Dodaj do ulubionych

kiedy pierwszy raz Sowieci zdobyli Pyrzyce?

05.03.07, 09:05
straciłem 2 dni na szukaniu daty dziennej, na próżno. Najdokładniejsze co
znalazłem (nie znaczy, że prawdziwe) to że "pod koniec stycznia" podeszli pod
miasto i wkrótce potem je zdobyli.

Jak wiadomo, podczas kontrofensywy Sonnenwende Pyrzyce na chwile wróciły do
macierzy, a po raz drugi zostały zdobyte bodaj 3 marca. Ale mi chodzi o to
pierwsze zdobycie. Ktoś może wie? Jeśli tak to z podaniem źródła, bardzo
proszę.
Obserwuj wątek
    • jopekpl Re: kiedy pierwszy raz Sowieci zdobyli Pyrzyce? 05.03.07, 11:08
      windows3.1 napisała:

> straciłem 2 dni na szukaniu daty dziennej, na próżno. Najdokładniejsze co
      > znalazłem (nie znaczy, że prawdziwe) to że "pod koniec stycznia" podeszli pod
      > miasto i wkrótce potem je zdobyli.
      >
      > Jak wiadomo, podczas kontrofensywy Sonnenwende Pyrzyce na chwile wróciły do
      > macierzy, a po raz drugi zostały zdobyte bodaj 3 marca. Ale mi chodzi o to
      > pierwsze zdobycie. Ktoś może wie? Jeśli tak to z podaniem źródła, bardzo
      > proszę.

Walki trwały ok miesiąca więc w tym okresie nalezało by to datować ale czy
      zdobyły a póżniej zostały odbite tego nie znalazłem
      www.pyrzyce.um.gov.pl/strony/menu/13.dhtml
      tu co nieco ,ale pewnie już to znasz
    • nhs1 Re: kiedy pierwszy raz Sowieci zdobyli Pyrzyce? 06.03.07, 03:05
      Zaintrygowała mnie rzucony przez Ciebie temat (przypuszczam, że to jakieś
      sentymenty związane z miejscem gdzie żyjesz), więc jakoś tak sam z siebie
      przysiadłem dobrych parę godzin przy internecie aby zgłębić temat.

Jedynymi sensownymi i dokładniejszymi źródłami na ten temat są źródła
      niemieckojęzyczne, a spośród tychże najsensowniej wygląda dziennik OKW za
      miesiąc luty 1945, który można znaleźć np. pod tym linkiem:
      freenet-homepage.de/helmut.ramm/lagebericht_2.htm
      Rejon który Cię interesuje podlegał pod grupę armii Wisła (Heeresgruppe
      Weichsel) i o ich mogę zrozumieć to co tam jest napisane, Niemcy stracili
      Pyrzyce (Pyritz) po raz pierwszy 5 lutego 1945.

Potem w ramach operacji wspomnianej Sonnenwende udało się je odzyskać,
      natomiast co do ponownego zdobycia (bo na pewno nie miało to nic wspólnego
      z "wyzwoleniem") doszło 4 marca 1945, czego potwierdzenie można znaleźć w
      poniższym linku:
      eng.9may.ru/06.03.1945/eng_inform/m9004189
      Pozdrawiam
      • windows3.1 OKW a MON 06.03.07, 12:27
        Hm, no bardzo mi miło, że zająłeś się moją prośbą tak gruntownie, a zwłaszcza
        że odesłałeś do owej bardzo sensownej strony z reportami dziennymi OKW (nie
        znałem) – wielkie dzięki.

Co do moich zainteresowań – niestety mieszkam w Warszawie i nic mnie z
        Pyrzycami nie łączy, otworzyłem wątek jako kontynuację starego, o miastach
        odbitych przez Niemców - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=539&w=15816531&a=15816531
        -
        Moim podstawowym źródłem jest książka „Walki zbrojne na ziemach polskich 1939-
        1945” (Bolesław Dolata, Tadeusz Jurga, MON, Wawa 1977). Tam też o Pyrzycach
        jest dłuższy passus, gdzie można m.in. wyczytać, że „w końcu stycznia 2 armia
        pancerna gwardii płk Siemiona Bogdanowa dotarła częścią sił na przedpola Pyrzyc
        i rozpoczęła ciężkie boje o wyzwolenie miasta”. Biją się, biją, ale dopiero po
        dojściu 47. armii „miasto opanowano”. Dalej, „16 lutego Niemcy (...) wykonali
        przeciwuderzenie” i „za ceną ogromnych strat nieprzyjacielowi udało się
        zepchnąć wojska radzieckie o 8-12 km na południe i odbić miasto. Ostateczne
        wyzwolenie Pyrzyc nastąpiło dopiero w pierwszych operacji pomorskiej Armii
        Radzieckiej. 2 marca przeszła do natarcia (...) 47 armia (...). W końcu dnia
        185 dywizja piechoty płk. Michała Muzykina z 77 korpusu opanowała miasto”.

Z powyższego wynika jasno, że miasto zostało przejściowo odbite przez Niemców.
        Tymczasem lutowe raporty OKW, które zalinkowałeś, wydają się sugerować, ze
        Pyrzyce w ogóle nie zostały utracone! Nie ma tam ani słowa ani o utracie
        Pyrzyc, ani o ich odzyskaniu 16 lutego (jak chcą Dolata/Jurga). Oto moje
        amatorskie tłumaczenie:

2.2. oś ataku enpla NW w kierunku Pyrzyc
        3.2. Pyrzyce zaatakowane z 3 stron
        4.2. enpel penetruje w kierunku Pyrzyc
        5.2. atak enpla na Banie i Pyrzyce
        6.2. nasze siły posuwają się między Baniami i Pyrzycami
        7.2. enpel pojawił się między Baniami i Pyrzycami
        12.2. Pyrzyce trzymają się
        14.2. ataki na Pyrzyce odparte
        15.2. enpel posuwa się na przyczółku Schwedt, w Pyrzycach odparty
        20.2. obrona [niemiecka] NW od Pyrzyc
        25.2. ataki enpla pod Pyrzycami odparte
        28.2. obrona [niemiecka] pod Pyrzycami

w marcu raporty są bardzo ogólnikowe i nie schodzą już na taki poziom szczegółu.

Jednym słowem, przed Twoją odpowiedzią nie znałem jednej daty, teraz nie jestem
        pewien już w ogóle przebiegu wydarzeń – czyli robi się coraz bardziej ciekawie.
        Jeszcze raz dzięki! Może ktoś dopisze coś więcej.

**

PS. Co do daty dziennej ostatecznego zdobycia miasta, to również mamy dwudniową
        rozbieżność, radzieckie komunikaty podają 4 marca, Dolata/Jurga 2 marca.
        • nhs1 Re: OKW a MON 06.03.07, 14:12
          Cieszę się, że mogłem coś wnieść do sprawy.
          Generalnie temat mnie zainteresował, bo różni się od codziennych na tym forum
          przepychanek, które chociaż czasem ciekawie się zaczynają,ale bardzo często
          opierają się w końcu na polityce i ideologii oraz kończą się jakąś pyskówką, o
          ile nie gorzej.

Biorąc pod uwagę Twoją informację (tłumaczenie), moje wnioski (rzekome pierwsze
          zdobycie Pyrzyc przez Rosjan i data) mogą być błędne, co wynika głównie z
          mojego szczątkowego zrozumienia języka niemieckiego.

Chociaż ... mogło być jeszcze trochę inaczej.
          Oto inny link:
          freepages.genealogy.rootsweb.com/~pommerninterestgroup/Menu/WWII/
          Dotyczy wprawdzie historii 32 pomorskiej dywizji piechoty, która walczyła
          bardziej na wschód, ale są tam również inne map gdzie naniesiono Pyritz.
          Chciałbym zwrócić uwagę zwłaszcza na tą znajdującą się mniej więcej w połowie
          strony (szare zacieniowanie, niektóre miasta jako czerwone punkty).
          Jak widać Pyritz jest na NA SKRAJU obszaru zajętego przez Rosjan. Nawet
          przerywana linia, która pokazuje ich późniejsze ataki i postępy,
          odzwierciedlajaca stan rzeczy mniej więcej w pierwszych dniach lutego
          (otoczenie Arnsdorf), w rejonie Pyritz pozostaje bez zmian. Potem nastąpiła
          operacja Sonnenwende (białe strzałki) i w rejonie, o którym piszemy mogło się
          coś zmienić, ale na parę dni.
          Mój wniosek jest taki, że ani Rosjanie do końca nie opanowali wcześniej Pyritz,
          ani też Niemcy do końca nie oddali miasta przed początkiem marca. Jakieś
          potwierdzenie tego znajduję we wcześniejszych raportach OKW, gdzie jest mowa o
          obronie niemieckiej NW od Pyrzyc (chociaż dopiero w drugiej połowie lutego), co
          może sugerować trzymanie pólnocno-wschodnich krańców tego miasta, które już
          przeszło dwa tygodnie wcześniej było atakowane z trzech stron, a wiadomo, że
          Rosjanie nacierali generalnie od południowego wschodu.

Może to trochę naciągane, ale w tym przypadku nawet trochę pasuje.
          Pozdrawiam
          • nhs1 Errata: OKW a MON 06.03.07, 14:15
            Miało być Arnswalde (czyli dzisiejsze Choszczno)a nie Arnsdorf !
        • kptlnemo Re: OKW a MON 06.03.07, 16:19
          Twoje tlumaczenie jest calkowicie O.K.
          Wedlug raportu OKW z lutego sowjeci nie zajeli Pyrzyc !
      • misza_kazak Re: kiedy pierwszy raz Sowieci zdobyli Pyrzyce? 07.03.07, 09:02
        > natomiast co do ponownego zdobycia (bo na pewno nie miało to nic wspólnego
        > z "wyzwoleniem") doszło 4 marca 1945,

A jednak to bylo wyzwolenie. Zdobywali tylko miasta panstw hitlerowskiej koalicji - POslka do takich nie nalezala. Dlatego to bylo wyzwolenie.
        • wolf34 Re: kiedy pierwszy raz Sowieci zdobyli Pyrzyce? 07.03.07, 09:39
          Pyrzyce a własciwie (Pyritz) do 1945r były miastem niemieckim(jak i całe
          Pomorze Zachodnie) a w 1945roku zostały przyznane Polsce -"przekazane pod
          polską administrację" jak zdefiniowano to na konferencji w Poczdamie.
          • wolf34 Re: kiedy pierwszy raz Sowieci zdobyli Pyrzyce? 07.03.07, 09:46
            A wracając do meritum-Pyrzyce ostatecznie zdobyto 2 marca 1945,oddziały
            radzieckie wdarły się do Pyrzyc już 1 lutego 1945r,po zaciekłych walkach
            opanowały CZĘŚĆ miasta(m.innymi stare miasto)ale nie zdołały opanować całego
            miasta-zakłóciła im szturm niemiecka ofensywa.Nie ma więc mowy o utracie przez
            Niemców Pyrzyc w lutym choć czerwnonoarmiści zdobyli starówkę i parę innych
            dzielnic.
            • windows3.1 będę wdzięczny za źródło 07.03.07, 09:52
              no bo sam rozumiesz, że w sporze między takimi poważnymi instytucjami jak OKW i
              MON potrzeba jakiegoś naprawdę autorytatywnego rozjemcy.
              • wolf34 Re: będę wdzięczny za źródło 07.03.07, 09:59
                Zródło słabsze niż OKW i MON ale za to nieco aktualniejsze-artykuł pt "62
                rocznica zakończenia walk o Pyrzyce" i obchodach tego faktu na stronie Pyrzyc.
                • windows3.1 byłbym skłonny przyjąć tą wersję 07.03.07, 11:38
                  głównie dlatego, że zawiera dużo uwiarygadniających całość szczegółów. Mam
                  badzieję, że zostały wygrzebane z jakiś archiwaliów, a nie zmyślone w przeddzień
                  przemówienia przez zdolnego młodego sekretarza pana burmistrza.

Zresztą wersja ta niekoniecznie jest sprzeczna z wersją OKW. Należy pewnie
                  przyjąć, że od 1 lutego do 2 marca miasto było cały czas na linii frontu, a z
                  rąk do rąk przechodziła nie tyle całość, ile poszczególne kwartały. Tylko skąd
                  Jurga/Dolata wzięli te rewelacje o odbiciu miasta 16 lutego? Może sami tak sobie
                  wykoncypowali z map albo ogólnikowych opisów operacji Sonnenwende.

**

rozbawił mnie zbieg okoliczności: po 2 dniach bezskutecznych poszukiwań w sieci
                  ten wątek założyłem 5 marca rano, a tego samego dnia w południe na zalinkowanej
                  stronie Pyrzyc pojawił się wzmiankowany tekst. No, w każdym razie dzięki za pomoc.
          • misza_kazak No to wszystko sie zgadza 07.03.07, 10:07
            > Pyrzyce a własciwie (Pyritz) do 1945r były miastem niemieckim(jak i całe
            > Pomorze Zachodnie) a w 1945roku zostały przyznane Polsce -"przekazane pod
            > polską administrację" jak zdefiniowano to na konferencji w Poczdamie.

Racja! Gdy juz napisalem post to zrozumialem ze wowczas to byli Niemcy :)
            Wtedy wszystko sie zgadza - nasza armia zdobyla Pyritz.
            W naszych zrodlach tez znalazlem takie okreslenie w stosunku do tych ziem
        • azyata Jak zwali, tak zwali 07.03.07, 10:14
          Nazwy sowieckich medali:
          "Za oswobożdienije": Warszawy, Pragi (czeskiej) Belgradu.
          "Za wziatije": Berlina, Królewca, Budapesztu, Wiednia.

Konsekwentnie: skoro zdobyli Królewiec, to i Pyrzyce.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka