Dodaj do ulubionych

Deptak na Klasztornej

06.06.10, 12:02
Ile kosztuje ten projekt i jego późniejsza realizacja?
Jak partycypują w kosztach ojcowie Paulini?
Jeśli ktoś może wie, to proszę o informację.
Obserwuj wątek
    • pbe64 Re: Deptak na Klasztornej 06.06.10, 13:19
      Według mnie są pilniejsze inwestycje drogowe. Zarząd dróg twierdzi, że w tegorocznym budżecie nie ma pieniędzy nawet na usunięcie wszystkich skutków powodzi, więc planowanie przebudowy, która tak na prawdę nie służy mieszkańcom jest co najmniej wątpliwe. Owszem można zamienić Klasztorną na deptak, ale bez wydawania kasy na wymianę nawierzchni.
      Poza tym dobrze by było przy okazji przedłużyć Oleńki do Wyszyńskiego. Rozwiązałoby to dwa problemy równocześnie. Po pierwsze byłoby alternatywą dla ruchu lokalnego, który bez przedłużenia Oleńki po zamknięciu Klasztornej musiałby przenieść się na Jadwigi, czyli połączyłby się z ruchem tranzytowym. Po drugi, co prawda parking przy klasztorze zostałby podzielony na dwie części, ale za to można by wtedy z Oleńki zrobić wjazd.
    • Gość: kruk Re: Deptak na Klasztornej IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.10, 13:39
      dlaczego ma to być robione z miejskiego budżetu na drogi? przecież przy
      wymienionym fragmencie drogi nie mieszka nikt. ponadto zamykanie jednego z
      niewielu (albo nawet jedynego) przelotów przez dzielnice z pominięciem głównych
      arterii to działanie przeciwko mieszkańcom okolicy oraz większe natężenie ruchu
      przez pułaskiego oraz jadwigi.
    • marc.pl Deptak na Klasztornej 06.06.10, 13:44
      Jeszcze niedawno pisałem do Miejskiego Zarządu Dróg o ul.
      Poniatowskiego która jest w stanie katastrofalnym. Odpowiedź była
      krótka brak pieniedzy, a tu proszę jeżeli chodzi o klasztor to
      pieniądze są bez problemu.
      • Gość: szofer Re: Deptak na Klasztornej IP: *.chello.pl 06.06.10, 14:02
        A ja bym zrobił deptak z DK1.
        • Gość: bb Re: Deptak na Klasztornej IP: *.toya.net.pl 06.06.10, 14:06
          A podobno to Wrona robil wszystko dla Jasnej Gory... a to "wszystko" to byly
          parki w centrum, Aleje i ich otoczenie. W dodatku w duzej wiekszosci za
          pieniadze z UE - ktore uzyskal bardzo sprytnie poslugujac sie JG jako
          "miedzynarodowym centrum pielgrzymkowym" - a to bardzo przekonywalo urzednikow
          odpowiedzialnych za dotacje.

Przyszla nowa wladza i robia z miejskiej kasy granitowe, eleganckie deptaki i
          nowe wejscia na JG, podczas gdy brakuje na tysiac innych rzeczy.

I co Panowie z SLD/OSPC - kolejne referendum? Czy teraz to juz jest jednak
          wszystko ok, a Kurpios tylko dba o miasto? :P
          • Gość: xx Re: Deptak na Klasztornej IP: *.icis.pcz.pl 06.06.10, 15:11
            Na razie na szczescie ta inwestycja nie jest realizowana.

I miejmy nadzieje ze zbyt szybko nie bedzie - sa zdecydowanie pilniejsze
            inwestycje drogowe.

Ten kawalek nie jest taki zly w chwili obecnej.
          • marillion73 Nowa władza musi się liczyć z "władzą absolutną" 06.06.10, 23:52
            Nowa władza robi tak jak stara, musi się liczyć z tymi którzy naprawdę tu
            rządzą, czyli wszechobecnym klerem. W mieście jest cała kupa dziur, ulic
            wymagających dużych i potrzebnych inwestycji na które kasy nie ma, a tu proszę -
            wiadomo dlaczego - znów Jasna Góra. Ona się coraz bardziej zamyka a my ją coraz
            bardziej dotujemy. Zamyka się przy okazji ważny przejazd, który teraz będzie
            możliwy tylko dla VIP'ów oczywiście jadących na "prze świętą" Jasną Górkę. Vip'y
            tak, a zwykłe buraki i szaraki niech się bujają innymi drogami bo Ci tak hojnie
            nie wspierają JG. Zarząd dróg z resztek załata nam dziury (i to nie wszystkie),
            tak jak na Nowowiejskiego przed Kopernika, że jadąc autem, przejeżdżając przez
            taką łatę, samochód aż podskakuje kilkanaście centymetrów do góry. Takich napraw
            "po łebkach" jest pełno. Za to możecie być pewni, że inwestycja dla ojców
            paulinów, na pewno będzie wykonana I klasa!
      • Gość: student- ekonomii Częstochowski konfesjonał... IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.10, 14:13
        Jak dla mnie- czyli przyszłego "mieszkańca Częstochowy", inwestycja
        bezzwrotna... Ostatnio podczas Bożego ciała... byłem na J.G. obserwuje
        dziesiątki ludzi idzie mężnie w stronę bramy... A tu po lewej takie piękne
        tabliczki... 30 mln- remont bazyliki.., 7mln klasztor, 5 mln kurtyna
        północna-wjazd... o którym mowa w artykule... Łącznie około 42 mln złotych...-
        ciekawe ile firm częstochowskich prowadzi tam remonty... Hmmm Ile z
        częstochowian utrzymuje się z pielgrzymów? co z tego dostaje miasto... Ta
        perspektywa tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że na wyrobie z medalików,
        różańców, i "złotych róż" z tandetnych ryneczków - z napisami producentów- Made
        in China+ lub z paru sklepów z dewocjonaliami- bo tylko takie interesują
        pielgrzymów nie zarobię...na Niemcach, Włochach, Anglikach, Francuzach,
        Hiszpanach i innych pielgrzymach- którzy spędzają w Częstochowie zaledwie 3-4
        godziny łącznie z postojem w McDonald przy DK-1 - najbardziej dochodowym w całej
        Polsce, a resztę dnia spędzają na Krakowskim rynku, w krakowskich sukiennicach
        kupią pamiątki...- w częstochowie pomodlili się by na nowo móc się dobrze spić w
        polskiej knajpie za parę nędznych złotych...-Zostali rozgrzeszeni- i mogą
        grzeszyć na nowo... byle nie w naszym " świętym mieście" bo kto się odważy
        zapalić szluga i pociągnąć z gwinta na terenie parafii? A już u Mietka choć to
        za płotem tylko już wszystko jest ok
    • Gość: Geograf Re: Pustynia na Klasztornej IP: *.centertel.pl 06.06.10, 15:42
      "Nie wiadomo jeszcze, czy stare drzewa zostaną zachowane"? Będą, bo
      inaczej Pustynia Błędowska, która powoli zarasta roślinnością przesunie się
      trochę na północ w stronę Częstochowy i tu się "zadomowi". Nie będzie się
      nazywała Błędowską tylko Częstochowską. A oaza będzie tu gościć raz na dwanaście
      lat - tylko w czasie powodzi.
    • Gość: Polak mały Re: Priorytety IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.10, 16:57
      Nie ma na wały przeciwpowodziowe, nie ma na szkolnictwo, nie ma na
      żłobki. Ale zawsze jest dla czarnych. Jakie priorytety, taka Polska,
      taka Częstochowa!
      • Gość: Oszolom Hehe kruk studekt ekonomii i i jak tam polak IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.10, 18:24
        mały nie możesz pod jednym.Wały są na Jasnej Górze w razie większej
        powodzi będziesz tam mógł spie...ć .Ale czy cię wpuszczą.Fasolko
        co cię tak ostatnio kosciół interesuje?Naganiasz te tematy jak
        oszalała.Nawet chrabia przestał paść kozy i poszedł się wpisać pod
        10020 tytułem czy jakoś tam .A ty panienko ile razy byłaś na Jasnej
        Górze w wirtualnym poście.
      • dyziek_o Re: Priorytety 06.06.10, 18:39
        Nie taki Ty "mały" Polaku jesteś, jeśli zauważasz takie "drobiazgi"
        o jakich piszesz.
        Niestety, gros ludzi jest wciąż zaślepionych przez indoktrynację kościoła i
        tego typu spojrzenie na problemy naszego kraju są im obce.
        Choć nadzieję w moim sercu budzi liczba napisanych tu postów z których
        większość udawadnia, że zaczynają się ludziom oczy otwierać na sytuację.
        Jednak by coś w tej kwestii zmienić, należy uświadomić w/w problem sporej /
        jeszcze / części naszego społeczeństwa.
        Pozdrawiam,
        Dyzio.
        • Gość: kolo Re: Priorytety IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.10, 18:57
          Ja sobie nie życzę żeby moje podatki szły na potrzeby JG. Drogi
          zróbcie w końcu po ludzku albo powodzianom dajcie kasę, a nie
          pasibrzuchom jeszcze dokładać do pełnego worka brzęczących monet ...
    • Gość: jasiu... Głupi pomysł! IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.10, 19:51
      Tam i tak praktycznie żadnego ruchu samochodowego nie ma. Poza tym oprócz VIPów
      musi tam dojeżdżać np. pogotowie, czy straż. Nie zauważyłem też nigdy, by
      dotychczasowy chodnik był za wąski, a masowo chodzący ludzie do domu pielgrzyma
      i tak bez kłopotów przechodzą.

Może chodzi o upiększenie tego miejsca, ale akurat eliminacja jezdni w tym
      miejscu i tak niewiele da. Moim =zdaniem zbyt duże nakłady, a efekt bardzo
      mierny. No chyba, że komuś zależy, by coś od siebie dodać Jasnej Górze. Jeśli
      tak, proponuję pieniądze przesunąć i zrobić porządną drogę-deptak wzdłuż
      północnych granic klasztoru. Będzie przynajmniej pożytek większy, jeśli połączy
      się Kubiny z Wieluńską.
      • Gość: xx Re: Głupi pomysł! IP: *.icis.pcz.pl 06.06.10, 21:25
        Jak juz napisalem - ta inwestycja to nie priorytet. Jest duzo bardziej
        potzrebnych spraw do zrobienia.

Ale akurat tutaj sporo samochodow jezdzi, chociaz generalnie uwazaja na
        pieszych, ktorych tutaj jest naprawde duzo.
        Wiec w tym miejscu deptak to dobry pomysl.

Wzdluz polnocnych granic klasztoru malo kto chodzi, bo i nic ciekawego tam
        specjalnie nie ma. To co jest w pelni wystarczy.
        • Gość: jasiu... Re: Głupi pomysł! IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.10, 17:25
          Nie było w tym miejscu nigdy potrącenia pieszego. Ulica jest potrzebna gościom,
          których wcale niemało na Jasną Górę wjeżdża. Nawet pojazd naszego urzędu
          miejskiego był tam często widoczny, a oprócz tego pojazdy rządowe,
          parlamentarzystów, biskupów itd. Oni nadal będą tam wjeżdżać lawirując pomiędzy
          klombami?

No i zupełnie nie wiesz, ale pewien lokal na Wieluńskiej jest ukochany przez
          grupę osób, którzy na Jasnej Górze czują się jak w domu. W tym lokalu nawet
          wierchuszkę paulińską można nierzadko zobaczyć. Łącznik, ale eksponowany wzdłuż
          północnego ogrodzenia po pierwsze dodałby miejsc parkingowych w najbliższej
          strefie JG i placu podjasnogórskiego, a po drugie pomógłby i innym ludziom
          trafić na ulicę Wieluńską.

W tej chwili osoby, które trafiają na Rynek Wieluński idą najczęściej Wieluńską,
          a później wzdłuż murów, do bramy Lubomirskich. W czasie nabożeństw korzystnie
          byłoby wyprowadzić ich na tyły, właśnie w okolice Domu Pielgrzyma i bramy
          zachodniej. Ten łącznik naprawdę by się bardzo przydał również służbom
          porządkowym, czy ratowniczym. Mogłyby tam stać w czasie nabożeństw karetki, a w
          ostateczności nawet tojtoje (też bardzo potrzebne, nie muszą stać przy parkach).

Właśnie dlatego, że Klasztorna jest i tak szeroka, choć ograniczona (choćby przy
          halach) przez płaty ziemi warto byłoby to uporządkować, ale wyrzucać ruch, to
          jet głupi pomysł. Teraz uważają i kierowcy i piesi. Można tam postawić dodatkowe
          garby zwalniające (może w postaci wyprofilowania kostką), ale wyrzucanie ruchu,
          z pozostawieniem jezdni dla VIPów, ja będę głupim pomysłem nazywał.
    • the-only-bodzio Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno 06.06.10, 21:57
      Napisał xx to odbędzie się po wyborach .Jasna Góra wizytówka naszego
      miasta.Czy się to komuś podoba czy nie.Podejrzewam walniety że się
      tam na tym obszczanym forum wpisałeś się 100 razy .By podnieść
      frekwencję.Podoba mi się dlaczego Jasna Góra nie dokłada np: do
      biednych dzieci do kalek do chodników i dróg w Czewie.Nowe ,do
      powodzian nie dokłada do wałów też .Od siebie dodam i jestem na to
      zły wręcz wkurzony że nie dokłada do mojego internetu.A ja za darmo
      muszę bronić dobrego imienia.Przed fasolką ,ryśkiem ,hrabią,
      walnietym .Jest tu też kartofel i dużo innych.Ciekawi mnie taki
      napór ateistów dniu uświęcenia Popiełuszki.Miałem zakładać nowy
      post .Ale zrezygnowałem by uszanować tę godność >robaki>.Będzie
      dobrze fasolka pieniążki z unii przyjadą .Nic ci nie wezmą .Bo na
      razie to w Częstochowie to tylko ryjem się dokładasz.Narka biedni
      duchowo.
      • rowan_bean Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno 06.06.10, 22:17
        bodzio, oszołomie, czy jak tam się jeszcze zwiesz na tym forum.
        Chciałem zauważyć, że wizytówki rozdaje się w określonym celu. Tym celem jest
        osiągnięcie korzyści. Wizytówek potrzebuje przede wszystkim ten, kto chce coś
        skorzystać na tym!
        Niestety ja nie mam żadnych korzyści z tego, ze kasa płynie na wizytówkę Jasnej
        Góry i z unii i z podatków Polaków. Owszem niech zakon łoży swoje pieniądze na
        swoją wizytówkę. Wtedy wszystko będzie ok. Zakon łoży i ciągnie z tego korzyści
        - proste jak cep.
        Niestety ty nie rozumiesz tego.
        Czasy komunizmu minęły, a w kapitalizmie trzeba inwestować, żeby zarabiać.
        Dla takich jak ty bodzio czas stoi w miejscu. Ciągle dla was jest komuna.
        Zgodnie z zasadą Teraz KU..A My.
        W ustroju obecnie u nas panującym (ponoć kapitalizm z ludzką twarzą) nie ma
        miejsca na rozdawanie pieniędzy. Pieniądz trzeba samemu zarobić! Niestety kler i
        wierni mu siepacze, twojego typu, nie chcą stosować tej podstawowej zasady
        ustrojowej.
        Masz coś jeszcze mądrego do wyartykułowania?
      • marillion73 Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno 07.06.10, 00:09
        Nie wyskakuj bodzio z Popiełuszką i jego wyświęceniem. Bo dla mnie gość powinien
        zajmować się religią a nie polityką. Gdyby tego się trzymał, a nie mieszał się w
        to czym nie powinien się zajmować, to by żył. A teraz za to - czego Jezus kazał
        się wystrzegać - robi się go świętym. Gdyby zginął jeden z polityków za jakąś
        idee to bym rozumiał, ale gość miał zajmować się nauczeniem o Bogu a nie
        politykowaniem. Ale widać wszędzie musi być kler i wszystko dla niego
        (inwestycje, darowizny itd.). W pierwszej lepszej sekcie (choćby najgorszej),
        więcej mówi się o Bogu niż w KK. Także bodzio przebudź się trochę z letargu w
        jakim tkwisz.
        • Gość: jan Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 00:59
          A Ty idź do sekty (pierwszej lepszej!) Szczęść Ci Boże - głupolu!
          • marillion73 Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno 07.06.10, 01:23
            Wszystko jest lepsze i mniej obłudne niż KK który jest siedliskiem Szatana. Wolę
            być głupi wg. Biblii, niż mądry wg Ciebie.
        • Gość: madmax Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 01:37
          Słabo znasz życiorys ks.Jerzego... Pewnie jesteś w szczęśliwie
          młodym wieku i nie miałeś okazji Go słuchać. Otóż ksiądz Popiełuszko
          nie zajmował się polityką wcale. Jego kazania, to obrona
          podstawowych, uniwersalnych wartości, ważnych w równym stopniu dla
          wierzących co i dla niewierzących (przede wszystkim WOLNOŚCI).
          Posłuchajcie przy okazji... Pewnie będzie okazja w necie, albo na
          jakiejś płycie. Warto.

Za to nie warto się gorączkować i popadać w emocje z powodu
          planowanego remontu Klasztornej. Jeśli sięgniecie do starych gazet,
          przekonacie się, że ta przebudowa była planowana za prezydentury
          pani Janik (SLD); wtedy powstał poprzedni projekt i uważam, że w
          pełni słusznie.

Zostawmy na chwilę na boku religię, bo to przeszkadza jak widać
          wyżej, wielu z nas trzeźwo myśleć. Jeśli chcemy mieć kasę z turystów
          i pielgrzymów, odwiedzających Czewę głównie dla Jasnej Góry (zabytek
          klasy "0" w/g Unesco), trzeba zadbać, by jego otoczenie przypominało
          Europę, a nie zapyziałą komunę jak dotąd. Obecnie nasza ulica
          Klasztorna "do pięt nie dorasta" nawet zakopiańskim Krupówkom, a co
          dopiero otoczeniom europejskich zabytków. I to niestety i
          technicznie i funkcjonalnie. Trudno to pojąć, ale to właśnie Wrona
          zatrzymał tę bez wątpienia potrzebną przebudowę. W tym roku
          przebudowy nie będzie, bo Wrona zadłużył miasto aż do ustawowego
          limitu, a w przyszłym roku nowa władza zdecyduje. Nie mam nic
          przeciwko temu, by Jasna Góra dopłaciła, choć symbolicznie do tej
          modernizacji, ale z klasztorem TRZEBA ROZMAWIAC!!! Spokojnie,
          konstruktywnie i po partnersku. A jak dotąd NIKT nawet nie
          próbował!

Czas to zmienić! Najwyższy czas!

• Gość: a-lfa Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.net.stream.pl 07.06.10, 06:44
            Na temat ks. Popiełuszki sie nie wypowiadam historia oceni.
            Natomiast jesli chodzi o przebudowe okolic klasztoru jasnogórskiego
            a zwłaszcza ul Klasztornej to byłbym za gdyby nie było naprawde
            pilniejszych potrzeb. A tych jest tak wiele ze naprawde ni wiadomo
            która jest najpilniejsza. Na czesci ul. Klasztornej którama byc
            przebudowana nie ma nic na czym zarabia szary Częstochowianin.
            Wszystko co tam jest to domena JG. I ni ma absoloutnie zadnych szans
            aby Cz-wa na klasztorze zarobiła. Tak wic moim zdaniem iwestycje w
            okolice JG powinny byc realizowane jedynie w najniezbedniejszym
            zakresie. Przebudowa ul. Klasztornej na deptak do tego
            najniezbedniejszego zakresu sie nie zalicza. W zwiazku z tym
            realizacja tej inwestycji nie jest konieczna - zwłaszcza iz jak
            pisałem potrzeb jest tak wiele i to bardzo pilnych potrzeb iż jst z
            czego wybierac.
            Dodatkowo zamkniecie ul. Klasztornej utrudni i tak nie najlepsza
            komunikacje w tym rejonie Cz-wy.
          • marillion73 Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno 07.06.10, 10:11
            Ma ok. 40 lat, może nie jestem stary, ale nie ciśnij kitów ludziom , że klecha
            nie mieszał się do polityki. Wspierał Solidarność, pragnął obalić komunizm,
            lubił składać paluszki w "V" itd. Nie wiem który ustrój był lepszy (bo oba są do
            niczego), ale to nie on był powołany do obalania rządów i wspierania podziemia.
            Tym samym opowiadał się po jakieś stronie, a klecha powinien być neutralny jak
            Jezus, który kierował uwagę na Królestwo niebios, a nie na ziemskie. On w ogóle
            nie politykowałPoczytaj trochę Biblię, a nie upiększoną historię o Popiełuszce,
            a potem zabieraj głos.
            • Gość: Oszolom Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.mobile.project4.pl 07.06.10, 20:46
              Dzieki takiemu człowieku komuszku mozesz pierdziec w necie smieciu masz 40 lat i stracone zycie .pozdrówka dla całej esbeckiej twojej rodziny śmieciu
              • marillion73 Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno 08.06.10, 00:05
                Dzięki niemu? On komunizmu nie obalił tylko był jednym z tysięcy trybików. A ja
                komunistom nie jestem i nie byłem. Biorąc pod uwagę twoją wypowiedź, niczym
                jednak komuna nie różni się od twoich poglądów. Tu też nie mogę mieć innego
                zdania, bo obrzuca się mnie błotem, dzięki za taką "wolność"!
              • Gość: al Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 21:32
                twój nikmówi o tobie-zdrówka życzę umyłowego
          • Gość: bb Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.toya.net.pl 07.06.10, 12:31
            Remontowac trzeba ALEJE, zeby pielgrzymi wyszli na ta druga strone Jasnej Gory i
            zostawili kase w miescie. Deptak miedzy parkingiem, a JG jeszcze bardziej
            poglebi problem...

A ze Wrona blokowal remont Klasztornej? Coz, nie wiedzialem. Jakos przed
            referendum o tym nie bylo ani slowa... ;) Przypadek... :D
          • Gość: more Re:Jasna Góra IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.06.10, 20:23
            madmax - gwoli ścisłości - Jasna Góra nie znajduje się na Liście
            Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO, która jest
            rejestrem najcenniejszych obiektów na świecie. Została utworzona w 1978 roku,
            aby chronić światową spuściznę kulturalną i naturalną. Dziś znajduje się na niej
            trzynaście unikatowych miejsc w Polsce, które koniecznie trzeba zobaczyć.
            I Jasnej Góry tam nie ma - nie spełnia kryteriów. A są tam m.in. Kalwaria
            Zebrzydowska (od 1999), Kościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy (od 2001),
            drewniane kościoły południowej Małopolski (od 2003), no i oczywiście Stare
            Miasta w Krakowie, Warszawie i Zamościu, Puszcza Białowieska, Zamek Krzyżacki w
            Malborku, Kopalnia soli w Wieliczce, Średniowieczny zespół miejski Torunia, Hala
            Stulecia we Wrocławiu...

PS
            UNESCO World Heritage List

Selection criteria:

(i) represent a masterpiece of human creative
            genius;
            (ii) exhibit an important interchange of human
            values, over a span of time or within a cultural
            area of the world, on developments in architecture
            or technology, monumental arts, townplanning
            or landscape design;
            (iii) bear a unique or at least exceptional testimony to
            a cultural tradition or to a civilization which is
            living or which has disappeared;
            (iv) be an outstanding example of a type of building,
            architectural or technological ensemble or
            landscape which illustrates (a) significant stage(s)
            in human history;
            (...)

• Gość: Oszolom Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.mobile.project4.pl 07.06.10, 20:26
            Komu to tłumaczysz .jak jego tatus sam podpalał kościoły.tu poprostu trzeba walczyc bo goście nie mają skrupułów i są odporni na argumenty .
            • rowan_bean Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno 07.06.10, 22:44
              Dobranoc bodzio o stu nickach.
              Niech wreszcie przyśnią ci się argumenty (niestety w twoich wpisach takie nie
              istnieją).
              Żeby ci się tylko nie przyśniła walka z tym, "który życie spędza pod łóżkiem".
              Oj niemiłe takie przebudzenie, po walce, z rączką w nocniczku pełnym własnych
              ekskrementów.
          • Gość: loluś Re: Deptak na Klasztornej i jest fajno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 21:30
            maksiu- mam złotówkę-symboliczną , dołożysz do mercedesa?
    • Gość: g Re: Deptak na Klasztornej IP: *.21.pl 07.06.10, 09:09
      W niektorych dzielnicach Częstochowy ludzie w błocie po kolana muszą
      chodzic bo asfaltu nie ma a tu prosze deptaki i pranie pieniędzy!
      • Gość: micha Re: Deptak na Klasztornej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 12:36
        To kościelni bardzo chcieli,
        by biskupa z przeoryszą na
        spacerze,
        ludzie nie widzieli!:-)
    • anmih Deptak na Klasztornej 07.06.10, 23:26
      Jeśli Paulini chcą mieć deptak,zgoda,ale kasę dają z własnej
      kieszeni,niech zamówią sobie firmę,co robiła III Aleję. W końcu to są ich
      tereny,które "wyrwali" miastu. Z jakiej racji społeczeństwo miasta ma
      tracić na ważniejszych inwestycjach kosztem Klasztoru,który nota bene ma
      więcej kasy niż cały roczny budżet miasta
      • Gość: bilder Re: Deptak na Klasztornej IP: *.dclient.hispeed.ch 12.06.10, 06:55
        Bo to sa krale ktore z kazdym przy zlobie sie kochaja...i na tym
        zawsze zyskaja....
    • Gość: nautilius Re: Deptak na Klasztornej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 09:24
      I znów "inwestycja" polegająca na wycince drzew. Szlag mnie trafia! Co komu tam
      te drzewa przeszkadzają? Czy nie mogą "inwestować" nie ruszając tych drzew?
      • Gość: częstochowianin Jakim prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 23:07
        Żadnego deptaku na Klasztornej. Oszczędza się na projekcie ALej, a wykłada kasę
        na niepotrzebny nikomu, oprócz facetów w białych kieckach deptak.
        Hańba. właśnie o to walczył niejaki Popiełuszko, aby czarni mogli wszystko.
        Oni są gorsi od faszyzmu i komunizmu razem wziętych.
        Ponoć niedługo kościoły mają prywatyzować. Amen.
        • Gość: do czewy Re: Jakim prawem? a srakim IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.10, 23:21
          hehe fasola vel kartofel dlugo bedziesz bujał tą stronką.Z ciebie
          taki mieszkaniec mieszaniec hehe
          • Gość: rowan_bean Re: Jakim prawem? a srakim IP: *.adsl.alicedsl.de 11.06.10, 23:56
            oszołomiony pislamisto, ja nie pisuję pod wieloma nickami.
            Niestety prawdą jest to, że percepcja kierowcy chlewa jest porównywalna jedynie
            z percepcją "blondyna".
            Każdy niestety wie, że przez kiepską percepcję "blondynów" blondynki mają ciągle
            posiniaczony pępek.

;-]
            • Gość: do rowana blondynka wpadła na szybę w Tesko IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 00:08
              oj działo się jutro walę tam by paski pionowe naklejli.Ciągle się
              uczą .Ze plus minus to zawsze na plus.Sorki rowan co ta esbecja
              porobiła.Że myślisz wróg , a nie jest najgorszy. Miłego
              • rowan_bean Re: blondynka wpadła na szybę w Tesko 12.06.10, 00:31
                Rzuciłeś mnie na kolana!
                Krysia Prońko śpiewała:
                "jesteś lekiem na całe zło"!
                Uproszczę nieco, jesteś lekiem na drogi alkohol.
                Jak przeczytałem twojego posta to poczułem się jakbym krówkę jakąś wyzerował.
                Nic nie rozumiem. Literki składają się w słowa, a słowa z kolei nie chcą się
                składać w zdania!
                Trzeźwy jestem, a jakbym "pod dobrą datą" czytał!
                Ślepotka ma jednak swoje dobre strony! Kto inny sobie zdrowie rujnuje, a ja
                czuję się jakbym na dobrym rauszu funkcjonował!

;-]
                • Gość: do fasoli Re: blondynka wpadła na szybę w Tesko IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 11:26
                  Widać ,ze zrozumienie jest trudniejsze od cierpienia.Kto wie może to
                  najwyższy stan cierpienia.Myśliwski.Cierp fasola cierp.
    • Gość: a-lfa Re: Deptak na Klasztornej IP: *.net.stream.pl 12.06.10, 07:55
      Napisze to raz jeszcze. Mieszkańca Cz-wy deptaka na Klasztornej jest
      cłkowicie zbedny. Ba mieszkańca okolicznych ulic utrudni i tak
      kiepski dojazd do Al. JP II i dalej do Tysiąclecia bo zwłaszcza w
      dni powszednie ruchu na tej ulicy wielkiego nie ma i jest dobrym
      skrótem w te rejony aby ominąc zakorkowany ciag Pułskiego
      Popiełuszki. Tak wiec jesli JG ma wizje deptaku to prosze uprzejmie
      niech partycypuje w kosztach takowej inwestycji. Miasto moze
      ewentualnie się dołożyć np. dac 25% ale gro kwoty i tak powinno
      pochodzic z kliesy zainteresowanych. Z tym iż cąły czas jestem
      zdania iż to inwestycja jesli nie całkowicie zbedna to dalekiej
      potrzeby.
    • Gość: a Re: Deptak na Klasztornej IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.06.10, 12:39
      dobrze ze sie cos powstaje obojetnie gdzie
      • rowan_bean Re: Deptak na Klasztornej 14.06.10, 13:00
        Gość portalu: a napisał(a):

> dobrze ze sie cos powstaje obojetnie gdzie

Najdziwniejsze jest to, że zawsze "obojętnie gdzie" wypada w pobliżu Jasnej Góry
        lub innych miejsc sakralnych!
    • Gość: lolek Re: Deptak na Klasztornej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 09:30
      Bardzo dobrze , że będzie ładnie wokół jasnej góry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka