Dodaj do ulubionych

Infomaty także dla pielgrzymów

07.10.10, 22:29
Kolejne infomaty - ciekawe priorytety inwestycyjne - 50. infomatów mało ?
Może łatwiej zmienić lokalizację istniejących jeśli "przestrzelono" wcześniejsze decyzje.
Podobno utajniono wyniki badań, że z braku infomatów siada liczba turystów odwiedzających nasze miasto - te 225 tys. odwiedzających nasze miasto w całym 2009 i korzystających z noclegu - marzy tylko o infomatach... i straszy, że nie przyjedzie ponownie...
Nie ma jak właściwa hierarchia problemów w naszym mieście... na co by tu panowie wydać jeszcze... żeby tylko nie było to zbyt skomplikowane.... bo głowy decydentów bolą, a myślenie męczy...
Obserwuj wątek
    • Gość: a-lfa Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.net.stream.pl 07.10.10, 23:13
      No cóż. Infomaty służą głównie, jako punkty dostępu do Internetu może to i fajna sprawa, ale chyba nie o to chodziło. Zadam pytanie, kto używa infomatów w rejonach ul. Katedralnej czy Drogowców? Zresztą ze sprawnością działania tych sprzętów różnie bywa. Po co infomaty tak na pl. Biegańskiego oraz tuz obok na ul. Dąbrowskiego obok Gude Mater? Ciekawe ile osób używa tych sprzętów? Osobiście mam wątpliwości czy są one obok JG w ogóle potrzebne. Kto tam będzie ich używać? Pielgrzymi? A po co? I kiedy? Władze miasta chyba zapomniały, iż typowy pielgrzym kieruje się z pod szczytu do kaplicy potem na parking po bagaż i odpowiednio do autokaru, na dworzec PKS lub PKP. A tam, jeśli zechce pobawić się Internetem (tylko, po co skoro większość zainteresowanych ma go w telefonie komórkowym) to infomat jest.
    • Gość: mati Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.10, 23:43
      naucz się czytac ze zrozumieniem:
      "Gdyby jednak rozmowy o szczegółach umieszczenia infomatów w obrębie klasztornych murów potoczyły się bardzo szybko, można byłoby na Jasną Górę przenieść urządzenia z tych punktów, w których zdecydowanie oblegane nie są."

• dyziek_o Re: Infomaty także dla pielgrzymów 08.10.10, 04:49
        A ja pozwolę sobie stwierdzić, że infomaty pielgrzymom potrzebne są jak zającowi dzwonek.
        Im, w 95% przypadków za "infomat" służy widok klasztornej wieży. Na ten widok biorą namiar
        i zaślepieni wiarą kierują się prosto jak strzelił pod "właściwy" adres.
        Zresztą, podejrzewam, że większość z nich nawet nie potrafi posługiwać się tym urządzeniem.
        No! - może paru młodszych i co bardziej rozgarniętych. ci jednak, mają co innego w głowie a nie korzystanie z infomatu.
        Gdzieś tu na tym forum, społeczność jednej z częstochowskich dzielnic dopomina się, by im wymienić tabliczki z nazwami ich ulic bo stare i nieczytelne są.
        W odpowiedzi, jakiś urzędnik wyjaśnił, że nie ma na to kasy w budżecie miasta na tego typu
        brewerie. A tym czasem na " infomaty" wokół klasztoru - są!
        Tak się zastanawiam; - czy sens miała wymiana prezydentów?!
        Skoro p.o Kurpios też diabła wart.
        Pozdrawiam,
        Dyzio.

p.s

A może ktoś od Palikota...........?! W końcu założenia ma jakby nowoczesne....!
        • Gość: a-lfa Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.net.stream.pl 08.10.10, 06:43
          Bo tak na dobra sprawę infomaty w przypadku Cz-wy do niczego innego poza Internetem nie służą. O czym i kogo maja one dodatkowo jeszcze informować? Co takiego się odbywa w Cz-wie na co przejeżdżali by ludzie z innych miejscowości? Typowy pielgrzym w 99% przypadków przybywa w grupie ZORGANIZOWANEJ z tego 60% przypadków jest to pielgrzymka piesza. W przypadku pielgrzyma pieszego pobyt w Cz-wie trwa 2 - 3 godziny (w zależności od tego za ile jest pociąg / autobus powrotny w przypadku zaś, kiedy czeka autokar pobyt może sie skrócić do 1 godziny natomiast w klasztorze trwa 10 min - 15 min, czyli tyle ile przejście z pod szczytu do kaplicy i odmówienie tam krótkiej modlitwy (po wyjściu jest azymut parking koło domu Pielgrzyma gdzie odbiera sie swój bagaż. Dalej wedle tego co napisałem wcześniej kierunek autokar dworzec PKP lub PKS. Nikt z pielgrzymów z żadnych informatów nie korzysta i korzystać nie będzie i to mam obawy nie tylko koło JG ale i gdziekolwiek indziej - jak ktoś z młodszych by ewentualnie potrzebował Internetu do czego w 95% przypadków i tak skorzysta z dostępu do niego via telefon komórkowy. Dlatego osobiście uważam uważałem i będę uważał, iż kasa na infomaty jest kasą wywaloną w błoto. Bo to sprzęt po prostu zbędny. Jeśli miasto chciało zafundować miejsca publicznego dostępu do Internetu to wybrało najmniej wygodny sposób.
          • dock2 Re: Infomaty także dla pielgrzymów 08.10.10, 07:07
            A ja poruszę inny wątek związany z infomatami. Być może nie są one oblegane bo mało kto z mieszkańców a prawie żaden z przyjezdnych nie orientuje się w ich oznaczeniu. Nikomu nic nie mówi MSiT. Może zatem wypadałoby zmienić ich oznaczenie i zastąpić międzynarodowym znakiem informacji turystycznej: www.umelblag.pl/znak_informacji_turystycznej.gif , który powinien być czytelny na wszystkich zarówno mieszkańców jak odwiedzających nas pielgrzymów/turystów.
            • Gość: a-lfa Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.net.stream.pl 08.10.10, 07:20
              Owszem ale ja mam obawy iż żandne oznaczenie nie zmieni faktu iż po prostu w naszym miescie infomaty służą jedyne dla dziciaków jako miejsce dostępu do Internetu. Funkcji informacyjnej infomaty nie spełniają z prostego powodu. Niema kogo o czym informować bo tak jak pisałem cel 99% przyjezdnych jest jeden jedyny z czego i tak 98% przybywa w grupach zorganizowanych. Z tych grup zorganizowanych 98% przybywa 60% pieszo w 39% autokarami. Pozostaje 1% przybywających środkami komunikacji publicznej. Tak więc nie za bardzo jest komu używać tych infomató w celach informacyjnych. A do korzystania z internetu zdecydowanie lepiej nadają sie stanowiska takie jak w siedzibie Urzedu Wojewódzkiego przy ul. Sobieskiego.
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI XXI wiek IP: *.um.gov.pl 08.10.10, 08:39
              :-)
              Infomaty są JESZCZE oznaczone międzynarodowym znakiem "i" oznaczającym informację (był tam od samego początku...
              Nigdy nie było tam dużego oznaczenia MSIT. Jedynie na małych naklejkach informujących, że to projekt europejski, bo taki jest obowiązek i wymóg projektu. Ponieważ w dobie telewizji coraz mniej mówi jedna literka, postanowiliśmy infomaty obkleić znacznie większymi naklejkami: "INFORMACJA, MAPA MIASTA, INTERNET, SKYPE" (także w angielskim). Teraz już nikt nie ma wątpliwości co tutaj się znajduje - reakcją jest zdziwienie, że to wszystko można mieć za darmo na ulicy.
              Teraz zbiorczo odpowiem na wątpliwości lub niedoinformowanie internautów:
              0. Jestesmy w XXI wieku.
              1. "Nie ma jak właściwa hierarchia problemów w naszym mieście... na co by tu panowie wydać jeszcze.."
              Odp: Jeśli się dzieki Prezydentowi infomaty pojawią się na Jasnej Górze, będzie to zapełnienie największej luki jaką ma obecnie system. I będą to infomaty przeniesione z innych, nietrafionych lokalizacji. Przy tak dużym projekcie zawsze jakiś nietrafione lokalizacje się znajdą. Mamy juz kilkia typów - 3-4 infomaty można umieścić w innym - lepszym miejscu. Liczymy na podpowiedź, w których miejscach mogłyby być przydatne.
              2. "Infomaty służą głównie, jako punkty dostępu do Internetu może to i fajna sprawa, ale chyba nie o to chodziło."
              Odp: Ależ właśnie o to chodziło. To nic innego jak komputery uliczne z dostępem do internetu obsługiwane przez portal z zaawansowanymi zasobami informacji o mieście i nieskromnie mówiąc, świetną mapą miasta na podkładzie zdjęcia lotniczego, niezłym modułem wyszukiwania. Można wyznaczyć trasę i wydrukowac na paragonie termicznym. Dodatkowo ma uwolniony internet, można sprawdzić lub wysłać pocztę, zrobić zdjęcie, nagrać filmik i wysłać dio znajomych, porozmawiać przez Skype'a lub GaduGadu.
              To prawda, jeszcze nie parzy kawy. :-)
              3. "O czym i kogo maja one dodatkowo jeszcze informować? Co takiego się odbywa w Cz-wie na co przejeżdżali by ludzie z innych miejscowości?"
              Odp: Wystarczy spojrzec na moduł CO GDZIE KIEDY, żeby stwierdzić, że tak można mówić tylko wtedy, kiedy nie lubi się Czestochowy, nie ma się dostępu do informacji, albo się z ich nie korzysta. Dzięki temu, że infomatów mamy nawięcej w Polsce (inni teraz ida za naszym przykładem) nie można już mówić np. że "Częstochowa to duża wieś" i nic się tutaj nie dzieje. Dzieje się i to dużo - chcemy by z tej oferty korzystali także przyjeżdżający do Czestochowy - zostaną na dłużej, wtedy skorzysta na ich przyjeździe więcej czestochowian.
              4. "w naszym miescie infomaty służą jedyne dla dziciaków jako miejsce dostępu do Internetu."
              Odp: Wspaniale, jeśli korzystają z nich dzieci - to został spełniony jeden z celów powstanioa systemu. Lepiej żeby bawiły się infomatem niż dopalaczami. Przypomnę - jesteśmy w XXI wieku.
              5. "Po co infomaty tak na pl. Biegańskiego oraz tuz obok na ul. Dąbrowskiego obok Gude Mater? Ciekawe ile osób używa tych sprzętów? Osobiście mam wątpliwości czy są one obok JG w ogóle potrzebne. Kto tam będzie ich używać? Pielgrzymi? A po co? "
              Odp: Przy argumentacji "a po co" trzeba wyraźnie powiedzieć - po to, by mieć informacje o mieście, ofercie kulturalnej, gastronomicznej, noclegowej i każdej innej na wyciągnięcie reki. Żeby te usługi reklamować - przeciez zawsze nam chodziło o to by pielgrzymi właśnie nie zatrzymywali się jedynie na kilka godzin na Jasnej Górze tylko zostali na dłużej.
              Wystrczy przeczytac informacje na temat atrakcji turystycznych w naszym miescie żeby stwierdzić że warto byłoby jednak tutaj zostać na następny dzień. A jeśli się pomyśli, że warto zobaczyć także okolice, to może znaleźć nocleg na 3 dni i pomyszkowac po okolicy".

Mamy coś czego zazdroszczą nam inne miasta - one do tego własnie się przymierzają. Albo chcemy mieszkać w nowoczesnym mieście, albo tylko narzekać. Ja bym się nawet nie zastanawiał :-).
              Wszystkie informacje, które znajdują się w infomatach, można oglądać w internecie pod adresem www.info.czestochowa.pl oraz od maja - w telefonie komórkowym pod adresem mobi.czestochowa.pl.

Pozdrawiam

Ireneusz Leśnikowski
              Koordynator Miejskiego Systemu Informacji Turystycznej
              • segel Re: XXI wiek 08.10.10, 09:39
                Lokalizacja infomatu na pl. Biegańskiego jest moim zdaniem niezbyt trafiona, powinien być bliżej Alei. Moim zdaniem jest ulokowany za daleko od głównego ciągu ulicy. Plac jest duży, radzę przemysleć przy przebudowie.
                Mapa jest rzeczywiście świetna, brakuje mi jednej funkcji - nakładki na na mapę z trasą linii autobusowych. Jest tam co prawda Zakładka "Komunikacja", ale widać na niej jedynie przebieg ulic. Warto by umieścić także lokalizację przystanków. Przebieg linii na stronie MPK jest niestety bardzo schematyczny.
                A infomaty z wieloma funkcjami dobra rzecz, trzeba się przyzwyczajać do nowoczesności.
                • Gość: I.LEŚNIKOWSKI To prawda IP: *.um.gov.pl 08.10.10, 10:42
                  Zgadzam się z Panem w stuprocentach. Infomaty (dwa zespolone) na placu Biegańskiego są wciśnięte koło toalety publicznej, mało widoczne. Spokojnie można je przenieść bliżej chodnika a nawet postawić na chodniku np. u zbiegu Śląskiej i Alei - są umieszczone w niezłej architektonicznie, estetycznie wykonanej "budce". Tym bardziej, że komunikują się radiowo z nadajnikiem w III Alei, będzie więc lepiej z kilku powodów.
                  Powinien byc takze infomat w II Alei i jak juz wspomniał naczelnik Tutaj "na kwadratach".
                  Myśleliśmy o mapie linii komunikacyjnych. Nakładkę z liniami na istniejącą mapę w tej technologii trudno zronbić, bo w naszej wersji mielibśmy szum informacyjny - nazwy ulic, pkty adresowe, przystanki. Z tego względu trzeba by korzystać z dużego przybliżenia, tracimy wtedy obraz całości. Albo byłaby to sieć linii bez nazw ulic, pktów, które można dopiero włączyć na żądanie.
                  Dlatego umieściliśmy na mapie w tej kategorii tylko punktowo dworce. Natomiast do rozkładu jazdy komunikacji miejskiej, PKP, PKS, linii Pyrzowice czy innych, można łatwo wejść przez portal informacyjny.
                  Sądzę, że zainwestować w taką mapę, dobrze opracowaną graficznie powinien MPK - już to proponowałem. Wzorem przykładów z Polski mogłoby być tak, że po kliknięciu na przycisk pojawia się czytelna sieć połączeń, np. linie tramwajowe, autobusowe. Powinny być zaznaczone przystanki a po najechaniu, czy kliknięciu myszką - rozkład jazdy z konkretnego przystanku.
                  My oczywiście chętnie przekierujemy na taką mapę.
                  Myślimy także o sieci ścieżek rowerowych.
        • Gość: bodzio Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 23:45
          Dla walnientego pielgrzym to stary mocherowy beret nie kapujący .Internet jest tylko dla wolnomyślicieli czyli ateistów.Bo młodzi ludzie wykształceni i reszta wiary zagranicy , która się tu pojawia to nie chrześcijanie .Infomaty mają im slużyć.Ciekawe ile kasy wywaliło miasto na tą obsługę?.Bo rzecznik pisze ,że to wymóg z uni .Czy unia też daje na to hajc.Faktycznie Święta Wieża wytacza słuszny kierunek i kuje w oczy.
      • zaspokojny Re: Infomaty także dla pielgrzymów 08.10.10, 18:48
        Zwykle nie reaguję na prostackie zaczepki specjalistów od "urzędniczych dupokryjek", robię wyjątek dla mati.
        Czytam w artykule: "... Według naczelnika Tutaja na nowe infomaty w tym roku pieniędzy w miejskiej kasie nie ma. Ledwie ich wystarczy na naprawy uszkodzonych".

Pytam:
        1. Czy gdyby były pieniądze w miejskiej kasie to wydano by je na nowe infomaty?
        2. Czy pieniądze z nowego budżetu na 2011 zamierza się przeznaczyć na nowe infomaty?

Stąd moje wątpliwości w komentarzu do artykułu.
        Proste jak drut, ale widać nie dla mati, który myśli, że czyta lepiej od innych, ale niewiele ma do powiedzenia... ot, taki agitator broniący spraw wątpliwych, a z pewnością niejasnych.
        Na marginesie, byłoby pożyteczne poznanie informacji pozwalających zobiektywizować oceny korzyści z inwestycji "infomaty" i zważyć je z kosztami inwestycji i eksploatacji systemu publicznych infomatów, m.in. wyniki monitorowania wykorzystania systemu: statystyki ruch internetowego w poszczególnych kioskach (liczba użytkownik, liczba odsłon, adresy/strony - zainteresowanie treścią...etc.) i jaka jest planowana trwałość zastosowanego rozwiązania?
        Znając te dane, celowość i jakość forumowej dyskusji znacznie by zyskała - a przecież o to w gruncie rzeczy chodzi obserwatorom poważnie i odpowiedzialnie zainteresowanym działaniami naszego samorządu.
        • Gość: mati Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 22:25
          na te dolegliwosc jest metoda: poprosic kogos innego o wytłumaczenie, słowo po słowu po-wooooooli.. przeciez czarne na białym jest napisane że nikt nie chce kupowac tylko przenosić. skad sie biora teki zadufane przemądrzałe kolesie?
          • zaspokojny Re: Infomaty także dla pielgrzymów 08.10.10, 23:19
            mati - znowu stękasz nie na temat, nie musisz udawać idioty bo wszystko jasne...
            i przypominasz owego Jana z tego starego dowcipu o hrabi:
            - Janie, w nocy miałem przypadkowy wytrysk nasienia!
            - Już zmieniam prześcieradło...
            - Baldachim, idioto!!!

• Gość: Marcin A. Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: 195.205.32.* 08.10.10, 14:42
      Infomaty to piękna sprawa! Sam wielokrotnie gościłem osoby z wielu krajów europejskich, które były w szoku, że taki system informacji u nas funkcjonuje. Owszem niektóre z nich są nietrafnie zlokalizowane (np. w Tesco), czy też ukryte (pl. Biegańskiego), ale znakomicie spełniają swoje zadanie. Ja dalej będę powtarzał opinię, że warto zachęcić turystów/pielgrzymów przyjeżdżających na JG do dłuższego pozostania w naszym mieście. A gdzie mają dowiedzieć się co się dzieje w Częstochowie, jakie są imprezy kulturalne, gdzie coś dobrego zjeść? Do tego celu znakomicie się sprawdzają infomaty. Warto postawić kilka w pobliżu JG. Zyska na tym nie klasztor, ale właśnie Częstochowa. My jako mieszkańcy patrzymy na turystów przybywających do naszego miasta tylko przez pryzmat pielgrzymek pieszych, ale wg mnie, i znam to z doświadczenia własnego, przyjeżdża do nas dużo turystów w tym zagranicznych nie związanych z pielgrzymkami pieszymi. Dlatego dla nich warto postawić infomaty bliżej JG jako ich pierwszy cel turystyczny w naszym mieście.
      • Gość: daria Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.10, 19:02
        Panie Marcinie A.,

sądząc po formie i treści pańskiego wpisu:
        "... Warto postawić kilka w pobliżu JG. Zyska na tym nie klasztor, ale właśnie Częstochowa.
        ... Dlatego dla nich warto postawić infomaty bliżej JG jako ich pierwszy cel turystyczny w naszym mieście.",
        jest Pan początkującym forumowiczem i może byłoby dobrze poćwiczyć trochę myśl i formę wyrazu na stronie - choć doceniam szlachetne pobudki: "Infomaty to piękna sprawa!" - to wręcz przyszłość naszego miasta i jego jasna strona...
        • Gość: Marcin Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: 212.87.244.* 08.10.10, 19:13
          Witam Pani Dario,

przyznam się szczerze jestem nowym forumowiczem, a komentarz pisany był szybko. Cóż każdy z nas jest dzisiaj zabiegany. Jednak dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi. Mam jednak nadzieję, że wszyscy forumowicze zrozumieli kontekst mojej wypowiedzi. Serdecznie pozdrawiam
    • Gość: a-lfa Re: Infomaty także dla pielgrzymów IP: *.net.stream.pl 09.10.10, 07:49
      Bede szczery poza dzieciakami jakoś nie widziałem specjalnie nikogo używającego tych sprzętów zgodnie z ich podstawową funkcją, czyli w celach informacyjnych. Może się powtarzam, ale ja mam takie drobne pytanie: Ile osób przybywa do Cz-wy w innym celu niż na JG poza grupami zorganizowanymi? Czy jest to 1% odwiedzających czy może 2%? Więcej nie sadze. Wobec tego nasuwa się pytanie kolejne:, Dla kogo są te infomaty? I jaki tak naprawdę cel był w ich ustawieniu? Bo kosztowały majątek. A jeśli miały by służyć li tylko, jako miejsca dostępu do Internetu do jestem zdania, iż ten sam cel można było osiągnąć niższym kosztem. Jedno jest pewne typowy pielgrzym przybywający do Cz-wy czyli na JG w grupie zorganizowanej raczej się infomatem nie zainteresuje. Bo i po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka