j-k 05.02.07, 16:20 pierwszy rosyjski helikopter o dwoch przeciwlegle biegnacych smiglach wprowadzony do produkcji po 15-tu latach badan...! poprosze o oceny. www.richard-seaman.com/Aircraft/AirShows/Maks2005/Highlights/Ka50TopView1oClock.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_101 Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 16:25 To chyba nie najlepszy pomysł aby taką maszynę prowadził tylko jeden człowiek i równocześnie zajmował się wyszukiwaniem celów ich nmierzaniem i w ogłle calym uzbrojeniem. Do tego potrzebne jest wysoce zautomatyzowane środowisko pracy a i tak pilot ma za dużo spraw na głowie. Gdy się lata w samolocie myśliwskim na wysokości kilku kilometrów można sobie w pojedynkę poradzić ale kilka metrów nad ziemią to już gorzej. Moim zdaniem zła koncepja. Odpowiedz Link Zgłoś
aroden Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 16:47 ksztalt kabiny wskazuje , ze sa tam dwie osoby. dlaczego uwazasz, ze jedna? Odpowiedz Link Zgłoś
lancerb1 Re: rosyjski helikopter KA-50 06.02.07, 01:38 Moze dlatego ze co nieco sie zna? Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 18:08 j-k napisał: > pierwszy rosyjski helikopter o dwoch przeciwlegle biegnacych smiglach Pierwszy? A cała rodzina morskich Kamowów będących w służbie od lat 60? > wprowadzony do produkcji po 15-tu latach badan...! Nie chodziło o badania tylko o brak kasy na zamówienia oraz brak zdecydowania rosyjskich dowódców czy z tak rewolucyjnego śmigłowca zrobić główny śmigłowiec szturmowy armii rosyjskiej. Ostatnio jednak zwyciężyła koncepcja, że numerem jeden będzie Mi-28. Ka-50 będzie zakupiony w niewielu egzemplarzach i ma służyć do różnej maści zadań "specjalnych". > poprosze o oceny. Oceny? Ciężko o oceny. W Czeczenii Kamow się podobno sprawdził. Ogólnie jest to rewolucyjna i ryzykowna koncepcja. Z jednej strony bardzo manewrowy, najlepiej opancerzony na świecie śmigłowiec z unikalnym systemem ratunkowym pilota (fotel wyrzucany) ale z drugiej cholernie problematyczny dla jednego pilota (lot plus operowanie uzbrojeniem) dlatego Rosjanie opracowali Ka-52 (dwuosobową wersję). Ogólnie jednak trzeba stwierdzić, że koncepcja kamowa przegrała z klasycznym układem Mila (Mi-28 N jest oficjalnie śmigłowcem szturmowym następnej gen. dla armii rosyjskiej).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond_007 system ratunkowy KA-50 05.02.07, 19:30 Moglibyście przybliżyć zasadę jego działania? Przypuszczam,że najpierw trzeba odrzucić łopaty wirnika,ale czy to nie jest zbyt niebezpieczne dla ludzi na ziemi? Wszak takie ustrojstwo może spowodować masakrę!! Zdaje sie,że system ten nigdy nie został użyty,gdyż kilka KA-50 się rozbiło i piloci poginęli. A jak jest z wersją dwumiejscową? Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: system ratunkowy KA-50 05.02.07, 19:45 Rozbil sie jeden - ale za to z szefem centrum wyszkolenia w Torzku, generalem Worobiowem - sklejenie lopat wirnika podczas zakrytycznych manewrow - general z blizej nienanych powodow sie nie strzelal ( byc moze nie zdazyl bo mial w sumie kilka sekund na podjecie decyzji ... ) Zas sytem dziala dosc prosto - odrzucenie lopat, owiewki kabiny a nastepnie normalne strzelanie fotela jak w mysliwcu ( tyle ze fotel jest nieco lzejszy niz K 36 ) Zas wracajac do Ka 50 - w obecnej postaci jest to maszyna juz nie tyle pionierska ( bo taka byla 20 lat temu ) co przestarzala . Stara awionika, dzienny system celowniczy itd - co prawda obecnie skladane w Arsieniewie maszyny maja byc zmodernizowane ( wraz z 5 - tka w Torzku ) do wersji N ale z tego co widac na zdjeciach skladane sa ze skladowanych podzespolow w wersji dziennej - wszystkiego zostanie zlozone do 3 do 6 maszyn wg roznych wersji zas w 2008 ma sie rozpoczac produkcja Ka 52 ( okolo tuzina ma zostac zamowionych ) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 a co możesz powiedzieć o Mi28? 05.02.07, 22:31 Czy jest lepszy, czy po prostu tańszy? Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: a co możesz powiedzieć o Mi28? 05.02.07, 22:46 Mi 28 N bije na glowe Ka 50 w wersji dziennej - wogole nie ma porownania co do tych dwoch smiglowcow Zas tanszy nie jest - jest drozszy o ok 1/3 od dziennego Ka 50 Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: a co z wersją nocną? 05.02.07, 22:59 A jak myslisz - czym sie rozni ? :-) A co z nia jest - ano nic, jeden protyp Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: nie wiem! 05.02.07, 23:21 Ka 50 N rozni sie od Ka 50 mozliwoscia zwalczania celow w nocy - w nieco zmodyfikowanym nosie ma kompleks Samszyt 50T z FLIR-em i LLTV i w sumie to bylo na tyle Sam kompleks Samszyt 50T jest juz rowniez nieco przestarzaly ( w koncu ma juz 10 lat ) - to tak na marginesie A tak przy okazji - oblot pierwszego seryjnego Ka 50 po wznowieniu produkcji w 2007 www.youtube.com/watch?v=jmbD8qd9DNI Odpowiedz Link Zgłoś
lancerb1 Re: system ratunkowy KA-50 06.02.07, 01:44 No nie do konca strzela jak w mysliwcu. To nie jest fotel wyrzucany, a wyciagany. Do fotela na linie jest przyczepiony zasobnik z silnikiem. Wyskakuje on po odstrzeleniu lopat i wyciaga pilota przyczepionego do oparcia fotela z kabiny :) Pilot jest wiec wyciagany tylko z oparciem, a nie katalultowany z calym fotelem jak w klasycznych rozwiazaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: system ratunkowy KA-50 06.02.07, 05:29 Jest to fotel KATAPULTOWY k 37 , jak inne fotele katapultowe ma ladunek piro tyle ze nie jest strzelany caly fotel a jedynie silnik ciagnie linke z oparciem fotela ( no i pilotem ) - tutaj zgoda Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: system ratunkowy KA-50 06.02.07, 08:35 Hej lancerb1 napisał: > No nie do konca strzela jak w mysliwcu. To nie jest fotel wyrzucany, a > wyciagany. Do fotela na linie jest przyczepiony zasobnik z silnikiem. Wg mnie nie ma się sensu kłócić o sformułowanie. Tę technikę (rakietka wyciągająca fotel na linie) stosuje się bardzo często również w samolotach - zwłaszcza latających nisko i powoli :) ale nie tylko. O ile wiem pierwszym użytkownikiem takiego fotela "z rakietką" był AT-28D, bojowa wersja samolotu szkolnego z lat 60-tych. Tak czy inaczej jest to fotel wyrzucany, a jaką metodą to już mniejsza o to. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 20:53 Nieskromnie rzucę link do tematu o Ka-50, który kiedyś założyłem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=21068912&a=21068912 A.L. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: rosyjski helikopter KA-50 07.02.07, 15:33 j-k napisał: > pierwszy rosyjski helikopter o dwoch przeciwlegle biegnacych smiglach > wprowadzony do produkcji po 15-tu latach badan...! 1. jak już pisali poprzednicy - nie pierwszy a kolejny. Prawie wszystkie śmigłowce Kamowa były robione w tym układzie, 2. Jak pisał foxtrot - nie wprowadzony. Przegrał z Mi-28, bo się był okazał zbudowany wedle błędnych koncepcji. Zamiast je najpierw przebadać, to Sowieci/Rosjanie od razu sobie zbudowali śmigłowiec. Dwa zasadnicze błędy z których każdy wystarczał żeby program położyć: - Jednoosobowa załoga. Mimo rozwoju automatyzacji obciążenie pilota jest tak duże, że nie jest w stanie obsługiwać efektywnie/w ogóle uzbrojenia. Próby zaradzenia problemowi były chwytaniem się brzytwy: dwuosobowy Ka-52 ma słabe opancerzenie i miejsca załogi obok siebie (nieoptymalnie) a pomysł, żeby Ka-52 i Ka-50 działały w zespołach jest z gatunku s-f. - Układ współosiowy. Podstawową i niemal jedyną zaletą tego układu w przypadku śmigłowca bojowego miała być jego rewelacyjna zwrotność. Tylko się okazało, że przy gwałtownych manewrach łopaty wirników mogą o siebie zawadzać (foxbat: "aerodynamiczne sklejenie wirników"), co prowadzi do efektownych katastrof. Pomysł, że pilot w czasie walki manewruje patrząc się na przeciążeniomierz i parę innych przyrządów (foxbat: "ograniczenia eksploatacyjne") to nie jest s-f ale czyste fantasy. P.S. Cytaty z foxtrota z pamięci, więc proszę nie bić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś