ignorant11 29.06.09, 22:15 Sława! www.rp.pl/artykul/5,326864_Firmy_zarobia_na_niszczeniu_starych_rakiet.html Sowieciarze zapłacza sie... :)) juz czekam na lamenty jorlów, tornsonów, boów... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odyn06 Re: likwidacja złomu postsoswieckiego:))) 30.06.09, 07:56 A ty ignor byłeś "we wojsku"? Chyba jednak nie, bo gdybyś był to by ci kapral przez nogi wytłumaczył, że każdy sprzęt wojskowy od onucki do rakiety ma tzw. resursy, czyli po ludzku mówiąc zużywa się "moralnie". Nowy czołg po 30 latach stania w ocieplonym garażu nadaje się na złom. Te zapasy o których mówi pan Pilucik, to pozostałość zimnej wojny. Podobne zapasy są niszczone w państwach b. UW i "starego" NATO. Niszczenie starego uzbrojenia i amunicji oraz utylizacja środków niebojowych to bardzo droga zabawa. W dobie kryzysu mało kogo na to stac, ale niebezpieczne jest samo przechowywanie 50-letnich utleniaczy czy zmurszałych min przeciwpiechotnych, pamiętających czasy Stalina. Nasze problemy, to mały miki - jak mówią na Brooklynie. O wiele większy ból głowy mają na Ukrainie, a o Rosji nie wspomnę. PS. Na jakie lamenty czekasz, skoro sprawa jest prosta jak j...nie cepem? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: likwidacja złomu postsoswieckiego:))) 30.06.09, 08:28 Widze ze sie chemicy ode mnie zalapali na jakis kontrakt. Nie wiedzialem tez ze jeszcze zostaly rakiety do Lun i Toczek(bo do Wolchowa to ise spodziewalem ze jeszcze tego jest troche).O tym "Próby sprzedaży amunicji i dopuszczania do interesu firm nastawionych na odzyskiwanie metali kolorowych i surowców wtórnych nie załatwiły sprawy." byl kiedysartykul w NTW zeszczegolowym opisem jak to sierobi i specjalnej "stacji"przewoznej do utylizacji amunicji.Nie wiem tylko czy to bylo to "Specjalną profesjonalną linię technologiczną do tego celu zbudowały sporym nakładem kosztów, w ramach offsetu Lockheeda, Zakłady Metalowe ze Skarżyska." czy jeszcze cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: likwidacja złomu postsoswieckiego:))) 30.06.09, 08:37 Na Łuny i Toczki kupcy bę się znaleźli, ale to tak, jakby dać małpie brzytwę. Izrael miałby do nas pretensje:-)) Lepiej zniszczyć. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: likwidacja złomu postsoswieckiego:))) 30.06.09, 08:45 No wlasnie myslalem ze juz dawno rozlozono je na metale kolorowe,szczegolnie Toczki. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: likwidacja złomu postsoswieckiego:))) 30.06.09, 08:46 Toczki, to stosunkowo "młode" rakietki. Mają jakieś 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: likwidacja złomu postsoswieckiego:))) 30.06.09, 08:52 No wlasnie o tym pisze,przeciez byly duze naciski zebysmy je skasowali,wycofano je chciwle temuy awlasnie najgrozniejsza czesc -pociski jeszcze istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 odyn:))) 30.06.09, 12:48 odyn06 napisał: > A ty ignor byłeś "we wojsku"? Chyba jednak nie, bo gdybyś był to by ci kapral > przez nogi wytłumaczył, że każdy sprzęt wojskowy od onucki do rakiety ma tzw. > resursy, czyli po ludzku mówiąc zużywa się "moralnie". > Nowy czołg po 30 latach stania w ocieplonym garażu nadaje się na złom. > Te zapasy o których mówi pan Pilucik, to pozostałość zimnej wojny. Podobne > zapasy są niszczone w państwach b. UW i "starego" NATO. > Niszczenie starego uzbrojenia i amunicji oraz utylizacja środków niebojowych to > bardzo droga zabawa. W dobie kryzysu mało kogo na to stac, ale niebezpieczne > jest samo przechowywanie 50-letnich utleniaczy czy zmurszałych min > przeciwpiechotnych, pamiętających czasy Stalina. > Nasze problemy, to mały miki - jak mówią na Brooklynie. O wiele większy ból > głowy mają na Ukrainie, a o Rosji nie wspomnę. Ale ja to wiem! :)) Powiem Ci nawet wiecej ze nie opłaca sie magazynowac nawet dobrych produktów, stad w normalnym swiecie kapitalistycznym masz ciagłe wyprzedaze... A stosunki w prlu były zgoła inne, bo do Polski Niepodległej dozyły jeszcze setki T-34... > PS. Na jakie lamenty czekasz, skoro sprawa jest prosta jak j...nie cepem? Poczekaj na jorlów, tornsonów, boów... :)) jebie sie nie cepem ale ch...em prosze Pana Oficyjera! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: odyn:))) 30.06.09, 13:53 > Powiem Ci nawet wiecej ze nie opłaca sie magazynowac nawet dobrych > produktów, stad w normalnym swiecie kapitalistycznym masz ciagłe > wyprzedaze... To USA nie jest normalnym krajem, bo tam wciąż magazynują setki samolotów, czołgów czy dziesiątki okrętów wycofanych z uzbrojenia.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyn:))) 30.06.09, 14:00 A Gwardia Narodowa chroni przed wyprzedażą setki Herculesów i tysiące M-60.:-)) Czy on nie jest rozkoszny? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: odyn:))) 01.07.09, 14:37 odyn06 napisał: > A Gwardia Narodowa chroni przed wyprzedażą setki Herculesów i tysiące M-60.:-)) > > Czy on nie jest rozkoszny? Sława! Czyz odyn nie jest rozkoszny??? pewnie zaraz poda przykład "rezerwy strategicznej " na pustyni Mojave... :)) A tu takie cos znalazłem: Jezeli chodzi o USA to najwieksze zlomowiska znajduja sie w: - Davis Monthan AFB w Arizonie - Okolo 5 tysiecy samolotow (glownie wojskowych) - Mojave w Kaliforni - Okolo 100 samolotow - Marana w Arizonie - Okolo 100 samoloto - Roswell w New Mexico - Okolo 100 samolotow - Victorville w Kaliforni - Okolo 100 samolotow - Goodyear w Arizonie - Okolo 60 samolotow -Tucson w Arizonie - Okolo 50 samolotow - Kingman w Arizonie - Okolo 30 samolotow - Maxton w Polnocnej Karolnie - Okolo 30 samolotow - Willow Run w Michigan - Okolo 30 samolotow - Greenwood w Mississipi - Okolo 20 samolotow - Las Vegas - Mieli okolo 20 samolotow. Wszystkie przerobione na puszki - Kinston w Polnocnej Karolinie - Okolo 15 samolotow - Hagerstown w Maryland - Okolo 15 samolotow - Mobile w Alabamie - Okolo 15 samolotow - Amarillo w Texasie - Mieli okolo 15 samolotow ale niestety wszystkie zostaly przerobione na puszki. To sa nawieksze cmentarzyska samolotow w USA. Z wyzej wymienionych lotnisk nie bylem tylko na Mojave i w Victorville. Zdjecia z kilku w/wymienionych lotnisk mozna zobaczyc na mojej stronie www.flyiad.net lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/13-lotnictwo_cywilne/54-forum_prostych_pytan_fpp_lotnictwo_cywilne/10758- cmentarze_samolotow.html Co za raj dla usafobów. :)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyn:))) 01.07.09, 15:29 Ja nie pisałem o złomowiskach, bo to forum militaria, a nie forum recyklig. Zapodaję link, cobyś przeczytał. Oprócz tego Gwardia Narodowa odpowiada, za rezerwę sprzętową za którą odpowiadają poszczególne stany. To nie ma nic wspólnego ze złomowaniem. To uzbrojenie wycofane np z b. 5. i 7. Korpusu Armijnego w Europie, nie wcielone do Gwardii, ale utrzymujące resursy eksploatacyjne. Tego trochę jest. pl.wikipedia.org/wiki/Gwardia_Narodowa_Stan%C3%B3w_Zjednoczonych Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: odyn:))) 01.07.09, 19:54 odyn06 napisał: > Ja nie pisałem o złomowiskach, bo to forum militaria, a nie forum recyklig. > Zapodaję link, cobyś przeczytał. Oprócz tego Gwardia Narodowa odpowiada, za > rezerwę sprzętową za którą odpowiadają poszczególne stany. To nie ma nic > wspólnego ze złomowaniem. To uzbrojenie wycofane np z b. 5. i 7. Korpusu > Armijnego w Europie, nie wcielone do Gwardii, ale utrzymujące resursy > eksploatacyjne. Tego trochę jest. > > pl.wikipedia.org/wiki/Gwardia_Narodowa_Stan%C3%B3w_Zjednoczonych Sława! No ale to sa jednostki pomocnicze czyli milicja z definicji gorzej uzbrojonna. ale jednak maja prawie 500szt F 16 C/D wiec całkiem wpołczesnych samolotów, które beda nadal przez kolejne 20 lat minimum uzywane równiez przez regularne siły zbrojne. A o recyklingu wspominałem z usmiechem przywołuja posty mednrków co twierdzii,że USa powinny nam je podarowac zamiast za "ciezka kase" sprzedawac F16 c/D Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyn:))) 01.07.09, 22:17 > > > No ale to sa jednostki pomocnicze czyli milicja z definicji gorzej > uzbrojonna. Toż przecież tłumaczę. To jest ochotnicze wojsko stanowe, trwale osadzone w amerykańskich realiach. > Gwardia odpowiada za uzbrojenie "pod kokonami" tj uzbrojenie posiadające odpowiednią kategorię zdolności bojowej, ale wycofane z jednostek pierwszorzutowych. W Iraku latają prawie wyłącznie Herculesy z Gwardii. "Mój" pilot nazywał się Żelazko. Był z Gwardii stanu Michigan:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: odyn:))) 02.07.09, 01:01 odyn06 napisał: > > > > > > No ale to sa jednostki pomocnicze czyli milicja z definicji gorzej > > uzbrojonna. > > Toż przecież tłumaczę. To jest ochotnicze wojsko stanowe, trwale osadzone w > amerykańskich realiach. > > > Gwardia odpowiada za uzbrojenie "pod kokonami" tj uzbrojenie posiadające > odpowiednią kategorię zdolności bojowej, ale wycofane z jednostek > pierwszorzutowych. > W Iraku latają prawie wyłącznie Herculesy z Gwardii. "Mój" pilot nazywał się > Żelazko. Był z Gwardii stanu Michigan:-)) Sława! Łokiej! Ale zauwaz,ze gwardia ma sprzet tylko "nieco" starszy niz 1 szy rzut... Ale nie chomiki złomu od producenta z drugiego konca swiata. PO prostu nieopłaca sie utrzymywac zbyt wielu typów z powodow włąsnie ekonomicznych. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyn:))) 02.07.09, 14:12 Może to zabrzmi strasznie, ale unifikacji sprzętu bojowego NATO uczyło się od...uwaga.. Układu Warszawskiego:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: odyn:))) 02.07.09, 09:37 Przy Roswell powinno byc 100 spodkow:P Swoja droga ciekawe jak ten kolo tam wlazl. A co do Mojave ziemianarozdrozu.pl/artykul/321/wojsko-zajelo-sie-zielona-energia Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: odyn:))) 02.07.09, 12:02 browiec1 napisał: > Przy Roswell powinno byc 100 spodkow:P Swoja droga ciekawe jak ten kolo tam wla > zl. Dobre:)) > A co do Mojave > ziemianarozdrozu.pl/artykul/321/wojsko-zajelo-sie-zielona-energia To jednak nie ekologia, ale szukanie bezpiecznych i AUTONOMICZNYCH zródeł energii... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 browiec 02.07.09, 12:13 browiec1 napisał: > Przy Roswell powinno byc 100 spodkow:P Swoja droga ciekawe jak ten kolo tam wla > zl. > A co do Mojave > ziemianarozdrozu.pl/artykul/321/wojsko-zajelo-sie-zielona-energia Sława! To jest przyklad do nasladowania: dbałosci o srodowisko, oszczedzania pieniedzy podatnika... Armia nie musi byc wrzodem na dupie Narodu jak w barbarzyńskich krajach, ale przeciwnie elementem postepu modernizacji, przykładem.. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś