Dodaj do ulubionych

Lotniska w Polsce

20.02.24, 12:53
Znalazłem zestawienie lotnisk w Polsce.
pl.wikipedia.org/wiki/Lotniska_w_Polsce
Co zauważyłem, ze wiekszosc z nich posiada jeden pas startowy. Ale kilak z 2 pasami zosatło zlikwidowanych.

I dalej z lotnisk o długim pasie mamy tylko 2 Jasionka - 3200

I Okecie 3700.

Z innych uwag to jeden z generlow lotnictwa ostatnio tłumaczył, że Jasionka wcale nie jest rewelacja, bo nie ma tam poza pasem infrastruktury, tj płyt postojowych.

Chyba wszyscy generałowie bronia i zachcecaja do PCK z 2-3 ma pasami o długosci 3800m

Czy ktos wiec taka długosc pasa?

Bo Jasionce lodowalo chyba wszystko, co chcialo, a Ruslany operowały min z Wrocławia z pasa 2500m
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Lotniska w Polsce 20.02.24, 13:33
      W tym zestawieniu mamy cywilne i wojskowe oraz DOLe ale chyba nie wszystkie(?).

Zreszta lotniska tak samo jak porty czy drogi koleje nie sa tylko cywilne albo wojskowe. Kazde można szybko zmilitaryzowac i ucywilizowac.

Po prostu inrastruktura o binarnym zastosowaniu. Tysiace zołnierzy mogą przyleciec cywilnymi samolotami.
      • j-k jasne. ale... 20.02.24, 17:07
        Lotniska: - Biala Podlaska i Mielec - maja terytorialne mozliwosci rozwoju

- na wypadek przedluzajacego sie konfliktu na Ukrainie

mozna je rozbudowac w ciagu paru miesiecy

i jeszcze kilka innych lotnisk.

gdzie masz problem ?
        • ignorant11 Re: jasne. ale... 20.02.24, 18:45
          j-k napisał:

> Lotniska: - Biala Podlaska i Mielec - maja terytorialne mozliwosci rozwoju
          >
          > - na wypadek przedluzajacego sie konfliktu na Ukrainie
          >
          > mozna je rozbudowac w ciagu paru miesiecy
          >
          > i jeszcze kilka innych lotnisk.
          >
          > gdzie masz problem ?

Ja mam problem? Nie mam. Natomiast zadałem pytanie o długie pasy startowe 3800m. Nie wiem do czego sa one potrzebne skoro najwieksze samoloty startuja i laduja na krótszych i najwieksze bazy lotnicze maja pasy po 2500m. Natomiast chyba problemem jest to, że wiekszosc ma tylko 1 pas. A bazza z kilkoma pasami jest zdecydowanie bardziej elastyczna. Sokoro najszersze pasy maja po 60m, to kilka pasów rónoległych raczej nie wymaga bardzo dzuzego zwiekszenia terenu.

Zastanawia dlaczego na Okeciu 880ha nie mozna zbudowac drugiego pasa?

I można to osiagnac dopiero przy 3000ha jak sie planuje dla CPK
          • ignorant11 Re: jasne. ale... 20.02.24, 18:48
            ignorant11 napisał:

> j-k napisał:
            >
            > > Lotniska: - Biala Podlaska i Mielec - maja terytorialne mozliwosci rozwo
            > ju
            > >
            > > - na wypadek przedluzajacego sie konfliktu na Ukrainie
            > >
            > > mozna je rozbudowac w ciagu paru miesiecy
            > >
            > > i jeszcze kilka innych lotnisk.
            > >
            > > gdzie masz problem ?
            >
            > Ja mam problem? Nie mam. Natomiast zadałem pytanie o długie pasy startowe 3800
            > m. Nie wiem do czego sa one potrzebne skoro najwieksze samoloty startuja i ladu
            > ja na krótszych i najwieksze bazy lotnicze maja pasy po 2500m. Natomiast chyba
            > problemem jest to, że wiekszosc ma tylko 1 pas. A bazza z kilkoma pasami jest z
            > decydowanie bardziej elastyczna. Sokoro najszersze pasy maja po 60m, to kilka p
            > asów rónoległych raczej nie wymaga bardzo dzuzego zwiekszenia terenu.
            >
            > Zastanawia dlaczego na Okeciu 880ha nie mozna zbudowac drugiego pasa?
            >
            > I można to osiagnac dopiero przy 3000ha jak sie planuje dla CPK
            >
            >

Sam pas startowy 3800m o szerokości 60m zajmuje max 38ha i jeszcze zostaje troche miejsca po bokach.

Co zatem zajmuje najwieksza powierzchnie lotnisk i baz lotniczych, skoro na pasy startowe relatywnie nie potrzeba bardzo duzo miejsca.
            • stasi1 Re: jasne. ale... 21.02.24, 07:46
              20 metrów obok pasa to chyba za mało. Jeszcze trzeba do długości pasa doliczyć teren przed
              • ignorant11 Re: jasne. ale... 21.02.24, 18:12
                stasi1 napisał:

> 20 metrów obok pasa to chyba za mało. Jeszcze trzeba do długości pasa doliczyć
                > teren przed

raczej wystarczy skoro w głownych bazach sa pasy po 45m jak podałem najszerszy w Polsce.
                • stasi1 Re: jasne. ale... 23.02.24, 13:49
                  To ile jest lotnisk że ogrodzenie lotniska stoi 20 metrów od pasa? Jaka jest najczęściej odległość między dwoma równoległymi pasami?
                  • ignorant11 Re: jasne. ale... 23.02.24, 14:29
                    stasi1 napisał:

> To ile jest lotnisk że ogrodzenie lotniska stoi 20 metrów od pasa? Jaka jest na
                    > jczęściej odległość między dwoma równoległymi pasami?

Nie wiem ale sprawdź skoro Cie to az tak trapi.

Ja oszacuję, że <<1km
                    • stasi1 Re: jasne. ale... 25.02.24, 11:52
                      Mnie tak bardzo nie trapi tylko ty stwierdziłeś że na Okęciu jest tyle hektarów więc bez problemu byłby drugi pas
                      • ignorant11 Re: jasne. ale... 25.02.24, 12:02
                        stasi1 napisał:

> Mnie tak bardzo nie trapi tylko ty stwierdziłeś że na Okęciu jest tyle hektarów
                        > więc bez problemu byłby drugi pas

Tam jest drugi pas ale krzyzujacy sie.

Fachowcy twierdza, ze za mało miejsca.

Co więcej limit jest 600 operacji na dobe i zakaz w nocy.

Wszystko, co mówią, to max 22M a po zainwestowaniu nie małych srodków 28M i koniec.

W tej chwili Okęcie domawia nowych slotów a tylko te odrzucone dałyby ca 23M a pewnie znaczna ilość nie składa, bo wiedza, za ciasno.

Wiele wskazuje, że CPL miałby od razu 25M i wiecej...

Podobno jest zamysł abyw Pyrzowicach zrobic drugi pas dla cargowców głownie.

Ale szkopów jest w tym, że 60% cargo idzie w szerokokadłubowcach, wiec na lotniskach pasażerskich.

Gdyby oprócz CPK był drugi hub cargowy w Polsce S to łatweij byłoby przejac cargo czeskie i słowackie.
          • j-k Okecie. chetnie odpoviem: 22.02.24, 01:10
            ignorant11 napisał:
            > Zastanawia dlaczego na Okeciu 880 ha nie mozna zbudowac drugiego pasa?

chetnie jako byly mieszkaniec Warszawy (z pobliskiej dzielnicy Wola) odpoviem:

dawno o tym myslano.

warunki terenowe sa.

ale mieszkancy pobliskich dzielnic tez juz dawno powiedzieli:

LOTNISKO - WYPIER*DALAC z Warszawy.

i dlatego CPK w Baranowku nie wymyslil Kaczynski

wymyslili je warszawiacy - tacy jak ja.

• ignorant11 Re: Okecie. chetnie odpoviem: 22.02.24, 04:02
              j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
              > > Zastanawia dlaczego na Okeciu 880 ha nie mozna zbudowac drugiego pasa?
              >
              >
              > chetnie jako byly mieszkaniec Warszawy (z pobliskiej dzielnicy Wola) odpoviem:
              >
              > dawno o tym myslano.
              >
              > warunki terenowe sa.
              >
              > ale mieszkancy pobliskich dzielnic tez juz dawno powiedzieli:
              >
              > LOTNISKO - WYPIER*DALAC z Warszawy.
              >
              > i dlatego CPK w Baranowku nie wymyslil Kaczynski
              >
              > wymyslili je warszawiacy - tacy jak ja.
              >
              >

No właśnie ale Lasek z Tuskiem wiedza lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka