24.05.11, 13:27
Jak się zwracać do pracownika naukowego z tytułem dr hab.? Chciałam napisać mail do promotorki i nie wiem, czy zwrócić się Pani Profesor czy Pani Doktor? Na uczelni wszyscy operują Pani dr, ale wydaje mi się że prof. byłoby grzeczniejsze. Proszę o zdanie.
Obserwuj wątek
    • majaa Re: ważne 24.05.11, 13:41
      Na mojej uczelni (UW) w stosunku do takich osób przyjęty jest zwrot: Pani Profesor / Panie Profesorze.
    • aqua48 Re: ważne 24.05.11, 13:42
      Doktor habilitowany nie ma tytułu profesora, może jedynie pracować na stanowisku profesora, ale jeśli na uczelni wszyscy mówią per Pani doktor, to spokojnie możesz się też tak zwracać. Natomiast jeśli chcesz ją specjalnie uhonorować możesz od biedy napisać Pani Profesor, obrazić się nie obrazi, ale może zwrócić Ci uwagę.
      • nm.buba011 Re: ważne 24.05.11, 22:57
        aqua48 napisała:

> Doktor habilitowany nie ma tytułu profesora, może jedynie pracować na stanowisk
        > u profesora,

- jak by miał, to nie byłoby dylematu.

> ale jeśli na uczelni wszyscy mówią per Pani doktor, to spokojnie m
        > ożesz się też tak zwracać.

- za ignorantami się nie podąża, a zasad s-v... nie głosujemy. Może być profesorem, nic nie stoi na przeszkodzie.

> Natomiast jeśli chcesz ją specjalnie uhonorować może
        > sz od biedy napisać Pani Profesor, obrazić się nie obrazi, ale może zwrócić Ci
        > uwagę.

- nie zwróci uwagi. To przyjęta forma grzecznościowa. Stosujemy zawyżanie, podobnie jak zwracając się do podporucznika, podpułkownika czy vice-dyrektora.

- wyjątkiem, może być przełożony, z atrybucjami do awansowania.
        Mówiąc, na polu bitwy - gratuluję poruczniku (do podporucznika), to mogłoby być odebrane, jako najbardziej zaszczytny awans, ze względu na miejsce.
    • niebo.nad.berlinem Re: ważne 24.05.11, 21:01
      Dr hab. to nie profesor, ale zwyczajowo się tak mówi - pani profesor, panie profesorze.
      Trzeba też pamiętać, że między dr a dr hab. jest na feudalnej uczelnianej drabince przepaść niemal niczym Wielki Kanion. Zwracanie się "Pani doktor" do dr hab. jest z tego względu rzadko spotykane.
      Napisz "Pani Profesor", na pewno nie zwróci Ci uwagi. No i wcale się nie zdziwismile
      • an.i.ka Szanowna Pani? 25.05.11, 15:19
        Ja zawsze pisałam "Szanowna Pani". Czy to błąd?
        • niebo.nad.berlinem Re: Szanowna Pani? 25.05.11, 17:14
          Pewnie, że nie smile
      • najlepszygeorge Re: ważne 26.05.11, 16:05
        Bzdury wypisujecie. Zwyczaj zwracania się do innych (nawet nauczycieli w liceach!) "Panie prof." jest jakimś polskim dziwactwem powodującym tylko zamieszanie.

A to takie proste: do dr. zwracamy się (i to tylko w sytuacjach formalnych, no chyba, że ten doktor jest z tych zakompleksionych ąę, co to lubi poczuć się wyróżniony) panie dr., a do prof. "Panie prof.".
        • aqua48 Re: ważne 26.05.11, 16:42
          Najlepszy, poniekąd masz rację tylko z dr habem jest rzeczywiście lekki problem po zlikwidowaniu docentów. Jeśli jest normalnym człowiekiem to zwrot pani/e doktorze będzie całkowicie na miejscu (jak pisze założycielka wątku tak się do osoby o którą chodzi wszyscy na uczelni zwracają). Jeśli nie, lub jeśli jest w zwyczaju na danej uczelni mówić do takich osób per pani/e prof, mimo, że formalnie takiego tytułu nie mają to lepiej się zwracać zgodnie z tym czego dana osoba oczekuje. Jak pisałam wyżej, w razie minięcia się z oczekiwaniami od biedy można się narazić na poprawkę.
          A zwyczaj w liceach wziął się z czasów kiedy były dla nauczycieli licealnych specjalne egzaminy (!) na stanowisko profesora szkoły średniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka