Dodaj do ulubionych

Przecież ludzie nie są źli

11.12.10, 11:03
Dlaczego występuje znieczulica społeczna? Jakie są tego przyczyny?
A może istniejący system społeczny wykreował znieczulicę - na zasadzie: liczę się tylko ja i nikt więcej - jako postawę społeczną gwarantującą szczęście (spokój wewnętrzny) jednostce?

Takie to myśli przyszły mi do głowy po przeczytaniu fragmentu blogu na stronie "Czy dotyka nas znieczulica?" - blog.onet.pl/41014,1,archiwum_goracy.html

Szukam odpowiedzi na te pytania. Może dałoby się coś w tym zakresie zmienić?... przynajmniej w Częstochowie. Co Państwo o tym sądzicie? Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: Przecież ludzie nie są źli 11.12.10, 12:01
      Moim zdaniem, "znieczulica" wpisana jest jak by w naszą naturę.
      Podejrzewam nawet, że w naturę wszystkich stworzeń na ziemi. Wystarczy poobserwować zachowania zwierząt, - żadne nie przejmuje się losem drugiego /przynajmniej w większości zaobserwowanych przypadków/.
      Wyjątkiem są, - w każdym przypadku, - matki posiadające potomstwo, pośród wszystkich zwierząt oraz w niewielu przypadkach, - niektórzy przedstawiciele homo sapiens sapiens.
      Teoretycznie, człowiek rozumny / ze wskazaniem na ostatni wyraz / ze względu na posiadany największy mózg, a co za tym idzie i /teoretycznie / rozum, powinien być owej przypadłości /znieczulicy / - pozbawiony.
      Zarówno w stosunku do swoich współplemieńców jak i wszelakich stworzeń naszą
      matuszkę ziemię zamieszkujących.
      Że jest inaczej, - nie trzeba nikogo przekonywać. Wystarczy poobserwować zachowanie się personelu w szpitalach, kierowców przed przejściami dla pieszych, księdza który ma pochować bliźniego swego ale tego uboższego, którego rodziny nie stać na wniesienie pełnej opłaty za tę czynność etc,etc.
      Co jest tego przyczyną?!
      WYCHOWANIE !
      To, które otrzymujemy w rodzinnym domu.
      Następnie, - podejrzewam, że spory wpływ ma środowisko w którym się obracamy.
      Jednak uważam, - to moje prywatne zdanie, - że pozytywne cechy, wyniesione z domu
      rodzinnego, w większości przypadków trudno jest wypaczyć.
      Pozdrawiam,
      Dyzio.
      • Gość: ooo Re: Przecież ludzie nie są źli IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.12.10, 13:09
        A ja uważam, że to kwestia doświadczeń, że w pierwszym odruchu homo sapiens jak najbardziej reaguje, ale zaraz dopada go świadomość, że brak reakcji to brak kłopotów, bo jak widać z opisanych przykładów, nigdy nie wiadomo czym może zakończyć się podjęcie interwencji.
        • Gość: jasiu... Ale ludzie się boją! IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.10, 13:57
          Ten strach, to nie tylko strach przed interwencją. To głównie strach przed konsekwencjami tej konsekwencji.

Małożto razy okazywało się, że rzekomy obrońca, który musiał użyć siły przeciwko rozwydrzonym bydlakom z bohatera zamieniał się w sprawcę pobicia, czy uszkodzenia ciała? Małożto razy za "obronę konieczną" ludzie trafiali na sądowe sale, a nawet do więzień. A nawet ostatni przypadek braci Winków Włodowy, którzy broniąc własnych rodzin przed zwyrodnialcem, musieli bydlaka zabić - o czym to świadczy? Czy rzeczywiście musiało skończyć się ułaskawieniem prezydenckim, bo ślepa Temida nie widzi, jak chorego prawa broni?

A i każdy "odruch serca", jak się to często określa - jak będzie odebrany przez okolicznych widzów. Ja będę próbował rozpiąć komuś ubranie, by sprawdzić na tętnicy szyjnej tętno, a wszyscy pomyślą, że pijaka pewnie chcę okraść. W społeczeństwie, jeśli ktoś chce bezinteresownie pomóc, od razu jest oskarżany, że musi w tym mieć jakiś interes.

Ludzie źli nie są i nie są niewrażliwi, ale ludzie boją się ogólnej podejrzliwości. Bo wszędzie wyzyskiwacze, pedofile, zbrodniarze i kryminaliści, bo człowiek nigdzie nie może czuć się bezpiecznie - no kto taką opinię o społeczeństwie szerzy? Kto uczy ludzi się bać?

No dobrze, podejdę do tracącego przytomność gościa. Tylko skąd mam wiedzieć, czy to diabetytk, czy to pijak, który na propozycję pomocy zareaguje agresją? To może odwrócić się, niezauważyć, przecież tylu ludzi wokół, pewnie jest ktoś bardziej kompetentny, ktoś kto sobie lepiej poradzi. Ot wszystko - strach nie pozwala nam uwierzyć nawet w nasze możliwości, a nóż zrobimy coś źle, a nóż zamiast pomóc, możemy zaszkodzić i za tę szkodę odpowiadać.

Ludzie źli nie są, ale ten wszędzie podsycany strach paraliżuje. Ja tutaj właśnie widzę problem.
          • eve_line1 Re: Ale ludzie się boją! 12.12.10, 16:18
            Z tym bydlakiem Jasiu to akurat przesadziłeś, bo sprawa wcale nie była tak jednoznaczna, jak media początkowo ją przedstawiały. Zatłukli go z zimną krwią.
            Pzdr.
    • rowan_bean Ludzie są źli, a uważają się za anioły! 11.12.10, 17:04
      Drogi forumowiczu podpisujący się dabrowska.czestochowa ja mam tylko jedno pytanie.
      Czy gdyby pomocy potrzebował zniedołężniały człowiek, a niegdyś pracownik aparatu bezpieczeństwa publicznego, to też tak chętnie udzieliłbyś pomocy?

Sadzę, że nie!
      Jesteś dwulicowy i bezczelny, bo nawet dzieci chcesz karać za błędy rodziców, czego nawet Chrystus zakazywał!

forum.gazeta.pl/forum/w,1186,119617980,119617980,Z_chlopa_krol_i_z_zydowki_Polka_.html

Uważam, żeby moralizować, to samemu najpierw trzeba być bez winy.

Jeśli ktoś jest bez winy, niech pierwszy podniesie kamień!

Temat dyskusji ciekawy, tylko przez niewłaściwa osobę rozpoczęty! W pysku, to każdy jest mocny!
      • Gość: bodzio Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 17:33
        Napewno nie tego co z bykowcem jego zdjęcie w IPNie leży.Wszyscy kiedyś będą rozliczeni po śmierci .Jednakowo ,czy wyznają czy nie .Moralności fasolka to ty powinneś się pierwszy nauczyć . Po tylu naparzań z twojej ciemnej strony charakteru.
        • rowan_bean Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! 11.12.10, 17:54
          witaj budowniczy!
          Widzę, że równie wolno piszesz, jak i czytasz.
          Ja czytam normalnie więc poproś kogoś z rodziny o korektę, ewentualne tłumaczenie na język ludzki.
          Pamiętaj, że ja nie służyłem w elitarnej jednostce w Rząsawach!
          Posługuję się językiem normalnych ludzi!
          Domyśliłem się między wierszami, że popełniam błąd biorąc w obronę Panią Komorowską! No niestety nikt nie pisze tutaj o śp. Pani Marii "NARCYZ" Kaczyńskiej.
          Generalnie chodzi mi o to, żeby twoje dzieci i wnuki nie dostawały w pysk w szkole lub na ulicy za to, że mają głupiego dziadka lub ojca!
          Czasy właściwego lub niewłaściwego pochodzenia społecznego chyba miały się skończyć!
          Wolniej już nie mogłem napisać, jeśli nie rozumiesz o co mi się rozchodzi, to zwróć się do specjalisty!
          • Gość: bodzio Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 18:20
            Fasolka mlaśnij ty mnie .Napisz jak tak twój guru zapraszał Obamę na polowania .I takie pytanie ile jaj ma Obama ?I jak zachwyt wzbudził wśród polonusów .Chyba tylko Macierewicz miał taką widownię.Ceny benzyny podskoczyły , przyjedż to zatankujesz do pełna .Jak fajnie Tuskowy po naszych grzbietach wychodzi z inflacji.Ciekawostka zawsze te trzydzieści groszy taniej jest na Śląsku .I nie martw się o pysk, mordo ty moja .Będzie dobrze .
            • rowan_bean Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! 11.12.10, 18:42
              budowniczy powiedz ty mi co ma piernik do wiatraka?
              Nakręciłeś się i cały czas jedno i to samo nadajesz.
              Żeby nie zostawić cię już tak zupełnie zwycięskiego, to napiszę ci powolutku, że lepiej jak prezydent ma obycie z bronią i huku wystrzałów się nie boi. Mieliśmy już prezydenta, który na odległą granicę obcego państwa się pchał i po usłyszeniu paru wystrzałów miał pełne gacie! Pisz raczej w temacie wątku, bo odkrywczy nie jesteś zupełnie. Znasz może premiera, który dokładał z własnego portfela obywatelom?
              • Gość: bodzio Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 19:12
                Znałem premiera co obiecywał Zieloną Wyspę .I co za przeproszeniem jajco .O ile wiem to prezydent kulom się nie klaniał to go ustrzelili.Trójca rządzi . I co widzę nasze mokre grzbiety jak na nich politycy wyjeżdzają.Znasz takie powiedzenie ,bo piszesz że ciągle nadaję kto z kim się staje itp.Wracając do tematu Marian Dąbrowska jest łaskawa dla mnie więc zawsze w jej posty wskakuję.Każdy widzi inaczej ,walnienty za psy by życie oddał ,a katolikom by odebrał.On ma stracha na tle pedofilii i tyłem chodzi .Porozmawiaj z drogim chrabią .Bo to twój poziom .I można dysputy do rana prowadzić.
                • Gość: diuc Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 20:36
                  ty bodzio we wszystkie posty wskakujesz ze swoim oszołomstwem
                  • the-only-bodzio Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! 12.12.10, 10:21
                    Duc podpisz się wreście ,a nie kąsaj jak mlody piesek .Co szczeka , a nie wie na kogo.
              • Gość: krzychu Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! IP: *.net.stream.pl 11.12.10, 19:14
                Ja rozumiem, że folksdojcz z Blachowni tak bardzo rozczula się nad " niegdyś pracownikami aparatu bezpieczeństwa publicznego ", w końcu niedaleko pada jabłko od jabłoni.
                • rowan_bean do Krzychu 11.12.10, 19:55
                  Musisz jeszcze troszeczkę pożyć na tym świecie, żeby móc odrobinę ze mną podyskutować!
                  Nic prostszego niż napisać ci, że jesteś ....
                  Zresztą nic nie będę ci pisał. Podyskutuj z budowniczym, może nawet randka się uda przy mózgoje..bie i więcej tematów odnajdziecie! Nie ma to jak dyskusja z człowiekiem na poziomie... bodzia!
                  • Gość: krzychu Re: do Krzychu IP: *.net.stream.pl 11.12.10, 20:09
                    Drogi chłopcze, żyję już wystarczająco długo na tym świecie, żeby wg Ciebie być partnerem do dyskusji. Inna sprawa, czy chce mi się z Tobą dyskutować !
                    Co do Bodzia to nic razem nie budujemy i nie wiem czy chce się z nim umawiać na randkę, na razie wolę kobiety.
                    Nie jest również tajemnicą, że jesteś małym człowieczkiem z wielkiej Blachowni, i że Twój Ojciec był małym trybikiem w aparacie ucisku minionego systemu. To, że wybrałeś życie w Dojczklandzie też mnie specjalnie nie dziwi.
                    Oburza mnie tylko to, że będąc tam starasz się być recenzentem naszej rzeczywistości i to bardzo jednostronnym. Chyba, że tam na emigracji oglądasz tylko tylko TVN i czytasz GW, jeżeli tak to jesteś rozgrzeszony, Amen...
                    • rowan_bean Re: do Krzychu 11.12.10, 20:51
                      Oczywiście wiesz lepiej skąd jestem, co czytam i kim był mój ojciec.
                      Tutaj niestety jesteś w błędzie.
                      Z pewnością musisz być pewien tego, że horyzonty moich rodziców były szersze niż awans z Cykarzewa Północnego do Częstochowy, a takie pewnie były horyzonty twoich rodziców. Wiem, HBB nęciło wielu najpierw chłopów, chwilę później chłoporobotników, aż wreszcie przydział mieszkania zrobił z nich mieszczan. Takie, szeroki horyzonty przekazali mi rodzice wychowując mnie.
                      Możesz mi ubliżać w dowolny sposób, to mnie nie wzrusza!
                      Niestety nie zabronisz mi mieć poglądu (własnego) na wiele spraw!
                      Ja nie rozwijam się ani na TVN, ani na Radiu Maryja i nie pozwalam nikomu na kształtowanie mnie! To się skończyło się bardzo dawno! Nawet rodzice wymuszali na mnie jedynie życie zgodne z normami uczciwości! Nie krzywdź nikogo i nie pozwól się skrzywdzić!

Co zaś się tyczy znieczulicy to poszukaj mojego wpisu na forum w Łodzi dotyczące bestialstwa, które miało miejsce na osobie kalekiego chłopca! Ktoś się budzi rok po wydarzeniu i trąbi o walce ze znieczulicą! Sam zreszta ocenia innych przez pryzmat dziwnych publikacji i rodzinnych koneksji!
                      Jeśli zaczniesz patrzeć na różne problemy nieco szerzej niż z perspektywy konserwatywnego prawicowca wychowanego na Radiu Maryja i frondzie, to możemy podyskutować!

Dopóki będziesz mnie oceniał na podstawie tego kim byli moi rodzice, to nie podyskutujemy!
                      Ja ci nie ubliżałem, a ty od tego zacząłeś.
                      Brak merytorycznych argumentów w dyskusji prawicowi konserwatyści w Polsce zamieniają na haki, ubliżanie, budowanie atmosfery nieufności.
                      Wyrośnij ponad to !
                  • Gość: bodzio Re: do Krzychu IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 20:15
                    Fasola to zakmnij pysk i się nie wcinaj.Bo ci przypomnę tematy o uliczkach Jasnej Góry .I o Kaczyńskich.Tylko takie niemoty zabierają głos i myślą .Że są wielcy .Jak nie masz nic do powiedzenia to nawijasz o ciemnocie.I jaki ty mądry i wykształcony.Szkoda dla Polski ,że tą wiedzę zabierzesz ze sobą do grobu .Wiesz jakie mądre są konie Wąchocku, jak pada deszcz to pod dyszel się chowają.Ręka robotnika wita kierownika .Spadaj.
                    • Gość: do kiepa Re: do Krzychu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 20:38
                      uważaj bo cię już to najgordze dopada[schiza] bodzio-kretyn
                      • the-only-bodzio Re: do Krzychu 11.12.10, 21:20
                        J a t o d u p a .p o z d r a w i a m .p o c o to n a j g o r d z e.I m a m u s i ę.
                    • rowan_bean Re: do Krzychu 11.12.10, 21:06
                      bodzio mój post nie był skierowany do ciebie!

forum.gazeta.pl/forum/w,755,103910014,103917318,Re_Poszukiwani_sprawcy_rozboju_na_niepelnosprawn.html

tutaj masz mój post na temat poruszony przez Panią Dąbrowską w cytowanym blogu!

Nie jest mi miło to pisać, ale ta pani obudziła się rok po fakcie i trąbi nie wiadomo o czym!
                      Jesteście mali, tacy jak te barany w Łodzi! Skoczyć na kogoś grupą i po kielichu to najlepiej. Super jeszcze jak można krzyknąć zaje...my czerwonego!

Prosty jesteś budowniczy jak ten od szpadla trzonek, o którym często pisałeś!

Nie oczekuję od ciebie odpowiedzi, bo wiem że najchętniej to napukałbyś mi razem z 3 albo 4 kolegami po meczu jak jeszcze nalewka we krwi gra!
                      Chciałbym, żeby Pani Dąbrowska się ustosunkowała osobiście do tego co napisałem. Kiepskich adwokatów nie słucham!
                      • the-only-bodzio Re: do Krzychu 11.12.10, 21:33
                        Powiem ci fasolka czasami mnie zaskakujesz.Jedynie ,to trzeba się z człowiekiem danym nachlać i wyjdą widły .A czas tak szybko płynie .Ciao.
                        • rowan_bean Re: do Krzychu 11.12.10, 21:37
                          the-only-bodzio napisał:

> Powiem ci fasolka czasami mnie zaskakujesz.Jedynie ,to trzeba się z człowiekiem
                          > danym nachlać i wyjdą widły .A czas tak szybko płynie .Ciao.

budowniczy grzmotnij babola i poobserwuj siatkówkę!
                          To jest sport dla ciebie!
                          Wszystko jasne - nasi po tej stronie!
                          Ci, których trzeba zabić po drugiej stronie siatki!
                          Piłka jest kolorowa i jak spada na parkiet, to wtedy mamy punkt, albo ch...e mają punkt!
                          Żadnych niuansów, nie trzeba męczyć dwóch szarych komórek zbytnio, bo przecież oczy obciążają je dostatecznie mocno!
                          Zajmij się tym na co cię stać!
                  • Gość: do rowan_beee.... Re: do Krzychu IP: 213.241.96.* 12.12.10, 15:08
                    Paszoł won! Sukin syn!
      • Gość: do rowan_bean Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! IP: 213.241.96.* 12.12.10, 15:05
        Jakby dało się odizolować od społeczeństwa polskiego takich ludzi, jak Ty - świat byłby o wiele lepszy.
        Jest taka kategoria ludzi, którzy powinni przez 24 godziny na dobę być zamknięci.
        • rowan_bean Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! 12.12.10, 15:17
          Gość portalu: do rowan_bean napisał(a):

> Jakby dało się odizolować od społeczeństwa polskiego takich ludzi, jak Ty - świ
          > at byłby o wiele lepszy.
          > Jest taka kategoria ludzi, którzy powinni przez 24 godziny na dobę być zamknięc
          > i.

Właśnie takie poglądy dały podwaliny ustrojowi totalitarnemu!

Z kim jesteś spokrewniony?
          Z Feliksem Edmundowiczem Dzierżyńskim?
        • Gość: do rowan_bean Re: Ludzie są źli, a uważają się za anioły! IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.10, 15:33
          Miał rację co do niektórych typów Twojego pokroju! Ale się przeliczył... bo niszczył również mądrych i inteligentnych. Miał, więc, dobre i złe strony charakteru.
    • Gość: Halina Dąbrowska Re: Przecież ludzie nie są źli IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 11.12.10, 23:59
      Zostałam wywołana do odpowiedzi przez Pana rowan_bean, czy w sposób dżentelmeński?...

Szanowny Panie rowan_bean,
      założony przeze mnie wątek dotyczy znieczulicy społecznej. Pan odszedł od tematu. Zrobił Pan "wycieczkę" w moim kierunku. Można to byłoby potraktować jako trollowanie i nic nie odpowiedzieć na taki wpis. Jednak podjęłam decyzję zrobienia wyjątku. Odpowiadam. Niestety, chcąc Panu odpowiedzieć zostałam zmuszona przytoczyć fragmenty swojego życiorysu a także odnieść się do Pana teraźniejszości i przyszłości.

Szanowny Panie rowan_bean,
      dziękuję za tak osobistą Pana ocenę mojej osoby, za specyficzny rodzaj komplementów, którymi zostałam obdarzona. Jednakże pozwoli Pan, że zostanę KOBIETĄ skoro się nią urodziłam. Nazwiska swojego również nie zmienię. Przodkom swoim Dąbrowskim zawdzięczam dużo, zresztą jak wszyscy Polacy.

Nie ukrywam, że zaskoczył mnie Pan swoim wpisem. Przeglądając internet, czytając Pana różne wpisy, odnosiłam wrażenie, że jest Pan osobą zrównoważoną, nie obijającą ot tak sobie języka o zęby a palców o klawiaturę. Cóż, mylić się jest rzeczą ludzka. Pomyliłam się. Nieprzemyślane wypowiedzi, skrzywdzenie innych - jak widzę i czytam - zdarzają się również i Panu, Panie rowan_bean.

A moja odpowiedź na Pana pytanie?...
      "Czy gdyby pomocy potrzebował zniedołężniały człowiek, a niegdyś pracownik aparatu bezpieczeństwa publicznego, to też tak chętnie udzieliłbyś pomocy?"

Panie rown_bean,
      gdy robiłam nieznanej staruszce masaż serca - klęcząc prawie godzinę na podłodze w pociągu - nie zastanawiałam się kim jest tak kobieta. Marzyłam tylko o jednym: oby zdążyła Karetka Pogotowia dojechać, obym wytrzymała, bo... ręce mi już mdlały, a ludzie?... usłyszałam: "niech Pani jej nie męczy, jej już nie pomoże". I wie Pan co, Panie rown_bean, pozostało mi wspomnienie, i radość. Staruszka przeżyła. Udało mi się ją utrzymać przy życiu do przyjazdu Karetki Pogotowia.

Panie rown_bean,
      a kiedy wskakiwałam do jednego z jezior w powiecie zielonogórskim by ratować tonącą młodą dziewczynę też nie zastanawiałam się kim ona jest, jakich ma rodziców, skąd pochodzi, jakiego jest wyznania, itd. Ważne było jedno: uratować ją. Udało się. Żyje. I wie Pan, co sobie nieraz myślę: dobrze, że potrafiłam nurkować, że umiałam świetnie pływać.

Panie rown_bean,
      i takich zdarzeń w moim życiu było dużo, aż za dużo.
      Napiszę jeszcze o jednym zdarzeniu z przed lat, w jednym mieście nad Bałtykiem. To zdarzenie boli, boli do dnia dzisiejszego. Szłam wąską ulicą. Przy barierce stali młodzi ludzie (chłopak i dziewczyna). Objęci rękoma, gruchający do siebie czule. A obok, kilka metrów od nich leżał na ulicy mężczyzna. Przechodzili ludzie. Nikt się nie zatrzymał a przecież musieli iść uważnie, inaczej wdepnęliby w leżącego mężczyznę.
      A ja?... uklękłam na chodniku przy tym mężczyźnie. I co usłyszałam od tych młodych ludzi?... "co Pani robi, ubrudzi Pani sobie kolana", "ten mężczyzna jest pijany".
      Odpowiedziałam spokojnie: "Nie, ten pan nie jest pijany. Ten pan jest po ataku padaczki".
      A dalej?... jak zwykle. Wezwałam Pogotowie Ratunkowe, przekazałam człowieka lekarzowi. Lekarz potwierdził moją diagnozę. Obsługa Karetki Pogotowia znała tego mężczyznę, już niejednokrotnie udzielali jemu wcześniej pomocy medycznej.

Panie rown_bean,
      odpowiadam Panu na postawione mi pytanie, i wie Pan co?... TAKIEGO pytania jakie postawił Pan, nie postawiłaby osoba, która sama ratowała innego człowieka.

Być może Pan zrozumiesz to co napisałam, a może nie. Jednakże z serca Panu życzę abyś Pan NIGDY nie doświadczył nawet części tych zdarzeń, które zaistniały w moim życiu. A pisanie i mówienie o zwiększającej się znieczulicy wśród ludzi jest konieczne, aktualne bo istnieje, nie maleje lecz zwiększa się.
      Pan. Panie rown_bean, jesteś człowiekiem. Pana też zjawisko znieczulicy dotyczy. Nikt nie ma panaceum na wieczną młodość, na zdrowie.

Panie rown_bean,
      rzadko to robię, jednakże zapytałam się „GWIAZD” co o Panu mówią, co chcą bym Panu przekazała.
      Powiedziały mi, żeś Pan BARDZO samotny lecz najbliższe święta spędzisz radośnie. Dały też przestrogę: uważaj Pan na siebie, zadbaj Pan o siebie - zanim rok minie bez lekarza się nie obejdzie.

Tak więc, Panie rown_bean, gdy zdrowie szwankować będzie poglądy Pana zmienią się.
      O pomoc na forum poprosisz. Otrzymasz ją.

Pozdrawiam
      • Gość: kst666 Re: Przecież ludzie nie są źli IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 10:10
        Ciekawy temat, który Pani zaczęła, został skutecznie "zatrollowany" przez "fasolkę", jak go tu nazywają.
        A z trollami się nie dyskutuje....
        Wracając do tematu znieczulicy. Moim zdaniem jest skutkiem zwykłego ludzkiego egoizmu.
        Ponadto wcale nie tak rzadkie są przypadki gdy osoby udzielające pomocy innej osobie są w tym samym czasie ...OKRADANE przez przygodnych świadków !
        W czasie gdy jeden człowiek udziela pomocy drugiemu człowiekowi trzecie bydlę (bo przecież nie człowiek) okrada tego wartościowego.
        Zresztą - czy demokratyczne państwo prawa nie dokonuje tego samego okradając pracujących po to by podzielić się ze złodziejami ?
      • rowan_bean Re: Przecież ludzie nie są źli 12.12.10, 14:26
        Wielce Szanowna Pani Halino!
        Nazwisko przemilczmy, bo przecież każdy rodzi się jako czysta karta i znaczy po śmierci tylko tyle, ile dobra(lub zła wyrządził). Nie oceniajmy nikogo po praszczurach, a jedynie po ich czynach!
        Znieczulica to zjawisko ponadczasowe, a także dotykające nie tylko świata ludzi! (Co słusznie dostrzegł Dyziek i gdzie leżą korzenie ludzkiego rodu)
        Dyskusja jest konieczna, ale przede wszystkim działania!
        Ważne jest wychowanie dzieci, zarówno w domu rodzinnym, jak w szkole!
        Ważne jest również to, co poruszył forumowicz "jasiu"!
        Nie twórzmy psychoz, ani modeli ludzi! (wprawdzie jasiu poruszył psychozy, które tworzy się dla poniżenia zdecydowanie prawicowych katolików - pedofilia między innymi; tworzenie modelu "czerwonego" nieokrzesanego brutala jest również szkodliwe)
        Co do mojego naturalistycznego i krzywdzącego modelu wypowiedzi, to jest on zdecydowanie przemyślany i celowy!
        Nie przypadkowo napisałem do Pani w ten sposób, albowiem odbieram Panią jako osobą wrażliwa, myślącą i inteligentną!
        Wierzę w Pani judymowską naturę i nie mam najmniejszego zamiaru przytaczać swoich osiągnięć, bo to jest zupełnie nieistotne dla ukazania istoty problemu!
        Chciałbym po prostu, zeby ludzie byli tylko ludźmi, bez żadnych podtekstów (politycznych, religijnych, środowiskowych).
        Na koniec chciałem Panią znowu urazić, bo spodziewam się, że odniesie to zamierzony przeze mnie skutek, czyli chwilę zadumy nad tym co robimy, mówimy, myślimy!

Napisała Szanowna Pani, że w chwili problemów zdrowotnych będę szukał pomocy na forum i tutaj je odnajdę!

Niestety jest Pani w błędzie!
        Pójdę do lekarza, albo raczej mnie tam zawiozą. Tam się dowiem, że jest za późno.
        Nic to! Taki już jestem! Już raz się o to otarłem!

Nie martwię się tym i na forum nie poszukam pomocy, bo tutaj dostanę tak zwanego "chleba na kiju" jak pies, albo rozgrzanego żelaza w kowalskich kleszczach!

Zawsze zostanie mi wyjście awaryjne.

Złożę rączki i poproszę Żydowską Królową Polski o pomoc i o wstawiennictwo u syna - Żydowskiego Cieśli (też Króla Polski dla niektórych), żeby załatwili mi chwilę odroczenia wyroku, aż do czasu załatwienia najważniejszych spraw, u Żydowskiego Boga JHWH!

Mam nadzieję, że również zrozumie Pani moje przesłanie.

Pozostaję w głębokim szacunku i życzę Radosnych Świąt Narodzenia Żydowskiego Boga i jego Miłosierdzia w nadchodzącym roku!
        • andrzejdziaba Re: Przecież ludzie nie są źli 12.12.10, 14:50
          Odpowiedziałem Pani Halinie w innym wątku p.t. "Pomóc Eugeniuszowi" cytując JP II, który w 1979 r. w Krakowie do młodzieży powiedział; "wymagajcie od siebie nawet wtedy, kiedy inni od was nie wymagają". Zgadzam się z Panem w kwestii powodów znieczulicy. Jeśli rodzice nie wymagają od swoich dzieci, wychowawcy od wychowanków, a obywatele od państwa, to czemu się tu dziwić? Zgadzam się również w drugiej kwestii, że trzeba przestać gadać, a zacząć działac, ale roztropnie. Pozdrawiam. A.D.
          • rowan_bean Re: Przecież ludzie nie są źli 12.12.10, 15:11
            andrzejdziaba napisał:

> Odpowiedziałem Pani Halinie w innym wątku p.t. "Pomóc Eugeniuszowi" cytując JP
            > II, który w 1979 r. w Krakowie do młodzieży powiedział; "wymagajcie od siebie n
            > awet wtedy, kiedy inni od was nie wymagają". Zgadzam się z Panem w kwestii powo
            > dów znieczulicy. Jeśli rodzice nie wymagają od swoich dzieci, wychowawcy od wyc
            > howanków, a obywatele od państwa, to czemu się tu dziwić? Zgadzam się również w
            > drugiej kwestii, że trzeba przestać gadać, a zacząć działac, ale roztropnie. P
            > ozdrawiam. A.D.

Moim zdaniem wszystko w życiu jest bardzo ważne!
            Można nie zgadzać sie ze sobą w jednej kwestii w innej pozostając zgodnymi!
            Jednak brakiem wiarygodności jest dla mnie prześladowanie Żydów (chocby nawet domniemanych) prosząc jednak na kolanach o miłosierdzie Żydowskiego Boga i jego wcielenie Żydowskiego Cieślę, którego urodziła Żydówka.
            Jak to nazwać?
            Dla strumienia świetlnego bodajże de Brogile nazwał takie zachowanie dualizmem korpuskularno-falowym.
            Jak nazwać zachowanie niektórych polskich katolików?
            Wolę nie próbować!
            • the-only-bodzio Re: Przecież ludzie nie są źli 12.12.10, 17:00
              Dla mnie też jest <przykre> że Matka Boska Jasnogórska jest czarna.Czytalem wszystkie wpisy te najbardziej obrażliwe po śmierci Lecha.Czytałem po śmierci Papieża .Widziałem jak fasolka w nich brylował.Patrzę na oślą ławkę jak knury dalej obrażają.Dla mnie wszystkie nacje i wiary są równe .Nienawidzę naparzania w jedną stronę.I obrażania i plucia na katolików .A samym będąc jeszcze gorszym .Byłem na weselu jehowym.Mam zastępcę ateistę razem nocujemy na kwaterze.Młody ,fajny człowiek .Mogę go zwolnić ze względu na przekonania lol.Mój syn jak napisał fasolka nie da mi ,w pysk i sobie też nie pozwoli .Wnuczka też na pewno mnie piłą motorową nie potnie.Dzieci czerpią wzorce z rodziców .Nie piszę tu o rodzinach patalogicznych .Gierojem jest się na necie .Gdzie można pokozakować.Co roku piszemy ,by w święta bożonarodzeniowe wyluzować .I ciagle jest to samo.Ile jest w ludziach nienawiści ,że głowa mała.Pozdrawiam panią Dabrowską i życzę duzo zdrowia.
    • Gość: ja Re: Przecież ludzie nie są źli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 00:38
      Autor wątku zadał pytanie do dyskusji, a psy szczekają i żrą się wzajemnie.
      Rowan, jak siedzisz w Niemczech to pierdź na tamtejszych forach, a tutaj d..y nie zawracaj.
      Bodzio, tradycyjnie - sięgnij po słownik ;-)
      • Gość: do ja Re: Przecież ludzie nie są źli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 00:47
        I po co ten jad -dajmy sobie czas,jak trzeba,a nie oskarżajmy się wzajemnie-do niczego to nie prowadzi
        • Gość: do Krzysia Re: Przecież ludzie nie są źli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 00:53
          Posłuchaj,a nawet nie wiesz kto to lubi forum.gazeta.pl/forum/s,55,119749659,119773685.html?rep=1
    • Gość: ja Re: Przecież ludzie nie są źli IP: 46.113.31.* 12.12.10, 15:07
      dajcie już spokój
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka