marcowsky 16.08.26, 10:57 Czekamy na potwierdzenie i na więcej szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k kolejny etap eskalacji tego konfliktu... 16.08.26, 16:21 marcowsky napisała: > Czekamy na potwierdzenie i na więcej szczegółów. ostatni etap tej eskalacji - jest raczej przewidywalny. Coby bylo jasne: - nie zabawiam sie tu w oceny (np. obwiniajac Rosjan, pln. Koreanczykow, czy Ukraincow) - stwierdzam tylko fakt eskalacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Oczywiście 16.08.26, 17:23 j-k napisał: > marcowsky napisała: > > Czekamy na potwierdzenie i na więcej szczegółów. > > > ostatni etap tej eskalacji - jest raczej przewidywalny. Stanie się to samo co po przegranej przez ruskich wojnie w Afganistanie 40 lat temu. Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Teraz będzie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Oczywiście 16.08.26, 17:32 kstmrv napisał: > Stanie się to samo co po przegranej przez ruskich wojnie w Afganistanie 40 lat > temu. Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Tera > z będzie to samo. Dobre. Jak zwykle kst glupoty. ZSRR sie rozpadl bo musieli przejsc z komuny czyli panstwowej gospdarki na kapitalizm. To przejscie gospodasrczo znaczy ogromny dol bo napnstwea sie rozpada kapitalistyczna jeszcze nie pracuja. To jak w polsce bylo lata 90 i 00. jedno wielki g,,o. I w tym czasie slabosci gospodarczej Zachod by w Rosji 10 Czeczeni by zorganizowal jakby sie nie rozwiazali.A ta jeden prawie Rosji nie rozwalila. tamtej Rosji, przechodzacej na kapitalizm i bedacej w tym ogromnym dole gospodatczym. A teraz maja kapitalizm w Rosji prawidlowy system dzialajacy, maja sojusznikow o nie jakies durne komunistyczne Chiny a kapitalistczyne Chiny czyli tez z prawidlowa gospodrka i sytuacja jest komplenie inna. Teraz bedzie odwrotnie po Ukrainie przyjdzie czas na te republiko w Azji srodkowej, wystarczy Gruzje i Armenia zajac i wtedy te republiki nie maja dosjca na Swiat. Ale to za trudne dla starego komunisty jak Ty drogi kst. Bo takim jestes, doskonale pamietam Twoje wpisy sprzed 20 laty, komunistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Oczywiście 16.08.26, 18:21 Ten szajs jaki panuje w rosji to nie żaden kapitalizm tylko mafijna oligarchia. Ale i owszem, wystarczy porównać sytuację rosji za komuny i obecnie. CCCP coś tam na świecie znaczył (choć tylko militarnie, bo gospodarczo od początku do końca była to zacofana bida z nędzą). Sowieckie myśliwce, czołgi, okręty podwodne jakoś tam konkurowały z amerykańskimi. Na tyle że np. Wietnam mógł skutecznie walczyć przez kilka lat z USA. A dziś? Współczesna rosyjska broń to totalna tandeta, sojusznicy się wykruszyli (Bliski Wschód, Kuba, Wenezuela, nawet Indie kupują coraz więcej broni na Zachodzie, a coraz mniej w Rosji). O ile CCCP mógł zając demoludy to obecnie nawet z samą Ukrainą Rosja nie może sobie poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Oczywiście - to tfoja wersja :) 16.08.26, 17:45 kstmrv napisał: Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Teraz będzie to samo. popacz: - a Amerykanie TEZ wojne w Afganistanie przegrali i jednak sie przez to nie rozpadli :) - a powazniej - to tfoja oplymistyczna wersja. ja nie jestem optymista i wiem, ze jak sie ma bomby atomowe - to przegrywajacy zawsze z nich skorzysta. RADZILBYM wiec grzecznie - by nie stawiac Rosji pod sciana... Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Oczywiście - to tfoja wersja :) 16.08.26, 18:26 j-k napisał: > kstmrv napisał: > Wtedy rozleciał się cccp i w kacapkowie nastąpiła smuta lat 90-tych. Teraz będ > zie to samo. > > > popacz: - a Amerykanie TEZ wojne w Afganistanie przegrali i jednak sie przez t > o nie rozpadli :) USA to nowoczesny, bogaty i silny kraj - czyli dokładne przeciwieństwo rosji. Pozatym USA wygrały zimną wojnę, doprowadziły do rozpadu CCCP i RWPG, przejścia byłych demoludów do NATO i UE, upadku prokremlowskich reżimów w Iraku, Libii, Syrii. Tymczasem rosja od 4 lat nie może sobie poradzić z Ukrainą, a chińskie komuchy od 80 lat nie mogą zająć małego Tajwanu, choć mają go pod bokiem a nie po drugiej stronie planety. > - a powazniej - to tfoja oplymistyczna wersja. > > ja nie jestem optymista i wiem, ze jak sie ma bomby atomowe - to przegrywajacy > zawsze z nich skorzysta. rosja skorzystała z niuków w Aganistanie? Choć używała dużych ciężkich bomb, po użyciu których "góry zmieniały się w doliny" (jak opowiadali mudżahedini). > RADZILBYM Od 4 lat straszycie trole bronią atomową, a i tak Zachód was olewa, przekraczając kolejne "czerwone linie". > wiec grzecznie - by nie stawiac Rosji pod sciana... rosja sama stawia się pod ścianą. To ona jest agresorem w tej wojnie i kontynuując ją sama swoją gospodarkę stawia na krawędzi upadku. Ale jak jednak to zrobi to Ukraińcy rozwalą rosyjskie elektrownie atomowe. I putin będzie miał powtórkę z Czarnobyla, tylko razy 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
at.attin Re: Oczywiście - to tfoja wersja :) 17.08.26, 06:55 " ja nie jestem optymista i wiem, ze jak sie ma bomby atomowe - to przegrywajacy zawsze z nich skorzysta." Jakieś przykłady dziadku? :D Odpowiedz Link Zgłoś