Dodaj do ulubionych

kompania braci- oglądacie ????

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 10:00
a jeśli tak to czy znacie etat kompani spadochronowej ????
Obserwuj wątek
    • Gość: Maks Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.pl 30.10.02, 13:23
      W ostatnim odcinku Niemcy strzelali z działka (chyba ppanc) granatami
      nasadkowymi do piechoty. Do tej pory myślałem że taka amunicja jest tylko do
      broni strzeleckiej. Czy tego rodzaju wynalazki do działek są (były)czymś
      powszechnym?
      • Gość: grogreg Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: proxy / 212.160.165.* 30.10.02, 13:33
        O bynajmniej.
        Nie ogladalem tego odcinka, wiec nie bede sie wypowiadal co do typu broni
        urzytego przez Niemcow.
        Jednakze do armat polowych 150mm byly produkowane pociski nadkalibrowe o
        ogromnej sile razenia.
        • mac.card Re: kompania braci- oglądacie ???? 30.10.02, 15:54
          Gość portalu: grogreg napisał(a):

> O bynajmniej.
          > Nie ogladalem tego odcinka, wiec nie bede sie wypowiadal co do typu broni
          > urzytego przez Niemcow.
          > Jednakze do armat polowych 150mm byly produkowane pociski nadkalibrowe o
          > ogromnej sile razenia.

To była chyba 75 mm, ale równie dobrze mogła być 50 mm. Pokazano tylko przez
          sekundę, w dodatku charakterystyczną dla tego serialu "drżącą kamerą", dlatego
          trudno było ocenić
        • Gość: Arnold Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bmj.net.pl 31.10.02, 11:43
          Gość portalu: grogreg napisał(a):

> O bynajmniej.
          > Nie ogladalem tego odcinka, wiec nie bede sie wypowiadal co do typu broni
          > urzytego przez Niemcow.
          > Jednakze do armat polowych 150mm byly produkowane pociski nadkalibrowe o
          > ogromnej sile razenia.
          A z tekstu czytanego wynikało, że to "88"!!!!!!!!!!
          • Gość: Maks Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.pl 31.10.02, 14:13
            Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Gość portalu: grogreg napisał(a):
            >
            > > O bynajmniej.
            > > Nie ogladalem tego odcinka, wiec nie bede sie wypowiadal co do typu broni
            > > urzytego przez Niemcow.
            > > Jednakze do armat polowych 150mm byly produkowane pociski nadkalibrowe o
            > > ogromnej sile razenia.
            > A z tekstu czytanego wynikało, że to "88"!!!!!!!!!!

Sprawdziłem. To była 37mm armata Pak35/36, lub coś bardzo podobnego.
            • mac.card Re: kompania braci- oglądacie ???? 31.10.02, 19:16
              Gość portalu: Maks napisał(a):

> Sprawdziłem. To była 37mm armata Pak35/36, lub coś bardzo podobnego.

Wydaje mi się, że miała zbyt dużą płytę pancerną jak na 37 mm. Ale to nadal
              spekulacja, bo obraz trwał zbyt krótko, przynajmniej dla mnie.
              • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 01.11.02, 16:00
                mac.card napisał:

> Gość portalu: Maks napisał(a):
                >
                > > Sprawdziłem. To była 37mm armata Pak35/36, lub coś bardzo podobnego.
                >
                > Wydaje mi się, że miała zbyt dużą płytę pancerną jak na 37 mm. Ale to nadal
                > spekulacja, bo obraz trwał zbyt krótko, przynajmniej dla mnie.

Jezeli chodzi o ta, ktora strzelala do E company przy szturmie na Carenten to
                wydaje sie ze byla to 50mm lub ew 37mm. Napewno nie byla to ciezsza 75 czy
                jeszcze lepiej.
      • Gość: piotr Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 19:12
        Gość portalu: Maks napisał(a):

> W ostatnim odcinku Niemcy strzelali z działka (chyba ppanc) granatami
        > nasadkowymi do piechoty. Do tej pory myślałem że taka amunicja jest tylko do
        > broni strzeleckiej. Czy tego rodzaju wynalazki do działek są (były)czymś
        > powszechnym?
        Strzelali z 37, koło 44 roku Niemcy wynależli coś takiego, by poprawić
        przebijalność tej ,starej już broni.
    • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 10:20
      Etatu nie znam ale serial jest wspaniały.Po obejrzeniu wczorajszego odcinka
      jestem pod wrażeniem i już się nie moge doczekać przyszłej środy !!!!!
    • Gość: Tomasz Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.ibch.poznan.pl 31.10.02, 10:49
      Serial jest dosć zabawny w swojej nieporadnosci. Niemcy strzelają
      wszędzie tylko nie do celu, natomiast Amerykanie ze swoich karabinków
      sieją spustoszenie. Również inny ciekawy kawałek; wybuch pocisku
      odrzuca amerykańskiego chłopaka na kilka metrów, a ten wstaje i jest
      tylko nieco pobrudzony.
      Straty jakie ponosili Niemcy wynikały głownie ze masowanego ognia
      artylerii i bombardowań. W starciach bezposrednich Amerykanie zwykle
      dawali tyły.
      • Gość: kubas Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 11:15
        polecam www.101airborneww2.com/bandofbrothers2.html
        okazuje się, że serial jest zrobiony z wyjatkową starannością, jak na serial
        oczywiście, co do meritum, proszę pamietać, że nasycenie sprzetem US Army było
        o wiele większe i amrykanie słusznie z tego korzystali
        • Gość: Maks Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.pl 31.10.02, 14:28
          Gość portalu: kubas napisał(a):

> okazuje się, że serial jest zrobiony z wyjatkową starannością, jak na serial
          > oczywiście,

Zgadzam się. Z pewnością można się czepiać że np. za tygrysy robią T-34, ale ja
          jestem pod wrażeniem oryginalnego Cromwella.
      • Gość: Arnold Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bmj.net.pl 31.10.02, 11:40
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Serial jest dosć zabawny w swojej nieporadnosci. Niemcy strzelają
        > wszędzie tylko nie do celu, natomiast Amerykanie ze swoich karabinków
        > sieją spustoszenie. Również inny ciekawy kawałek; wybuch pocisku
        > odrzuca amerykańskiego chłopaka na kilka metrów, a ten wstaje i jest
        > tylko nieco pobrudzony.
        > Straty jakie ponosili Niemcy wynikały głownie ze masowanego ognia
        > artylerii i bombardowań. W starciach bezposrednich Amerykanie zwykle
        > dawali tyły.
        Wogóle mieliśmy szczęście, że Alianci (dzięki niewyczerpalnym zasobom
        amerykańskim) mieli przygniatającą przewagę matriałową i panowali w powietrzu
        inaczej od Pirenejów do Uralu byłby Grossdeuschland.
        • Gość: Tomasz Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.ibch.poznan.pl 31.10.02, 15:01
          Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Gość portalu: Tomasz napisał(a):
          >
          > > Serial jest dosć zabawny w swojej nieporadnosci. Niemcy strzelają
          > > wszędzie tylko nie do celu, natomiast Amerykanie ze swoich karabinków
          > > sieją spustoszenie. Również inny ciekawy kawałek; wybuch pocisku
          > > odrzuca amerykańskiego chłopaka na kilka metrów, a ten wstaje i jest
          > > tylko nieco pobrudzony.
          > > Straty jakie ponosili Niemcy wynikały głownie ze masowanego ognia
          > > artylerii i bombardowań. W starciach bezposrednich Amerykanie zwykle
          > > dawali tyły.
          > Wogóle mieliśmy szczęście, że Alianci (dzięki niewyczerpalnym zasobom
          > amerykańskim) mieli przygniatającą przewagę matriałową i panowali w powietrzu
          > inaczej od Pirenejów do Uralu byłby Grossdeuschland.

To prawda. Niemcy tę wojnę mogli wygrać.
          • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 17:02
            No jasne że mogli ją wygrać no ale historia chciała inaczej , a co do tego że
            Niemcy strzelają wszędzie chyba byście nie chcieli aby główni bohaterowie
            zginęli w pierwszym lub drugim odcinku ?? Ale poza tym ta cała sytuacja
            przypomina mi dość stary i zabawny serial " Drużyna A " gdzie "bohaterowie"
            wystrzeliwali kontenery amunicji i jakoś nic z tego nie wychodziło.
            • Gość: kubas Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 11:22
              Gość portalu: Szef napisał(a):

> Ale poza tym ta cała sytuacja
              > przypomina mi dość stary i zabawny serial " Drużyna A " gdzie "bohaterowie"
              > wystrzeliwali kontenery amunicji i jakoś nic z tego nie wychodziło.

jeszcze raz polecam polecam www.101airborneww2.com/bandofbrothers2.html
              serial jest zrobiony w oparciu o książkę i jest niemal idealnym przeniesieniem
              na ekran prawdziwej historii, na przykład w prawdziwym ataku na baterię
              artylerii pod Brecourt zgineło 4 żołnierzy 2 było rannych, na filmie mozna się
              było doliczyć 4 zabitych i 1 rannego, inny przyklład w pierwszym odcinku jednym
              z głównych bohaterów jest Lt Meehan, który ginie wraz z całą załoga samolotu
              zaraz na początku II-giego odc. tak właśnie było w rzeczywistości, oczywiście
              ktoś nie znający historii może odnieść wrażenie, że kompania E samodzielnie
              wygrała wojnę (wspomagana na froncie wschodnim załogą czołgu 102) podczas gdy w
              rzeczywistości np kompania F z tego samego batalionu poniosła znacznie większe
              straty ale nie miała tak dobrego kronikarza
      • Gość: Ed Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: gw:* / 192.168.115.* 01.11.02, 11:27

> dawali tyły.

Taa, z pewnością amerykańscy spadochroniarze w walce ze zwykłymi szwejami z
        Wehrmachtu dawali tyły. Za to każdy Rosjanin wygrywał walke na bagnety z 20
        Niemców. To Pan miał na myśli panie Tomaszu, trzeba zawsze dopowiedzieć myśl do
        końca.
        • Gość: gieroj Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.proxy.aol.com 01.11.02, 12:34
          Film jest niezly ale to tylko... film.
          Niemcy przegrali wojne na WSCHODZIE pod Stalingradem i reszta to byla kwestia
          czasu.Inwazja aliancka w czerwcu 44 r dala tylko to ,ze ZSSR nie bylo od Uralu
          do Atlantyku i to jest fakt czy to komu sie podoba czy nie.
          • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.11.02, 13:14
            Dobra słuchajcie może tak przestaniemy gadać : " co by było gdyby ? " bo to mi
            tylko przypomina sytuacje po 11 września a zajmiemy się zasypywaniem TVNu aby
            nie puszczali 1 odcinka na tydzień tylko może 2-3. Co wy na to ????
            Serial jest wspaniały,może komuś brakuje tam jeszcze realizmu ale popatrzcie
            kiedy ostatnio oglądaliście w polskiej TV jakiś serial wojenny który mógłby się
            z tym równać ?
            • Gość: Winters Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.chomiczowka.net.pl 14.12.02, 14:47
              Ja proponuje zasypywanie TVNu aby puścili Szeregowca Ryana. Jest to bardzo
              podobny w wykonaniu film do Kompanii Braci (Reż. Steven Spielberg). Poza tym,
              włśnie w Easy Company służył żołnież, który stał się jedny z bohaterów filmy
              (tytułowy James Francis Ryan)...
        • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 01.11.02, 16:08
          Gość portalu: Ed napisał(a):

> Taa, z pewnością amerykańscy spadochroniarze w walce ze zwykłymi szwejami z
          > Wehrmachtu dawali tyły. Za to każdy Rosjanin wygrywał walke na bagnety z 20
          > Niemców. To Pan miał na myśli panie Tomaszu, trzeba zawsze dopowiedzieć myśl
          do końca.

Ze "zwyklymi" Niemcami napewno radzili sobie dosc dobrze, jednak wtedy walczyli
          z Fallschirmjager, a Ci to juz co innego... (Pamietacie epizod z szarotka?)

Tommy
          • dz Re: kompania braci- oglądacie ???? 02.11.02, 02:54
            A mówcie co chcecie, ale jak na razie nie przypominam sobie innego filmu, gdzie
            byłby oryginalny Tygrys za wyjątkiem "4 Pancernych.."(w tej chwili jest późno i
            nie mogę sobie przypomnieć odcinka, ale daje głowę - oryginalny niemiecki
            Tygrys-albo jego wierna replika, może z drewna?-oczywiście unieruchomiony
            naszym wspaniałym czołgiem, ale i tak prezentował się cool ;-).
            • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 02.11.02, 10:05
              dz napisał:

> A mówcie co chcecie, ale jak na razie nie przypominam sobie innego filmu,
              gdzie
              >
              > byłby oryginalny Tygrys za wyjątkiem "4 Pancernych.."(w tej chwili jest późno
              i
              >
              > nie mogę sobie przypomnieć odcinka, ale daje głowę - oryginalny niemiecki
              > Tygrys-albo jego wierna replika, może z drewna?-oczywiście unieruchomiony
              > naszym wspaniałym czołgiem, ale i tak prezentował się cool ;-).

Fakt faktem, ze serial jest zajebis.y i bardzo realny. Poza tym mnie to
              zadowalaja juz Tygrysy z "Szeregowca R.". Przynajmniej nie sa to juz M48 i M60
              z wczesniejszych "super produkcji" w stylu "O jeden most za daleko"
              czy "Ardeny", ktorym domalowano jedynie czarny krzyz:)
              Poza tym w miare latwo jest znalezc jezdzacego Shermana czy T-34 niz Tygryska.

Tommy
            • mac.card Re: kompania braci- oglądacie ???? 02.11.02, 10:18
              dz napisał:

> A mówcie co chcecie, ale jak na razie nie przypominam sobie innego filmu,
              gdzie
              >
              > byłby oryginalny Tygrys za wyjątkiem "4 Pancernych.."(w tej chwili jest późno
              i
              >
              > nie mogę sobie przypomnieć odcinka, ale daje głowę - oryginalny niemiecki
              > Tygrys-albo jego wierna replika, może z drewna?-oczywiście unieruchomiony
              > naszym wspaniałym czołgiem, ale i tak prezentował się cool ;-).

Nie jestem pewien, ale chyba w "Złoto dla zuchwałych" (Kelly's heroes)
              występował oryginał, albo co najmniej był świetnie ucharakteryzowany.
              • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 10:51
                Podniecacie się Tygrysem czy Panterą ale jakoś zapominacie o Cromwellu z
                ostatnio puszczonego odcinka !!
                Myśle że znalezienie takiego cudeńka na "chodzie" było wyzwaniem większym niż
                szukanie Shermana na chodzie.
                A wracając do odcinka z stokrotką czy mi się wydawało czy tam jeździł
                Jagdpanther i Strumgeschutz III ?
                • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 03.11.02, 14:01

> Podniecacie się Tygrysem czy Panterą ale jakoś zapominacie o Cromwellu z
                  > ostatnio puszczonego odcinka !!
                  > Myśle że znalezienie takiego cudeńka na "chodzie" było wyzwaniem większym niż
                  > szukanie Shermana na chodzie.
                  > A wracając do odcinka z stokrotką czy mi się wydawało czy tam jeździł
                  > Jagdpanther i Strumgeschutz III ?

Stug IIIg i nie wiem czy nie Hetzer?
                  • szarywilk Re: kompania braci- oglądacie ???? 06.11.02, 10:59
                    Mam wrażenie że to jednak nie był hetzer, bo ten jest dość "malutkim" pojazdem
                    Stawiałbym na jagdpanterę bo szturm miał nieco inna charakterystykę kadłuba:)
                    • Gość: Maks Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.pl 06.11.02, 13:54
                      szarywilk napisał:

> Mam wrażenie że to jednak nie był hetzer, bo ten jest dość "malutkim" pojazdem
                      > Stawiałbym na jagdpanterę bo szturm miał nieco inna charakterystykę kadłuba:)

W ostatnim odcinku (4) była bardzo dobra podróbka StuG 40 Ausf G, coś co bardzo
                      przypominało Jagdpanther (pokazana chyba przez sekundę) i oryginalny Marder III.
              • Gość: Maks Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.pl 02.11.02, 22:40
                mac.card napisał:

> dz napisał:
                >
                > > A mówcie co chcecie, ale jak na razie nie przypominam sobie innego filmu,
                > gdzie
                > >
                > > byłby oryginalny Tygrys za wyjątkiem "4 Pancernych.."(w tej chwili jest pó
                > źno
                > i
                > >
                > > nie mogę sobie przypomnieć odcinka, ale daje głowę - oryginalny niemiecki
                > > Tygrys-albo jego wierna replika, może z drewna?-oczywiście unieruchomiony
                > > naszym wspaniałym czołgiem, ale i tak prezentował się cool ;-).
                >
                > Nie jestem pewien, ale chyba w "Złoto dla zuchwałych" (Kelly's heroes)
                > występował oryginał, albo co najmniej był świetnie ucharakteryzowany.

Niestety Panowie, w żadnym z tych filmów nie było oryginalnego Tygrysa. To
                tylko podróbki T-34, tak samo jak w "Kompanii braci"
                • Gość: kubas Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 12:48
                  zarówno w Złocie dla z... jak w kompani E mamy do czynienia z b. dobrą
                  zabudową tygrysa na T-34, szczegółem, który pozwala od razu poznać jest
                  przednie koło napinające gąsienice, o ile pamiętam w złocie scenograf dołozył
                  nawet podwójne koła nośne ale kółko napinające zostało, jedyne oryginalne
                  tygrysy występowały w radzieckich produkcjach, był nawet film (bodajże
                  żołnierze wolności - dobry wujek Bierut, dzielni bojowcy z KPP, AL i GL i
                  zaplute karły z AK), którego fragment kręcony był w warszawie i na tę okazję
                  pod mostem poniatowskiego parkowały trzy oryginalne tygrysy z załogami
                  czerwonoarmiejców, co do cromwelli jeden oryginalny i w pełni sprawny jest w
                  Bovington w dodatku w malowaniu 10 PSK I Dywizji Maczka,
      • Gość: Alfred Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bmj.net.pl 03.11.02, 15:23

> dawali tyły.
        I padł jeszcze jeden mit: że zamiłowanie do kolekcjonowania zegarków ("Dawaj
        czasy!") mieli tylko żołnierze bratniej armii, bo że polscy też - to wiem
        z "Monte Cassino" Wańkowicza.
        • Gość: hardegen Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.um.poznan.pl 07.11.02, 07:58
          Te łajzy z TVN przenieśli serial na piątek 22.00 i zamiast tego w środę wsadzili durny teleturniej. Szlag by
          ich trafił, przecież w piątek wieczorem nie zawsze siedzi się w domu, to w końcu początek weekendu. Ich
          komercyjne wyrachowanie sięgnęło szczytu.
          • szarywilk Re: kompania braci- oglądacie ???? 07.11.02, 08:31
            szkoda tylko ze nie dali go o północy wtedy byłoby najlepiej, większość jest
            wtedy w domu:(((((
            • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 17:20
              Piep..... TVN !!!!

Wczoraj myślałem że wyrzuce TV przez okno jak zamiast kompanii puścili jakiś
              debilne coś !!!!

Zasypmy ich e-mailami !!!!!
              • szarywilk Re: kompania braci- oglądacie ???? 08.11.02, 08:18
                Bo kompania braci leci tea w piątek o 22....
                A jaki jest ich mail?
                • Gość: kubas Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 14:10
                  no cóż społeczeństwo mamy spolsatyzowane to po co im dobry film, którego
                  oglądanie wymaga jednak minimalnego wysiłku kiedy można podać im papkę,
                  a mnie się marzy żeby TVN pokazało BoB bez kretńskiego lektora tylko z
                  napisami, tak na marginesie czy DVD są kodowane w zależności od rynku i czy DVD
                  z USA będzie działał na sprzedawanym w Europie odtwarzaczu
                  • Gość: Maks Gdzie są murzyni? IP: *.pl 10.11.02, 12:56
                    Oglądając "kp.b" uświadomiłem sobie że nie widziałem w tym filmie żadnego
                    murzyna. Wiem że na początku wojny nie brano ich do jednostek liniowych, ale w
                    ostatnim odcinku jest już grudzień '44. Czy jest to błąd reżysera, czy do
                    spadochroniarzy ich nie brali?
                    • Gość: Szef Re: Gdzie są murzyni? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 17:26
                      Jeśli chodzi o Murzynów to chyba przez całą wojne w armii amerykańskiej służyli
                      w większości w jednostkach pomocniczych i przy bardzo niebezpiecznych
                      zajęciach.Oczywiście zdarzały się wyjątki jak np. eskadra myśliwska w Anglii
                      gdzie byli sami Murzyni.To jeden z czarniejszych rozdziałów historii państwa
                      gdzie w konstytucji napisane jest o równości wobec Boga i prawa.
                      • Gość: short Re: Gdzie są murzyni? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 12.11.02, 01:45
                        co do wersji z napisami

Bob w Polsce mialo premiere rok temu na HBO (ogladalem ten serial juz 3 razy)
                        i na tym kanale byly wersje bez lektora, bardzo fajowe :)

co do murzynow, nie wiem czy ten odcinek byl juz ale kiedy zaczyna sie
                        operacja w Ardenach to tam przewoza kompanie E ciezarowkami i mozna zauwazyc
                        ze kierowcami sa murzyni co ma pokrycie w prawdzie bowiem takie wlasnie bylo
                        ich zadanie w tej wojnie, prowadzic GMC trucki

pozdrowienia
    • Gość: jk Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.tele2.pl 12.11.02, 12:19
      Iformacje na ten temat masz w jednym ,chyba pierwszym rozdziale książki
      oczwiście jeżeli ją posiadasz ,jeśli nie ,warto kupić
      • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 16:47
        Podobał wam się ostatni odcinek ?
        • Gość: piosza Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 14.12.02, 15:53
          Fajny jak inne ale mnie osobiście cały film denerwowało podejście żołnierzy nie
          oczekuję że będą jak krasnoarmiejcy szczęśliwi że mogą być zabijani ale to co
          tam mówią !!! i jak myślą. Nie dziwota że nawet amerykańscy generałowie mówią
          że woleli by mieć pod sobą japończyków. Co ciekawe nie przestali biadolić nawet
          po wizycie w obozie. A był taki jeszcze bardziej odjazdowy film na pacyfiku
          pokazujący walki na wyspach tam to chłopaki mieli dopiero problemy - churtem do
          psychiatrów powinni iść . A japończycy się poddawali i to masowo w czasie walk.
          A w to uwierzyć raczej ciężko.
          • Gość: alfred Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bmj.net.pl 14.12.02, 17:38
            Gość portalu: piosza napisał(a):

> Fajny jak inne ale mnie osobiście cały film denerwowało podejście żołnierzy
            nie
            >
            > oczekuję że będą jak krasnoarmiejcy szczęśliwi że mogą być zabijani ale to
            co
            > tam mówią !!! i jak myślą. Nie dziwota że nawet amerykańscy generałowie
            mówią
            > że woleli by mieć pod sobą japończyków. Co ciekawe nie przestali biadolić
            nawet
            >
            > po wizycie w obozie. A był taki jeszcze bardziej odjazdowy film na pacyfiku
            > pokazujący walki na wyspach tam to chłopaki mieli dopiero problemy - churtem
            do
            >
            > psychiatrów powinni iść . A japończycy się poddawali i to masowo w czasie
            walk.
            > A w to uwierzyć raczej ciężko.
            Już dawno zwróciłem uwagę, że w amerykańskich filmach i powieściach wojennych
            amerykańscy chłopcy, przy najmniejszych trudnościach na polu walki wzywają
            pomocy ( artylerii, lotnictwa, czołgów ) lub rozważają, czy już się poddać.
            A co do Murzynów: segregację rasową zaczęto znosić za Kennedy'ego, po bardzo
            burzliwych zajściach i tragediach" ( pamiętne "I had a dream" M.L.Kinga i
            pieśń "We shall overcome ... some day".)
        • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 14.12.02, 20:51
          Fajny odcinek, zwlaszcza domek Goeringa z zawartoscia byl ciekawy:P
          Poza tym ladne widoczki.

PZDR
          Tommy
          • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.12.02, 21:04
            Chciałbym mieć tak zaopatrzony barek :-)
            Fajny odcinek tylko szkoda że już koniec wojny .
            • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 14.12.02, 22:41

> Chciałbym mieć tak zaopatrzony barek :-)
              > Fajny odcinek tylko szkoda że już koniec wojny .

Ja tam sie ciesze ze wojna sie skonczyla wtedy a nie pozniej:)))
              • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.12.02, 22:51
                A czy ja twierdze że chciałbym aby II wojna trwała jeszcze ? Jeśli tak to
                zrozumiałeś to przepraszam.
                Chodziło mi tylko o to że w serialu mieliśmy walkę w ilu 7-8 odcinkach trochę
                tego mało , szkoda że nie można było tego co było użyć do nakręcenia jeszcze
                drugich tyylu odcinków.
                • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 14.12.02, 23:23

> A czy ja twierdze że chciałbym aby II wojna trwała jeszcze ? Jeśli tak to
                  > zrozumiałeś to przepraszam.
                  > Chodziło mi tylko o to że w serialu mieliśmy walkę w ilu 7-8 odcinkach trochę
                  > tego mało , szkoda że nie można było tego co było użyć do nakręcenia jeszcze
                  > drugich tyylu odcinków.

Rozumiem o co Ci chodzilo, po prostu smiesznie to zabrzmialo.
                  Tez bym chcial zeby powstaly jeszcze odcinki. Wydaje mi sie ze wojna na pustyni
                  byla by swietnym tematem.

Pozdrawiam
            • dz Re: kompania braci- oglądacie ???? 14.12.02, 22:52

> Chciałbym mieć tak zaopatrzony barek :-)
              > Fajny odcinek tylko szkoda że już koniec wojny .

khem..khem.....chyba masz na myśli "koniec serialu" ?

chociaż.gdyby np. Roosvelt umarł z rok wcześniej, to różnie by mogło być....

nie rozumiem ludy, czemu krytykujecie zachowanie żołnierzy na filmie, przecież
              to zwykli ludzie byli..to tylko my od 50 lat byliśmy przyzwyczajeni
              do "gierojstwa" naszych ( i nie tylko ) żołnierzy w II WW...praktycznie żaden
              film wojenny bez tego obejść się nie mógł..a tu tak po prostu,
              normalnie...zwykli ludzie...aż dziw oglądać ;-))

hehe...ciekawe, jakby reagował Misza, gdyby podobny serial nakręcono o
              bohaterskich żołnierzach radzieckich......oj działo by tu sie,
              działo ;-))..pewnie zaraz by nam czarno na białym udowodnił, przytaczając
              odpowiedznie dane, ze od roku 1941 w żadnej radzieckiej jednostce nie
              odnotowano przypadku gwałtu a ilośc zegarków w ZSRR w roku 1941 i w 1945 nie
              zmieniła się....

i tym podobne ;-)

PS. Świetny dżwięk stereo na tym filmie, stanowczo domagam się wersji bez
              lektora...

pzdr
              dz
              • Gość: being28 Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.12.02, 13:57
                Serial jest z USA i zolnierze USA nie moga byc mieczakami, ciagle uciekac i
                chronic sie za czolgami itp. Pokazano to co mieli najlepsze bo ogladanie
                zwyklej piechoty nie byloby za bardzo ciekawe.
                • Gość: Szef Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.12.02, 21:28
                  No ale mogliby nakręcić serial o dzielnych Marines na Pacyfiku , tam to się
                  działo.
                  • Gość: Tommy Re: kompania braci- oglądacie ???? IP: *.net.pl 15.12.02, 22:42

> No ale mogliby nakręcić serial o dzielnych Marines na Pacyfiku , tam to się
                    > działo.

Albo losy 101 w innych wojnach.
    • Gość: jarek4 najlepszy odcinek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 19.12.02, 16:30
      najlepszy odcinek moim skromnym zdaniem to wyzwalanie obozu koncentracyjnego,
      naprawde nie chciałbym być w skorze tych chlopakow i nie potrafie sobie
      wyobrazic złosci jaka w nich sie uaktywniła;-)
      • Gość: Sasza Re: najlepszy odcinek IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 23:50
        Po tym serialu widac bardzo wyraznie, ze front zachodni to byl rzeczywiscie
        spacerek. Chlopaki trzykrotnie brali udzial w powaznych walkach: Normandia,
        Market Garden - choc i tak Jankesi nie mieli tyle "atrakcji" jak Angole i nasi
        i wreszcie Bastogne, choc wg mnie obrona tego miast zostala pokazana w serialu
        dosc slabo. Gdyby taki film nakrecono o jakiejs kompanii Armii czerwonej, to po
        pierwsze odcinkow musialoby byc pewnie z 10 razy wiecej, a po drugie rotacja
        aktorow bylaby tak wielka, ze z pierwotnego skladu malo kto dotrwalby do konca,
        co znacznie utrudniloby identyfikacje z bohaterami. Ale w sumie film dobry.
        No i jeszcze smieszylo mnie "Fioletowe serce" ;)))

Sasza
        • Gość: Odyn Re: najlepszy odcinek IP: 212.182.32.* 20.12.02, 08:53
          Tak, radziecko kompania braci.... Już o tym gdzieś czytałem. Ktoś się śmiał, że
          nie moglibyśmy się przywiązać do bohaterów bo by ich zmieniali co odcinek, albo
          częściej. Wyobrażacie sobie atak kompani z NKWD za plecami?
          Swoją drogą fajnie byłoby nakręcić taki serial o 10 brygadzie pancerno-
          motorowej. Odcinki o wrześniu 1939, walkach we Francji w 1940, formowaniu 1
          DPanc w Anglii i walkach pod Falaise, we Flandrii..... Pamiętam taki epizod we
          Francjii w 1944, kiedy do jednodtki zgłosił się żołnierz, który zaginął podczas
          walk w 1940. Został ciężko ranny, leżał na pobojowisku i pewien Niemiec dobił
          go strzałem w głowę. Nie dość, że facet przeżył dobicie to jeszcze wyleczył
          wcześniejszą ranę!!!
    • rfx Re: kompania braci- oglądacie ???? 22.12.02, 19:41
      Jeezu, czy dożyję kiedyś takiego serialu o Polakach 39-45???
      Marzy mi się zwłaszcza atak na polskie umocnienia - Węgierska Górka, Mława,
      Wizna a zwłaszcza Nowogród - ten desant przez Narew, zasłony dymne, samoloty i
      88-ki walące do naszych schronów...
      Jak zarobię, to chyba sam zasponsoruję. Ale będzie klapa...
    • lt.winters Re: kompania braci- oglądacie ???? 25.12.02, 20:55
      Wiecie może czym była (z czego się składała) plazma którą sanitariusze podawali
      rannym ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka