Dodaj do ulubionych

Inscenizacja bitwy pod Grunwaldem relacja

17.07.07, 11:04
Hm, spodziewałem sie czegoś lepszego. Najpierw szczegóły techniczne jakby
ktos wybierał sie w przyszłym roku. Warto przyjechać dzień wcześniej na
próby. Wtedy nie ma ludzi i mozna wile zobaczyć. W dzien samej inscenizacji
były takie tłumy, ze aby byc przy samych barierkach trzeba byłoby przybyć z 5
h wczesniej. Stałem na gorce koło pomnika krakowskiego wiec cos niecos
widziałem ale z bardzo daleka i niewyraźnie. Wkurzajace było to, ze namiot
vipów ustawiono przy barierkach, wiec niejako jakies % barierek był
nieodstępny dla pospulstwa. Dp tego musiałem drałować ze 3 km, bo tak udało
sie zaparkowac. Samemu to zaden dystans, ale z marudząca zoną i synami w
wieku 2 i 4 lata to jednak nieprzyjemne. Mimo wszystko te masy wojsk
przemieszczajace sie w szyku, wystrzały altylerii i handkanon robia wrażenie.
Caly czas spiker objasnia cytatami z Sienkiewicza co sie dzieje na polu, ale
nagłośnienie było do dupy wiec ledwie co słyszałem. Za to na próbach pogłos
niósł sie na wiele kilometrów. Sprzet im wysiadł w dniu inscenizacji?
Najsmieszniejsza była reakcja moich synów, najpierw gapili sie z
zianteresowaniem, a potem zaordynowali zejscie z ramion rodziców, wyciagneli
własny sprzet - plastikowe miecze, drewniane tarcze i plastikowe hełmy i
zaczeli sie sami naparzac ignorujac kompletnie bitwe, czym wzbudzili aplauz
najblizej stojacych widzów.

Oczywisicie po bitwie mozna wejsć w tłumy rycerzy robic sobie zdjęcia, machać
mieczami etc. no i odwiedzac otwwarta czesc wioski rycerskiej. To smakowite.

Co mnie zadziwiło. Duze ilosci Białorusinów. Rowniez wsród widzów. co wiecej,
widziałem, dwie flagi niepodległej Białorusi powiewające nad głowami widzów.
Rycerstwo białoruski działajace w "armi wielkiego Ksiestwa Litewskiego" było
tez uzbrojone adekwatnie. Zamiast zbroi płytowych jak u "Polaków" i
Krzyzaków, przeszywanice łaczone z kolczugami oraz te charkaterystyczne
spiczaste hełmy - szłomy. Czuli wyraźna dumę, z tej cześci historii, ktora
jest i nasza historią ))))))))))

z Litwinów widziałem tylko zołnierzy w litewskich mundurach, poza polem bitwy
oczywiscie.
Obserwuj wątek
    • panzerviii Re: Inscenizacja bitwy pod Grunwaldem relacja 25.07.07, 10:39
      ach i kompletnie zdębiałem jak wracając do samochodu szosą usłyszalem jak z
      samochodu z nalepka BY grzmi muzyka - myslalem z poczatku ze to jakis umc umc -
      bialoruskie discopolo a to bylo "Rasom nas bohato".
      • zarat.hustra Re: Inscenizacja bitwy pod Grunwaldem relacja 25.07.07, 11:36
        masz szczescie ze misza zapowiedzial sie ze nie bedzie juz odwiedzac tego forum,
        bo pewno znowu przeczytalbys ze to wszystko za pieniadze CIA
        • zarat.hustra A'propos CIA 25.07.07, 11:40
          Przypomniala mi sie taka wypowiedz z "Dziennika Telewizyjnego" za czasow
          Jaruzelskiego w latach 80-tych, gdy relacjonujac jakis proces sadowy przecziwko
          szpiegowi w LWP, spiker mowil "wroga dzialalnosc finansowaly CIA i CIO".

Tyle tylko ze CIO, to amerykanska organizacja zwiazkow zawodowych :)))
          • marek_boa Re: A'propos CIA 25.07.07, 19:35
            Zarat znaczy się Jesteś tak Naiwny,że Wierzysz ,że CIO nie było w pewien sposób
            współfinansowane przez CIA jeśli chodzi o Polskę?
            -Pozdrawiam!
            • zarat.hustra Re: A'propos CIA 25.07.07, 20:20
              Nie jestem tak naiwny, aby wierzyc ze amerykanski zwiazek zawodowy mial cos
              wspolnego ze szpiegostwem w polskim wojsku...

SiAjEj - SiAjOu... ladnie brzmi, prawda? Groznie, dla ciemnej masy w PRL-u, dla
              ktorej wiekszosc amerykanskich skrutow nic nie nzaczy, bo zna jedynie 2 CIA i
              FBI. Mogliby rowniez posluzyc sie skrotem DEA, bylo by jeszcze bardziej
              tajmniczo....
              • marek_boa Re: A'propos CIA 25.07.07, 20:30
                Matre dios! Jakim znowu szpiegostwem w Polskim Wojsku? CIO na "delikatną"
                sugestię CIA pomagało finansować "Solidarność" ,która doprowadziła do zmiany
                ustroju w Polsce! Comprende?!:)
                -Pozdrawiam!
                • zarat.hustra Re: A'propos CIA 26.07.07, 01:31
                  marek_boa napisał:

> Matre dios! Jakim znowu szpiegostwem w Polskim Wojsku? CIO na "delikatną"
                  > sugestię CIA pomagało finansować "Solidarność" ,która doprowadziła do zmiany
                  > ustroju w Polsce! Comprende?!:)
                  > -Pozdrawiam!

Wtedy chodzilo wlasnie o sprawe szpiegowska w LWP, a nie o zadna Solidarnosc.
                  Comprende?
                  • billy.the.kid Re: A'propos CIA 26.07.07, 08:57
                    jak miło ze sprawiedliwe cia-finansując solidaruchów -nie chciało upiec drugiej
                    pieczeni przy jednym ogniu.

a kikrlandy z tego afl-cio też nic innego nie robili tylko swoimi dularkami
                    walczyli o wolność i demokracje w dalekiej polszcze.
                    • zarat.hustra Re: A'propos CIA 26.07.07, 09:02
                      A ktos tu twierdzi, ze nie bylo sprawy szpiegowskiej? Ktos sugeruje ze CIA nie
                      szpiegowala LWP?
              • odyn06 Re: A'propos CIA 26.07.07, 09:56
                W okresie zimnej wojny CIO była wielokrotnie przykrywką dla CIA, szczególnie w
                Europie Wschodniej i Centralnej.
                • zarat.hustra Re: A'propos CIA 26.07.07, 10:00
                  odyn06 napisał:

> W okresie zimnej wojny CIO była wielokrotnie przykrywką dla CIA, szczególnie w
                  > Europie Wschodniej i Centralnej.

A jakie CIO miala kontakty w Polsce, w okresie zimnej wojny - zwlaszcza w LWP? Z
                  OPZZ?
                  • odyn06 Re: A'propos CIA 26.07.07, 10:06
                    Zarat z szacunkiem - nie bądź naiwny. Chyba nie wyobrażasz sobie, że do
                    Brukseli albo Gdańska przyjedżdża facet z ambasady USA, przywozi walizkę baksów
                    i prosi o pokwitowanie na kwicie CIA? O instytucjach przykrycia słyszałes? W
                    amerykańskich książkach na temat fenomenu Solidarności jest na ten temat co
                    nieco. O wpływie CIO na LWP nie pisałem, bo nie mam na ten temat pojęcia. Pzdr.
                    • zarat.hustra Re: A'propos CIA 26.07.07, 10:19
                      odyn06 napisał:

> Zarat z szacunkiem - nie bądź naiwny. Chyba nie wyobrażasz sobie, że do
                      > Brukseli albo Gdańska przyjedżdża facet z ambasady USA, przywozi walizkę baksów
                      >
                      > i prosi o pokwitowanie na kwicie CIA? O instytucjach przykrycia słyszałes? W
                      > amerykańskich książkach na temat fenomenu Solidarności jest na ten temat co
                      > nieco. O wpływie CIO na LWP nie pisałem, bo nie mam na ten temat pojęcia. Pzdr.

Ty tez nie czytales dokladnie? Sprawa dotyczyla szpiegostwa w wojsku i w tym
                      kontekscie rzadowa telewizja mowila o CIA i CIO. Poza tym to byla druga polowa
                      lat 80-tych, gdy Solidarnosc byla zdelegalizowana, wiec nawet CIO nie mogla
                      sluzyc za przykrywke dostarczania pieniedzy dla bratniego, nielegalnego zwiazku
                      zawodowego.

A z innej beczki, Amerykanie dostarczali pieniadze polskiemu podziemiu. To zadna
                      tajemnica - osobiscie takie polecenie wydal CIA Regan. Tyle tylko, ze nawet w
                      czasach legalnej Solidarnosci, nigdy nie odbywalo sie to oficjalnie, pod jakimis
                      przykrywkami. Pieniadze dostarczane byly do Polski poczta dyplomatyczna i
                      dostaczane "pod stolem". Wyobrazasz sobie co by sie dzialo, gdyby Solidarnosc,
                      czy inny KOR oficjalnie bral jakiekolwiek pieniadze od imperialistow z Waszyngtonu?
                      • marek_boa Re: A'propos CIA 26.07.07, 19:25
                        Zarat pod jakim "stołem"?:)Pieniądze dostarczane były "legalnie" właśnie za
                        pośrednictwem Central Związkowych czy to Amerykańskich czy Włoskich!
                        -Pozdrawiam!
                        • billy.the.kid Re: A'propos CIA 26.07.07, 22:28
                          i raczej nigdzie nie jest powiedziane ze działacze afl-cio nie byli kadrowymi
                          pracownikami cia. a raczej na pewno byli. a uż w polsce w onych casach
                          [przedstanowojennych]-hulaj dusza piekła nie ma. byli nietykalni.
                          • billy.the.kid Re: A'propos CIA 26.07.07, 22:29
                            cała polska stanęła by w powodowanych słusznym oburzeniem strajkach,za
                            czepianie sie naszych związkowych przyjaciół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka