Dodaj do ulubionych

b-52 do 2040 roku

09.01.06, 23:32
www.nationaldefensemagazine.org/issues/2006/jan/UF_B-52.htm
ciekawe jak to sie zmienia - chwile skokow technologicznych jak w okolicach II wojny i samoloty staja sie przestarzale w ciagu kilku lat (jak komputery obecnie)

potem zas technologia zaczyna rozwijac sie znacznie wolniej i mamy takie mamuty.

ciekawe czy nadchodzi era maszyn ktore beda musialy sluzyc dziesiatkami a moze nawet setkami lat.

na pewno zas bedzie tak wygladala epoka lotow w kosmos.
Obserwuj wątek
    • michalgajzler Re: b-52 do 2040 roku 10.01.06, 00:17
      marcus_crassus napisał:

> ciekawe jak to sie zmienia - chwile skokow technologicznych jak w okolicach II
      > wojny i samoloty staja sie przestarzale w ciagu kilku lat (jak komputery obecni
      > e)
      > potem zas technologia zaczyna rozwijac sie znacznie wolniej i mamy takie mamuty
      > .

Pozostawanie niektórych typów uzbrojenia przez wiele lat w służbie zawdzięczamy
      w znacznej mierze temu, co można zrobić z danym typem odpowiednio modernizując
      zawartość "skorupy". A np. w przypadku okrętów tendencja do długowieczności
      widoczna już była od dość dawna.

Co do B-52, czy stanie się samolotem WRE (co wspomniano w podlinkowanym
      artykule) jeszcze nie wiadomo. Ostatnio czytałem rozważania podważające
      sensowaność B-52 jako nosnika. Z drugiej strony ponieważ, decydenci z USAF
      krzywo patrzą na pomysł kupna Growlerów, pojawił się pomysł przebudowy F-15E.
      • mamlas_1 Re: b-52 do 2040 roku 10.01.06, 00:29
        USAF chce kupić Growlery?!
        Nic o tym nie słyszałem!
        Ale heca,niejako bocznymi drzwiami staliby się kolejnym użytkownikiem Horneta!
        Nieeeee,takiego "poniżenia" nie zniosą,latać tym co Marines i US NAVY,a fuj! ;-
        ))))
        A te F-15E to chcą przebudować z już istniejących czy zamówić fabrycznie nowe?
        Bo dużo F-15 A/B/C/D wkrótce się zwolni,może w dobie cięć budżetowych zrobią w
        końcu coś rozsądnego,po co mają się "opalać" w AMARC...
        Pozdrawiam
        • michalgajzler Re: b-52 do 2040 roku 10.01.06, 00:41
          mamlas_1 napisał:

> USAF chce kupić Growlery?!

Źle zinterpretowałeś moją wypowiedź;-). USAF nie dopuszcza do siebie mysli, że
          mogło by kupić Growlery;-)). Acz pojawiły się głosy, że B-52 to nie jest
          najlepszy nośnik do tego rodzaju wyposażenia (a przede wszystkim do tego rodzaju
          misji).

> Nic o tym nie słyszałem!

I prawidłowo, bo za każdym razem twierdzą, że nie chcą. Acz takowe pomysły są
          podsuwane. News był chyba na defense-aerospace (acz głowy nie dam).

> Ale heca,niejako bocznymi drzwiami staliby się kolejnym użytkownikiem Horneta!
          > Nieeeee,takiego "poniżenia" nie zniosą,latać tym co Marines i US NAVY,a fuj! ;-
          > ))))
          > A te F-15E to chcą przebudować z już istniejących czy zamówić fabrycznie nowe?

Narazie to była propozycja jakiejś grupy ekspertów/komisji czy czegoś podobnego
          bez żadnych dodatkowych detali.
          • michalgajzler O samolotach WRE dla USAF - źródło 10.01.06, 00:48
            OK. Znalazłem. News faktycznie był na defense-aerospace, a oryginalnie pochodzi
            z tej strony:
            www.lexingtoninstitute.org/defense.asp?aid=724
            Cytat:
            "B-52 Jammer.
            The Air Force's plan to equip aging B-52 bombers as standoff jammers for strike
            aircraft penetrating hostile airspace would be terminated. Air Force leaders
            have decided that they need a faster, more survivable jammer capable of
            accompanying the strike aircraft, but are deadset against buying the Navy's
            electronic-warfare derivative of the F/A-18 Super Hornet. The service is looking
            into equipping unmanned aircraft with jamming equipment, but insiders say the
            more likely outcome is a modification of the F-15E fighter-bomber for
            electronic-warfare missions."
            • mamlas_1 Re: O samolotach WRE dla USAF - źródło 10.01.06, 01:59
              Dzięki :-)
              Bo przyznam że mnie to totalnie zaskoczyło :-))
              Pozdro
    • Gość: Speedy Re: b-52 do 2040 roku IP: *.stat.gov.pl 10.01.06, 08:39
      Widziałem kiedyś na Discovery lub jakimś podobnym kanale dok., film o B-52.
      Była w nim m.in. rozmowa z gościem latającym na B-52, tym samym egzemplarzu
      którym latał kiedyś jego dziadek a potem ojciec :) ciekawe czy synek tego
      gościa też zostanie lotnikiem :) Dynastia normalnie :)
      • marek_boa Re: b-52 do 2040 roku 10.01.06, 09:27
        Podobna sytuacja jest w Rosji z Tu-95!Choc tam "Dynastia" jak to opowiadał
        mnie kolega nie miała dużej ogladalności!:)
        -Pozdrawiam!
        • Gość: Marek Re: b-52 do 2040 roku IP: 71.143.201.* 11.01.06, 03:37
          Zaloze sie ze B1B i Tu-160 tyle nie wytrzymaja. Ale np taki Nimrod - przezywa
          teraz druga mlodosc. B2 tez powinno troche polatac.
    • Gość: azm2 Re: b-52 do 2040 roku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.06, 10:46
      jeżeli jest tak, że:
      In Operation Desert Storm, the Stratofortress flew more than 1,600 missions
      while the B-1 was hampered by a bomb-loading process that took nearly 24 hours,
      said Hawley, who has in the past advocated cutting both the B-52 and B-1
      programs.
      = jeżeli operacja ładowania uzbrojenia bombowego do B1 trwa prawie 24 godziny,
      to trudno się dziwić.
      • Gość: Lancer Re: b-52 do 2040 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:05
        Zaladunek 28 bomb Mk.82 do 1 komory B1B zajmuje 175min. Maszyna ma 3 komory
        wiec jednoczesnie pracowac moga 3 zespoly. Odtworzeniw gotowosci bojowej bez
        zmiany konfiguracji, ale z tankowaniem i przegladem systemow to 3h.

W czasie DS B1B musialy by nad Irak leciec z USA wiec nie dziwne ze to tyle
        trwalo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka