Dodaj do ulubionych

Symbol wolnomularstwa

16.09.10, 20:08
Witam,
Chodzi mi o miejsce lub budynek w Częstochowie na którego ścianie widnieje jeden z symboli wolnomularstwa czyli oko w trójkącie. Może się ktoś orientuje gdzie coś takiego jest w Częstochowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: a jest? Re: Symbol wolnomularstwa IP: *.netcominternet.pl 16.09.10, 20:41
      skad pomysl, ze w ogole jest?
    • Gość: tak Re: Symbol wolnomularstwa IP: *.chello.pl 16.09.10, 20:52
      Mnie w Częstochowie rzucił się w oczy jeden budynek (a nawet nie budynek a jego ogrodzenie) na którym jest mylnie przez niektórych odczytywany symbol "masonerii", czyli cyrkiel wraz z kątomierzem wpisany w okrąg. Jest to niebieskie ogrodzenie szkoły przy ul. Jana Pawła niedaleko ronda klocków lego.

Co do twojej wypowiedzi - poczytaj o wolnomularstwie jeszcze coś więcej niż tylko ksiażki Browna...
      Pozdrawiam
      • kokoszyk Re: Symbol wolnomularstwa 16.09.10, 21:20
        A to ciekawe dziękuje za informację.
        Co do kwestii informowania nie dowiedziałem się o tym nie z książki Browna bo o ile się nie mylę to niestety ten Pan nie był w Częstochowie więc o takim miejscu nie ma pewnie zielonego pojęcia:D
        • Gość: logo Re: Symbol wolnomularstwa IP: *.netcominternet.pl 16.09.10, 21:22
          hmmm logo szkoly symbolem masonerii?
        • Gość: tak Re: Symbol wolnomularstwa IP: *.chello.pl 16.09.10, 21:22
          Wiesz napisałem o Brownie, bo po jego książkach właśnie wiele osób zainteresował ruch wolnomularski co moim zdaniem mocno mu zaszkodziło.

• Gość: pijozof Re: Symbol wolnomularstwa IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.10, 23:55
            Dobrze że nie wspomniałeś Pana Samochodzika - tam też był motyw masonerii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka