buraque 20.12.06, 22:48 przeoczyliście? miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3801795.html ciekawe czy sprawa doczeka się szczęśliwego końca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalgajzler Re: Zatopiony czołg Vickers 21.12.06, 19:23 7TP tak czy siak powoli się odradza;) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Trzymam kciuki za 7TP 21.12.06, 20:52 a vicers powinien trafić na sadybę. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Zatopiony czołg Vickers 21.12.06, 20:22 czaja1 napisał: > Szkoda, że to nie 7TP. a jeszcze bardziej szkoda, że nie 10TP ;) jeśli go wydobeda to będzie jedyny egzemplarz, więc tak samo cenny jak 7TP Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Zatopiony czołg Vickers 21.12.06, 23:33 A jeszcze bardziej szkoda,że to nie 14TP;) Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: Zatopiony czołg Vickers 21.12.06, 12:24 Sorry Czaja ale to tak jakbym słyszał " szkoda że ten Pz IV to nie Pz VI, chlip, chlip ..." Z drugiej strony pomysł burmistrza by do wystawić go jako pomnik ... moze na postumenciku przed urzedem miejskim ? ło boszeeee......... Powinna za to się wziąć ekipa z Poznania (IMHO) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 burmistrz nie ma pojecia o czym mówi 21.12.06, 20:54 taki czołg powinien trafić do gabloty ze szkła! Powinno siena nie go chuchać i modlić by sienie rozpadł po 60 latach spędzonych z bajorze! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: burmistrz nie ma pojecia o czym mówi 21.12.06, 22:59 abstrakt2003 napisał: > taki czołg powinien trafić do gabloty ze szkła! Powinno siena nie go chuchać i > modlić by sienie rozpadł po 60 latach spędzonych z bajorze! Akurat takie "bajoro" ma niezłe właściwości konserwujące gorzej by było gdyby leżał w czystej wodzie .Widziałem zdjęcia z akcji wydobycia niemieckiego Stuga pod Gorzowem, na pancerzu zachował się nawet oryginalny kamuflaż i oznaczenia,po tylu latach w błocie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: burmistrz nie ma pojecia o czym mówi 21.12.06, 23:34 Gdzie ten Stug jest i jaka to wersja? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: burmistrz nie ma pojecia o czym mówi 22.12.06, 10:57 Stug IV. Będzie (częściowo już jest) w Poznaniu. Więcej informacji tu: www.dws.org.pl/viewtopic.php?t=15331&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 wszystko zależy od tego jakioe są warunki 22.12.06, 04:50 ph, zawartość tlenu itd. Nie mniej z takim znaleziskiem nalezy obchodzić się jak z jakjkiem. To co proponuje burmistrz równa się propozycji np. lotu do kokoła śwaita na jedynym zachowanym egzemplarzu P-11c Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Zatopiony czołg Vickers 21.12.06, 23:39 Autor artykułu to kolejny ignorant[nie mówię o forumowiczach;)]. Taki kamuflaż nie był stosowany w 1939,jak jest napisane pod zdjęciem. Ciekawe czy ten Vickers z Wiśnicza ma te duże wloty powietrza do silnika i czy jest jednowieżowy?Jeśli w błocie naprawdę jest Vickers,to będzie to wielkie odkrycie!Jeszcze większe niż tankietki TKS ze skandynawii. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 ignorancja dziennikarzy GW jest legendarna 22.12.06, 04:53 praktycznie w każdej dziedzinie. ==================================== Może w święta poszukam coś na temat wersji vicersów w 10BKP Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: ignorancja dziennikarzy GW jest legendarna 22.12.06, 10:36 Tak jak np z artykułem o silniku do Łosia znalezionym w USA. GW cytowała tu Tomasz Zalewskiego z PAP-u który to na jej łamach pisła jak to straciliśmy wszystkie samoloty na początku wojny na lotniskach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mechanior TVP3 22.12.06, 13:20 Właśnie przed chwilą leciał program jak u kowala w Głowaczowie znaleziono sporo części do 7TP. Marek_boa wie gdzie to jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TVP3 23.12.06, 16:02 Ano wiem!:)Bardzo mnie też cieszy,że się znalazły!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Fajny filmik!!! :) 02.01.07, 16:16 Patrzcie co znalazłem!:) Pasuje to do tego tematu jak mało co;) Kliknijcie sobie na obrazek z napisem:Eksperyment Nowy Wiśnicz,i po chwili pojawi się filmik. bdf2005.republika.pl/filmy.html Polecam całą tą stronę.Jest tam parę dobrze zrobionych obrazków do ściągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik I co Wy na to?;) 02.01.07, 16:27 Jeśli ktoś wie jak zdobyć cały ten film,to proszę o info;) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: I co Wy na to?;) 02.01.07, 18:43 fajna rzecz. Dziwne że nikt wcześniej na to nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: I co Wy na to?;) 02.01.07, 19:01 Naprawdę fajne;) Ja chcę jeszcze!;) Tak można zrekonstruować inne bitwy września(i nie tylko). Od tego tylko krok do gry komputerowej-strategia i symulator. Tylko mała uwaga-autorzy nazywają 7TP i Vickersa czołgiem średnim:\ Coś takiego daje do zastanowienia czy wszystko jest zrobione zgodnie z faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: I co Wy na to?;) 02.01.07, 19:32 Cos niesamowitego! wielkie uznanie dla autorów!! Wreszcie cos się rusza...:) Część pamięci naszych Bohaterów którzy próbowali bronić nas przed niemieckimi złodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: I co Wy na to?;) 02.01.07, 20:00 błędów tam jest więcej :) np. mostek z prefabrykowanych płyt betonowych. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: I co Wy na to?;) 02.01.07, 20:27 Asfaltowa droga;) Nie wiem czy jest to aż tak straszne-jest to jakby połączenie wczoraj i dziś;) Co do tego ruszenia-zainteresowanie tematyką września wybuchło w latach 90-ych, po cenzurze okresu PRL.Ilość portali,stron internetowych o tematyce roku 1939 i okresu międzywojennego oraz grup rekonstrukcyjnych,świadczy o tym że to nie jest takie nagłe.Takie filmiki są logicznym następstwem i dobrze by było robić ich więcej;)Do tego gry i filmy(nie takie żenujące jak w poprzednim systemie przedstawiano żołnierzy września-moja matka do tej pory myśli,że ułani szarżowali z szabelką na czołgi,a żołnierze mieli tylko 5 nabojów w ładownicach.Żenada). Po zdjęciu F-16 z hangaru z Krzesin,na moim pulpicie jest piękny,duży Vickers;) Ma ktoś coś podobnego?;) Odpowiedz Link Zgłoś