Dodaj do ulubionych

"Syryjskie" premiery

17.04.18, 10:39
Nie zauważyłem w innych wątkach, więc chciałbym zwrócić uwagę na premiery ostatniego uderzenia w Syrii:

- pierwsze bojowe użycie francuskich pocisków MdCN, odpalono 6 sztuk z wyrzutni Sylver A70 fregaty FREMM
- pierwsze bojowe użycie pocisków JASSM-ER, 19 sztuk z B-1
- po raz pierwszy wystrzelono Tomahawki (6 sztuk) z wyrzutni (silosu) VPT okrętu podwodnego typu Virginia
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: "Syryjskie" premiery 17.04.18, 10:45
      adam_al napisał:

> - po raz pierwszy wystrzelono Tomahawki (6 sztuk) z wyrzutni (silosu) VPT okręt
      > u podwodnego typu Virginia

Po raz pierwszy? Czy po raz pierwszy z wyrzutni tego nowego typu umieszczonej w jednostkach Block IV Batch 3 mieszczącej kilka pocisków w jednej?
      • adam_al Re: "Syryjskie" premiery 17.04.18, 11:09
        > Czy po raz pierwszy z wyrzutni tego nowego typu umieszczonej w
        > jednostkach Block IV Batch 3 mieszczącej kilka pocisków w jednej?

Udział brał okręt "John Warner" SSN-785 czyli Virginia Block III Batch 2. Na pewno pierwszy raz użyto jako wyrzutni silosu na 6 pocisków typu VPT. Nic mi również nie wiadomo o wcześniejszym bojowym wykorzystaniu okrętu typu Virginia w ogóle (myślę o użyciu uzbrojenia, nie standardowej dyżurnej służbie operacyjnej).

Przy okazji, nie wiem czy prawidłowa jest liczba użytych pocisków MdCN w pierwszym moim wpisie. Znalazłem informację, że Francuzi z fregaty wystrzelili 3 sztuki.
    • adam_al Występ emeryta 17.04.18, 12:05
      I jeszcze inna ciekawostka - u boku dwu B-1 wystąpił pojedynczy EA-6B Prowler. Oficjalnie ten typ od 2015 jest w US Navy na zasłużonej emeryturze.
      • stary_chinczyk Re: Występ emeryta 18.04.18, 08:00
        Emerytowane typy czesto uzywa sie do testowania nowego typu wyposazenia i uzbrojenia. Byc moze testowano jakies tchnologie zwiazane z Jammerem nowej generacji.
        • adam_al Re: Występ emeryta 18.04.18, 13:47
          Muszę przeprosić Prowlera ;). Emeryt to jest w lotnictwie US Navy, która (tak jak mi się w głowie kołatało) wycofała EA-6B na rzecz EA-18G Growler. Natomiast w lotnictwie USMC (Korpusu Piechoty Morskiej) pozostaje w czynnej służbie do roku 2019. Egzemplarz biorący udział w osłonie ataku należy do Marine Tactical Electronic Warfare Squadron Two. Startował "z ziemi" najprawdopodobniej z Ahmad al-Jaber Air Base w Kuwejcie.
          Jeszcze raz przepraszam tego niedocenionego, cichego bohatera wielu akcji militarnych za nazwanie emerytem ;)
    • adam_al Francuskie problemy 20.04.18, 12:42
      Nie wszystko poszło zgodnie z planem, choć efekt w postaci trafienia zakładanych celów przez pociski MdCN osiągnięto. W "oknie" czasowym wyznaczonym dla skoordynowania ataku nie udało się wystrzelić pocisków z fregaty l’Auvergne. Francuzi okazali się profesjonalistami i zadanie zrealizowała "rezerwowa" fregata le Languedoc z powodzeniem odpalając trzy pociski MdCN. Może niedługo dowiemy co było konkretną przyczyną problemów z pierwotną salwą.

Także jeden z pocisków SCALP-EG nie został odpalony z pokładu myśliwca Rafale. 5 myśliwców przenosiło 10 sztuk pocisków, a odpalono 9 z nich.
    • adam_al Aktualizacja - JASSM 23.04.18, 12:47
      Amerykanie w oficjalnym komunikacie podali, że wbrew wcześniejszym informacjom nie użyto JASSM w wersji o wydłużonym zasięgu, a standardowej AGM-158A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka