Dodaj do ulubionych

Plecaki ewakuacyjne

21.11.25, 19:43
Jak plecaki ewakuacyjne, to w domyśle ewakuacja w razie agresji, czyli spierdalaj kto może.
Przypomina się historia z 39 roku jak drogi były zapchane przez uciekinierów i wojsko nie mogło się przemieszczać.
Polskie wojsko, niemieckie wojsko puściło drogą czołgi i raptem robiło się na drogach pusto.
Ktoś kto to wymyślił powinien ( moim zdaniem ) dostać kopa w dupę by rozum przywrócić.
Zamiast zapychać autostrady i wszystkie drogi należy je udrożnić, nie wypalać milionów litrów paliwa stojąc w korkach.
Jednocześnie opracować projekt ewakuacji w bezpieczne miejsca dzieci, jeśli możliwe z opiekunami. Potencjalnych rekrutów, fachowców, w rozsądnych ilościach. Reszta, jak emeryci tacy jak jak ja niech się zamkną w domach i czekają ... Kto nie potrafi pomóc, niech nie przeszkadza
Ja nie mam zamiaru się pakować, w razie godziny W, zamelinuję się w piwniczce i obym tylko zdążył kupić zapas napojów rozgrzewających i dodających odwagi.
Po pierwsze nie szkodzić !!
Obserwuj wątek
    • j-k kup co chcesz i nie pie+dol 22.11.25, 01:08
      donvito52 napisał:
      > Ja nie mam zamiaru się pakować, w razie godziny W, zamelinuję się w piwniczce
      > i obym tylko zdążył kupić zapas napojów rozgrzewających i dodających odwagi.

Kup.

przezyjesz tydzien dluzej.

PS. tez mam dobra piwnice i na ten tydzien jedynie licze.
    • wespazjan Re: Plecaki ewakuacyjne 22.11.25, 02:45
      > Jak plecaki ewakuacyjne, to w domyśle ewakuacja w razie agresji, czyli spierdal
      > aj kto może.
      > Przypomina się historia z 39 roku jak drogi były zapchane przez uciekinierów i
      > wojsko nie mogło się przemieszczać.
      > Polskie wojsko, niemieckie wojsko puściło drogą czołgi i raptem robiło się na d
      > rogach pusto.
      > Ktoś kto to wymyślił powinien ( moim zdaniem ) dostać kopa w dupę by rozum przy
      > wrócić.
      > Zamiast zapychać autostrady i wszystkie drogi należy je udrożnić, nie wypalać m
      > ilionów litrów paliwa stojąc w korkach.
      > Jednocześnie opracować projekt ewakuacji w bezpieczne miejsca dzieci, jeśli moż
      > liwe z opiekunami. Potencjalnych rekrutów, fachowców, w rozsądnych ilościach. R
      > eszta, jak emeryci tacy jak jak ja niech się zamkną w domach i czekają ... Kto
      > nie potrafi pomóc, niech nie przeszkadza
      > Po pierwsze nie szkodzić !!

Tu jest jedna z różnic między ludźmi w Polsce i w USA. W razie zagrożenia Polsce rzucą się na plecaki ewakuacyjne, Amerykanie na AR-15
    • kstmrv Re: Plecaki ewakuacyjne 22.11.25, 23:04
      donvito52 napisał:

> Przypomina się historia z 39 roku

Analogia z 1939 zupełnie nietrafiona, to nie będzie wojna konwencjonalna. Jeśli już szukać analogii z II WŚ to wśród scen z obozów koncentracyjnych. Nowi przybywali do obozów z poupychanymi wszędzie (w tym w anusach) "dobrami". Niemcy ich spalili, kosztowności ze spalonych zwłok odzyskali.

> jak drogi były zapchane przez uciekinierów i
      > wojsko nie mogło się przemieszczać.
      > Polskie wojsko, niemieckie wojsko puściło drogą czołgi i raptem robiło się na d
      > rogach pusto.
      > Ktoś kto to wymyślił powinien ( moim zdaniem ) dostać kopa w dupę by rozum przy
      > wrócić.
      > Zamiast zapychać autostrady i wszystkie drogi należy je udrożnić, nie wypalać m
      > ilionów litrów paliwa stojąc w korkach.
      > Jednocześnie opracować projekt ewakuacji w bezpieczne miejsca dzieci, jeśli moż
      > liwe z opiekunami. Potencjalnych rekrutów, fachowców, w rozsądnych ilościach. R
      > eszta, jak emeryci tacy jak jak ja niech się zamkną w domach i czekają ... Kto
      > nie potrafi pomóc, niech nie przeszkadza
      > Po pierwsze nie szkodzić !!

Jeśli nie będziesz wśród tego miliarda ludzi którzy zginą pierwszego dnia wojny to znajdziesz się wśród miliardów które zginą w kolejnych dniach, tygodniach, miesiącach.
      • donvito52 Re: Plecaki ewakuacyjne 23.11.25, 15:35
        kstmrv napisał:

>
        >
        > Jeśli nie będziesz wśród tego miliarda ludzi którzy zginą pierwszego dnia wojny
        > to znajdziesz się wśród miliardów które zginą w kolejnych dniach, tygodniach,
        > miesiącach.
        >
        >
        >Zapewne, być może. Po cóż więc zawracać sobie dupę pakowaniem plecaka ?
        Zrobić popkorn i z zainteresowaniem oglądać przez okna rozwój wypadków.
        Piszę TO z punktu widzenia starego dziada. Pomóc nie pomogę, a przeszkadzać bym nie chciał.
        >
        >
        >
      • wespazjan Re: Plecaki ewakuacyjne 23.11.25, 17:41

> Jeśli nie będziesz wśród tego miliarda ludzi którzy zginą pierwszego dnia wojny
        > to znajdziesz się wśród miliardów które zginą w kolejnych dniach, tygodniach,
        > miesiącach.
        >

Na świecie toczy się obecnie wiele konfliktów zbrojnych. Jak wygląda współczesna wojna, doskonale wiadomo. Naprawdę nie trzeba snuć rządnych oderwanych od rzeczywistości wynurzeń.
        Gdyby to była jakaś bardzo popularna platforma, można by myśleć że celowo siejesz panikę i defetyzm. Ale że tu zagląda 5 osób na krzyż, to po prostu się wygłupiasz.
        • kstmrv Re: Plecaki ewakuacyjne 24.11.25, 02:53
          wespazjan napisał(a):

>
          > > Jeśli nie będziesz wśród tego miliarda ludzi którzy zginą pierwszego dnia
          > wojny
          > > to znajdziesz się wśród miliardów które zginą w kolejnych dniach, tygodn
          > iach,
          > > miesiącach.
          > >
          >
          > Na świecie toczy się obecnie wiele konfliktów zbrojnych. Jak wygląda współczesn
          > a wojna, doskonale wiadomo.

Nie wiadomo. Obecnie wojny toczą ze sobą różne biedaki. Tak gdzie uderza USA widać wysoką skuteczność amerykańskiej armii, ale po drugiej stronie jest komunistyczna tandeta. To samo na Ukrainie, wybrane typy zachodniej broni są tam bardzo skuteczne, ale przeciwko rosyjskiej tandecie. Jak niebawem wybuchnie wojna USA-Wenezuela to też nie będzie to przykład nowoczesnej wojny (tzn. będzie, ale tylko z jednej strony).

> Naprawdę nie trzeba snuć rządnych oderwanych od rze
          > czywistości wynurzeń.

Oczywiście współczesna wojna to nie tylko broń konwencjonalna. To również broń biologiczna, skutecznie zastosowana przez Chiny względem Zachodu (COVID). Mimo nominalnie bardzo niskiej śmiertelności zabiła milion Amerykanów. Więc jeśli jednak III WŚ nie wybuchnie w ciągu kilku najbliższych lat to Chiny zapewne znowu uderzą jakimś wirusem, ale już mającym śmiertelność 10-20%.

> Gdyby to była jakaś bardzo popularna platforma, można by myśleć że celowo sieje
          > sz panikę i defetyzm. Ale że tu zagląda 5 osób na krzyż, to po prostu się wygłu
          > piasz.

Niemal wszyscy analitycy przewidują wybuch III WŚ w ciągu 2-3 lat (mamy tu zresztą na forum dedykowany wątek, mówiący o 18 miesiącach). I nawet jeśli początkowo będzie to wojna konwencjonalna to szybko przejdzie w fazę nuklearną (NATO ma tak miażdżącą przewagę konwencjonalną nad Rosją, że pierwszego dnia tej wojny jest w stanie zniszczyć wszystkie rosyjskie fabryki broni, rafinerie i co większe cele militarne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka