Dodaj do ulubionych

Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa

06.07.11, 23:04
Wypadałoby w tej sytuacji przed sierpniem coś zrobić z lewoskrętem z Jana Pawła II w Popiełuszki. Już teraz jest duży problem. A w sierpniu pewnie zacznie się koszmar. Może dobrze byłoby zorganizować osobne sygnalizatory kierunkowe do lewoskrętów. W Krakowie przy okazji tegorocznych remontów postawiono i zaprogramowano tymczasową sygnalizację na skrzyżowaniu w 3 (słownie: trzy) dni, więc myślę, że w Częstochowie też by się dało.
Obserwuj wątek
    • Gość: sceptyk Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: 193.138.241.* 07.07.11, 00:18
      ...dodam tylko,kiedy pan,panie Haładyj postara się
      o graficzne przedstawienie na łamach swojej gazety-GW
      proponowanych zmian układu komunikacyjnego w centrum
      miasta jak i schematycznej mapy komunikacji miejskiej?
      Chyba panu,jako "nadwornemu specjaliście" od zagadnień
      komunikacyjnych w GW nie sprawi problemu wygenerowanie
      na redakcyjnych komputerach takiej,prostej,zwykłej mapki
      dla dobra mieszkańców tego "dobrego miasta" ?
      Chyba,że się mylę;a może pan nie potrafi?
    • Gość: sceptyk Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: 193.138.241.* 07.07.11, 00:29
      "...z ul. Dąbrowskiego skręcimy w lewo w ul. Racławicką za kościołem św. Jakuba, następnie w prawo w ul. Kilińskiego w stronę placu."

O ile znam topografię tego miasta,to skręcając w lewo w ul.Racławicką,skręcamy PRZED
      kościołem św.Jakuba by dalej pojechać wg "patentu".

• Gość: Marian Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.alfanet24.pl 07.07.11, 00:35
        "za", czyli z tyłu kościoła, czego tu się czepiać?
        • Gość: XYZ Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.wip.pcz.pl 07.07.11, 07:15
          Cześć Marian z Focha!
    • j.dziwinski Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa 07.07.11, 06:54
      Zastanawia mnie brak zdolności przewidywania wśród odpowiedzialnych za organizację ruchu kołowego w Częstochowie. Projekty zmian organizacji ruchu wykonywane są bez analizy wpływy na ruch w mieście. Kto zastanawia się nad tym jak obecnie odbywa się ruch przez miasto w kierunku wschód-zachód i jakie powoduje to wydłużanie tras przejazdu. Wyłączenie okolicy pl. Biegańskiego z ruchu powinno skutkować automatycznym wprowadzeniem ruchu dwukierunkowego na sąsiadujących ulicach i wyłączeniem możliwości parkowania w najbardziej zatłoczonych. Sam a przebudowa mogła być także zaplanowana tak aby nie wyłączać z ruchu wszystkich objętych planem przebudowy obszarów równocześnie.
      • Gość: teral Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.116.125.207.tvksmp.pl 08.07.11, 14:36
        Przewidywanie? - jest to obce inżynierom z Zarządu Dróg, może jak w końcu Ci co byli kształceni i kształtowani na studiach 30 lat temu odejdą to mentalność nowych i zrozumienie, że utrudnianie, a wręcz zablokowanie ruchu przekłada się pośrednio i bezpośrednio na mniejsze podatki czyli przychód dla miasta- spowoduje, że Kościuszki będzie łatana 2 tygodnie wcześniej (przed puszczeniem w zastępstwo tramwajów -autobusów), że pewne prace w centrum i w newralgicznych punktach pomimo większego kosztorysu należy wykonać porą wieczorowo-nocną i że takie olewanie mieszkańców ma bezpośredni wpływ na głosy wyborcze, a przez to na posadki w ZD.
    • Gość: alfa Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.net.stream.pl 07.07.11, 07:27
      Mnie się eszcze naswają dwie sprawy. Czy w zwiazku z zamkniecie ul. Dabrowskiego nie lepiej i ligiczniej było by otworzyć osicjalnie południowa nitke III al. NMP dla ruchu kołowego wraz z przywróceneim możliwości stręcenia z up. Popiepuszki w III al. NMP? Ja wiem iż nieby to ma byc nitka typu deptak ale w nie mamy do czynienia z normalna sytuacja. Ewentualnie jesli to nie realne to moze choc przywrócic ruch dwukierunkowy na odcinku ul. Waszyngtona od ul. Stryjeńskiej do ul. Pułaskiego? Bo logiczna rzecza powinno być ułatwianie ruchu i tworzenei przejazdów alternatywnych na okres remontu.
      • Gość: satan Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.11, 07:38
        A czy z Wojska Polskiego w lewo (zawracanie lub tez jazda w Al. Pokoju) nie da sie środkowego pasa zrobić też do skrętu w lewo na ten czas. Pod Estakadą są dwa pasy- udrożniłoby to zawracanie pod Estakadą w kierunku Łodzi.
      • Gość: xx Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.icis.pcz.pl 07.07.11, 11:53
        Otwarcie poludniowej nitki II Al. dla samochodow to bylaby zbrodnia godna najgorszych tradycji czestochowskiego dziadostwa i pojscia na latwizne.

A dlaczego nie pojsc jeszcze dalej i pozwolic na jazde samochodow po chodnikach ?

W koncu w czestochowie ideal to podjezdzanie "fura" pod drzwil lokalu czy sklepu.

Wiem ze unioslem sie troche ale czytajac takie pomysly po prostu gotuje sie we mnie i znow budzi sie niewesola mysl: biedna ta nasza Czestochowa.
        • Gość: A-LFA Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.net.stream.pl 07.07.11, 12:16
          Drogi XX one i tak tam są. Zreszta w sytuacji kompletnego paraliżu komunikacyjnego czasem warto się zastanowić co jest wazniejsze. Równie dobrze można by zamknąc i pólnocna nitke III al. NMP zamknac Sląską i Kilińskiego tak jak chciałą Przemysłowka (która zreszta cząły czas twierdzi iż fakt iz nie pozwolo na zamkniecie tych ulic moze fatalnie sie odbic na tempie prac). Pamietamy iz jak zamkną al. Wolnosci to Czestochowa wyczerpała mozliwości objazdów.
          A jak bedzie z zamknietymi dla ruchu kołowego (wtym i dla komunikacji publicznej) al. NMP dowiemy się juz za mniej wiecej rok.
    • Gość: az Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 10:15
      cyt." ...W Krakowie przy okazji tegorocznych remontów postawiono i zaprogramowano tymczasową sygnalizację na skrzyżowaniu w 3 (słownie: trzy) dni, więc myślę, że w Częstochowie też by się dało."

Nie w Cz-wie.
      W takim magistracie na Waszyngtona, na II pietrze wdziale rejestracji pojazdów padła maszynka do wydawania bilecików dla petentów. Nie potrafią usunąc awarii od kilku dni. Wczoraj jeszcze stałem " ogonku".
      :)
    • Gość: A-LFA Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.net.stream.pl 07.07.11, 11:33
      Sprawa kolejna też oczywiscie wymagajaca tymczasowej sygnalizacji ale zapewne realna do realizacji czyli udrożnienie starego Skrętu łącznika przez al. WP na wyskości wlotów ulic Bohaterów - Katynia oraz Okrzei gdyby w tym mijscu postawic tymczasową syglaizacje świetlną była by mozłiwość przywrócenia na okres powiedzmy tego miesiaca dwóch mozliwości przejazdu (kiedyś istaniała) z Bohaterów na wprost i skręcenia w al. WP na niktę wschodnią. Oczywiscie ta sygnalizacja spowodowała by pewne utrudnienia na al. WP ale u licha w koncu ta sama ilosć samochodów jedzie przez skrzyowanie z Krakowska i Rejtana i jakosc mimo zwężenia kilomerowych korków nie ma. takei rozwiazanei troche odblkokowałoby dzielnice Wrzosowiak oczywiscie Powina być dopuszczona jedynie skret z Bohaterów Katynia w al. WP (nie dopuszczam możliwości skrecanai czy zawracanai pojazdów jadących al WP). Oczywiscie wiem że to jedynei fantastyka w Czestochowskich warunkach ale moze mimo wszytko czasem w sytuacjach awaryjnych warto się zastanowic czy takei rozwiazanie nie było by jednak lepsze niz całkowita blokada dzielnicy?
    • cilos Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa 07.07.11, 17:29
      No i znowu Wyborcza się nie postarała,
      nie lepiej byłoby zamieścić mapę centrum z zaznaczonymi drogami zamkniętymi i wprowadzanymi zmianami?
      Byłoby to chyba wszystkim bardziej przydatne niż kolejne zdjecia z układanego bruku.
      • Gość: sceptyk Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: 193.138.241.* 07.07.11, 21:11
        ...już o tym była wielokrotnie mowa,ale widocznie
        tego typu uwagi nie docierają do p.Haładyja ani
        do MZDiT;albo nie widzą tych propozycji,albo nie
        umieją czytać,albo po prostu mają czytelników
        i mieszkańców tego "dobrego miasta" w d.... !!!
      • Gość: bywałolepiej Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 15:57
        hhe wiesz jak ktos ma płacone od słowa, to woli sie rozpisywać...:D...ale fakt mapka byłaby rewelacyjnym rozwiazaniem
    • Gość: xyz Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.net.stream.pl 07.07.11, 19:30
      Czysty idiotyzm lub głupota żeby nie użyć bardziej dosadnych słów. Po kiego diaska uczyć kierowców, iż można jeździć przez rejony pl. Biegańskiego? Zwłaszcza podczas remontu? Efekt tej dwukierunkowości będzie taki, iż przepustowość ulicy spadnie o 50% i będzie tam jedne wielki korek. Lepiej było by zamknąć tez rejon ulicy śląskiej przynajmniej wszyscy by się nauczyli, że tam się nie jeździ. Bo centrum miasta nie jest przyjaznym miejscem dla kierowców. Teraz przez te decyzje spotęguje się tylko totalny bałagan w tym rejonie. A jest i tak spory.
      • Gość: sowa Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.11, 10:39
        obłęd z tą jazdą po mieście
        • Gość: satan Re: Ulica Śląska stanie się dwukierunkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.11, 16:14
          Pare dni temu pisalem odnosnie skretu w lewo po estakada...Jednak jeszcze ktoś to czyta..lub ruszył głową jak udroznic ruch przed światłami

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka