Dodaj do ulubionych

KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska

06.11.14, 09:04
Jedno się zgadza, można na forum się pośmiać, ja niestety na razie nie mogę, dlatego fuksji nie czytam, ale jest mi z tego powodu przykro :) Później poczytam :)
Tu zaraz na początku napisałem wszystko ale jak ktoś chce dyskutować to oczywiście może:
forum.gazeta.pl/forum/w,261,155348742,155350828,Re_do_wszystko_wiedzacego_amariana.html
A teraz po kolei. Mietlorz jak się nie zgadzasz z postanowieniem to zawsze zamiast pisać możesz razem z fuksją złożyć wniosek (skarga na Komisarza) nie wiem do Trybunału?
Fuksja mnie by się nie chciało, chyba że masz inny cel zadawać 100 razy te same pytanie, zadzwoniłbym do Komisarza i złożył skargę, zaraz na kilka komitetów w tym mieście i kilkaset innych w Polsce. Zdobyłabyś sławę i TVN by cię pokazał. A tak gwiazdka jednorazową na małym forum. Jak na ciebie, mało.
Hepik już wiesz ale ci powtórzę, (tego nie skasujesz?). Twój poziom niektórych wypowiedzi o czymś świadczy.
I jeszcze jedno. Osobiście uważam, że hepik i mietlorz powinni dostać dyplomy uznania od SOR, podstawową zasadą reklamy jest: nieważne jak …
A inni się skarżą, że tylko Forum Samorządowe jest w mieście :)
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • skalar2011 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 06.11.14, 09:13
      i wszystko jasne ciekawe czy kwiatuszek zrozumie.
    • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 06.11.14, 10:25
      >Hepik już wiesz ale ci powtórzę, (tego nie skasujesz?). Twój poziom niektórych wypowiedzi o czymś świadczy.

A niby dlaczego mam kasować kulturalną wypowiedź?
      Kasuje tylko te wyjątkowo chamskie ;)
    • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 06.11.14, 10:46
      " aby uciąć wszelkie dyskusje, chcieliśmy zgłosić stronę internetową, ale pełnomocnikowi wyjaśniono (już w Katowicach), że nie ma takiej potrzeby."
      katowice.pkw.gov.pl/g2/oryginal/2014_10/e5a0eb7a0a828fba26d25d58e34c42f0.pdf

Chwała Bogu,że wam nie zabronił.Albo szkoda ,że nie zabronił.;)
      Nikt by wam dzisiaj nie bruździł o finansowanie kampanii ;)
      • amarian2 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 06.11.14, 12:07
        Bruździł o finansowaniu kampanii? Wiesz albo się szczeka albo gryzie. Jakby ktoś chciał nam zaszkodzić i był pewny to już jesteśmy u komisarza a tak ...
        • skalar2011 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 06.11.14, 13:45
          kwiatuszka wywiało?
    • mietlorz707 Aż przykro się człowiekowi robi... 06.11.14, 14:43
      Marianie, zajrzałem do oferty home.pl:
      - domena na pierwszy rok - zero
      - serwer przez pierwszy rok - kilkadziesiąt zł
      Stronę da się zrobić za friko na jakiejś Joomli czy czymś podobnym. Mieliście jakąś prostą stronkę przy okazji referendum, więc jak sądzę jest wśród Was ktoś kto potrafi takie rzeczy robić.

Zyskalibyście miejsce w którym byłyby zebrane informacje o wszystkich Waszych kandydatach, programach itp. Większość Waszych (innych komitetów też) kandydatów w moim okręgu to dla mnie zagadka, a żeby się czegokolwiek dowiedzieć na fejsie muszę się naklikać przechodząc pomiędzy profilami kolejnych "osób publicznych".
      Moglibyście np. opublikować wpłaty.

A jak fajnie byłoby gdyby tak samo zrobiły pozostałe komitety!
      Pozostaje pomarzyć...
      • amarian2 Nareszcie mietlorz. 06.11.14, 15:48
        Na takie postawienie sprawy odpowiem. Po zarejestrowaniu KWW Forum Samorządowym na szybko taką domenę uzyskaliśmy i zgłosiliśmy się z informacją(razem z pełnomocnikiem) do Komisarza w Katowicach. Jakie było nasze zdziwienie, kiedy zostaliśmy poinformowaniu, że jeżeli zgłaszamy tylko kandydatów do jednej rady i jednego kandydata na prezydenta w jednym mieście to nie musimy takiego zgłoszenia robić i takiej strony otwierać. Wyrażając obawy czy jest to zgodne z prawem, przyszedł do nas prawnik i stwierdził, że takiej potrzeby nie ma i TAKIE komitety tego nie zgłaszają.
        I taka była informacja i obsługa. Dzisiaj żałuję, bo to co musi być i tak ujawnione czyli wpłaty powyżej 1680 zł od jednej osoby można by było dzisiaj zrobić bez problemu na stronie. I to wszystko na ten temat. KWW Forum nie ma nic do ukrycia.
        A już tak ogólnie, bardzo ogólnie. Każdy darczyńca ma świadomość, że będzie wykazany, więc albo wpłaca (z konta osobistego) albo nie. I żeby nie było, to od wiewiórek wiem, że przecież może wpłacić teść, siostra, lub jakakolwiek inna osoba mająca inne nazwisko.
        Ważniejsze niż wpłaty o których jest teraz taki krzyk (wiadomo, że trzeba przykryć takie tematy, jak podwyżka śmieci czy postanowienie Prokuratury, Aquapark) to ciekawsze będzie rozliczenie.
        • hepik1 Re: Nareszcie mietlorz. 06.11.14, 16:03
          E,noo,panie Marianie,tę listę wpłat można zrobić nawet na forum,nawet nie w pdfie ,nie zasłaniając sie komisarzem,ot tak z dobrej woli ;)

> Ważniejsze niż wpłaty o których jest teraz taki krzyk (wiadomo, że trzeba przykryć takie tematy, jak podwyżka śmieci

A niby dlaczego stary prezydent ma brać na swe barki niepopularną decyzję?
          Nowy będzie miał odpowiednią ilośc czasu i od razu pójdzie na jego konto.
          A Referendyści beda mieli pretekst do zbierania podpisów pod referendum.
          Na twoim miejscu bym sie cieszył ;)

• amarian2 pismo 07.11.14, 13:51
            Wczoraj KWW Forum Samorządowe otrzymało pismo Pełnomocnik Komitetu Grażyny Dziedzic w sprawie strony internetowej. Nie wiem czy inne komitety też to otrzymały czy tylko my jesteśmy uprzywilejowani. My potraktowaliśmy pismo poważnie i dzisiaj zeskanowane pismo oraz pytania zostały przesłane do Państwowej Komisji Wyborczej. Czekamy na odpowiedź.
            • hepik1 Re: pismo 07.11.14, 15:45
              Nie prościej ,zamiast tych wszystkich myków i uników, wrzucić skan listy tych,ktorzy wpłacili na Wieszołka i Forum Samorządowe?
              • amarian2 na poważnie 07.11.14, 16:27
                Kochany hepiku
                Ponieważ ty jak osoba zaufania społecznego (opiekun Forum), niezwykle uczciwy i obiektywny, wrażliwy i wiarygodny. Tylko tobie można zaufać.
                Wiec zamiast pisać tu bajki o banerach, bilbordach i pisać co ci przyjdzie do łba, mam prośbę:
                Jest sobota, niedziela ( i tak siedzisz przed kompem) pojedziesz w teren, przejedziesz się ścieżkami rowerowymi i policzysz bilbordy. Jak ty napiszesz ile kandydaci na prezydenta mają bilbordów a wytłumaczę ci później co to jest, to nikt tego nie zakwestionuje.
                Co ty na to???
            • aloes69 Re: pismo 07.11.14, 18:05
              Mam prośbę. Jeżeli to nie kłopot możesz wrzucić tu gdzieś skan tego pisma ?
              • amarian2 Re: pismo 07.11.14, 18:55
                Nie wiem czy Pani Pełnomocnik się zgodzi? A znając Ten Komitet to za to mogę wylądować w Sądzie, nie za takie sprawy w czasie referendum mieliśmy problemy.
                Ale mam coś lepszego.
                Za powiedzmy godzinę przedstawię opinię Państwowej Komisji Wyborczej.

• amarian2 Zamknięcie tematu? 07.11.14, 19:44
                  07.11.2014

Szanowna Pani
                  Ewa Błąkała – Zawronek

Pełnomocnik KWW Grażyny Dziedzic

Z powagą potraktowaliśmy Pani list do Naszego Komitetu. Ponieważ jednak treść listu i przytoczone przez Panią przepisy odbiegały znacznie od znanych nam opinii prawnych, Pani list przesłaliśmy do Państwowej Komisji Wyborczej w Warszawie. Chcieliśmy, aby powołany do tego organ państwowy rozstrzygnął Pani wątpliwości.
                  Razem z Pani listem przesłaliśmy trzy następujące pytania:
                  1. Czy KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska ma obowiązek posiadania własnej strony internetowej?
                  2. Jeżeli nie, to czy ma i w jaki sposób informować na bieżąco o wpłatach powyżej 1680 zł?
                  3. Czy mamy obowiązek informowania inne Komitety o wpływach na nasze Konto?
                  Otrzymaną odpowiedź przekazujemy w całości, licząc, że wszystkie wątpliwości Pani zostały rozstrzygnięte.

Pani Helena Sławik
                  Pełnomocnik Finansowy

Odpowiadając na pytanie nadesłane pocztą elektroniczną w dniu 7 listopada 2014 r. wyjaśniam:
                  1. Komitet, który zgłosił kandydatów na radnych tylko do jednej rady gminy nie ma obowiązku prowadzenia rejestrów kredytów i wpłat (art. 140 § 5 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. – Kodeks wyborczy (Dz. U. Nr 21, poz. 112, z późn. zm.)) i umieszczania ich na stronie internetowej (art. 102 § 3 Kodeksu wyborczego).
                  2. Komitet taki nie jest obowiązany na bieżąco publikować informacji o wpłatach.
                  3. Przepisy Kodeksu wyborczego nie zobowiązują komitetów wyborczych do udostępniania takich informacji. Kwestia dostępu do nich na podstawie przepisów innych ustaw nie jest regulowana przepisami prawa wyborczego.

Krzysztof Lorentz
                  Dyrektor Zespołu Kontroli Finansowania
                  Partii Politycznych i Kampanii Wyborczych
                  Krajowe Biuro Wyborcze

Marian Sławik
                  • hepik1 Re: Zamknięcie tematu? 07.11.14, 19:59
                    Pierd...nie kotka młotkiem.Pisma,pisemka ,zasłanianie komisarzami.
                    A wystarczy skanik z lista króciutką zapewne z wpłatami na FS,
                    • bszabatowski Re: Zamknięcie tematu? 07.11.14, 20:09
                      Mnie w tym wszystkim zaciekawiło jedno...
                      Chciałbym wiedzieć kto im (tj. KWW GD) wystawił taką opinię prawną... Bo jeżeli "prawnik" który obsługuje miasto to - to źle się dzieje... Ps. I oni są przy "władzy"? - nawet przepisów jak widać nie znają :/
                      • aptykorz Re: Zamknięcie tematu? 07.11.14, 22:42
                        Tam prawnik jak coś robi zgodnie z prawem to zgodnie z prawem wylatuje z pracy :-)
                        Powraca klimat referendalny :-)
                    • amarian2 Re: Zamknięcie tematu? 07.11.14, 20:15
                      Hepiku jak ty napiszesz jakiemu komitetowi ty wpłaciłeś i ile to się zastanowię czy jakis skanik nie wkleić. A tak poważnie na innym watku zadałem ci pytanie i nic?
                      Bo jak strona nie jest zgłoszona oficjalnie to można tam się wpisywac co się chce, nie???
                      • hepik1 Re: Zamknięcie tematu? 07.11.14, 21:13
                        Rozumiem,że skaniku nie bedzie.To przynajmniej lista plac za przyszywanie ulottek do "Prawdy"?
                        I jakieś zezwolenie do zaśmiecania mojej prywatnej skrzynki pocztowej?
                        • fuksja2014 Re: Zamknięcie tematu? 08.11.14, 00:42
                          ja dziennie mam ok.8 różnych ulotek i listów Skowronkowej o Wieszołka i tylko raz dostałam jedną Zbynia
                      • hepik1 Re: Zamknięcie tematu? 07.11.14, 21:17
                        Musiałbym być kompletnym idiotą ,żeby wplacic choc złotówkę komukolwiek,kto chce rządzić ;)
                        • fuksja2014 Re: Zamknięcie tematu? 08.11.14, 00:36
                          mam rozumieć,że kampania Forum czyli Wieszołka kosztowała tyle samo co Wesołego czy Dziedzicowej?
                          • fifik_rsl Re: Zamknięcie tematu? 08.11.14, 01:00
                            Masz rozumieć że nie ma podstawy prawnej która wymusza ujawnienie na FS wpłat powyżej 1680 zł. Panowie starają Ci się delikatnie, później mniej delikatni,e powiedzieć że skoro nie muszą, to tego nie zrobią. Starają się to zrobić w sposób najbardziej łopatologiczny w jaki się tylko da. Ty natomiast nie mając żadnych argumentów prawnych by ich do tego zmusić, poprawiasz im pewnie humory swoimi kolejnymi wpisami w których epatujesz złością połączoną z bezradnością.
                            • amarian2 fifik 08.11.14, 10:52
                              Forum Samorządowe jest już od dawna przygotowana do ujawnienia darczyńców i to nie jest dla nas problem.
                              Jest inny powód:
                              1. Żaden z Rudzkich KWW nie zgłosił strony a więc nawet jak posiada to może tam sobie pisać co chce bo nie podlega Ordynacji. Nie wiem dlaczego w takiej sytuacji Forum ma ujawniać listę i to na „forum”.
                              2. Ważniejszy problem, przy hepikowatych, ujawnienie jakiegokolwiek nazwiska spowodowałyby insynuacje i pomówienia. Jesteś w stanie zapewnić, że tak by nie było. Mam np. dwóch emerytów, nie są przedsiębiorcami, od 2 lat nam pomagają, bo uważają, że GD nie powinna być prezydentem. Jeden wpłacił 5 a jeden 2 tys. Wyobrażasz sobie jakie ataki i poszukiwania wobec nich się zaczęło na tym forum? Dlaczego miałbym ich narażać na pomówienia w tym gorącym czasie wyborczym??? Przecież jest tylko jeden komitet atakowany przez hepikowatych.
                              • fifik_rsl Re: fifik 08.11.14, 12:23
                                Nie rozumiem jednego czemu kieruje Pan do mnie te tłumaczenia. Ja wbrew temu co Pan o mnie myśli, w pełni Was w tym aspekcie rozumiem. Nie musicie - nie ujawniacie, to jest proste i w sumie mniejsza o powody. Nie ma dla mnie znaczenia czy kierujecie się ochroną owych darczyńców, czy to tylko zwykła złośliwość, mająca na celu sfrustrować rywala. Takie Wasze prawo.

Co do pytania, to oczywiście nie można tego wykluczyć.
                        • amarian2 hepi 08.11.14, 10:57
                          hepik napisał:
                          Musiałbym być kompletnym idiotą ,żeby wplacic choc złotówkę komukolwiek,kto c
                          > hce rządzić ;)
                          Nie rozumiem,
                          Podobna czas to pieniądz, a ty zamiast zająć się tarasem, 24 godz na dobę siedzisz przy kompie tylko w jednym celu :)
                          Jakby twoją „pracę” dobrze policzyć, to nie wiem czy nie przekroczyłbyś już limit :)))
                          • hepik1 Re: hepi 08.11.14, 12:01
                            Dzięki za troskę ale taras gotowy ;)
                            oi62.tinypic.com/5zmn14.jpg
                            A ci emeryci faktycznie jacyś dziwni.Fundować mandat peowskiemu (do niedawna) wodnemu kolejarzowi z Forum Samorządowego to jakiś szczyt perwersji ;)
                    • fuksja2014 Re: Zamknięcie tematu? 08.11.14, 00:55
                      hepiku1,
                      mają dwa komitety nie jeden :kandydatów na radnych i kandydata na prezydenta, może by tak pan Szabatowski lub odnaleziony amarian (już zaczynałam się martwić) opublikował pismo pełnomocnika KWW Dziedzic,bo finansów transparentny ten komitet nie opublikuje.Przecież nie mają nic do ukrycia, to nie opublikują.Koniec, kropka ha,ha,ha.......rewelacja daję słowo
                      • amarian2 Re: Zamknięcie tematu? 09.11.14, 12:42
                        fuksaj zwracasz się do Pani Pełnomocnik, (raczej nie masz z tym problem :))) ) i jeżeli wyrazi zgodę to pismo trafia na te forum. Co do martwienia się, raczej bym cię o to nie podejrzewał ale najgorszemu wrogowi nie życzyłbym takiego tygodnia. miłej niedzieli, serdecznie pozdrawiam
    • fuksja2014 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 01:21
      do fifika- mój cel został osiągnięty,szkoda,ze nie zrozumiałeś
      • 1802ef Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 11:49
        fuksja potrzebujesz pomocy lekarskiej ? no to leć szybko,może przed wyborami się jeszcze załapiesz na wolne punkty
      • fifik_rsl Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 13:20
        Wybacz, ale mam wrażenie że Ty nie rozumiesz. Od kilku dni na wszystkich możliwych platformach domagasz się ujawnienia finansów FS.
        Najpierw Aloes, później kolejni użytkownicy tego forum w sposób łopatologiczny tłumaczą Ci że prawo wyborcze nie wymusza na komitecie FS ujawnienia jego darczyńców.
        Ty się pieklisz, wymyślasz z ***** wyciagnięte argumenty, kompromitując się przy tym niesamowicie. Szczytem wszystkiego jest wpis w którym widzisz ten komitet w dwóch postaciach ;) Gdybym w tym miejscu chciał być niegrzeczny, zaleciłbym zmianę dilera.

W mojej ocenie problem jest zupełnie inny. Popierany przez Ciebie komitet też nie musiał ujawniać swoich darczyńców, a zrobił to bo najprawdopodobniej osobie odpowiedzialnej za te kwestie "wydawało" się że taki jest obowiązek. W efekcie wpłaty ujawniono, w przekonaniu że wszyscy tak muszą. Reszcie Komietetów się nie wydawało, bo sprawdziły jak wygląda rzeczywista sytuacja prawna i pewnie mają ubaw, że Komitet urzędującej Prezydent tak się wyłożył.
        • aloes69 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 15:17
          W tym wszystkim chodzi też o głębsze przemyślenia.
          1. Ustawodawca popełnił lapsus - otóż narzucił w pewnym sensie jawność postępowania tym komitetom wyborczym, które zgłaszają swój udział w kilku miastach i ograniczył ją w stosunku do tych działających w obszarze jednego. Koronna zasada prawa mówi komu wolno wiecej temu też wolno mniej , a tu jak? Czym się różni nieuczciwość w zachowaniach osób w jednym , a w kilku miastach - dla mnie tylko skalą. Oczywiście być może przyświecało mu przekonanie, że te większe obszary to domena partii, ale przecież teraz mamy modę na stowarzyszenia. Niektóre z nich w zasadzie ograniczają swoją działalność wyłącznie do skupienia się na wyborach, a przez całe lata ani widu ani słychu. I nagle takie stowarzyszenia zwykle nie prowadzące działaności gospodarczej z gestem krezusa wstępują na pole walki o władze. Tak dzieje się w całej Polsce. Dodatkowo przynajmniej dla mnie niszczona jest w ten sposób idea stowarzyszeń, bo faktycznie pod ich przykrywką coraz częsciej tworzą się lub zbierają quasi partie.

2. Kolejna kwestia to odzwierciedlenie głoszonych obietnic w zetknięciu z rzeczywistością. Wszędzie otaczają nas populistyczne hasła i slogany ( w okresach wyborczych to wręcz w nich toniemy) i nie ma tak naprawde czasu na ich weryfikowanie. Wszyscy nam wmawiają, że włąśnie oni są uczciwi, myślą o nas, czy wręcz kochaja. I są to w większości przypadków puste, obłudne, a nawet cyniczne słowa. Dla mnie możliwe i racjonalne byłyby dwa warianty: albo rada miasta jako czynnik faktycznie społeczny funkcję tą pełniłaby za darmo albo przekształciłaby się ona w profesjonalnie funkcjonujący organ zatrudniany na 4 lata z przypisaną mu odpowiedzialnością, nadzorujący ale i wspomagający prezydenta. Osoby kandydujace musiałby wówczas spełniać pewne kryteria ( zbliżone do wyboru na stanowiska urzędnicze). Uniknięto by wówczas wyboru przypadkowych, zupełnie nie przygotowanych do tej funkcji osób.

3. Skoro w Polsce jest ogólne zniechęcenie do polityki, internet staje się podstawowym zródłem informacji , a jego odresatem są zwłaszcza ludzi młodzi, to brak oficjalnych stron komitetów w sumie w mojej ocenie szkodzi. Bo skoro głoszona jest jawność , transparentność to niemożność potem znalezienia informacji o danym komitecie czy kandydatach tej idei zaprzecza. Fakt, że czegoś od nas się nie wymaga nie oznacza jeszcze ,że tego nie warto zrobić.

4. Kwestia wpłat na komitety to chyba najbardziej kontrowersyjna sprawa. Skoro ktoś daje pieniądze to dla mnie lobbuje za daną partią , czy konkretnymi osobami. Lobbowanie ze swojej istoty nigdy nie jest bezinteresowne. Oczywiście tak jak nie można zabronić komuś dokonać wpłaty tak potencjalnie nie można go do tego przymusić, ale na tym tle zawsze bedą pojawiać się zgrzyty. W najlepszej potencjalnie sytuacji są partie na które wszyscy płacimy z naszych podatków. Gdyby więc zabronić zbierać komitetom nie związanym z partiami środków to w zderzeniu z partiami niewiele z nich mogłoby pokusić się o poważną kampanie wyborczą. Przyjęte przez naszego ustawodawcę rozwiązania są więc mocno niedoskonałe, tu jednak nie ma idealnych rozwiązań.

4. Poniewaz większość osob wyrażnie ekscytuje się banerami i ulotkami wyborczymi to powiem tak - owszem podnoszą rozpoznawalność wizualną osoby , ale o wyborze w Rudzie zadecyduje coś innego..... chyba gdzieś o tym mi się wspomniało choć lubię z premedytacją mylić tropy. :) ;)
          • amarian2 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 16:31
            Aloes niezmiernie się cieszę, że włączyłeś się do dyskusji. Zgadzam się z tobą w całości. Dodałbym jednak jeszcze jeden element. Dla mnie najważniejszy. To są JOW. Nie rozumiem dlaczego 56 miast zostało wyłączone w Ordynacji z okręgów jednomandatowych. Połowa mnie kandydatów, brak spadochroniarzy na listach a przede wszystkim wyborcy wybierali by znane sobie osoby a tak niektóre dzielnice lub osiedla nie będą mieli swojego przedstawiciela.
            Jeżeli chodzi o wpłaty, to nie jest takie proste. Ofiarodawca wpłacając na Komitet może (i to jest powszechne), kierować swoje środki na konkretnego kandydata na radnego. Czyli mówi, ja wpłacam na konto ale chcę pomóc kandydatowi x i za to komitet opłaca tylko kampanię tego kandydata. Czyli sam lista niczego nie pokazuje poza nazwiskami. I tego na przykład nie rozumie hepik, tłukąc wpis o emerycie który wpłacił na konkretnego kandydata, nawiasem, który nawet tu na forum niebyły kontrowersyjny. Więc albo będzie taki zapis ustawy, że kto i ile wpłacił i na jaki cel albo, przy takiej nagonce ofiarodawca ryzykuje szkalowaniem.
            pozdrawiam
            • mietlorz707 Skąd pewność, 08.11.14, 17:14
              że w ogóle byłaby nagonka? To raz.
              Na szkalowanie jest odpowiedni artykuł kodeksu karnego. To dwa.
              Kampania w Rudzie Śląskiej jest miła i grzeczna, w porównaniu np. z Siemianowicami. To trzy.
            • lukaszek80 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 17:34
              Też się zastanawiam dlaczego wyłączono te 56 miast i nie mamy jednomandatowych okręgów wyborczych. Wszystkim by się łatwiej głosowało. Jak tu dobrze wybrać i postawić jeden krzyżyk jak na liście 121 kandydatów. Przy jednomandatowych było by ich tylko 20 (w przeliczeniu na aktualne wybory). Ja bym jeszcze do ordynacji wyborczej dopisał że kandydaci musza zamieszkiwać okręg wyborczy minimum od roku. A teraz mamy takich spadochroniarzy jak np. Kania, Domżalski i oczywiście moherowe beret ich wybiorą bo znają ich z telewizorów a potem nawet placem nie kiwną aby zrobić coś dla dzielnic z których startowali.
            • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 23:28
              > I tego na przykład nie rozumie hepik, tłukąc wpis o emerycie który wpłacił na konkretnego kandydata, nawiasem, który nawet tu na forum niebyły kontrowersyjny.

Nic nie pisałem o emerycie ,który wpłacił na konkretnego kandydata.
              Pisałem ,że ta dwójka emerytów funduje mandaty dla Kanii i Wieszołka,bo tyle wasze FS ma szansę zdobyć.
              Jeśli przez dwa lata pomagali wam,tzn referendystom, to po wpłaceniu tych 7 tys z nędznych emerytur kiedy dowiedzą się,że mandaty zdobyli były pisowiec i były peowiec (a nie szlachetny Don Kichot i jego Sancho Pancha(amarian i bszabatowski) to może ich szlag trafić ;)
              • aptykorz Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 08.11.14, 23:57
                hepik jak zwykle twoje analizy można o kant d... rozbić :-)
                dobranoc .....
              • amarian2 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 09.11.14, 09:23
                Hepik ty już tak poważnie zfiksowałeś albo …
                Jak wujek chce pomóc swojej bratanicy i powiesić 3 bilbordy (i nieważne czy wierzy, czy nie wierzy w jej wygraną, czy lubi czy nie lubi komitetu) to daje na to. Proste? A dlaczego ja mam dawać jego nazwisko aby hepikowaci, którzy już tu pokazali co potrafią opluwali???
                Hepik z rana jak śmietana
                • aptykorz Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 09.11.14, 09:58
                  w kółko to samo , jak zjechana płyta : Marian dawaj nazwiska i pieniądze , nazwiska i pieniądze , nazwiska i pieniądze ............
                  naczelna palma hepik i jego ferajna , jeszcze nie dotarło do fałd w mózgu
                  nie dla psa kiełbasa , pan zje kiełbase ....... kapujesz
                  hepik weź to swoje zoo do kościoła bo dzisiaj niedziela i wciep do koszyka złotówkę :-)
                  • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 09.11.14, 18:10
                    > hepik weź to swoje zoo do kościoła bo dzisiaj niedziela i wciep do koszyka złotówkę :-)

Ani grosza w dla czarnej mafii.
                    U nas w Polsce wystarczy wpuścić po kolędzie i pogrzeb z ksiedzem.
                    U was jak nie płacisz podatku na kościół to tylko prochy do Polski,bo ksiądz sie nie pofatyguje.
                    Ale i tak to jest zdrowsze podejście ;)
                • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 09.11.14, 17:54
                  >Jak wujek chce pomóc swojej bratanicy i powiesić 3 bilbordy (i nieważne czy wierzy, czy nie wierzy w jej wygraną)
                  To w końcu wpłacił na komitet czy na konto bratanicy?
                  Naiwnych nie sieją.
                  Sami się rodzą.
                  W końcu na Amber Gold też wpłacali a beneficjent był jeden ;)

• amarian2 hepik 09.11.14, 18:41
                    I nareszcie, sam po setkach postów doszedłeś. Nie ma konta kandydata, jest tylko jedno konto Komitetu, gdzie są gromadzone środki (wpłaty) na kandydata na prezydenta i na poszczególnych kandydatów. jak myślisz, dlaczego jednych kandydatów na radnych stać na bilbordy czy inne akcje a inni tego nie maja. To nie Komitet decyduje mój ty naiwny orle, sokole. Z Komitetu Forum Samorządowe, wszyscy kandydaci dostali równo, ta sama ilość wizytówek, ulotek. Reszta to ich kasa lub sponsorów ale przez konto Komitetu. Dlatego same nazwiska sponsorów nic nie dają. Tu ustawodawca popełnił błąd. Proste.
                    • hepik1 Re: hepik 09.11.14, 19:09
                      A tak na serio,panie Marianie,gdyby Pan przybliżył działalność i osiagniecia tego stowarzyszenia Forum Samorządowe dla dobra naszego ukochanego miasta w ostatnich 2 czy 3 latach ?
                      Bo 4 lata temu to chyba takowe jeszcze nie istniało?
                      W końcu na listach takie znaczące postaci jak Wieszołek(Pis) i Kania(PO).
                      Rozumiem,że w ramach stowarzyszenia,do którego sie sie przyznawali jakieś zasługi już mają.
                      Podobno ostatni tydzień kampanii jest decydujący.
                      Może i ja się dam przekonać?
                      • hepik1 Re: marian 09.11.14, 19:33
                        Oczywiście,prosiłbym o jakąś w miarę obiektywną ocenę osiągnięć stowarzyszenia FS w ostatnich latach.
                        Bez Pana uprzedzeń jako działacza stowarzyszenia Referendum,wyru...ego przez to pierwsze na listach wyborczych(częściowo) ;)
                        • amarian2 Re: marian 09.11.14, 21:28
                          I to jest bardzo proste do wytłumaczenia.
                          Brak JOW powoduje, że mieszkańcy muszą powoływać KWW. A jakie osiągnięcia mają inne KWW? Np. KWW Grażyna Dziedzic, przecież taka struktura czy organizacja nie istnieje. Prawda?
                          A więc powoływanie KWW jest potrzebą prawną.
                          Ja pomimo braku JOW liczę, ba wierzę, że w wyborach samorządowych mieszkańcy zaczną głosować na kandydatów a nie na listy. Ja akurat widzę dobrych kandydatów na każdej liście. Jeżeli podejdziemy do tego tak jak powinniśmy, czyli wyboru człowieka, który ma nas reprezentować, który ma kontrolować prezydenta i który ma mieć pomysły na rozwój Miasta. I życzę Tobie jak i wszystkim mieszkańcom aby na takich ludzi głosowali ( a jeszcze raz powtórzę, tacy są prawie na wszystkich listach)a nie patrzyli na listy.
                          Ty niestety skupiłeś się na atakowaniu listy Forum Samorządowego. Masz oczywiście takie prawo, choć sposób, nie za bardzo. Jednak powiedz tu czy rzeczywiście na naszych listach nie widzisz ani jednego człowieka który zasługuje na mandat???
                          Więc na zakończenie, hepik zagłosuj na kogo chcesz, ale na człowieka a nie na listę.
                          pozdrawiam
                          • amarian2 Re: marian 09.11.14, 21:33
                            I jeszcze jedno.
                            Mówisz o Forum, a ja mam pytanie, a jakie listy, partie maja cokolwiek do powiedzenia na temat działania na terenie Miasta. Jedynie ich radni mogą się liczyć w jakimś działaniu, ale tu wracamy znowu do konkretnych osób.
                            Nie wiem dlaczego ty nie wierzysz w ludzi. W mieście są tacy mieszkańcy, których jednak interesują sprawy R.Śl. a i są i tacy którzy chcą na rzecz Miasta pracować i na liście Forum Samorządowego takich mamy. :)
                          • w36 Re: marian 09.11.14, 22:37
                            amarian2 napisał:

> I to jest bardzo proste do wytłumaczenia.
                            > (...)
                            > Ja pomimo braku JOW liczę, ba wierzę, że w wyborach samorządowych mieszkańcy za
                            > czną głosować na kandydatów a nie na listy.

Ale na jakich kandydatów?
                            Czy mam przez to rozumieć że KW FS to tylko i jedynie atrapa (wymóg prawny), by Kania i Wieszołek mogli dostać mandaty bo im się ostatnio sytuacja w macierzystych ugrupowaniach usr... i tam ich nie wystawiono?

Tylko dlaczego te wszystkie hasła że FS dla ludzi, miasta itp., jeśli to czysta zagrywka umożliwiająca ludziom którzy chcą do władzy, a mają wyraźne kłopoty, realizację czysto osobistych zamierzeń?

I po co wciąganie do tego procederu, tematu naszych referendów przeciw spółce Domżalski-Dziedzic?
                            Nie można było wybrać jakieś neutralnej nazwy dla narzędzia, skoro jest nieznaczące.

Nie rozumiem. Tym bardziej że pewne osoby z "grupy referendalnej" ceniłem i cenię.
                            • stefan_st Re: marian 09.11.14, 22:57
                              w36 napisał:

>>>> Czy mam przez to rozumieć że KW FS to tylko i jedynie atrapa (wymóg prawny), by Kania i Wieszołek mogli dostać mandaty bo im się ostatnio sytuacja w macierzystych ugrupowaniach usr... i tam ich nie wystawiono?
                              Tylko dlaczego te wszystkie hasła że FS dla ludzi, miasta itp., jeśli to czysta zagrywka umożliwiająca ludziom którzy chcą do władzy, a mają wyraźne kłopoty, realizację czysto osobistych zamierzeń?
                              I po co wciąganie do tego procederu, tematu naszych referendów przeciw spółce Domżalski-Dziedzic?
                              Nie można było wybrać jakieś neutralnej nazwy dla narzędzia, skoro jest nieznaczące.<<<<<<

a to co pisałem 28.09.2014 r.
                              forum.gazeta.pl/forum/w,261,154904158,154916517,Re_a_moze_konkrety.html
                              Stefan St.

> Nie rozumiem. Tym bardziej że pewne osoby z "grupy referendalnej" ceniłem i cen
                              > ię.
                              • w36 Re: marian 10.11.14, 02:02
                                stefan_st napisał:

> a to co pisałem 28.09.2014 r.
                                > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,261,154904158,154916517,Re_a_moze_konkrety.html
                                > Stefan St.

O właśnie.
                                Ja osobiście odbieram to całe tłumaczenie amariana tutaj, te piękne słowa o głosowaniu na kandydatów nie komitety (firmując jednocześnie akurat Kanię i Wieszołka), przepraszam za szczerość, jako otwarte i szczere przyznanie się ze strony "referendystów", że to wszystko co robili kiedyś, te wszystkie zapewnienia że chcą lepiej dla Rudy, że nie tolerują patologii rządu Dziedzicowej, to była tylko udawana poza. Że faktycznie chodziło o wejście do gry o władzę. Już nie dociekam w jakich drużynach, bo tego dowiemy się niezawodnie po wyborach.
                                Tym bardziej mi przykro, że sam osobiście biorąc udział w referendach zostałem tym samym zrobiony głupim osłem, któremu jeszcze wrzucono na grzbiet niemiłych gapowiczów.
                                Ale mniejsza już o mnie. Myślę że zrobiono też duże świństwo pewnym osobom z listy FS na radnych, które mimo wszystko nadal uważam za uczciwe. Bo choćbym chciał, nie dam głosu na nie, bo tym samym wyforsuję Kanię, którego sobie ani Rudzie, nie życzę.

Tak że przydało mi się zajrzeć tu na forum, bo oto w sposób pewny zawęża mi się lista możliwych kandydatów do postawienia krzyżyka za tydzień. FS odpada. Tyle dobrego ;)
                                • amarian2 Re: marian 10.11.14, 08:41
                                  Wierzę, że w36 dobrze wybierze swojego kandydata niezależnie z jakiej listy i życzę aby spełnił jego oczekiwania.
                                  Nadal będę powtarzał, w Radzie nie ma organizacji ( a raczej nie powinno być). W Radzie są ludzie, którzy albo mają to "coś" albo poprostu tam sobie siedzą.
                                  w36 to nie wybory jak za komuny. Tu się liczą głosy, a więc do Rady wchodzi ktoś kogo mieszkańcy wybiorą a nie jedynka czy dwójka. I jeszcze jedno na zakończenie "liczenia" aby lista miała sznse na mandat musi osiagnąc na danym okręgu odpowiednią ilość głosów. Głosowanie dla ideii ni ma sesnsu, bo tak bym do UE głosował na "Demokrację Bezpośrednią" ale po co aby zmarnować głos? Wolę wybrać takiego kandydata z takiej organizacji który ma szansę. A tak, może dla siebie samego zrtobisz listę 10 aktualnych radnych patrząc tylko na to co w RADZIE robili, na ich wystąpienia, komisje itd. może się zdziwisz jak zdejmniesz okulary.
                                  • stefan_st Re: marian 10.11.14, 09:01
                                    amarian2 napisał:

> Nadal będę powtarzał, w Radzie nie ma organizacji ( a raczej nie powinno być).

Amarian2, Ty swoją osobą (z paroma jeszcze innymi osobami) stanowiliście o istocie referendystów, ale chyba nie rozumiesz co już po raz kolejny staram Ci się przekazać (jak również w36), że zaprzepaściliście swoje idee przyjmując takich ludzi jak Kania czy Wieszołek.... staliście się niewiarygodni,
                                    Więc Twoje uzasadnienia nie mają żadnego znaczenia, wleźliście w błoto a nawet w bagno.
                                    Niezależnie od tego życzę powodzenia i sukcesu dla was a nie dla wieszołków innych kaniów

Stefan St.
                                    • amarian2 Re: marian 10.11.14, 09:18
                                      O ideach i standardach, jakie będą w przyszłej Radzie zadecydują ci, którzy się w niej znajdą. Więc wybór należy nie do komitetu, a do mieszkańców.
                                      Po drugie Grupka 20kandydatów referendystów nie miała żadnych szans na zaistnienie w takiej a nie inne ordynacji wyborczej.
                                      Po trzecie bagno? Stefan ja nie widzę żadnego bagna, ba patrząc na inne listy raczej odwrotnie. Nagłośnienie przez media jednej sprawy, która znam lepiej i skończy się umorzeniem, to ma być bagno. Przyrzekłem sobie , że nie będę atakował innych list i kandydatów, więc nie powiem gdzie i jakie są bagna. Może zadam retoryczne pytanie, pokaż mi listę (taka która ma szansę zdobyć jeden mandat), która według ciebie jest super???
                                      • hepik1 Re: marian 10.11.14, 10:31
                                        >Po drugie Grupka 20kandydatów referendystów nie miała żadnych szans na zaistnienie w takiej a nie inne ordynacji wyborczej.

To może trzeba było nie naciągać tych emerytów na te 7 tys złoych,wpłacane niby na banery dla swoich bratanic ?
                                        Może nie warto w ogóle było sprzedawać swojej marki za ostatnie miejsca na listach?
                                        Zwłaszcza,że co najmniej dwukrotnie na tym forum deklarowałeś,że nie startujesz w wyborach?

A to,że kanię i jego pociagi się umorzy wiadomo od poczatku.Znasz kogoś z PO ,kto został skazany za przekręty?
                                        A trochę się przez te ostatnich 7 lat już uzbierało w ogólnopolskiej skali,co nie?
                                      • hepik1 Re: marian 10.11.14, 10:40
                                        Tak czuję,że taki śp waple to ze dwa razy się w grobie przewrócił,jak zobaczył Kanię z jedynką na liscie firmowaną przez Ciebie. ;)
                                      • stefan_st Re: marian 10.11.14, 23:04
                                        amarian2 napisał:

>>>>>Po trzecie bagno? Stefan ja nie widzę żadnego bagna, ba patrząc na inne listy raczej odwrotnie. Nagłośnienie przez media jednej sprawy, która znam lepiej i skończy się umorzeniem, to ma być bagno. Przyrzekłem sobie , że nie będę atakował innych list i kandydatów, więc nie powiem gdzie i jakie są bagna. Może zadam retoryczne pytanie, pokaż mi listę (taka która ma szansę zdobyć jeden mandat), która według ciebie jest super???>>>>

Nie wiem, która lista jest super. Nie czuję się na siłach aby odpowiedzieć na pytanie bo większości kandydatów na listach nie znam. Natomiast kim jest Kania to wiem i dowiedziała się cała Polska. Pewnie liczycie że ta "popularność" się wam przyda. Marianie cytując klasyka należy powiedzieć "nie idźcie tą drogą". Zabijacie to co tworzyliście od podstaw. Szkoda Ciebie, szkoda Bartka....

Stefan St.

• fifik_rsl Re: marian 10.11.14, 12:56
                                    Przeraża mnie jak bardzo jest Pan odporny na argumenty. Zaczynam się tutaj już na poważnie zastanawiać czy jest Pan aż tak naiwny, czy to już jakiś wyższy poziom cynizmu.
                                    Przedstawiłem Panu w innym temacie prosty wykaz. Z jedynek weszło 17 radnych, z dwójek 5, z trójki, piątki i ostatniego po jednym. Był jeden przykład na całą RM gdzie weszła W-B z dwójki kosztem Kubicy z jedynki, bo była kandydatką na prezydenta RAS. Może bardzo mocno się Pan przed tym bronić ale takie są fakty, przykre w rzeczy samej ale fakty. To nie wyborcy kreują skład RM, ale partie i ugrupowania o charakterze wyborczym, przyporządkowując konkretnych kandydatów odpowiednim numerkom. Skoro jest inaczej to czemu Chromy czy Bartek nie są na górze, a Kania gdzieś na 6 czy 9?? Odpowiedź prosta, bo na to by się nie zgodził, a po drugie liczycie że za nazwisko i lovelasowską twarz zyska dodatkowe głosy. To jest obłuda, bo sami pozbawiliście szans na mandat osób które ciężko i uczciwie pracowali na rzecz miasta w ciągu ostatnich kilku lat, natomiast oddaliście miejsca spadochroniarzom. Ci spokojnie zbiorą po mandacie, tydzień po wyborach pokażą Panu środkowy palec i przypomną gdzieś w połowie 2018 roku kiedy trzeba będzie znowu się gdzieś załapać.

Co do tego że w RM nie ma organizacji to już kompletny żart. Nie no dobra, jeśli głosujemy czipowanie psów, kosmetyczną zmianę w statucie Biblioteki publicznej czy tym podobne, to oczywiście że nie ma, bo wtedy wszyscy mają to w dupie. Natomiast w momencie w którym zaczynają się głosowania ważne, typu absolutoria, czy np. Rondo, które dla Pana było nieważne, ale ważne dla kilku tysięcy Rudzian, to rączki poszły równo jak ich wodzowie zadecydowali. Chyba że przekona mnie Pan, że wszyscy radni PO to wielcy miłośnicy Kaczyńskiego.
                                    • amarian2 Re: marian 10.11.14, 13:33
                                      Fifik ty ciągle patrzysz na ostatnia kadencję, najgorszą ze wszystkich od 1990. I jeżeli ja jestem cyniczny to niby dlaczego, a cóż to ugram? Nie rozumiesz, że właśnie problemem Naszego Miasta jest takie jak twoje patrzenie na wybory i działanie Rady. Nie rozumiesz, że tak wcześniej nie było.
                                      Jestem od 12 lat przeciwnikiem tworzenia list, ale nie ja tworzyłem Ordynację. U nas na 46 kandydatów jest bodaj 2 radnych (których ty oceniasz najgorzej a ja patrząc na działanie ich w RM zupełnie inaczej) i dwóch byłych radnych. Nie wiem ilu z Naszych już startowało ale sądzę że 40 startuje po raz pierwszy i są dobrzy. W tym układzie mają szansę, bo na listach KWW jedynka ma ciągnąć a nie zbierać bonus. I tym listy KWW różną się od partyjnych.
                                      Ale ty wiesz swoje. Ja naiwny? Różnimy się tym, że ja wiem jak wygląda praca w Radzie i jak powinna wyglądać praca Radnych. Ty oceniasz obecnych radnych po … , bo nie wiem. Jak zawsze mamy wybór, i ty swojego dokonasz i ja nie atakuję twojego wyboru, nie atakuję innych list ( w tym twojej, której nie znam) choć powiem może po raz pierwszy i ostatni, jeżeli Wieszołek i Kania są dla ciebie powodem dyskwalifikowania Forum Samorządowego, to na takiej samej podstawie (z mocniejszymi argumentami, w tym z wyrokami) zakwestionować mogę prawie każda listę, bo znam tych ludzi. Sam tu o niektórych pisałeś? Więc rozumiem, że też dyskwalifikują daną listę???
                                      I jeszcze raz powtórzę, na każdej liście są dobrzy i bardzo dobrzy kandydaci ale tez na każdej są osoby które tam nie powinny się znaleźć, więc przyjmując twoją argumentację – nie głosujemy wcale???
                                      Pytałem Stefana, hepika a teraz ciebie. Pokaż tą „czystą” listę???
                                      Ja proponuję aby głosować na człowieka, na konkretnego kandydata z listy, która ma szansę tą osobę wprowadzić do Rady. I takiego wyboru Ci życzę.
                                      • hepik1 Re: marian 10.11.14, 14:09

amarian2 napisał:

> I jeszcze raz powtórzę, na każdej liście są dobrzy i bardzo dobrzy kandydaci ale tez na każdej są osoby które tam nie powinny się znaleźć

Ci dobrzy i bardzo dobrzy na jedynkach,to juz wiemy. ;)
                                        Ale gdybyś rozwinął myśl i zdradził tych ,którzy w ogóle nie powinni się tam znaleźć?
                                        Oczywiscie w stosunku do waszych list,bo tych kandydatów znasz najlepiej.
                                        Szkoda marnować na nich głos ;)
                                        • amarian2 Re: marian 10.11.14, 14:12
                                          Jak ty odpowiesz jaki to komitet jest dla ciebie dobry :)
                                      • fifik_rsl Re: marian 10.11.14, 19:48
                                        W kwestii ordynacji zgoda jest zła, ale niestety nikt z nas ją nie zmieni. Każdy kto decyduje się na start musi się jej podporządkować. We własnym gronie, można postawić na nowych, a można też dać odgrzewane kotlety. Miał Pan pretensje za moje typowanie, ale obawiam się że tak to będzie wyglądać i to z winy Komitetów. Wszyscy z liczących się postawili na promocje starych, niejednokrotnie miernych ale wiernych. Pełna zgoda że na większości z list są ludzie porządni, tylko cóż z tego że na miejscach od 5 w dół. Powiedzmy że wiem że Pan x z 9 miejsca listy SLD jest porządny i warto byłoby go poprzeć, skoro mam pełną świadomość że właściwie mój głos wspiera listę i Piórkowskiego. Identycznie jest z Waszą listą, co mi z tego że poprę np. Bartka skoro de facto wspieram Kanię. Piszę to w oparciu o mój okręg wyborczy.
                                        Pisze Pan że lokomotywa ma pociągnąć, super tylko jak, skoro do rozdania jest 6 mandatów. Pięcioro to pewniaki bo Stania, Kania, Skudlik, Pierończyk i Piórkowski mają na bank mandaty. O szósty będzie toczyła się walka między kimś z PiS, Sladkiem i Gładyszową (jako drugi dla PO).
                                        Chyba że chce nam Pan powiedzieć że u góry już wszystko ustalone, tzn. jak wygra Skowronkowa to Kania idzie na prezia do jakiejś spółki, a wtedy mandat przejmuje kolejny z listy?
                                        Gdyby kierować się stricte Pana zaleceniami musiałbym głosować na Sladka, by zablokować mandat dla PiS i 2 dla PO.
                                        • amarian2 Re: marian 10.11.14, 22:20
                                          No cóz, skoro nie potrafisz wyjśc poza znane nazwiska. Zabawmy się, z tych 5 twoich na bank akurat może 4 ma szansę i zostają 2 do podziału. jeden lider nic nie zrobi. Żeby zdobyć mandat (jako komitet) to trzeba miec na Wirku 1,5 tys głosów min.
                                          • fifik_rsl Re: marian 10.11.14, 22:41
                                            To niby Skudlik nie obroni?
                                            • meg114 Re: marian 11.11.14, 09:11
                                              "co mi z tego że poprę np. Bartka skoro de facto wspieram Kanię" - Fifik, zauważ jednak, że Kania nie skonsumuje głosów Bartka, jeżeli nie uzyska samodzielnie odpowiedniego wyniku. I to samo dotyczy innych list - wszędzie skorzystają ci bardziej popularni wyborczo. Sorry, taki mamy system. A poza tym: dlaczego akurat Kania ma być tą największą zakałą, która usprawiedliwia rezygnacje z wyboru Bartka? W czym jest gorszy niż Gładysz, Piórkowski czy Stania, Wyciślik?
                                              • amarian2 fifik 11.11.14, 12:49
                                                Część już napisała meg ale zauważ, ty typujesz starych wyjadaczy, których w ostatnim roku już wielokrotnie atakowałeś, a ja próbuję ci wytłumaczyć, że postawiłbym na nowych. Jak już ma SLD dostać mandat na Wirku to nie powinien on nigdy trafić do Piórkowskiego, na tej liście są inni warci tego mandatu. A Ty jakoś nie widzisz problemu tego „radnego” tylko gazetowy temat. I tak dalej na każdej liście. Zabawmy się, na jaka listę zagłosujesz (podkreślam zabawa) i co widzimy. Partie i Raś u ciebie w przedbiegach odpadają, jesteś rozsądny więc nie oddasz głosu na komitet, który nie ma szans na mandat. Jedziemy dalej. Porozumienie absolutnie nie dla ciebie, a teraz nie dla Forum. Więc zostaje tylko jedne Komitet. I tu zaczynają się schodki. Bo tam też na innym okręgu jest i jedynka o której ostro pisałeś, i jest dwójeczka, która dla naszego miasta może być największa aferą jak się zmieni władza. A więc jak to jest fifik? Forum nie bo jest Kania i Wieszołek a tam przecież takie nazwiska jak … i co? Nie pójdziesz na wybory, pójdziesz i … właśnie co? Zamkniesz oczy i wybierzesz ostatni komitet pomimo, że tam tez wystawili takich???
                                                Moja propozycja jest prosta, niech każdy zagłosuje na takiego kandydata, którego uważa za dobrego, ale też który ma sznasę dostania się do Rady. I to ma być zła propozycja???
                                                • fifik_rsl Re: fifik 11.11.14, 14:41
                                                  Panie Marianie Pan stawia na młodych dokladnie tak samo jak SLD. Przykład z Piórkowskim był odbiciem lustrzanym Waszego KWW. Tak samo jak Piórkowski nie powinien dostać mandatu tak samo nie powinien go dostać Kania. Dostaną obaj, bo taka jest polityka waszych ugrupowań. Tak wygląda rudzkie stawianie na młodych!
                                                  Piórkowski dostanie bo popularny, bo jedynka, a pzostali to słupy majace mu podbić szansę na mandat. Kania dostanie bo popularny, do tego lovelasowska buźka, a pozostali to słupy mające mu podbić liczbę głosów.
                                                  podobnie jak SLD tak i Wy macie po jednym mandacie, wiec lokomotywy wjadą, a reszta zostanie na peronie. I proszę za taką sytuację mnie nie winić, to wynik Waszych (Komitetów) decyzji, a nie jakiegoś internetowego typera.

Co do Skudlika to mandat obroni, bo oprócz głosow RR dostanie znaczną część od pisowskiego elektoratu, który wybierze jego zamiast babcie Krawczyk.
                                                  Tak jak pisałem w efekcie walka bedzie o jeden mandat, o ktory zawalczy PO (Gładysz) Krawczyk (PiS) i Sladek. W takim układzie najrozsądniejszą opcją byłoby poparcie Sladka.
                                                  Raz już o tym pisałem, więc nie wiem skąd Pana insynuacje że niby chcę oddać głos na KWW GD?
                                                  • amarian2 Re: fifik 11.11.14, 16:13
                                                    Żadnych insynuacji :) prosta matematyka. Ciągle namawiasz mnie abym oceniał innych, zresztą kolegów. Żeby lider i mówię tu o Józku czy Jurku zdobył mandat to musi mu pomóc drużyna. I ją należy oceniać. Józek ostatnio miał elektorat PiS, dzisiaj jak sam zauważasz może oczekiwać na część tego elektoratu i … jaki inny? Mieszkańcy nie lubią za bardzo zmiany barw. Liderzy musieliby zdobyć po 1000 głosów aby lista się liczyła.
                                                    Twoje zarzuty są bezpodstawne, to ty zacząłeś zabawę typując prawie w całości starą Radę i patrzysz na jedynki. Ja w przeciwieństwie do ciebie wierzę, że Rada zostanie przewietrzona. Jesteś z Paderewskiego, popatrz na niedawne wybory do RN Spółdzielni? Popatrz na wynik Piórkowskiego, popieranego w sposób … przez władze i co…?
                                                    Jak już powiedziałem ja zagłosuję na nowa twarz z Forum bo mam tylko jedne głos, i nie chcę go stracić, ty na kogo chcesz, a po wyborach porozmawiamy. OK.? Jestem pewny, że swój głos stracisz.
                                                    Najgorsze jest, że przy takim rozdrobnieniu, wyniki mogą być zupełnie przypadkowe.
                                                  • fifik_rsl Re: fifik 11.11.14, 17:13
                                                    Ja uważam że zaplecze PR i RR nie jest aż tak dramatyczne słabe, by ich liderzy nie mieli szans na mandat. Przekonamy się po 17.11. Co do Skudlika to osobiście ja się go boje, bo to typowy choleryk,u którego zbyt często impuls dominuje nad rozsądkiem.

Ja wytypowałem na podstawie list komitetów. Skoro Pan tak wierzy w młodych to do jasnej ciasnej czemu Kania na jedynce?? Może mi Pan na to pytanie odpowiedzieć. Skoro już go chcieliście wziąć na listy, czemu nie dostał np miejsca ostatniego? Czym się zasłużył? Zbierał podpisy do referendum? Walczył w referendum? Nie, miał Was w dupie jak prawie cała PO (pierwsze referendum). Bierzecie go z otwartymi rękami oddając najlepsze miejsce. To jest żenujące, szczególnie, gdy zestawiny to z tym co Pan tutaj pisze o młodych.
                                                    Na końcu, tak półprywatnie zapytam: nie jest Panu zwyczajnie głupio, patrząc w oczy tym którzy wykazali największe zaangażowanie podczas referendów?

Wyniki chętnie skomentuje po 17.11.
                                                  • aloes69 Po głębokim.... 11.11.14, 17:50
                                                    przeanalizowaniu tego wątku tak mię żartobliwie natchnęło :)

Och jakiż wielki żal d...e ściska,
                                                    że zamiast młodych i gniewnych
                                                    na listach znowu te same nazwiska.
                                                    Lecz trza nam postawić na pewnych,
                                                    w pieniądz bogatych , wylewnych,
                                                    co obiecać tak wiele nam potrafią,
                                                    i nie są powiązani z partyjną mafią.
                                                    Jeżeli są - robią to skrycie, po cichu,
                                                    żeby nie było zbyt wiele krzyku,
                                                    wszak o image warto dbać i basta.
                                                    Potem chleb za to będzie i omasta. ;)
                                                  • aloes69 P.S. z nutą cynizmu... 11.11.14, 19:25

Cynicznie jednak zważyć trzeba,
                                                    że nam wyborcom nikt nie da nieba,
                                                    bo młodzi mądrości rękojmi nie dają,
                                                    a starzy wątpliwe, że się postarają....
                                                  • hepik1 Re: fifik 11.11.14, 19:32
                                                    Dlaczego Kania?
                                                    W tym wątku Sławik sie juz nie odezwie,
                                                  • amarian2 Re: fifik 12.11.14, 09:07
                                                    Fifik niż ci odpowiem, odpiszę tej hienie.
                                                    Sławik? Nie wiem jaki bo jest ich wielu w tym mieście. Amarian2 odpisze. He pikowaty, twije debilne wpisy o Pani Kłys, mojej żonie czy inne pokazują czym dzisiaj jesteś a twoje wpisy nie na temat pokazują jakie masz tu wykonać działania.
                                                    Fifik, ordynacja wymusza na nas utworzenia listy i najlepiej jak jest podwójna liczba kandydatów. Układanie takiej listy a szczególnie jedynek, dwójek, trójek jest wynikiem dziesiątków rozmów, negocjacji, umów i … kompromisów. Jeszcze do tego dochodzi, połączenie tych różnych grup w 4 okręgach (jak tu dostaniemy 4, to tu chcemy np. dwójkę). I tak samo sprawa wyglądała na okręgu nr 2. Do ostatniego momentu trwały dyskusje jak ustawić ta listę, m.in. wiedząc jak zareaguje fifik :) (naprawdę). Ważnym oczywiście elementem są finanse. Czołowe miejsca są dodatkowo płacone a więc osoby proponowane musza się zgodzić. Jedynki także zobowiązują się do wyłożenia większej kasy na swoją własna kampanie. To oczywiście przechodzi przez Komitet ale to oni muszą ją zorganizować i sfinansować. Dla ciebie jedynki to pewne mandaty a dla mnie wynika to z tego, że najwięcej na własną kampanię wkładają wysiłku i pieniędzy. I finałem tej całej dyskusji, sporów jest dzisiaj układ listy. Tak to wygląda bez JOW. A patrząc w oczy. Ty myślisz, że decyzje podejmowałem ja? Sam? Ty się wypowiadasz za referendystów? Ci którzy pracowali przy referendum, którzy autentycznie poświęcili czas (urlopy) i środki finansowe nadal działają w tym samym celu w różnych zresztą komitetach, i jakiś pretensji i to z powodu jedynek nie widzę. Może dlatego, ze w czasie referendum poznali co to faktycznie jest samorząd i jaką faktycznie mamy władzę i najważniejsze … jaki jest cel.
                                                    A teraz Kania. Alergicznie reaguję na prasowe sensacje i zarzuty. Zbyt wiele widziałem w „wolnej” Polsce zaszczutych ludzi a by w takie rewelacje wierzyć na zasadzie bo w gazecie napisali. Tą sprawę od początku śledziłem i od początku wiedziałem, że jest to rozgrywka wewnątrz partyjna robiona przez Sekułę. Jak wyciśniesz te sensacje z tych tytułów to nic z nich nie wynika. Ja postarałem się o inne dokumenty (np. NIK) czy tu pokazywane ci sprawozdania finansowe ( co ciekawe tam sa wykazywane zyski a z wypowiedzi obecnego „szefa” wynika , że nie sa one wynikiem wysokiej ceny wody). Jest jedne poważny feler w Kodeksie Spółek Handlowych. W spółkach samorządowych właściciel (często zmieniający się jak rękawiczki) jest faktycznym decydującym o najważniejszych decyzjach spółki a jednocześnie nie ponosi żadnej odpowiedzialności. Dokładnie tak jak w GPW jest obecnie sytuacja w Mieście R. Gdzie właściciel aby ratować budżet przed wyborami polecił spółce kupić za ponad 6 mln zł teren. Ten sam właściciel gdyby mógł utopiłby kasę tej spółki w innej padlinie (następne 6 baniek). Po odejściu właściciela, kto będzie odpowiadał za te decyzje? Zgodne z prawem ale na pewno nie korzystne dla spółki. A więc?
                                                    Nie bądź prokuratorem i sędzią przed wydaniem wyroku.
                                                    Ale wybieramy do Rady i oceniam kandydatów patrząc na ich działania w Radzie i na kompetencje.
                                                  • stefan_st Re: fifik 12.11.14, 09:22
                                                    amarian2 napisał:

> A teraz Kania. Alergicznie reaguję na prasowe sensacje i zarzuty. Zbyt wiele widziałem w „wolnej” Polsce zaszczutych ludzi a by w takie rewelacje wierzyć na zasadzie bo w gazecie napisali. Tą sprawę od początku śledziłem i od początku wiedziałem, że jest to rozgrywka wewnątrz partyjna robiona przez Sekułę. <<

Ja nie jestem przeciwko Wam, ale muszę stwierdzić, że niestety większość naszego społeczeństwa mocno reaguje na prasowe sensacje i nie szuka prawdziwych podstaw działań Kani w GPW.
                                                    A nie daj Boże jeszcze jakieś zarzuty przeciwko Kani potwierdzą się i wtedy będziecie mieli jeszcze większy kłopot.
                                                    Czyli w sumie sumarum więcej szkody Kania Wam przyniesie niż pożytku, ale jak piszesz Wasz wybór.
                                                    Stefan St.

Stefan St.
                                                  • amarian2 stefan 12.11.14, 12:14
                                                    Byc może, jednak to nie może być powodem skazywania na banicję
                                                  • hepik1 Re: stefan 12.11.14, 12:40
                                                    Byłem dzisiaj z wnuczką w Rudzie 1 aby odebrać nagrodę w Domu Kultury.
                                                    Przejechałem przez Wirek ,Czarny Las i samą Rudę.
                                                    Ani jednego plakaciku Kanii nie dostrzegłem,jakby FS się wstydził swojej jedynki czy co?
                                                    Ale przy okazji pierwszy raz w życiu zobaczyłem czterech czy pięciu radnych na raz ;)
                                                  • hepik1 Re: fifik 12.11.14, 15:39
                                                    Wygląda na ot,że Slawik(jeden z wieku w RŚl) sprzedał sie Kanii mocno tanio i wziął ostatnie miejsce na liście. Ze swoim Sanczho Panczo ;)
                                                    Inni Referendyści ,tacy jak Wóbel mają jedynki.Lepiej na handlu się znają.
                                                    A jeszcze inni(Kołodzieje) uciekli daleko ;)
                                                  • fifik_rsl Re: fifik 12.11.14, 15:59
                                                    Pamięta Pan moją reakcję jak dowiedziałem się o Kani? Wszyscy oburzaliście się na ten wpis, ale teraz właściwie Pan go potwierdził. Zrobiliście koalicje,zostalicie wysiudani, a jedynke dostał ktoś kto przyszedł z zewnątrz i miał kasę.
                                                    Sami pogrzebaliście ludzi którzy Was zbudowali.Teraz musicie się mierzyć z opiniami że przybraliście twarz Kani. Chociaż czy tak na serio Kani? o Tym już wieczorem.
                                                  • hepik1 Re: fifik 12.11.14, 17:37
                                                    Idealiści z Sowarzyszenia Referendum dala sie wkręcić w brudne rozgrywki i interesy PO.
                                                    A amarian to tylko ofiara losu startujaca z ostatniego miejsca.
                                                    Murzynek zrobił swoje,murzynek może odejść i przez następną 4 lata udzielac sie na forum ;)
                                                  • aptykorz tandem mizernych 12.11.14, 20:51
                                                    fifik i hepik macie już paranoję na punkcie FS , przy tej dawce opluwania to niedługo śliny wam braknie , tłuczecie się w jednym temacie udając wszystko wiedzących a nic nie wiecie i dobrze , niech tak zostanie ,
                                                    to że tak uczepiliście jak wszy psiej sierści przekonuje mnie że robicie to na polecenie
                                                    merytorycznie jesteście do bani , sami sobie wystawiacie opinie
                                                    jutro warto udać się do weterynarza na szczepienie przeciw wścieliźnie
                                                    chętnie będę czytał kolejne wasze doskonałe analizy
                                                    wesoło się robi na tym forum im bliżej niedzieli :-)
                                                  • fifik_rsl Re: tandem mizernych 12.11.14, 23:06
                                                    Paranoja, nie zawiedzenie się i owszem.

Przykre jak w odpowiedzi na argumenty, druga strona odsyła do weterynarza. Znaczy że merytorycznych argumentów zabrakło, a pod nogami zaczęło się palić.
                                    • stefan_st Re: marian 10.11.14, 22:54
                                      fifik_rsl napisał(a):

> Przeraża mnie jak bardzo jest Pan odporny na argumenty. Zaczynam się tutaj już na poważnie zastanawiać czy jest Pan aż tak naiwny, czy to już jakiś wyższy poziom cynizmu.
                                      Przedstawiłem Panu w innym temacie prosty wykaz. Z jedynek weszło 17 radnych, z dwójek 5, z trójki, piątki i ostatniego po jednym. Był jeden przykład na całą RM gdzie weszła W-B z dwójki kosztem Kubicy z jedynki, bo była kandydatką na prezydenta RAS. Może bardzo mocno się Pan przed tym bronić ale takie są fakty, przykre w rzeczy samej ale fakty. To nie wyborcy kreują skład RM, ale partie i ugrupowania o charakterze wyborczym, przyporządkowując konkretnych kandydatów odpowiednim numerkom. Skoro jest inaczej to czemu Chromy czy Bartek nie są na górze, a Kania gdzieś na 6 czy 9?? Odpowiedź prosta, bo na to by się nie godził, a po drugie liczycie że za nazwisko i lovelasowską twarz zyska dodatkowe głosy. To jest obłuda, bo sami pozbawiliście szans na mandat osób które ciężko i uczciwie pracowali na rzecz miasta w ciągu ostatnich kilku lat, natomiast oddaliście miejsca spadochroniarzom. Ci spokojnie zbiorą po mandacie, tydzień po wyborach pokażą Panu środkowy palec i przypomną gdzieś w połowie 2018 roku kiedy trzeba będzie znowu się gdzieś załapać.<<<<<<

Zgadzam się z Tobą fifik i podpisuję pod tym co powyżej. A co do Mariana, to szkoda mi go, bo naiwnie wierzy w zasady które wyznaje. Ciekawi mnie jaki stosunek do referendystów będzie reprezentował Kania gdy zdobędzie mandat hehe

Stefan St.

Stefan St.
                                • hepik1 Re: marian 10.11.14, 11:09
                                  w36 napisał:

>Już nie dociekam w jakich drużynach, bo tego dowiemy się niezawodnie po wyborach.

Bo tu nie ma czego dociekać.Wiadomo,że po prawdopodobnym zwycięstwie Skowronkowej na 99,99 % będą w koalicji z PO.
                                  A przy ewentualnym zwycięstwie Dziedzicowej niewykluczone ,że dokonają karkołomnej wolty i znajdą się w jej obozie.
                                  Bo nie o to chodzi,żeby byc za gó...ane (dla nich)pieniadze zwykłym radnym,tym bardziej opozycyjnym.
                                  I to dopiero będzie prawdziwy chichot historii dla referendystów
                  • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 09.11.14, 18:54
                    Swoją drogą naciaganie nawet bogatych emerytów na hasło Referendum przez FS-mistrzostwo świata.Bratanica sponsora ma 3 bilbordy a Kania i Wieszołek mandaty ;)
                    • amarian2 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 09.11.14, 19:08
                      niepoprawny hepik, niepoprawny, ja do ciebie poważnie a ty ...
                      Typowe dla ciebie i to mię dziwi, jak można się tak zmienić, ale ...
                      • aptykorz Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 09.11.14, 19:41
                        Marian jak hepik nie ma innych zajęć w niedziele to niech se pisze
                        chłopak ma zacięcie literackie :-)
    • fifik_rsl Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 14.11.14, 12:50
      Na rozładowanie niezdrowych emocji ;)
      drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_UzBxM0toZHZSTTA/view?usp=sharing
      • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 14.11.14, 13:24
        No nie wiem.
        Raczej naszemu Wróblowi podniosłeś ciśnienie.

A dla podniesienia morale w FS wiadomość.
        Statut PO wyrzuconym członkom pozwala wrócić w szeregi najwcześniej po 3 latach.
        Taka karencja nie obowiązuje tych ,którzy sami wnioskowali o usunięcie z szeregów partii.
        A taki jest przypadek Kanii.
      • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 14.11.14, 14:40
        A tak na marginesie,niezły spaślak.
        Jak podrośnie nadciśnienie,miażdżyca ,choroby układu krążenia pewne,
        Zwłaszcza przy siedzącym trybie życia jaki ma potencjalnie radny ;)
        Nie róbcie mu tego,wyborcy!
        • aptykorz Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 14.11.14, 15:06
          te choroby to znasz od tego buca wujka ?
          • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 14.11.14, 17:12
            Masz coś do mojego wujka? I którego dokładnie?
            Obaj juz powyżej 70-tki i ledwie łażą.

PS Może ktoś w końcu tym głupkom od amariana i jemu samemu , wytłumaczy ,że ja to ja a nie ktoś inny ? ;)
          • 1802ef Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 14.11.14, 19:54
            hepik idź do wujka i spytaj go jaka jest różnica między nadciśnieniem a ciśnieniem i które się podnosi
    • hepik1 Re: KWW Forum Samorządowe Ruda Śląska 14.11.14, 19:36
      Głosujemy na KKW Forum Samorądowe

PO potrzebuje kilku dodatkowych radnych spoza swojej listy.
      Kania,Wróbel,Wieszołek i znowu bedziemy mieli Platformę u władzy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka