petroniusz0015 20.06.06, 21:46 Jaki byłby wynik starcia? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o333 Re: Grom vs. Specnaz 20.06.06, 22:44 która jednostka specnazu i na jakim terenie, i jak wyposażone i pora roku też się liczy Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Grom vs. Specnaz 20.06.06, 23:37 > która jednostka specnazu i na jakim terenie, i jak wyposażone i pora roku też > się liczy No wlasnie. GROM liczy chyba nie wiecej jak 300 ludzi, a Specnaz GRU kilka tysiecy, wiec chyba sadze ze jednak Specnaz wygra :) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Grom vs. Specnaz 20.06.06, 23:39 gdyby walka miala miejsce w polsce, to wygralby specnaz.. nasi musieliby co niedziela do kosciola biegac.. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 00:43 Zadnych watpliwosci w tym temacie. Tylko Specnaz. Zawsze i wszedzie. Po prostu sa bardziej brutalni i zdecydowani. Po drugie Grom jest rozmiekczony przez te wszystkie asysty z kapelanami. A kapelani rozmiekczaja od srodka. Tego typu jednostki nie moga miec rozpraw o moralnosci,slusznych czy nieslusznych wojnach,udzialu w mszach polowych,asystach ministrom czy innym. Musza byc zdecydowane zabijac precyzyjnie i bez zadnych duchowych rozterek. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Z całym szacunkiem 21.06.06, 10:17 axx61, nie uważasz, że odpowiednio dobrany kapelan potrafiłby jak nikt inny przygotować żołnierza do bezwzględnego i skutecznego zabijania? Połączenie wiedzy psychologicznej i religijnej żarliwości może wyciszyć zbędne w takim przypadku wyrzuty sumienia i nadać dodatkowy wymiar ("moralny") wojskowemu profesjonalizmowi. Kapelan sił specjalnych (z któregoś z zakonów?). Pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Z całym szacunkiem 21.06.06, 12:34 Gdyby tu chodzilo o islam, to wezwanie do jihad byloby tym o czym mowisz.. Katolicyzm ze swoja wszechmiloscia i nihilizmem jest religia majaca wyjatkowo destrukcyjny wplyw na nasza psychike i kulture ktora tworzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Nie zgodzę się 21.06.06, 13:05 W teorii być może katolicyzm (czy szerzej: chrześcijaństwo) jest religią pacyfistyczną, ale praktyka dowodzi czegoś innego. Umiejętnie rozkładając akcenty można na podbudowie religii chrześcijańskiej uzasadnić walkę zbrojną. Przydatne są tu zwłaszcza pojęcie godności ludzkiej (interwencje w obronie praw człowieka) i etos obowiązku. Nie od rzeczy jest przypomnienie religijnej w swej istocie przysięgi wojskowej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Z całym szacunkiem 22.06.06, 10:09 > Katolicyzm ze swoja wszechmiloscia jak pokazuje historia wypraw krzyżowych i kosciół katolicki ma spore dokonania na tym polu. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Z całym szacunkiem 22.06.06, 10:32 adam_al napisał: jak pokazuje historia wypraw krzyżowych i kosciół katolicki ma spore dokonania > na tym polu. ''''''''''''''''''''''''''''' no coz.. Jedni podchodza do tego z przymruzeniem oka, a my, jak dzieci - doslownie.. Kardynal Richelieu tez byl "duchownym", ale przede wszystkim najbardziej pojetnym uczniem Makiavellego.. i jeszcze jedno, skoro o Rosji mowimy; prawoslawie jest podporzadkowane wladzy swieckiej, odwrotnie jak u nas.. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Z całym szacunkiem 22.06.06, 12:33 > no coz.. > Jedni podchodza do tego z przymruzeniem oka, a my, jak dzieci - doslownie.. że co? że ja się zacietrzewiam jak mowa o kapelanach? nic z tych rzeczy, axx mi nie przeszkadza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Z całym szacunkiem 22.06.06, 01:36 Jak najbardziej. I taka chyba jest rola naszych kapelanow uczestnikow misji. Dobrze podbic patriotyczny bebenek,modlitwa,zaduma,wojna sprawiedliwa. Moze to trafia do niektorych ale mlodziez dzisiejsza jest juz inna.A to stara melodia.Zwrocilem uwage ze nasi Gromowcy sa za czesto wystawiani do zdjec,zbyt czesto towarzysza urzednikom za duzo ich w reklamie. Rowniez ich wyglad moze ale nie musi swiadczyc o super kondycji fizycznej. Sa troche za grubi. A inni zawodowcy to w ogole opasli. Zatem widac ze za malo cwiczen. Czytalem sporo o amerykanskich podobnych jednostkach. Jest ich kilka ale nigdy nie sa pokazywani a miejsce ich pobytu jest zakonspirowane. Nie znaja go nawet inni wojskowi. Ogladam rowniez czesto kablowa telewizje z Moskwy. Jest sporo materialu z Czeczenii. Czesto pokazuja chlopcow z tych jednostek. Chlopcy sa szczupli,porzadnie ubrani ale bez tych naklejek,napisow,naszywek. Sa mlodzi,usmiechnieci i mysle ze refleks u nich jest dobry. Ogladalem nawet program w ktorym poruszono sprawe mozliwosci skrocenia odbycia kary wiezienia w Czeczenii i za pieniadze.Nie wiadomo czy maja kapelanow. Byc moze ze tak. Prekursorem dla wszystkich sluzb tajnych,jawnych i dwuplciowych byl zakon jezuitow. To nie kto inny ale wlasnie oni juz bardzo dawno stosowali "probe wody" doprowadzona w Polsce do perfekcji za komuny a udoskonalona obecnie przy wspolpracy z CIA. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Z całym szacunkiem 22.06.06, 01:41 No i zapomnialem dodac ze krzyz chrzescjanski to przeciez odwrocony miecz.A miecz sluzy bardzo dobrze do zabijania niewierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Swoją drogą - ciekawe zagadnienie 22.06.06, 09:11 Kapelan w siłach specjalnych. Zapewne nie może to być pierwszy lepszy absolwent seminarium duchownego, tylko kapłan wyselekcjonowany i przygotowany pod każdym względem, także fizyczno-sprawnościowym. Zastanawiam się również, czy nie powinien zostać zweryfikowany przez kontrwywiad wojskowy. O ile (w naszej polskiej sytuacji) jest to możliwe, żeby służby spoza Kościoła weryfikowały duchownych... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Z całym szacunkiem 22.06.06, 12:48 axx61 napisał: > Prekursorem dla wszystkich sluzb tajnych,jawnych i dwuplciowych byl zakon > jezuitow. To nie kto inny ale wlasnie oni juz bardzo dawno stosowali "probe > wody" Nie do końca. Jezuici spełniali rolę wywiadu i nigdy nie stosowali tortur. Rolę tajnej policji i kontrwywiadu spełniała raczej Inkwizycja, czyli dominikanie i, w pewnym stopniu, franciszkanie. Poza tym Societas Jesu powstało dopiero pod koniec XVI wieku i o żadnym prekursorstwie nie może być mowy. Wywiady, służby specjalne itp. istniały już tysiace lat wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Z całym szacunkiem 22.06.06, 11:32 Kapelan GROM-u powiedziałby: "zabijajcie wszystkich, Bóg rozpozna swoich". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 14:53 Jednostki specjalne raczej nigdy nie walczą z przeciwnikiem o podobnej sile i wyszkoleniu, gdyby tak było zawsze kończyło by się to rzezią. Pozatym jeśli chodzi o SpN GRU to widać zazwyczaj skutki działań rzadko jest to spektakularna strzelanina, wystarczy oddać jeden strzał, naprowadzić jedną rakietę lub wysadzić jeden objekt. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii źle postawione pytanie 21.06.06, 11:11 bo i liczba ludzi w jednostkach rózna, i waerunki pogodowe też maja znaczenie, a poza tym komandosi to nie do reguralnej bitwy sa przenaczeni,tylko do działań specjalnych. Ale bardzo chętnie posłuchałbym opinii na temat "jakości" obydwu jednostek, pozimu wyszkolenia, sprzętu etc., a takze morale (chyba w obydwu jest duze to jednostki elitarne), ewntualnie prownanie - ocena akcji obydwu jednostek. Grom to 500 ludzi, ale to za bardzo nie rzutuje na wynik specnaz to kilka tysięcy różnych jednostek wrzucanych do wspólnego worka wlasnie pod nazwa Specnaz. Czytalem ksiazkę suworowa o specnazie - robi wrazenie. Axx kapaelani nie rozmiękczają GROMU, mysle ze zaden Gromowiec nie będzie się wahał. W Um Kasar w kazdym razie kazdy działal jak automat, Specnaz jest pewno brutalniejszy taka "niepotrzbna brutalnoscia" czy to oznacza ze skuteczniejszy nie wiem, mysle ze sila specnazu nie plynie z brutalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_g_love Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 16:01 Cóż...Mądry ten kto napisał że takie starcie zakończyłoby sie rzezią :D Specnaz używa broni o większej sile rażenie: PKMy, AK kaliber 7,62, Karabiny wyborowe VSS z ppanc amunicją-standard...Grom - niby też ma to wszystko w swoim arsenale, ale najczęsciej można ich zobaczyć z MP-5, M-4. Biesłan pokazał, że Rosjanie chętnie używają RPG-7 i granatników 40 mm. Skarżą sie że AK-74 czasami nie daje rady podczas gdy u nas kaliber 5,56 rządzi i to nawet w jednostkach policyjnych planuje sie zastąpienie MP-5 przez G-36 C Ponadto Grom to raczej zachodnie standardy tzn. operatorzy posiadają chyba 2 specjalnosci a u Rosjan to róznie bywa.Tam nie każdy wojak chyba ma takie skills :D i nie musi.Tu wartość jednego gromowca jest większa...Mam wrażenie że taktyce "zielonej" przewagę ma specnaz i to wielką.Czeczenia i inne rejony zapalne.Tam jest wojna,tam sie strzela tam każdy przechodzi chrzest bojowy.Nasi Iraq,Afganistan,Bałkany konflikty o mniejszej intensywności... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_g_love Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 16:10 Ha! Biesłan własnie! Tam specnaz miał takie przenośne wyrzutnie z ładunkami termobarcznymi i był wspierany przez T-90 i T-72 B. Ja to nie wiem wogóle czy zakładnicy tam odgrywaja jakąś role? Bo GROM to może tylko pomarzyć o wsparciu czołgów :D. Fakt: to są troche inne jednostki, ale potencjalnie na polu walki mogłby sie spotkać.W Gromie są kobiety a Specnaz? Chyba nie... No i chyba Grom też raz był w Czeczeni z tego co czytałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 16:51 oj roman to nie tak, jestem pewien że SpN GRU znajdzie sie nie jeden batalion który umie urzywać zachodniej broni tak samo jak GROM, specnaz to słowo oznacza tak naprawde nic i naprawde rózne jednostki o różnym przeznaczeniu taktycznym(DSzB VDV,SpN GRU, OSNAZ FSB,jednostki specjalne piechoty morskiej itd.), zróżnicowanym wyszkoleniu mogą sie tak nazywać, w Biesłnie nie było specjalistów zostali w domu i czekali na coś większego. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 18:42 o333 napisał: w Biesłnie nie było > specjalistów zostali w domu i czekali na coś większego. Czekali czy ktoś Szczurkowi bryki nie zaiwani? Odpowiedz Link Zgłoś
roman_g_love Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 20:12 Faktycznie może źle osądziłem że oni tacy "bez szkoły" :] Czy w polskiej prasie są jakies opracowania na temat specnazu? Książki pewnie będą ale np. chodzi mi o strukture, dowództwo, zadania, tak jak piszesz : > jednostki o różnym przeznaczeniu > taktycznym(DSzB VDV,SpN GRU, OSNAZ FSB,jednostki specjalne piechoty morskiej > itd.), Chciałbym sie dowiedzieć więcej :D Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Poprawki 22.06.06, 13:28 roman_g_love napisał: > Ha! Biesłan własnie! Tam specnaz miał takie przenośne wyrzutnie z ładunkami > termobarcznymi i był wspierany przez T-90 i T-72 B. > Ja to nie wiem wogóle czy zakładnicy tam odgrywaja jakąś role? 1) W Beslanie na ile mi wiadomo nie bylo Specnazu GRU 2) O wsparciu z T90 nic nie wiadomo. Bylo wsparcie BTR - ogien automatyczny i oslona pancerna przy wyciaganiu zakladnikow 3) Zakladnicy odgrywaja podstawowa role. Wlasnie przy ratowaniu zakladnikow umarli funkcjonariusze FSB. Zakrywali swymi cialami dzieci. > Bo GROM to może tylko pomarzyć o wsparciu czołgów :D. Grom to raczej odpowiednik naszych Alfy i Wympela. > Fakt: to są troche inne jednostki, ale potencjalnie na polu walki mogłby sie > spotkać.W Gromie są kobiety a Specnaz? Chyba nie... Sa i wiele. Np. u mego brata w kompanii kobieta etatowy tlumacz, a zona jednego z dowodcow grupy jest sierzantem lacznosci. > No i chyba Grom też raz był w Czeczeni z tego co czytałem.... A co on tam robil ?! Co za fantazje ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_g_love Re: Poprawki 22.06.06, 16:00 1)Mam zdjęcie w gazecie tych czołgów :) 2)Jak tak widze te odbite ofiary to sądze że tam zakładnikami sie nikt nie przejmuje 3)W specnazie kobiet chyba jednak nie ma a jak są to nie uczestniczą "w akcjach :D" a w GROMie kobiety tak. 4)Grom był w czeczeni na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Poprawki 22.06.06, 23:03 roman_g_love napisał: > 1)Mam zdjęcie w gazecie tych czołgów :) POdaj linka bo nie wierze. Naprawde. > 2)Jak tak widze te odbite ofiary to sądze że tam zakładnikami sie nikt nie przejmuje Kazdy wie to co chce uwidziec. > 3)W specnazie kobiet chyba jednak nie ma a jak są to nie uczestniczą "w akcjach > :D" a w GROMie kobiety tak. Tez nie wierze. POdaj mi linka z informacja o tym ze kobieta z GROMA uczestniczyla w _bojowej_ akcji. Jesli tak rzeczywiscie jest to swiadczy to jedynie o tym ze GROM jest gorszy niz myslalem. > 4)Grom był w czeczeni na 100% Jakies dowody? Bo jak na razie widze ze um,iesz tylko wymyslac rozne bzdury, sorry :) Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Grom vs. Specnaz 01.07.06, 09:10 masz ułańską fantazję , nie powiem... chłopaki SpecN jechali na tych czołgach jak bolszewicy w czasie IIWŚ na t-34... potem zeskakiwali z t-90 i biegli ile sił do ataku .... myślałeś żeby zostać autorem literatury fatnastyczno-wojskowej???? Odpowiedz Link Zgłoś
atob Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 23:18 Poczekaj ... poczytamy na innych forach . Ew na stronach fanow gier komputerowych . I Ci odpowiemy . Bo w koncu my wiemy najlepiej . Ps . Ironia . Bo wbrew pozorom niektorym jest potrzebne to wytlumaczenie ;) Ps 1 . KMWTW ;););) Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Grom vs. Specnaz 21.06.06, 23:48 jeśli chodzi o struktórę to znam dobrze tylko za czasów ZSRR ale to 40/50 tyś "specnazu" nie będę tobie wymieniał wszystkiego, nowe struktóry są mglistę i w trakcie przebudowy . jest niezła strona na temat VDV i SpN GRU tworzona przez weteranów, z której np. dowiedziałem się że w Iraku porawano 2 dyplomatów rosyjskich ,kucharza,kierowce araba i zabito ochroniarza z " ZASLON", bo nie chcieli się dostosować do sugestii "A"ntieterror pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak www.agentura.ru - tu znajdziecie wszystko 22.06.06, 11:18 www.agentura.ru/specnaz/ Odpowiedz Link Zgłoś
o333 www.desantura.ru 22.06.06, 12:20 desantura.ru/index.php?ind=gallery niestety tylko po rosyjsku, najbardziej lubię galerię zdęć, i forum pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: www.desantura.ru 22.06.06, 12:59 o333 napisał: > desantura.ru/index.php?ind=gallery > niestety tylko po rosyjsku, najbardziej lubię galerię zdęć, i forum > pozdrawiam Tez tam czesto bywam :) Dobry sajt Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: www.desantura.ru 01.07.06, 09:19 własnie pooglądałem te fotki i co mi się rzuca w oczy..... radzieckie myślenie z czasów IIWS . czołgi i piechota biegną koorva z okopu do okopu - biegną z karabinami w białych przescieradłach.... przecie to kpina..... albo ten czołg z dzialem plot obsługiwanym przez białego...-zero naprowadzenia nic siedź i czekaj jak nadleci apache... a jak przyleci to place zmarły i niebnaciśnie spustu... kto prowadzi wojnę na bieganie przy czogłach ?! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Struktura SpN GRU 22.06.06, 11:38 Na dzien dzisiejszy w Rosji 9 brygad Specnazu GRU: 2 obrSpN - Leningradzki Okreg wojskowy 3 gw. obrSpN - Uralski Okreg wojskowy 10 obrSpN - Pln Kaukaski Okreg wojskowy 12 obrSpN - Uralski Okreg wojskowy 14 obrSpN - Daleko Wschodni Okreg wojskowy 16 obrSpN - Moskiewski Okreg wojskowy 22 gw. obrSpN - Pln Kaukaski Okreg wojskowy 24 obrSpN - Syberyjski Okreg wojskowy 67 obrSpN - Syberyjski Okreg wojskowy W kazdej brygadzie na dodatek co najmniej 1-3 oddzielne oddzialy Specnazu Moj brat sluzy w najbardziej slynnej 22 brygadzie gwardyi. Za 27 lat swego istnienia ona nie walczyla tylko 1 rok (1997). W 2001 otrzymala oznake Gwardii - jako jedyna od czasow zakonczenia WW2. Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Struktura SpN GRU 22.06.06, 12:35 Specnaz pewnie jest lepszy bo jest cały czas w akcji a Gromowcy się czymś zajmują tylko od wielkiego dzwonu. W dodatku o Grom za bardzo się gada. Natomiast kapelan tylko pozornie jest niepotrzebny. Jeżeli ma charyzmę i potrafi wygłosić dobry tekst motywacyjny może być świetny dla wzmocnienia morale. W innym przypadku tylko dekoncentruje. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Struktura SpN GRU 22.06.06, 12:59 no.morro napisał: > Specnaz pewnie jest lepszy bo jest cały czas w akcji a Gromowcy się czymś > zajmują tylko od wielkiego dzwonu. W dodatku o Grom za bardzo się gada. Racja. Ale dzis sa w afganie i chyba jakies bojowe doswiadczenia juz maja. > Natomiast kapelan tylko pozornie jest niepotrzebny. Jeżeli ma charyzmę i > potrafi wygłosić dobry tekst motywacyjny może być świetny dla wzmocnienia > morale. W innym przypadku tylko dekoncentruje. Zgadza sie. U nas w Specnazie tez wprowadzili etatowego batjuszke. Chociaz nie wszysctkie zolnierze sa wierzacymi. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Struktura SpN GRU 01.07.06, 09:21 "u nas w specnazie" nie mówisz ze słuzysz w specn? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Struktura SpN GRU 03.07.06, 11:35 wallenrode napisał: > "u nas w specnazie" nie mówisz ze słuzysz w specn? "U nas" znaczy "W Rosji" bo jestem z Rosji W SpN nie sluze. Otrzymalem propozycje posluzyc w naszej (w sensie Rostowskiej - pochodze z Rostowa) 22 brygadzie (moj brat tam sluzy dowodca kompanii specjalnych operacji), ale odrzucilem z pewnych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode specnaz wykazał się na dubrowce i w obiciu 22.06.06, 14:13 dzieci w szkole.... czy znacie jakies akcje specnazu ???? ale udane :D kpina... specnaz otula jakaś legenda , magia itp... a tak naprawdę to są jacyś rolnicy z kałaszami w zwyklych moro... kiedys byłem pod wrażeniem Gru i specnazu ale jak sie dowiedziałem z paru źródeł jak wygląda ich życie czy ćwiczenia w Riazaniu to stwierdziłem ze to stara-nieaktualna i kiepska szkoła... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_g_love Re: specnaz wykazał się na dubrowce i w obiciu 22.06.06, 17:01 Tak jak juz było napisane w tym wątku Specnazu nie było w Biesłanie to była Alfa albo Vympieł Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: specnaz wykazał się na dubrowce i w obiciu 22.06.06, 18:02 ani "A" ani "B" tam nie było, kilku konsultantów Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: specnaz wykazał się na dubrowce i w obiciu 22.06.06, 19:18 z tego co wiem, przy akcji terrorystycznej typy. Dubrowka, Bieslan wygląda to w ten sposób. Przybywa grupa "A" i zaraz się zjawiają ekspreci z grupy "B", ci z "A" pytają się chłopców z "B" "Powiedzcie nam jak byście zaplanowali taką akcje." W oparciu o dostepne informacje robi się scenariusz(lub kilka) pózniej "A" wchodzi. W internecie są dostępne materiały filmowe i zdjęcia z takich akcji głównie z lat 90/80. Jeden film który widziałem (odbicie samolotu) akcja trwała 5-7 sekund , zgineli wszyscy porywacze i (chyba) jeden zakładnik na filmie widać jak spanikował i próbował wstać, w tym momencie dostał w głowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: specnaz wykazał się na dubrowce i w obiciu 22.06.06, 22:05 tak czy inaczej Specnaz otyczyła tylko jakaś legenda ..... wszystko było opisane w paru pozycjach w tym suworowa - gru i specnaz. a w działaniu jakoś im nie idzie. lipa i tyle - pytam się czy Specnaz wogóle istnieje czy przekwalifikował na ALfę a moze Betę.... Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: specnaz wykazał się na dubrowce i w obiciu 22.06.06, 23:58 generalnie siłą specnazu jest zupełna niekonwecjonalność (nawiasem mówiąc rzadne państwo zachodnie nawet nie miałoby tylu ludzi żeby przeprowadzić akcję odbijania zakładników typu 800/1200,wszystkie te akcje były nowatorskie,z militarnego punktu widzenia Dubrowka była mistrzowstwem świata.Zazwyczaj (tak podobno jest) jeśli przeżyje 50% zakładników to akcja jest udana.Bisłan moałem prawie na żywo przez 24h bo byłem wtedy w Rosji, nikt tego do sukcesów nie zailcza ale moim zdaniem straty mogły być tylko większe, zresztą poległo tam sporo "maladcov" bo jak zobaczyli że strzela się w plecy dzieciom natychmiast zapomnieli że nauczono ich "Po pierwsze nie umierać!" zasłaniali sobą dzieci to chyba coś znaczy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Litencia poetica Misza 23.06.06, 10:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=15458762&a=15502316 Post Miszy sprzed dwóch lat, opisujący szczególowo jakie jednostki brałyudział w "szturmie, czy jak to nazwac" na szkołe w Biesłanie. z tekstu wynika, ze to byli w większości słuzby Osetii. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Litencia poetica Misza 24.06.06, 17:59 cały ten SPECNAZ został wybity w czeczenii albo może coś z nich zostało... odziały Specnazu mogły być dobre w latach 70 gdzie jeszcze nie był odobrej elektoniki czy innych nowidełek techniki. Rosija jest tak zacofana militarnie że glowa mała. jedynymi punktami są głowice nauklearne ale mają one po ileś już lat. całkiem możliwe ze konstruują teraz jakiś nowy smaolot o "odwrotnych skrzydłach" ale to nic nie zmieni. najlepszym przykładem jest czeczennia. to już nie ta Rosija i nie ZSRR co kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Litencia poetica Misza 24.06.06, 19:41 wallenrode napisał: najlepszym przykładem jest czeczennia. to już nie ta Rosija i nie ZSRR co kiedyś. ----------------------------- Ech, prawdziwych Cyganow juz nie ma.. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Litencia poetica Misza 25.06.06, 00:39 tak naprawdę nato czy chociazby kraje europy zach. nie muszą się bać czy czuć respektu przed rosją pod względem armii konwencjonalnej - piechota czołgi lotnictwo no i marynarka - gdyż rosja nie ma na tyle nowoczesnej strutktury planowania i co najciekawsze zapobiegania "incydentom" poza normatywnych - kursk , okupowanie budynków przez terrorystów czy wojna w czeczenni .... jestem ciekawy <tego niewiem> czy rosja ma jakis nowy śmigłowien transportowo- szturmowy dla piechoty? chyba ze nadal modernicacja dziaduszka Hinda? nie będę wspominał o starych MIliuszkach .... przykro ale Rosji zostału tylko stare rakiety i kórki od gazu i ropy i ten wywiad gru i byłe kgb teraz fsb. co kręci nawet w polsce bylymi wsw a teraz wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Litencia poetica Misza 25.06.06, 01:14 No tak Ci wspaniali Amerykanie to dopiero mają technikę nie? A jacy "zapobiegliwi"??!:) Zapobiegli atakowi na WTC i to "nawet" dwa razy!:) Zapobiegli też atakowi przez pomyłkę na swoją korwetę rakietową przez samolot zaprzyjaźnionego państwa,zapobiegli atakowi na niszczyciel w zaprzyjaźnionym państwie,Hiszpanie zapobiegli atakom na pociągi w Madrycie,Anglicy w Londyńskim merze...wymieniać dalej???:)A zapomniał bym wygrali wojnę z Irakiem i Afganistanem i ich żołnierze giną tam nadal! -Zgadza się modernizują śmigłowce Mi-24 nadal i unifikują je ze szturmowymi Mi- 28! Tylko ,że Mi-24 to śmigłowiec szturmowo-desantowy a nie transportowo- szturmowy a odpowiedników tej maszyny na Zachodzie nadal brak!:) Śmigłowcem transportowym i do wspierania desantu są wszelkie uzbrojone wersje Mi-8(i nowocześniejsze Mi-17/Mi-171/Mi-172)! A skoro nie Masz ochoty wspominać o nich to wspomnij ile już lat ma poczciwina Chinook!:) Co do "starości" rakiet to tak głupio wyszło,że jeszcze resurs mają do 2020 roku(R-36M2) a powoli wprowadzają nowe Topol-M! A po za tym Rosji wcale nie jest przykro ,że zarabiają obecnie krocie na gazie i ropie! I oby tak dalej!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Litencia poetica Misza 25.06.06, 08:33 ataki na wtc czy w madrycie nie maja żadnego powiązania z uzbroejniem 0 tego nie pozrewidzisz a na dubrowce mozna było sie wykazać i gdyby nie gaz ........ a co do hinda - strategia nato nie pzrweiduje produkcji takich śmigłowców... bo po co !!!!! gdyby Rosja miałą zaatakować Irak jak to zrobiła USA to połowa spzretu by sie zepsuła , było by brak koordynacji , a najlepsze ze Sołdaci by nie wytrzymaywali trudu by odrazu zdezertowali ....by okradać i gwałcić . jak to miało miejsce w pl, afganistanie , dlamnie radziecko-rosyjski sprzet łądnie wygląda na rysunkach lub w postaci modeli - tamiyi ,dragona ,italieri itp... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Litencia poetica Misza 25.06.06, 13:58 Jak to ataki na WTC czy w Madrycie,czy w Londynie nie mają nic wspólnego z uzbrojeniem??? A co tam wybuchło???Baloniki???Proponuję porównać działania oddziałów antyterrorystycznych w podobnych sytuacjach na całym świecie i dopiero wyciągać wnioski!Choć przyznaję,że tak dużych jak atak na Dubrowkę,szkołę w Biesłaniu czy wcześniej szpital w Budionowsku to chyba jednak na świecie nie było?! Według Ciebie jak wykazać? A jak wykazali się Amerykanie w pierwszym atakuna WTC czy na budynek FBI? A nijak!Każda taka sytuacja jest inna i inaczej trzeba działać! Co do Mi-24 to szanowny kolega raczy mijać się z prawdą!:) A uzbrojone wersje UH-60 to niby co jest??? Gdyby,gdyby,gdyby....babcia miała wąsy to by...znaczyło ,że ma za dużo testosteronu!:) Już to widzę jak Rosyjscy żołnierze dezerterują w Iraku!:) Przepyszny dowcip!:)Jeśli już Porownujesz Irak A.D.2001 i Afganistan lata 70-te to najpierw policz ilu żołnierzy brało udział w tych walkach! Amerykanie utrzymują 140000 w Iraku a ZSRR nie użył nawet połowy tej liczby w Afganistanie! Co do psucia się sprzętu w czasie konfliktów to ostatnio czytałem na temat remontów śmigłowców AH-64 w czasie konfliktu z Irakiem! Było wyremontowane "tylko" coś około 400 !!! Znaczy się jak to jest z tym psuciem???:) Co do wyglądu to oczywiście się z Tobą zgadzam!:) Sam posiadam około tysiąca modeli pojazdów,uzbrojenia,okrętów i samolotów oznaczonych Czerwoną Gwiazdą lub flagą Rosji!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Litencia poetica Misza 27.06.06, 00:11 jesteś jakimś fascynatem CCCP - ja kiedyś też nim byłem - pare modeli w 32 skleiłem ale jak zaczynałem sie zaglębiać w lektury dotyczące życia w Specnazie czy w armii rosyjskiej - złapałem się za głowę.... zresztą jak było z Kurskiem - posłali na smierć swoich matrosów bo im ambicja przysłoniła oczy... i tak ma wyglądać potęga Rosji ???? słyszaleś zapewne o T-90 który miał mieć nowatorski silnik - tylko z tego co pamiętam był gorszy niż w t-80. rosja jedynie ma najwiecej żolnierzy -szeregowych i tym wygrywa a po za tym ich sprzęt robi czy już nawet zrobiłwysiadkę. znam historię jak chcieli skopiować superfortecę ale im nie wychodziło bo wymiaty miała w calach a po pzreliczeniu na mm wychodziły niezłe ogonki a takiej dokładnośći nie byli w stanie wykonać. wot tak Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Litencia poetica Misza 27.06.06, 02:38 Widze ze nie jestes zorientowany technologicznie. Zatem zadnego znaczenia nie ma czy wymiary sa w calach czy milimetrach. Wszystkie maszyny nie mowiac o wspolczesnych CNC przeliczaja to automatycznie. W USA projekty budowlane dla US Army robione sa w mm i calach,rowniez dokumentacje dla niektorych stanow przygranicznych w mm i stopach. Kazdy samochod amerykanski ma sruby w calach i w mm (gwinty i nakretki) Trzeba uzywac 2 kompletow kluczy. Te samoloty co Polska zakupila wymiary maja zarowno w mm jak i w calach. Caly swiat liczy rury w systemie imperialnym tz. w calach. Domniemywam ze za cara rosjanie uzywali tradycyjnie cali i sporo maszyn mieli z tego okresu. Nie byl to zaden problem dla wykonawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Litencia poetica Misza 27.06.06, 07:26 w latach 50 ? chłopie nie rób z siebie specjalisty. ja nim nie jestem a ni jedna osoba na tym forum... ruscy rżneli wszystko co się dało <im wykraść> mieli bombę atomową a nie mieli samolotu by ją zrzucić!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Litencia poetica Misza 27.06.06, 05:37 Może i jestem fanatykiem ale broni made In ZSRR/Rosja! Jeśli chopdzi o modele to lotnictwo w 1:72,pojazdy 1:35 i okręty 1:350 lub 1:400!:) Co do T-80 i T-90 to są dwa różne czołgi i porównywać ,że jeden miał lepszy silnik a drugi gorszy się nie podejmuję!A to z twej prostej przyczyny,że praktycznie każda wersja T- 80 produkowana była z różnymi silnikami(Turbiny gazowe:GTD-1000T/GTD-1000M/GTD- 1000TF/GTD-1250 diesel-6TD) a T-90 tylko z dieslem W-84MS i nowsza wersja z jeszcze silniejszym! Jeśli chodzi o skopiowanie B-29 to w pełni im się udała a "przestawianie" całego przemysłu na system calowy by skopiować jeden samolot było by chyba jednak głupotą! Po za B-29 skopiowano jeszcze jeden samolot o ktorym mniej się mówiło czyli Boeinga YC-14(chyba tak się nazywał?)Amerykanie po skonstruowaniu prototypu zarzucili produkcję a w ZSRR na jego planach powstał An-72 i lata do tej pory tego multum po całym świecie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Litencia poetica Misza 27.06.06, 07:30 no własnie i ta radziecka superforteca nie była w stanie przenieść bomby radzieckiej.... - czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Litencia poetica Misza 28.06.06, 12:51 Rok temu uczestniczylem na Akademii Obrony Narodowej w cyklu wykladow prowadzonych przez Bartlomieja Sienkiewicza, wybitnego analityka, znawce uzbrojenia armii radzieckiej i federacji rosyjskiej, bylego szefa Osrodka Studiow Wschodnich. Jestem w szoku czytajac Wasza wymiane zdan, bo to uslyszalem rok temu na wykladach, znacznie sie rozni od tego co Wy tutaj piszecie, wg. Was armia rosyjska to grupka uzbrojonych chlopkow roztropkow. No coz, jakos nikt nie wspomnial o lotnictwie taktycznym, o flotach wojennych, o ponownym remilitaryzowaniu Obwodu Kalingradzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Litencia poetica Misza 28.06.06, 13:55 Tak tylko przy okazji - Bartlomiej Sienkiewicz na temat czy to doktryny czy ( a moze przede wszystkim ) techniki ma wiedze podobna jak gros forumowiczow - tj. bliska zeru Z niego jest taki sobie ( bo skazony rusofobia ) analityk polityczny i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
wallenrode Re: Litencia poetica Misza 30.06.06, 23:06 wiesz ,co nieśmieszaj sie powołując na tego człowieka.... znawca z niego się znlazł. osobiscie mam lepsze zródło wiedzy i to w rodzinie więc wiem co nieco ... a zresztą nie trzeba być po WaCie czy interesowac się dokłądnie uzbrokjeniem FRosyjskiej by wiedzieć lub nawet sie domyslać że potęgą miloitraną to oni już nie są.... jeden z malutkiej liczby nowych -straych jednak okrętó podwodnych poszedł na dno .... w czeczeni dostają baty a morale wojskowe -lepiej nie mówić... ich generałowie i dowódcy pamietają czasy USSR i tylko ambicjami są tam sprzętem też pozostali... specnaz do pewnego czasu nie stosował noktowizorów i gps. nie wiem czy moze teraz juz mają... to cos świadczy..... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Litencia poetica Misza 28.06.06, 17:34 Dziwne ,że czytałeś ,ze nie mogła przenieść a przenosiła?:) Tu-4 był pierwszym samolotem przystosowanym z ZSRR do przenoszenia i zrzutu bomby A!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Litencia poetica Misza 28.06.06, 23:11 marek_boa napisał: > Dziwne ,że czytałeś ,ze nie mogła przenieść a przenosiła?:) Tu-4 był > pierwszym > samolotem przystosowanym z ZSRR do przenoszenia i zrzutu bomby A!:) > -Pozdrawiam! Nie wiem o co dokładnie chodzi Wallenrodowi z tym Tu-4 ale trochę racji ma. W standardowej wersji ani Tu-4 ani B-29 nie mogły przenosić bomby A, wymagały odpowiedniego przystosowania. Amerykanie po wojnie przerobili kilkaset B-29 na "atomowe" a Ruscy tylko 2 prototypy i 18 seryjnych, nazywanych Tu-4A. Więc faktycznie, możliwości sowieckiej floty Tu-4 w roli nosicieli bomb A były dość skromne. Druga rzecz, B-29 to nie był bombowiec międzykontynentalny i jego zasięg był dość mały. Amerykanom to specjalnie nie przeszkadzało, bo mieli wysunięte bazy. Ale dla załóg sowieckich lot do USA to był one-way-ticket. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Litencia poetica Misza 29.06.06, 16:56 Aso nie napisałem ,że Tu-4 masowo przenosił bomby atomowe tylko ,że pierwszego zrzutu takiej bomby w ZSRR dokonana właśnie z tego samolotu! Fakt faktem,że zasięg tego samolotu nie pozwalał na skuteczne zaatakowanie terytorium USA ale to wlaśnie Tu-4 był pierwszym samolotem zdolnym taką bombkę wziąść na pokład i zrzucić! Łączna produkcja samolotu Tu-4 wyniosła 847 sztuk i trwała od 1947 do 1952 roku! W czasie trwania produkcji samolot modyfikowano do różnych zadań: - Tu-4 >Ciężki bombowiec - Tu-4A > bombowiec atomowy - Tu-4KC >Nosiciel dwóch rakiet skrzydlatych KS Po wejściu do służby nowszych typów samolotów Tu-4 był przerabiany na inne wersje: - Tu-4D - ciężki samolot desantowy - Tu-4T - ciężki samolot transportowy - Tu-4R - samolot rozpoznawczy - Tu-4USzC - samolot szkolny - Tu-4KSz - samolot dowódczo-sztabowy - Tu-4M(Tu-4TZ) - latająca cysterna -Po zakończeniu służby i zastąpieniu w pułkach przez Tu-16 i Tu-95 wszystkie zdolne jescze do lotu samoloty zamieniono w latające cele dla myśliwców i obrony pelot i zmieniono nazwę na M-4! Pozdrawiam! P.S.Mało znaną ciekawostką był planowany nalot na Budapeszt w nocy z 3 na 4 Listopada 1956 roku! Bombardowanie miały wykonać załogi samolotów Tu-4 z 43 Armii Powietrznej! Kiedy do celu pozostało 450 km rozkaz został odwołany i samoloty zawróciły na lotniska! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: specnaz wykazał się na dubrowce i w obiciu 03.07.06, 11:49 > a w działaniu jakoś im nie idzie. Na czym bazujesz swoje wywody? Specnaz znakomicie wykoywal wszystkie swoje operacje. Specnazowcy juz wybili w zasadzie wszystkie grupy terrorystow Czecznie, znakomicie radzili sobie w Afganie. Mylisz Specnaz i jednostki AT. Do tego nawet tam gdzie Specnaz byl uzywany do akcji AT (bylo takich kilka drobnych operacji) wynik byl normalny. Takich wpadek jakie mieli zachodnie grupy AT (gdy ginieli prawie wszystkie zakladnicy) nie mielismy. > lipa i tyle - pytam się czy Specnaz wogóle istnieje czy przekwalifikował na > ALfę a moze Betę.... Istnieje - podalem przeciez liste vrygad Specnazu GRU! Alfa i Wympel to nie sa jennostki Specnazu! Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_adam4 Re: Grom vs. Specnaz 28.06.06, 21:00 Grom = Radziecki metody szkolenia i organizacji + najlepszy Zachodni sprzęt. Specnaz= najbrutalniejszy szkolenie+ szprzet radziecki + brak dyscypliny, rozprężenie w jednostkach. Nie wierzmy w Rosyjską propagandę,są mistrzamipokazywnia jakcy oni są potężni wszechmocni. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Grom vs. Specnaz 01.07.06, 01:29 USA mialy byc zaatakowane przez sovieckie samoloty TU-95 "Bear" W tym celu zostal zbudowany system obrony przy uzyciu rakiet "NIKE' i Ajax". Miejsca gdzie stacjonowaly te wyrzutnie mozna zobaczyc w naturze. www.ed-thalen.org Zakladano ze sovieckie samoloty ...doleca do USA. Stracenie ich zaplanowano na 20 mil powiedzmy przed Washington DC kiedy beda na prostej do celu. Przylot samolotow byl rozwazany rowniez od strony Pacyfiku i Kanady. Takie historyczne instalacje istnieja jeszcze pod Detroit.Zakladano rowniez ze samoloty sovieckie beda lecialy przez ocean fala zupelnie niezagrozone dopiero rozdziela sie blisko wschodniego wybrzeza czy zachodniego i zaatakuja wybrane cele w roznych miastach. Zapewnie bylyby to loty tylko w jedna strone o co podejrzewano sovieciarzy. Ale oni jakos nie chcieli umierac i po prostu takie loty zrodzily sie w glowach szefostwa amerykanskiego. Za to sprytnie postraszyli USA rakietami na Kubie ale to zupelnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: Grom vs. Specnaz 01.07.06, 01:34 Grom plus najlepsi kapelani.U nich jest podobno tylko jeden batiuszka ale na pokaz. Zreszta kapelani swietnie wychodza na zdjeciach z "Gromem". I to moze tylko kapelani sa ta sila a nie ta zachodnia bron. Odpowiedz Link Zgłoś
wow1955 Re: Grom vs. Specnaz 31.03.26, 15:50 Ciekawy temat, porównanie GROM i Specnaz zawsze budzi emocje. Swoją dawkę adrenaliny znajduję ostatnio w innym miejscu. Znajomy, który służył w wojsku, polecił mi sprawdzoną platformę. Mówił, że deposit działa bezproblemowo, a przy odpowiednim podejściu można trafić na niezły profit z ulubionego game. Platforma online działa płynnie i bez zawieszeń. Sam sprawdziłem verdecasino.info.pl/ i przyznaję, że to solidny wybór na wieczór, gdy chce się poczuć trochę emocji bez wychodzenia z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamwood Re: Grom vs. Specnaz 09.04.26, 17:12 Świetnie pamiętam czasy, gdy w "Grom vs Specnaz" liczyła się przede wszystkim szybka reakcja i dobra strategia, a nie jakieś ukryte mechanizmy czy nieuczciwe zagrania – zupełnie jak w dzisiejszych solidnych platformach do gier hazardowych, gdzie przejrzystość i równe szanse dla wszystkich graczy to podstawa. Właśnie dlatego, gdy ktoś pyta mnie o sprawdzone miejsce do rozgrywki na pieniądze, polecam vavada-casino.org.pl/ ponieważ Vavada Polska to kasyno online, które oferuje nie tylko zakłady sportowe i e-sport, ale także szybkie wypłaty oraz metodę BLIK i inne wygodne opcje płatności. Reasumując, tak jak w klasycznych strzelankach chodziło o czystą przyjemność z gry, tak w świecie kasyn i zakładów bukmacherskich kluczowe jest uczciwe podejście i bezpieczeństwo środków. Odpowiedz Link Zgłoś