Dodaj do ulubionych

kilka pytań

05.04.12, 18:39
Witam,
mam kilka pytań;
1. mam pessar, 31 tydzień, moja szyjka jest miekka, krotka, palec wchodzi - podobno to oznacza ze jest dojrzala do porodu. Dziecko ułożone nisko. Czy w związku z tym faktem poród może być szybki? pierwszy poród trwał 3 godziny, był indukowany
2. położna po porodzie powiedziała że mam dobre warunki - co to może oznaczać?
3. czy jest jakiś sposób na ułożenie się zeby mniej czuć nacisk dziecka, ból miednicy i kości ogonowej?

z gory dziękuję
Obserwuj wątek
    • mola_84 Re: kilka pytań 06.04.12, 08:36
      Ja raczej na twoim miejscu martiwlabym sie tym teraz ze to bardzo wczesna ciaza jeszcze na porod :( i raczej skupialabym sie nad tym aby jak najdluzej ciaze utrzymac, reszta sama przyjdzie a cudownych sposobow na bezbolesny porod nie ma. Widzisz moj pierwszy trwal 12 h w terminie, drugi 9 wywolywany dwoma probami oxy. Jak widac nie ma na to reguly. A dobre ulozenie sama sobie wyszukasz juz w trakcie porodu, kazda z nas jest inna, inna budowa ciala, kazdy porod inny i kazdy mit o tym ze drugi jest szybszy to ja powalam, bo moj czasowo szybszy moze byl ale z oxy, kto wie jaki bylby bez oxy ;) glowa do gory, kazda z nas to przechodzi i nawt 20 czy 30 godzinny da sie wspominac milo.
    • mola_84 Re: kilka pytań 06.04.12, 08:39
      Dodam ci jeszcze ze w drugiej ciazy moja szyjka tez sie skracala, lezalam w 24 tyg. W szpitalu ale ostatecznie wypuscili mnie bez pessara, kazali lezec. Ja robilam wszystko, doslownie, nie lezalam bo czulam sie dobrze i wiedzialam ze nic mi nie jest. Urodzilam w 42 tyg. Tak jak pisalam, porod wywolywany dwukrotnie. Wiec jak widzisz jestem zywym przykladem na to ze kazda z nas jest inna
    • katarzynaoles Re: kilka pytań 10.04.12, 22:59
      ad.1 tak, poród może być bardzo szybki
      ad.2 to może oznaczać, że miednica jest zbudowana tak, że ułatwia poród - na przykład ma dobrze wysklepiony łuk podłonowy
      ad.3 z pupą do góry - niedawno o tym pisałam, proszę poszukać.
      Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka