Dodaj do ulubionych

Pytanie - głównie do Miszy

17.04.03, 21:35
Co w Rosji sądzą o naszym PT-91 Twardy? Uważają go za dobry czołg, taki
sobie, czy za złom? A co reszta forumowiczów (polskich) sądzi o tym pojeździe?
Obserwuj wątek
    • Gość: Misza Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: 80.80.119.* 17.04.03, 22:17
      wielki_czarownik napisał:

> Co w Rosji sądzą o naszym PT-91 Twardy? Uważają go za dobry czołg, taki
      > sobie, czy za złom?

U nas go uwazaja za najlepszy czolg zrobiony w oparciu o licenzyjny T72.
      Zwracja uwage na pancerz ERAWA i stalowe ekrany na bokach. SKO Drawa z
      israelskim teplowizorem jest na wysokim poziomie. Silnik S1000 z pewnoscia
      dodaje plusow temu pojazdu :))
      W sumie chyba jeden z najlepszych czolgow wg. wskazniku jakosc/cena

Pozdr
      Misza
      • wielki_czarownik Miło to słyszeć. Dzięki za odpowiedź. /nt 17.04.03, 22:52
        • Gość: Misza Dlaczego ? /nt IP: 80.80.119.* 18.04.03, 16:11
          • Gość: Misza To bylo do grogrega oczywiscie ;))) IP: 80.80.119.* 18.04.03, 16:19
      • grogreg Re: Pytanie - głównie do Miszy 18.04.03, 08:22
        Miszka! Ty mnie przerazasz.

A jak podchodzicie do sprawy przetargu w Malezji. Wasz T-90 zankomicie sobie
        radzil w testach terenowych (Ukrainski czolg sie zepsul). Nie tlymaczysie sobie
        tego chwytem marketingowym, Bumaru w postaci hodowli koni.
    • Gość: jarek4 Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.04.03, 00:49
      mamy ich okolo 200 szt. a to mimo moze nawet niezlych osiagów w razie czego
      wystarczy na niewiele, ja nadal wierze w magie pancernych uderzen, zreszta w
      Iraku na czele szły tanki!
      mam pytanie bo sie zagubiłem jak w brygadach pancernych wyglada teraz
      organizacja?? tzn ile tankow w batalionie, kompani i plutonie czy w koncu cos
      nasi medrcy generały wykumali co sie lepiej sprawdzi w warunkach polskich?

heh a moze zamiast setek czolgow kilkaset nowoczesnych ppk?
      • Gość: andre Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: *.tpgi.com.au 18.04.03, 03:22
        Gość portalu: jarek4 napisał(a):

> mamy ich okolo 200 szt. a to mimo moze nawet niezlych osiagów w razie czego
        > wystarczy na niewiele, ja nadal wierze w magie pancernych uderzen, zreszta
        w
        > Iraku na czele szły tanki!
        > mam pytanie bo sie zagubiłem jak w brygadach pancernych wyglada teraz
        > organizacja?? tzn ile tankow w batalionie, kompani i plutonie czy w koncu
        cos
        > nasi medrcy generały wykumali co sie lepiej sprawdzi w warunkach polskich?
        >
        > heh a moze zamiast setek czolgow kilkaset nowoczesnych ppk?

kazda w miare przyzwoita armia powinna posiadac jedno i drugie.Polske nie
        stac na najnowsza generacje czolgow i PT-91 wyglada niezle-powiedzmy dobra
        srednia klasa.Stac jest nas(tak mysle) na pociski ppk nawyzszej klasy(moze na
        poczatek w ograniczonej ilosci).Jezeli przyjmiemy jeden ppk ..jeden czolg
        zniszczony to niewatpliwie Polska powinna inwestowac w ppk a nie w nastepny
        etap kosztownej modernizacji przestarzalych konstrukcyjnie T-72'
        Posiadamy spory zapas T-72 wiec doprowadzenie ich do standartu PT-
        91"malezyjskiego"wystarczy Polsce na wiele lat.
      • Gość: Nocny Drwal Re: Pytanie - głównie do Miszy IP: 80.48.101.* 18.04.03, 13:35
        Gość portalu: jarek4 napisał(a):

> mam pytanie bo sie zagubiłem jak w brygadach pancernych wyglada teraz
        > organizacja?? tzn ile tankow w batalionie, kompani i plutonie czy w koncu cos
        > nasi medrcy generały wykumali co sie lepiej sprawdzi w warunkach polskich?
        w Swietoszowie jest juz wszystko razy 4 (tzn 4 wozy na pluton, 4 plutony na kopanie itd) w calej reszcie jest jeszcze sowiecki sposob organizowania tzn razy 3
    • dreaded88 Bardzo przyzwoity pojazd 18.04.03, 15:41
      Gdyby jeszcze miał armatę lepszą niż te mało celne słowackie i powszechnie
      używana była nowoczesna amunicja...
      Wersja malezyjska, z SAVANem-15 i najpewniej izraelską amunicją powinna być
      groźna dla każdego współczesnego czołgu.
      Oczywiście ci, którzy na początku lat 90. kwiczeli z zachwytu nad PT-91, który
      rzekomo miał co najmniej dogonić Leoparda 2, Leclerca i Abramsa musieli chyba w
      dzieciństwie upaść na główkę.
      • Gość: Ed Re: Bardzo przyzwoity pojazd IP: gw:* / 192.168.115.* 18.04.03, 19:54
        dreaded88 napisał:

> Gdyby jeszcze miał armatę lepszą niż te mało celne słowackie i powszechnie
        > używana była nowoczesna amunicja...
        > Wersja malezyjska, z SAVANem-15 i najpewniej izraelską amunicją powinna być
        > groźna dla każdego współczesnego czołgu.
        > Oczywiście ci, którzy na początku lat 90. kwiczeli z zachwytu nad PT-91,
        który
        > rzekomo miał co najmniej dogonić Leoparda 2, Leclerca i Abramsa musieli chyba
        w
        >
        > dzieciństwie upaść na główkę.

No, ja nie wiem, czy muzułmańska Malezja zdecyduje się na izraelską amunicję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka