Dodaj do ulubionych

Nastepca CH-53 i Chinooka?

22.01.09, 03:33
www.altair.com.pl/start-2401
Jak widac wbrew opiniom niektorych Kolegow(tak Matrek,tak,o Ciebie
chodzi:)),nie wszyscy robia wszystko sami a kooperacja to klucz do
sukcesu.I nawet najwieksi nie porywaja sie z motyka na Slonce,co
proponuje sie naszym firmom:))
Obserwuj wątek
    • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 22.01.09, 09:27
      W sumie potencjał modernizacyjny CH-47 jeszcze się nie wyczerpał. No i jest
      silna konkurencja na rynku w postaci Mi-26, który jest sprawdzony a i w nim da
      się jeszcze wiele poprawić.

Śmigłowce - jako konstrukcje - są długowieczne.
      • browiec1 Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 22.01.09, 13:22
        To samo mozna by niby powiedziec o F-16 a jednak buduje sie F-
        35.Postep Panie,postep:) Poza tym pewnie Europa chcialaby miec jakis
        przynajmniej w czesci "swoj" smiglowiec tej wiekosci,a i Amerykanie
        na wspolpracy moga skorzystac.
        • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 22.01.09, 15:18
          Akurat F-35 nie jest najlepszym przykładem :)
          • browiec1 Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 22.01.09, 15:50
            Chodzilo mi o zalozenie jedynie a nie o sprawnosc wykoniania:))
            • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 22.01.09, 15:54
              Wiesz, w przeciwieństwie do samolotu bojowego, latająca ciężarówka nie musi być
              szczególnie wyrafinowana. W sumie zobacz sam. Chinooki latają już 40 lat. Wiem,
              że różnica między CH-47A i CH-47F jest ogromna, ale "bryła" ta sama.
              • browiec1 Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 22.01.09, 16:05
                Ale nic takiego w sumie jak CH-47 i CH-53 w Europie nie masz.I to
                Europa glownie pili do tego projektu(nauczona widac doswiadczneiem z
                A400 gdzie zobaczyli ze taki projekt to deczko za duzo dla samej
                Europy).A Amerykanie tez moga na tym skorzystac,bo zanim taki
                projekt bedzie w pelni dojrzaly chwila minie,a nadejdzie moze akurat
                w momencie zmiany pokoleniowej smiglowcow w USA.I rozwiazan
                technicznych moze tez troche przy tym powstac.Poza tym taki
                smiglowiec to nie musi byc tylko latajaca ciezarowka,wojska
                specjalne tez moga na nich skorzystac.
                A wracajac do Twojego wczesniejszego postu: jak chodzi o niezbyt
                trafne przyklady to ten z Mi-26 byl raczej nie tego:) Bo misje
                wojskowe to nie to smo co dostarczanie towarow,czy misje ONZ.
                • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 23.01.09, 10:00
                  ?????
                  A Wielka Brytania? A Holandia? A Włochy?
                  CH-53 jeszcze latają w Niemczech.

> A wracajac do Twojego wczesniejszego postu: jak chodzi o niezbyt
                  > trafne przyklady to ten z Mi-26 byl raczej nie tego:) Bo misje
                  > wojskowe to nie to smo co dostarczanie towarow,czy misje ONZ.

Czyżby? Więc jaką funkcję pełnią CH-47D i nowe CH-47F?
                  • marek_boa Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 23.01.09, 10:10
                    Ano taką samą co Mi-6 wcześniej a Mi-26 obecnie! Ino ,że tych misji Ch-47 aby
                    wyrobić normę Mi-26 potrzeba dużo więcej! Co dziwić specjalnie nie powinno skoro
                    udźwig Mi-26 jest na bidę 2 razy większy od Ch-47! Możliwości też - wziąć na
                    pokład jednorazowo 150 osób raczej nie potrafi żaden inny śmigłowiec!
                    -Pozdrawiam!
                    • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 23.01.09, 10:42
                      No właśnie.
                      Pytanie....już nie związane z tematem. Czy to mądre pakować całą kompanie do
                      jednego śmigłowca?
                      • marek_boa Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 23.01.09, 13:38
                        To nie jest standard Grogreg! Standardem jest 80 osób na pokładzie! W warunkach
                        ewakuacyjnych możliwość zabrania 90 procent więcej nie do przecenienia!
                        -Pozdrawiam!
                        • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 27.01.09, 13:22
                          Myślisz, że tych 140 żołnierzy Rosjanie zapakowali do Mi-26 na specjalną okazję?
                          www.rmf.fm/fakty/?next=1&ptr=0&id=42982
                          Wykrzyknik też nie jest standardem!!!!!! :)
                          • marek_boa Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 27.01.09, 13:26
                            No skoro ewakuowali tych ludzi to raczej standardem to nie było?!
                            -Pozdrawiam!
                            • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 27.01.09, 15:30
                              A gdzie tu mowa o ewakuacji?
                  • browiec1 Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 23.01.09, 14:04
                    Nie zrozumiales mnie i w jednym i w drugim przypadku.
                    Chodzilo mi o to ze Europejczycy nie maja wlasnej maszyny
                    odpowiadajacej udzwigiem wlasnie CH-53 cz CH-47.I jak sam wymieniles
                    mykaja na maszynach produkcji amerykanskiej.
                    W sprawie nr 2 - chodzilo mi o to ze tak Mi-26 jak i Ruslany moze
                    wykorzytywac ONZ w misjach,czy NATO w jakims ogolnym
                    zaopatrzeniu,ale nie sadzisz chyga ze w dzialaniach bojowych beda
                    Amerykanie latac Mi-26? A poza tym czesc CH-47 jak i czesc CH-53
                    jest wykorzystywana przez rozne jednostki specjalne i ratownicze.
                    • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 27.01.09, 13:30
                      Tak. Są produkcji amerykańskiej i są na wyposażeniu europejskich armii. Co
                      więcej są modernizowane, np brytyjskie, co nie wskazuje na szukanie następcy.

"w drugiej sprawie" Amerykanie będą latać dalej na CH-47.
                      Co do Mi-26.... dlaczego NATO nie miałoby go używać zgodnie z przeznaczeniem? A
                      do zadań bojowych jest przeznaczona zupełnie inna klasa śmigłowców w których
                      CH-47 jest najcięższym.
                      • browiec1 Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 27.01.09, 14:39
                        Ale budowa nowego smiglowca tez nie potrwa 2 lata,co pokazuje rozne wspolne
                        programy zbrojeniowe. Cos do tej pory musi lata,a i dostawy pozniej tez troche
                        czasu zajma.Wiec 10 lat to minimum.
                        beda latac na Ch-47 ale tez nie do konca swiata i jeden dzien dluzej,wprowadzaja
                        nowo wyprodukowane maszyny ale tez nie w stosunku 1:1.Stare czyms trzeba bedzie
                        zastapic.
                        Ano z tego samego powodu nie beda uzywac z jakiego Ruslany sa uzywane jedynie
                        jako cywilne ciezarowki i nie moga operowac w strefie dzialan wojennych.
                        • grogreg Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 27.01.09, 15:28
                          >Ch-47 ale tez nie do konca swiata i jeden dzien dluzej

Patrząc na dotychczasową karierę CH-47 śmiem w to wątpić :)

> Ano z tego samego powodu nie beda uzywac z jakiego Ruslany sa uzywane jedynie
                          > jako cywilne ciezarowki i nie moga operowac w strefie dzialan wojennych.

Jak żaden inny samolot transportowy.
                          • browiec1 Re: Nastepca CH-53 i Chinooka? 27.01.09, 15:40
                            Owszem to dobry smiglowiec,nawet bardzo dobry,ale jednak konstrukcja
                            projektowana od nowa na pewno bedzie miala lepsze osiagi niz
                            modernizowana stara maszyna.Chyba ze bedzie jak z A400:)
    • browiec1 Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 03:17
      www.altair.com.pl/start-2414
      Jak tak dalej pojdzie trzeba bedzie sie przeprosic z Amerykanami i
      grzecznie poprosic o C-17 i wziac je z pocalowaniem raczki.A wtedy
      okaze sie ze w Europie znowu najwiecej oleju w glowie mili
      Brytyjczycy.
      • bmc3i Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 09:11
        browiec1 napisał:

> www.altair.com.pl/start-2414
        > Jak tak dalej pojdzie trzeba bedzie sie przeprosic z Amerykanami i
        > grzecznie poprosic o C-17 i wziac je z pocalowaniem raczki.A wtedy
        > okaze sie ze w Europie znowu najwiecej oleju w glowie mili
        > Brytyjczycy.

E tam. Pojawi sie cossak i zaleje cie po chamsku pytaniami.
        • grogreg Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 13:31
          Są jeszcze Rusłany :)
          • browiec1 Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 14:39
            Ba,to i Mirja jest:)
            • o333 Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 14:46
              w tym roku będzie nawet druga , tak mówią w Antonowie
              • browiec1 Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 15:07
                Tak,wiem,nawet z Markiem Boa o tym ostatnio rozmawialismy:)
              • cossack Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 21:31
                o333 napisał:

> w tym roku będzie nawet druga , tak mówią w Antonowie
                Wątpię. Już w 2007 Antonow informował, że drugi An-225 będzie gotowy w 2008.
                Jedyne znane mi zdjęcie drugiego An-225:
                www.airliners.net/photo/Antonov-An-225-Mriya/0699985/L/
                • marek_boa Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 21:41
                  Cossack to zdjęcie ma już ładnych parę lat! Najprawdopodobnie wykonano je kole
                  roku 1995 lub 1996!:)
                  -Pozdrawiam!
                  P.S. No i ta zbieżność!:) W kodzie NATO "Mrija" to "Cossack"!:)
                  • cossack Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 21:55
                    marek_boa napisał:

> Cossack to zdjęcie ma już ładnych parę lat! Najprawdopodobnie wykonano je kole
                    > roku 1995 lub 1996!:)To zdjęcie jest datowane na 2004 rok.
                    > P.S. No i ta zbieżność!:) W kodzie NATO "Mrija" to "Cossack"!:)
                    Zupełnie niezamierzone ;)
                  • cossack Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 21:55
                    marek_boa napisał:

> Cossack to zdjęcie ma już ładnych parę lat! Najprawdopodobnie wykonano je kole
                    > roku 1995 lub 1996!:)
                    Zdjęcie jest datowane na 2004.
                    • marek_boa Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 22:05
                      Trochę dziwne bo ja je oglądałem w programie na Discovery dotyczącym właśnie
                      "Mriji" i jego pierwszych lotów "przed snem zimowym" a później po remoncie!
                      Program był zrobiony kole roku 1999-2000!
                      -Pozdrawiam!
                      • marek_boa Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 22:10
                        Z drugiej strony program budowy drugiego egzemplarza An-225 po roku 2004 ruszył
                        dość ostro do przodu! Forsa z lotów komercyjnych "pierwszego" jest a
                        zapotrzebowanie na drugi tym bardziej! W końcu innego odpowiednika na świecie
                        nie ma!
                        -Pozdrawiam!
                        • cossack Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 22:16
                          marek_boa napisał:

> Z drugiej strony program budowy drugiego egzemplarza An-225 po roku 2004 ruszy
                          > ł
                          > dość ostro do przodu! Forsa z lotów komercyjnych "pierwszego" jest a
                          > zapotrzebowanie na drugi tym bardziej! W końcu innego odpowiednika na świecie
                          > nie ma!
                          > -Pozdrawiam!
                          W 2007 roku Antonow ogłosił, że zapotrzebowanie na tę maszynę wynosi 6 sztuk.
                          • marek_boa Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 22:24
                            Cossack chcieć a móc to dwie różne sprawy! Tak samo dokończyć istniejący kadłub
                            z mnóstwem części zamiennych zalegających w magazynach a zacząć produkcję od
                            podstaw czyli z niczego to jednak inne koszty! Moim zdaniem pomimo "szumnych"
                            zapowiedzi powstanie jeszcze tylko jeden taki samolot!
                            -Pozdrawiam!
                            • cossack Re: Powrot na amerykanskie lono? 27.01.09, 22:28
                              marek_boa napisał:
                              > Moim zdaniem pomimo "szumnych"
                              > zapowiedzi powstanie jeszcze tylko jeden taki samolot!
                              > -Pozdrawiam!
                              Jeżeli powstanie. Mam wątpliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka