Dodaj do ulubionych

* > * CAŁA PRAWDA O FALI ?!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:20
W dzisiejszych czasach wielu młodych ludzi unika wojska z powodu fali, bicia,
prześladowań czy szykanowania. Jest coś takiego, jak fala każdy to wie, ale
czy nie posunięto jakiś kroków żeby ją złagodzić przez ostatnie dajmy na to
10 lat, jak uważacie? Przecież takie rzeczy jak „kręcenie wora”, przypalanie
brzucha, chodzenie po szkle po ciemku, jest odrażające, jak mogą to czynić
osoby z jednej jednostki, a starszyzna nic na to nie mówi. U nas w Polsce
fala była jest i będzie chyba. Wielu inteligentnych ludzi unika wojska,
odrabia jest lub ewentualnie załatwia sobie zaświadczenie lekarskie. Dlatego
do wojska idą dresy i ludzie z marginesu moralności lub i szykanują innych. A
może fala to element szkolenia? Sam bym poszedł do wojska, lecz na samą myśl
o biciu mnie się odechciewa. Słyszałem też o takim czymś że osoby które mają
brodę czy wąsy to muszę je zgolić, a jeżeli tego nie zrobią to i tak fala im
je usunie w taki czy inny sposób. Wypowiedzcie się ja możecie na ten temat,
jak to jest z tą falą?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hood Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.05, 21:45
      Chyba za dużo głupot nasłuchałeś się od kolesi którzy szukają naiwnych
      słuchaczy.
      Wszystko zależy od tego jak zdefiniujemy falę. Jeśli falą jest to że młodszy
      rocznik sprząta a starszy nie, to owszem - fala jest powszechna w pododziałach
      z różnymi wcieleniami. Ale,.... każdy kiedyś będzie tym starszym....:)
      Natomiast to co tu opisałeś to zwykły bandytyzm, który zdarza się w każdym
      zbiorowisku ludzkim, np w szkole czy internacie. I to zwykle jest nagłaśniane
      przez żądnych sensacji pismaków.
      W wojsku są tacy sami ludzie jak twoi koledzy ze szkoły czy z podwórka, i źli i
      dobrzy. Jeśli radzisz sobie w swoim środowisku i nie jesteś "mamimsynkiem" to
      nie ma się co przejmować. Poradzisz sobie.
      • beton44 Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! 31.10.05, 11:29
        Poradzisz sobie = jak ktoś przesadza dajesz mu po buzi... Naprawdę działa...
    • Gość: Marco Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.10.05, 00:46
      Brodę i wąsy to zgolą Ci w jednostce bez fali..:)))...Qrde ale msz
      problemy...broda i wasy..hehehe
      • Gość: axx Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 30.10.05, 01:26
        Zapamietaj mlody czlowieku jedno. Koty musza miauczec ,zawsze i wszedzie.
        Nie pomoze nawet kapelan.
        • Gość: axx Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 30.10.05, 01:27
          Mrauu.
          • Gość: maxikasek Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: *.szczecin.mm.pl 30.10.05, 23:10
            kiedyś był przywilej noszenia wąsów jeśli były na zdjęciu do książeczki wojskowej. Na brodę nie było szans. Teraz fali nie ma bo poddodziały są jednorocznikowe. Służba trwa 9miesięcy. To co opowiadają ci koledzy, to ich wspomienia z lat 80-90 tych, bądź refleksje z filmu "Samowolka" :-).
            • grzeg_sz1 Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! 01.11.05, 17:54
              Gość portalu: maxikasek napisał(a):

> To co opowiadają ci koledzy, to ich wspomienia z lat
              > 80-90 tych, bądź refleksje z filmu "Samowolka" :-).

raczej wiedza oparta o ten film:-)
    • Gość: pixi Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:53
      Jaka fala, jak idziesz na 8 miesięcy( z tego 3 miesiące unitarka).
      Będziesz kotem tylko 2 miechy !!!!

• Gość: Mamlas Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 18:21
      Byłem na 2 m-ce i nie było żadnej fali,conajwyżej jakieś głupie docinki no ale
      ci co idą na rok mają pewnie gorzej
      • Gość: wilk Re: * > * CAŁA PRAWDA O FALI ?! IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 20:01
        Prawdziwy facet bez kontaktu z wojskiem to niestety "baba".
        • novus_ordo_seclorum Czyli w tych panstwach wiekszosc to "baby"????? 01.11.05, 20:28
          W ponizszych panstwach NIE MA poboru, czyli wedlug Ciebie mieszkaja tam "baby"
          i maminsynki????

Countries with NO Conscription ("the Draft")
          Antigua and Barbuda
          Australia
          Bahamas
          Bahrain
          Bangladesh
          Barbados
          Belgium
          Belize
          Bhutan
          Botswana
          Brunei Darussalam
          Burkina Faso
          Burundi
          Cameroon
          Canada
          Costa Rica
          Djibouti
          Fiji
          Gabon
          Gambia
          Ghana
          Grenada
          Haiti
          Hong Kong
          Iceland
          India
          Ireland
          Jamaica
          Japan
          Jordan
          Kenya
          Kyrgyzstan
          Lesotho
          Luxembourg
          Malawi
          Malaysia
          Maldives
          Malta
          Mauritania
          Mauritius
          Monaco
          Myanmar
          Nepal
          Netherlands
          New Zealand
          Nicaragua
          Nigeria
          Oman
          Pakistan
          Panama
          Papua New Guinea
          Qatar
          Rwanda
          San Marino
          Saudi Arabia
          Sierra Leone
          South Africa
          Sri Lanka
          Suriname
          Swaziland
          Tonga
          Trinidad and Tobago
          Uganda
          United Arab Emirates
          United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
          United States of America
          Uruguay
          Vanuatu
          Zambia
          Zimbabwe
          • Gość: wilk Re: Czyli w tych panstwach wiekszosc to "baby"??? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 21:05
            A co mnie obchdzą inne państwa?
            Mieszkam w Polsce i tu wyrażam swoje opinie o jej obywatelach!
            Jak jesteś taki światowiec to droga wolna.
        • Gość: A.L. ankieta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 11:32
          To może mała ankietka na forum kto i ile czasu był w mon-ie?
          • Gość: Marco Re: ankieta? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.11.05, 19:29
            Nikt nie byl.Tu sami militarysci ,,teoretyczni"...Aha ja bylem 2 lata :)
            • Gość: wilk Re: ankieta? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:40
              Gość portalu: Marco napisał(a):

> Nikt nie byl.Tu sami militarysci ,,teoretyczni".
              Pisz za siebie , też odsłużyłem 2 latka.
              • Gość: Marco Re: ankieta? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.11.05, 19:44
                A to SZACUNECZEK dla Kolegi Rezerwisty..:).Pozdrawiam..Aha..a gdzie???.I czego
                Cie uczyli przez te 2 lata?:)
                • Gość: wilk Re: ankieta? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:58
                  Najpierw pół roku szkoły łączności , potem Władysławowo.
                  Też pozdrawiam Rezerwę i może też z Wiosny? (bo to najlepszy pobór)
                  • Gość: Marco Re: ankieta? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.11.05, 20:01
                    Z ta wiosna bym polemizowal...JESIEN:).Boleslawiec-obsluga wyrzutni..:)
                    • Gość: wilk Re: ankieta? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 20:08
                      Czyli wspólne WOPK , niestety kolory różne:)
                      • Gość: Marco Re: ankieta? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.11.05, 20:13
                        Wojska Obrony Powietrznej Kraju?..Nie-artyleria rakietowa...ziemia-ziemia :).
                        • Gość: wilk Re: ankieta? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 20:16
                          Puszczałeś nasze sławne rakietki ppanc na kabelku?
                          • Gość: Marco Re: ankieta? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.11.05, 20:19
                            Nie-bez kabelka.Bawilem sie w puszczanie poznych kopi V-2(SCUD)..Niestety tylko
                            w trybie tzw.APLIKACYJNYM..na sucho:)
              • Gość: A.L. Re: ankieta? IP: *.c154.petrotel.pl 02.11.05, 20:18
                > Nikt nie byl.Tu sami militarysci ,,teoretyczni".
                > Pisz za siebie , też odsłużyłem 2 latka.

Właśnie wilk ma rację pisz za siebie ;-)
                Jesień'90. 18-m-cy. Grudziądz, Brodnica.

Tak ciekawości - pisuje tu jakiś trep (bez obrazy)
                • Gość: wilk Re: ankieta? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 20:25
                  Dlatego uważam że warto "pocierpieć" żeby docenić prawdzwe życie w cywilu
                  i w razie jakiegoś konfliktu ten który był w wojsku ma większe szanse na
                  przeżycie w warunkach bojowych.
                  • Gość: A.L. Re: ankieta? IP: *.c154.petrotel.pl 02.11.05, 20:55
                    > Dlatego uważam że warto "pocierpieć" żeby docenić prawdzwe życie w cywilu
                    > i w razie jakiegoś konfliktu ten który był w wojsku ma większe szanse na
                    > przeżycie w warunkach bojowych.

Pomijając podniesienie szans przeżywalności ;-) itp to taka uwaga dla
                    młodszego, nieco zatrwożonego falą kolegi - ja okres woja wspominam miło, o
                    rzeczach nieprzyjemnych z którymi człowiek musiał się zetknąć szybko się
                    zapomina, a fajne wspomnienia zostają. Fala falą, ale była też przygoda,
                    prawdziwe przyjaźnie (takie bezinteresowne, które w życiu się przydają),
                    lewizny, gorzała, panienki .... fajny czas przed przystąpieniem do wyścigu
                    szczurów.

Pozdrawiam.
                    • Gość: widomo Re: ankieta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 23:23
                      Panowie. z moich wiarygodnych informacji wynika iz:
                      1- zamiast biegac po lesie oddzial szukal grzybow dla dowodcy gdyz jego mama
                      robila w zimie bigos
                      2- raptem kilka magazynkow na rok i to wszystko , niby jak wy potraficie
                      strzelac? chyba z procy
                      3- rozwalanie lozek w nocy przez tych starszych , i nie tylko to ale i inne
                      nieprzyjemne sytuacje
                      4- calymi dniami nie ma co robic , niczego sie nie ucza i jak to sie mowi
                      brzydko opieralaja sie jak cholera
                      5- ludzie ktorzy wyszli z woja stracili chec do zycia , szwedaja sie po
                      ulicach , nie pracuja itp , degradacja wartosci moralnych
                      6- ale nauczyli sie pic tanie wino , i bardzo tanie wino , dupczyc nastolatki
                      ktore stoja pod garnizonem itp
                      brawo polska armia ,
                      i dzieki temu w iraku nasi wymieniajac magazynek strzelaja niechcacy koledze w
                      glowe :)
                      pozdrawiam
                      • Gość: wilk W wojsku! IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 18:52
                        Gość portalu: widomo napisał(a):

> Panowie. z moich wiarygodnych informacji wynika iz:
                        > 1- zamiast biegac po lesie oddzial szukal grzybow dla dowodcy gdyz jego mama
                        > robila w zimie bigos

Cenną sprawność nabyli , bo zbieranie grzybów przydaje się w życiu.

> 2- raptem kilka magazynkow na rok i to wszystko , niby jak wy potraficie
                        > strzelac? chyba z procy

Na szczęście nie będziesz miał okazji sprawdzić tego na własnej skórze czy
                        dobrze strzelamy.

> 3- rozwalanie lozek w nocy przez tych starszych , i nie tylko to ale i inne
                        > nieprzyjemne sytuacje

Rozwalanie w nocy? Coś Ci się pokręciło chyba.

> 4- calymi dniami nie ma co robic , niczego sie nie ucza i jak to sie mowi
                        > brzydko opieralaja sie jak cholera

Umiejętność zorganizowania sobie czasu wolnego to okazuje się też sztuka , która
                        nie każdemu jest dana.

5- ludzie ktorzy wyszli z woja stracili chec do zycia , szwedaja sie po
                        > ulicach , nie pracuja itp , degradacja wartosci moralnych

Brak pracy to zsługa Służby Wojskowej? Pierwsze słyszę.

> 6- ale nauczyli sie pic tanie wino , i bardzo tanie wino , dupczyc nastolatki
                        > ktore stoja pod garnizonem itp

Tanie winko spijało sie z powodu wysokości żołdu , który musiał wystarczyć na
                        wiele różnych innych wydatków m.in. na papierosy a pod garnizonem to stały
                        nastolatki raczej w wieku Balzakowskim.

Pozdrawiam.
                • ertres Re: ankieta? 03.11.05, 03:34
                  pisuje, szweju, pisuje.
                  • Gość: A.L. Re: ankieta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 09:10
                    > pisuje, szweju, pisuje.

Oby więcej. Czasami w dyskusjach, których jedynym źródłem wiedzy są newsy z
                    netu przydałoby się trochę rzeczowego komentarza.
          • framberg Re: ankieta? 04.11.05, 10:31
            Rok. 4 msc w szkole podhorążych, 8 w jednostce. Mnie fala nie dotyczyła
            (podhorąży) ale ją obserwowałem. Miałem możliwość bronienia dręczonych - albo
            bezpośrednio, albo przez kierowanie do prac poza jednostką (byłem dublerem
            szefa służby żewnościowej brygady). Niestety, ci których ochroniłem stali się
            dziadkami i natychmiast przystąpili do dręczenia młodszych. Zwątpiłem w ludzi.
            Co za hołota.
            Aha - doprowadziliśmy do procesu za dręczenie przed sądem w Krakowie (jednostka
            była w innym mieście) skutkującym max 2 latami odsiadki (plus odsłużenie
            później służby do końca).
            Mam nadzieję, że wojsko się zmieniło bo jak sobie przypomnę te lizusowskie
            (wobec mnie) ryje debili zwących się dziadkami to mi się niedobrze robi.
            • bejlerbej współczesna zasadnicza służba 04.11.05, 12:36
              Mój kumpel wyszedł raptem dwa miesiące temu z woja, służył w łączności, w Gdyni.
              Fali nie ma tam od wielu lat, podobnie jak w większośći jednostek w kraju,
              tych oczywiście o niskim stopniu uzawodowienia. (w zawodowych fala to
              mobbing, modne ostatnio słowo).
              Ale co z tego? Czego w wojsku się mozna nauczyć?
              Kolega służący w Gdyni przez 11 miesięcy przytył 7 kg :), honorowów nie
              oddawano nawet chorążym, na poligonie był raz, zaprawa fizyczna raz w tygodniu
              (tzn gimnastyka + biegi).
              Ja wojska nie bał bym się z powodu fali lecz totalnej nudy. Stracony czas.
              • Gość: BORYS Re: współczesna zasadnicza służba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 11:58
                No z tego co mówice to fala mineła uf.... to duży plus dla wojska. Mam pytanie,
                ile miesięcy trwa służba? i jak często dostaje się przepustki. No a ten zarost
                jak wąsy to trzeba zgolić?

Pozdor!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka