Dodaj do ulubionych

plan porodu

30.03.12, 15:33
witam

dostałam od mojego lekarza plan porodu - sporo spraw można tam sobie załatwić, potem położne i lekarze się tego podobno bardzo trzymają - oczywiście wszystko z klauzulą "o ile będzie to możliwe/chyba że będzie to konieczne".

Są punkty co do których potrzebuję rady:
1) Wywoływanie porodu: "Chciałabym, jeżeli to tylko możliwe, uniknąć wszelkich środków zmieniających świadomość" - o jakie środki chodzi?

2) Po porodzie: "Proszę pozwolić, aby pępowina samoistnie przestała pulsować zanim się ją przetnie" - jakie są plusy takiego postępowania? Jest w ogóle robic o co szum?

Obserwuj wątek
    • milamala Re: plan porodu 30.03.12, 16:09
      Srodki zmieniajace swiadomosc to niektore narkotyki znieczulajace (dolagran). Ja bym tego unikala jak ognia, bo nei tylko czlowiek zamiast nabrac sil do porodu to je traci, traci zdolnosc myslenia to jeszcze ma ogromny wply na dziecko. Lepsze zzo, albo nic. Moim zdaniem oczywiscie.
      • panna.sarabella Re: plan porodu 30.03.12, 16:23
        dzięki.
        A ta pępowina?
        • aga_mama_zosi Re: plan porodu 30.03.12, 16:38
          Z pępowiną chodzi o to, że gdy się jej nie zaciska zaraz po urodzeniu to dziecko dostaje wówczas większe zapasy żelaza i jest mniejsze ryzyko problemów z krzepnięciem krwi (po to również podaje się dzieciom do 3. miesiąca witaminę K).
          Może ktoś inny bardziej fachowym językiem napisze, ja tyle zapamiętałam waśnie w sprawie pępowiny.

Pozdrawiam,
          Agnieszka
        • ph78 Re: plan porodu 30.03.12, 16:50
          Pępowina jest bardzo ważna - aby nie spieszyć się z odcinaniem jej, dopóki nie przestanie samoistnie tętnić, a nawet do urodzenia łożyska. Chodzi o to, że dopóki tętni, dostarcza wraz z krwią pępowinową z łożyska maluchowi niezbędnych składników odżywczych, głównie chodzi o żelazo, którego potem mało jest w pokarmie matki (bodajże Szwedzi badali ostatnio poziom żelaza u 6msc niemowląt szybko i późno odpępnionych - liczby były szokujące!). Wydaje mi się, że gdzieś czytałam też, że wcześniejsze odpępnianie ma związek z niedotlenieniem - a przynajmniej, że maluchom słabo dotlenionym podczas porodu taki dłuższy kontakt z pępowiną dobrze robi.

Gratuluję lekarza! Dobrze brzmi ten plan, może wkleiłabyś całość?
          • panna.sarabella Re: plan porodu 30.03.12, 17:50
            > Gratuluję lekarza!

tu chodzi o cały szpital, bo ten plan pochodzi z oddziału i rozdają go swoim pacjentkom lekarze pracujący na oddziale, a kobiety które nie miały go wcześniej dostają go po prostu na izbie przyjęć.

Co do wklejenia całości - to jest cała strona A4, przepisywać mi się trochę nie chce ;-) a skanera nie mam... spróbuję znaleźć gdzieś na stronie szpitala, może jest?
            • ph78 Re: plan porodu 30.03.12, 18:57
              Super się takie informacje czyta! Oczywiście, jestem bardzo ciekawa, co to za oświecony szpital :) Może napiszesz - jeśli nie teraz, to po porodzie?

Znalazłam też gotowy plan porodu na stronie Fundacji Rodzić po Ludzku:
              rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html
              Tworzę właśnie kompilację z planem w książce M. F. Mongan, Hypnobirthing.

Pani Kasiu, może tutaj na forum też przydałby się przyszpilony plan/link do wzorów?
              • aga_mama_zosi Re: plan porodu 30.03.12, 21:35
                Wydaje mi się, że podobny plan porodu widziałam na stronie internetowej szpitala na Madalińskiego w Warszawie. Niestety był on dość ubogi, stworzyłam własny na około 3 strony (zmodyfikowałam znaleziony w internecie). Ten na stronie szpitala na pewno był już w czerwcu ubiegłego roku.
              • panna.sarabella Re: plan porodu 30.03.12, 22:58
                to jest szpital w Mikołowie (woj. śląskie).

Oglądałam ten plan porodu z linka który podałaś - ten "nasz" plan jest chyba wzięty z tego, tylko dosyć okrojony, i do każdego punktu dołożone "o ile będzie taka możliwość" lub "jeśli nie będzie przeciwwskazań"
    • katarzynaoles Re: plan porodu 31.03.12, 22:22
      Chodzi o środki narkotyczne czyli w praktyce głównie o Dolargan - lek podawany głównie przeciwbólowo. Działanie Dolarganu jest mocno dyskusyjne, bo wcale nie zawsze działa zgodnie z intencją zlecającego, a dodatkowo może mieć nieprzyjemne skutki uboczne dla mamy (zaburzenia świadomości, równowagi, nudności i wymioty) i dla dziecka (zaburzenia działania ośrodka oddechowego w mózgu oraz zwiększona podatność na uzależnienia w dorosłym życiu) a dla obojga poważne ryzyko zaburzeń pierwszego kontaktu ze wszystkimi tego konsekwencjami fizjologicznymi i psychicznymi. Czyli gra niewarta świeczki.

Z tętnieniem pępowiny chodzi o równie ważne rzeczy - o kilku dziewczyny już wspomniały - i jest to zaopatrzenie dziecka w rezerwy żelaza oraz odpowiednią ilość hemoglobiny. Po drugie dopóki tętni pępowina łożysko na pewno pracuje, więc dziecko dostaje utlenowaną krew i nie musi podjąć oddychania zaraz po urodzeniu. To daje mu czas na wyplucie z buzi resztek wód płodowych i spokojne nabranie powietrza do płuc. Dziecko, któremu nagle zaciska się pępowinę czuje się jak nurek, któremu ktoś przeciął przewód tlenowy - jest zdezorientowane, śmiertelnie przerażone i musi gwałtownie nabrać powietrza co grozi zakrztuszeniem się (dlatego noworodki są odśluzowywane - a to też jest niekorzystne) . Dodatkowo gwałtowne nabranie chłodnego powietrza do płuc i nagłe rozprężanie się pęcherzyków płucnych jest bardzo nieprzyjemne - w ten sposób dziecko dostaje pierwszą informację o świecie, na który przyszło: tu jest niebezpiecznie i trzeba walczyć o przeżycie. Te informacje bardzo mocno wpływają na sposób postrzegania świata przez człowieka a skutkami zniszczonego poczucia bezpieczeństwa często zajmują się później psychologowie. Dla mnie właśnie to, co wiadomo o skutkach wczesnego odpępniania jest jednym z najlepszych przykładów tego jak łatwo nieświadomie zburzyć misterne mechanizmy porodowe.
      Według mnie jest o co powalczyć. Pozdrawiam :)
      • elizabeth81 Re: plan porodu 04.04.12, 13:43
        Witam, mam pytanie odnośnie tego odpępnienia. Czy przy możliwości wystąpienia konfliktu serologicznego ma to jakieś znaczenie, czy robi się to szybko, czy dopiero, gdy przestanie tętnić? Obiło mi się o uszy, że w tym przypadku trzeba zaciskać szybko.
        • katarzynaoles Re: plan porodu 04.04.12, 21:37
          Ma Pani rację, przy niezgodności serologicznej odpępnia się szybciej choć nie jest już tak, że zaciska się pępowinę natychmiast po urodzeniu się dziecka. Pozdrawiam :)
          • elizabeth81 Re: plan porodu 05.04.12, 13:30
            Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    • k2_o Re: plan porodu 13.05.12, 16:50
      Witam,

Jestem studentką V roku położnictwa w Krakowie. W ramach pracy magisterskiej przeprowadzam ankietę na temat poziomu realizacji planu porodu. Powoli zbliża się czas, w którym będę musiała opracować wyniki. Ze zbieraniem ankiet nie jest niestety łatwo, ponieważ plan porodu nie jest w Polsce jeszcze zbyt popularny, dlatego jeśli któraś z Pań sporządzała taki plan i chciałaby mi pomóc w przeprowadzeniu tego badania to wypełnienie poniższej anonimowej ankiety stanowiłoby dla mnie nieocenioną pomoc. Ankieta dostępna jest pod adresem:

docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDN6TnR5dERvSFFtMF9vcXduQy1fZ2c6MQ
      Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Ola
    • k2_o Re: plan porodu 18.05.12, 09:18
      Bardzo dziękuję za wszystkie wypełnione do tej pory ankiety. To dla mnie duża pomoc, ponieważ nie jest łatwo znaleźć osoby które pisały w Polsce plan porodu w ilości potrzebnej do napisania pracy magisterskiej.
      Ankieta jest ciągle aktywna, więc jeśli któraś z Wam miałaby jeszcze chęć ją wypełnić to zapraszam:) Pozdrawiam
      O.
      Adres do ankiety: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?pli=1&formkey=dDN6TnR5dERvSFFtMF9vcXduQy1fZ2c6MQ#gid=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka