Dodaj do ulubionych

rosyjski helikopter KA-50

05.02.07, 16:20
pierwszy rosyjski helikopter o dwoch przeciwlegle biegnacych smiglach

wprowadzony do produkcji po 15-tu latach badan...!
poprosze o oceny.
www.richard-seaman.com/Aircraft/AirShows/Maks2005/Highlights/Ka50TopView1oClock.jpg
Obserwuj wątek
    • marek_101 Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 16:25
      To chyba nie najlepszy pomysł aby taką maszynę prowadził tylko jeden człowiek i
      równocześnie zajmował się wyszukiwaniem celów ich nmierzaniem i w ogłle calym
      uzbrojeniem. Do tego potrzebne jest wysoce zautomatyzowane środowisko pracy a i
      tak pilot ma za dużo spraw na głowie. Gdy się lata w samolocie myśliwskim na
      wysokości kilku kilometrów można sobie w pojedynkę poradzić ale kilka metrów
      nad ziemią to już gorzej.
      Moim zdaniem zła koncepja.
      • aroden Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 16:47
        ksztalt kabiny wskazuje , ze sa tam dwie osoby.
        dlaczego uwazasz, ze jedna?
        • lancerb1 Re: rosyjski helikopter KA-50 06.02.07, 01:38
          Moze dlatego ze co nieco sie zna?
    • fulcrum1 Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 18:08
      j-k napisał:

> pierwszy rosyjski helikopter o dwoch przeciwlegle biegnacych smiglach

Pierwszy? A cała rodzina morskich Kamowów będących w służbie od lat 60?

> wprowadzony do produkcji po 15-tu latach badan...!

Nie chodziło o badania tylko o brak kasy na zamówienia oraz brak zdecydowania
      rosyjskich dowódców czy z tak rewolucyjnego śmigłowca zrobić główny śmigłowiec
      szturmowy armii rosyjskiej. Ostatnio jednak zwyciężyła koncepcja, że numerem
      jeden będzie Mi-28. Ka-50 będzie zakupiony w niewielu egzemplarzach i ma służyć
      do różnej maści zadań "specjalnych".

> poprosze o oceny.

Oceny? Ciężko o oceny. W Czeczenii Kamow się podobno sprawdził. Ogólnie jest to
      rewolucyjna i ryzykowna koncepcja. Z jednej strony bardzo manewrowy, najlepiej
      opancerzony na świecie śmigłowiec z unikalnym systemem ratunkowym pilota (fotel
      wyrzucany) ale z drugiej cholernie problematyczny dla jednego pilota (lot plus
      operowanie uzbrojeniem) dlatego Rosjanie opracowali Ka-52 (dwuosobową wersję).
      Ogólnie jednak trzeba stwierdzić, że koncepcja kamowa przegrała z klasycznym
      układem Mila (Mi-28 N jest oficjalnie śmigłowcem szturmowym następnej gen. dla
      armii rosyjskiej).Pozdrawiam
      • james_bond_007 system ratunkowy KA-50 05.02.07, 19:30
        Moglibyście przybliżyć zasadę jego działania?

Przypuszczam,że najpierw trzeba odrzucić łopaty wirnika,ale czy to nie jest
        zbyt niebezpieczne dla ludzi na ziemi? Wszak takie ustrojstwo może spowodować
        masakrę!!
        Zdaje sie,że system ten nigdy nie został użyty,gdyż kilka KA-50 się rozbiło i
        piloci poginęli.
        A jak jest z wersją dwumiejscową?
        • foxbat1 Re: system ratunkowy KA-50 05.02.07, 19:45
          Rozbil sie jeden - ale za to z szefem centrum wyszkolenia w Torzku, generalem
          Worobiowem - sklejenie lopat wirnika podczas zakrytycznych manewrow - general z
          blizej nienanych powodow sie nie strzelal ( byc moze nie zdazyl bo mial w sumie
          kilka sekund na podjecie decyzji ... )
          Zas sytem dziala dosc prosto - odrzucenie lopat, owiewki kabiny a nastepnie
          normalne strzelanie fotela jak w mysliwcu ( tyle ze fotel jest nieco lzejszy
          niz K 36 )

Zas wracajac do Ka 50 - w obecnej postaci jest to maszyna juz nie tyle
          pionierska ( bo taka byla 20 lat temu ) co przestarzala . Stara awionika,
          dzienny system celowniczy itd - co prawda obecnie skladane w Arsieniewie
          maszyny maja byc zmodernizowane ( wraz z 5 - tka w Torzku ) do wersji N ale z
          tego co widac na zdjeciach skladane sa ze skladowanych podzespolow w wersji
          dziennej - wszystkiego zostanie zlozone do 3 do 6 maszyn wg roznych wersji zas
          w 2008 ma sie rozpoczac produkcja Ka 52 ( okolo tuzina ma zostac zamowionych )
          • herr7 a co możesz powiedzieć o Mi28? 05.02.07, 22:31
            Czy jest lepszy, czy po prostu tańszy?
            • foxbat1 Re: a co możesz powiedzieć o Mi28? 05.02.07, 22:46
              Mi 28 N bije na glowe Ka 50 w wersji dziennej - wogole nie ma porownania co do
              tych dwoch smiglowcow
              Zas tanszy nie jest - jest drozszy o ok 1/3 od dziennego Ka 50
              • herr7 a co z wersją nocną? 05.02.07, 22:55
                i czym się różni od dziennej?
                • foxbat1 Re: a co z wersją nocną? 05.02.07, 22:59
                  A jak myslisz - czym sie rozni ? :-)

A co z nia jest - ano nic, jeden protyp
                  • herr7 nie wiem! 05.02.07, 23:02
                    jestem laikiem w tych sprawach.
                    • foxbat1 Re: nie wiem! 05.02.07, 23:21
                      Ka 50 N rozni sie od Ka 50 mozliwoscia zwalczania celow w nocy - w nieco
                      zmodyfikowanym nosie ma kompleks Samszyt 50T z FLIR-em i LLTV i w sumie to bylo
                      na tyle
                      Sam kompleks Samszyt 50T jest juz rowniez nieco przestarzaly ( w koncu ma juz
                      10 lat ) - to tak na marginesie

A tak przy okazji - oblot pierwszego seryjnego Ka 50 po wznowieniu produkcji w
                      2007
                      www.youtube.com/watch?v=jmbD8qd9DNI
          • lancerb1 Re: system ratunkowy KA-50 06.02.07, 01:44
            No nie do konca strzela jak w mysliwcu. To nie jest fotel wyrzucany, a
            wyciagany. Do fotela na linie jest przyczepiony zasobnik z silnikiem. Wyskakuje
            on po odstrzeleniu lopat i wyciaga pilota przyczepionego do oparcia fotela z
            kabiny :) Pilot jest wiec wyciagany tylko z oparciem, a nie katalultowany z
            calym fotelem jak w klasycznych rozwiazaniach.
            • foxbat1 Re: system ratunkowy KA-50 06.02.07, 05:29
              Jest to fotel KATAPULTOWY k 37 , jak inne fotele katapultowe ma ladunek piro
              tyle ze nie jest strzelany caly fotel a jedynie silnik ciagnie linke z oparciem
              fotela ( no i pilotem ) - tutaj zgoda
            • speedy13 Re: system ratunkowy KA-50 06.02.07, 08:35
              Hej

lancerb1 napisał:

> No nie do konca strzela jak w mysliwcu. To nie jest fotel wyrzucany, a
              > wyciagany. Do fotela na linie jest przyczepiony zasobnik z silnikiem.

Wg mnie nie ma się sensu kłócić o sformułowanie. Tę technikę (rakietka
              wyciągająca fotel na linie) stosuje się bardzo często również w samolotach -
              zwłaszcza latających nisko i powoli :) ale nie tylko. O ile wiem pierwszym
              użytkownikiem takiego fotela "z rakietką" był AT-28D, bojowa wersja samolotu
              szkolnego z lat 60-tych. Tak czy inaczej jest to fotel wyrzucany, a jaką metodą
              to już mniejsza o to.
    • adam_al Re: rosyjski helikopter KA-50 05.02.07, 20:53
      Nieskromnie rzucę link do tematu o Ka-50, który kiedyś założyłem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=21068912&a=21068912
      A.L.
    • cie778 Re: rosyjski helikopter KA-50 07.02.07, 15:33
      j-k napisał:

> pierwszy rosyjski helikopter o dwoch przeciwlegle biegnacych smiglach
      > wprowadzony do produkcji po 15-tu latach badan...!

1. jak już pisali poprzednicy - nie pierwszy a kolejny. Prawie wszystkie
      śmigłowce Kamowa były robione w tym układzie,
      2. Jak pisał foxtrot - nie wprowadzony. Przegrał z Mi-28, bo się był okazał
      zbudowany wedle błędnych koncepcji. Zamiast je najpierw przebadać, to
      Sowieci/Rosjanie od razu sobie zbudowali śmigłowiec.

Dwa zasadnicze błędy z których każdy wystarczał żeby program położyć:
      - Jednoosobowa załoga. Mimo rozwoju automatyzacji obciążenie pilota jest tak
      duże, że nie jest w stanie obsługiwać efektywnie/w ogóle uzbrojenia. Próby
      zaradzenia problemowi były chwytaniem się brzytwy: dwuosobowy Ka-52 ma słabe
      opancerzenie i miejsca załogi obok siebie (nieoptymalnie) a pomysł, żeby Ka-52 i
      Ka-50 działały w zespołach jest z gatunku s-f.
      - Układ współosiowy. Podstawową i niemal jedyną zaletą tego układu w przypadku
      śmigłowca bojowego miała być jego rewelacyjna zwrotność. Tylko się okazało, że
      przy gwałtownych manewrach łopaty wirników mogą o siebie zawadzać (foxbat:
      "aerodynamiczne sklejenie wirników"), co prowadzi do efektownych katastrof.
      Pomysł, że pilot w czasie walki manewruje patrząc się na przeciążeniomierz i
      parę innych przyrządów (foxbat: "ograniczenia eksploatacyjne") to nie jest s-f
      ale czyste fantasy.

P.S. Cytaty z foxtrota z pamięci, więc proszę nie bić.
      Pozdrawiam
    • durny1 Re: rosyjski helikopter KA-50 07.02.07, 18:14
      Fajnie wyglada!!!!)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka