06.08.06, 04:38
Izraelskie wojskowe straty sa "dzieki" nowej broni, ktora Rosja sprzedala
Syrii. Syria podpisala ze te nowoczesne pociski beda TYLKO dla syryjskiego
wojska. To skad wlasciwie doszly do hizbulow, przecie nie mozna kupic ich w
supermarketcie, a moze?
Czy mozna dotac wiecej info o tej broni?
Obserwuj wątek
    • aaki Re: RPG-29... 06.08.06, 10:18
      na zachodnim brzegu jest łatwiej tam tylko proce mają.
      a "dzieki" dostawom broni z usa izrael z procarzami kłopotów nie ma
    • marek_boa Re: RPG-29... 06.08.06, 12:13
      Mosze znowu przeginasz!:) Już Ci pisałem ,że jedyną broń jaką Rosja sprzedała
      ostatnio Syrii były POCISKI PRZECIWLOTNICZE typu Igła! I tylko W TYM PRZYPADKU
      Syria i Rosja podpisały porozumienie o nie przekazywaniu tej broni innym
      stroną! Na temat jakiej kolwiek innej broni,żadnego podobnego porozumienia NIKT
      nie podpisywał!Po za tym nawet gdyby Syria coś takiego zrobiła to wyłącznie ich
      sprawa!Kupili to mogą z nią robić co chcą! Izrael dostaje broń ZA DARMO z USA i
      jakoś nikt z tego powodu szat nie rozdziera!
      -Pozdrawiam!
      • mosze_zblisko_daleka Re: RPG-29... 06.08.06, 12:43
        A) Nie wiem skad ty masz info ze Rosja nie obiecala...
        W Listopadzie 2005r. kiedy hizbule zaatakowali wioske Radzar, chcac porwac
        zolnierzy wpadli na zasadzke i po zabicu kilku wycofali sie zostawiajac
        zabitych na polu walki. Izrael nie chcial zatrzymac zabitych i od razu oddal.
        (my szanujemy nawet zwloki zmarlego wroga, oni nawet zwloki nie chca oddac)
        W tym ataku hizbule wystrzelili ponad 300!! roznych pociskow przeciw czolgowych.
        Miedzy tym byly tez RPG-29. Kiedy zwrocona byla uwaga Rosjan ze nowoczesna bron
        uzywana jest przez hizbula, gniewali sie bardzo i powiedzieli ze nie jest
        mozliwe. Po dostarczeniu ogonow RPG-29 rosjanom, ze jest to mozliwe odpowiedz
        ich byla fascynujaca: "skoro nie mozna widziec serie produkcji, to nie mozna
        wiedziec kto dostarczyl hizbulom...."
        B) Izrael to jest panstwo kupuje i dostaje bron legalnie. Syria i Iran mowia ze
        nie wspomagaja hizbulow, bron chyba spada z nieba, jesli chcesz tak wiezyc...
        • marek_boa Re: RPG-29... 06.08.06, 13:13
          Mosze albo jesteś naiwny( co w Twoim wieku powinno dziwić!) albo udajesz
          naiwnego i to też jest dziwne! Granatniki RPG-29 zostały wprowadzone do
          uzbrojenia ZSRR w 1989 roku! Nie jest to "supertechnologia" by jakiś kraj nie
          był w stanie produkować tej broni bezlicencyjnie! Przypomnę ,że najbardziej
          rozpowszechniony granatnik przeciwpancerny na świecie RPG-7 bezlicencyjnie
          produkują Chiny,Iran,Egipt,KRL-D i wiele innych krajów! Co do mojej wiedzy ,że
          Rosja nie obiecała to jest to wiedza ogólnie dostępna! Nie ma ŻADNEJ konwencji
          międzynarodowej na temat zakazu sprzedarzy tej broni! Więc nic obiecywać nie
          musieli! Międzynarodowa umowa podpisana też przez Rosję dotyczy tylko i
          wyłącznie NARAMIENNYCH WYRZUTNI POCISKÓW PRZECIWLOTNICZYCH!!! Skoro
          Twierdzisz,że Izrael kupuje LEGALNIE broń jako państwo to Syria i Iran tą broń
          jako państwa kupują NIELEGALNIE? A co dalej robią z zakupioną bronią to
          sprzedającego guzik obchodzi!Kupili,jest ich i mogą z nią zrobić co chcą! Tak
          to już jest na świecie Mosze!
          -Pozdrawiam!
          • mosze_zblisko_daleka Tak jestem za naiwny... 06.08.06, 13:40
            Tak przyznaje sie do tego. Kiedy Izrael wiedzial ze hizbule dostaja tysiace
            rakiet i buduja fortyfikacje na samej granicy, nic nie robil tylko siedzial i
            milczal. To wlasnie bylo na rece hizbulow, zbierali i zbierali i od czasu do
            czasu dali znac ze istnieja. Teraz Izrael placi za naiwnosc krwia swoich
            obywateli i tez niewinnych obywateli Libanu.
            Izrael wie tez ze hizbule dostali nowoczesne rakiety SA-18, ktore nie byly do
            tej pory uzywane.
            Wedlug Ciebie co Izrael mial robic jak zauwazyl wzmocnienie hizbulow czekac
            az..., czy od razu atakowac ich, jak to robi teraz tylko wiecej krwawnie...
            • marek_boa Re: Tak jestem za naiwny... 06.08.06, 14:01
              Mosze według mnie to trzeba było się PO PROSTU DOGADAĆ!!! A co do krwi to ja na
              Twoim miejscu bym tak nią nie szafował! Bo jak dotąd to w Libanie jest około 10-
              krotnie więcej zabitych niż w Izraelu! Jak sam Napisałeś Hezbollah budował
              fortyfikacje na granicy! Więc przygotowywał się do OBRONY a nie do ataku! To
              Izrael wcześniej okupował Liban i teraz też jest stroną ATAKUJĄCĄ! To czy się
              coś wie jak Twierdzisz w sprawie posiadania przez Hezbollah zestawów
              przeciwlotniczych Igła jest Mosze nieistotne! Trzeba to najpierw udowodnić! A
              jak na razie w stosunku do Izraelskich samolotów żadna tego typu wyrzutnia
              użyta nie została!Prawdopodobieństwo przekazania tych pocisków przez Syrię jest
              bliskie zeru! Gdyby to zrobili to na jakie kolwiek zakupy broni w Rosji nie
              mieli by już co liczyć!Jeśli już mają PODOBNE pociski w swoim arsenale to
              najprawdopodobnie "klony" Strieł-1 wyprodukowane w Chinach lub Iranie!Po za tym
              gdy by mieli takie pociski to już dawno by ich użyli! A jak do tąd nic nie
              słychać o czymś takim!
              -Pozdrawiam!
              • j-k nieprawda strona atakujaca byli bandyci z hisbolla 06.08.06, 16:29
                Izrael nie bombarduje Hislbollahu, tylko dlatego, ze ten pobudowal bunmkry nad
                granica, bo sam ten fakt Izraelowi by nie szkodzil, lecz dlatego, ze od KILKU
                LAT hisboillah ostrzeliwuje rakietami polnocny Izrael, wiec postanowiono w
                koncu zrobic z tym porzadek.

fakt, ze zbyt pozno.
                • marek_boa Re: nieprawda strona atakujaca byli bandyci z his 06.08.06, 16:37
                  Znaczy się to Hezbollah wjechał czołgami na około 10 kilometrów w głąb
                  Izraela?:)Ciekawostka przyrodnicza?!:)No Patrz a ostrzał artyleryjski i naloty
                  na Liban i Palestynę to pewnie od kilku lat krasnoludki prowadzą?!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • j-k Re: nieprawda strona atakujaca byli bandyci z his 06.08.06, 17:51
                    to nie ma znaczenia, ze nie wjechal.

gdy ty strzelisz mi z naprzeciwko polozonego domu do mojego mieszkania rakiete,
                    za rakieta, to ja nie mam obowiazku robic Ci tego samego, tylko ubiore sie,
                    pojde do Ciebie i dam Ci po prostu "w morde".

przepraszam, za ten nieco uproszczony przyklad.
                    • marek_boa Re: nieprawda strona atakujaca byli bandyci z his 06.08.06, 19:42
                      No problem!:) Ale ja to ciut jednak inaczej postrzegam J-K! Będąc przy Twojej
                      terminologii dla mnie wygląda to tak jak bym ja Ci wysyłał rakietę za rakietą w
                      Twój dom a Ty zamiast przyjść i dać mi po prostu "w mordę" najpierw zrównał z
                      ziemią domy moich sąsiadów za pomocą spychacza a ich samych powbijał na pal za
                      to ,że mieszkają obok mnie a na końcu zamiat przyjść do mnie to bombardował byś
                      mój ogródek!
                      -Pozdrawiam!
        • misza_kazah Re: RPG-29... 19.08.06, 11:27
          mosze_zblisko_daleka napisał:

> Miedzy tym byly tez RPG-29. Kiedy zwrocona byla uwaga Rosjan ze nowoczesna
          > bron
          > uzywana jest przez hizbula, gniewali sie bardzo i powiedzieli ze nie jest
          > mozliwe. Po dostarczeniu ogonow RPG-29 rosjanom, ze jest to mozliwe odpowiedz
          > ich byla fascynujaca: "skoro nie mozna widziec serie produkcji, to nie mozna
          > wiedziec kto dostarczyl hizbulom...."

Moj brat z GRU wymyslil ten sposob :)))
          • mosze_zblisko_daleka Miszka... 19.08.06, 13:17
            Moze podasz wiecej info jak to bylo podczas operacji "Kaukaz" (inny post-pod
            tym imieniem) co ja wiem tylko to bylo w czasach 70tych. (rosyjska operacja)
    • wertello Syria uzbroiła Hezbollah rosyjską bronią 06.08.06, 16:04
      eurazja.org/?p=404
      eurazja.org/ - wiadomości ze wschodu
      • marek_boa Re: Syria uzbroiła Hezbollah rosyjską bronią 06.08.06, 16:23
        Takie wiadomości to można sobie w ...buty wsadzić i będzie się wyższym!:)
        Tłumaczę przecie jak komu dobremu,że RPG-29 jest produkowany od 18 lat w
        ZSRR/Rosji i został sprzedany w tysiącach egzemplarzy praktycznie na cały
        świat! Bez numerów seryjnych dojście skąd wziął go Hezbollah jest nie możliwe!
        A co do ppk 3M6 Malutka to w tamtym regionie jest tego od cholery i trochę
        jeszcze od czasu wojny Yom Kippur kiedy to zadebiutowały te pociski na polu
        walki! Orginalnej RADZIECKIEJ produkcji to już na pewno nie ma bo pocisków tych
        NIE PRODUKUJE Rosja od o ile pamięć mnie nie myli początku lat 80-tych! Po za
        tym orginalny pocisk "Malutka" mógł by co najwyżej zdenerwować załogę takiej
        Merkavy!:) Hezbollah ma na uzbrojeniu Irańską modernizację tego ppk z tandemową
        głowicą! Pociski te są produkowane w Iranie bezlicencyjnie!
        -Pozdrawiam!
        • antys.bk Re: Syria uzbroiła Hezbollah rosyjską bronią 06.08.06, 16:48
          Właściwie to ile tych Merkaw zostało zniszczonych? Jeżeli faktycznie dają im
          radę RPG 29 to nawet nie chcę myśleć jaką jatkę by zrobiły np. Kornety.
          • marek_boa Re: Syria uzbroiła Hezbollah rosyjską bronią 06.08.06, 16:55
            Osobiście czytałem tylko na temat 2 czy 3 zniszczonych przez Irańską mutację
            Malutkiej z tandemową głowicą! Ale to było chyba ze dwa lata temu i wywołało
            niezły szok w IDF!
            -Pozdrawiam!
            • antys.bk Re: Syria uzbroiła Hezbollah rosyjską bronią 06.08.06, 17:20
              marek_boa napisał:

> Osobiście czytałem tylko na temat 2 czy 3 zniszczonych przez Irańską mutację
              > Malutkiej z tandemową głowicą! Ale to było chyba ze dwa lata temu i wywołało
              > niezły szok w IDF!
              > -Pozdrawiam!
              A czy teraz w Libanie zostały zniszcone jakieś Merkawy i jakiej wersji?
              • marek_boa Re: Syria uzbroiła Hezbollah rosyjską bronią 06.08.06, 17:28
                Ponoć kilka Mk II i III! Ale dokładnie to przyznaję bez bicia ,że nie wiem!:)
                -Pozdrawiam!
                P.S. 2 lub 3 za pomocą zdalnie odpalanych fugasów!
        • mosze_zblisko_daleka Malutka... 06.08.06, 17:56
          Jest teraz uzywana przez hizbulow...nawet nie pomysleliscie o tym...
          Oni uzywaja wlasnie przeciwko zolnierzom ktorzy schronili sie w domach we
          wioskach, Bint Dzbal i inne. Sciany oczywiscie nie moga wytrzymac, jest to
          wlasnie skuteczna bron przeciwko murom i scianom (mozliwe ze tez przeciw
          bunkrom (nie zbadalem))
          • marek_boa Re: Malutka... 06.08.06, 19:52
            Mosze znowu przeginasz!:) Używanie pocisków przeciwpancernych do niszczenia
            umocnień polowych,budynków czy bunkrów jest mało wydajne! Do takich rzeczy
            używa się granatników z głowicami termobarycznymi lub paliwowo-powietrznymi!
            Ewentualnie tak jak to robi Izrael za pomocą haubic samobieżnych 155mm
            strzelających pociskami burzącymi!W ścianie po uderzeniu pocisku
            przeciwpancernego powstanie tylko dziura trochę większa od pocisku,po uderzeniu
            pocisku burzącego zazwyczaj ....ściany już nie ma!
            -Pozdrawiam!
            • mosze_zblisko_daleka Re: Malutka... 06.08.06, 20:53
              Wiesz co Marek, nie mam sily do Ciebie. Ty masz racje co mowisz. Ja z drugiej
              strony cytuje zolnierzy, ktorzy teraz sa w Libanie. Hizbule przecie nie maja
              155mm (o ile wiemy) ale maja duza ilosc rakiet przeciw pancernych. Wystrzelaja
              na co im sie podoba. Oni strzelaja do budynkow w ktorym sa zolnierze, tak
              wlasnie zginelo kilka od RPG-7 i RPG-29 i inne cholery co tylko posiadaja.
              Zolnierze schowani sa w budynkach cywilnych we wioskach, wlasnie takie
              przechodza kilka scian az wybuchaja. Jesli nie wierzysz mnie, jedz do Libanu.
              Mysle ze nawet wtedy nie bedziesz wierzyl co zobaczysz...
              Pzdr,
              Mosze
              • mosze_zblisko_daleka Re: Malutka... 06.08.06, 21:12
                w w w . h a a r e t z . c o m
                --------------------------------------------------------------------------------
                Last update - 04:42 06/08/2006
                Hezbollah anti-tank fire causing most IDF casualties in Lebanon
                By Ze'ev Schiff

The majority of Israel Defense Forces ground troops casualties, both infantry
                and armored, were the result of special anti-tank units of Hezbollah, according
                to intelligence sources.

The same sources note that these units have not retreated from southern Lebanon
                following the deployment of large IDF ground forces in the area.

The Hezbollah anti-tank teams use a new and particularly potent version of the
                Russian-made RPG, the RPG-29, that has been sold by Moscow to the Syrians and
                then transferred to the Shi'ite organization.

Some of the IDF casualties resulted when the rockets struck homes in which IDF
                troops had taken positions. This was the case when four soldiers of the elite
                Egoz unit were killed in the village of Bint Jbail. In that case a Sagger anti-
                tank missile had been used.

The RPG-29's penetrating power comes from its tandem warhead, and on a number
                of occasions has managed to get through the massive armor of the Merkava tanks.

The IDF had intelligence information on Hezbollah plans to deploy specialized
                anti-tank teams in order to delay the advance of IDF ground forces. The special
                focus Hezbollah gave to anti-tank weapons as part of their doctrine was
                revealed during the raid on the border village of Ghajar in November 2005.

During that attack, Hezbollah fighters attempted to kidnap IDF soldiers, and
                some of the guerrillas were killed and their bodies left behind.

This was the same unit that fought in Bint Jbail and whose men were killed
                there.

During the battle at Ghajar, which is inside Israeli territory and has an
                Alawite population, Hezbollah fighters fired more than 300 anti-tank rockets of
                different types, including the new RPG-29, which targetted various armored
                vehicles and two Merkava Mark-2 tanks. One of the two tanks had the necessary
                armor to deflect the missiles, but the other took a hit to the body.

Following the battle at Ghajar, Israeli inquiries that Russia was transferring
                modern anti-tank weapons to Syria and on to Hezbollah were received with anger.
                The Russians demanded proof that this had been done.

Contrary to common practice, Israel transferred to Russia the tail-end of a
                rocket for analysis. The Russian response was that in the absence of a serial
                number they were hard pressed to identify it as part of a load delivered to
                Syria.

The IDF believes Hezbollah also has an advanced anti-aircraft missile, the SA-
                18, from Iran. It is particularly lethal against helicopters, and even though
                none of the missiles have been fired against Israel Air Force aircraft, the
                flights over Lebanon are taking the necessary precautions.
                -------------------------------------------------------------------------------

/hasen/objects/pages/PrintArticleEn.jhtml?itemNo=746929
                • marek_boa Re: Malutka... 06.08.06, 21:31
                  No i masz Mosze jeszcze jakieś przykłady? Właśnie w tekście ,który Przytoczyłeś
                  jest wyraźnie mowa o używaniu granatników RPG-29 do niszczenia czołgów a nie
                  budynków! Po za tym mowa tam jest o przypuszczeniu ,że Hezbollah posiada Igły
                  pozyskane z Iranu a nie z Syrii!Zapewnienia Putina ,że Igły zakupione przez
                  Syrię nie zostaną udostępnione stronie trzeciej jest prawdziwe! Co do Iranu to
                  o ile jest prawdą ,że zakupili Igły to było to kilka lat temu i nie było
                  wtedy,żadnych ograniczeń w ich sprzedaży!
                  -Pozdrawiam!
              • marek_boa Re: Malutka... 06.08.06, 21:20
                No ja powoli też!:) Napiszę to w najprostrzy możliwy sposób! Jak bym był
                dowódcą takiego oddziału Hezbollahu i bym zobaczył ,że jakiś bojownik używa
                granatnika przeciwpancernago do niszczenia budynku to osobiście bym
                go ...zastrzelił na miejscu jako przykład marnotrawstwa uzbrojenia! Jeszcze
                przy użyciu RPG-7 to bym mu tylko jaja urwał,ale przy zastosowaniu RPG-29 i
                tandemowej "Malutkiej" to trup na miejscu! Po za tym przez ściany z cegieł
                pociski z AK przechodza jak przez masło! Pociski przeciwpancerne Mosze NIE
                WYBUCHAJĄ(przynajmniej nie te w RPG-29 i tandemowej "Malutkiej") tylko
                PRZETAPIAJĄ pancerz czołgu i wysoka temperatura robi resztę! Mogło się zdarzyć
                incydentalne użycie do takiej akcji granatnika pepanc ale mija się to z celem!
                Jakiś czas temu opracowano w Polsce i w Bułgarii pociski termobaryczne i
                paliwowo-powietrzne właśnie do granatnika RPG-7! Więc skoro nam się to udało to
                i w Iranie też tak mogło być! Tylko ,że przy użyciu takiego pocisku z małego
                budynku lub schronu po trafieniu nie wiele zostanie!
                -Pozdrawiam!
                • jopekpl Re: Malutka...pytanie techniczne??? 06.08.06, 21:29
                  jezeli ktoś ma to poprosiłbym o jakieś info na temat RPG 29 ,oraz o ile to
                  mozliwe na temat zmodernizowanych "Malutkich".
                  • marek_boa Re: Malutka...pytanie techniczne??? 06.08.06, 21:52
                    RPG-29: 105mm ,masa pocisku-6,7kg,masa załadowanego granatnika -
                    11,5kg,przebijalność - 750mm pancerza osłoniętego pancerzem reaktywnym(głowica
                    tandemowa),zasięg - 500m
                    9M14 Malutka :125mm,masa pocisku w wersji podstawowej-10,9kg,przebijalność w
                    wersji podstawowej -400mm, zasięg - od 500 m do 3 km!Ppk 9M14 produkowana była
                    w ZSRR od 1961 roku do początku lat 80-tych!~W pięciu krajach produkowana jest
                    do dziś po zmodernizowaniu! Najskuteczniejszą modernizacją jest Irańska! Pocisk
                    posiada tandemową głowicę i przebijalność wzrosła przez to ponoć prawie dwu
                    krotnie!
                    -Pozdrawiam!
                    • jopekpl Re: Malutka...pytanie techniczne??? 06.08.06, 22:01
                      Dzięki liczyłem właśnie na ciebie.Czytałem gdzieś ze Rosjanie tez
                      zmodernizowali Malutkie i to dość skutecznie ,zastosowali kierowanie pół
                      automatyczne
                      celowniczy musiał tylko utrzymać cel w celowniku pocisk sam się sterował
                      + właśnie nowa głowica tandemowa,ciekawe czy nasi przeprowadzali jakieś
                      modernizacje tego pocisku,a mamy tego jeszcze od cholery.I co ciekawe jest on
                      najbardziej niezawodny ze wszystkich posiadanych przez nas po sowieckich rakiet
                      p.panc.
                      • marek_boa Re: Malutka...pytanie techniczne??? 06.08.06, 22:19
                        Częściowo się zgadza tylko ,że Radziecka modernizacja poszła w kierunku
                        unowocześnienia pocisków używanych na BWP-1,BRDM-ach i innych pojazdach,a
                        Irańska w kierunku wyrzutni przenośnych! Z tego co wiem pociski te w Polsce
                        modernizowane raczej nie były! Fakt ,że pocisk pomimo wieku jest dość
                        niezawodny ale na współczesnym polu walki już nie bardzo przydatny! Po za małą
                        przebijalnością ma dużą martwą strefę (około 500 m) no i prędkość pocisku to
                        tylko około 115m/s! Po za tym celne strzelanie z tego ppk wymaga nieustannego
                        treningu około 50 strzelań na symulatorze tygodniowo!!! Radziecka modernizacja
                        polegaa wlaśnie na zamontowaniu nowego systemu naprowadzania i zwiększenie
                        prędkości lotu! Pociski te używane też były przez śmigłowce Mi-1/Mi-2/Mi-4/Mi-8
                        i pierwsze wersje Mi-24A!
                        -Pozdrawiam!
                • wujcio44 Re: Malutka... 07.08.06, 14:10
                  marek_boa napisał:

> No ja powoli też!:) Napiszę to w najprostrzy możliwy sposób! Jak bym był
                  > dowódcą takiego oddziału Hezbollahu i bym zobaczył ,że jakiś bojownik używa
                  > granatnika przeciwpancernago do niszczenia budynku to osobiście bym
                  > go ...zastrzelił na miejscu jako przykład marnotrawstwa uzbrojenia!

Już prędzej wypisałbyś mu mandat za złe parkowanie.
            • wujcio44 Re: Malutka... 07.08.06, 14:15
              marek_boa napisał:
              Do takich rzeczy
              > używa się granatników z głowicami termobarycznymi lub paliwowo-powietrznymi!

Mógłbyś mi wyjaśnić czym różni się głowica termobaryczna od paliwowo-powietrznej?
    • jorl mosze 06.08.06, 20:57
      A czeba bylo sie nad tym zastanowic kiedys jak zakladaliscie tam Izrael. Ze
      Arabowie nie Siuxy i sie na tyle rozwina ze SAMODZIELNIE beda wam dawali rade. A
      teraz sami dawajcie sobie rade a nie placzcie.
      Coz zawsze mowiliscie "glupie brudasy" a teraz wam w sposob dobrze przemyslany
      daja lanie. I z tymi rakietami na glowe bedziecie juz ZAWSZE musieli zyc.
      Jak juz mowa o przemyslaniu to raczej u was z tym nie za bardzo. Mieliscie
      wojowac najwyzej 2 tygodnie a co jest? I jak slysze robia juz wypady na teren
      Izraela i zabijaja waszych zolnierzy. Dzisiaj. Wyglada ze naprawde maja drony i
      was ogladaja. Te obozy waszych zolnierzy przy granicy z Libanem beda tak
      "eskalacyjnie" rozbijane. I to macie na lata. Czyli na ZAWSZE zalatwione.
      Skonczy sie pogarda u was dla "podludzi".
      Pozdrowienia
    • jorl Re: RPG-29... 06.08.06, 21:28
      Piszesz Mosze ze Hisbolahy maja rakiety plot. Byc moze. Nawet prawdopodobne jest
      ze maja duzo roznych groznych broni i dopiero pozniej beda je uzywali. Bo oni
      beda konflikt eskalowac. Tak wolniutko. Abyscie ugrzezli w Libanie. Bo gdybyscie
      wiedzieli co oni maja to moze byscie sie nie wychylali. I nie nie opowiadali ze
      tylko 2 tygodnie bomb i 80% Hisbolah zniszczony.
      Nawet ta eskalacja jest potrzebny abyscie napewno nie doszli do uzycia waszej
      broni atomowej. Bo moze jakby w pierwszym dniu zwalili by wam 25% samolotow moze
      w rozpaczy byscie zbombardowali bomba atomowa Damaszek.
      A tak to musicie miec ciagle nadzieje ze moze sie wam uda.
      Podejrzewam ze te gadki o jakis silach NATO dla rozdzielenie was od Hisbolahow
      tez po to abyscie w rozpacz nie wpadli i nie uzyli broni nuklearnej. Bo przeciez
      nikt przy zdrowych zmyslach tam wojsk nie wysle. Ale nadzieje wam robia.
      Nie pozostaje wam tak naprawde nic innego jak sie pakowac.
      Pozdrowienia
    • ellen13 Re: RPG-29... 07.08.06, 01:15

> Izraelskie wojskowe straty sa "dzieki" nowej broni, ktora Rosja sprzedala
      > Syrii. Syria podpisala ze te nowoczesne pociski beda TYLKO dla syryjskiego
      > wojska. To skad wlasciwie doszly do hizbulow, przecie nie mozna kupic ich w
      > supermarketcie, a moze?
      > Czy mozna dotac wiecej info o tej broni?
      Mosze,niestety wiadomo,że Hesbollah jest wspomagany przez Syrię i Iran.A to że
      Syria coś tam podpisała ? Ileż to paktów jest stale łamanych,niestety.Pozdrawiam.
      • mosze_zblisko_daleka Re: RPG-29... 07.08.06, 08:23
        Czesc Ellen13,
        To nie jest ze wszyscy wiedza, ale nikt nie wspomina. Kazdy wie ze hizbule to
        banda, ktora opanowala Liban. Caly swiat wie o tym ze Syria i Iran wspomagaja
        ich i milcza. ONZ dal rezolucje zeby hizbule oddali bron rzadowi libanskiemu no
        i co. ONZ tez potwierdzil ze Izrael wycofal sie z kazdego metra libanskiej
        ziemi. Czy to jest mozliwe, ze banda trzyma caly kraj za zakladnika i kazdy boi
        sie powiedziec slowo. Jesli powie, to bedzie skrocony o glowe...
        Dopoki hizbule beda na granicy z Izraelem nigdy nie bedzie tutaj pokoj.
        • ellen13 Re: RPG-29... 07.08.06, 09:39

> Czesc Ellen13,
          > To nie jest ze wszyscy wiedza, ale nikt nie wspomina. Kazdy wie ze hizbule to
          > banda, ktora opanowala Liban. Caly swiat wie o tym ze Syria i Iran wspomagaja
          > ich i milcza. ONZ dal rezolucje zeby hizbule oddali bron rzadowi libanskiemu no
          >
          > i co. ONZ tez potwierdzil ze Izrael wycofal sie z kazdego metra libanskiej
          > ziemi. Czy to jest mozliwe, ze banda trzyma caly kraj za zakladnika i kazdy boi
          >
          > sie powiedziec slowo. Jesli powie, to bedzie skrocony o glowe...
          > Dopoki hizbule beda na granicy z Izraelem nigdy nie bedzie tutaj pokoj.
          Cześć Mosze! I tej cichej akceptacji mój niewieści umysł nie pojmuje.A tyle słów
          potępienia na temat terroryzmu pada dookoła.Czyżby to tylko wytarte
          slogany?Wiadomości coraz bardziej niepokojące...
    • mosze_zblisko_daleka Koronet-kornet... 09.08.06, 14:34
      Tez sa uzywane przeciw czolgom Merkava w Libanie. Czy macie jakies dane o tym?
      Nie moge znalezc...
      • foxbat1 bzdury 09.08.06, 14:47
        Na kolejnych wystawkach zdobycznego uzbrojenia widac zardzewiale Towy i
        starenkie LAWy po SLA oraz Malutkie, rpg 7 i nieliczne Fagoty

ani sladu rpg 29 czy metysow nie wspominajac o kornetach

jesli sa uwzywane to czemu armia izraelska nie zdobyla choc jednego
        egzemplarza tychze, nawet nie ma kontenera startowego do pokazania
        • mosze_zblisko_daleka Re: bzdury 09.08.06, 14:56
          Prosze nie mow ze ja pisze bzdury. Moze Ja wiem troche wiecej niz Ty.
          Miej cierpliwosc, tak samo jak ja OK?
          • foxbat1 Re: bzdury 09.08.06, 14:58
            wiesz duzo mniej niz ja bo nie masz pojecia wiekszego o technice wojskowej -
            nawet glupich nazw poprawnie nie umiesz napisac
            przepisywac bzdety z debki umie kazdy kto zna angielski
      • mosze_zblisko_daleka Matis...? 09.08.06, 14:53
        jest tez cos nowego "Matis" tak jak "Koronet" sa kierowane laiserem.
        • foxbat1 Re: Matis...? 09.08.06, 14:56
          Nie ma ani METYSOW ani KORNETOW !

Skoncz wreszcie czlowieku z propaganda rodem z Debki

Ps. A jesli sa to niech IDF je wreszcie pokaze, chociaz kontenery startowe tak
          jak pokazuje inna, stara bron zdobyta na Hezbollahu
          • mosze_zblisko_daleka Re: Matis...? 09.08.06, 15:00
            A jak beda pokazane - to co wtedy zrobisz ...?
            Powiesz sorki, myslalem. Tutaj przez takie moderne cacka zolnierze placa zyciem
            swoim. Tutaj jest wojna na calego. Oni nie strzelaja z kapiszonami...
            • foxbat1 Re: Matis...? 09.08.06, 15:04
              Jak pokaza to uznam ze IDF nie lgal

Poki co uwazam ze jest inaczej, od miesiaca prawie pieja o nowoczesnych PPK i
              RPG w rekach Hezbollahu a pokazuja na wystawkach 20 - 30 letni sprzet, czesto
              wygladajacy tak jakby przez te 30 lat przelezal w ziemii

A moze po prostu IDF jest glupio ze Hezbollah zabil juz im 70 + zolnierzy i
              zniszczyl 10 czolgow ( jak nie wiecej ) za pomoca takich staroci ?
              • mosze_zblisko_daleka Ok, ok ... 09.08.06, 15:09
                Az beda fotki prosze podac dane o Matis i Koronet OK?
                • foxbat1 Re: Ok, ok ... 09.08.06, 15:18
                  naucz sie chociaz poprawnie pisac te swoje propagandowe teksty

METYS

KORNET

a dane sobie znajdz sam skoro jestes taki madry
                  • mosze_zblisko_daleka Arabski-Hebrajski... 09.08.06, 20:30
                    Ja tlumacze wszystko z tych jezykow, dlatego to nieraz wyglada inaczej.
                    Czy wiedziales ze Polska po arabsku to BOLANDA.
                    Polska po heb. "Po-Lan-Ja" znaczy tutaj Spal Pan (Bog)....
                    Moze teraz zrozumiesz dlaczego Zydzi mieszkali w Polsce. Gdzie Pan Spi to jest
                    Swiete Miejsce....
                    Pzdr,
                    Mosze
                    • nairias Re: Arabski-Hebrajski... 09.08.06, 21:27
                      Mosze, bez przesady (wiem, że to off-topic na militariach): Żydzi mieszkali w PL nie dlatego, że się odpowiednio nazywa, ale dlatego, że nikt ich nigdzie nie chciał a u nas była tolerancja religijno - społeczna.
              • foxbat1 Hezbollah chyba rzeczywiscie ma RPG 29 09.08.06, 20:26
                Dzis IDF nie pokazal samego granatnika ale zaprezentowal pocisk PG 29V a wiec
                mozna domniemywac ze sa i granatniki
                • foxbat1 Re: Hezbollah chyba rzeczywiscie ma RPG 29 09.08.06, 20:38
                  ps. oraz malutkie,fagoty,konkursy i sporo broni strzeleckiej

metysow czy kornetow brak

zdjecia

www.hnn.co.il/index.php?module=albums;task=view;id=1046
                  • mosze_zblisko_daleka Re: Hezbollah chyba rzeczywiscie ma RPG 29 09.08.06, 22:21
                    84.95.240.242/~hnn/index.php?module=albums;task=view;id=1046
                    Tutaj masz kilka fotek
                    • foxbat1 Re: Hezbollah chyba rzeczywiscie ma RPG 29 09.08.06, 22:29
                      Kup sobie lepsze okulary
                      tego samego linka wkleilem kilka godzin wczesniej w poscie na ktory odpowiadasz
                      • mosze_zblisko_daleka Metis...Kornet 10.08.06, 05:33
                        www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/at-7.htm
                        www.army-technology.com/projects/kornet/index.html
    • herr7 link na ruskiej stronie 10.08.06, 00:30
      www.lenta.ru/articles/2006/08/09/rpg29/
    • mosze_zblisko_daleka Jest tez Konkors... 10.08.06, 14:08
      Tak to tlumaczylem od arabskiego...
      A) Sagger ma zasieg 3km i przebija 400-800mm pancerza.
      Teraz uzywany jest przeciw budynkom i bunkrom gdzie zajduja sie zolnierze.
      Wlasnie od takiego zginelo wczoraj 9 zolnierzy. Inne wiecej moderne przechodza
      kilka scian i wybuchaja w inny miejscu. Sagger ten staromoderny, on robie duze
      straty w ludziach.
      B) Fagot- zasieg 2km, przebija 480mm.
      C) Konkurs- zasieg 4km, przebija 650mm.
      D) Metis - zasieg 1.5km, przebija 1000mm.
      E) Kornet - zasieg 4-5km, przebija 1200mm!!
      • misza_kazak Nie czytaj rozne bzdury Mosze :) 21.08.06, 10:14
        Chcialbym zeby nasze PTRK mieli podane przez ciebei parametry ale niestety tak nie jest.
        CZytaj wrescie fachowe zrodla mosze a nie tlupacz dzennikarskie brednie!
        POdziel prezebijalnosc pociskow na 2 to otrzymasz mniej wiecej realna liczbe

> Tak to tlumaczylem od arabskiego...
        > A) Sagger ma zasieg 3km i przebija 400-800mm pancerza.
        > Teraz uzywany jest przeciw budynkom i bunkrom gdzie zajduja sie zolnierze.
        > Wlasnie od takiego zginelo wczoraj 9 zolnierzy. Inne wiecej moderne przechodza
        > kilka scian i wybuchaja w inny miejscu. Sagger ten staromoderny, on robie duze
        > straty w ludziach.
        > B) Fagot- zasieg 2km, przebija 480mm.
        > C) Konkurs- zasieg 4km, przebija 650mm.
        > D) Metis - zasieg 1.5km, przebija 1000mm.
        > E) Kornet - zasieg 4-5km, przebija 1200mm!!
    • mosze_zblisko_daleka Rakiety hizbulow... 19.08.06, 15:48
      www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=217793
      • jorl Re: Rakiety hizbulow... 19.08.06, 21:36
        Nie jestem specjalista od broni i wyposazenia ale te Hisbolahy robia na mnie
        wrazenie dobrze wyposazonych i chyba dobrze wyszkolonych.
        No to macie problem Mosze.
        Pozdrowienia
        • rpg_7 Re: Rakiety hizbulow... 19.08.06, 22:39
          .. nie oni się po prostu uczą nowoczesnej wojny..
          pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka