Dodaj do ulubionych

opony zimowe

23.12.11, 06:18
nadeszła zima, spadł śnieg i niestety okazało się, żę moje stare opony zimowe nir nadają się już do niczego, a napewno nie do bezpiecznej jazdy. W związku z tym moje pytanie do osób, którzy kupowali w ostatnim czasie opony. Gdzie najtaniej, może polecicie jakiś serwis, który oferuje opony po przystępnych cenach? Oraz jakie są wasze doświadczenia z kupnem używanych opon, gdzie w Cz-wie można dostać użuwki w nie najgorszym stanie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: koyod Re: opony zimowe IP: *.mofnet.gov.pl 23.12.11, 06:37
      Ponieważ większość warsztatów liczy za montaż nawet przy zakupie kompletu opon, to warto poszukać w necie.
    • Gość: a Re: opony zimowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 08:30
      Żadnych używanych opon. Skończcie z tym dziadostwem. Nikt ( na zachodzie - bo głównie te odpady stąd są) nie pozbywa się w pełni sprawnych opon. Sądzicie, że tam żyją idioci? Zwykle takie zimówki-używki mają 3-4 góra 5mm wysokości bieżnika. To akurat w tego typu oponach rozsądna granica aby wywalić gumy do kosza. Jeśli już nawet trafia się okazyjnie wysoki bieżnik to zwykle i tak jest coś z nimi nie tak. Były klejone, mają gdzieś naderwany wewnętrzny pancerz lub po prostu nie daja się dobrze wyważyć - dają podczas jazdy efekt "bicia". Nie stać Cię na topową markę, kup ekonomiczne, ale sprawdzone - krajowa Dębica Frigo czy Barum Polaris. Nie ma szału w zakładach oponiarskich -przedzwoń do kilku z nich - niech coś zapropnują i porównaj ofertę. Ale cudów się nie spodziewaj. Zjeździsz pół miasta a zaoszczędzisz kilkanaście złotych.
      Pozdrawiam
    • Gość: oponka Re: opony zimowe IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.11, 10:45
      Ja kupiłem Nokianki w bardzo konkurencyjnej cenie, na stronie oponeo.pl. Koszt zakupu oraz dostawy był i tak opłacalny, pomimo zapłaty za zamontowanie u wulkanizatora-50zł.
      205/55R16 Jedna taka opona to koszt 342zł x 4, plus 20 zł przywózka, oczywiście wszystkich opon. U nas w Cz-ewie taką opone najtaniej oferowano mi za 410zł, jest różnica? ;)
      • Gość: oponka Re: opony zimowe IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.11, 10:50
        Natomiast z używkami mam tylko złe doświadczenia, dalem się namówic 3 razy na takie rozwiązanie, skutki były w 2 przypadkach takie, że auto się strasznie slizgało a w trzecim pomimo dużego bieżnika auto ściągało w prawo, wina jakiejs wady konstrukcyjnej, ktorej nie mogłem zareklamować.
        Używki odradzam, lepiej miec Dębice, niż niby dobrej marki używkę.
        Możesz jeszcze w internecie np. w Ceno.pl poszukac lub innych strona tego typu jak Skąpiec.
        Pozdr
        • Gość: do a Re: opony zimowe IP: *.play-internet.pl 23.12.11, 11:14
          Brawa za wypowiedż i konkretną poradę.Nawet nowe opony też mają swój okres używania-jest data produkcji na oponie-ale kto się na tym zna.
          • Gość: op Re: opony zimowe IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.11, 11:20
            Kur... za co te brawa, szok!
        • only_the_godfather Re: opony zimowe 23.12.11, 11:19
          do autorki wątku: tarcze hamulcowe tez kupujesz używane bo tańsze?
          Co do opon jak na Polskie warunki to Dębica czy Barum całkiem dobrze się sprawdzają. Sam mam Dębice zimowe i w zeszłym roku przy dużych opadach śniegu gdzie droga była cała pokryta śniegiem radziły sobie bardzo dobrze.
    • Gość: annnn Re: opony zimowe IP: 193.106.84.* 23.12.11, 11:32
      Używana opona a dlaczego nie używany condom?! Bo niby jaka to różnica?! I to guma i to guma!
      • Gość: annnnn Re: opony zimowe IP: 193.106.84.* 23.12.11, 14:38
        Swoją drogą czy nie powinni produkować letnich i zimowych condomów?!
        • Gość: satanserduszko Re: opony zimowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.11, 13:17
          Napisze Ci tak... jeśli Cie na coś nie stać...lub to utrzymać sprzedaj to.
          Na bezpieczeństwie się nie oszczędza. Wydatek ok. 1tyś na kilka sezonów nie jest czymś wielkim, w porównaniu z życiem Twoim jak i przypadkowych osób.

Nie podałaś jaki masz rozmiar kół. Ale np ja niedawno nabyłem oponki Falken, w necie od użytkowników tych oponek wyczytałem pozytywne opinie do ceny.
          Szerokiej drogi bajo!!!
    • Gość: kasiulkak Re: opony zimowe IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.11, 15:13
      Nie oszczędzam na bezpieczeństwie swoim i bliskich. Pytanie o opony używane było czysto teoretyczne, chciałam wiedzieć jakie macie doswiadczenie z używkami, czy warto, itd. Dziękuje za pomocne wypowiedzi. Rozmiar opon 14:)
      • Gość: Gosc Czwa Re: opony zimowe IP: *.ice-net.pl 26.12.11, 19:45
        Ja tez osobiscie jezdze na Debicy ,moze tanie ,ale kupilem nowe.Mam je juz drugi sezon i jestem zadowolony 205/55/16 Auchan 249zl
    • Gość: gościuuu Re: opony zimowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 09:05
      Co do cen - telefon w łapkę i dzwoń. Dzisiaj najtańszy będzie x a jutro y, dlatego radzenie "który tańszy" jest bez sensu.
      Używki? Marny pomysł. Przeze mnie nigdy takie rozwiązanie nie jest brane pod uwagę. Używane to może być lusterko czy korbka szyby. Nawet jeśli trafisz na używki w 100% sprawne, to pojeździsz nimi sezon czy dwa. Nowe opony droższe, ale dają 3-5 lat spokoju. Pytam zatem jaki jest sens w zakupie używek, której nazajutrz nie można reklamować? Chyba, że ktoś za 3 miesiące i tak auto sprzedaje, ale wtedy 3 miesiące jeździ z duszą na ramieniu. Nie polecam! Chyba bym wolał na nowych letnich jeździć niż używanych zimówkach.
      • michal_netcar Re: opony zimowe 05.01.12, 16:03
        zgadzam się w prawie wszystkim. Jedyne z czym bym się nie zgodził, to to, że opona nowa letnia opona będzie lepsza od zimowej używki. Pomijając ten rok, gdy zimy prawie nie widać.

Jeżeli chodzi o używki trzeba być bardo ostrożnym, jak by nie było ktoś z jakiegoś powodu, nie chciał już na nich jeździć.
        • Gość: gościuuu Re: opony zimowe IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 06.01.12, 13:27
          Takie moje subiektywne zdanie. Wolę nowe letnie z porządnym bieżnikiem i gwarancją, niż używane zimówki z 3-5mm bieżnika, które przy 70km/h mogą się rozlecieć bo miały druty popękane. A jak pójdziesz zareklamować to Cię wyśmieją.
          Jak dla mnie powinien być zakaz handlowania używkami, jeśli nie ma na nie pisemnej gwarancji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka