Dodaj do ulubionych

Dany nadal w WP

03.12.23, 20:28
defence24.pl/przemysl/mspo-2020-pierwsza-unowoczesniona-dana
Zdziwiłem sie,ze jednak kaliber 152 jest uzyteczny. Dosc krótkie lufy 39 kalibrów. To jaka jest dnośność?

Moze jednak lepiej byłoby kupic 50 Krabow niz nadal inwestowac w przetarzały i nIeperspektywiczny sprzet.

Przeciez za sprzedanie byłaby kasa bez wydatkó na modernizacje, bez kosztów magazynowania amunicji 152, która tez mozna by opchnąc na Ukraine...
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Dany nadal w WP 04.12.23, 10:34
      Coś tam pisza o dostepności amunicji 152 ale chyba brakowało dla Ukrainy?

Jak uruchamiać produkcje to standardowego kalibru 155
      • azyata Re: Dany nadal w WP 04.12.23, 12:04
        Nie negując zasadności przejścia na kaliber 155 mm należy mieć na uwadze, że zapewne (jeszcze) dysponujemy jakąś liczbą sprzętu kalibrów posowieckich (122/152 mm), który byłby uruchomiony w przypadku mobilizacji. Zatem musimy mieć zapasy amunicji tych kalibrów.
        • ignorant11 Re: Dany nadal w WP 04.12.23, 12:11
          azyata napisał:

> Nie negując zasadności przejścia na kaliber 155 mm należy mieć na uwadze, że za
          > pewne (jeszcze) dysponujemy jakąś liczbą sprzętu kalibrów posowieckich (122/152
          > mm), który byłby uruchomiony w przypadku mobilizacji. Zatem musimy mieć zapasy
          > amunicji tych kalibrów.

Ale mamy? Czy musimy wyprodukowac amunicje? Jak wspomniałem były jakies trudnosci z zakupem dla Ukrainy.

Jesli mielibyśmy uruchamiać produkcje sowieckiech kalibrów przy brakach natowskich to byłoby dziwaczne i antyproduktywne.

Jezeli pakujemy kase w zdecydowanie przestarzały i nieperspektywiczny sprzet, przy brakach nowoczesnych i kompatybilnych z sojuszem to jest wrecz sabotaż.

Zreszta w linkowanym artykule jest mowa o ODWROTNEJ sytuacji, ze moderniozujemy DANY bo niby sa zapasy amunicji....

Ale one wg niektórych doniesien poszły na Ukraine, wiec nie byłóby najmniejszego sensu trzymania w linii starych luf kalibrów 122/152 a tym bardziej wrecz zbrodnicze byłoby wydawanie kasy na ich modernizacje.
    • speedy13 Re: Dany nadal w WP 04.12.23, 12:11
      ignorant11 napisał:

> defence24.pl/przemysl/mspo-2020-pierwsza-unowoczesniona-dana
      > Zdziwiłem sie,ze jednak kaliber 152 jest uzyteczny. Dosc krótkie lufy 39 kalibr
      > ów. To jaka jest dnośność?

Standardowym rosyjskim pociskiem OF-540 - 18,5 km. Na rynku jest trochę nowocześniejszych pocisków różnych firm o większej donośności, powyżej 20 km, jest i rakieta o donośności 32 km.
      • ignorant11 Re: Dany nadal w WP 04.12.23, 13:00
        speedy13 napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > > defence24.pl/przemysl/mspo-2020-pierwsza-unowoczesniona-dana
        > > Zdziwiłem sie,ze jednak kaliber 152 jest uzyteczny. Dosc krótkie lufy 39
        > kalibr
        > > ów. To jaka jest dnośność?
        >
        > Standardowym rosyjskim pociskiem OF-540 - 18,5 km. Na rynku jest trochę nowocze
        > śniejszych pocisków różnych firm o większej donośności, powyżej 20 km, jest i r
        > akieta o donośności 32 km.
        >

Dziekuje mimo,ze doczytałem:)))

Jak widzisz jest połowa donosności Kraba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka