Dodaj do ulubionych

Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12.04.10, 21:25
Wstyd prosze Państwa

Czy obywatele vzestochowy nie posiadaja w domu FLAG POLSKI??

WSTYD I HANBA!! Jedna flaga na jedym bloku??

Jadąc ulicami mozna na palcah policzyć flai kirem wywieszone...

Czestochowa wstydzi się PATRIOTYZMU???

Jak bylo Euro to wielce ludzie flagi wywieszali po 20 było na blokach teraz jedna??? Samochody oblepione po Czestochowie jezdziły flagami a teraz?? Kilk samochodów z czarnymi tasiemkami... zaledwie 6... w iagu całego dnia..

WSTYD I HAŃBA CZESTOCHOWO!!

Obserwuj wątek
    • karolina4130 Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.10, 21:29
      nie wierzę w to, że co niektórzy nie mają chociażby czarnej wstążki, sznurka.
      Pokażcie, że chociaż rozumiecie powagę sytuacji nawet jeśli... no właśnie. o
      jakim "jeśli" można mówić w obliczu takich wydarzeń?
    • Gość: ''' Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 21:29
      a ty masz takie nudne zycie ze liczysz flagi na blokach i autach??
      współczujemy..poza tym każdy przezywa żałobe na swój sposob, w sercu
      rowniez..nie musi sie to odbywac za pomoca flagi z kirem..
      • rogerrr Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.10, 21:33
        Gość portalu: ''' napisał(a):

> a ty masz takie nudne zycie ze liczysz flagi na blokach i autach??
        > współczujemy..poza tym każdy przezywa żałobe na swój sposob, w sercu
        > rowniez..nie musi sie to odbywac za pomoca flagi z kirem..

nie trzeba nic liczyc samo w oczy wpada .... zreszta to w koncu Częstochowa o czym tu gadać...
      • karolina4130 Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.10, 21:36
        Trzeba rozumieć znaczenie flagi, żałoby i ostatnich wydarzeń żeby mieć potrzebę
        wywieszenia barw narodowych oraz chęć oglądania solidarności współcierpiących
        obywateli.jeżeli śmierć Głowy państwa nas nie łączy chociażby w tak prostym
        geście to co nas połączy?
        • rogerrr Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.10, 21:45
          karolina4130 napisała:

> Trzeba rozumieć znaczenie flagi, żałoby i ostatnich wydarzeń żeby mieć potrzebę
          > wywieszenia barw narodowych oraz chęć oglądania solidarności współcierpiących
          > obywateli.jeżeli śmierć Głowy państwa nas nie łączy chociażby w tak prostym
          > geście to co nas połączy?

Wydaje mi się ze ludzie w Częstochowie do niczego nie przywiazuja wagi ... w innych miastach nawet najmniejszych wyszli na ulice wystawili zdjecie pary PREZYDENCKIEJ swiecili znicze - jednoczyli sie w tych szczegolnych chwilach - u nas nic .... wiekszosc osiedli nie ma nawet przez te wredne spoldzielnie flag powywieszanych - wstydziliby sie ...

Tylko jedno pytanie nasuwa mi sie na mysl dla mieszkancow Częstochowy - Jesli jestes Polakiem, jestes Patryjota to czemu wstydzisz sie wywiesić symbolu narodowego w takim dniu ... a na Euro umiesz...
          • Gość: Zenon Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 109.243.41.* 12.04.10, 22:08
            rogerrr napisał:
            ...
            >
            > Tylko jedno pytanie nasuwa mi sie na mysl dla mieszkancow Częstochowy - Jesli j
            > estes Polakiem, jestes Patryjota to czemu wstydzisz sie wywiesić symbolu narodo
            > wego w takim dniu ... a na Euro umiesz...

Dobrze człowieku, że chociaż ty jesteś prawdziwym "Patryjota"!
            Nie pozdrawiam!!
        • Gość: zzzz Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.alfanet24.pl 12.04.10, 21:46
          Czego Ty wymagasz od ludzi, skoro wiekszosc uwaza flagę za kawałek
          tkaniny. By wywiesic flage trzeba miec poczucie wartości takiego
          symbolu. A u ludzi o to trudno... lepiej iść po piwo i ponarzekać
          jaki to sąsiad glupi i smieszny, że flage wywiesil.
        • Gość: fann Szkoda czasu na Czestochowe..... niestety IP: *.apus-net.pl 12.04.10, 21:52
          człowieku, daj spokój, to w koncu Częstochowa........
          dlaczego zakładasz, że wiedzą jak się zachować podczas żałoby?
          ważniejsze, który market czynny i czy będzie zamknięty......
          w pobliżu mojej posesji mieszka dwóch urzędników INSTYTUCJI
          PUBLICZNYCH - PANSTWOWYCH. flaga ich nie obowiązuje.
          tu Częstochowa a nie Warszawa. - tu inne "STANDARRRRDDDY".
          • Gość: a Re: Szkoda czasu na Czestochowe..... niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 21:59
            co by sie nie stało to Czestochowa zawsze marudzi ,a potem marudzi
            że nic się nie dzieje i zawsze jest poszkodowana.
            Częstochowa to chorzy ludzie!!
          • rogerrr Re: Szkoda czasu na Czestochowe..... niestety 12.04.10, 22:01
            Gość portalu: fann napisał(a):

> człowieku, daj spokój, to w koncu Częstochowa........
            > dlaczego zakładasz, że wiedzą jak się zachować podczas żałoby?
            > ważniejsze, który market czynny i czy będzie zamknięty......
            > w pobliżu mojej posesji mieszka dwóch urzędników INSTYTUCJI
            > PUBLICZNYCH - PANSTWOWYCH. flaga ich nie obowiązuje.
            > tu Częstochowa a nie Warszawa. - tu inne "STANDARRRRDDDY".

FLAGA
            gdyby ktos nie wiedzial

Na fladze barwy narodowe obecne sa w postaci dwóch pasów równej szerokosci, z których górny jest bialy, a dolny czerwony. Sa to barwy pochodne od herbu panstwa. Pas górny oznacza Orla Bialego, pas dolny pole tarczy herbowej. Biel oznaczac miala dobro i czystosc dazen narodu polskiego, czerwien - dostojnosc, majestat i potege wladców polskich. Odtad barwy bialo-czerwone uznane zostaly za barwy narodowe.

• Gość: marhar Re: Szkoda czasu na Czestochowe..... niestety IP: *.strefa.com 13.04.10, 16:02
              TY FACET JESTEŚ CHYBA Z BIAŁEGOSTOKU ???/ WIEC IDŻ TAM GDZIE TWOJE MIEJSCE WON
              Z CZ-WY
              • Gość: do marhar za to ty "marhar" z pewnością jesteś z Cz-wy.... IP: *.apus-net.pl 13.04.10, 16:17
                za to ty "marhar" z pewnością jesteś z Częstochowy......
                wystawiasz "piękną" wizytówkę temu miastu. coż za "intelygencja"
                i "mądrość" z ciebie bije..... nie wchodzę z tobą w spór a wiesz
                dlaczego nie?

"Nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy."
    • karolina4130 Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.10, 21:57
      Co musi się wydarzyć żebyśmy chcieli doceniać swój kraj? Mam 23 lat, optuję za
      PiSem i nieraz za to oberwałam od wielu ludzi. Dziś jest mi przykro bo zginęli
      1) ludzie, 2) tak ważni ludzie, 3) z tak ważnymi zadaniami do wykonania.
      Wyobraźcie sobie co byście czuli gdyby ktoś skrzywdził ludzi wam bliskich? a dla
      mniej wrażliwych - gdyby ktoś zastrzelił kasjerkę która wypłaca wam właśnie
      pensję i nie dokańcza transakcji? Hańba....
    • Gość: maksymilan70 Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.10, 22:00
      kupienie flagi graniczy z cudem - bez urazy ale nikt
      nie ma w domu zapasow
      • Gość: '''' Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 22:07
        tak tak, a ilu to hipokrytów ktorzy wczensiej wysmiewali prezydenta teraz wielce
        powiesiło flagi?? juz chyba lepiej nie wieszac, niz wieszac bo tak
        wypada..smieszni jestescie...
        • Gość: rogerrr Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.04.10, 22:12

sam jestes smieszny - Kazdy Prawdziwy Polak powinien znac wartosc swojego kraju.

Odeszła naprawde Wartościowa OSOBISTOSC naszego KRAJU!! To był Pierwszy Prezydent od pół wieku godny swojego stanowiska.
          Reszta mu do pięt nie dorastała - To był prezydent wszystkich Polaków [*]

Smutno mi ze mieszkam w takim miescie ....
          • Gość: do autorki Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 22:29
            Gość portalu: rogerrr napisał(a):

>
            > sam jestes smieszny - Kazdy Prawdziwy Polak powinien znac wartosc swojego kraju
            > .
            >
            > Odeszła naprawde Wartościowa OSOBISTOSC naszego KRAJU!! To był Pierwszy Prezyde
            > nt od pół wieku godny swojego stanowiska.
            > Reszta mu do pięt nie dorastała - To był prezydent wszystkich Polaków [*]
            >
            > Smutno mi ze mieszkam w takim miescie ....

ale czy ty głupia babo nie przyjmujesz do wiadomosci ze niestety nie kazdy mysli
            tak jak ty??????? i nie mowie tutaj o sobie, ale nie narzucaj innym swojego
            zdania..a mi jest smutno, ze ktos jest takim niemyslacym kretynem, co wszystko
            chce pod siebei podporzadkowac..
        • Gość: jacek Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 10:55
          wybaczają tylko ludzie silni ale ty do nich nie należysz,jesteś ohydny w swych
          wypowiedziach ale wśród porządnych obywateli znajdzie się szczur taki jak ty""
          • Gość: do pajaca Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 11:01
            Gość portalu: jacek napisał(a):

> wybaczają tylko ludzie silni ale ty do nich nie należysz,jesteś ohydny w swych
            > wypowiedziach ale wśród porządnych obywateli znajdzie się szczur taki jak ty""

spadaj na drzewo pajacu..bardzo mi przykro z tego co sie stało, chociaz to nie
            był moj prezydent, ale zgineli ludzie i to w tym jest najsmutniejsze..jednak
            zadna obca baba nie bedzie mi wytykac ze nie ma flagi, bo ja ten smutek i zal
            moge nosic w sobie, a nie obnosic sie z tym...niestety teraz wychodzi hipokryzja
            ludzi i to najwieksza..
            • Gość: jacek Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 15:48
              a ty siedzisz i zawijasz te sreberka...
      • Gość: rogerrr Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.04.10, 22:09
        Bez urazy - naprawde ale Flaga to wydatek 20 zł na całe życie - kazdy szanujący się POLSKI OBYWATEL, PATRYJOTA powinien flagę mieć w domu. jesli nie wiesz gdzie mozna zakupić - to np w jagiellończykach powstało stoisko juz jakis czas temu gdzie mozna zakupić wszystko co jest związane z symbolami narodowymi....
        Dla chcącego nie ma nic trudnego - samemu mozna nawet uszyc.... troche wyobraźni....

Powiem tylko tyle jadać dzis z Katowic do Częstochowy byłam z szkokowana - w Katowicach co drugi samochód na antence samochodowej zawieszona ma czarna tasiemkę na znak żałoby - ludzie inaczej do tego podchodza ... flagi powywiezane na osiedlach - u nas nic...

u mnie w bloku jedynie ja oraz moja sąsiadka której mąż był byłym więźniem politycznym AK wywiesiła....

• Gość: hmmm Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 22:13
          no i dobrze :/ co cie to interesuje czy ktos wywiesza czy nie ?? nie masz innych
          problemów??? pozwol zyc innym tak jak chca, a nie dyktuj pani madralinska co
          maja inni robic, widocznie nie maja takiej potrzeby, bo inaczej przezywaja to co
          sie stało..
      • Gość: fazi dziwnie pojmujecie patriotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 22:12
        tragedia to ludzka śmierć w tej katastrofie i to nie podlega dyskusji.
        Patriotyzm to insza inszość w naszym kraju a to dlatego że... cóż ten kraj i
        politycy robią takiego dla nas zwykłych obywateli??? na każdym kroku próbują nas
        okraść,ograbić,poniżyć i zeszmacić i to w imieniu prawa które stanowią!!! te
        piękne autostrady, ta cud opieka medyczna, obywatel traktowany jak złodziej,
        prawo stanowione dla garstki cwaniaków i za to mam być PATRIOTĄ??? (może ma się
        cieszyć ze za tlen jeszcze nie płacę?) zrobię wszystko by moje dzieci 1zł
        podatku nie zapłaciły na rzecz tych "dobrodziejów" u władzy!
        • Gość: rogerrr Re: dziwnie pojmujecie patriotyzm IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.04.10, 22:15

Ludzie sami wybieraja omamieni przez media ludzi którzy służa innym krajom a nie Polsce - dlatego nigdy sie nie nauczą - Kraj nie jest niczemu winien - to omamieni Ludzie wpływem mediów ... tylko do nich mozesz miec pretensje - a piszac to najpierw sobie sam zadaj pytanie czy dobrze wybrałes - poczytaj troche historii i wybieraj - oby jak najlepiej - bo Naród który nie zna swej historii i wybiera 0 nigdy szczesliwy nie bedzie - .....
          • Gość: fazi Re: dziwnie pojmujecie patriotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 22:21
            jest mi zupełnie obojętne w jakim kraju będę mieszkał jakim językiem mówił byle
            tylko mieć święty spokój i normalne życie - bez ciągłego wracania do przeszłości
            która bardziej dzieli(i zabija) niż łączy- przemyśl to rodzer.
            • Gość: SPRAWIEDLIWY Pralat obraza Polske i Polakow w chwili tragedii IP: 109.250.207.* 12.04.10, 22:32
              TYLKO jedna czesc PO-LAKOW JEST UWAZANA PRZEZ KOSCIOL TYCH CO
              WIERZA I KLEKAJA, CHODZ DO KOSCIOLA RESZTA TO W/G KOSCIOLA
              DZICY!!!!

kazda tragedia to kropla dziegciu w miodzie.
              TRAGEDIA!!! PRALAT OBRAZA POLSKE I POLAKOW W CHWILI TRAGEDII

W czasie mszy w Katedrze Przemyskiej prałat Zbigniew Suchy w homilii
              powiedział, że katastrofa samolotu mogła wydarzyć się w środę, kiedy
              do Katynia lecieli premier Donald Tusk, Tadeusz Mazowiecki i Lech
              Wałęsa. -

www.alert24.pl/alert24/1,84880,7763307,Szokujaca_homilia_w_Ar
              chikatedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html

teraz wiemy ze kosciol uwaza ze innowiercy to PO-LSKA I PO-
              LACY TO DZIKI KRAJ NAD WISLA

że Polska i Polacy to dziki kraj nad Wisłą

CI CO ZGINELI..niech spoczywaja w pokoju, a pamiec o nich niech
              pokryje wszystkie niedociagniecia i braki sympatii, tak z lewa jak i
              z prawa.
              W OBLICZU SMIERCI NIE MA WROGOW I PRZYJACIOL...WSZYSCY JESTESMY ROWNI
              I JEDNAKOWI
              KONDOLENCJE DLA WSZYSTKICH RODZIN, PRZYJACIOL, KOLEGOW,
              WSPOLPACOWNIKOW
          • Gość: ala i as Re: dziwnie pojmujecie patriotyzm IP: 212.87.244.* 13.04.10, 14:58
            1. nie mam flagi i co mi zrobisz?
            2. to nie jednokrotny zakup na całe życie bo się niszczy, brudzi,
            farbuje - co kilka lat trzeba kupować nową.
            3. miarą patriotyzmu jest znajomość języka ojczystego. "PATRYJOCI" -
            pięknie... (ś.p. prezydent też nasz język kaleczył).
            4. współczuję rodzinom wszystkich ofiar.
    • Gość: Racjonalny Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 22:52
      Szkoda że zginęli ludzie i należy im oddać cześć. Narzucanie innym jak to mają
      robić jest nie na miejscu. Jest to ingerencja w życie osobiste. Odwoływanie się
      do patriotyzmu czy szacunku nie ma sensu gdyż przykład szedł od góry (dlatego
      Polacy opuszczają kraj). Narzucanie drugiemu własnej woli to krok od zniewolenia.
      • karolina4130 Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.10, 22:58
        Opuszczanie kraju to nie brak patriotyzmy ale brak chleba w domu. A już na pewno
        brak wiary we własne państwo. Ludzie którzy wyemigrowali faktycznie brali
        przykład z góry, bo czują, że w kraju się inaczej nie da. Skoro góra jest "taka"
        to jacy mają być zwykli ludzie? Każda chęć zmiany przez PiS była kwitowana
        udawadnianiem jaki to PiS jest autorytarny. Czego się boimy? Że każdy z nas ma
        coś na sumieniu i po co to ma wyjść na jaw? Stąd być może znieczulica i poczucie
        że "olewając" kanony będziemy prawdziwie wolni
    • Gość: Sante Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.04.10, 01:55
      Ciekawe czy 11 listopada paradowałeś z flagą na samochodzie, wywiesiłeś takową
      na balkonie. Że o innych świętach (bynajmniej nie kościelnych nie wspomnę).
      Dzisiaj wielce uciśniony naród nagle sobie przypomniał o flagach. To tragedii
      narodowej trzeba było żeby zacząć liczyć flagi czy wstążki na samochodach?
      Patriotyzm należy okazywać na co dzień a nie tylko wtedy gdy to najprostsze.
      • karolina4130 Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.10, 02:00
        To na pewno jest prawda, ale przerażające jest to, że nawet tragedia nie łączy
        ludzi w gestach. Że co niektórzy uważają żałobę w państwie za zbędne
        utrudnienie, zauważają zbyt intensywne mówienie o tym itd. To jest powód do
        poczucia strachu i lęku do czego jeszcze musi dojść żeby zaczęło się dla nas
        liczyć coś więcej niż "mieć".
        • Gość: paweł Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.04.10, 06:45
          w tej waszej niedoścignionej warszawie z tego co widzę flagę wywiesza
          tak około 3% osób (mniej niż 1/30) - mówię o normalnych osiedlach, nie
          centrum.
          • Gość: Anka Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 08:03

Mieszkam w małej miejscowosci na wsi, już pierwszego dnia tragedii mój syn
            wywiesił flagę z czarnym kirem.
            Ludzie przejezdzajacy na rowerach obok naszego domu śmiali się, bo jako jedyni
            mamy wywieszoną flage. A jedna osoba, która uważa się za rodzine przyszła i
            powiedziała: lepiej zdejmijcie ta flage bo sie z was smieja. Rece mi opadły i
            pozostawie to bez komentarza.
            Jest to przykre, że szydzi się z flagi,wstydzi sie jej, wysmiewa sie ludzi
            ktorzy ja wywieszaja, gdzie np. w Ameryce zajmuje ona szczególne miejsce i
            poszanowanie.
            Nie kupiłam flagi dzisiaj, posiadam ja od lat i wywieszam zawsze wtedy, kiedy
            nalezy ja wywiesic.
            Wiem, że moi sąsiedzi, a przynajmniej paru ma flagi, ale wywieszali je wtedy jak
            byly mistrzostwa w piłce nożnej, bo to dla nich to bylo ważne, szczyca sie flaga
            jak sportowiec jakis wygra...A flaga to nasze panstwo, to czesc naszego narodu.
            I mam gdzies kto, co mysli i co mowi.
            Ja szanuje swoja flage i moje panstwo.
            Oddaje hołd ludziom, którzy w tak tragiczny sposób zgineli i nie dziele ich na
            partie, oddaje hołd Państwu Polskiemu.

• Gość: orka Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.spidernet.pl 13.04.10, 08:19
              Śmieją się z flagi?
              To już totalne wynaturzenie ,widocznie są tacy których trzeba trzymać
              krótko za mordę,bo sami nie potrafią żyć z honorem ,dla nich honor to
              wielka kasa i wypasiona bryka.
            • Gość: J-23 Re: Wstyd a gdzie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 08:56
              oczywiście że mam flagę
              ale wywieszm ją 1-Maja i 22 -Lipca
              jest demokracja jest
              wolmo mi wolno
              i wara o demnie
              • Gość: CZEKA Re: Wstyd a gdzie tam IP: *.apus-net.pl 13.04.10, 09:13
                a dlaczego nie wywieszasz w rocznicę Rewolucji Październikowej,
                Dzień Zwycięstwa, z okazji urodzin i śmierci Lenina? i oczywiście
                rozumiem, że wywieszasz flagę czerwoną?
                oj nieładnie. i demokracją się posiłkujesz? oj nieładnie.
                KONTRREWOLUCJA. Cze-Ka już nad tobą pracuje.....
                a to co będzie ci "wolno", to my zdecydujemy, oczywiście w myśl
                demokracji...... LUDOWEJ.
                a za to "wara" to "ścieżka zdrowia".

• Gość: Anka Re: Wstyd a gdzie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 09:25
                  I to jest właśnie pojecie "Flaga Narodowa" w rozumowaniu J-23.
              • Gość: zięba Re: Wstyd a gdzie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 15:54
                Polska to wolny kraj a nie Korea Północna i nikt mnie nie zmusi do patriotyzmu
                na pokaz bo mam go w sobie
    • szifty Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.10, 10:41
      : ) czemu chcesz mi narzucać co mam robić : ) nie i ... :D Masz żałobę to miej
      sobie ją. Wstydzić się to ja mogę za polską reprezentacje piłki nożnej : ). Taki
      z ciebie pobożny człowiek, co niedziele do kościoła i na czarno będzie się
      ubierał. Masz buziaczka chociaż gejem nie jestem, ale może cię pociesze :* cacy
      rogerrek
      • Gość: MBh Re: Jaki wstyd... IP: 217.98.20.* 13.04.10, 10:55
        Dajcie ludzią przeżywać żałobę, smutek tak jak oni chcą. To, że ktoś
        wywiesi flagę, przyczepi do antenki samochodu czarną wstążkę, nie
        znaczy, że przeżywa żałobę. Często robi tak, bo ktoś inny tak ma i
        że tak wypada.
        A to chyba nie o to chodzi...
        Ja nic nie wywieszam, przeżywam po swojemu.
        Drogi autorze tematu, nie wylewaj w takiej chwili swojego jadu, bo
        to nie czas na to...
        Ciszej...
        • Gość: Anka Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 11:22
          Ja nikomu nic nie narzucam, wywiesiłam flage nie dlatego że ktos tak ma, bo nikt
          w moim otoczeniu nie ma i nie dlatego, że tak wypada.
          Wywiesiłam ja dlatego, że Kraj poniósł stratę i wydarzyła się tragedia.
          Nie piszę, że naród poniósł strate, bo zaraz odezwie sie ktos, co powie że
          dlaczego pisze w jego imieniu, jak on straty nie poniósł.
          Dlaczego więc krytykują mnie i innych ci co nie wywiesili, albo wiedzą lepiej
          dlaczego ją wywiesiłam? Wy wiecie za nas.
          Ogólnie rzecz ujmując nie szanujemy siebie na wzajem. Szacunek do flagi to
          podstawa każdego obywatela.
          Powinnismy cofnąc sie w czasie, pooglądac stare fotografie z takich czy innych
          okolicznosci i zobaczyc jak wtedy wygladaly ulice i kamienice, mówie oczywiscie
          o czasach najdawniejszych, zeby zaraz ktos nie napisal, że za PRL pewnie
          wieszalam, bo tak kazano.
          Niektóre odpowiedzi są drwiące i obrażające, dlatego nie zamierzam juz brac
          udziału w tej dyskusji.
          • Gość: Ala Makota Re: do Anki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 13:09
            Anka, daj spokój, nie przekonasz ani nie wytłumaczysz. Rozmawiasz bowiem z
            pokoleniem będącym efektem przymusowej wymiany warstw społecznych w latach 40 i
            50tych. Dla nich pojęcia TRADYCJA, SZACUNEK, są niezrozumiałe.
        • misha_88 Re: Jaki wstyd... 13.04.10, 11:24
          Wolę przeżywać żałobę w ciszy i spokoju, bez wywieszania flag i łez, ale
          przynajmniej szczerze. Nie tak jak co poniektórzy cierpiący na pokaz!

Każdy inaczej to przeżywa i ma do tego prawo!
        • Gość: MBh - do Anki Re: Jaki wstyd... IP: 217.98.20.* 13.04.10, 11:29
          Do Anki: Widzę, że w mojej wypowiedzi zabrakło jednego słowa.
          Chodziło mi, że ta flaga, wstażka NIE ZAWSZE znaczy, że ktoś
          przeżywa żałobę.
          Nie chciałam urazić tych, którzy robią to z głębi serca.
    • Gość: oko Wstyd dla kleru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 11:14
      www.alert24.pl/alert24/1,84880,7763307,Szokujaca_homilia_w_Archikatedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html
      • misha_88 Re: Wstyd dla kleru 13.04.10, 11:33
        Od zawsze wiadomo, że zamiast wiarą, zajmują się polityką.
        • Gość: Karol Re: Wstyd dla kleru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 12:02
          A ty najlepiej wiesz jak kto przeżywa, że łzy na pokaz, flaga na pokaz.
          Anka miała racje wiecie to, co inni sami o sobie nie wiedza.
        • Gość: driver Re: Wstyd dla kleru IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.10, 12:09
          Niestety ale Rogger ma racje.Przykro mi to potwierdzac jako
          Czestochowianinowi.
          Tak sie sklada,ze mam liczna rodzine we Wroclawiu, Opolu i Gdansku.
          Gdanszczanie i Wroclawianie roznie sie znacznie od Czestochowian
          mentalnoscia patriotyczna.Sa bardziej solidarni.Zreszta co to duzo
          gadac.Wroclaw,a szczegolnie Gdansk to miasta ze stygmatem
          antykomunizmu,kultury europejskiej,opozycji anytkomunistycznej.
          Mieszkancy Czestochowy i Opola nie maja uksztaltowanej tak
          swiadomosci jak Wroclawianie i Gdanszczanie.
          • Gość: on Re: Wstyd dla kleru IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 13:20
            czemu sie dziwisz przecierz ta wies wies to chlopstwo wyzwolone do nich jeszcze cos takiego jak patriotyzm nie dotarlo tu cenieni sa kolaboranci ite buraki ktorrzy najwiecej zarobia na biednych
    • Gość: załamka W tym mieście brakuje poprostu ELITY......... IP: *.apus-net.pl 13.04.10, 13:49
      W tym mieście brakuje niestety ELITY, która "promieniowałaby" na
      miasto, wyznaczałaby postawy i zachowania. Ta tragedia pokazuje to
      bardzo dobrze. czy Częstochowian byłoby stać na takie gesty i
      zachowania jak Warszawiaków czy Gdańszczan? niestety, wątpie.....
      są wprawdzie uczelnie, ale brakuje tego "dyskretnego uroku
      burżuazji", tej myśli, tego widącego nurtu intelektualnego,
      tej "klasy".
      te niektóre wpisy na forum kompromitują społeczność Częstochowy, a
      jeszcze wiele "wpisów" znalazło się na oślej......
      Część Częstochowian, nawet wykształconych, zaczyna zostawać
      inteletualnie i światopoglądowo w tyle za niektórymi "dzielnicami"
      Polski, a co z Europą....?
      supermarket, piwko pod sklepem, głupie "mądrzenie" się, nawet nie
      widzą że są z tyłu. PADAKA.
      • Gość: ja Zamknijcie ten wątek IP: *.54.169.14.tvksmp.pl 13.04.10, 14:13
        Jak w temacie i skończmy ten wątek. To beznadzieja .
        • Gość: no, ja Re: Zamknijcie ten wątek IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 15:35
          Uwqaga! Nasz nieodzalowany Wielki-maly ma byc pochowany z krolewskim przepychem na Wawelu! I spiepszac dziady!
          • Gość: zawsze-inna Re: Zamknijcie ten wątek IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 15:44
            ktos tu wyzej pisal ,ze kupienie flagi graniczy z cudem.w Jagielonczykach sa po okolo 21zł.
    • Gość: smuga o pochówkach na Wawelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 15:47
      wyborcza.pl/1,76842,2252630.html
      pl.wikipedia.org/wiki/Konflikt_wawelski
    • Gość: marhar Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.strefa.com 13.04.10, 15:59
      weż słowniki przeczytaj definicje patriotyzmu CYMBALE , A Z KACZORA BYŁ PATRIOTA
      JAK Z KOZIEJ DUPY TRĄBA.SŁUGUS WIELKIEGO GRZYBA I TYLE. TO BYŁ CZŁOWIEK NIKT
      NIKT NIKT .NIECH KTOŚ ODPOWIE CO ZROBIŁ WYBITNEGO DLA POLSKI ??????????????? NIC
      , KOMPLETNIE NIC, ON TYLKO BYŁ. I ZGINAŁ W WIELKIEJ KATASTROFIE ,A CZY TO POWÓD
      ABY BYĆ POCHOWANYM OBOK POLSKICH KRÓLÓW ???NIE JEST GODNY TEGO.W TYM KRAJU NIE
      DA SIĘ BYĆ PATRIOTĄ.BO TUTAJ PATRIOTYZM JEST POSTRZEGANY JAK RZYMSKOKATOLICKI
      FANATYZM.KROPKA.IDIOCI PSEUDO PATRIOCI.
    • quasi-modo Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.10, 17:26
      A co wspólnego ma patriotyzm z wywieszaniem flagi . Jakiż to obowiązek
      ? Doszło do tragicznej katastrofy i każdy to przeżywa swój sposób .
      Ludzie - wali wam w sufity . Jak zwykle w waszym mniemaniu Polska to
      centrum świata .
      • Gość: obiektywny Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.04.10, 17:29
        i jedne i drugie wypowiedzi są skrajne....
        quasi modo trochę umiaru....
    • komandor-tarkin Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.10, 20:50
      Bo żałoba nie po to jest, aby się afiszować patriotyzmem. Sposób w jaki będę ją
      obchodził to wyłącznie moja sprawa.
    • ekojaszczur Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.10, 21:40
      Trzymam się tego że patriotyzm każdy przeżywa inaczej, inni płaczą
      jakby do była ich rodzina, drudzy wywieszają flagi; a jeszcze inni
      myślą o tym i to im wystarczy, i wara od tego co robimy bo do kraj
      demokratyczny. A bardziej bym się doczepił do flag jeśli chodzi o
      urzędy państwowe np. starostwo gdzie na kilkadziesiąt miejsc na flagę
      wisi tylko jedna flaga i to jeszcze malutka... to oni powinni dawać
      przykład. A ratusz żadnej flagi się nie doszukałem, a śmiesz się
      doczepiać innych; a ty ile flag umieściłeś?
      • hanzel_gretyl Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.10, 21:51
        to nie te czasy ze kazda rodzina trzymala sztandar na dnie skrzyni. na
        mojej ulicy jest flaga na co drugim domku, ja nie wywiesilem, choc
        posiadam. wole uczcic jakis sukces, a nie ciagle katastrofy i kleski.
        i poki co, jeszcze w tym kraju nikt mnie do tego nie zmusi.
        • Gość: warlock Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.202.* 13.04.10, 22:06
          Hanzel ,ale kolacje zezarłeś i tez cie nikt nie zmuszał ,prawda (?) Smieja sie
          debile pod sklepem,ze sami nie wywiesza (nie mają)a ktos inny zawiesi. Kłąki
          mowią,ze Państwo im mało dało, są wychlani i jak im trzeba wiecej to stewardesa
          nie przyniesie kielicha do ryja,tu jest tez problem .
          • Gość: kasek Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:21
            Myślę ze Częstochowa dosyć się naogląda symboli przez cały rok, zwłaszcza
            mieszkańcy alej.
    • jankomuzykant.dwa Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.10, 22:33
      rzeczywiście, w Czewie żyją dziwni ludzie, jacyś tacy zawistni, źli,
      smutni, nieuprzejmi, z pretensjami do wszystkich i wszystkiego, skąd
      to towarzysto się wzieło ?
      także trudno od takigo motłochu wymagać jakiegoś patriotyzmu, a o
      wieszaniu flagi w ważne święta państwowe to już radzę zapomnieć,
      zresztą proszę zwrócić uwagę ile flag powiewa na częstochowskich
      domach w takie dni jak 1 maja, 3 maja czy 11 listopada ????
    • Gość: kuszaa Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.04.10, 22:55
      Flaga i barwy narodowe.

Było tak w naszej historii, że symbole te były zabronione.
      Były rozbiory, były wojny, okupacje, była "budowa socjalistycznej
      miiędzynarodowej jedności".

Było tak, że symbole narodu polskiego były eksponowane na rozkaz
      innego kraju.
      Jeszcze później było tak, że na rozkaz władz "naszego kraju" (ale
      spełniających rozkazy obcego kraju) mogły być eksponowane, zgodnie
      z procedurami i terminami eksponowania (zakładane na 1 maja, a na 3
      lipcca już koniecznie schowane i zdjęte, zakładane na 22 lipca, a
      totalny zakaz w listopadzie, a obowiązkowo zawieszane czerwone flagi
      w październiku z okazji tzw. rewolucji październikowej oraz
      eksponowane z okazji "ludowych" wyborów, okazji spotkań i wizyt
      socjalistycznych przyjaciół czyli okazji "międzynarodowych" +
      wyjątki w przypadkach wizyt przedstawicieli innych zaprzyjaźnionych
      krajów jak Egipt, Iran, Kuba, Wietnam, czy wyjątkowo np. gen. De
      Gaulle z Francji, a w końcu nawet, bo nie dało się w żaden sposób
      wizyty powstrzymać - wizyty niejakiego pana Jana Pawła II z
      Watykanu).
      Inne przypadki eksponowania narodowych symboli (poza godłem w
      szkołach, instytucjach państwowych, ale włącznie z
      obrazami "przedstawicieli narodu" jak tow.B.Bierut, póżniej
      tow.Wł.Gomułka czy instytucjach takich jak "niezawisłe sądy" i
      innych instytucjach zgodnie z akurat obowiązującymi ustawami) były
      niedopuszczalne i kończące się wizytą u "stróży prawa" czyli
      milicji, czy też ostatnim spotkaniem z dotychczasowym zakładem pracy
      (czyli utrzymania rodziny), ale już w dziale kadr.

Powtórka z hstorii :)
      Dla mnie - owszem.
      Dla młodszego pokolenia ?
      Marudzenie staruszków i nauczycieli, szkółka, klasówki, proboszcz.
      Różnie w zależności gdzie i z kim miało się kontakt. Czy
      staruszkowie, szkoła, koledzy są wiarygodni, w odczuciuciu szczerzy
      czy wymuszeni, ukierunkowani, sterowani.
      Ale też pytanie - prywatne, osobiste - wierzyć im czy nie.

O ile w ogóle takie pytanie się pojawia i drąży.
      Zawsze coś drąży.
      Zawsze są pytania.

Ale nie ma na nie kto odpowiedzieć.
      Albo nie potrafi, nie umie.
      Albo mu się nie wierzy.
      Może staruszki to prostaki, prymitywy.
      Może kumple mają to samo, starsi, wiedzą, wiedzą lepiej ?

A Ty myślisz - dopasowujesz te hity, historie i nic nie kumasz.
      Nic się nie klei.
      Starocie, naiwniaki, mochery i inne tałatajstwo wystawiają flagi, a
      na anteny wstążki !!!

Ale popatrz, pomyśl sam. Odpowiedz samemu sobie :

- jestem polakiem ? Jak moi starzy ?
      - mam swoje barwy i flagę ?
      - wstydzę się, że jestem polakiem ?
      - kumpe też się wstydzą ?
      - a inni na świecie nam dziś nie zazdroszczą ?
      - że nie są Polakami ?
      - że u nich tego nie ma ?
      - że nie ma u nich takiego narodu ?

Czy się jeszcze wstydzisz, żenuje Cię to, że tu żyjesz, mieszkasz ?
      Czy jeszcze przeszkadza Ci to, że jesteś z tej ziemi, kraju i
      narodu ?
      Czemu Ci zatem zazdroszczą ?
      Mają więcej kasy i zazdoszczą ?
      Czarni, biali, żółci, czerwoni ?

Może żadna kasa, nic nie zastąpi Ci tego, że jesteś tu i stąd - z
      Polski i w Polsce.

I popatrz teraz barwy narodowe - barwy Twojego Kraju.
      Symbole Kraju w którym żyjesz, i Kraju, ludzi, siły i wytrwania
      narodu których Ci inni z całego świata zazdroszczą.

Jeszcze załujesz ?

To czego jeszcze możesz nie żałować ?
      To co Ci jeszcze pozostało ?

Masz Polski dosyć ?
      To wyjedź.

Sprawdź.
      Nie marudź.
      Nie narzekaj.
      Przy klawiaturze po polsku jest łatwo, forum wszystko przyjmie.
      Prawie wszystko.

Wyjedź i napisz coś po paru latach.
      Może o fladze Polski też.
      Może i o innych flagach.
      Kto wie ...
    • Gość: ja Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.04.10, 22:59
      W naszej tragedii narodowej inni nam zazdoszczą, że potrafimy być
      twardym, jednolitym narodem że jesteśmy Polakami, że ta tragedia nas
      łączy, a nie dzieli.

Czemu w Częstochowie ludzie nie potrafią, nie chcą, nie rozumieją
      czy wstydzą się, że manifestacja bycia Polskim narodem, polskości to
      coś naturalnego ?

Oczekujesz godności, szacunku od innych ?
      Jeśli sam tego nie stworzysz, nikt Ci nie da.
      Szanuj siebie i zacznij od siebie.
      Szanuj swoją godność, swoje "gniazdo", swój Kraj i swoje barwy
      narodowe.

Jeśli tego nie nie rozumiesz, jesteś kibicem w Kraju, w którym
      akurat mieszkasz. Tylko tyle.
      Nie oczekuj niczego od nikogo.
      Ani szacunku, ani wyrazów godności - za co ? Za kibicowanie ?
      Żałosne.

Pokaż swoje barwy.
      Barwy narodowe - flagę Polski.
      W tych tragicznych chwilach pokaż, że jesteś z innymi polakami, że
      szanujesz swój Kraj, pokaż Twój symbol narodowy - flagę, wstążkę na
      antenie auta.

Wstydzisz się ? Żenujące ? Śmieszne ?

Wstydzisz się własnego Kraju ? I symboli Kraju ?

Jeśli tak - to nie dorosłeś do tego Narodu.

• Gość: . swiat juz sie smieje (zawoalowanie) IP: 92.116.37.* 13.04.10, 23:20
        uwaga!!!! jutro bedzie komentarz, ze DZIW(karz)ISZ WYSTAPIL O
        BEATYFIKACJE kaczynskiego i wyswiecenie MARYI-zony.jego. Jeszcze nikt
        tak maly na oltarzach nie byl, wiec czas juz... BOZE DZIEKUJE CI ZA
        TO CO ZROBILES TERAZ CZAS NA NASTEPNYCH IDIOTOW
        1 www.wirtualnemedia.pl/artykul/specyficzna-zaloba-o-rydzyka
        +komentarze NEGATYWNE!!!
        2. www.alert24.pl/alert24/1,84880,7763307,Szokujaca_homilia_w_Ar
        chikatedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html +komentarze NEGATYWNE!!!!

ZNACZY SIE WSZYSCY JESTESMY IDIOTAMI....tylko nie wszyscy jeszcze
        zdiagnozowani
        dla mnie RODZINA POWINNA BYC POCHOWANA RAZEM I JAK NAJBLIZEJ. czy
        Jarus I MAMUSIA tez sie zmieszcza na WAWELU? a corunia z drugim mezem
        i dzieciakami bedzie jezdzila na wszystkich swietych do nich? NIE
        CHCIALABY ZEBY MIEC RODZICOW BLISKO i czasami ich odwiedzic w
        niedzielne popoludnie? znowu szpanerstwo i chec wywyzszenia sie
        bierze gore nad rozsadkiem i pokora. bog wiedzial w takim razie co
        robi! PO-KAZAL NAM PRAWDZIWE oblicze rodzinki prezydenta. teraz to mi
        ich juz WCALE NIE ZAL!

SWIAT JUŻ SIĘ SMIEJE ….tylko trzeba to właściwie odebrac!!!
        NIEMCZECH I W SOBOTE I NIEDZIELE PUBLICZNA STACJA TV1, DC2 I
        REGIONALNE podawaly sprawe wypadku na pierwszym miejscy. BYLY NAWET
        dodatkowe 20-min. programy poswiecone tragedii I KATYNIOWI. dzisiaj
        na tych w/w najczesciej ogladanych stacjach sprawa wypadku byla
        podawana juz jako 4-ty temat w kolejce, z wzmianka o ew.pochowku na
        wawelu i zaznaczeniem ,ze tam sa pochowani KROLOWIE POLSKI, wiec
        wiadomo o co chodzi. z takim powownaniem
        • Gość: kazaa Re: swiat juz sie smieje (zawoalowanie) IP: *.chello.pl 13.04.10, 23:40
          Swiat się śmieje z idiotów każdej maści.
          Również z takich, którzy niczym hieny ale ze szczątkami ludzkiego
          mózgu rzucają się na doraźne, również hien maedialnych ochłapy i
          rzucają te ochłapy na to forum.
          A i lepiej - rzucają swój ochłap na to forum.
          Jeśli jeszcze nie rozumiesz, to było o tobie.
          Jesteś ochłapem i chyba nigdy tego nie pojmiesz.

• Gość: warlock Re: swiat juz sie smieje (zawoalowanie) IP: 195.205.202.* 14.04.10, 00:46
            Przy tej tragedi nalezy pamietac,ze na forum ulubionym "Czestochowa" troluje
            palant o stu twarzach i dwustu osobowosciach,biedak, kretyn ,majacy na celu
            onanizowanie sie przy komputerze . Prowokatorom i onanistą na forum mowimy -won !
        • szifty Może będzie u Jaworowicz? ;p 14.04.10, 08:55
          Kaczyński na wawelu ... śmiech. Nie zrobił nic by się zasłużyć na takie
          wyróżnienie, był jednym z wielu prezydentów... nic nadzwyczajnego nie zrobił
          podczas swojej kadencji czego inny prezydent by nie zrobił. A jego śmierć to
          wypadek przy pracy, może będzie u Jaworowicz wśród innych reportaży o wypadkach
          ... chociaż wątpię żeby reportaż o nim był tak ciekawy i tragiczny jak
          pozostałe. To wszystko jest śmiesznie rozdmuchane. W całej tej sprawie martwi i
          boli mnie jedno czyli to że koszty pogrzebów i całej tej kampanii pokryją
          podatnicy : )
    • Gość: Gość Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 109.243.136.* 14.04.10, 11:08
      Jaki kraj tacy ludzie............
      • Gość: kk Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 14.04.10, 12:16
        Dzięki za te wszystkie wpisy! To dzięki Wam wystawiłam w oknie
        czarną wstążeczkę , bo nie mam w domu flagi. Wystarczy wbić do
        kwiatka w doniczce patyczek ze wstążeczką. Nie komentujcie tego,
        proszę.
    • Gość: Dais Re: Wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.rev.snt.net.pl 14.04.10, 13:57
      Wstyd ... wstyd że nie robie tak jak Ty czegoś na pokaz tak?Wyraziłem szacunek
      inaczej i starczy, nie znałem tych ludzi osobiście więc nie obchodze żałoby w aż
      takim stopniu.A jak ktoś chce wywieszać flage na pokaz itp to proszę bardzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka