Dodaj do ulubionych

Ukraińcy zaatakowali pociąg z amunicją z Korei pół

16.08.26, 10:57

Czekamy na potwierdzenie i na więcej szczegółów.
Obserwuj wątek
    • j-k kolejny etap eskalacji tego konfliktu... 16.08.26, 16:21
      marcowsky napisała:
      > Czekamy na potwierdzenie i na więcej szczegółów.

ostatni etap tej eskalacji - jest raczej przewidywalny.

Coby bylo jasne: - nie zabawiam sie tu w oceny (np. obwiniajac Rosjan, pln. Koreanczykow, czy Ukraincow)

- stwierdzam tylko fakt eskalacji.

• kstmrv Oczywiście 16.08.26, 17:23
        j-k napisał:

> marcowsky napisała:
        > > Czekamy na potwierdzenie i na więcej szczegółów.
        >
        >
        > ostatni etap tej eskalacji - jest raczej przewidywalny.

Stanie się to samo co po przegranej przez ruskich wojnie w Afganistanie 40 lat temu. Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Teraz będzie to samo.
        • j0rl.1 Re: Oczywiście 16.08.26, 17:32
          kstmrv napisał:

> Stanie się to samo co po przegranej przez ruskich wojnie w Afganistanie 40 lat
          > temu. Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Tera
          > z będzie to samo.

Dobre.
          Jak zwykle kst glupoty. ZSRR sie rozpadl bo musieli przejsc z komuny czyli panstwowej gospdarki na kapitalizm. To przejscie gospodasrczo znaczy ogromny dol bo napnstwea sie rozpada kapitalistyczna jeszcze nie pracuja. To jak w polsce bylo lata 90 i 00. jedno wielki g,,o.
          I w tym czasie slabosci gospodarczej Zachod by w Rosji 10 Czeczeni by zorganizowal jakby sie nie rozwiazali.A ta jeden prawie Rosji nie rozwalila. tamtej Rosji, przechodzacej na kapitalizm i bedacej w tym ogromnym dole gospodatczym.

A teraz maja kapitalizm w Rosji prawidlowy system dzialajacy, maja sojusznikow o nie jakies durne komunistyczne Chiny a kapitalistczyne Chiny czyli tez z prawidlowa gospodrka i sytuacja jest komplenie inna.

Teraz bedzie odwrotnie po Ukrainie przyjdzie czas na te republiko w Azji srodkowej, wystarczy Gruzje i Armenia zajac i wtedy te republiki nie maja dosjca na Swiat.

Ale to za trudne dla starego komunisty jak Ty drogi kst. Bo takim jestes, doskonale pamietam Twoje wpisy sprzed 20 laty, komunistyczne.
          • kstmrv Re: Oczywiście 16.08.26, 18:21
            Ten szajs jaki panuje w rosji to nie żaden kapitalizm tylko mafijna oligarchia.
            Ale i owszem, wystarczy porównać sytuację rosji za komuny i obecnie. CCCP coś tam na świecie znaczył (choć tylko militarnie, bo gospodarczo od początku do końca była to zacofana bida z nędzą). Sowieckie myśliwce, czołgi, okręty podwodne jakoś tam konkurowały z amerykańskimi. Na tyle że np. Wietnam mógł skutecznie walczyć przez kilka lat z USA. A dziś? Współczesna rosyjska broń to totalna tandeta, sojusznicy się wykruszyli (Bliski Wschód, Kuba, Wenezuela, nawet Indie kupują coraz więcej broni na Zachodzie, a coraz mniej w Rosji). O ile CCCP mógł zając demoludy to obecnie nawet z samą Ukrainą Rosja nie może sobie poradzić.
        • j-k Oczywiście - to tfoja wersja :) 16.08.26, 17:45
          kstmrv napisał:
          Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Teraz będzie to samo.

popacz: - a Amerykanie TEZ wojne w Afganistanie przegrali i jednak sie przez to nie rozpadli :)

- a powazniej - to tfoja oplymistyczna wersja.

ja nie jestem optymista i wiem, ze jak sie ma bomby atomowe - to przegrywajacy zawsze z nich skorzysta.

RADZILBYM wiec grzecznie - by nie stawiac Rosji pod sciana...

• kstmrv Re: Oczywiście - to tfoja wersja :) 16.08.26, 18:26
            j-k napisał:

> kstmrv napisał:
            > Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Teraz będ
            > zie to samo.
            >
            >
            > popacz: - a Amerykanie TEZ wojne w Afganistanie przegrali i jednak sie przez t
            > o nie rozpadli :)

USA to nowoczesny, bogaty i silny kraj - czyli dokładne przeciwieństwo rosji.
            Pozatym USA wygrały zimną wojnę, doprowadziły do rozpadu CCCP i RWPG, przejścia byłych demoludów do NATO i UE, upadku prokremlowskich reżimów w Iraku, Libii, Syrii. Tymczasem rosja od 4 lat nie może sobie poradzić z Ukrainą, a chińskie komuchy od 80 lat nie mogą zająć małego Tajwanu, choć mają go pod bokiem a nie po drugiej stronie planety.

> - a powazniej - to tfoja oplymistyczna wersja.
            >
            > ja nie jestem optymista i wiem, ze jak sie ma bomby atomowe - to przegrywajacy
            > zawsze z nich skorzysta.

rosja skorzystała z niuków w Aganistanie? Choć używała dużych ciężkich bomb, po użyciu których "góry zmieniały się w doliny" (jak opowiadali mudżahedini).

> RADZILBYM

Od 4 lat straszycie trole bronią atomową, a i tak Zachód was olewa, przekraczając kolejne "czerwone linie".

> wiec grzecznie - by nie stawiac Rosji pod sciana...

rosja sama stawia się pod ścianą. To ona jest agresorem w tej wojnie i kontynuując ją sama swoją gospodarkę stawia na krawędzi upadku.
            Ale jak jednak to zrobi to Ukraińcy rozwalą rosyjskie elektrownie atomowe. I putin będzie miał powtórkę z Czarnobyla, tylko razy 1000.
            • at.attin Re: Oczywiście - to tfoja wersja :) 17.08.26, 06:55
              " ja nie jestem optymista i wiem, ze jak sie ma bomby atomowe - to przegrywajacy zawsze z nich skorzysta."

Jakieś przykłady dziadku? :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka