disco-ball 08.09.15, 11:44 Czytam, ze czesto w 3 fazie podawana jest oksytocyna. Bez jakichs konkretnych wskazan tak sie robi? Z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabina211 Re: Oksytocyna 3 faza - pytanie 08.09.15, 20:54 Miałam podaną oksytocynę, bo za wolno obkurczała mi się macica (jak to określiła położna macica za długo była ciastowata), a w ciąży wykryto mięśniaka (jednego) i od razu dowiedziałam się, że właśnie po porodzie może to być problemem.U mnie pomogła 1 kroplówka, dalej połóg przebiegał bez problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Oksytocyna 3 faza - pytanie 09.09.15, 19:11 Z przyzwyczajenia - tak robiło się na polskich porodówkach przez lata "aktywnie" prowadząc III okres porodu. Teraz rozporządzenie wyraźnie wskazuje, że farmakologicznie działa się w III okresie tylko w razie pojawienbia się wyraźniych wskazań - czyli w praktyce krwawienia. Pozdrzwiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Oksytocyna 3 faza - pytanie 17.09.15, 21:11 O tak, miałam spore krwawienie, chlust konkretny, dostałam oxy i połóg jak miód malina ;) Odpowiedz Link Zgłoś