wielki_czarownik 17.04.03, 21:35 Co w Rosji sądzą o naszym PT-91 Twardy? Uważają go za dobry czołg, taki sobie, czy za złom? A co reszta forumowiczów (polskich) sądzi o tym pojeździe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Misza Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: 80.80.119.* 17.04.03, 22:17 wielki_czarownik napisał: > Co w Rosji sądzą o naszym PT-91 Twardy? Uważają go za dobry czołg, taki > sobie, czy za złom? U nas go uwazaja za najlepszy czolg zrobiony w oparciu o licenzyjny T72. Zwracja uwage na pancerz ERAWA i stalowe ekrany na bokach. SKO Drawa z israelskim teplowizorem jest na wysokim poziomie. Silnik S1000 z pewnoscia dodaje plusow temu pojazdu :)) W sumie chyba jeden z najlepszych czolgow wg. wskazniku jakosc/cena Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Pytanie - głównie do Miszy 18.04.03, 08:22 Miszka! Ty mnie przerazasz. A jak podchodzicie do sprawy przetargu w Malezji. Wasz T-90 zankomicie sobie radzil w testach terenowych (Ukrainski czolg sie zepsul). Nie tlymaczysie sobie tego chwytem marketingowym, Bumaru w postaci hodowli koni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek4 Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.04.03, 00:49 mamy ich okolo 200 szt. a to mimo moze nawet niezlych osiagów w razie czego wystarczy na niewiele, ja nadal wierze w magie pancernych uderzen, zreszta w Iraku na czele szły tanki! mam pytanie bo sie zagubiłem jak w brygadach pancernych wyglada teraz organizacja?? tzn ile tankow w batalionie, kompani i plutonie czy w koncu cos nasi medrcy generały wykumali co sie lepiej sprawdzi w warunkach polskich? heh a moze zamiast setek czolgow kilkaset nowoczesnych ppk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: *.tpgi.com.au 18.04.03, 03:22 Gość portalu: jarek4 napisał(a): > mamy ich okolo 200 szt. a to mimo moze nawet niezlych osiagów w razie czego > wystarczy na niewiele, ja nadal wierze w magie pancernych uderzen, zreszta w > Iraku na czele szły tanki! > mam pytanie bo sie zagubiłem jak w brygadach pancernych wyglada teraz > organizacja?? tzn ile tankow w batalionie, kompani i plutonie czy w koncu cos > nasi medrcy generały wykumali co sie lepiej sprawdzi w warunkach polskich? > > heh a moze zamiast setek czolgow kilkaset nowoczesnych ppk? kazda w miare przyzwoita armia powinna posiadac jedno i drugie.Polske nie stac na najnowsza generacje czolgow i PT-91 wyglada niezle-powiedzmy dobra srednia klasa.Stac jest nas(tak mysle) na pociski ppk nawyzszej klasy(moze na poczatek w ograniczonej ilosci).Jezeli przyjmiemy jeden ppk ..jeden czolg zniszczony to niewatpliwie Polska powinna inwestowac w ppk a nie w nastepny etap kosztownej modernizacji przestarzalych konstrukcyjnie T-72' Posiadamy spory zapas T-72 wiec doprowadzenie ich do standartu PT- 91"malezyjskiego"wystarczy Polsce na wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nocny Drwal Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: 80.48.101.* 18.04.03, 13:35 Gość portalu: jarek4 napisał(a): > mam pytanie bo sie zagubiłem jak w brygadach pancernych wyglada teraz > organizacja?? tzn ile tankow w batalionie, kompani i plutonie czy w koncu cos > nasi medrcy generały wykumali co sie lepiej sprawdzi w warunkach polskich? w Swietoszowie jest juz wszystko razy 4 (tzn 4 wozy na pluton, 4 plutony na kopanie itd) w calej reszcie jest jeszcze sowiecki sposob organizowania tzn razy 3 Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Bardzo przyzwoity pojazd 18.04.03, 15:41 Gdyby jeszcze miał armatę lepszą niż te mało celne słowackie i powszechnie używana była nowoczesna amunicja... Wersja malezyjska, z SAVANem-15 i najpewniej izraelską amunicją powinna być groźna dla każdego współczesnego czołgu. Oczywiście ci, którzy na początku lat 90. kwiczeli z zachwytu nad PT-91, który rzekomo miał co najmniej dogonić Leoparda 2, Leclerca i Abramsa musieli chyba w dzieciństwie upaść na główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Bardzo przyzwoity pojazd IP: gw:* / 192.168.115.* 18.04.03, 19:54 dreaded88 napisał: > Gdyby jeszcze miał armatę lepszą niż te mało celne słowackie i powszechnie > używana była nowoczesna amunicja... > Wersja malezyjska, z SAVANem-15 i najpewniej izraelską amunicją powinna być > groźna dla każdego współczesnego czołgu. > Oczywiście ci, którzy na początku lat 90. kwiczeli z zachwytu nad PT-91, który > rzekomo miał co najmniej dogonić Leoparda 2, Leclerca i Abramsa musieli chyba w > > dzieciństwie upaść na główkę. No, ja nie wiem, czy muzułmańska Malezja zdecyduje się na izraelską amunicję. Odpowiedz Link Zgłoś