Dodaj do ulubionych

Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300

15.04.06, 17:10
www.janes.com/security/international_security/news/jid/jid060414_1_n.shtml
Pozdrawiam i wesołych :)
Obserwuj wątek
    • marek_101 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 17:15
      Pytanie tylko czy jeśli Iran i tak łupnia z powietrza dostanie, to czy sowiecki
      beton na tym forum czyli Berkut i fulcrum znajdą kolejne usprawiedliwienia dla
      radzieckiego sprzętu, pewnie tak...
      • marek_ogarek Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 18:14
        Tak znajda. Cos w stylu: Wszak powszechnie wiadomo ze tylko rosjanie sa dobrymi
        pilotami, zolnierzami, czolgistami itp. Iranczycy to prymitywy i sobie nie
        poradza z tak zaawansowanym uzbrojeniem ........
      • fulcrum1 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 19:31
        marek_101 napisał:

sowiecki
        >
        > beton na tym forum czyli Berkut i fulcrum

Skoro ja i Berkut kojarzymy ci się z "sowieckim betonem" to czy mamy cię
        nazywać "amerykańskim głupkiem z big-mac'iem zamiast mózgu" (np 40 procent
        amerykańskich młodych ludzi nie ma pojęcia, ze ich kraj graniczy z Meksykiem -
        dane sprzed bodajże 2 lat) ? :) Jeżeli strzelamy się na stereotypy to przyjmuję
        wyzwanie ;)

znajdą kolejne usprawiedliwienia dla
        > radzieckiego sprzętu, pewnie tak...

Po 1 to coś tu nie gra w tej informacji z janes. S-300 PS to oryginalna
        rosyjska wersja S-300 a nie zubożona eksportowa PMU. Nie sądzę by Putin zgodził
        się na eksport tego systemu w tej konfiguracji (rosyjska obrona powietrzna
        opiera się w dużej mierze na tym zestawie a ryzyko że technologia ta wpadnie w
        łapy Amerykanów jest duża). Po 2 ile baterii tych rakiet miałoby pójść do
        Iranu? To jest podstawowa sprawa. Wiadomo, że żadna ilość S-300 (najlepiej dla
        Iranu gdyby to były PMU-2 z rakietami z S-400) nie powstrzyma USA (Izraela) gdy
        Amerykanie będą mieć pełne panowanie w powietrzu (a mieć będą na 100 %). S-300
        gdyby rzeczywiście znalazł się w Iranie (w co wątpię) może coś ukłuć i to nawet
        boleśnie ale nie zmieni to faktu, że gdy Bush podejmie decyzję o ataku to
        regularna armia irańska już jest pokonana (choć oczywiscie nie bedzie takiego
        spacerku jak w 2 wojnach z Irakiem). Pózniejsze działania partyzanckie i
        terrorystyczne Persów to inna sprawa. Pozdrawiam
        • wojciech6j Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 19:45
          Fakt że amerykańskie społeczeństwo nie wyróżnia się jakimś szczególnym poziomem
          wyedukowania, ale naukowców mają najlepszych na świecie.
          Zobacz ile nagród nobla dostają amerykanie a ile reszta świata.
          Wiesz dlaczego?
          To że uwżam że amerykańska technika wojskowa jest generalnie najlepsza na
          świecie nie jest chyba szczególnym odkryciem.
          Tylko różnica między mną na przykład a wami rusofile jest taka, ze ja nie
          jestem amerykanofilem.
          • paw_dady CNN potwierdza US sa najlepsze 15.04.06, 19:55
            problem z tymi co CNN nie ogladaja ;)

> Fakt że amerykańskie społeczeństwo nie wyróżnia się jakimś szczególnym
            poziomem
            > wyedukowania, ale naukowców mają najlepszych na świecie.

siur od rakiet mieli np. W. von Brauna, od fizyki Einsteina, badania
            behavioralne w Yale prowadzil np. prof Keith Chen a np. astronomie reprezentuje
            Wolszczan.

Niewatpliwie mozgi tegie tyle ze jakos malo amerykanskie ;)

> To że uwżam że amerykańska technika wojskowa jest generalnie najlepsza na
            > świecie nie jest chyba szczególnym odkryciem
            najlepsza w jakich kategoriach bo w kazdej trzeba porownywac osobno inaczej
            wykdzie w F-22 jest lepszy od Ak-47.

sa miejsca ze sa najlepsi a sa ze nie np. Leopard2 vs. Abrams ktos sie bawis w
            realna walke wiec jak mozna stwierdzic?

> Tylko różnica między mną na przykład a wami rusofile jest taka, ze ja nie
            > jestem amerykanofilem
            hmm nie a moze podac przyklady jakiejs krytyki (oczywiscie uzasadnionej) pod
            adresem US?

• wojciech6j Re: CNN potwierdza US sa najlepsze 15.04.06, 20:18
              Oczywiście faktem jest, że najlepsze mózgi sciągają do ameryki.
              A wiesz dlaczego?
              • paw_dady Re: CNN potwierdza US sa najlepsze 16.04.06, 12:22
                wojciech6j napisał:

> Oczywiście faktem jest, że najlepsze mózgi sciągają do ameryki.
                > A wiesz dlaczego?

bo ich tam nikt nie napadnie w obronie wolnosci? a moze licza na kase zanim
                gospodarka Us przestanie byc kredytowana przez Chinczykow Arabow i
                Europejczykow? ;)
                • wojciech6j Re: CNN potwierdza US sa najlepsze 16.04.06, 12:27
                  Ponieważ USA oferuja naukowcom najlepsze warynki do prowadzenia badań.
                  • paw_dady Re: CNN potwierdza US sa najlepsze 16.04.06, 12:41
                    wojciech6j napisał:

> Ponieważ USA oferuja naukowcom najlepsze warynki do prowadzenia badań.

dokladnie, daje poki ma kase ;) zobaczymy za pare lat ;)
                    Pozdruffka
                    • wojciech6j Re: CNN potwierdza US sa najlepsze 16.04.06, 13:01
                      Słuchaj panocku.
                      Według Chruszczowa CCCP miało prześcignąć ekonomicznie USA już w latach 70-
                      tych. Jak to sie skończyło wiadomo. Obecna Rosja to z 10% potencjału
                      ekonomicznego USA.
                      Według ciebie USA padną ekonomicznie już za kilka lat.
                      Ja jednak byłbym bardzo ostrożny z tego typu kategorycznymi stwierdzeniami.
                      • paw_dady Re: CNN potwierdza US sa najlepsze 16.04.06, 20:38
                        wojciech6j napisał:

> Według Chruszczowa CCCP miało prześcignąć ekonomicznie USA już w latach 70-
                        > tych. Jak to sie skończyło wiadomo. Obecna Rosja to z 10% potencjału
                        > ekonomicznego USA.

aaa ty zyjesz w czasach Chruszczowa? ja mowie o dniu obecnym ;)

> Według ciebie USA padną ekonomicznie już za kilka lat.
                        > Ja jednak byłbym bardzo ostrożny z tego typu kategorycznymi stwierdzeniami.

Wiesz pasc to mocne slowo ktore nigdy tu nie padlo. Ale jak nie zmienia kursu
                        na samobuja to sie z lekka (albo z iezka) zredukuja i to pewne bo wydaja
                        znacznie wiecej niz zarabiaja. I to bedzie albo poprzez ciecie budzetowe na
                        programy R&D albo po prostu ktos przestanie ich finansowac jak okreslil
                        Greenspan - bedzie 'abrupt correction'.

Poki co zycie US ponad stan jest finansowane min. przez ChRL i Arabia Saudyjska
                        a ciekawe jak dlugo ;)

poza tym przemysl samochodowy w Us jzu prawie nie istnieje to znaczy sa
                        montownie Mercedesa czy Toyoty. GM jest na poziomie junk bondow.

Lotnictwo? Kiedys US dominowalo ten sektor teraz Boeing dzieki ogromnym
                        dotacjom moze ledwo stawiac czola Airbusowi.

GPS ma nowsza lepsza odmiane Galileo - z EU nie US.
                        Coz swiat nei stoi w miejscu ;)

Pozdrawiam
                        PD
          • fulcrum1 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 20:25
            wojciech6j napisał:

> Tylko różnica między mną na przykład a wami rusofile jest taka, ze ja nie
            > jestem amerykanofilem.

Ja już nawet przestałem się bronić przed nazywaniem mnie "rusofilem" bo to nie
            ma sensu :) Wy nie możecie uwierzyć, że można się pasjonować rosyjską
            (radziecką) bronią i jednoczesnie być zdania, że to Rosja-Rosja Radziecka-ZSRR
            i teraz znowu Rosja była i jest naszym największym (jedynym?) wrogiem w
            historii. Nigdy nie twierdziłem, że Polska była niepodległa w latach 1945-89.
            Twierdziłem i twierdzę dalej , że LWP było Wojskiem Polskim ponieważ służyli w
            nim Polacy i tak w 1956 jak i 1981 gdyby Armia Czerwona wlazła do Polski
            (inaczej - wyszłaby ze swoich jednostek...bo w Polsce przecież juz
            stacjonowała) to duża część LWP by się zbuntowała i mielibyśmy wojnę domową.
            Podsumowując - nie jestem "rusofilem" ani też "rusofobem" (jak część z was).
            Jestem pasjonatem radzieckiej (rosyjskiej) techniki wojskowej i twierdzę, że w
            większości przypadków technika ta nie jest gorsza od zachodniej (a w kilku
            przypadkach jest lepsza).Pozdrawiam i wesołych świąt
          • marek_ogarek Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 16.04.06, 02:01
            > Fakt że amerykańskie społeczeństwo nie wyróżnia się jakimś szczególnym
            poziomem
            >
            > wyedukowania

I tu sie mylisz panie kolego. Mnie tez to zaskoczylo, ale wlasnie w stanach
            jest najwiecej ludzi z wyksztalceniem wyzszym. W tej chwili nie pomne ale cos
            okolo 25%. Fakt ze moze wiekszosc z nich nie wie gdzie dokladnie jest Polska na
            mapie a gdzie francja. Ale czy przecietny Polak czy europejczyk (nawet z
            wyksztalceniem wyzszym) potrafi wskazac gdzie jest Iowa a gdzie Nowy Meksyk ?
            To taka sama skala. Poza tym to mnie sie przypomina ze to w polsce w niedziele
            w porze obiadowej sa pelne macdonaldownie...
            • o333 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 16.04.06, 07:19
              hmmmm mam 2 wyższe wykształcenia , nie byłem w USA ale wiem gdzie jest
              Washington State, argument jest błędny
            • paw_dady Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 16.04.06, 12:24
              marek_ogarek napisał:

> okolo 25%. Fakt ze moze wiekszosc z nich nie wie gdzie dokladnie jest Polska
              na> mapie a gdzie francja. Ale czy przecietny Polak czy europejczyk (nawet z
              > wyksztalceniem wyzszym) potrafi wskazac gdzie jest Iowa a gdzie Nowy Meksyk ?

ja wiem gdzie leza ;)

> To taka sama skala. Poza tym to mnie sie przypomina ze to w polsce w
              niedziele
              > w porze obiadowej sa pelne macdonaldownie...

to amerykanscy expacie w stylu marka ogarka ;)
        • marek_101 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 20:07
          > Skoro ja i Berkut kojarzymy ci się z "sowieckim betonem" to czy mamy cię
          > nazywać "amerykańskim głupkiem z big-mac'iem zamiast mózgu"
          Pisząc sowiecki beton nie chciałem nikogo obrażać, bo jak bym cgciał to bym też
          od głupków was wyzywał, chodziło mi raczej o pewien typ myślenia i zajmowanie
          przez was skrajnie proradzieckich pozycji. Jeśli słowo beton jest dla ciebie
          oraźliwe , to cóż nie wiedziałem, za to ty powinineś wiedzieć że nazwanie kogoś
          głupkiem bez mózguy jest obraźliwe.
          A co do poziomu amerykańskich młodych ludzi, to mimo że Polaków wyżej
          cenięniżAmerykanów, u nas też znalazłbyś takich co by ci powiedzieli że Polska
          graniczy z ZSRR.
        • gregorxix Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 17.04.06, 20:41
          a czy przypadkiem amerykanie nie kupili sobie takiego zestawu do testowania? tez
          od bialorusinow.. za czasow szuszkiewicza oczywiscie
          • marek_boa Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 17.04.06, 20:57
            Amerykanie kupili część komponentów zestawu S-300W od Białorusi a później cały
            zestaw sprzedali im sami Rosjanie!Był to zestaw prototypowy ,dośc różny od
            wersji seryjnej! Po za tym S-300W/WM to całkiem co innego niż S-300PMU!Kto inny
            te zestawy produkuje,i służą do innych celów!:) Nawet wykorzystują inne
            pociski!:)
            -Pozdrawiam!
    • foxbat1 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 18:31
      Pomijajac skrajnie spekulatywny charakter tej notatki wydaje sie ze masz duze
      problemy z jezykiem angielskim ( a moze wogole masz problemy ? )

may be preparing to export to nie znaczy w jezyku Szekspira "odkupil" ....
      • paw_dady Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 19:56
        foxbat1 napisał:

> may be preparing to export to nie znaczy w jezyku Szekspira "odkupil" ....

czepiasz sie bonada bo mu zazdroscisz ze jest no 1 ;)

• marek_boa Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 15.04.06, 21:22
        Też się deczko zastanawiałem skąd B'atko by wziął te zestawy do odsprzedania
        skoro ... ich nie ma!:)
        -Pozdrawiam!
        • o333 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 16.04.06, 07:30
          eh ja jako wredny rusek muszę sie wtrącić,
          primo. dlaczego dla niektórych wszystko co powstało w Rosji lub ZSSR musi być
          gorsze? Mimo że wszystko inne mówi inaczej.
          drugie primo. Wiem że macie wiedzę, tylko dlaczego ta wiedza jest selektywna?
          Ja śmiało przyznaje błędy zarówno swoje jak i Rosji, błąd jest błędem
          przyznanioe się do niego jest sprawą honorową. Myślę że ci których nazywacie
          "rusofile" tak naprawdę są ludzmi którzy potrafią kierpwać się pragmatyzmem a
          nie uwielbieniem USA Stuff, oskarżacie ich o rusofilę a oni tylko próbują wam
          otworzyć oczy
          Pozdrawiam. Wesołych świąt. ( ja mam święta za tydzień)
          • marek_101 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 16.04.06, 13:13
            dlaczego dla niektórych wszystko co powstało w Rosji lub ZSSR musi być
            > gorsze?
            nie musi być gorsze, ale jeśli jest złe to żadna sowiecka propaganda nie zmieni
            rzeczywistości.

Wiem że macie wiedzę, tylko dlaczego ta wiedza jest selektywna?

gdzie selektywna??? Przegraliście wyścig zbrojeń z USA bo was system był
            niewydolny, produkowała gorsze rzeczy,była bardziej niewydolna. Jak w takiej
            sytuacji można uważać że technika rodem z ZSRR była równie dobra co z USA. To
            według ciebie selektywna wiedza????

Ja śmiało przyznaje błędy zarówno swoje jak i Rosji, błąd jest błędem
            > przyznanioe się do niego jest sprawą honorową.
            Przyznajesz siędo błędu swojego i Rosjii ???? A czy to nie ty byłeś pośród tych
            co uważali że zamordowanie polskich oficerów strzałem w tył głowy, z roskazu
            najwyższych władz sowieckich nie było zbrodnią wojenną??? Jeśli tak, to jak
            śmiesz jeszcze pisać tutaj o honorze???
            • paw_dady nazisci stosowali odpowiedzialnosc zbiorowa 16.04.06, 20:26
              > gdzie selektywna??? Przegraliście wyścig zbrojeń z USA bo was system był
              > niewydolny, produkowała gorsze rzeczy,była bardziej niewydolna. Jak w takiej
              > sytuacji można uważać że technika rodem z ZSRR była równie dobra co z USA. To
              > według ciebie selektywna wiedza????

przegrali bo propaganda radziecka byla mieju skuteczna od amerykanskiej.
              Polglowki wierzyly w rambo i sie skonczylo. natomiast chRL jak i Indie
              wyciagnely wnioski wiec drugi raz sie nie uda

USA nie sa wydajen ale ty nie patrzysz na odpowiednie dane poczytaj sobie o
              zalduzenie uweentrznym i deficycie budzetowym USA. OT nei kwestia czy tyklo
              kiedy to walnie z hukiem. A mzoe Alan Greenspan nie jest godnym dla ciebie
              zrodlem informacji?

Bo dla mnie to mozg 1 klasa.

> Przyznajesz siędo błędu swojego i Rosjii ???? A czy to nie ty byłeś pośród
              tych co uważali że zamordowanie polskich oficerów strzałem w tył głowy, z
              roskazu najwyższych władz sowieckich nie było zbrodnią wojenną??? Jeśli tak,
              to jak śmiesz jeszcze pisać tutaj o honorze???
              >

Stosujesz odpowiedzialnosc zbiorowa. Tak robili nazisci.
              Pomysl o tym.

• adam_al Re: nazisci stosowali odpowiedzialnosc zbiorowa 16.04.06, 21:19
                przegrali bo propaganda radziecka byla mieju skuteczna od amerykanskiej.
                > Polglowki wierzyly w rambo i sie skonczylo. natomiast chRL jak i Indie
                > wyciagnely wnioski wiec drugi raz sie nie uda
                >
                > USA nie sa wydajen ale ty nie patrzysz na odpowiednie dane poczytaj sobie o
                > zalduzenie uweentrznym i deficycie budzetowym USA. OT nei kwestia czy tyklo
                > kiedy to walnie z hukiem. A mzoe Alan Greenspan nie jest godnym dla ciebie
                > zrodlem informacji?

Bez obrazy, ale to takie typowe lewackie piep..nie
                • paw_dady a wiesz kto to Greenspan ? chyba nie ;) 16.04.06, 21:39
                  adam_al napisał:

> Bez obrazy, ale to takie typowe lewackie piep..nie

jesli nazywasz alana Greenspana lewakiem to sugeruej doczytanie o tym panu.
                  • adam_al Re: a wiesz kto to Greenspan ? chyba nie ;) 18.04.06, 09:06
                    Nie chodzi o Greenspana jego poglądy i dokonania, chodzi o takie typowe
                    udowadnianie jak to źle wiedzie się z krajem do którego chciałoby spiep..ć 80 %
                    ludności świata (z krytykami włącznie).
            • o333 Re: Janes: Iran odkupił od Białorusi S-300 18.04.06, 10:32
              marek 101 napisał
              Przyznajesz siędo błędu swojego i Rosjii ???? A czy to nie ty byłeś pośród tych
              co uważali że zamordowanie polskich oficerów strzałem w tył głowy, z roskazu
              najwyższych władz sowieckich nie było zbrodnią wojenną??? Jeśli tak, to jak
              śmiesz jeszcze pisać tutaj o honorze???

nie nie twierdziłem tak, śmieszny jesteś
              pozdrawiam
    • mosze_zblisko_daleka Mozliwie ze od kogos innego... 16.04.06, 07:50
      ...Iran dostal S-300. Syria posiada juz od dawna te cacka. Teraz jest prawie
      jedynym aliantem Teheranu i tez kasa Syrii nie tak dobra, to moze stad wlasnie
      przychodzi pomoc...
      • berkut1 Re: Mozliwie ze od kogos innego... 16.04.06, 12:40
        ...Iran dostal S-300.

Iran nie dostał żadnych S300 :)

pozdro
        • ubersztumperumper Czemu Buslik vel Foxbat tak się boi S-300 w Iranie 16.04.06, 13:51
          Wszelkie pogłoski o tym sprzęcie u Persów wywołują u niego histeryczne
          reakcje,czyżby bał się okazji do praktycznego zademonstrowania niewyobrażalnych
          możliwości tych super hiper zestawów?!
          No bo jak dadzą plamę to będzie się musiał wkońcu schować pod stół!
          • foxbat1 Re: Czemu Buslik vel Foxbat tak się boi S-300 w I 16.04.06, 15:43
            Lecz sie na nogi chlopcze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka