie na marginesie, czy wiadomo która to ze stron konfliktu, ostrzelała rzeczony przystanek w Doniecku???
      • anton_pl Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 08:58
        Tak zupełnie na marginesie, czy wiadomo która to ze stron konfliktu, ostrzelała rzeczony przystanek w Doniecku???

Obie strony sie oskarrzaja, bo pocisk spadł na dzielnice południową, która w czasie walk nie była pod ostrzałem, mówić się o pocisku moździerzowym, separatyści twierdzą że dokonała tego ukrinska grupa sabotarzowa, że pocisk został wystrzelony z terenu Doniecka pod kontrola separatystow...
        • tugen-axalla Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 11:22
          Własnie mnie też to ciekawi. Ale chyba wystarczy znaleźć na mapie ten przystanek, roztoczyć cyklem okręgi (punkt z którego roztoczymy okręgi będzie miejscem tragedii) będące zasięgiem pocisków moździerzowych kal. 82 mmm i 120 mm i zobaczyć czy owe okręgi zahaczają o pozycje "banderowskich faszystów"...
          • odyn06 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 11:47
            To nie będzie takie proste. Przy ostrzale stromotorowym ustalenie miejsca wystrzału będzie bardzo trudne.
            OBWE będzie miało co robić.
            • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:08
              I tak do niczego nie dojdzie! Separatyści podali ,że złapali Ukraińską grupę dywersyjną ,która mogła być odpowiedzialna za ten atak - według odłamków była to ponoć 82mm mina moździerzowa!
              • odyn06 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:17
                Marku. Od kiedy grupy dywersyjne taskają na garbie osiemdwójki? Przecież są do czego innego.
                To mi nie pasuje, choć o niczym nie przesądza.
                • tugen-axalla Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:26
                  To na pewno był RGM-82 czyli Ręczny Granat Moździerzowy 82 mm
                • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:36
                  Ale jest logiczne - nie na grzbiecie ale w furgonetce! Na jednym z filmików nakręconym przez separatystów - w furgonetce wozili 120 mm moździerz bo miał rozwalone podwozie!
                  • odyn06 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:40
                    Marku.
                    GS z moździerzem na furgonetce? W celu skrytego pokonania linii wrroga i wyjścia na tyły w celu specjalnym?
                    To się k..wa kupy nie trzyma.
                    • tugen-axalla Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 13:10
                      Ta wersja z ukraińską grupą dywersyjną, która jeździ po opanowanym przez separatystów Doniecku furgonem z moździerzem w środku i ostrzeliwuje cywilów na lewo i prawo dziwnym trafem przypomina mi to - Nie zdziwię się, jeśli dziś będzie twierdził, że napadła go załoga angielskiej łodzi podwodnej, która jakimś cudem ominęła blokady na Morzu Czarnym, wpłynęła do Dunaju, jakimś dopływem dostała się do nas, potem rurami kanalizacyjnymi podjechała do sracza i zakotwiczyła w oczekiwaniu pana Oberleutnanta.
                      • cie778 :-) 23.01.15, 13:59
                        tugen-axalla napisał(a):

> Nie zdziwię się, jeśli dziś będzie twierdził, że napadła go załoga angielskiej łodzi
                        > podwodnej, która jakimś cudem ominęła blokady na Morzu Czarnym, wpłynęła do
                        > Dunaju, jakimś dopływem dostała się do nas, potem rurami kanalizacyjnymi podjechała
                        > do sracza i zakotwiczyła w oczekiwaniu pana Oberleutnanta.

To może jeszcze nauka śpiewania hymnu państwowego? Jak to szło? Sojuz newzrosziwnych respublik swabodnych...

pozdrawiam
                        jasiol
                      • patmate Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 00:48
                        tugen-axalla napisał(a):

> Ta wersja z ukraińską grupą dywersyjną, która jeździ po opanowanym przez separa
                        > tystów Doniecku furgonem z moździerzem w środku i ostrzeliwuje cywilów na lewo
                        > i prawo dziwnym trafem przypomina mi to - Nie zdziwię się, jeśli dziś będzie tw
                        > ierdził, że napadła go załoga angielskiej łodzi podwodnej, która jakimś cudem o
                        > minęła blokady na Morzu Czarnym, wpłynęła do Dunaju, jakimś dopływem dostała si
                        > ę do nas, potem rurami kanalizacyjnymi podjechała do sracza i zakotwiczyła w oc
                        > zekiwaniu pana Oberleutnanta.

Allo, Allo! , BTW któy to odcinek? :-)

pzdr
                        • tugen-axalla Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 00:52
                          Pudło! to cytat z niezrównanej książki C.K. Dezerterzy
                    • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 13:13
                      Odynie LITOŚCI!!! To nie są żadne regularne działania tylko WOJNA DOMOWA! Możliwości przeniknięcia do Doniecka 4-5 ludzi z rurą + 2-3 pociski to pan pikuś a nie żadna eskapada! Toż wystarczy ,że "lentoczki" założą i już są "swoi" - Uważasz ,że wszyscy separatyści się znają?! Zastraszanie ludności cywilnej na terenie zajętym przez przeciwnika jak najbardziej w takiej wojnie kupy się trzyma!
                      • cie778 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 13:56
                        marek_boa napisał:

> Zastraszanie ludności cywilnej na terenie zajętym przez przeciwnika jak najbardziej w
                        > takiej wojnie kupy się trzyma!

Ależ oczywiście. Tylko nie przy pomocy wożonego furgonetką moździerza bez podwozia. Daj spokój - to jest głupsze od sklepów surviwalowych Władymira Władymirowicza.

pozdrawiam
                        jasiol
                        • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 14:27
                          Akurat do 82mm moździerza ,który praktycznie może nieść dwóch ludzi żadnego podwozia nie potrzeba - kompletny 2B14 "Podnos" waży 39 kilogramów - można go nie tylko w furgonetce ale nawet w osobówce, w bagażniku wozić!
                          To ,że separatyści używali montowanego na pozycji 120mm moździerza bez podwozia wożonego furgonetką to jest fakt występujący na kilku filmikach - dodatkowo furgonetka ciągnęła też na podwoziu drugi!
                          -Pozdrawiam!
                          • patmate Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 01:20
                            marek_boa napisał:

> Akurat do 82mm moździerza ,który praktycznie może nieść dwóch ludzi

Tak sobie noszą za pazuchą :-), płaszcze pewnie długie :-)
                            A poza tym stawiam na 3 ludzi....., ale praktycznie to i jeden pewnie da rade, jak desantnik, to sobie poradzi....

>żadnego pod
                            > wozia nie potrzeba - kompletny 2B14 "Podnos" waży 39 kilogramów

A może 42 kg?

> - można go nie
                            > tylko w furgonetce ale nawet w osobówce, w bagażniku wozić!

No, kurna, jeszcze parę miesięcy temu upierałeś się że Strieła/Grom czy RPG-7 nie wejdzie do osobówki :-) ....... Tylko że wtedy złapano ruskich/sparatystów......

> To ,że separatyści używali montowanego na pozycji 120mm moździerza bez podwozi
                            > a wożonego furgonetką to jest fakt występujący na kilku filmikach -

No właśnie SEPARATYŚCI.....

Tja, dywersanci ukraińscy nocą przekradli się, zeby wystrzelic 2 pociski moździerzowe w stronę przystanku. :-D

pzdr
                            • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 02:22
                              A to od kiedy lufa "Podnosa" jest tej samej długości co kontener startowy pocisku "Igły"/"Groma"?!
                              E tam - to pewnie czarną Wołgą podjechał Putin osobiście i odpalił z Bazooki aby było na Amerykanów!
                              • patmate Re: Tak sie jeńców nie traktuje 25.01.15, 05:06
                                marek_boa napisał:

> A to od kiedy lufa "Podnosa" jest tej samej długości co kontener startowy pocis
                                > ku "Igły"/"Groma"?!

Napisales ze w bagazniku.
                                Otoz do sanego bagaznika rura 1,6m nie wejdzie (bez polozenia oparcia siedzenia tylnego).

> E tam - to pewnie czarną Wołgą podjechał Putin osobiście i odpalił z Bazooki a
                                > by było na Amerykanów!

A jednak! Tak myslalem ;-)...

Pzdr
                                • marek_boa Re: Tak sie jeńców nie traktuje 25.01.15, 12:25
                                  - Zmartwię Cię - do "Samary" wejdzie bez składania siedzeń!
    • brmtvungernsternberg Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 12:37
      Katyń to nie byl przypadek . Oni tak maja .
      • scibor3 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 13:15
        Oni, to znaczy kto? Żydzi? Gruzini?
        • cie778 Re: Tak sie jeńców nie traktuje 23.01.15, 14:03
          scibor3 napisał:

> Oni, to znaczy kto? Żydzi? Gruzini?

Kultura reprezentantów imperium rosyjskiego - i wszystko jedno, czy to jest prokurator wdzięczący się do Chlestakowa, Władymir Władymirowicz skazujący na uduszenie się marynarzy z Kurska czy lokalny naczalnik z Doniecka.

ukłoniki
          jasiol
          • brmtvungernsternberg Re: Tak sie jeńców nie traktuje 24.01.15, 22:51
            Tak rosyjski swiat i jego szacunek dla bohaterstwa nawet wroga . Jakolwiek cywilizacja tam nie istnieje . Dzicy zbuszu stoja kilka poziomow wyzej .
            • panzerviii to jednak swołocz jest 27.01.15, 09:42
              wyborcza.pl/10,82983,17313528,Ukraina__Tak_separatysci_znecaja_sie_nad_jencami__DRASTYCZNE.html
              swoją drogą wbrew temu co pisze Boa to mundury mieli w calkiem niezłym stanie ci jeńcy zanim ich przebrano w łachy.
              • anton_pl Uwaha Graphics jest 27.01.15, 09:57
                www.youtube.com/watch?v=SdNJtsS2ZZQ
                Ta pierwsze wersja filmu co podałem była znacznie ocenzurowana przez separatystów, ta co podaje wyżej jest znacznie bardziej drastyczna, zapodał to wcześniej Pazervii, ale dałem na yootubie bo lepsza jakośc techniczna, z tym że jest GRAPHICS...
                • eryk777 Re: Uwaha Graphics jest 27.01.15, 20:31
                  jak to oglądam to tracę resztki szacunku do rosji a nawet rosjan
                  jak można tak traktować jeńców i podobno braci ukraińców ?
                  powinni tak w europie wszystkich rosjan potraktowac łącznie z tymi szpanerami pajacami nowobogackimi oligarchami
              • eryk777 Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 20:40
                a co taki BOA ma napisać?
                że dali im lepsze łachy od mundurów
                stek kłamstw i obłudy tak ten cały parszywy kraj i przywódca kretyn Putin

szkoda że świat zachodu po zakończeniu zimnej wojny pozwolił rosji stanąć na nogi
                wyrasta kolejny kraj bandzior i morderca
                trzeba było dobić to truchło ZSRR, rozebrać na kawałki to może wtedy w europie zapanowałby wieczny pokój
                • marek_boa Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 20:59
                  Nie Masz pojęcia Chłopczyku o czym Piszesz! Tylko mnie już to nie dziwi - tak wam propaganda zryła pod beretami ,że szkoda o tym mówić!
                  Pocieszyć Cię?! Próbował Zachód,próbował - niestety (dla ciebie) okazało się ,że nawet wtedy był za cienki w uszach aby Rosję rozebrać !
                  No ale pisząc "kolejny" to Masz na myśli po USA i Zachodzie??!
                  • eryk777 Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 21:08
                    BOA twoja dziedziczna głupota azjaty niewolnika jest nieuleczalna
                    separatyści to mordercy, mordują swoich pobratyńców
                    ukraińcy nie chcieli wojny, żyli w spokoju i biedzie
                    twój sowiecki wyprany przez breżniewa mózg jest nie samodziałający
                    Putin twój Pan okazał sie cienki, podskakiwał zachodowi a teraz okazało się że jego wplywy polityczne są żadne
                    USA rozjechalo Rosji gospodardke i nastawiło przeciw niemu cały liczący się świat
                    nie licze tu jakieś śmieszne niedorozwinięte kraiki które popierają rosje
                    Putin to cienias teraz to wszystko wyszło, nie ma nic do pokazania
                    szpanował jaki to on mocarz, jaki sprytny, jak potrafi ograć kraje demokracji
                    okazało się że to słabeusz który w świecie jest skończony na tylko jedno pstryknięcie palców USA
                    • marek_boa Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 21:26
                      Mnie synku przynajmniej "komuna" nauczyła samodzielnie myśleć - Tobie Zachodnia propaganda lepiej zryła pod beretem niż rolnik pole pod ziemniaki na wiosnę!
                      Ukraina nie chciała wojny?! Czyli wysłała czołgi i bombowce na Donbas ot tak dla jaj?!
                      Buachachachachacha!:) No ba - przecie Chiny to taki mały nic nie znaczący kraik - nie to co potężna Łotwa!:)
                      Już Napoleon chciał "pstrykać palcami" na Rosję , Hitler toż samo - przypomnieć Ci jak to się dla "pstrykających" skończyło?!:)
                      Dawaj,Dawaj - takiego ubawu jak z Twojego bredzenia to ja już dawno na forum nie miałem!:)
                      • eryk777 Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 21:38
                        ukradli Krym
                        destabilizują wschód Ukrainy terrorystami
                        mordują bratni naród który niczego złego im nie życzył
                        to Rosja rozpoczęła tą rzeź a teraz będzie udawać ofiarę
                        cały świat to wie i nie wierzy w ruskie kłamstwa
                        dziękuję Rosji za embargo, polski export okazuje się nie ucierpiał bo znalazł inne rynki, a my mamy paliwo o niebo tańsze i produkty spożywcze też
                        oby Rosja żyła w embargu 300 lat :) jak pod butem tatarów
                        a Hitlera i Napoleona chyba najbardziej pokazała ruska zima bo historia jasno pokazuje jak dzielni Rosjanie uciekali przed nimi aż się kurzyło ...
                        • marek_boa Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 21:50
                          Bredzisz - ale nic w tym dziwnego! Nie Potrafisz samodzielnie myśleć bo Łykasz propagandową papkę z mediów jak młody pelikan ryby!
                          Ten "cały świat" to Ty z młodszą siostrą?!:) Ależ oczywiście ,że Polski exsport nie ucierpiał - Napisz co zrobiono z PÓŁ MILIONEM ton jabłek?! Z chęcią przeczytam o tych nowych rynkach!
                          No!:) Tak dzielnie uciekali ,że to Radzieccy żołnierze zatknęli Radziecką flagę nad Reichstagiem a nie niemieccy w Moskwie!:) Z historii biedaku też Miałeś pałę??! No ale co się dziwić! Jeden bredzi ,że w 1944 roku ZSRR napadł na Ukrainę i Niemcy, drugi ,że obóz w Oświęcimiu wyzwalali Ukraińcy - skoro takie są "elyty" to co oczekiwać o tych na dole?!
                          • eryk777 Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 22:06
                            porażające są umysły Rosjan
                            szkoda gadać ze ślepym o kolorach
                            • marek_boa Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 22:12
                              Porażające jest to ,że Stanisław Lem miał jednak rację - internet roi się od głupców!
                              • eryk777 Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 22:16
                                całe szczęście anglosasi was wykończą :)
                                • marek_boa Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 22:20
                                  Buachachachachacha!:) Walnij jeszcze coś śmiesznego!:)
                                  • eryk777 Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 22:41
                                    ok walne coś śmiesznego :)
                                    Marek BOA "malczik" ma sprawny mózg a rubel to potężna waluta
                                    dobranoc :)
                                    • marek_boa Re: to jednak swołocz jest 27.01.15, 23:53
                                      No i Walnąłeś!:) Marek_Boa to nie "malczik" tylko "djeduszka" - rozumiem ,że gimbaza wszystkich musi zrównywać do siebie ale bez przesadyzmu! Idź dziecko spać,idź - toż jutro trzeba wstać do szkoły!
                      • jeepwdyzlu czemu tolerujemy tu taką swołocz jak marek_boa? 28.01.15, 12:42
                        To ,to pokazucha czyli propaganda czystej wody! Nikt ich nie bił i nie torturował co często-gęsto przewija się w opowieściach separatystów jak traktowani byli w Ukraińskiej niewoli! Nie ma wcale dziwne dlaczego władze Noworosji nie chcą się zgodzić na wymianę jeńców - jeden za jednego - już podczas ostatniej wymiany Ukraińcy łapali kogo popadnie we wsiach zajętych po odejściu separatystów i zwykłych cywilów wymieniali na swoich żołnierzy!
                        Nie ma wielu ale są i to dowodzi ,że lotnisko padło! W dodatku nikt ich w żadne "łachy" nie przebierał jak Twierdzi fitoplankton Eryk - trzeba być walniętym aby sądzić ,że mundury polowe są niezniszczalne - szczególnie po kilku tygodniowych walkach! To ,że im dali normalne ubrania zamiast porwanych mundurów dobrze o nich świadczy!
                        ---------------------------------------
                        Mnie synku przynajmniej "komuna" nauczyła samodzielnie myśleć - Tobie Zachodnia propaganda lepiej zryła pod beretem niż rolnik pole pod ziemniaki na wiosnę! Ukraina nie chciała wojny?! Czyli wysłała czołgi i bombowce na Donbas ot tak dla jaj?!
                        -----------------------------------------------------------------
                        Jaką trzeba być szmatą, żeby tak pisać?
                        I dlaczego piszecie do tego chama i moskiewskiego psa per MARKU?

jeep
                        • marek_boa Re:Odpowiadanie merytoryczne.... 28.01.15, 13:01
                          ....takiemu chamowi jak Ty uwłaczało by mnie bardzo ale poświęcę się i zrobię wyjątek!
                          Nie Zasługujesz nawet na to aby na Ciebie splunąć!
    • misza_kazak CAMO wylozyl dokumenty odn. wyzowlenia Oswiencima 27.01.15, 21:14
      mil.ru/winner_may/media/grafic/dyn/oswenzim.htm
      W tym (specjalnie dla ministra Schetyny i prezydenta Komorowskiego) sklad etniczny zolnierzy, ktorzy wyzwalali Oswiencim. 75% to (uwaga! niespodzianka) - Russkie.
      • wtopeq Re: CAMO wylozyl dokumenty odn. wyzowlenia Oswien 27.01.15, 21:21
        Buriaci, Kałmucy, Gruzini, Osetyńcy

russssssskie :)))))))
      • odyn06 Podaj skład etniczny tych bydlaków 28.01.15, 08:37
        www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wojna-w-donbasie-rebelianci-znecaja-sie-nad-jencami-ukrainskimi,509846.html
        którzy poniżają ukraińskich żołnierzy.

Dzięki temu podziw dla rosyjskiej "kultury" osiągnął na świecie poziom Everestu.
        Ja też "gratuluję".
        • misza_kazak Ukraincy. 28.01.15, 08:54
          Odynku, dla ciebie to bedzie niespodzianka, ale na Donbasie trwa wojna domowa - Ukraincy zabijaja Ukraincow.
          Michail "Giwi" Tolstych jest Ukraincem, urodzil sie w Ilowajskie, sluzyl w ukrainskiej 81 brygadzie, ktora potem z powodzeniem wielokrotnie gromil.

Wiekszosc jego batalionu "Somali", ktory wzial do niewoli tych bandytow i mordercow z 93 brygady, ktora ostrzeliwala Donieck zabijajac setki ludzi, sa tez Ukraincami z roznych miesjcowosci DOnbassu, ale sa rowniez Ukraincy z zachodniej czesci Ukrainy.
          • odyn06 Nie będę się powtarzał 28.01.15, 09:35
            Kłamać trzeba umieć.
            Separatyści to niezależny od Moskwy i samowystarczalny byt. Mają swoje sklepy z bronią, amunicją, częściami zamiennymi i ubrankami dla zielonych ludzików.
            Separatyści brzydzą się podejrzeniami o to, że wiszą na putinowskim pasku.
            Separatyści przestrzegają wszystkich konwencji, są do bólu humanitarni,a wziętych do niewoli żołnierzy armii ukraińskiej częstują kawiorem astrachańskim. Jak na filmach.
            • odyn06 Re: Nie będę się powtarzał 28.01.15, 09:41
              www.tvn24.pl/wojna-na-ukrainie-bazy-rosyjskiego-uzbrojenia-w-donbasie,509867,s.html
              :-))
              • misza_kazak Ale bzdury :) 28.01.15, 09:46
                Ale bzdury :)

Dawaj wiece, ro sie posmieje.
                Tyle czasu juz przeszlo a ty wciaz wierzysz klamstwom SBU :))
                Jak tam z 300 oficerami GRU i 9000 desatnrnikow, z kilkoma dywizjami pancernymi rozbitymi przez SZU ?

Ech, odynku, odynku. Juz piasek z ciebie sypie, a mozg masz jak przedszkolak-daun.
              • misza_kazak No to masz odynku. ZNow siadles w kaluze 29.01.15, 19:45

No to masz odynku. ZNow siadles w kaluze.
                Ukrainski dzennikarz Szarij dezawuowal kolejne klamstwo ukropropagandy.
                • odyn06 Re: No to masz odynku. ZNow siadles w kaluze 30.01.15, 10:22
                  Misza nie pier...l
                  Na czyim on jest utrzymaniu?
                  Chyba nie chcesz mi udowadniać, że zaopatrzenie dla separatystów powstaje przez pączkowanie.
                  Szanuj się....
            • misza_kazak Re: Nie będę się powtarzał 28.01.15, 09:43
              odyn06 napisał:

> Kłamać trzeba umieć.

Ty to znakomicie umiesz.

A jak nei masz argumentow na temat to zaczynasz bzdury plec.
          • say69mat Re: Ukraincy. 28.01.15, 10:01
            misza_kazak napisał:

> Odynku, dla ciebie to bedzie niespodzianka, ale na Donbasie trwa wojna domowa -
            > Ukraincy zabijaja Ukraincow.
            > Michail "Giwi" Tolstych jest Ukraincem, urodzil sie w Ilowajskie, sluzyl w ukra
            > inskiej 81 brygadzie, ktora potem z powodzeniem wielokrotnie gromil.
            >
            > Wiekszosc jego batalionu "Somali", ktory wzial do niewoli tych bandytow i morde
            > rcow z 93 brygady, ktora ostrzeliwala Donieck zabijajac setki ludzi, sa tez Ukr
            > aincami z roznych miesjcowosci DOnbassu, ale sa rowniez Ukraincy z zachodniej c
            > zesci Ukrainy.

say69mat:
            Niewątpliwie, sytuacja na Ukrainie to majstersztyk ... zła. Najpierw była Ukraińska Republika Ludowa i wojna o niepodległość z bolszewicką Rosją. Potem objawił się wielki głód, jako narzędzie polityki demograficznej realizowanej pod auspicjami Stalina. Następnie II wojna i walka banderowców o wolność Ukrainy. Potem była wspólnota strachu, czyli ZSRR. A teraz wróciliśmy do punktu wyjścia, czyli do militarnej konfrontacji z Rosją i separatyzmem rosyjskojęzycznych mieszkańców Ukrainy. O terytorium ... Ukrainy, przy wykorzystaniu taktyki i strategii opracowanej i realizowanej w czasach minionych. Perfekcyjne ... divide et impera super condiciones pacis Russiae.
            • misza_kazak Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 10:12
              Szczegolnie o "walke o wolnosc" banderowcow.
              To dlatego oni zabijali setki tysiecy POlakow, ROsjan. Zydow i Bialorusinow?
              Za wolnosc?
              Say, jestes naprawde powaznie jebnietym na glowe czlowiekiem.
              • odyn06 Re: Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 10:28
                Ten tytuł to zapewne autoironia.
                Przed lustrem. Przy goleniu.
                • odyn06 W Moskwie nasrają im na głowy! 28.01.15, 11:19
                  www.tvn24.pl/rosyjska-siatka-szpiegowska-w-usa-rozbita-fbi-oskarza-szpiegow,509854,s.html
                  Priwiectwujuszczyj kamitiet gatow?
                  • misza_kazak To tobie twoja zona nasre na glowe. 28.01.15, 11:42
                    odyn06 napisał:

> www.tvn24.pl/rosyjska-siatka-szpiegowska-w-usa-rozbita-fbi-oskarza-szpiegow,509854,s.html
                    > Priwiectwujuszczyj kamitiet gatow?
                    > :-))
                    • odyn06 Re: To tobie twoja zona nasre na glowe. 28.01.15, 12:04
                      I jak cię nie lubić?
              • say69mat Re: Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 12:39
                misza_kazak napisał:

> Szczegolnie o "walke o wolnosc" banderowcow.
                > To dlatego oni zabijali setki tysiecy POlakow, ROsjan. Zydow i Bialorusinow?
                > Za wolnosc?
                > Say, jestes naprawde powaznie jebnietym na glowe czlowiekiem.

say69mat:
                Po pierwsze, pozwól że odpowiem Ci cytatem:

@gazeta.pl:
                /.../Pisky leżą 7 km na północny zachód od Doniecka, w pobliżu lotniska, które - jak przypomina Reuters - jest ciągłym polem bitwy. Zapytany, czy separatyści nacierają na Debalcewe i Wuhlehirsk, dwa inne punkty, gdzie stacjonują siły rządowe, Basurin odparł: "Dlaczego my mamy nacierać? To nasza ziemia, to oni powinni się wycofać". /... za: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,17320950/

say69mat:
                Z jednej strony trudno się nie zgodzić ze zdaniem separatysty - Basurina. Jak się wydaje, rozum podpowiada, że skoro separatysta Basurin nie chce Ukrainy i nie che ukraińskiego państwa w miejscowości Pisky. To należy odgrodzić się murem, fosą, polem minowym itd itp. Pozostawiając tym samym separatystę Basurina, z jemu podobnymi w rzeczonej miejscowości Pisky.
                Tylko, że nie ma żadnej gwarancji, że rzeczony separatysta Basurin, za jakiś czas, nie wyartykułuje swego żądania. Walcząc w imieniu rosyjskojęzyczej mniejszości, tym razem na ulicach ... Odessy, Tallina, Lwowa, Rygi, Wilna, Kijowa, Białegostoku, Szczecina, Berlina ... Londynu.
                Truizmem jest bowiem stwierdzenie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ta żelazna zasada obowiązuje zarówno separatystę Basurina, jak i jego mocodawców.

Po drugie:
                Ponad wszelką wątpliwość, ultranacjonalistyczny ruch Stepana Bandery i jego organizacja OUN/UNA były reakcją Ukraińców. Na zdradę jakiej dopuścili się politycy Polscy, którzy wbrew postanowieniem Protokołu Warszawskiego. Zawartego w Warszawie, w 1920 roku pomiędzy Ukraińską Republiką Ludową a państwem Polskim. W którego literze stwierdzano, między innymi:

/.../ Rząd polski uznał w niej istnienie URL i zrezygnował z roszczeń do ziem sięgających granicy Polski z 1772. Rząd URL uznał granicę polsko-ukraińską na Zbruczu i przecinającą Wołyń na wschód od Zdołbunowa (pozostawiając Równe i Krzemieniec po stronie polskiej) i dalej na północ do linii Prypeci. Oznaczało to zrzeczenie się przez Ukrainę terenów leżących na zachód od określonej w umowie linii granicznej. Oba kraje zobowiązały się do niezawierania umów międzynarodowych skierowanych przeciw sobie oraz gwarantowały prawa ukraińskiej ludności w Polsce i polskiej na Ukrainie./... za:pl.wikipedia.org/wiki/Umowa_warszawska_1920/

Zdecydowali się zawrzeć w 1921 roku, separatystyczny pokój z bolszewicką Rosją, zwany Traktatem Ryskim. W wyniku autentycznego majstersztyku dyplomacji bolszewików, z jednej strony anulowano wszelkie postanowienia Traktatu Warszawskiego.
                Z drugiej strony, dokonano faktycznego podziału terytorium Ukrainy pomiędzy bolszewicką Rosję a IIRP. Tym samym wysyłając ustalenia Traktatu Warszawskiego, jak i koncepcję niepodległego państwa ukraińskiego w ... niebyt.
                Z kolei bezsprzecznie owocne, dla naszych polityków, postanowienia Traktatu Ryskiego. Zostały równie skutecznie wysłane w niebyt, na mocy innego traktatu międzynarodowego. Mianowicie Paktu Ribbentrop - Mołotow, konsekwentnie wprowadzonego w życie 17 września 1939 roku.
                Swoją drogą planowana, w oparciu o postanowienia Traktatu Warszawskiego, granica na Wołyniu oparta o linię rzeki Zbrucz. Skutecznie eliminowała problematykę konfliktów narodowościowych, które objawiły się nam rzezią na Wołyniu.
                • misza_kazak Re: Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 15:03
                  say69mat napisał:

> @gazeta.pl:
                  > /.../Pisky leżą 7 km na północny zachód od Doniecka, w pobliżu lotniska, które - jak przypomina Reuters - jest ciągłym polem bitwy. Zapytany, czy separatyści nacierają na Debalcewe i Wuhlehirsk, dwa inne punkty, gdzie stacjonują siły rządowe, Basurin odparł: "Dlaczego my mamy nacierać? To nasza ziemia, to oni powinni się wycofać". /... za: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,17320950/

I co ma dowodzic ten cytat?

> Ponad wszelką wątpliwość, ultranacjonalistyczny ruch Stepana Bandery i jego org
                  > anizacja OUN/UNA były reakcją Ukraińców. Na zdradę jakiej dopuścili się polityc
                  > y Polscy, którzy wbrew postanowieniem Protokołu Warszawskiego. Zawartego w Wars
                  > zawie, w 1920 roku pomiędzy Ukraińską Republiką Ludową a państwem Polskim. W kt
                  > órego literze stwierdzano, między innymi:

Ok. Czyli setki tysiecy zabitych POlakow, Zydow i ROsjan to ok. Ukraincy przeciez czuli sie zdradzieni. Mieli prawo zabijac kobiety i dzieci w przemyslowych ilosciach.
                  Nie mam wiecej pytan.

Gloryfikuja dalej banderowcow zarowno z 2WS jak i dzisiejszych.
                  • say69mat Re: Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 20:33
                    misza_kazak napisał:

Ok. Czyli setki tysiecy zabitych POlakow, Zydow i ROsjan to ok. Ukraincy przeci
                    > ez czuli sie zdradzieni. Mieli prawo zabijac kobiety i dzieci w przemyslowych i
                    > losciach.
                    > Nie mam wiecej pytan.
                    >
                    > Gloryfikuja dalej banderowcow zarowno z 2WS jak i dzisiejszych.

say69ma:
                    W wikipedii znalazłem wzmiankę mówiącą, że w trakcie przymusowej kolektywizacji zaaranżowanej twórczym wysiłkiem Józefa Wissarionowicza i jego 'kozaków' z NKWD i RKKA. Na terytorium Ukraińskiej SSR zginęło, wskutek śmierci głodowej, circa 6-10 milionów ludzi. Ponadto szacuje się liczbę ofiar wielkiego terroru, deportacji i kolektywizacji na kolejne 5 milionów istnień. W sumie określa się, że straty populacji mieszkańców Ukraińskiej SSR wynoszą, w przybliżeniu, 15 milionów ludzi zamordowanych w okresie 1921-1947. Tak więc kwestia czystek etnicznych na Wołyniu jest jedynie odpryskiem zbrodni, której doświadczyli Ukraińcy z rąk stalinowskich siepaczy z NKWD.

link:pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_G%C5%82%C3%B3d_na_Ukrainie;
                    link:en.wikipedia.org/wiki/Collectivization_in_the_Ukrainian_Soviet_Socialist_Republic
                    link:pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_terror_%28ZSRR%29
                    link:en.wikipedia.org/wiki/Mass_killings_under_Communist_regimes#National_operations_of_the_NKVD
                    • misza_kazak Re: Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 21:07
                      say69mat napisał:

> W wikipedii znalazłem wzmiankę mówiącą, że w trakcie przymusowej kolektywizacji
                      > zaaranżowanej twórczym wysiłkiem Józefa Wissarionowicza i jego 'kozaków' z NKW
                      > D i RKKA. Na terytorium Ukraińskiej SSR zginęło, wskutek śmierci głodowej, c
                      > irca 6-10 milionów ludzi. Ponadto szacuje się liczbę ofiar wielkiego terroru, d
                      > eportacji i kolektywizacji na kolejne 5 milionów istnień. W sumie określa się,
                      > że straty populacji mieszkańców Ukraińskiej SSR wynoszą, w przybliżeniu, 15 mil
                      > ionów ludzi zamordowanych w okresie 1921-1947
                      .

To jest bzdura wiele razy obalona przez wspolczesnych historikow - w tym Francuskich.
                      Ilosc ofiar glodu w USSR byla wysoka, ale najwiekszy glod byl na Powolzu w RSFSR.
                      Ilosc zmarlych przy tym w Ukrainie nie przekroczyla 2 mln. ludzi.

A brednie o 15 milionach pomordowanych nie pokrywaja sie ani danymi demograficznymi ani archiwalnymi. Jest czym na wzor gadek soLZEnicyna o 100 milinach zabitych ROsjan.

No sam pomysl, ilosc ludnosci Ukrainy w 1920 to 25 milionow ludzi. Gdyby 10 milionow z nich zginelo, to w to byla przy przepasc demograficzna gorsza od strat 2WS.

A jednal widzimy takie liczby:

1920 25 605 000
                      1922 26 230 000
                      1926 29 227 700
                      1930 29 617 000
                      1933 31 901 400
                      1939 40 468 800
                      1940 41 458 000
                      1941 41 965 000
                      1944 33 534 000
                      1950 36 774 854
                      1951 37 435 785

O ile spadek w czasie 2WS oczywiscie widzimy, to w latach 20-30 idzie wzrost.
                      Ale jak mowilem, znajdz i poczytaj ostatnie opracowana francuskich badaczy problemu glodu na Ukrainie. Bedziesz bardzo zdziwiony wynikami badan.
                      • maxikasek Re: Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 21:39
                        > A jednal widzimy takie liczby:
                        >
                        > 1920 25 605 000
                        > 1922 26 230 000
                        > 1926 29 227 700
                        > 1930 29 617 000
                        > 1933 31 901 400
                        > 1939 40 468 800
                        > 1940 41 458 000
                        > 1941 41 965 000
                        > 1944 33 534 000
                        > 1950 36 774 854
                        > 1951 37 435 785

Biorąc pod uwagę, że spisy powszechne były w 1937 (unieważniiony, a jego autorzy wylądowali w łagrach) w1939 przeprowadzono już spis pod nadzorem organów. Kolejny spis odbył się w 1959.

W 1990 wydano w ROsji część danych ze spisu 1937:
                        "Ludność Ukrainy:
                        wg spisu z 1926- 29mln, w 1931- 31,9mln, w 1937- 28,4 mln. Przyjmując że był taki sam przyrost roczny pomiędzy 1926-31 (725 tys.) jak i 1931-32 powinno w 1932 być 32,6 mln. Czyli pomiędzy 1932 a 37 "wyparowało" 4,2 mln Ukraińców. A zakładając że po Wilekim GŁodzie w latach 1935-36 nastąpił gwałtowny przyrost ludności- powidzmy 0,5mln rocznie- to brakuje nam 5,2 mln Ukraińców. DO tego wioski na Ukrainie zasiedlano osiedleńcami z głębi ZSRR."
                      • say69mat Re: Ale masz nasrane w glowie! 28.01.15, 22:03
                        @misza_kazak napisał:
                        > To jest bzdura wiele razy obalona przez wspolczesnych historikow - w tym Francu
                        > skich. Ilosc ofiar glodu w USSR byla wysoka, ale najwiekszy glod byl na Powolzu w RSSR. Ilosc zmarlych przy tym w Ukrainie nie przekroczyla 2 mln. ludzi. A brednie o 15 milionach pomordowanych nie pokrywaja sie ani danymi demograficznymi ani archiwalnymi. Jest czym na wzor gadek soLZEnicyna o 100 milinach zabitych ROsjan.
                        No sam pomysl, ilosc ludnosci Ukrainy w 1920 to 25 milionow ludzi. Gdyby 10 milionow z nich zginelo, to w to byla przy przepasc demograficzna gorsza od strat 2WS.
                        > A jednal widzimy takie liczby:
                        > 1920 25 605 000
                        > 1922 26 230 000
                        > 1926 29 227 700
                        > 1930 29 617 000
                        > 1933 31 901 400
                        > 1939 40 468 800

say69mat:
                        Po pierwsze, mógłbyś mi podać link do danych demograficznych??? Po drugie, na Ukrainie były w sumie trzy fale głodu. Pierwsza, łączona z głodem na Powołżu 1921-23. Kolejna i najtragiczniejsza w latach 1932-33. Przypadająca na największe natężenie akcji kolektywizacyjnej i łączona z procesem rozkułaczania ukraińskiej wsi. Trzecia ostatnia przypada na lata 1946-47. Łączona ze zwalczaniem sił UPA/OUN na zachodniej i wschodniej Ukrainie. Tak więc kalkulowana liczebność ofiar głodu na około 10 milionów osób jest wiarygodna.

/.../ The famine destroyed a significant part of the local populations, especially in Ukraine. Many villages were destroyed.
                        The 2004 book The Years of Hunger: Soviet Agriculture, 1931–33 by R.W. Davies and S.G. Wheatcroft, gives an estimate of 5.5 to 6.5 million deaths.[8]
                        The Black Book of Communism estimates 6 million deaths in 1932–33.
                        Encyclopædia Britannica estimates that 6 to 8 million people died from hunger in the Soviet Union during this period, of whom 4 to 5 million were Ukrainians.[9]
                        Robert Conquest estimated at least 7 million peasants' deaths from hunger in the European part of the Soviet Union in 1932–33 (5 million in Ukraine, 1 million in the North Caucasus, and 1 million elsewhere), and an additional 1 million of deaths from hunger as a result of collectivization in Kazakhstan.[10]
                        Another study, by Michael Ellman using data given by Davies and Wheatcroft, estimates "‘about eight and a half million’ victims of famine and repression", combined, in the period 1930–33.[11]
                        In his 2010 book Stalin's Genocides, Norman Naimark estimates that 3 to 5 million Ukrainians died in the famine.
                        / ... za:en.wikipedia.org/wiki/Soviet_famine_of_1932%E2%80%9333/
                        • misza_kazak Re: Ale masz nasrane w glowie! 29.01.15, 00:06
                          say69mat napisał:

> Po pierwsze, mógłbyś mi podać link do danych demograficznych???

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%8B#cite_note-12

> Po drugie, na Ukrainie były w sumie trzy fale głodu. Pierwsza, łączona z głodem na Powołżu 1921-23. Kolejna i najtragiczniejsza w latach 1932-33. Przypadająca na największe
                          > natężenie akcji kolektywizacyjnej i łączona z procesem rozkułaczania ukraińskie
                          > j wsi. Trzecia ostatnia przypada na lata 1946-47. Łączona ze zwalczaniem sił UP
                          > A/OUN na zachodniej i wschodniej Ukrainie. Tak więc kalkulowana liczebność ofia
                          > r głodu na około 10 milionów osób jest wiarygodna.

No to daj jakies potwierdzenia tych bredni. A nie podawaj od 6 do 10 mln. Bo to bzdura.
                          No i trzeba brac pod uwage ze ilosc mieszkancow Ukrainy w latach 20-30 zmniejszyla sie w duzej mierze migracja (w wyniku industriaklizacji i kollektywizacji) do innych regionow ZSRR - Moskwy, Leningrada, Kubani itd.
                          A niedokladne "historicy" zaliczaja cala roznice demograficzna na glod.
            • anton_pl Re: Ukraincy. 28.01.15, 10:29
              say69mat napisał:
              > Niewątpliwie, sytuacja na Ukrainie to majstersztyk ... zła. Najpierw była Ukrai
              > ńska Republika Ludowa i wojna o niepodległość z bolszewicką Rosją. Potem objawi
              > ł się wielki głód, jako narzędzie polityki demograficznej realizowanej pod ausp
              > icjami Stalina. Następnie II wojna i walka banderowców o wolność Ukrainy. Potem
              > była wspólnota strachu, czyli ZSRR.

Powiem więcej, ci z Donbasu już od czasów Dymitra Samozwańca ciążyli ku Rosji, bo jak ci z zachodu w ramach polskiej armii szli na Moskwe to Dońce jej bronili, potem pod wodzą Trubieckiego przy boku Pożarskiego i Minina oblegali polsko-litewska załoge kremla, w 1917 roku większość kozakow donieckich poparło bolszewików, ci z zachodu nie, walczyli ze sobą, Misza mówi że jest Ukraińcem, i nazywa tych z zachodu bandytami, to wojna domowa wspierana przez Rosje, owszem, ale obecne władze Ukrainy i majdan też wspierał i wspiera zachód zachód, to samo z wojną domowa w Syrii, też każda ze stron ma swoich protektorow, tak więc spraw nie jest taka prosta jak niektozy by to chcili widziec że za wszystkim stoja ruskie.

PS. Napisz Misza czy Donieckie potem nie żałowały jak poparły bolszewików, bo potem bolszewicy zlikwidowali kozaczyzne, dopiero teraz z truden sie tam odradza, ale do tego carskiego im jeszcze daleko, tu mam zdjęcia carskich kozaków z 1914, widać elegancki stroj, czapy, nahaje, a teraz widziałem czapki już nie te nahaje bylejakie, już nie to xD
              3.bp.blogspot.com/-Nqnis5VN_Zg/U63ITxQcT7I/AAAAAAAADoM/C5Lw6PSV_gk/s1600/Russian+Cossacks.jpg
              • misza_kazak Re: Ukraincy. 28.01.15, 10:49
                anton_pl napisał:

> Misza mówi że jest Ukraińcem,

NIGDY nie mowilem ze jestem Ukraincem?
                Mowielem ze moja babcia ze strony ojca byla Ukrainka (z Dniepropetrowska), wiec mam 1/4 krwi ukrainska, a reszta to rosyjska.

> i nazywa tych z zachodu bandytami,

Znowpudlo. Nie nazywam ogolnie mieszkancow jakiegos regionu bandytami. Bo to bzdura.
                Nazywam bandytami tych, ktorzy przyszli do Kijowa, zrobili tam krwawy bunt, ustanowili ultronazistowska, rusofobska wladze, a potem napadali z cala sila SZ i MSW na Donbas.

> to wojna domowa wspierana przez Rosje,

Znow pudlo. TO wojna domowa wymyslona, splanowana, finansowana i wspierana przez USA i NATO. W tym w duzej mierze przez Polske. TO wy zrobiliscie pucz w Kijowie i to wy odpowiadacie za wojne domowa.

ROsja od samego poczatku Majdanu nawoluwala do POKOJOWEGO rozwiazania Majdanu i poczekania na wybory 2014 roku. Nikogo to na zachodzie nie obchodzilo - wsparli majdanowskie bandy, zamkneli oczy na uzurpacje wladze po puczu przez neonazistow banderowcow, zamkneli oczy na pelnoskalowa wojne na Donbasie ze strony SZU.

> PS. Napisz Misza czy Donieckie potem nie żałowały jak poparły bolszewików,

Nie zalowali. Zalowali tylko potomki bialych kazakow, ktorzych slusznie zabili czerwoni kazaki.
                Moj pradziadek zwalczal bialogwardyjska swolocz nad Donem.
                • a4095211 Re: Ukraincy. 28.01.15, 11:02
                  Wprowadzę wątek humorystyczny do waszej dyskusji. Okazuje się że RFN zaanektował NRD. www.rosbalt.ru/main/2015/01/28/1361830.html

Pozdrawiam
                  • misza_kazak Re: Ukraincy. 28.01.15, 11:41
                    a4095211 napisała:

> Wprowadzę wątek humorystyczny do waszej dyskusji. Okazuje się że RFN zaanektował NRD. www.rosbalt.ru/main/2015/01/28/1361830.html

No bo skoro wejscie Krymu w sklad Rosji Niemcy nazywaja aneksja, to wejscie NRD do skladu RFN tez trzeba nazywac aneksja. Bo w obu przypadkach2 panstwa zamieszkale przez jeden narod pokojowo zjednoczyli sie.
                    • a4095211 Re: Ukraincy. 28.01.15, 12:56
                      misza_kazak napisał:

> a4095211 napisała:
                      >
                      > > Wprowadzę wątek humorystyczny do waszej dyskusji. Okazuje się że RFN zaanektował NRD. www.rosbalt.ru/main/2015/01/28/1361830.html
                      >
                      > No bo skoro wejscie Krymu w sklad Rosji Niemcy nazywaja aneksja, to wejscie NRD
                      > do skladu RFN tez trzeba nazywac aneksja. Bo w obu przypadkach2 panstwa zamies
                      > zkale przez jeden narod pokojowo zjednoczyli sie.
                      >

Aneksja ma w prawie międzynarodowym swoją definicję i jest przez owo prawo zakazane.

Jakkolwiek byśmy przypadku Niemiec tu nie przykładali to nijak tego nie można nazwać aneksją. Warto tu przypomnieć zawarty w Moskwie "Traktat dwa plus cztery" itd. ;-) No i jak RFN miał zaanektować NRD jak do 1994 r. we wschodnich landach (a po zjednoczeniu w RFN) stacjonowały radzieckie/rosyjskie wojska? Władze ZSRR (później Rosji) godziły się na "aneksję"?

Było się dogadać z mocarstwami i Kijowem, tak jak zrobili to Niemcy w przypadku NRD. Najlepiej poczekać jeszcze ze 20-30 lat, a może i krócej, wzmocnić własną gospodarkę i Kijów by Wam to sam podarował za umorzenie długów.

Teraz pozostają tylko takie humorystyczne akcje pod publiczkę ... w parlamencie. Żeby takie coś zaproponować trzeba być idiotą, bez znajomości historii najnowszej.

Pozdrawiam
                      • misza_kazak Re: Ukraincy. 28.01.15, 15:15
                        a4095211 napisała:

> Aneksja ma w prawie międzynarodowym swoją definicję i jest przez owo prawo zaka
                        > zane.

No to znaczy NRD trzeba oderwac od RFN.

> Jakkolwiek byśmy przypadku Niemiec tu nie przykładali to nijak tego nie można n
                        > azwać aneksją.

Tak sam jak dobrowolne wejscie Kryma w sklad ROsji.

> Warto tu przypomnieć zawarty w Moskwie "Traktat dwa plus cztery"
                        > itd. ;-) No i jak RFN miał zaanektować NRD jak do 1994 r. we wschodnich landac
                        > h (a po zjednoczeniu w RFN) stacjonowały radzieckie/rosyjskie wojska? Władze ZS
                        > RR (później Rosji) godziły się na "aneksję"?

I w Krymu tez stacjonowali rosyjskie wojska.
                        Sytuacja dokladnie taka sama.

> Było się dogadać z mocarstwami i Kijowem,

W Kijowie po puczu NIE BYLO legitymnej wladzy.
                        Po prostu nie bylo. Byla bandycka junta, ktora obalila legitymnego prezydenta.
                        Z jakimi "mocarstwami" Rosja musiala wg. ciebie dogadywac sie i dlaczego??

NArod Kryma na referendumie zupelnie legitymnie zaglosowal za wejsciem w sklad ROsji.
                        Prezydent Rosji zupelnie legitymnie zgodnie z prawem rosyjskiem zgodzil sie o wejsciu Kryma do skladu Rosji.

Wszystkie formalnosci prawne zostali spelnione. A to ze junta tego nie uznaje nikogo ani w ROsji ani na Krymie nie ochodzilo, nie obchodzi i nie bedzie obchodzilo.
                        • a4095211 Re: Ukraincy. 29.01.15, 12:04
                          misza_kazak napisał:

>
                          > No to znaczy NRD trzeba oderwac od RFN.
                          >

A kto ma oderwać? Byli obywatele NRD się będą buntować? Stwierdzą że nie są Niemcami tylko ich narodowość to Osti? Rosja ich oderwie bo tam w 1945 r. było tyle kontaktów seksualnych z tubylcami że 1/3 Niemców z byłego NRD ma korzenie rosyjskie? ;-)

To jest właśnie największy problem Rosjan. Krótkowzroczność, słomiany zapał i brak cierpliwości.

Jeżeli mieliście, a mieliście w Niemczech, jakieś środowiska Wam przychylne to właśnie sami je skrajnie zmarginalizowaliście.

Żeby to jeszcze miało jakiś sens. Niestety ja tu widzę tylko bieżącą potrzebę pogadania w telewizji. Korzyść żadna, a straty wizerunkowe na zewnątrz trudne do określenia.

>
                          > > Jakkolwiek byśmy przypadku Niemiec tu nie przykładali to nijak tego nie m
                          > ożna n
                          > > azwać aneksją.
                          >

> Tak sam jak dobrowolne wejscie Kryma w sklad ROsji.

Dobrze że choć tu się zgadzamy ;-)

> > Warto tu przypomnieć zawarty w Moskwie "Traktat dwa plus cztery"
                          > > itd. ;-) No i jak RFN miał zaanektować NRD jak do 1994 r. we wschodnich
                          > landac
                          > > h (a po zjednoczeniu w RFN) stacjonowały radzieckie/rosyjskie wojska? Wła
                          > dze ZS
                          > > RR (później Rosji) godziły się na "aneksję"?
                          >
                          > I w Krymu tez stacjonowali rosyjskie wojska.
                          > Sytuacja dokladnie taka sama.
                          >

Widocznie rosyjska/radziecka armia nie ma zwyczaju reagować na aneksje miejsca stacjonowania ;-)

>
                          > W Kijowie po puczu NIE BYLO legitymnej wladzy.
                          > Po prostu nie bylo. Byla bandycka junta, ktora obalila legitymnego prezydenta.
                          > Z jakimi "mocarstwami" Rosja musiala wg. ciebie dogadywac sie i dlaczego??
                          >

Popatrz na to szerzej. Po kiego grzyba popieraliście Janukowicza do samego końca aż odleciał śmigłowcem żeby w Rosji łamać długopisy?

Kto na Kremlu odpowiadał za Ukrainę? Jakiś murzyn co się czytać nauczył na Uniwersytecie Lumumby?

To nie wiedzieliście że Ukraina jest podzielona? Że społeczeństwo jest niezadowolone z rządów Janukowicza?

Jeszcze jak Medwiedew był prezydentem trzeba było tam sypać kasę - tylko w sposób przemyślany. Tak jak to robi Europa - nie gdziekolwiek tylko na konkretne cele z wymogiem kontrolowania realizacji celów. Cóż że dawaliście mu - Janukowiczowi tanie paliwa, jak on sobie stawiał złote kible i lawirował między EU i Rosją. Powinien dostawać kasę na konkretne cele i to socjalne. Żeby ludzie mieli przeświadczenie że cały ten bajzel idzie ku lepszemu, że coś się zmienia. Wówczas na Majdany i inne takie juble byłoby zero szans.

Obecnie Ukraińcy z narodu bratniego zmienili się we wrogi. Kijów jest kontrolowany przez Zachód. Obraz Rosji w świecie uległ zmianie, gospodarka się dusi.

Osiągnąć taki wynik w 1,5 roku to jest spory wyczyn.

Polecieliście w kosmos, zajęliście pół Europy i wszystko jak zawsze poszło wpiździec. Macie na kopy arcymistrzów szachowych, a mimo to wasza władza nie potrafi myśleć dalej niż 6 miesięcy w przód. Efekt jest taki że znów macie kłopot. No i Krym.

>
                          > NArod Kryma na referendumie zupelnie legitymnie zaglosowal za wejsciem w sklad
                          > ROsji.
                          > Prezydent Rosji zupelnie legitymnie zgodnie z prawem rosyjskiem zgodzil sie o w
                          > ejsciu Kryma do skladu Rosji.
                          >

OK. Tylko po co w taki sposób? To jest działanie jak z początku XX w. Sukces bez oglądania się na późniejsze konsekwencje może się okazać bardzo kosztowny. W przypadku Krymu już taki jest. Było się uczyć właśnie od Niemców jak to się robi. Śpiesz się powoli.

>
                          > Wszystkie formalnosci prawne zostali spelnione. A to ze junta tego nie uznaje n
                          > ikogo ani w ROsji ani na Krymie nie ochodzilo, nie obchodzi i nie bedzie obchod
                          > zilo.
                          >

Żeby, jak to mówisz, był tylko Junta to by problemu nie było.

Pozdrawiam
                          • misza_kazak Re: Ukraincy. 29.01.15, 12:46
                            a4095211 napisała:

> To jest właśnie największy problem Rosjan. Krótkowzroczność, słomiany zapał i b
                            > rak cierpliwości.

Ty za nas nie przejmuj sie. Dajemy sobie rade.

> Jeżeli mieliście, a mieliście w Niemczech, jakieś środowiska Wam przychylne to
                            > właśnie sami je skrajnie zmarginalizowaliście.

No i w dupe! Caly Zachod z Europa wschodnia w dupe!
                            Mowie o tym od ladnych 5 lat. Rosja musi rozerwac jakiekolwiek wierzi z Zachodem.
                            I polaczyc sie z Chinami.
                            I chiesze sie ze tak wlasnie sie robi.

Za 20 lat nasze wspolne wojna rozwala UE i NATO w 3WS.
                            • a4095211 Re: Ukraincy. 29.01.15, 13:37
                              misza_kazak napisał:

>
                              > Ty za nas nie przejmuj sie. Dajemy sobie rade.
                              >

Tu mało się kto martwi, bardziej wszyscy się dziwią jak dobrze Wam idzie.

> No i w dupe! Caly Zachod z Europa wschodnia w dupe!
                              > Mowie o tym od ladnych 5 lat. Rosja musi rozerwac jakiekolwiek wierzi z Zachode
                              > m.
                              > I polaczyc sie z Chinami.
                              > I chiesze sie ze tak wlasnie sie robi.
                              >

Też jestem podobnego zdania, niestety obecnie takie zbliżenie będzie mniej korzystne niż gdyby poważnie wystartowało chociażby 5 lat temu. Teraz Chiny będą wykorzystywały każdą słabość Rosji. No i nasuwa się pytanie czy Chiny będą chciały i mogły... słowem czy im się to opłaci?

Faktem jest że mieliśmy cywilizację śródziemnomorską, atlantycką, a obecnie ciężar przenosi się na Ocean Spokojny.

Niestety dla Rosji Chiny to jednak już zupełnie inna liga. Popatrz jak elegancko przejęli Hong-Kong czy Makau. Jak pracują nad Tajwanem. Tam faktycznie kropla drąży kamień.

Sam jestem ciekaw skutków ewentualnej unii na linii Pekin-Moskwa.

>
                              > Za 20 lat nasze wspolne wojna rozwala UE i NATO w 3WS.
                              >

No właśnie. Rozwalą. III wojna itd. A co będzie później? Już widzę jak Chiny będą chciały rozwalać porządek świata w którym są głównym rozgrywającym.

Pozdrawiam
                              • misza_kazak Re: Ukraincy. 29.01.15, 13:44
                                a4095211 napisała:

> Też jestem podobnego zdania, niestety obecnie takie zbliżenie będzie mniej korz
                                > ystne niż gdyby poważnie wystartowało chociażby 5 lat temu. Teraz Chiny będą wy
                                > korzystywały każdą słabość Rosji. No i nasuwa się pytanie czy Chiny będą chciał
                                > y i mogły... słowem czy im się to opłaci?

Oplaci. Sojusz z Rosja w przyszlej walce z NATO bardzo sie przyda.
                                A to ze wojna z NATO bedzie wszyscy w Chinach dobrze rozumieja.
                                I w Rosji tez. Zachod rozpada sie pozera sam siebie.
                                Problemy socjalne, demograficzne, etniczne i religinje totalnei destabilizuaj Zachod i u nich nie zostanie innego wyjscia jak zaczac wojne z sojuszem Chinsko-Rosyjskim.
                                • a4095211 Re: Ukraincy. 29.01.15, 14:13
                                  misza_kazak napisał:

>
                                  > Oplaci. Sojusz z Rosja w przyszlej walce z NATO bardzo sie przyda.
                                  > A to ze wojna z NATO bedzie wszyscy w Chinach dobrze rozumieja.
                                  > I w Rosji tez. Zachod rozpada sie pozera sam siebie.
                                  > Problemy socjalne, demograficzne, etniczne i religinje totalnei destabilizuaj Z
                                  > achod i u nich nie zostanie innego wyjscia jak zaczac wojne z sojuszem Chinsko-
                                  > Rosyjskim.
                                  >

Ciekawy punkt widzenia. Pozostaje czekać na rozwój sytuacji i zobaczyć jak będzie. Faktem jest że już dziś dużo zależy od decyzji Pekinu.

Pozdrawiam
                                  • misza_kazak Re: Ukraincy. 29.01.15, 14:37
                                    a4095211 napisała:

> Ciekawy punkt widzenia. Pozostaje czekać na rozwój sytuacji i zobaczyć jak będz
                                    > ie. Faktem jest że już dziś dużo zależy od decyzji Pekinu.

Fakt.
                                    Pozayjemy zobaczymy.
                                    Ale jak na razie sytuacja w Swiecie rozwija sie zgodnie z moimi prognozami. ROsja rozrywa z Zachodem i laczy sie z Chinami i Iranem.

Swiat toczy sie ku 3WS. Dzis mamy tak okolo 1936 rok z wojna w Hiszpanii (Ukraina).
                                    Rosje czekaja masowe represje i czystki, a potem wojna.

Nic sie w Swiecie nie zmienia.
                                    • maxikasek Re: Ukraincy. 29.01.15, 14:48
                                      "Ale jak na razie sytuacja w Swiecie rozwija sie zgodnie z moimi prognozami. ROsja rozrywa z Zachodem i laczy sie z Chinami i Iranem. "

Czyli wg wzorców historycznych- CHiny (III Rzesza), Rosja (RUMUNIA) i Iran (Chorwacja) ;-)

NA świecie sa dwa mocarstwa światwe- CHiny i USA i kilka regionalnych - jak ROsja. Jedyny sojusz CHin z ROsją może być na zasadzie kolonia chińska.
                                      • marek_boa Re: Ukraincy. 29.01.15, 16:13
                                        Jednym słowem Twierdzisz ,że całe NATO to "kolonia" USA?! No cóż - na początek dobre i to!
                                        • maxikasek Re: Ukraincy. 30.01.15, 17:53
                                          > Jednym słowem Twierdzisz ,że całe NATO to "kolonia" USA?! No cóż - na początek
                                          > dobre i to!

Takie są realia.
                                    • a4095211 Re: Ukraincy. 30.01.15, 11:01
                                      misza_kazak napisał:

>
                                      > Fakt.
                                      > Pozayjemy zobaczymy.
                                      > Ale jak na razie sytuacja w Swiecie rozwija sie zgodnie z moimi prognozami. ROs
                                      > ja rozrywa z Zachodem i laczy sie z Chinami i Iranem.
                                      >

No i to dopiero będzie mieszanka wybuchowa.

Chiny, Rosja i Iran. Trzy kultury, trzy religie i trzy różne populacje.

No ciekaw jestem skutków sojuszu zwłaszcza między Chinami i Rosją. Możliwości tu są dwie, albo Pekin, albo Moskwa będzie miała rolę przewodnika stada. Jednak przywództwo Moskwy na dziś jest raczej mało realne mrzonki. Skoro potrafili się wypiąć na ZSRR w latach 60-tych to teraz już zupełnie będą Was traktować przedmiotowo. No i żółte narody są bardzo nacjonalistyczne, a Chińczycy zwłaszcza.

Traktują Was w podobny sposób jak wy traktujecie hindusów. Do łagodnych określeń Rosjan należy "prawosławni Mongołowie", inne nie nadają się do cytowania. Zresztą cała biała rasa to "śmierdzące małpy" ;-)

Już w XXI w. jak jest jakaś regulacja granicy rosyjsko-chińskiej to zawsze wynik jest korzystny na Chin. W 2005 r. ponad 170 km2 w okolicy Chabarowska i inne mniejsze fragmenty później.

W szkołach uczą że Mongolia, ziemie aż do Kamczatki, ziemie wokół Bajkału, rejon jeziora Zajsan w Kazachstanie – to dawne chińskie terytoria zabrane podstępem ich przodkom. A w przyszłości ta niesprawiedliwość zostanie naprawiona. ;)

Pamiętają Wam rzeź Pekinu z 1900 r. i jej autora tzw. "pekińskiego szabrownika".

Jak w 2011 r. rosyjska ambasada w Pekinie odpaliła forum internetowe i zaprosiła chińczyków do dyskusji to momentalnie chińczycy zaczęli tam pisać: "oddajcie nam od wieków nasze ziemie z Sachalinem włącznie" itp.

oblicomorale.blogspot.com/2013/06/vs.html
                                      Oczywiście nie przekreśla to szans na jakieś porozumienie, ale sterowanie tym "konsorcjum" jako całością będzie dla Rosjan raczej niemożliwe.

To wszystko wygląda bardziej na Wasze poszukiwanie jakiejś nadziei. Wszak tonący się brzytwy chwyta.

Jednak w przypadku III wojny Chiny będą parły na Syberię by korzystając ze słabości Rosji naprawić na swoją korzyść ostatnią pozostałość wojen opiumowych.

>
                                      > Swiat toczy sie ku 3WS. Dzis mamy tak okolo 1936 rok z wojna w Hiszpanii (Ukrai
                                      > na).
                                      > Rosje czekaja masowe represje i czystki, a potem wojna.
                                      >

Moim zdaniem bardziej to wygląda na czas po olimpiadzie w 1980 r. Ostatnio wszak też mieliśmy olimpiadę w Rosji. ;-) Wojna? Możliwe, zwłaszcza jak Rosja będzie doprowadzona do stanu zaszczutego zwierzęcia (piszę to bez ironii i innych takich), a przywódcy Rosji będą mieli jaja. To czemu nie.

>
                                      > Nic sie w Swiecie nie zmienia.
                                      >

Dokładnie.

Pozdrawiam
                                      • misza_kazak Re: Ukraincy. 30.01.15, 12:11
                                        a4095211 napisała:

> No i to dopiero będzie mieszanka wybuchowa.

Zgadza sie.

> Chiny, Rosja i Iran. Trzy kultury, trzy religie i trzy różne populacje.

Tak samo - USA, Korea Old, Polska. Trzy religie, trzy kultury i trzy rozne populacje.

Licza sie interesy, a nie religia czy kultura.
                                        Chiny, ROsja, Iran, panstwa Arabskie, POludniowo-Amerykanskie, Azjatyckie i Afrykanskie nie chca modelu Swiata narzuconego przez Pindosow i Anglikow nazywany "Zloty milliard".

I tak sie sklada ze Azja, Ameryka Lacinska i Rosja rozwijaja sie, a Zachod znajduje sie w stagnacji gospodarczej, a politycznie, demograficznie i socjalnie degraduje.

> No ciekaw jestem skutków sojuszu zwłaszcza między Chinami i Rosją.

Znacznie lepsze niz swego czasu byli u Anglii i Francji.
                                        Chiny i Rosja sa naturalnymi sojusznikami - walczylismy razem z japonskimi militarystami i zachodnimi imperialistami. Znajdujemy sie obok siebie na najwiekszym kontynencie Swiata.
                                        Zalezymy od siebie i co wazniejsze mamy wspolnych silnych wrogow - NATO.

Ale co jest najwazniejsze - zarowno Chiny jak i ROsja nie sa kulturami bandyckimi jak Zachod (ktory od wiekow rozumie i postuluje tylko jeden jedyny model stosunkow z sasiadami - eksterminacje i okkupacje), a nasze liderzy od wiekow rozumieja ze najlepsza mozliwosc dla rozwoju panstw i cywilizacji to jest wspolpraca ze zrozumieniem szczegolnosci kazdej kultury i cywilizacji.

Chiny nie chca nawiazac swoj model Rosji, a Rosjia-Chinom.
                                        Oba nasze panstwa znacznie wiecej wygraja jesli beda wspolpracowac na wszelkich szczeblach.
                                        I to znakomicie rozumieja elity naszych panstw.

Chiny potrzebuja naszych surowcow, potencjalu naukowo-przemyslowego, wojskowego i mozliwosci korzystania z naszej sieci transportowej i logistycznej. ROsja jest dla nich najtansza i najszybsza droga do Europy i Stanow.

ROsja potrzebuje CHin jako najwieszego producenta i konsumenta naszych sorowcow i wyrobow w Swiecie, jako partnera militarnego i zrodla sily roboczej. Putin powiedzial 2 lata temu, ze Rosja potrzebuje co najmniej 25 milionow kwalifikowanych pracownikow - Chiny moga to zapewnic.
                                        • jeepwdyzlu Misza Ty naprawdę w to wierzysz? 30.01.15, 13:42
                                          Ale co jest najwazniejsze - zarowno Chiny jak i ROsja nie sa kulturami bandyckimi jak Zachod (ktory od wiekow rozumie i postuluje tylko jeden jedyny model stosunkow z sasiadami - eksterminacje i okkupacje), a nasze liderzy od wiekow rozumieja ze najlepsza mozliwosc dla rozwoju panstw i cywilizacji to jest wspolpraca ze zrozumieniem szczegolnosci kazdej kultury i cywilizacji.
                                          ------------
                                          Kiedy zabraliście wolność nam, Rumunom, Czechom czy Łotyszom - to szanowaliście naszą kulturę?
                                          Kiedy zajęliście Półwysep Koreański to jak przejawiało się zrozumienie? I jak dziś rozwinęła się północ a jak południe tego kraju?
                                          Niemcy z DDR kochali Was tak bardzo, że siłą zatrzymywali pociągi z Waszą armią?
                                          Syryjczycy czy Algierczycy tęsknią za Waszą kulturą i pomocą? Czy Egipcjanie? Albo Gruzini?

Misza - wszyscy Wasi sąsiedzi nienawidzą Was.
                                          Kiedy to zrozumiesz? Ok - żyjesz w dumnym i silnym kraju. Ale otoczeni jesteście nie podziwem tylko POGARDĄ.
                                          To smutne bardzo i bez satysfakcji zwracam Ci na to uwagę...
                                          jeep
                                        • cie778 tak mi się rzuciło w oczy... 30.01.15, 15:21
                                          misza_kazak napisał:

> Tak samo - USA, Korea Old, Polska. Trzy religie

:-D
                                          Sprawdź młodzieńcze umysłowy, jaka jest najpopularniejsza grupa religii w Korei.

radosny
                                          jasiol
                                        • a4095211 Re: Ukraincy. 03.02.15, 10:04
                                          misza_kazak napisał:

> a4095211 napisała:
                                          >
                                          > Tak samo - USA, Korea Old, Polska. Trzy religie, trzy kultury i trzy rozne popu
                                          > lacje.
                                          >
                                          > Licza sie interesy, a nie religia czy kultura.
                                          >

Religia to też interesy. Zawsze na terenach podbitych agresor wspierał propagację wyznawanej w swoim państwie religii, czy wręcz nawracał siłą. To tak na marginesie.

USA, Korea Płd, Polska? Słabe przykłady, bo np. Polska i USA nigdy ze sobą nie sąsiadowały. Nie mają terenów o które mogłyby toczyć spory. Inna sprawa że USA do Polski czy nawet Korei trudno porównywać - bo różnice potencjałów są tu kolosalne. Myślisz że Polska lub Korea byłaby gotowa do otwartego konfliktu z USA o jakieś terytoria?

Rosja i Chiny to zupełnie inny przypadek, w którym są dwa państwa aspirujące, niestety mają zaszłości historyczne itd. Rosja nie będzie miała cienia szansy na odgrywanie kierującej roli w tym sojuszu. Rządzi zawsze najbogatszy i najsilniejszy. Może być gorąco... jak Pekin będzie narzucał Kremlowi swoje widzimisię. :-)

Naturalny sojusz między Chinami a Rosją wygląda jak bajka tylko z oddali i tylko dla osób która nie dostrzegają, lub nie chcą dostrzegać problemów - z historią stosunków tych państw, oraz dzielących je różnic, kulturowych, religijnych itd.

Oczywiście jest on możliwy, ale będzie trwały gdy któraś ze stron uzna wyższość partnera i będzie gotowa realizować jego cele - te globalne.

>
                                          > Chiny, ROsja, Iran, panstwa Arabskie, POludniowo-Amerykanskie, Azjatyckie i Afr
                                          > ykanskie nie chca modelu Swiata narzuconego przez Pindosow i Anglikow nazywany
                                          > "Zloty milliard".
                                          >

Byłeś w Iranie? Ludzie tam marzą o zachodnim stylu życia. Tak jak Rosjanie i Polacy marzyli np. w latach 80-tych XX wieku. Inna sprawa że Kuba coś ostatnio odpada w kierunku USA, a w Wenezueli też jakieś kryteria uliczne się odbywały na początku 2014 r.

>
                                          > I tak sie sklada ze Azja, Ameryka Lacinska i Rosja rozwijaja sie, a Zachod znaj
                                          > duje sie w stagnacji gospodarczej, a politycznie, demograficznie i socjalnie d
                                          > egraduje.
                                          >

Czy Rosja się demograficznie rozwija? Rosstat twierdzi zupełnie coś innego. daily.rbc.ru/opinions/economics/30/01/2015/54c8d2459a7947498564d371

Gospodarka w Rosji? Popyt istniał tylko dzięki zbytowi drogich kiedyś surowców. Władza miała kasę by dosypywać tam gdzie jej brakowało. Teraz obcina się ilość elektryczek, ludzie mają dostawać hektar ziemi na Syberii, władza walczy ze spekulantami kaszy gryczanej, banki albo upadają, lub w najlepszym wypadku ograniczają dzienne limity wypłat. Czy to jest gospodarka która się rozwija? Moim zdaniem dziwne są te symptomy rozwoju.

>
                                          > Znacznie lepsze niz swego czasu byli u Anglii i Francji.
                                          > Chiny i Rosja sa naturalnymi sojusznikami - walczylismy razem z japonskimi mili
                                          > tarystami i zachodnimi imperialistami. Znajdujemy sie obok siebie na najwiekszy
                                          > m kontynencie Swiata.
                                          > Zalezymy od siebie i co wazniejsze mamy wspolnych silnych wrogow - NATO.
                                          >

Wietnam też walczył z japońskimi militarystami i zachodnimi imperialistami. Czy jest naturalnym sojusznikiem Chin? ;-)

>
                                          > Ale co jest najwazniejsze - zarowno Chiny jak i ROsja nie sa kulturami bandycki
                                          > mi jak Zachod (ktory od wiekow rozumie i postuluje tylko jeden jedyny model sto
                                          > sunkow z sasiadami - eksterminacje i okkupacje), a nasze liderzy od wiekow rozu
                                          > mieja ze najlepsza mozliwosc dla rozwoju panstw i cywilizacji to jest wspolprac
                                          > a ze zrozumieniem szczegolnosci kazdej kultury i cywilizacji.
                                          >

Rozumiem uwarunkowania Twojego punktu widzenia, jesteś wszak Rosjaninem. Jednak zapewniam Cię że ocena czy Rosja jest kulturą bandycką może być inna za granicami Rosji. Dotyczy to również Chin, które np. w Wietnamie są oceniane inaczej niż Ci się wydaje. ;-)

>
                                          > Chiny potrzebuja naszych surowcow, potencjalu naukowo-przemyslowego, wojskowego
                                          > i mozliwosci korzystania z naszej sieci transportowej i logistycznej. ROsja je
                                          > st dla nich najtansza i najszybsza droga do Europy i Stanow.
                                          >

Chiny od Rosji nie zależą zupełnie. Skoro było ich stać na dziesięć lat targów o rurę to jak tu większych zależności nie dostrzegam. Zależność ewentualnie powstanie gdy zostanie zbudowana owa rura. Jednak będzie ona niestety działała w obie strony.

>
                                          > ROsja potrzebuje CHin jako najwieszego producenta i konsumenta naszych sorowcow
                                          > i wyrobow w Swiecie, jako partnera militarnego i zrodla sily roboczej. Putin p
                                          > owiedzial 2 lata temu, ze Rosja potrzebuje co najmniej 25 milionow kwalifikowan
                                          > ych pracownikow - Chiny moga to zapewnic.
                                          >

Macie ponad 10% ujemne saldo w obrocie z Chinami. Jesteście na dziewiątym miejscu wśród partnerów handlowych Chin. Myślisz że oni zrezygnują z tych ośmiu większych od Rosji oraz z kolejnych od miejsca dziesiątego do dwudziestego? Marzenia ściętej głowy... www.ved.gov.ru/exportcountries/cn/cn_ru_relations/cn_ru_trade/

Pozdrawiam
                                          • misza_kazak Re: Ukraincy. 03.02.15, 10:53
                                            a4095211 napisała:

> Religia to też interesy. Zawsze na terenach podbitych agresor wspierał propagac
                                            > ję wyznawanej w swoim państwie religii, czy wręcz nawracał siłą. To tak na marg
                                            > inesie.

No to dlaczego Pindosi wspieraja Japonie i Koree? Przeciez to rozne interesy (religie) ? :)

> USA, Korea Płd, Polska? Słabe przykłady, bo np. Polska i USA nigdy ze sobą nie
                                            > sąsiadowały.

A co to ma do rzeczy?

> Nie mają terenów o które mogłyby toczyć spory.

Eee tam palnales bzdure. Pindosi tocza spory z dowolnym panstwem swiata. Przeciez oni sa panami tego Swiata i moga bombardowac dowolne panstwo na ziemi, bo to zagraza interesom USA :)) Jesli w POlsce zmieni sie rzad na antyamerykanski, to zechca was zbmbardowac jak kazde inne panstwo na ziemi :))

> Inna sprawa że USA do Polski czy nawet Korei trudno porównywać - bo różnice potencjałów są tu kolosalne.

No nie wiem, PIndosi sobie nie poradzili ani z Korea, ani z Wietnamem ani z Afganistanem. Mysle ze ich potencjal jest mizerny.

> Myślisz że Polska lub Korea byłaby gotowa do otwartego konfliktu z USA o
                                            > jakieś terytoria?

KOrea napewno, a POlska nie sadze - wy poddajecie sie jak tylko sytuacja sie pogarsza.
                                            Niemcom padliscie po 2 tygodniach, bo sensu walki nei widzielisci.
                                            A Pindosom poddalibyscie za 2 dni.

> Rosja i Chiny to zupełnie inny przypadek, w którym są dwa państwa aspirujące, n
                                            > iestety mają zaszłości historyczne itd.

Nie ma zaznych zaszlosci historycznych.
                                            Historycznie Rosja i Chiny sa sojusznikami.

> Rosja nie będzie miała cienia szansy na odgrywanie kierującej roli w tym sojuszu.

A kto odgrywal kierujaca role w sojuszu Anglii i Francji?
                                            Dlaczego zalozyles bzdurna teze ze w sojuszu mocarstw ktos musi kierowac?!?

Sojusz mocarstwa tym sie rozni od sojuszu suwerena i wassali, ze nikt nie kieruje.
                                            PO prostu 2-3 panstwa maja wspolne interesy i cele lacza swoje potencjaly dla osiagniecia tych celow.

Wiem, ze POlakom to sie w glowie nie miesci bo wy od setek lat jestescie wassalami roznych mocastw, ale tak jest. Mocarstwa lacza sie w sojusze od wiekow.

Obecnie jest najlepsza sytuacja geopolityczna dla polaczenia Rosji i Chin w Sojusz.
                                            I ku temu planowo i spokojnie sie idzie od 10 lat.
                                            • jeepwdyzlu ZSRS sojusznikiem Hitlera 03.02.15, 11:16
                                              KOrea napewno, a POlska nie sadze - wy poddajecie sie jak tylko sytuacja sie pogarsza.
                                              Niemcom padliscie po 2 tygodniach, bo sensu walki nei widzielisci.
                                              -----------
                                              Nie poddaliśmy się.
                                              Walczyliśmu na wszystkich frontach do końca.
                                              Jak wy robiliście laskę Hitlerowi - my walczyliśmy nie tylko w Polsce, ale w Norwegii, Francji, Wielkiej Brytanii.
                                              To wy wbiliście nam 17 września nóż w plecy a kilka miesięcy później zarżneliście 20 tys naszych oficerów.
                                              Naszych oddziałów - jak milion ruskich - nie było u boku HItlera.
                                              Nie my - tylko wy - byliście strażnikami w obozach koncentracyjnych i nie my tylko wy tłumiliście Powstanie Warszawskie.

To wy - nie Niemcy - jesteście naszym wrogiem.
                                              Czas misza na szczerość.
                                            • a4095211 Re: Ukraincy. 03.02.15, 12:11
                                              misza_kazak napisał:

> a4095211 napisała:
                                              >
                                              >
                                              > No to dlaczego Pindosi wspieraja Japonie i Koree? Przeciez to rozne interesy (r
                                              > eligie) ? :)
                                              >

>
                                              > > USA, Korea Płd, Polska? Słabe przykłady, bo np. Polska i USA nigdy ze sob
                                              > ą nie
                                              > > sąsiadowały.
                                              >
                                              > A co to ma do rzeczy?
                                              >

Tyle że Twój argument jakoby można porównać ewentualny sojusz Moskwa-Pekin i Warszawa-Waszyngton jest niedorzeczny.

>
                                              > > Nie mają terenów o które mogłyby toczyć spory.
                                              >
                                              > Eee tam palnales bzdure. Pindosi tocza spory z dowolnym panstwem swiata. Przeci
                                              > ez oni sa panami tego Swiata i moga bombardowac dowolne panstwo na ziemi, bo to
                                              > zagraza interesom USA :)) Jesli w POlsce zmieni sie rzad na antyamerykanski, t
                                              > o zechca was zbmbardowac jak kazde inne panstwo na ziemi :))
                                              >

Ależ oczywiście. Mocarstwo globalne tym się właśnie objawia że ma możliwość prowadzenia konwencjonalnych wojen na innych kontynentach. Jednak z Polską nigdy jeszcze wojny nie prowadzili, a akurat wojny między Chinami i Rosją bywały całkiem często. No i jak już pisałem Chiny mają ciągotki do obszarów które uważają za historycznie swoje.

>
                                              > > Inna sprawa że USA do Polski czy nawet Korei trudno porównywać - bo różni
                                              > ce potencjałów są tu kolosalne.
                                              >
                                              > No nie wiem, PIndosi sobie nie poradzili ani z Korea, ani z Wietnamem ani z Afg
                                              > anistanem. Mysle ze ich potencjal jest mizerny.
                                              >

Pytanie czy Rosjanie w XX w. wygrali jakąś wojnę tak zupełnie sami? Zawsze gdzieś się podpinaliście :-) Ani z Polakami, ani z Finami się nie powiodło, ani z Japonią.

No i właśnie Korea... wmanewrowaliście Chiny za co się Mao na Was zbiesił i do dziś Wam to tam pamiętają. Jeżeli chodzi o amerykanów i ich wojny - to jest właśnie ten problem o którym piszę. Brak zrozumienia lokalnych uwarunkowań, nawet tych religijnych czy kulturowych jest na dłuższą metę zgubne.

> > Myślisz że Polska lub Korea byłaby gotowa do otwartego konfliktu z USA o
                                              > > jakieś terytoria?
                                              >
                                              > KOrea napewno, a POlska nie sadze - wy poddajecie sie jak tylko sytuacja sie po
                                              > garsza.
                                              >

Ja to widzę tak że zawsze się nas rozbiera, co finalnie się dla rozbierającego kończy kiepawo. Trzeba by nas wszystkich wywieść do lasu i zastrzelić, albo zagazować i puścić z dymem :-) Tylko że dziś się ogranicza wojny, nie zajmuje terytoriów itd. Dziś się uzależnia gospodarczo bo to się wszystkim opłaca. Tak również działają Chiny i wychodzi im to zupełnie fajnie.

>
                                              > Niemcom padliscie po 2 tygodniach, bo sensu walki nei widzielisci.

No po 17 września to raczej trudno było się bronić. Wy musieliście grzecznie czekać bo sami już się nie poważyliście. Zapewne po wojnie z lat 20-tych :D

> A Pindosom poddalibyscie za 2 dni.
                                              >

Tak, bo zawsze należeliśmy do zachodniego kręgu kulturowego. Jesteśmy zupełnie inni niż Rosjanie. Tysiąca lat historii nie da się zmienić.

>
                                              > Nie ma zaznych zaszlosci historycznych.

Tak. Jak zamkniesz oczy to niczego nie ma. ;-)

> Historycznie Rosja i Chiny sa sojusznikami.

Dokładnie tak jak Czechy i Chiny są sojusznikami ;-)

> > Rosja nie będzie miała cienia szansy na odgrywanie kierującej roli w tym
                                              > sojuszu.
                                              >
                                              > A kto odgrywal kierujaca role w sojuszu Anglii i Francji?
                                              >

O jakim sojuszu mówisz? Militarnym? Ekonomicznym? Jeżeli o tym pierwszym to odgrywa USA, jeżeli o tym drugim to Niemcy.

>
                                              > Dlaczego zalozyles bzdurna teze ze w sojuszu mocarstw ktos musi kierowac?!?
                                              >

Ponieważ sojusze ekonomiczne istnieją tak długo, jak wszystkie strony mają jakąś korzyść, lub jedną stronę stać by drugiej się to opłacało, lub któryś członek sojuszu ma taką przewagę np. militarną że utrzymuje wszystko siłą.

W przypadku sojuszy militarnych jest inaczej. Tu musi być strona która przewodzi temu całemu bajzlowi. Gdy jej zabraknie, lub gdy oba kraje mają podobne potencjały to będzie on tak trwały jak Czechosłowacja.

>
                                              > Sojusz mocarstwa tym sie rozni od sojuszu suwerena i wassali, ze nikt nie kieru
                                              > je.
                                              > PO prostu 2-3 panstwa maja wspolne interesy i cele lacza swoje potencjaly dla o
                                              > siagniecia tych celow.
                                              >

O tym właśnie piszę. Problem jest taki że nie bardzo widzę żeby Chiny miały ochotę być równoprawnym członkiem sojuszu z Rosją. Oni już są zbyt potężni.

>
                                              > Wiem, ze POlakom to sie w glowie nie miesci bo wy od setek lat jestescie wassal
                                              > ami roznych mocastw, ale tak jest. Mocarstwa lacza sie w sojusze od wiekow.
                                              >

Problem z wasalami jest taki że trzeba mieć siłę i kasę by ich utrzymywać w swojej orbicie.

Mieliście swoją szansę i wyszło jak wyszło. Tu nawet o wpływie CIA trudno mówić, bo oblaliście egzamin na całej linii. Nie wiem czemu, ale ciągle i ciągle tak macie że rzucacie się na za dużą kość. Nie możecie jej przełknąć i twierdzicie że to wina całego świata tylko nie Wasza.... ;-)
                                              >
                                              > Obecnie jest najlepsza sytuacja geopolityczna dla polaczenia Rosji i Chin w Soj
                                              > usz.
                                              > I ku temu planowo i spokojnie sie idzie od 10 lat.
                                              >

A w zajazdach na trasie do Władywostoku to wolałbyś spać w hotelu prowadzonym przez Rosjan czy Chińczyków? Bo Rosjanie radzą że te chińskie są podobno czyste i jest tam spokój. ;-)

Pozdrawiam
                                              • misza_kazak Re: Ukraincy. 03.02.15, 13:06
                                                a4095211 napisała:

> Ależ oczywiście. Mocarstwo globalne tym się właśnie objawia że ma możliwość pro
                                                > wadzenia konwencjonalnych wojen na innych kontynentach. Jednak z Polską nigdy j
                                                > eszcze wojny nie prowadzili, a akurat wojny między Chinami i Rosją bywały całki
                                                > em często.

Nigdy nie bylo wojny ROsji z Chinami.
                                                Zas bylo kilka wojen w ktorych ROsja i Chiny walczyli ze wspolnym wrogiem.

> No i jak już pisałem Chiny mają ciągotki do obszarów które uważają z
                                                > a historycznie swoje.

Chiny nie maja spornych terenow z ROsja.

> Pytanie czy Rosjanie w XX w. wygrali jakąś wojnę tak zupełnie sami?

Wygrali. Z FInlandia, Japonia, Slowakia, Rumunia, Bulgaria.

> No i właśnie Korea... wmanewrowaliście Chiny za co się Mao na Was zbiesił i do
                                                > dziś Wam to tam pamiętają.

CO ty tam palisz ze takie bzdury piszesz?

> Jeżeli chodzi o amerykanów i ich wojny - to jest wła
                                                > śnie ten problem o którym piszę. Brak zrozumienia lokalnych uwarunkowań, nawet
                                                > tych religijnych czy kulturowych jest na dłuższą metę zgubne.

Co maja uwarunkowania religijne do braku woli walki u Pindosow?
                                                Nie poradzili sobie z tubylcami mimo miazdzacej przewagi w sprzecie i wyszkoleniu.

> Ja to widzę tak że zawsze się nas rozbiera, co finalnie się dla rozbierającego
                                                > kończy kiepawo.

No tak. To jest super plan polskich strategow - poddamy sie, a za kilkanasice-kilkaset lat najezdze ktos rozbije i "jeszcze-polska-nie-zginela" :))

> No po 17 września to raczej trudno było się bronić.

Trudno walczyc gdy ani dowodctwo ani zolnierzy tego nie chca.

> Tak, bo zawsze należeliśmy do zachodniego kręgu kulturowego. Jesteśmy zupełnie
                                                > inni niż Rosjanie. Tysiąca lat historii nie da się zmienić.

Zgadza sie - dlatego Polski przez 200 lat nie bylo na mapie :))

> > Historycznie Rosja i Chiny sa sojusznikami.
                                                >
                                                > Dokładnie tak jak Czechy i Chiny są sojusznikami ;-)

Bzdury gadasz. Rosja z Chinami w wojnach swiatowych byli sojusznikami, i w zimnej wojnie rowniez byli sojusznikami.
                                                TO jest oczywiste, bo tzw. Zachod zagraza zarowno Chinom jak i Rosji.

> > A kto odgrywal kierujaca role w sojuszu Anglii i Francji?
                                                > >
                                                >
                                                > O jakim sojuszu mówisz? Militarnym? Ekonomicznym? Jeżeli o tym pierwszym to odg
                                                > rywa USA, jeżeli o tym drugim to Niemcy.

Jakie USA?!

Pisze o sojuszu "Entente cordiale" od 1904 roku.
                                                100 lat Francja i Anglia walczyli miedzy soba, ale w obliczu wspolnego wroga - Niemiec i Austro-Wegier - podpisalu sojusz wojkowy i gospodarczy.

Pozniej zostal podpisany Anglo-rosyjski sojusz w 1907 i powstala Entanta.

> Ponieważ sojusze ekonomiczne istnieją tak długo, jak wszystkie strony mają jaką
                                                > ś korzyść, lub jedną stronę stać by drugiej się to opłacało, lub któryś członek
                                                > sojuszu ma taką przewagę np. militarną że utrzymuje wszystko siłą.

No i spoko - sojusz Chiny z ROsja bedzie trwal poki bedzie istnial Zachod jako sila polityczna i militarna. Kiedy panstwa NATO zostana rozwalone, to ROsja i Chiny moga rozejsc sie albo naodwrot - polaczyc sie w jedno panstwo.

Sens w tym ze DZIS dla Rosji i Chin jest idealna sytuacja dla zawarcia pelnoskalowego sojuszu - militarnego, gospodarczego, politycznego, naukowego, przemyslowego, energetycznego etc. Bo my mamy wspolnego wroga, wspolne interesy i kolossalne mozliwosci do polaczenia naszych potencjalow.
                                                • jeepwdyzlu Re: Ukraincy. 03.02.15, 13:22
                                                  Sens w tym ze DZIS dla Rosji i Chin jest idealna sytuacja dla zawarcia pelnoskalowego sojuszu - militarnego, gospodarczego, politycznego, naukowego, przemyslowego, energetycznego etc. Bo my mamy wspolnego wroga, wspolne interesy i kolossalne mozliwosci do polaczenia naszych potencjalow.
                                                  -----------
                                                  Fakt. Wy się aż palicie do tego ru...ia...
                                                  Niestety - jesteście brzydcy, macie krzywe nogi
                                                  i śmierdzi wam z gęby
                                                  Chińczycy wolą seks z Zachodem.
                                                  Was - trzeciorzędne karakany - mają w dupie.
                                                  Poza tym - jaki pełnoskalowy sojusz - skoro Chiny są od was DZIESIĘĆ razy większe?
                                                  Chcecie być ratlerkiem dmuchanym w dupę przez doga?
                                                  Miłej zabawy :-)
                                                  jeep
                                                • a4095211 Re: Ukraincy. 03.02.15, 15:28
                                                  misza_kazak napisał:

>
                                                  > Nigdy nie bylo wojny ROsji z Chinami.
                                                  > Zas bylo kilka wojen w ktorych ROsja i Chiny walczyli ze wspolnym wrogiem.
                                                  >

To widocznie Nikołaj Liniewicz i żołnierze I Korpusu Syberyjskiego musieli być najemnikami skoro w 1900 roku zdobywali Pekin. Co po zdobyciu miasta robiono tam z ludnością to już sobie poczytaj sam bo i tak jesteś już niezdrowo podniecony.

We wrześniu 1969 r. na lotnisku w Pekinie pertraktacje między CHRLD i ZSRR dotyczyły śmiertelności pograniczników i żołnierzy obu państw wynikających z jakiejś epidemii? ;-)

>
                                                  > Chiny nie maja spornych terenow z ROsja.
                                                  >

To już zależy od Chin. Od maja 1991 r. teoretycznie nie, podpisano porozumienie kończące spory terytorialne. Od 2004 r. bez sporów im oddajecie kawałek po kawałku. ;-)

>
                                                  > Wygrali. Z FInlandia, Japonia, Slowakia, Rumunia, Bulgaria.
                                                  >

Z Włochami też wygraliście!

>
                                                  > CO ty tam palisz ze takie bzdury piszesz?
                                                  >

Marlboro Light, ale kupiłem sobie Desmoxan - to taki preparat na bazie cytyzyny. Wypalę ostatnią paczkę i zaczynam brać - więc trzymaj kciuki.

>
                                                  > Co maja uwarunkowania religijne do braku woli walki u Pindosow?
                                                  > Nie poradzili sobie z tubylcami mimo miazdzacej przewagi w sprzecie i wyszkolen
                                                  > iu.
                                                  >

Uooo całkiem sporo moim zdaniem. Jak trwoga to do Boga. Zawsze można straszyć tubylców że przyjdą niewierni i będą niszczyć. Myślisz że schizma w chrześcijaństwie to były kwestie wiary?

>
                                                  > No tak. To jest super plan polskich strategow - poddamy sie, a za kilkanasice-k
                                                  > ilkaset lat najezdze ktos rozbije i "jeszcze-polska-nie-zginela" :))
                                                  >

Taka karma, cóż poradzisz skoro zawsze się sąsiedzi łakomią. Zresztą to i tak mniejsza siara niż sprzedawać terytorium bo kasy w budżecie zabrakło :D

>
                                                  > Trudno walczyc gdy ani dowodctwo ani zolnierzy tego nie chca.
                                                  >

Nom, ale walczyliśmy. Później faszyści oddali resztę swojemu sojusznikowi. Jednak wasz wynik z 1941 r. też jest całkiem elegancki. ;-)

>
                                                  > Zgadza sie - dlatego Polski przez 200 lat nie bylo na mapie :))
                                                  >

No ale znów jest. Nic nie poradzisz, taki żywioł... ;-)

>
                                                  > Bzdury gadasz. Rosja z Chinami w wojnach swiatowych byli sojusznikami, i w zimn
                                                  > ej wojnie rowniez byli sojusznikami.
                                                  >

Uoo, to coś nowego. A którego rządu chińskiego była carska Rosja sojusznikiem podczas I światowej? Chodzi Ci o reżim Yuana? Rządy Suna czy Lu? Kuomintang? Ogólnie wszystkich chińczyków? ;-)

>
                                                  > TO jest oczywiste, bo tzw. Zachod zagraza zarowno Chinom jak i Rosji.
                                                  >

Fakt znów zaczyna się robić światowy duopol - Chiny vs. USA. Jednak Chińczycy to konfucjanizm, oni mają czas. Nic na siłę.

>
                                                  > Pisze o sojuszu "Entente cordiale" od 1904 roku.
                                                  > 100 lat Francja i Anglia walczyli miedzy soba, ale w obliczu wspolnego wroga -
                                                  > Niemiec i Austro-Wegier - podpisalu sojusz wojkowy i gospodarczy.
                                                  >
                                                  > Pozniej zostal podpisany Anglo-rosyjski sojusz w 1907 i powstala Entanta.
                                                  >

Tak, a w 1911 r. podpisano umowę niemiecko-francuską, według której Niemcy wpuścili francuzów do Maroka, a Francja oddała Niemcom część francuskiego Konga. ;-)

>
                                                  > No i spoko - sojusz Chiny z ROsja bedzie trwal poki bedzie istnial Zachod jako
                                                  > sila polityczna i militarna. Kiedy panstwa NATO zostana rozwalone, to ROsja i C
                                                  > hiny moga rozejsc sie albo naodwrot - polaczyc sie w jedno panstwo.
                                                  >

Może dwadzieścia, dwadzieścia pięć lat temu gdybyście zaczęli to byłaby szansa... Dziś to może być cokolwiek trudne w realizacji bo Chiny są górą.

Jedno państwo... qrcze za komuny był taki dowcip o granicy polsko-chińskiej - taki z rodzaju zupełnie abstrakcyjnych, a teraz mi Rosjanin pisze że może się ziścić. Dobre... nie szkoda Ci będzie?

Pozdrawiam
                                                  • misza_kazak Re: Ukraincy. 03.02.15, 17:09
                                                    a4095211 napisała:

> To widocznie Nikołaj Liniewicz i żołnierze I Korpusu Syberyjskiego musieli być
                                                    > najemnikami skoro w 1900 roku zdobywali Pekin. Co po zdobyciu miasta robiono ta
                                                    > m z ludnością to już sobie poczytaj sam bo i tak jesteś już niezdrowo podniecony.

Gluptasiu, to nie byla wojna Rosji z Chinami, a tlupmienia powstania itenchunej poprzez koalicje 8 panstw. Imperatrica China poparka koalicje.

> We wrześniu 1969 r. na lotnisku w Pekinie pertraktacje między CHRLD i ZSRR doty
                                                    > czyły śmiertelności pograniczników i żołnierzy obu państw wynikających z jakiej
                                                    > ś epidemii? ;-)

To byl maly konflikt przygraniczny. Nazwac to wojna moze alno idiota albo dyletant.

> To już zależy od Chin. Od maja 1991 r. teoretycznie nie, podpisano porozumienie
                                                    > kończące spory terytorialne. Od 2004 r. bez sporów im oddajecie kawałek po kaw
                                                    > ałku. ;-)

No wlasnie! Zadnych spornych terenow nie ma.

> > Wygrali. Z FInlandia, Japonia, Slowakia, Rumunia, Bulgaria.
                                                    > >
                                                    >
                                                    > Z Włochami też wygraliście!

No Wlochow troche Pindosi wybili.

> Marlboro Light, ale kupiłem sobie Desmoxan - to taki preparat na bazie cytyzyny
                                                    > . Wypalę ostatnią paczkę i zaczynam brać - więc trzymaj kciuki.

Rzuc palenie, bo zle dziala na twoj mozg.

> Taka karma, cóż poradzisz skoro zawsze się sąsiedzi łakomią. Zresztą to i tak m
                                                    > niejsza siara niż sprzedawać terytorium bo kasy w budżecie zabrakło :D

No swego czasu wy sprzedaliscie Kijow ROsji za 146 tys. rubli :).

> Nom, ale walczyliśmy. Później faszyści oddali resztę swojemu sojusznikowi. Jedn
                                                    > ak wasz wynik z 1941 r. też jest całkiem elegancki. ;-)

Normalny wynik. Rozbilismy faszystow pod Moskwa, a POlska padla po 2 tygodniach :)

> No ale znów jest. Nic nie poradzisz, taki żywioł... ;-)

Dzis jest - jutro nie bedzie :)

> Uoo, to coś nowego. A którego rządu chińskiego była carska Rosja sojusznikiem p
                                                    > odczas I światowej? Chodzi Ci o reżim Yuana? Rządy Suna czy Lu? Kuomintang? Ogó
                                                    > lnie wszystkich chińczyków? ;-)

Chiny w 1WS wystapili po stronie Entanty - czyli Chiny i Rosja byli sojusznikami.

> Fakt znów zaczyna się robić światowy duopol - Chiny vs. USA. Jednak Chińczycy t
                                                    > o konfucjanizm, oni mają czas. Nic na siłę.

Wlasnie. Chiny maja czas, a sojusz z ROsja da im wylaczny dostep do rosyjskich surowcow, a po inwestycjach w przemysl i nauke ROsji da im nowoczene uzbrojenie w niezbednej ilosci.

> Może dwadzieścia, dwadzieścia pięć lat temu gdybyście zaczęli to byłaby szansa.
                                                    > .. Dziś to może być cokolwiek trudne w realizacji bo Chiny są górą.

W czyms sa gora, w czyms nie sa.
                                                    Najwazniejsze, ze sojusz z Rosja znacznie przyspieszy rozwoj Chin i oni szybciej wyprzedza Zachod. I o to przeciez chodzi.
                                                    Chiny szybciej przylacza do siebie Tajwan, a scisly Sojusz z Rosja (najsilnejszym nuklearnym panstwem na Ziemi) zagwarantuje im bezkarnosc przy przylaczeniu Tajwania i kolonizacji Japonii i Korei Pld.

> Jedno państwo... qrcze za komuny był taki dowcip o granicy polsko-chińskiej - t
                                                    > aki z rodzaju zupełnie abstrakcyjnych, a teraz mi Rosjanin pisze że może się zi
                                                    > ścić. Dobre... nie szkoda Ci będzie?

Moim marzeniem jest wspolne kommunistyczne panstwo Chinsko-Rosyjskie.
                                                    Pisze o tym o kilku lat na tym forum.
                                                  • maxikasek Re: Ukraincy. 14.02.15, 12:04
                                                    "Normalny wynik. Rozbilismy faszystow pod Moskwa, a POlska padla po 2 tygodniach :)"
                                                    Jakie to uczucie bić sojusznika? ;-)
                                                    Oj gdyby POlska miała ten luksus cofnąć sie o 1,5 tys km- też by pewnie pobiła Niemców. Nawet czołgów nie musieliście używać by przełamać obronę Niemców ;-).

> Chiny w 1WS wystapili po stronie Entanty - czyli Chiny i Rosja byli sojusznikam
                                                    > i.
                                                    Która ROsja? Carska czy Kiereńskiego - tak. Niemieckiego agenta Lenina- nie.

> Wlasnie. Chiny maja czas, a sojusz z ROsja da im wylaczny dostep do rosyjskich
                                                    > surowcow, a po inwestycjach w przemysl i nauke ROsji da im nowoczene uzbrojenie
                                                    > w niezbednej ilosci.
                                                    Krótko mówiąc- ROsja sprzeda im sznurek, na którym Chińcycy ją powieszą ;-)

> Moim marzeniem jest wspolne kommunistyczne panstwo Chinsko-Rosyjskie.
                                                    > Pisze o tym o kilku lat na tym forum.
                                                    Tia. Ani Chiny nie są komunistyczne (i nie będą- nie marzy im się powrót do nędzy z czasów Mao) ani nie stworzą wspólnego państwa z ROsją (chyba że na zasadzie inkorporacji). Chińczycy gardzą białymi ludźmi, więc nigdy nie dadzą im równych praw.
                                                • maxikasek Re: Ukraincy. 14.02.15, 11:53
                                                  > Wygrali. .... Bulgaria.

Sorki a kiedy Bulgaria wypowiedziała wojne ZSRR? W IIWŚ to ZSRR napadł na Bułgarię i to po zawarciu porozumienia o przejściu BUłgarii na stronę aliantów.

• jeepwdyzlu Re: Ukraincy. 29.01.15, 13:58
                              No i w dupe! Caly Zachod z Europa wschodnia w dupe!
                              Mowie o tym od ladnych 5 lat. Rosja musi rozerwac jakiekolwiek wierzi z Zachodem.
                              I polaczyc sie z Chinami.
                              I chiesze sie ze tak wlasnie sie robi.

Za 20 lat nasze wspolne wojna rozwala UE i NATO w 3WS.
                              ----------
                              Wy z Chinami?
                              Za ciency jesteście. Za mali. Nic nie macie dla Chin fajnego. Oprócz paliw.
                              Zjedzą was na przystawkę.
                              Już was nie szanują...
                              Wasza jedyna szansa to my - Zachód.
                              kiedyś to zrozumiecie...
                              jeep
                • anton_pl Re: Ukraincy. 28.01.15, 11:59
                  misza_kazak napisał:
                  > NIGDY nie mowilem ze jestem Ukraincem?
                  > Mowielem ze moja babcia ze strony ojca byla Ukrainka (z Dniepropetrowska)

Aha, to może źle zrozumiałem, ale Giwi to już jest Ukraincem, sam kiedyś mówił, w rozmowie przez radiostacje z dowodzca kiborgow, jakies 2 miesiace temu, ze: jestem większym Ukrincem niz ty, czy jakoś podobnie, już nie pomne...

> Znowpudlo. Nie nazywam ogolnie mieszkancow jakiegos regionu bandytami. Bo to bz
                  > dura.
                  > Nazywam bandytami tych, ktorzy przyszli do Kijowa, zrobili tam krwawy bunt, ust
                  > anowili ultronazistowska, rusofobska wladze, a potem napadali z cala sila SZ i
                  > MSW na Donbas.

No tutaj to masz sporo racji, pamiętam przecież jak Sikorski i ten niebieski Westerwelle gwarantowali Janukowyczowi bezpieczeństwo w zamian za to że sie zrzeknie funkcji prezydenta i rozpisze wcześniejsze wybory, ten sie zgodził, wybory maiły być za 3 miesiace a prezydenckie za pół roku czy jakoś tak ale tamta kamanda tak przebierala nogami ze nie mogli wytrzymac i sila przejeli wladze, co sie nazywa zamach stanu, ale zachod nie nazwal tego zamch stanu tylko sluszny gniew ludu, a jak donieckie sluszny gniew ludu dali to sie stali terrorystami xD

> Moj pradziadek zwalczal bialogwardyjska swolocz nad Donem.

A przecież biali stali przy ROsji do końca, bo bolszewicy to przecież wrogowie Rosji byli, ale napisz jakimi motywami sie twoj dziadek kierował, cierpial bieda za cara czy jak?
                  • misza_kazak Re: Ukraincy. 28.01.15, 15:36
                    anton_pl napisał:

> Aha, to może źle zrozumiałem, ale Giwi to już jest Ukraincem, sam kiedyś mówił,

Wczoraj napisalem ze MIsza Giwi jest Ukraincem :)

> No tutaj to masz sporo racji, pamiętam przecież jak Sikorski i ten niebieski We
                    > sterwelle gwarantowali Janukowyczowi bezpieczeństwo w zamian za to że sie zrzek
                    > nie funkcji prezydenta i rozpisze wcześniejsze wybory, ten sie zgodził, wybory
                    > maiły być za 3 miesiace a prezydenckie za pół roku czy jakoś tak ale tamta kam
                    > anda tak przebierala nogami ze nie mogli wytrzymac i sila przejeli wladze, co s
                    > ie nazywa zamach stanu, ale zachod nie nazwal tego zamch stanu tylko sluszny gn
                    > iew ludu, a jak donieckie sluszny gniew ludu dali to sie stali terrorystami xD

Zgadza sie, Antonie. Ciesze sie ze rozumiesz, ze ROsji ta wojna nigdy nie byla potrzebna i nie jest. Przeciez de fakto Russkie zabijaja Russkich.

> A przecież biali stali przy ROsji do końca,

Aha, tak "stali przy ROsji" ze razem z Anglikami, pindosami i innymi interwentami napadali na Rosje Sowiecka?

> bo bolszewicy to przecież wrogowie Rosji byli

To byli prawdziwi patrioci ROsji. Ktorzy zrobili z zacofanej prozachodniej i totalnie od zachodu zaleznej carskiej ROsji niezalezne supermocarstwo, ktore rozbilo najwiekszego wroga w historii ludskosci - hitlerowski faszyzm.

> ale napisz jakimi motywami sie twoj dziadek kierował, cierpial bieda za cara czy jak?

Moze nie wiesz, ale 80% ludzo w Rosji carskiej zyli w permanentnej nedzy. Nie mieli zadnyh szans zyciowych, co 4-5 lat byl duzy glod na wsi. Dlugosc zycia byla mizerna. Dostepu do wspolczesnej medycyny nie mieli. Tak samo do edukacji.

TO wszystko im dala tak pzez zachod i ciebie nienawidzona wladza sowiecka.
                    I wlasnie dlatego wiekszosc narodu poparlo bolszewikow, a bialogwardysci mimo finansowego i zbrojnego poparcia zachodu wojne sromotnie przegrali.

Dla mojego pradziadka jak i milionow innych ludzi w Rosji wladza bolszewikow dala wolnosc, rownosc i persperktywy w zyciu.
                    Pradziadek skonczyl 8 klas, potem zostal aktorem teatrze rostowskim, otrzymal mieszkanie, jego dzieci otrzymali wyzsze wyksztalcenie, potem walczyli z faszystami. Pradziadka w 41 roku faszysci zabrali do lagru koncentracyjnego - jako komuniste. Dzieki sile woli i dobremu zdrowiu przezyl wojne i umarl w 1978 roku. Moja mam mowi ze byl szczescliwy. POwiedzial, ze gdy byl w lagrze to jedynym marzeniem bylo dozyc do konca wojny i zobaczyc jak hitleryzm rozbija.
                    A przezyl dodaktowe 30 dobrych lat.

Mnie wprost przeraza jak na zachodzi i nawet w POlsce ludzie oceniaja zycie radzieckich ludzi w czasach ZSRR. Wg. was u nas byl jakis GULAG, glod, haos i totalitaryzm.

A tak naprawde wiekszosc ludzi (ogromna wiekszosc ludzi) byla autentycznie szczesliwa.

ROzuemiem dlaczego takie skrywdzone pojecia maja zachodnie ludzi - oni nigdy w Rosji nie byli. Oceniaja byt ROsjan wg. propagandowej papki, ktora jest oparta na "dzielach" takich "ekspertow" jak soLZEnicyn, bredzacych o setkach milionow wiezniow.

Ale przeciez POlacy byli w ZSRR, studiowali w ZSRR. Znali osobiscie wiele ROsjan.
                    Nie rozumiem.
          • odyn06 Eto twai 28.01.15, 14:43
            jobannyje w rot putinowskije patrioty
            www.tvn24.pl/konflikt-na-ukrainie-kim-jest-giwi-komendant-rebeliantow,509910,s.html
            • marek_boa Re: Eto twai 28.01.15, 14:56
              No nie możliwe?! TVN przyznał ,że "Giwi" to Ukrainiec?!
              -Pozdrawiam!
              • misza_kazak Re: Eto twai 28.01.15, 15:50
                marek_boa napisał:

> No nie możliwe?! TVN przyznał ,że "Giwi" to Ukrainiec?!
                > -Pozdrawiam!

Naprawde, dziewnie!
                Teraz czekam jak oni przyznaja ze zadnych dowodow na obecnosc wojsk ROsyjskich na DOnbasie nei ma i nigdy nie bylo. I oni karmili naiwnych idiotow papka, podawana przez SBU bez zadnego sprawdzenia czy zastanowienia. Bo tacy jak odynek wszystko zlapia, byle by Rosja byla winna.

Pozdro!
                Misza
              • odyn06 Re: Eto twai 28.01.15, 15:53
                Niemcy podają, że to Rosjanin "aklimatyzowany" na Ukrainie.
                • misza_kazak Re: Eto twai 28.01.15, 15:57
                  odyn06 napisał:

> Niemcy podają, że to Rosjanin "aklimatyzowany" na Ukrainie.
                  > :-))

No niemcy troche dalej od POlski, wiec jutro napisza.
              • misza_kazak Ciekawie kiedy polskie media powiedzia o tym 28.01.15, 16:00
                infopolk.ru/1/Y/news/20150128/1011924251.html#b1674fe6-ee25-6904-b07b-7fb63e01cc03
                Ciekawie kiedy polskie media powiedzia o tym, ze wg. sledstwa MSW Ukrainy za strzelaline na Majdanie nie odpowiada Bierkut?
            • misza_kazak To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczyzne! 28.01.15, 15:47
              > jobannyje w rot putinowskije patrioty

Ech, jak cie zaciepilo, odynku!
              Dobrze widac Misza "Giwi" robi, ze tacy banderowskie przydupasy jak ty sa wszciekli :))

To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczyzne od takich banderowskich sukinsynow, ktorzy zabili juz tysiace ludzi (w tym malych dzieci) na Donbasie. Ktorzy ostrzeliwuja osiedla w Doniecku i Gorlowce z TOczek-U.

Naprawde lepiej juz jency poddaja sie rosyjskim Kazakom, albo ROsjaninowie "Motorole" niz trafia w rece ukraincow "Besa", "Giwi", "Mozgowogo".
              Bo wiekszosc ich zolnierzy stanowia ludzie, ktorych krewnych zabili banderowcy. I oni maja personalny rachunek do banderowcow - szczegolnie z nazibatalionow.
              • maxikasek Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 28.01.15, 21:29
                > To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczyzne od takich banderowskich sukins
                > ynow, ktorzy zabili juz tysiace ludzi (w tym malych dzieci) na Donbasie. Ktorzy
                > ostrzeliwuja osiedla w Doniecku i Gorlowce z TOczek-U.

Giwi to idiota, a coraz bardziej odnoszę wrażenie że chodzi nacpany albo narąbany. Jego miejsce bardziej w "Moscow shore" niż w armii.

niz trafia w rece ukraincow "Besa"

Biesa nie ma na DOnbasie już od 1 listopada- został "skierowany do rezerwy" - razem z innymi Rosjanami z naczalstwa- w ramach "ukrainizacji" separatystów. ;-)
                • cie778 Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 29.01.15, 14:03
                  maxikasek napisał:

> Giwi to idiota, a coraz bardziej odnoszę wrażenie że chodzi nacpany albo narąbany.

Fakt. Jednym filmikiem zrobił więcej dla ukraińskiej propagandy, niż pół roku wysiłków Janukowicza. W pi... poszły nawet bredzenia SBU o broni jądrowej i inne takie, zresztą tego przeciętny ludzik nie rozumie. Rozumie widok bydlaka znęcającego się nad bezbronnymi.
                  Jak trzeba będzie ukierunkować gniew, to wystarczy puścić filmik w głównych pasmach telewizyjnych i pozamiatane.

pozdrawiam
                  jasiol
                  • cie778 errata 29.01.15, 14:06
                    przepraszam, pomyłka dosyć absurdalna:

było: " ...niż pół roku wysiłków Janukowicza"

winno być: " ...niż pół roku wysiłków Poroszenki"

ukłoniki
                    j.
                  • marek_boa Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 29.01.15, 14:15
                    Ech.... a tego ,że działa to w dwie strony to Jasiolku nie Zauważyłeś?! Jakoś dziwnie po tym filmiku tak ze 30% zwiększyły się ucieczki młodych Ukraińców przed mobilizacją do Rosji! Hm?! Ciekawe dlaczego?! No i z tym motywem "gniewu" - większość Ukraińców traktuje takie "spektakle" na zasadzie " widocznie im się sku...nom należało" - po tym co różne "Azowy", czy "prawe sektory" czy inne bataliony sponsorowane wyczyniają na Zachodniej Ukrainie to nie był bym pewny czy puszczenie takiego filmiku nie spowodowało by zwiększonej fali dezercji - stop - JESTEM pewny ,że by spowodowało! Niestety Zachodnie postrzeganie konfliktu na Ukrainie W OGÓLE nie odzwierciedla nastrojów jakie tam panują - nie licząc Kijowskich "elyt" Ukraińcy NIE CHCĄ wojny i robią wszystko co tylko można aby od niej uciec!
                    -Pozdrawiam!
                    • cie778 Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 29.01.15, 15:33
                      marek_boa napisał:

> Ech.... a tego ,że działa to w dwie strony to Jasiolku nie Zauważyłeś?! Jakoś dziwnie po
                      > tym filmiku tak ze 30% zwiększyły się ucieczki młodych Ukraińców przed mobilizacją do
                      > Rosji! Hm?! Ciekawe dlaczego?

Kiedy to jest nieistotne.

1. Jakby to kiepsko dla Ukraińców nie brzmiało, ich system walki "nas mnoga" nie sprawdza się i kolejne bataliony uzbrojone w T-64A, BTR-60 i Goździki wiele im nie pomogą - więc te 30 czy 50 % niewcielonych dużej różnicy nie zrobi. Natomiast bardzo może pomóc desant zachodnich speców od dowodzenia i to nie na poziomie Sztabu Generalnego, ale np. batalionów. Taki jaki Amerykanie urządzili np. Kurdom.
                      Tyle, że do tego potrzeba politycznej decyzji na zachodzie. A tego typu filmiki czynią ją bardziej prawdopodobną, bo kierunkują gniew - ale nie ukraińskich (bo oni chwilowo są mało ważni) ale zachodnich przeciętnych ludków.
                      To samo zresztą z zasadniczym obszarem "zimnej wojny" Rosja-zachód, tj. gospodarką. Już, już mieli znosić sankcje, już się ta unijna idiotka czy niemiecka SPD rozpędziła... - i zbita d... Teraz nie ma szans na zmianę kursu przez kolejne parę miesięcy, a Stany zaczęły przebąkiwać o odcięciu Rosji od SWIFTa. Naprawdę parę % rosyjskiego PKB jest warte jednego wystąpienia psychola?

2. A co do tych, którzy nie uciekli - jak myślisz, czemu szef DRL zaraz po zajęciu lotniska obiecał zwolnienie wszystkich wziętych do niewoli? To było rozsądne pociągnięcie propagandowe: Poddajcie się, a wrócicie cali do domu. No to po filmiku Giwiego pociągnięcie poszło się, a u przeciętnego ukraińskiego szweja wola walki znacząco wzrośnie.

> Ukraińcy NIE CHCĄ wojny i robią wszystko co tylko można aby od niej uciec!

Wiesz Marku, to jest absolutnie normalne. Tak reagują ludki na całym świecie. Dlatego armie masowe są z przymusowego poboru, a nie wybierane spośród ochotników. Szczerze, to ja się dziwię, że udaje im się nadal zebrać te 50%, to nieźle świadczy o Ukraińcach. Dostają w d... od prawie roku, wszędzie świadectwa, że rządzą nimi idioci albo zdrajcy, a oni idą się bić za kraj...

pozdrawiam
                      jasiol
                      • marek_boa Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 29.01.15, 16:30
                        Ano w tamtym rejonie istotne jest i to bardzo!
                        1) Sorry ale jeśli Twierdzisz ,że 50% zasobów mobilizacyjnych Ukrainy dużej różnicy nie robi to chyba dyskutujemy na całkiem innych płaszczyznach Jasiolku! Co do "desantu" speców od dowodzenia z Zachodu - fajnie to brzmi w mediach ale niestety całkiem żałośnie w terenie! Jak sobie radzą "zachodni" szpenie w takich walkach pokazał Afganistan i Irak - czyli W OGÓLE sobie nie radzą a po doprowadzeniu sytuacji do wrzenia zwijają się do domu!
                        Napiszę najprościej jak umiem - Zachodni "szpenie" bez swojej techniki są tyle samo warci co Ukraińscy "szpenie" z Zachodnią techniką! Już od Wietnamu wiadomo ,że NIE DAJĄ SOBIE rady w takich sytuacjach - 40 lat i NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO!
                        Zachód pokazał dobitnie ,że za Ukrainę umierać nie zamierza i stawiam orzechy przeciwko funtom ,że to się nie zmieni!
                        2) Jak Myślisz czemu jest coraz więcej przypadków UCIECZKI Ukraińskich żołnierzy z zajmowanych posterunków gdy tylko zbliżają się do nich separatyści?! Czemu coraz więcej wystąpień ludności PRZECIWKO władzom w Kijowie?!
                        No i jak to jest ,że władza w Kijowie jednoznacznie wskazuje Rosję jako sprawcę konfliktu a jednocześnie Ukraińcy masowo uciekają do Rosji?! Czy aby nie wskazuje to dobitnie oderwania rządzących z Kijowa od rzeczywistości?! Bo mnie wychodzi na to ,że kierunek ucieczki przed wojną wskazuje coś całkiem innego niż oficjalne czynniki z Kijowa!
                        No chyba jednak nie za bardzo sądząc z takich tanich sztuczek jakie stosować zaczął Kijów - "cennik zniszczonego sprzętu separatystów" bardzo dobrze wskazuje ,że "na patriotyzm" maó kto na Ukrainie daje się nabierać!
                        -Pozdrawiam!
                    • maxikasek Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 30.01.15, 22:01
                      o i z tym motywem "gniewu" - w
                      > iększość Ukraińców traktuje takie "spektakle" na zasadzie " widocznie im się sk
                      > u...nom należało"

Rozumiem MArku, że po tym jak kazano klęczeć we Lwowie Berkutowcom i błagac o wybaczenie to większość ludzi na Krymie i w Donbasie myślała- że się tym sk...nom należało?
                      • marek_boa Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 30.01.15, 22:10
                        Szkoda ,że Wolisz Udawać - Ale doskonale Wiesz o co chodzi!
                        • maxikasek Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 31.01.15, 11:44
                          MArku- Ty udajesz- to wiem. Tak samo winni są ci "Cybordzy" , których defiladami próbują separatyści zyskać tani poklask. A idiota GIwi psuje robotę Zacharczence, który namawia Ukraińców do poddawania się. JAk i Berkutowcy ze Lwowa.
                          • marek_boa Re: To jest prawdziwy patriota, ktory broni Ojczy 31.01.15, 11:50
                            Acha - bo już się przestraszyłem ,że Piszesz o tych ,którzy zostali przyjęci do Moskiewskiej policji!
    • misza_kazak Ciekawie, co bedzie 28.01.15, 16:10
      Ciekawie, co bedzie, kiedy wojska Noworosji uwolnia DNR i LNR, rozbijajac resztki sprawnych bojowo jednostek SZU.
      Kiedy Noworosja przeprowadzi mobilizacje (Ukraina ich juz 5 fal robila, a Noworosja jak na razie zadnej) i zmobilizuje dodatkowe tak okolo 30 tys. zolnierzy.

Wtedy ta doswiadczona i dobreze uzbrojona w zabrane od wroga uzbrojenia armia najpierw uwolni cala Noworosje (ODesse, Nikolajew, Cherson, Charkow), a potem naturalnie rosnac w sile pojdzie na Kijow. Na Ukrainie jzu mobilizuja 60-latkow, na zahocdzie Ukrainy wszyscy "ptarioci" w wieku od 18 do 60 lat juz zwiali albo do POlski albo do ... Rosji!

Wtedy SZ Noworosji rozbija wojska junty i ustanowia wladze w calej Ukrainie zamieniajac nazwe na Noworosje, bo dla kazdnego zolnierza Noworosji slowo "Ukraina" jest tak samo obrzydliwe jak dla Zyda w 1945 roku slowo "Niemcy".

I co wtedy beda robili POlacy, Niemcy i inni fani banderowskiej junty?
      WYsla swoich zolnierzy umierac za Kijow (zamiast ukropczykwo, uciekajacych do POlski? :))
      Czy co?
      • maxikasek Re: Ciekawie, co bedzie 28.01.15, 21:26
        > Kiedy Noworosja przeprowadzi mobilizacje (Ukraina ich juz 5 fal robila, a Nowor
        > osja jak na razie zadnej) i zmobilizuje dodatkowe tak okolo 30 tys. zolnierzy.
        Noworosja zrobiła już chyba trzy mobilizacje- ochotnicze. Za wielu chętnych nie było. Jak zrobią przymusową- to będzie to samo co z armią ukraińską.
        Bez najemników z ROsji i regularsów- nie pojadą daleko.
    • misza_kazak Banderowcy uciekaja porzucajac sprzet 28.01.15, 16:17
      tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201501281302-v2ub.htm
      Banderowcy uciekaja porzucajac sprzet.
      To juz panika. Tak dlugo planowana ofensywa junty poszla jakos nie tak jak planowano :))
    • misza_kazak Ale jaja! 28.01.15, 16:25
      Ale jaja!

Jobar' Nasti Dmitruk - symbola rusofobii na Ukrainie, autorki wiersza "Nigdy nie bedziemy braciami" uciekl od mobilizacji do ROsji :)))

Nie pastwo, a schizofrenia!
      • anton_pl Re: Ale jaja! 28.01.15, 16:54
        misza_kazak napisał:
        > Jobar' Nasti Dmitruk - symbola rusofobii na Ukrainie, autorki wiersza "Nigdy ni
        > e bedziemy braciami" uciekl od mobilizacji do ROsji :)))

Faktycznie jakby sie potwierdzilo to by byla woda na młyn propagandy rosyjskiej, na razie to jakaś notka w internecie, o tym wierszy slyszalem ale jak wyglada ten gosciu?, i czym sie zajmuje?
        • misza_kazak Re: Ale jaja! 28.01.15, 17:01
          anton_pl napisał:

> Faktycznie jakby sie potwierdzilo to by byla woda na młyn propagandy rosyjskiej
          > , na razie to jakaś notka w internecie, o tym wierszy slyszalem ale jak wyglada
          > ten gosciu?, i czym sie zajmuje?

Nie wiem, ale skoro mowi o tym dzialac majdanu, to pewnie prawda.
      • anton_pl Re: Ale jaja! 28.01.15, 23:38
        misza_kazak napisał:
        > Jobar'

Jobar to znaczy kto???
        • misza_kazak Re: Ale jaja! 29.01.15, 00:06
          anton_pl napisał:

> misza_kazak napisał:
          > > Jobar'
          >
          > Jobar to znaczy kto???

Ten kto jebie :))
          • anton_pl Re: Ale jaja! 29.01.15, 08:47
            Aha, znaczy chłopak, no forum militarne to język koszarowy jest jak najbardziej dopuszczalny :D
            • misza_kazak Re: Ale jaja! 29.01.15, 10:57
              anton_pl napisał:

> Aha, znaczy chłopak, no forum militarne to język koszarowy jest jak najbardziej
              > dopuszczalny :D

Zgadza sie )
    • misza_kazak Mjadan 3.0 28.01.15, 16:39
      www.ntv.ru/video/1039923/
    • misza_kazak Junta powoluje oddzialy zaporowe! 28.01.15, 16:42
      infopolk.ru/1/U/events/41562-kiberberkut-poluchil-otchety-sbu-o-realnyh-poteryah-vsu.html#4071d16b-7194-4baf-a3a2-8a144a12aa01
      Front sie wali, gornicy w Kojowie szturmuja budynki rzadowe.
      W wojsku dezercja.

PO prostu cyrk ze sloniami!
      • tugen-axalla Re: Junta powoluje oddzialy zaporowe! 28.01.15, 16:58
        To kiedy kolejny Majdan i który już będzie miał numer?
    • misza_kazak W Kriwom Rogu buduja barykady! 28.01.15, 17:34
      infopolk.ru/1/V/news/1422456808#c3288ec2-2898-2261-c002-fa515a134e9d
      • eryk777 Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 28.01.15, 20:03
        typowo bandycko ruska metoda w stosunku do innych krajów i narodów znana od setek lat
        wejść z butami na obcy teren, ale najpierw wyczekać aż dany kraj będzie osłabiony - a każdy ma taki okres
        dopomóc mu w upadku wspomagając chaos wewnętrzny
        wtedy anektować, napadając, tłumacząc całemu światu że chcę się "pomóc" albo że to sztuczny twór
        po zajęciu wykończyć opozycję, ustanowić marionetkowe rządy które zalegalizują najeźdźce
        stara dobra i prosta metoda grabieży obcych przestrzeni
        dokładnie to samo spotyka teraz Ukrainę, potem pewnie Białoruś itd
        • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 28.01.15, 23:19
          Wypisz, wymaluj działania USA!:) Bardzoi trafnie to Ująłeś tylko Ci się literki przy pisaniu nazwy państwa Pomyliły!:)
          • eryk777 Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 29.01.15, 22:42
            Rosjanie mają ciekawą formę myślenia, nigdy nie zrozumieją ludzi chcących żyć w prawdziwej wolności i szacunku do człowieka.
            USA nie zajęły żadnych terenów obcych państwa po II wojnie światowej i nie ustanowiły tam przymusowych rządów totalitarnych jak zrobił to ZSRR a i wcześniej carat.
            Rosja stawia na równi swoje dyktatorskie rządy z prawdziwą demokracją i wolnością.
            Nie ma sensu rozmawiać ze ślepym o kolorach.
            • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 29.01.15, 23:27
              Bo nie lubią jak ktoś im siłą te "prawdziwe wolności" narzuca?! Ale Ty tego i tak nie Zrozumiesz - przy tak wypranym mózgu nie ma szans!
              No pewnie ,że nie zajęły - w Japonii i Niemczech siedzą od 1945 roku !
              Co do "nie ustanawiania przymusowych rządów" to lepiej nie Jedź z takimi stwierdzeniami do Ameryki Środkowej i Południowej - mieszkający tam ludzie mogą nie zrozumieć Twojego toku myślenia - może tylko popukają się w czoło?! Bo że historii Biedaku nie Znasz to Ty się tym nie Chwal - oj nie ma czym!
              • eryk777 Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 29.01.15, 23:34
                Marek
                jak Cie tak czytam od dawna to mam wrażenie jakbym rozmawiał z komisarzem polityczno - partyjnym. Albo z funkcjonariuszem propagandowym Koreańskiej Republiki Ludowo - Demokratycznej.
                W identycznym tonie wypowiadają się o USA, krajach zachodu, demokracji i w identyczny sposób wychwalają system swojego kraju który tak bardzo kochają.
                • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 29.01.15, 23:52
                  Rozumiem ,że nie Masz takiego samego wrażenia jak Czytasz Siebie?!:) Niestety muszę Ciebie zmartwić - Jesteś za młody aby mieć COKOLWIEK do czynienia z takimi "komisarzami" a ja miałem - więc nie Wiesz o czym Piszesz!:)
                  • eryk777 Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 30.01.15, 15:36
                    Marek
                    jako indoktrynowany od młodości Komsomolec
                    jako późniejszy aktywny członek jedynie słusznego nurtu politycznego
                    aktywny do dzisiaj w paskudnym wynalazku bandytów zachodnich - Internecie
                    wróg znienawidzonej kapitalistyczno - syjonistycznej USA która pokonała ZSRR
                    piszesz co piszesz, to widać .....
                    • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 30.01.15, 16:07
                      Widzisz synku ja piszę to co myślę a nie co podają w formie przetrawionej papki informacyjnej "światowe" przekaziory - ot taka drobna różnica!
                      W dodatku nikomu NIE NARZUCAM swojego sposobu myślenia ani swoich projekcji czy myślenia życzeniowego jak to Robisz Ty i Twoja opcja!
                      Rozumiem ,że pisząc tak jak Piszesz Wyrażasz po prostu żal ,że nie było Ci dane tego wszystkiego doświadczyć ze względu na swój młody wiek?! Spoko-wodza - dzisiejsze czasy NICZYM się po za drobnymi szczegółami od poprzednich nie różnią!:)
                      • eryk777 Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 02.02.15, 21:23
                        Maruś nie masz pojecia ile mam lat i nie graj inteligentnego dziadzi
                        Jestes jak Russia Today ktorej poza ruskimi nikt nie ufa
                        Widziallem w necie swierze filmy tej wojny na ukrainie z rozszarpanymi cialami, flakami i mózgami na ulicach i jestem bardzo dobity
                        Mysle ze to robota putina i zgrai bandziorow zbójeckiego narodu
                        Mordujecie braci i nie chcecie przestac. To okropne i jak czytam te wykręty ruskich komsomolcow w necie . Jak wam nie wstyd i jeszcze czujecie dume.
                        • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 02.02.15, 22:28
                          No nie ma Eryczku ale sądząc po tym co Piszesz to Dajesz świadectwo tego ,że gimbaza górą! Rozumiem ,że Twoje Twierdzenia oparte są na przeprowadzonych badaniach statystycznych?!:) Czy ot tak Sobie Palnąłeś - "nikt nie ufa"?!:)
                          Wyobraź Sobie ,że ja nie tylko w "necie" oglądałem zabitych ludzi z po rozszarpywanymi lub zmiażdżonymi ciałami + flaki i mózgi na asfalcie - nie jestem dobity - po prostu przestało to na mnie robić wrażenie!
                          Myślisz???! A to nowość!:) Masz całkowitą rację - źle zrobili - powinni tak jak Amerykanie Irak i Afganistan najpierw ostrzelać rakietami , później przez 40-50 dni nieustannie bombardować a na koniec wjechać całą siłą Armii - Jak by było 655 000 zabitych + 30 000 a nie marne 5500 + 1 to dopiero Byłbyś usatysfakcjonowany co nie?! A te wredne "ruskie" zajęły Krym praktycznie z JEDNYM zabitym - tak nie wolno - tak się wojny nie prowadzi - to NIE PO DEMOKRATYCZNEMU!
                          Tak jak Eryczku?! Wstydzisz się za USA i Polskę czy nie?!
                          • eryk777 Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 02.02.15, 22:53
                            w Iraku i Afganistanie były rządy totalitarne i rządy terrorystów mordujących i gnębiących ludzi a Ukraina to wolny demokratyczny piękny kraj
                            popieramy że USA powiesił tyrana Husajna co używał nawet broni chemicznej przeciw ludności cywilnej, popieramy że USA ruszył na morderczych talibów w Afganistanie dopadł i wykończył Binladena
                            pozatym USA nie wcieliła nawet metra tych krajów do swoich terytoriów
                            i nie usprawiedliwia to rosji że ją podstępnie napadła
                            nie popieramy napaści rosji na ukrainę bo ukraina to był spokojny kraj nie talibowie, husajn, alkaida tylko wspaniali ludzie chcący żyć w standardach wolności człowieka a nie rosyjskiego układu mafijno - państwowo - militarystycznego
                            • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 03.02.15, 13:37
                              Ale Żeś się Rozpędził!:) No to jak to jest ,że w czasie "rządów totalitarnych i terrorystycznych mordujących i gnębiących ludzi" przez prawie 40 lat w Iraku zginęło 200 000 ludzi i uciekło z kraju 600 000 a w czasie "wojny o demokrację" przez 10 lat zginęło prawie 700 000 ludzi i uciekło z kraju 2 miliony?! No i jak z tą "piękną demokracją" w Iraku jest dziś?! Skoro jest tam tak "pięknie" to czemu się nie Przeprowadzisz?!:)
                              Ależ ja wiem ,że "Wy" (czyli Ty z siostrą?!) Popieracie Amerykańskie ludobójstwo w walce o wpływy i o ropę - Wy nawet Poparlibyście bombardowanie Polski przez USA!
                              W du...e Byleś i gó..o Widziałeś - gdyby nie USA i UE nie było by żadnego majdanu i żadnej wojny na Ukrainie! Tylko co taki mały misio z małym rozumkiem jak Ty jest w stanie zrozumieć skoro ma zryty baniak przez propagandę?!
                          • jeepwdyzlu Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 03.02.15, 10:42
                            -Widzisz synku ja piszę to co myślę...
                            -No nie ma Eryczku ale sądząc po tym co Piszesz to Dajesz świadectwo tego ,że gimbaza górą!
                            -Niestety muszę Ciebie zmartwić - Jesteś za młody aby mieć COKOLWIEK do czynienia z takimi "komisarzami" a ja miałem - więc nie Wiesz o czym Piszesz!:)
                            ---------
                            boa czas na zasłużoną emeryturę
                            wpadasz w ton adekwatny dla 80 latków
                            i taki też masz ogląd rzeczywistości...
                            papu, siku, spać - to wyzwania dla ciebie marku_boa
                            Niestety...
                            jeep
                            • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 03.02.15, 13:38
                              Tumanie na emeryturze to ja jestem już od 3 lat!:) Buachachachacha!:)
                              • jeepwdyzlu Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 03.02.15, 14:26
                                Tumanie na emeryturze to ja jestem już od 3 lat!
                                ----------
                                eeee
                                nie wierzę
                                od 103 to się zgodzę...
                                j.
                                • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 03.02.15, 14:43
                                  Twoje "zgadzanie się" jest mi nie tyle co obojętne ale zwisa mnie zwiędłym brokułem!:)
                                  • jeepwdyzlu Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 03.02.15, 14:52
                                    nie
                                    ty masz umysł emeryta uczestnika bitwy pod cuszimą
                                    może kiedyś - przed laty - kiedy byłeś starszym srajtaśmowym - miałęś jakiś potencjał...
                                    Dziś - zostały ci zwiędłę brokuły
                                    i szczekanie za kopiejki
                                    i praca na zmywaku w Londynie
                                    :-)
                                    jeep
                                    • marek_boa Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 03.02.15, 15:34
                                      Który to raz z rzędu Udowadniasz własną głupotę?! Bo mnie się już zaczynają trzy cyfrowe liczby?!
                                      Buachachachacha!:) Aleś Ty Ograniczony - na prawdę mi Ciebie szkoda!
      • anton_pl Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 28.01.15, 20:17
        A na jakim tle ten zachwat zrobili, bo kriczeli slava ukrainie?
        • misza_kazak Re: W Kriwom Rogu buduja barykady! 28.01.15, 20:55
          anton_pl napisał:

> A na jakim tle ten zachwat zrobili, bo kriczeli slava ukrainie?

Na tle znacznie pogroszonej sytuacji socjalnej i finansowej oraz na tle 5 totalnej fali mobilizacji.
          • marek_boa Re:A propo rozstrzeliwanych jeńców! 29.01.15, 17:40
            vihrbudushego.livejournal.com/1559402.html
            • misza_kazak Re:A propo rozstrzeliwanych jeńców! 29.01.15, 19:42
              marek_boa napisał:

> vihrbudushego.livejournal.com/1559402.html

Marku, to wideo Szarija trzeba pokazac odynkowi, ktory powtarza bajki SBU :))
    • tugen-axalla Re: Tak sie jeńców nie traktuje 30.01.15, 00:18
      Przykład idzie z góry, tutaj poniżanie ukraińskich żołnierzy wzietych do niewoli w Uglegorsku. Ciekawe czy ich rozwalą tradycyjnymi sowieckimi metodami zgodnie z obietnicami Zacharczenki?

www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&v=oIEQ3ss71HQ&x-yt-cl=85027636#t=38
    • anton_pl Ukraincy źle traktuja plennych 14.02.15, 11:24
      www.youtube.com/watch?v=i2YmnKNTw8w
      Jednego kopneli i uderzyli, potepiam to...
      • argonauta10 Re: Ukraincy źle traktuja plennych 14.02.15, 18:31
        Noi to ciekawe misza czego bedziecie zyli jak tak koniecznie chcecie zniszczyc Zachod? Kto kupi te ruskie mineraly jak juz ni ebedzie Zachodu? Przeciez Chiny sprzedaja te swoje barachlo wlasnie Zachodowi. Za czasow Mao byla tam bied,a glod, dzadowanie jak to wszedzie w komunizmie bywalo, dopiero jak kmomuch umarl i Chiny otworzyly sie na Zachod zaczelo tam byc lepiej. Bylem w Chinach 2 razy w ostatnich 10 latach i widzialem jak sie zmienily, tak samo Wietnam i Kambodza, zaczelo byc lepiej jak wymarly komuchy i zaczal sie handel z Zachodem. jak tak koniecznie chcecie zniszczyc Zachod to z czego bedziecie zyli? Tak sie sklada ze najbogatsze panstwa swiata to kapitalistyczne zachodnie, a tam gdzie komuna rzadzila to tylko bieda, glod i korupcja byla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka