Dodaj do ulubionych

Atakuja naszych.

07.08.07, 19:45
Cos nasi zolnierze maja czarna serie.
Z piatku na sobote w Afganistanie ostrzelano patrol polsko -
amerykanski.Rosomak mimo ze bez dodatkowego opancerzenia spisal sie
dobrze (choc z drugiej strony strzelano z broni lekkiej).
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80532,4364592.html
Dzis ostrzelano nasza baze w Szaran (bez start) rakietami 107mm. I
tu moje pytanie - co to mogly byc za rakiety, jakiego typu?
www.wiadomosci24.pl/artykul/polska_baza_szaran_ostrzelana_nie_ma_zadnych_strat_37093.html
Także dzis zaatakowano Polakow w Iraku (jedyna ofiara "smiertelna"
na szczescie byl HMMWV).
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4372183.htm
Przy tej okazji w Faktach (jak w kilku innych mediach wczesniej)
jako rozwiazanie bolaczki braku odpowiednich pojazdow w naszy wojsku
przedstawiono Tura (zycze mu jak najlepiej). Swoja droga ostatnio
Onet tez dal zdjecia Tura, natomiast opis byl tylko polaczonymi w
zdania informacjami z linka ktory tu kiedys ktos podal, tak ze sie
nie napracowali. Pozdro
Obserwuj wątek
    • axx611 Re: Atakuja naszych. 07.08.07, 22:01
      Wlasciwie to dobra wiadomosc dla przeciwnikow tej wyprawy kierowanej
      przez polska soldateske. Zeby soldateska przerwala ta robote to rzad
      musi chciec to zrobic. Zatem im wiecej naszych chlopcow tam
      zostanie ...tym lepiej dla sprawy. Sovieciarze takze mowili
      spoleczenstwu ze to dla "jego dobra", to internacjonalistyczny
      obowiazek i 15 tysiecy nie wrocilo. Zatem to dobre ostrzezenie.
      • browiec1 Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 03:28
        Wiem axx611ze Ty masz "netypowe" poglady na wiekszosc spraw ale
        przekonywanie wladz co do bledow w ich decyzjach za pomoca trupow
        naszych zolnierzy jest juz po prostu chore. Ale tak czy inaczej
        dalej mam pytanie: co to za rakiety 107mm?? Pozdro.
        • marek_boa Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 05:27
          Niekierowane pociski rakietowe 107mm to wyrób Made By China o ile
          dobrze pamiętam! Wywodzą się a bodaj od ...Radzieckiego działa
          bezodrzutowego B-11 o tym samym kalibrze,przekonstruowanego na
          Chińską wersję lżejszej odmiany BM-21 Grad!:)
          -Pozdrawiam!
          • odyn06 Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 07:46
            Markowi dodając. 107 mm niekierowane pociski rakietowe produkuje do
            dzisiaj Korea Północna i są one w ich ofercie eksportowej. W
            podrecznikach dla terrorystów w Iraku wystrzeliwuje się je z rury
            kanalizacyjnej, a właściwy kąt podniesienia uzyskuje się za pomocą
            trójnogu ze śrubą. Dużo takich pocisków posiada Hezbollach z Iranu.
            Trochę je przerabiają.
            PS. Wypowiedziami Axx się nie przejmuj. To takie polskojęzyczne
            bydlę z USA z psychosomatycznymi dewiacjami na tle religijnym. On,
            podobnie jak jeszcze kilku osobników na naszym forum mysli, że tym
            Polsce będzie lepiej, jeżeli Polakom będzie gorzej.Pzdr
            • marek_boa Re: Atakuja naszych. 11.08.07, 17:13
              Odyn pierwszymi "typowymi"pociskami dla partyzantów był
              skonstruowany w ZSRR dla Vietcongu w 1965 roku jednorurowy "Grad-
              P"(Partizan)! Sęk w tym ,że do tej pory niewiele wiadomo na ten
              temat!:)Garść danych:
              > Wyrzutnia - 9P132
              > długość lufy - ok.2 m
              > masa wyrzutni - 35kg
              > kaliber - 122mm
              > pocisk - 9M22M o zmniejszonej masie -46kg
              > zasięg - 11 km
              - Później powstała inna przenośna wyrzutnia 9K510,przeznaczona do
              wystrzeliwania pocisków oświetlających 9M42 "Iluminacja"(masa
              pocisku 27 kg,zasięg od 1 do 5 km) lub pocisków zadymiających 9M43!
              -Pozdrawiam!
          • speedy13 Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 11:07
            Hej

marek_boa napisał:

> Niekierowane pociski rakietowe 107mm to wyrób Made By China o ile
            > dobrze pamiętam! Wywodzą się a bodaj od ...Radzieckiego działa
            > bezodrzutowego B-11

Zobacz sobie ten link:
            www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/type-63-r.htm
            I powiedz uczciwie co to ma wspólnego z rosyjskim działem
            bezodrzutowym B-11.

Jako ciekawostkę dodam że te rakiety prócz Chin i Korei robi od
            niedawna turecki MKEK defense.blogcu.com/1416328/
            • odyn06 Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 15:31
              Mam pytanie. Czy podobne rakiety nie stanowiły jednostki ognia starych wyrzutni
              BM-13?
              • browiec1 Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 16:23
                Dzieki za pomoc. Ale nadal mam pare watpliwosci.
                1.Po kiego grzyba Turcy produkuja ten "cud" techniki? Chyba tylko na
                eksport.
                2.Jak chlopcy w turbanach z tego celuja? Tylko przy pomocy tego
                podnoszenia za pomoca sruby? Rozumiem ze baza duza ale jakos to
                trzeba chyba wycelowac, bo "na oko" to chlop w szpitalu umarl. W
                koncu to nie mozdzierz.
                3.Swoja droga to tego chinskiego grada juz widzialem pare razy ale
                nie skojarzylem ze tak zaawansowana born od skosnookich brac moze
                byc w rekach terrorystow.Jak ona mogla sie tam dostac???:)))))
                4.I jeszcze pytanko do Marka Boa: mam gdzies w domu taka stara
                ksiazeczke (chyba lata 70) o historii polskiej broni i w dziale
                poswieconym LWP byla wlasnie pokazana ciagniona (np. za GAZem)
                wyrzutnia rakietowa. Mialo to chyba 20 rur. To to samo?
                I na koniec ogolna dygresja - to jest g...no a nie pocisk, to ma
                chyba wielkosc PPK. Nie dziwie sie ze trudno tym jakies szkody
                wyrzadzic. Zreszta to dobrze:) A i axx sie nie przejmuje, tylko
                stwierdzilem fakty. Pozdro
                • speedy13 Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 20:22
                  Hej

browiec1 napisał:
                  > 1.Po kiego grzyba Turcy produkuja ten "cud" techniki? Chyba tylko
                  na
                  > eksport.

Jak sądzę im też się może przydać - dla różnych lekkich oddziałów,
                  górskich, desantowych i takich tam...

> 2.Jak chlopcy w turbanach z tego celuja? Tylko przy pomocy tego
                  > podnoszenia za pomoca sruby? Rozumiem ze baza duza ale jakos to
                  > trzeba chyba wycelowac, bo "na oko" to chlop w szpitalu umarl. W
                  > koncu to nie mozdzierz.

Niekierowaną rakietą artyleryjską i tak nie da się trafić w nic
                  mniejszego niż bo ja wiem, małe miasteczko. Rozrzut jest rzędu kilku
                  % donośności. Normalnie kompensuje się to, wystrzeliwując salwę z
                  kilku czy więcej wieloprowadnicowych wyrzutni i zasypując masą
                  rakiet całą okolicę. A w przypadku tych pojedynczych wyrzutni, dla
                  partyzantów, dywersantów itp... no to cóż... jeśli celem jest
                  powiedzmy baza wojskowa zajmująca obszar jednego czy kilku km2 to z
                  pewnością uda się w cel trafić.

> 3.Swoja droga to tego chinskiego grada juz widzialem pare razy ale
                  > nie skojarzylem ze tak zaawansowana born od skosnookich brac moze
                  > byc w rekach terrorystow.Jak ona mogla sie tam dostac???:)))))

He he he...

> 4.I jeszcze pytanko do Marka Boa: mam gdzies w domu taka stara
                  > ksiazeczke (chyba lata 70) o historii polskiej broni i w dziale
                  > poswieconym LWP byla wlasnie pokazana ciagniona (np. za GAZem)
                  > wyrzutnia rakietowa. Mialo to chyba 20 rur. To to samo?

Nie, nie - to rosyjska wyrzutnia RPU-14 (16-prowadnicowa). Strzelała
                  trochę większymi rakietami M-14 (140 mm) z 8 kg głowicą, o
                  donośności 9,8 km. Nie jestem pewien czy w Polsce jej używano. U nas
                  stosowano podobną holowaną wyrzutnię WP-8z, polskiej konstrukcji, na
                  te same rakiety ale mniejszą i lżejszą, bo z 8 tylko prowadnicami.

> I na koniec ogolna dygresja - to jest g...no a nie pocisk, to ma
                  > chyba wielkosc PPK. Nie dziwie sie ze trudno tym jakies szkody
                  > wyrzadzic. Zreszta to dobrze:)

No bo mówię, rakiety artyleryjskie nie służą do tego by je tak po
                  jednej strzelać - skonstruowano je z myślą o zmasowanym ostrzale
                  setkami pocisków. Jakby ci nagle spadło naokoło 320 takich rakiet w
                  ciągu kilkunastu sekund to z pewnością byś się zdziwił :)
                  • marek_boa Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 21:20
                    Można jeszcze dodać Speedy ,że tak jak Radziecka RPU-14 jak i Polska
                    WP-8z stosowana była jako wsparcie artyleryjskie jednostek
                    powietrzno desantowych!
                    -Pozdrawiam!
                  • browiec1 Re: Atakuja naszych. 09.08.07, 00:05
                    Co do Turkow, to nie przecze ze taka bron w jednostkach lekkich moze
                    byc bardzo przydatna ale ten kaliber? Po drugie wiem do czego sluzy
                    i jak dziala artyleryjska wyrzytnia rakietowa:)) I wlasnie dlatego
                    ze widze roznice w salwie z Grada a pykaniem pojedynczymi rakietkami
                    pytalem o celowanie. Np. jak okreslic zasieg? Zas co do wielkosci
                    tych rakiet mialem na mysli to ze na pierwszy rzut oka widac ze te
                    rakiety wygladaja jakos mizernie przy rakietach do Grada. Tak ze
                    dziekuje Panowie za pomoc. A i chodzilo mi wlasnie o WP-8 tylko
                    przegialem z iloscia rur:) Polska mania wielkosci:)) Jeszcze raz
                    dzieki i pozdrawiam.
              • marek_boa Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 21:18
                Odyn stare BM-13 miały pociski kal.82mm lub 132mm i były to pociski
                stabilizowane brzechwowo(stabilizatory STAŁE!) a sama wyrzutnia była
                szynowa! W wyrzutniach rurowych ZAZWYCZAJ albo pocisk stabilizowany
                jest obrotowo albo poprzez ROZKŁADANE stabilizatory po opuszczeniu
                rury!
                -Pozdrawiam!
              • speedy13 Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 21:49
                Hej

odyn06 napisał:

> Mam pytanie. Czy podobne rakiety nie stanowiły jednostki ognia
                starych wyrzutni
                > BM-13?

Nie bardzo. Rakiety M-13 miały stabilizację brzechwową, a nie
                obrotową jak ta rakieta 107 mm.
                • marek_boa Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 22:45
                  Speedy jest jeszcze możliwość stabilizacji brzechwowo-obrotowej tak
                  jak np. w Radzieckich pociskach S-5/S-8/S-13 gdzie obót pocisku
                  uzyskuje się poprzez skos na przedniej części krawędzi statecznika!
                  -Pozdrawiam!
                  • speedy13 Re: Atakuja naszych. 09.08.07, 11:03
                    Hej

marek_boa napisał:

> Speedy jest jeszcze możliwość stabilizacji brzechwowo-obrotowej
                    tak
                    > jak np. w Radzieckich pociskach S-5/S-8/S-13 gdzie obót pocisku
                    > uzyskuje się poprzez skos na przedniej części krawędzi statecznika!

Ale sorry, to już jest takie dzielenie włosa na czworo. Teoretycznie
                    masz rację, tylko że w ogóle zdecydowana większość pocisków i rakiet
                    stabilizowanych brzechwami ma taki pomocniczy obrót - np. pociski
                    podkalibrowe do armat czołgowych. Chodzi o to by zminimalizować
                    takie niebezpieczeństwo że jakieś przypadkowe uszkodzenie, np.
                    deformacja jednego ze stateczników albo złe wyważenie konstrukcji
                    spowoduje nieprzewidzianą zmianę toru pocisku. Więc właściwie to
                    prawie zawsze byśmy musieli mówić o stabilizacji brzechwowo-
                    obrotowej...
                    Faktycznie były takie pociski M-13-UK o kombinowanej stabilizacji.
                    Do normalnego silnika od M-13 (a więc z normalnymi statecznikami)
                    dodano 4 niewielkie dysze w przedniej części (tuż za głowicą
                    rakiety) w postaci wygiętych rurek, skierowane w bok. Nadawały one
                    rakiecie tę pomocniczą rotację, co poprawiło celność kosztem pewnego
                    spadku donośności. Bodajże któraś z tych cięższych rakiet (M-30? M-
                    31?) też miała wersję z takim silnikiem.
                    Rosjanie od samego początku swoich prac jeszcze w latach 1920-tych
                    eksperymentowali także z rakietami o stabilizacji obrotowej, już
                    takiej prawdziwej (brak stateczników, silnik z kilkoma dyszami
                    ustawionymi pod kątem i nadającymi obrót). I powracali do tego
                    tematu wielokrotnie. Ale jakoś zdecydowali się na te brzechwowe,
                    chyba właśnie ze względu na donośność. Przy okazji skoro już
                    weszliśmy na to zagadnienie, mała uwaga do tłumaczenia z
                    rosyjskiego. Otóż tak się nieszczęśliwie stało, że Rosjanie w
                    tamtych czasach określali rakiety stabilizowane obrotowo
                    jako "turboreaktiwnyje" (Turboreaktiwnyj Snariad - TRS). A obecnie
                    to słowo oznacza po prostu "turboodrzutowy". I niestety znalazłem
                    już niegdyś na jakiejś stronie int. tekst, że Rosjanie przed wojną
                    eksperymentowali z turboodrzutowymi rakietami artyleryjskimi.
                    • odyn06 Ober-Grad 09.08.07, 11:56
                      Ja, (na szczęście dla artylerii) nie jestem artylerzystą, ale trochę
                      na ten temat czytam. W jednożródłowej informacji po niemiecku
                      wyczytałem,że w okresie "bytności" w Afganistanie Armia Radziecka
                      testowała artyleryjski niekierowany zestaw rakietowy kalibru ponad
                      203,2mm. Macie cos na ten temat?
                      PS. W okresie pobytu w Iraku widziałem "zapomnianą" przez Amerykanów
                      na pustyni jednostę ognia do MLRS. W piachu leżało elegancko
                      zespolonych osiem rakiet wyprodukowanych w Dallas. Mam gdzies numery
                      tego zestawu. Czy to kogoś interesuje?
                      • speedy13 Re: Ober-Grad 09.08.07, 13:50
                        Hej

odyn06 napisał:

> wyczytałem,że w okresie "bytności" w Afganistanie Armia Radziecka
                        > testowała artyleryjski niekierowany zestaw rakietowy kalibru ponad
                        > 203,2mm. Macie cos na ten temat?

Rosjanie mają dwa takie zestawy w tej chwili. BM-27 Uragan to 16-
                        prowadnicowa wyrzutnia rakiet kal.220 mm. Pod względem osiągów
                        przypomina amerykański MLRS, rakieta o masie ok. 280 kg z głowicą 90-
                        100 kg ma donośność 35 km. Druga, większa machina to BM-30 Smiercz
                        (12 rakiet 300 mm) - rakieta o masie 800 kg (240 kg głowica) ma
                        donośność 70 km.

> PS. W okresie pobytu w Iraku widziałem "zapomnianą" przez
                        Amerykanów
                        > na pustyni jednostę ognia do MLRS. W piachu leżało elegancko
                        > zespolonych osiem rakiet wyprodukowanych w Dallas. Mam gdzies
                        numery
                        > tego zestawu. Czy to kogoś interesuje?

Hmm no wiesz, do Iraku się nie wybieram więc mnie nie bardzo... :)
                        (BTW MLRS ma te pakiety po 6 rakiet, nie 8).
                      • marek_boa Re: Ober-Grad 09.08.07, 20:30
                        E...na tym forum chyba nie ma "złomiarzy"?:)
                        - Kilka "wybranych" wyrzutni npr o kalibrze powyżej 200 mm +rok
                        wprowadzenia:
                        - BMD-20 - 200mm(1954r)
                        - BM-24T - 240mm(1955r)
                        - 2P5 "Korszun" - 270mm(1957r)
                        - 9P140 "Uragan" - 220mm(1976r)
                        - 9A52 "Smiercz" - 300mm(1987r)
                        -Pozdrawiam!
                        • odyn06 Re: Ober-Grad 10.08.07, 07:49
                          Dziekuje za informacje,a resztę poszukam w necie. Swoją drogą, to
                          taki pocisk ze Smercza po wybuchu ładnie "kosi stokrotki"...:-))
                          • marek_boa Re: Ober-Grad 11.08.07, 15:45
                            W dodatku na dość sporym polu!:) Salwa jednej wyrzutni pokrywa od
                            400 tysięcy metrów kwadratowych do 672 tysięcy metrów kwadratowych
                            powierzchni! Kilka typów pocisków 300mm używanych w systemie
                            9K58 "Smiercz"!:
                            > 9M55F - penetrująco-burzący z głowicą 9N150 - 92,5 kg mat.wyb. i
                            skorupa z gotowymi odłamkami dwu frakcji
                            > 9M55K - odłamkowo-burząca z głowicą kasetową 9N139 - 72 podpociski
                            9N235 o wadze 1,81kg każdy
                            > 9M55K1 - przeciwpancerny z głowicą 9N152 zawierającą 5(15-
                            kilogramowych) samonaprowadzających się pocisków pepanc Motiw-3M
                            działających na zasadzie odwrotnego efektu kumulacyjnego z
                            formowanym wybuchowo rdzeniem o wadze 1 kg
                            > 9M55K4 - minowania narzutowego zawierający 25 min
                            przeciwpancernych PTM-3M
                            > ? - minowania narzutowego z minami przeciwpiechotnymi
                            > ? - przeciwpancerny z subamunicją niekierowaną w ilości 646
                            kumulacyjnych podpocisków o masie 0,24kg
                            > ? - specjalny - do zadymiania i zakłócania pracy laserowych
                            podświetlaczy celów
                            > ? - z ładunkiem paliwowo-powietrznym
                            > ? - z głowicą penetrującą o masie 280kg
                            > ? - z bezpilotowym aparatem rozpoznawczym R-90
                            - I to NA RAZIE tyli!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • odyn06 Re: Ober-Grad 11.08.07, 18:55
                              To już wiem, dlaczego system Smiersz kupili Kuwejtczycy.
                              • marek_boa Re: Ober-Grad 11.08.07, 19:07
                                Po za tym jeszcze Zjednoczone Emiraty Arabskie i Indie!
                                -Pozdrawiam!
                      • o333 Re: Ober-Grad 14.08.07, 18:03
                        eee jak by co to znajdę . Wiem że w 87 albo 88 roku w Afganie testowano
                        TOS 1 "Buratino" opowiadał o tym dowódca oddziału SpN . Zaraz poszukam
                    • marek_boa Re: Atakuja naszych. 09.08.07, 20:17
                      Fakt oczywisty - dyskusji nie budiet!:)
                      -Pozdrawiam!
                      • browiec1 Re: Atakuja naszych. 12.08.07, 00:25
                        A takie pytanko mam, jak obecnie, na rok 2007 wyglada sprawa ilosci
                        tego typu systemow (glownie chodzi o Smiercz) w uzbrojeniu
                        Federacjii Rosyjskiej? To jest normalne wyposazenie czy tez
                        jednostki w to uzbrojoje sa takimi swego rodzaju "rodzynkami"?
                        pozdro.
                        • marek_boa Re: Atakuja naszych. 12.08.07, 08:33
                          W tym wypadku jeśli chodzi o informacje na ten temat to nie jest
                          za "różowo"! System 9K58 Smiercz wszedł na uzbrojenie JESZCZE ZSRR
                          bo w 1989 roku! Do produkcji przyjęto nie wyrzutnię 9A52 tylko lekko
                          zmodernizowaną 9A52-1! Według nie których źródeł ogółem
                          wyprodukowano PONOĆ około 400 sztuk! Rozkład wygląda następująco:
                          > Rosja - około 180-200 sztuk
                          > Ukraina - 94 sztuki
                          > Kuwejt - 27 sztuk
                          > Algieria - 18 sztuk
                          > Indie - 12 sztuk + opcja na 24 sztuki
                          > ZEA - 6 sztuk
                          -zakupem były jeszcze zainteresowane Chiny?!
                          - Zestawy "Smiercz" są na uzbrojeniu brygad artylerii odwodu
                          naczelnego dowódctwa na szczeblu frontu w Rosji!PONOĆ zmodernizowane
                          wyrzutnie produkowane są nadal tak jak przez cały czas następuje
                          modernizacja pocisków do nich,w celu zwiększenia zasięgu i jeszcze
                          większej różnorodności pocisków!
                          -Pozdrawiam!
                          • marek_boa Re: Atakuja naszych. 12.08.07, 11:02
                            Tak jako ciekawostka a pro po systemu 9K58 Smiercz to struktura
                            pierwotna brygady nawet jak na warunki Radzieckie była "deczko"
                            rozbudowana!:)W pierwotnej wersji brygada to "tylko"...200
                            pojazdów!!!:)
                            - od 54 do 72 wyrzutni 9A52-1(pojazd MAZ-543M)
                            - od 54 do 72 pojazdów transportowo-załadowczych 9T234A(pojazd MAZ-
                            543A)
                            >system dowidzenia 1K123 Wiwarij:
                            - 1 pojazd dowódcy brygady 9S914(pojazd KamAZ-4310 z furgonem K-
                            4310+jedno lub dwu osiowa przyczepa)
                            - 1 pojazd sztabu brygady 9S915(pojazd KamAZ-4310 z furgonem K-
                            4310+ jedno lub dwu osiowa przyczepa)
                            - 4 wozy dowodzenia dywizjonów 9S916(pojazd KamAZ-4310 z furgonem K-
                            4310+ jedno lub dwu osiowa przyczepa)
                            - do 24 wozów dowodzenia bateriami 9S917(pojazd KamAZ-4310 z
                            furgonem K-4310+ jedno lub dwu osiowa przyczepa)
                            - pojazd z urządzeniem nadawczo-odbiorczym łącza satelitarnego R-442
                            (pojazd na bazie BTR-80)
                            - 1 pojazd łączności radioliniowej R-415 (pojazd ?)
                            - 1 pojazd łączności radioliniowej R-425 (pojazd ?)
                            - 1 pojazd łączności troposferycznej R-423(pojazd ?)
                            - 12 pojazdów batalionowego węzła łaczności (pojazd ?)
                            - 12 pojazdów systemu meteorologicznego 1B44(RPMK-1)Ułybka lub MRK-
                            1 Szkwał (pojazd Urał-375D)
                            - 12 pojazdów systemu topodowiązania 1T12-2M (pojazd GAZ-66)
                            - 12 pojazdów remontowych PM-2-70MTO-W(pojazd ?)
                            - 12 pojazdów rozpoznawczych(najprawdopodobnie pojazd PRP-4M)
                            -dodatkowo w brygadzie są dodatkowe środki lączności,pojazdy
                            warsztatowe,dźwigi,trenażery...
                            -Pozdrawiam!
                            • odyn06 Re: Atakuja naszych. 12.08.07, 16:41
                              A wiesz Marku, że z ilości środków bojowych to mi wychodzi nie brygada, ale
                              frontowa dywizja artylerii rakietowej. Mogli ją brygadami/pułkami/ dywizjonami (
                              niedorzeczne skreślić ) przydzielać konkretnym armiom na głównym kierunku, albo
                              samodzielnie działać na korzyść armii pierwszego rzutu.
                              Z mojej wiedzy wynika, że jedna taka salwa Smiersza kosi stokrotki w
                              teoretycznym kwadracie ok. 800x800m. Nie chciałbym tam być:-))
            • marek_boa Re: Atakuja naszych. 08.08.07, 21:12
              Speedy wspólny ma...kaliber! Chińczycy wyrzutnie npr zaczęli
              opracowywać w latach 60-tych(własne!) ,właśnie na podstawie broni i
              uzbrojenia wcześniej dostarczonego z ZSRR! Tak dokładnie to nie jest
              107mm tylko 106,7mm!:) B-11 zostało opracowane w początkach lat 50-
              tych i na uzbrojeniu ZSRR znalazło się w 1954 roku! O ile mnie
              pamięć nie myli to do Chin z ZSRR WOGÓLE nie dostarczano rurowych
              wyrzutni npr przed pojawieniem się BM-21 Grad!Nie twierdzę ,że Type-
              63 to zchińszczona B-11 tylko "motywacja" Chińczyków do opracowania
              na tym kalibrze swoich własnych wyrzutni npr!
              -Pozdrawiam!
              • axx611 Re: Atakuja naszych. 09.08.07, 00:42
                Z nabyciem broni roznej masci nie ma zadnego problemu w tym rejonie
                swiata. Najlepiej bron sprzedaja sami amerykanie podobnie jak
                niemcy w Warszawie powiedzmy. I tak I tak "The Washington Post" z
                dn.08-06-07 donosi w "Weapons Given by U.S. May Be Used Against
                U.S.Troops" w domysle czytaj przeciwko naszym chlopcom dla dobra
                sprawy.I tak nie moga sie doliczyc tylko 110 tysiecy AK-47,80 tys
                pistoletow,samych kamizelek tylko 135 tysiecy czy 115 tysiecy
                chelmow. Po prostu sprzedano to na lewo besposrednio tym
                rebeliantom.Polacy zapewnie tez sprzedaja co moga idac sladem
                swoich sovieckich przewodnikow z Afganistanu. Oczywista jest rzecza
                ze to nie zadna komusza Korea uzbraja to towarzystwo ale po prostu
                sasiad Iran czy sami skorumpowani do szpiku kosci amerykanie czy
                rowniez polacy w tym pomagaja jak moga. Zatem nie ma co zalowac
                soldatesek. Zarowno polskiej jak i amerykanskiej ktora jest o niebo
                lepsza bo spelnia misje cywilizacyjna w odroznieniu od polskiej
                ktora tylko moze podlizac pana swego.
                • browiec1 Re: Atakuja naszych. 09.08.07, 01:20
                  Nie no, musze przyznac ze sie marnujesz. Ten fragment: "Zatem nie ma
                  co zalowac soldatesek. Zarowno polskiej jak i amerykanskiej ktora
                  jest o niebo lepsza bo spelnia misje cywilizacyjna w odroznieniu od
                  polskiej ktora tylko moze podlizac pana swego" brzmi co najmniej
                  jak nowy List do Efezjan ze o Koryntianach nie wspomne:) Musiales
                  konczyc seminarium duchowne, nie ma bata:)))) Pozdro.
                  • wujcio44 Re: Atakuja naszych. 09.08.07, 12:57
                    browiec1 napisał:

Musiales
                    > konczyc seminarium duchowne, nie ma bata:)))) Pozdro.

Wiele na to wskazuje. Nawet jeśli nie skończyć, to przynajmniej przez jakiś czas
                    studiować.
                    • azyata Seminarium? 14.08.07, 15:18
                      Jak Dżugaszwili?

pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka