zofia7 11.03.05, 00:04 Czy ten lek przepisuje dermatolog czy endokrynolog???????? jest to lek starydowy to wiem,wiem tez ze przydatny w walcez lysieniem u kobiet. prosze o wiecej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia773 Re: dexametason-pani dr mam pytanie 15.03.05, 21:23 Dexamethason 0,1% Skład 1 ml zawiesiny do oczu zawiera 1 mg deksametazonu. Działanie: Preparat do stosowania miejscowego zawierający syntetyczny glikosteroid. Deksametazon wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe, przeciwalergiczne i przeciwobrzękowe. Powoduje redukcję substancji podstawowej tkanki łącznej, osłabia przebiegające w niej procesy hiperergiczne, proliferacyjne i wysiękowe. Jest także silnym inhibitorem kinin tkankowych, wykazujących aktywność proteolityczną. Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych. Hamuje wytwarzanie płynu wysiękowego w stanach zapalnych przedniego odcinka gałki ocznej oraz po jej urazach. Wskazania Ostre i przewlekłe alergiczne oraz zapalne procesy w obrębie gałki ocznej. Po zabiegach operacyjnych i urazach, w których doszło do przebicia gałki ocznej. Późne następstwa oparzeń termicznych i chemicznych oczu. Działanie niepożądane Bezpośrednio po zakropleniu może wystąpić nienaczne pieczenie, przekrwienie spojówek i łzawienie. Interakcje W skojarzeniu z lekami stosowanymi w jaskrze, lekami porażającymi akomodację, atropiną i innymi lekami rozszerzającymi źrenicę zachodzi zwiększone ryzyko podwyższenia ciśnienia śródgałkowego (nie stosować łącznie). Dawkowanie W ostrych stanach zapalnych: 1-2 krople do worka spojówkowego 4-5 razy na dobę przez 2 dni, następnie 1-2 krople 3-4 razy na dobę przez 4-6 dni. W przewlekłych stanach zapalnych: 1-2 krople 2 razy na dobę przez 3-6 tygodni (maksym. czas leczenia wynosi 6 tygodni). W stanach pourazowych oraz po zabiegach operacyjnych: 1-2 krople 2-4 razy na dobę przez 2-4 tygodnie (rozpoczynając od dnia zabiegu lub następnego dnia po operacji przeciwjaskrowej filtrującej, lub od 8 dnia po zabiegu usunięcia zaćmy, zeza, odwarstwionej siatkówki lub wystąpienia urazu). Uwagi Podczas zakraplania preparatu należy usunąć miękkie soczewki kontaktowe (można je ponownie założyć po 30 min). Podczas długotrwałego leczenia wskazana jest kontrola stanu rogówki (test fluoresceinowy) oraz ciśnienia śródgałkowego; w przypadku wyników odbiegających od normy preparat należy odstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
oksana.zarewicz Re: dexametason-pani dr mam pytanie 12.04.05, 16:45 Witam Każdy lekarz może przypisać ten lek, ponieważ ma on szerokie zastosowanie w medycynie i istnieje w kilku postaciach (płyn, maść, krem, aerozol, zawiesina do oczu). Tak jak i inne leki kortykosterydowe preparaty zawierające dexometazon są stosowane ściśle według wskazań i pod kontrolą lekarza. Prawdą jest, że leki z tej grupy mają pozytywne działania między innymi w leczeniu łysienia u kobiet. Odpowiedni preparat (bierze się pod uwagę siłę działania oraz postać leku) i niezbędny czas kuracji zależą od rozpoznania i zaawansowania choroby, a o tym zawsze powinien zdecydować lekarz prowadzący. Oksana Odpowiedz Link Zgłoś