Dodaj do ulubionych

Data waznosci

03.02.08, 15:50
Mam przeterminowany szampon jajeczny i paste bhp-no i zastanawiam sie,czy moge
to jeszcze zuzyc do np.mycia podlogi czy cus.Kazdej z nas sie zdarza odkryc
fakt przeterminowania czegos,wiec napiszcie jak sie zapatrujecie na takie
"starocie".Czy krem do rak,lek w postaci proszkow,suchy produkt
spozywczy-wywalac czy wykorzystac?
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Data waznosci 03.02.08, 16:20
      Leki wywalam absolutnie i nieodwolalnie.

W przypadku calej reszty - roznie. Nie wyglupiajmy sie, maka czy kasza nawet
      miesiac po terminie nadal nadaja sie do konsumpcji. Produkty mleczne, do tej
      pory szczelnie zamkniete, dzien pozniej tez sa w porzadku. Z rzeczami uzywanymi
      do ciala typu kremy czy kosmetyki kolorowe bardzo uwazam i dodatkowo staram sie
      nie przekraczac terminu od otwarcia - reakcje alergiczne sa bardzo nieprzyjemne.

Przeterminowany szampon jajeczny podobnie jak przeterminowane zele pod prysznic
      zuzylabym raczej do sprzatania/prania niz do mycia ciala.
      Na temat pasty bhp nie mam zdania.
    • iloneczka27 Re: Data waznosci 03.02.08, 17:21
      zuzyj do prania
      ja w bhp piore chodniczki
      a w szamponie mozesz uprac albo firanki ( o ile masz) albo tez do
      chodnikow czy recznikow zuzyj
      na glowe nie lej bo wylysiejeszsmile)))
      • kamw1807 Re: Data waznosci 07.02.08, 19:24
        firanki w szamponie?? matko przecież to jest produkt wysokopieniący
        sie.
        po dodaniu małej ilości piana z pralki będzie szła każdym wolnym
        otworem i płukać się później będą pół dnia
    • budzik11 Re: Data waznosci 03.02.08, 17:57
      Szczerze? Ja zużywam przeterminowane, chyba że samo wyłazi. Jedzenie też, nigdy
      jeszcze niczym się nie zatrułam (może do czasu). Oczywiście nie dotyczy to leków
      - te bezwzględnie wyrzucam. Ale ostatnio odkryłam np. że mleczko do demakijażu
      oczu mam przeterminowane ponad rok. Nie wiedziałam, nie sprawdzałam, używałam,
      nic się nie działo. Pasta BHP - najwyżej się rozwarstwi, wystarczy pomieszać.
    • popirna Re: Data waznosci 03.02.08, 19:49
      Zdzisiowa, ja praktycznie nie sprawdzam terminów przydatności chemii... Zużywam na bieżąco, a jeśli nie, to nawet o tym nie wiem.
      Sprawdzam i czasem wyrzucam leki i żywność. Ale chemia, jak się nie rozwarstwiło, nie wylazło, jeśli termin nie jest sprzed 5 lat... chyba bym się specjalnie nie przejmowała.
    • mary_lu Re: Data waznosci 03.02.08, 21:57
      Słyszałam, że polska norma przewiduje, że lek ma być jeszcze
      pełnowartosciowy do pół roku po dacie ważności. Więc biorę również
      te "lekko przeterminowane", zwłaszcza, że właściwie je przechowuję.

Artykuły spożywcze "normalne", nie przesycone jakąś chemią i
      sztuczydłem trzymam tak długo, jak wyglądają i pachną dobrze.
      Przecież mleko ze wsi, jajka, masło, dżemy, mąka nie maja żadnego
      wybitego terminu, tylko przechowuje się je tak długo, jak podpowiada
      rozsądek i węch gospodyni.

Za to wszystko "nienaturalne", czyli puszki, mrożonki, paczkowane
      sztuczydła wywalam jak tylko minie ich termin na opakowaniu.

Na daty kosmetyków i chemii domowej nie zwracam uwagi. Nie mam
      niczego przeterminowanego 10 lat, ale pewnie czasem zdarzy sie coś o
      dwa lata za starego - nigdy nie zdarzyły mi się przykre skutki
      takiego postępowania.
      • irenazu Re: Data waznosci 03.02.08, 23:01
        Nie pamiętam dokładnie o jaki czas,ale wiem,że produkty spożywcze z podanym
        okresem przydatności do spożycia Sanepid po badaniu przedłużał ich trwałość o
        jakiś tam czas-nie pamiętam-połowę czy 1/3 okresu przydatności.Inaczej jest z
        produktami z napisem,że należy spożyć do...-tego nie przedłużali.Ale w domu,jak
        serek albo śmietana miała termin do wczoraj i była fabrycznie zamknięta,to
        jeszcze je zużywam.Chemii nie sprawdzam-nie kupuję w takich ilościach,żeby
        sprawdzać,ale w produkty bardzo chemiczne rąk bez rękawiczek bym raczej nie
        włożyła.Kosmetyki mają zwykle trwałość o wiele większą niż podają na
        etykietach-te droższe nawet czasami nie mają tych informacji,a szampon można
        zużyć jako płyn do ręcznego prania wełny.
      • kamw1807 Re: Data waznosci 07.02.08, 19:26
        nie bierz przeterminowanych lekow.to nieprawda co mówisz. lek po
        upływie daty ważności może mieć całkiem odwrotny skutek
        działania.wiem coś o tym
        • mmena Re: Data waznosci 08.02.08, 14:02
          Lek po uplywie terminu waznosci traci swoje wlasciwosci, co nie znaczy, ze staje
          sie trucizna i "ma odwrotny skutek dzialania". Z reguly nie ma zadnego skutku.
          No chyba, ze zjesz 50 szt. gdy standardowa dawka to 0,5 tabletki, ale w takim
          wypadku to zaszkodzi ci i nieprzeterminowany. Wprowadzenie lekow do obrotu
          obwarowane jest niezwykle surowymi sankcjami. Cos czym mozna by sie bylo struc
          po uplywie terminu waznosci nie uzyskaloby zgoody na wprowadzenie na rynek.
          • miko_mama Re: Data waznosci 08.02.08, 14:30
            "Lek po uplywie terminu waznosci traci swoje wlasciwosci, co nie znaczy, ze staje
            sie trucizna"

KOchane! Jeśli chodzi o leki, to naprawde uważajcie! Zależy przecież jakie leki,
            prawda? Niektóre z nich maja produkty rozkładu toksyczne, inne- nieaktywne. Tak
            więc jeden lek przeterminowany staje sie trucizna a inny po prostu "tylko nie
            zadziała". Tak czy tak- wolałabym go nie łykać. Wiec nie ma reguły!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka