Dodaj do ulubionych

Swiatowy DZIEN ROMOW

08.04.02, 17:14
Dzis obchodzony jest Swiatowy Dzien Romow.
Z tej okazji pragne zlozyc serdeczne POZDROWIENIA dla wszystkich ROMOW
oraz zyczyc samych RADOSCI -jak i powodzenia w zyciu osobistym.

pozdrawiam bardzo serdecznie
radca
Obserwuj wątek
    • radca Re: Swiatowy DZIEN ROMOW 08.04.02, 22:41
      Pamietam jeszcze bardzo dawne czasy.Bylismy malymi dziecmi,oczom naszym ukazal
      sie wspanialy widok.Otoz do naszego miasteczka zajechal caly TABOR CYGANSKI.
      Przepiekne malowane wozy oraz przesliczne konie.Wozy byly kolorowe,mialy rozne
      ciekawe ozdoby.Piekne cyganki,kolorowo ubrane.Bardzo wiele malych dzieci -
      radosnych.Nasza uwage rowniez przykulo WIELKIE POSZANOWANIE ludzi starszych.
      Starsze Panie Cyganki oraz strasi SENIORZY cyganscy.To wielkie POSZANOWANIE
      zauwazylismy my-male dzieci.Najwieksza FRAJDA bylo dla nas wypatrywanie
      KROLA - bylismy tym ZAFASCYNOWANI.Pamietam jak nastepnie wyjechali na druga
      strone WISLY i na ogromnej lace - rozbili swoj OBOZ.Wielkie kolo obozowe,
      ognisko.Spiewy,muzyka i tance -tylko konie pasly sie wokolo w radosnych
      nastrojach.To bylo WIELKIE ,WIELKIE SWIETO.

ech... mozna by pisac o tym w nieskonczonosc.

" Pozostal tylko siwy kurz -tylko koni,tylko koni,tylko koni dzisiaj zal "

pozdrawiam serdecznie
      radca
    • Gość: gość Re: Swiatowy DZIEN ROMOW IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 11:55
      Radco , z zamieszczonych na forum wypowiedzi odnoszę wrażenie ,że jesteś chyba
      tutaj (tzn. w Forum GW ) na etacie ponieważ zabierasz głos w każdej
      sprawie.Poza tym zauważyłem że szczególnym upodobaniem cenisz sobie
      Romów.Osobiście nic przeciwko temu co wyżej napisałem nie mam. Twoja sprawa.Mam
      natomiast pomysł dla Ciebie - załóż stowarzyszenie Polsko-Romskie.
      Cześć.Pozdrawiam.
      • radca Re: Swiatowy DZIEN ROMOW 10.04.02, 18:09
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Radco , z zamieszczonych na forum wypowiedzi odnoszę wrażenie ,że jesteś chyba
        > tutaj (tzn. w Forum GW ) na etacie ponieważ zabierasz głos w każdej
        > sprawie.Poza tym zauważyłem że szczególnym upodobaniem cenisz sobie
        > Romów.Osobiście nic przeciwko temu co wyżej napisałem nie mam. Twoja sprawa.Mam
        >
        > natomiast pomysł dla Ciebie - załóż stowarzyszenie Polsko-Romskie.
        > Cześć.Pozdrawiam.

Gosciu drogi,otoz nie jestem na etacie Forum GW :))) Przyznaje sie jednak,ze
        jestem tutaj codziennym gosciem -z drobnymi wyjatkami.Nie zarabiam rowniez w ten
        sposob,czynie to tylko z wlasnej woli.W kazdej sprawie nie zabieram glosu-oj nie
        przeceniaj mnie Gosc :)

Czy cenie Romow ? Otoz... trudno mi jest tak jednoznacznie i natychmiast
        odpowiedziec na takie pytanie np.
        " czy cenie Niemcow " ?
        "czy cenie Amerykanow" ?
        "czy cenie Rumunow " ?
        " czy cenie Polakow " ?

To sa moim zdaniem pytania trudne- na ktore nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
        W swoim zyciu ( juz nie mlodym) spotkalem bardzo wiele osob roznych narodowosci.
        Byly okresy na emigracji,ze wstyd mi bylo za ludzi z Polski.Ile ja sie
        nasluchalem -co wyczyniaja Polacy i jacy sa ? Wtedy rodzil sie zal i pytanie;
        "dlaczego ? -przeciez nie wszyscy Polacy sa zlodziejami samochodow i alkoholikami"
        "przeciez nie wszyscy Polacy okradaja sklepy ".Lecz byly grupy POlakow na
        emigracji-ktore "budowaly taki obraz POLAKA".

Pracowalem i nadal pracuje z ludzmi roznych narodowosci.MIeszkam rowniez i
        mieszkalem wsrod roznych narodow.Doskonale wiem co znaczy-ocena czlowieka wedlug
        jego urodzenia.Urodzil sie np. Rumunem-to jest " taki a taki ".
        " jest amerykaninem -ooo to nalezy kolo niego nadskakiwac ".

Nigdy nie traktuje kogos wedlug tego -skad pochodzi ? Rowniez nie " oceniam
        kogos zaocznie " -za pochodzenie.

oj... duzo by na ten temat pisac.

pozdrawiam serdecznie

radca

:)))))
        • Gość: gość Re: Swiatowy DZIEN ROMOW IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 12:27
          Radco drogi ! Dziękuję za ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi. Twoja opinia
          zawarta w twojej wypowiedzi jest dla mnie satysfakcjonująca. Podzielam twoje
          stanowisko na temat ludzi różnych narodowości. Podobnie jak ty oceniam innych
          na podstawie ich postępowania , skutków ich działania. Dziękuję.
      • Gość: sz Re: Swiatowy DZIEN ROMOW IP: *.atr.bydgoszcz.pl 15.04.02, 14:20
        Poza tym zauważyłem że szczególnym upodobaniem cenisz sobie
        > Romów.

ja też cenię

Chodzilem do podstwówki z nimi.
        Moja matka byla tam nauczycielką.
        Bywalo ze jej kolezanki nauczycielki, w ktorych klasach byly dzieci "cygańskie" -
        romskie sprawialy klopot - wowczas taka pani nauczycielka szla do domu rozmawiać
        ze ojcem (he he pasek na gołą dupę ;-)
        Troszke sie nasluchalem jak żyją i jacy są.....

i już

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka