Dodaj do ulubionych

Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje

28.11.10, 21:33
To nie jest złe miejsce.
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje IP: *.icis.pcz.pl 28.11.10, 21:47
      To jest dobry pomysl i dobre miejsce.

Moze tez zapoczatkowac odrodzenie Popowki i przeksztalcenie jej funkcji na bardziej pozyteczna dla miasta i mieszkancow.
      • jesien2010jesienludu odrodzenie popówki 29.11.10, 06:51
        pewne ruchy się zczęły w tym kierunku bezwiednie do Mehoffera, piłka leży po stronie prezydenta - jeżeli -Matyjszczyka
        • Gość: qwerty Re: odrodzenie popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 14:51
          a może Majtyszczyk by się dołożył jeżeli wygra wybory - nie jest instytucją, a i na kampanię sporo pozyskał kasy, to z pewnością sporo mu zostało
    • Gość: ada Re: Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.10, 09:38
      Dlaczego Gazeta z uporem maniaka szuka tylko instytujcji jako sponsorów? Jesli do tej pory żadna z szacownych Intytucji nie odważyła sie wyłożyć środków na sfinansowanie prac a zgłaszają się Mieszkańcy i chcą zorganizować publiczna kweste to czemu są z góry odrzucani lub szufladkowani - ten emeryt, ten taki ten siaki?
      Robicie publiczna kewste Mieszczkańców Częstochowy na wykonanie witrażu - dorzucę się - nie jestem emerytem.
      • Gość: xx Re: Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje IP: *.icis.pcz.pl 29.11.10, 10:34
        Ja rowniez sie doloze - emerytem tez nie jestem.

• Gość: janek344 Re: Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 12:45
          Miejsce dobre ale psuje wszystko szpetny jednopiętrowy budynek sąsiedni. Czy nie można go chociażby nadbudować ?
          • rambowczewie Re: Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje 30.11.10, 19:58
            a jak powstal ten "budyneczek"
    • filopolityk To jest złe miejsce 29.11.10, 10:01
      Odezwali się znawcy sztuki...czy zabytkowy budynek nie powinien zostać w pierwotnej formie?Panie konserwatorze... ? To ,że to jest dla wawelu wskazuje na to ,że to jest dla wawelu ,a jeśli jakiś Pan sobie schodził nogi żeby to było w Cz-wie(bo widzę parcie na tarcie-kolejnych artykułów) To niechaj sobie w domu w oknie odtworzy nie wątpię ,że piękny witraż. ..a taka sobie myśl...
      • Gość: xx Re: To jest złe miejsce IP: *.icis.pcz.pl 29.11.10, 10:37
        Budynek i tak nie jest w pierwotnej formie - ona dawno zostala utracona i czas wprowadil wiele zmian.

A miejsce jest wcale niezle.

A idea odtworzenia tego witrazu jest piekna.

Mam nadzieje ze Pan Piersiak nie odpusci i doprowadzi do jej realizacji.

To bedzie wspolny sukces mieszkancow Czestochowy - tych szczegolnie ktorych stac na cos wiecej oprocz wiecznego Czestochowskiego marudzenia.
        • Gość: jasiu... Dobre miejsce, ale złe założenia. IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.10, 18:40
          W klasycystycznym budynku można oczywiście ten witraż umieścić. Problem w tym, że należy wówczas pomyśleć, w jaki sposób poprawić pozostałe okna, żeby witraż wpisał się w zasady klasycyzmu. To nie może być jedynie jeden witraż. Oczywiście nie potrzeba wszystkich okien zastępować witrażami, ale klasycyzm domaga się symetrii i porządku. Owszem, można w środkowym oknie balkonowym umieścić wskazany witraż, ale korzystnie dla całości kompozycji, jaką tworzy budynek i pozostałe, sąsiednie dwa okna warto byłoby zaopatrzyć w podobne witraże.

Oczywiście tych "podobnych" nie zaprojektuje już Mehoffer, ale znalezienie potencjalnego autora nie będzie wcale trudne. Wtedy po dwa boczne okna pozostawałyby w dotychczasowym kształcie, a trzy środkowe na górze mogłyby wieczór rozjaśniać kolorami.

Pytanie do pana Piersiaka - czy mógłby Pan swoje zamierzenia skonsultować z ludźmi, którzy o sztuce wiedzą więcej od Pana? Ot, jest w Częstochowie liceum plastyczne, pracuje tam kilku mądrych ludzi, może najwyższy czas przytoczyć ich opinię o realizacji i ekspozycji witraża?
          • rambowczewie Re: Dobre miejsce, ale złe założenia. 30.11.10, 20:01
            co w plastyku ???!!! znam lepszych fachowców tępionych zawzięcie i szukających chleba poza tym g...m miastem
            • Gość: jasiu... Re: Dobre miejsce, ale złe założenia. IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.10, 20:35
              Pewnie jesteś jednym z nich?

A poważnie - ci z "plastyka" są nauczycielami, a nie "artystami" i potrafią wytłumaczyć pewnemu dziennikarzowi, jakie błędy robi w swoich artykułach. Krytyk sztuki wcale nie powinien być artystą. Powinien za to umieć odróżnić kicz, czy banał od prawdziwego dzieła. Nauczyciele z "plastyka" może i nie są najwyższych lotów artystami, ale pojęcie o sztuce mają. Dowodem na to jest właśnie całkiem wysoki, artystyczny poziom wielu absolwentów, wychowanych przecież "pod opieką" tejże szkoły.
    • wdmuchowski Jest to dłubanie w nosie i poszukiwanie tam perły! 29.11.10, 14:37
      Jak pies nie ma co robić, to jaja wylizuje - taki będzie mój komentarz do tych planowanych robót "artystycznych".
      To środowisko wraz z niektórymi mieszkańcami rzeczywiście jest ambitnie chore.

Na litość Boską zajmijcie się sprawami ważniejszymi, a potem jakieś dyperele!
      • Gość: qwerty Re: Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje NMP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 14:56
        a co jest ważniejsze ? Majtyszczyk i jego klika? to jest dopiero lizanie po jajkach
      • Gość: xx Re: Jest to dłubanie w nosie i poszukiwanie tam p IP: *.icis.pcz.pl 29.11.10, 16:41
        Gdzies Ty sie nauczyl takiej "kultury" ?

Czlowiek kultury - muzyk ponoc, a słownictwo godne pożalowania - prymitywna "pogoworka" na poziomie chlewa.
        • Gość: TYM Re: Jest to dłubanie w nosie i poszukiwanie tam p IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.10, 17:16
          to nie jest jego jedyny przypadek, zawsze jak się wypowiada to śmierdzi chlewem
        • Gość: WD Re: Jest to dłubanie w nosie i poszukiwanie tam p IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 18:46
          Powien Ci więcej, pocałuj mnie w du.... pajacu "xx"!!
          Zadowolonyś??
          • Gość: WD Re: Jest to dłubanie w nosie i poszukiwanie tam p IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 18:47
            A teraz mówcie merytorycznie - do rzeczy, pachnące pachołki
          • Gość: xx Re: Jest to dłubanie w nosie i poszukiwanie tam p IP: *.icis.pcz.pl 29.11.10, 18:52
            Bez komentarza - Twoj post potwierdza moja diagnoze.
            • Gość: WD Re: Jest to dłubanie w nosie i poszukiwanie tam p IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 18:54
              Ja zaś o Tobie już dawno mam wypracowane zdanie i wcale mi to nie przeszkadza kulturalnie żyć i się wzbogacać bez Twoich wypocin na tym forum, "profesorku"!
    • Gość: WD do xx Re: Mistrz Mehoffer z widokiem na Aleje IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 20:20
      i jeszcze broniłeś swojego nic-nieroba Wronę i co teraz? Widzę, że przerzuciłeś się na Leszczynę. aleś jesteś nikczemny i żałosny do pogardy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka