jopekpl 27.07.05, 10:39 Zamiast złomowatych Herkulesów Polska mogła by postarać się o parę (8-10)np od Ukrainy używanych AN-70 ,AMERYKANIE ciągle robią nas w bambuko więc moze sami zadbajmy o swoje sprawy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojciech j. Re: A CO powiecie NA AN-70 IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.05, 11:47 Lepiej mieć przechodzone herkulesy z dostępem do serwisu paraktycznie na całym świecie, niż nowe AN-70 z których 80% będzie stało w hangaracch i służyło jako magazyn części zamiennych.... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: A CO powiecie NA AN-70 27.07.05, 14:25 Co masz do ukrainskiego serwisu? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: A CO powiecie NA AN-70 27.07.05, 14:24 Jasne, ze byloby lepiej. Wiecej. Wolalbym uzywane Il-76 niz uzywane C-130. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: A CO powiecie NA AN-70 27.07.05, 17:29 Pomysł zarąbisty, skąd jednak weźmiesz 8-10 Anów-70, do tego używanych? Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: A CO powiecie NA AN-70 27.07.05, 18:12 dreaded88 napisał: > Pomysł zarąbisty, skąd jednak weźmiesz 8-10 Anów-70, do tego używanych? Pewnie chodzi mu o te prototypy rozbite w czasie prób. Faktycznie są "używane", można nawet powiedzieć, że są "zużyte". Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: A CO powiecie NA AN-70 27.07.05, 18:18 He he. No i ceny powinny być w takim razie przystępne, akurat na kieszeń naszego MONu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: A CO powiecie NA AN-70 27.07.05, 18:20 dreaded88 napisał: > He he. No i ceny powinny być w takim razie przystępne, akurat na kieszeń naszeg > o MONu. Zdrowo byśmy beknęli za remont, modernizację i dostosowanie do potrzeb naszego lotnictwa. Mogłoby sie nie opłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: A CO powiecie NA AN-70 27.07.05, 19:01 jopekpl napisał: >używanych AN-70 Najpierw należałoby zacząć ich produkcję;-)). Póki co "populacja" Ana-70 składa się chyba z jednego osobnika (który, swoją drogą, do niedawna czekał na dostawę śmigłowentylatorów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: A CO powiecie NA AN-70 IP: *.c153.petrotel.pl 27.07.05, 22:33 michalgajzler napisał: > jopekpl napisał: > > >używanych AN-70 > > Najpierw należałoby zacząć ich produkcję;-)). Póki co "populacja" Ana-70 > składa się chyba z jednego osobnika (który, swoją drogą, do niedawna czekał > na dostawę śmigłowentylatorów). Wszystko na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Kolosalna pomyłka!!!!!!!!!!! 27.07.05, 20:21 OCZYWIŚCIE nie miałbym nic przeciwko posiadaniu przez nasze lotnictwo AN70 ALE CHODZIŁO MI O CAŁKIEM INNY TYP MASZYNY A MIANOWICIE o IŁ76-78 .Akurat przerabiałem artykuł o AN 70 stąd wbiła mi się ta nazwa i popełniłem kolosalny błąd pisząc ten post. Ukraina posiada ok 100 IŁ 76-78 Z CZEGO CZĘŚC pewnie jest nie urzytkowana w ramach wzajemnych rozliczeń gospodarczych mozna by było kilka tych maszyn pozyskać, TYLKO CZY TO BY SIĘ NAM OPŁACAŁO????? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Kolosalna pomyłka!!!!!!!!!!! CIEKAWOSTKA 27.07.05, 20:29 NA OMAWIANY TEMAT www.obrona-cywilna.pl/artykul.html?id_artykul=200 Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Ił-76 27.07.05, 23:56 Rozmawialiśmy sobie o tym kilka wątków temu z kolegą M.G. Mnie osobiście wydaje się, że Iły mógłyby być ciekawą ofertą, tyle, że raczej nie stare (wątpliwy stan techniczny, konieczność poważnej modernizacji: poważny remont, nowe silniki PS-90 - czyli 15-17 mln $, awionika plus dostosowanie do norm NATO), a nowe, w standardzie płatowca bliskim TD-90 albo MF. Taki samolot powinien kosztować ok. 40 mln $, zdolności przewozowe ma od Herculesa ponad 2x większe, ewentualne problemy polityczne przekładające się na logistyczne są w razie czego mniej dojmujące niż w przypadku maszyn bojowych. A poza tym to uzbecki samolot ;-) Bieda tylko, że zakup potrzebnej ilości maszyn, czyli z 6, to i tak z 250 mln $, nawet gdyby dało się go rozliczyć w dostawach żywności i dóbr przemysłowych. A MON chciałby za darmo, więc pewnie skończy się na jakichś okrutnych złomach (ja bym osobiście sugerował rozważenie wydania amerykańskiej pomocy np. na nowe Harpoony dla okrętów proj. 660, bo inaczej rakiet chyba nie ujrzą). Odpowiedz Link Zgłoś