forum 11.03.02, 11:37 jaka jest Wasza ulubiona dzielnica? prosimy o krótkie uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piasia Re: ulubiona dzielnica IP: *.gazeta.pl 11.03.02, 11:41 kwadrat PCK-Łódzka-Kilińskiego-Deakbrystów. Ładna, pełna zieleni, w miarę spokojna dzielnica. Trzeba by tylko drogi tam poprawić. Dawno temu, w latach 70-80 na tę dzielnicę mówiło się "akwarium" bo mieszkały tam "grube ryby" - ówczesne władze miasta i województwa oraz większość dyrektorów częstochowskich zakładów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.o Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 10:19 TYLKO RAKÓW NAUCZY CIE ŻYĆ GODNIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re:Północ IP: *.northnet.com.pl 28.02.03, 14:35 północ pozdrawiam ziomali z północy i wszystkich graficiarzy yo to ja MAK! najlepsza dzielnica północ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re:Północ IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 13:47 północ północ na zawsze i tylko na północ heh Odpowiedz Link Zgłoś
akysz1 PÓŁNOC!!! HIPHOPOWA STOLICA CZĘSTOCHOWY 26.10.03, 17:14 yo dla mnie jest zajebista cała czestochowa (no może z wyjątkiem starego miasta puchatek i cały ten shit) ale północ jest najbardziej zajebista dla mnie jest ona jak takie częstochowski brooklyn dużo wieżowcy, betonu, ulic, lasek no i hip hopowej kultury jest tu skete park w hooy sklepów i zajawkowych ziomusiów na scianach grafy a w mieszkaniach hip hop wystepuje tu mała ilość panów w dresach itp. nie powiem bo jest tu dość niebezpiecznie ale klimat północy jest zajawkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczęki Re: PÓŁNOC!!! HIPHOPOWA STOLICA CZĘSTOCHOWY IP: 213.199.204.* 18.12.03, 15:00 To, że Północ jest niebezpieczna to jakiś chory stereotyp. Jednego w ostatnich latach brakuje na Północy... inwazji mocy i koncertów letnich na wolnym powietrzu, taka miejscówka na tego typu imprezy nie zdarza się często. Co do lasku to się zgodze, nie ma to jak klimatyczny lasek #->> tylko, żeby ktoś się jeszcze nim zajął to było by zajebiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanek Re: PÓŁNOC!!! HIPHOPOWA STOLICA CZĘSTOCHOWY IP: *.premex.pl 21.01.04, 21:15 Jebac polnoc tam mieszkaja pierdolnieci kolesi jak huj a stary rynek jest zajebisty!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 15:06 Gość portalu: piasia napisał(a): > kwadrat PCK-Łódzka-Kilińskiego-Deakbrystów. > Ładna, pełna zieleni, w miarę spokojna dzielnica. Trzeba by tylko drogi tam > poprawić. > no dekabrystow jest najspokojniejsza zwazywszy na to ze ludzie w weekendowe wieczory prawie tylko tam wychodza pija i coponiektorzy awanturuja sie > Dawno temu, w latach 70-80 na tę dzielnicę mówiło się "akwarium" bo mieszkały > tam "grube ryby" - ówczesne władze miasta i województwa oraz większość > dyrektorów częstochowskich zakładów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzyŚ Re:raków moja dzielnica(NIE JESTEM ŁYSY) IP: *.ids.czest.pl 06.01.03, 09:58 I tak nikt nie ma reacji, bo najładniejszą , ajspokojniejszą, i w ogóle odlotową dzielnicą jest Raków - a dokładnie alejka Kocham swoją ojczyznę małą.; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puma Re:raków moja dzielnica(NIE JESTEM ŁYSY) IP: *.21.pl 05.03.03, 20:38 i tak trzymaj! ( nie jestem z Rakowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ScrIptA RAKÓW !!! IP: 80.55.142.* 22.09.03, 09:03 Hm hmm hmmm Raków to jest dopiero dzielnica :) Sympatyczni ludzie, miła atmosfera na osiedlach :] spokojnie to i może jest, ale nie po meczach np. tak jak wczoraj-ludzie zawsze dobrze się bawią i pokazują, że potrafią się cieszyć...wszyscy są otwarci..Tak jakoś lubię swoją dzielnicę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: RAKÓW !!! IP: 155.185.64.* 10.12.03, 16:18 A Trzech Wieszczy! to dopiero dzielnica, zalujcie ze tam nie bywacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Trzech Wieszczy IP: 155.185.64.* 10.12.03, 16:19 A Trzech Wieszczy! to dopiero dzielnica, zalujcie ze tam nie bywacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ScrIptA RAKÓW !!! IP: 80.55.142.* 22.09.03, 09:03 Hm hmm hmmm Raków to jest dopiero dzielnica :) Sympatyczni ludzie, miła atmosfera na osiedlach :] spokojnie to i może jest, ale nie po meczach np. tak jak wczoraj-ludzie zawsze dobrze się bawią i pokazują, że potrafią się cieszyć...wszyscy są otwarci..Tak jakoś lubię swoją dzielnicę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joop Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 14:49 grabówka na śmietnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Storina Re: ulubiona dzielnica IP: *.244.99.43.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 11.03.02, 12:43 Mam ich kilka. Ulubiona na dzisiaj? Ta nie nazwana. Nie nalezaca do nikogo lecz tylko tych ktorzy tam mieszkaja: Ogrodzeni rzeka. Otoczeni dzika trawa. Posrod dzwiekow przemieszczajacych sie pociagow i nocnych swierszczowo -zabich koncertow. Obojetni przejezdzajacym na gorze, po moscie tramwajom. Odpowiedz Link Zgłoś
forum Re: ulubiona dzielnica 11.03.02, 13:11 przepraszamy za nieścisłość: chodzi oczywiście o ulubioną dzielnicę w Częstochowie Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_24 Re: ulubiona dzielnica 11.03.02, 23:43 Moją ulubioną dzielnicą jest Mirów, spokój, dużo zieleni, bardzo ciekawe widoczki. Mówię o tej części w której znajduje się stadnina koni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Storina Re: ulubiona dzielnica IP: *.90.38.166.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 12.03.02, 01:01 Mirow? Ta ulubiona na teraz dzielnica: gdzie pospiech miasta wyciszony jest magicznym powiewem masywnie rozciagajacych sie lasow posrod ktorych wglebi mozna odczuc ich tajemnice siegajaca wieki... To jeden z tych istniejacych jeszcze widokow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAW Re: ulubiona dzielnica IP: *.ne.client2.attbi.com 31.07.03, 22:16 Moja ulubiona dzielnica to stara czesc miasta vis-a-vis Szkoly Handlowej na Korczaka. Jak sie nazywa? Nie pamietam. Druga najbabardziej ulubiona dzielnica jest Srodmiescie. Ale mimo wdszystko najmilej wspominam "Polnoc", zwlaszcza "Jednostke "B"", gdzie w budunku "40" (Iwaszkiewicza 8) poznalem swoja zone a pozniej mieszkalem przez "trzy krotkie lata". Teraz tylko moge w myslach chodzic po ulicach Czestochowy, najpiekniejszego miasta swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
faust22 Re: ulubiona dzielnica 18.08.03, 12:15 Gość portalu: JAW napisał(a): > Moja ulubiona dzielnica to stara czesc miasta vis-a-vis Szkoly Handlowej na > Korczaka. Jak sie nazywa? Nie pamietam. Druga najbabardziej ulubiona dzielnica > jest Srodmiescie. Ale mimo wdszystko najmilej wspominam "Polnoc", > zwlaszcza "Jednostke "B"", gdzie w budunku "40" (Iwaszkiewicza 8) poznalem > swoja zone a pozniej mieszkalem przez "trzy krotkie lata". Teraz tylko moge w > myslach chodzic po ulicach Czestochowy, najpiekniejszego miasta swiata. Komentuj tą wypowiedz poniewaz bardzo mi sie podobała , jest w niej tyle miłości do tak pieknego miasta jakim jest częstochowa . Pozdrawiam JAW oraz twoją żonę . A tak na koniec chciałbym powiedzieć , że mam dwie dzielnice blikie mojemu sercu , jest to Stradom gdzie mieszkalem i Parkitka gdzie obecnie mieszkam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: ulubiona dzielnica IP: 217.97.140.* 08.09.03, 10:19 Gość portalu: JAW napisał(a): > Moja ulubiona dzielnica to stara czesc miasta vis-a-vis Szkoly Handlowej na > Korczaka. Jak sie nazywa? Nie pamietam. Ta dzielnica, to 3 Wieszczy - a teraz w miejscu starej szkoly handlowej bedzie podobno Hotel ... Druga najbabardziej ulubiona dzielnica > jest Srodmiescie. Ale mimo wdszystko najmilej wspominam "Polnoc", > zwlaszcza "Jednostke "B"", gdzie w budunku "40" (Iwaszkiewicza 8) poznalem > swoja zone a pozniej mieszkalem przez "trzy krotkie lata". Teraz tylko moge w > myslach chodzic po ulicach Czestochowy, najpiekniejszego miasta swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kara Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 15:01 I święta racja! Mirów 3 razy TAK!!! Do mojej socjalistycznej w architetkurze Północy tez nic nie mam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp72 Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 18:38 Traktujmy to jako ankietę kto i gdzie mieszka. Może jakieś statystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karka Re: ulubiona dzielnica IP: 217.97.140.* 09.03.03, 18:35 moja ukochana dzielnoica to grosz bo tam mieszkam a poza tym znam to miejsce o którym piszesz!!!!!! to bliksko mnie wielle razy tam byłam w tym miejscy nawet paliłam swojego 1 papierosa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IzUlkA Re: ulubiona dzielnica - RAKOW ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 17:59 Powiem ziomek w Czestochowie na Rakowie na Sportowej pozostane Rejon 2 na murze napisane ja z boq stane w imie ojca syna ducha amen. Powiedziane slowo przezemnie rymowane jestem tutaj no i tu pozostane !! Rakow rulesSsSS. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: ulubiona dzielnica 03.09.16, 16:48 Gość portalu: Storina napisał: > > Mam ich kilka. Ulubiona na dzisiaj? > > Ta nie nazwana. Nie nalezaca do nikogo lecz tylko tych ktorzy tam mieszkaja: > Ogrodzeni rzeka. Otoczeni dzika trawa. Posrod dzwiekow przemieszczajacych sie > pociagow i nocnych swierszczowo -zabich koncertow. Obojetni przejezdzajacym na > gorze, po moscie tramwajom. Jezu ta klawiatura. Odpowiedz Link Zgłoś
magata Re: ulubiona dzielnica 12.03.02, 08:52 Poznawanie Częstochowy zaczęłam od Rakowa. Wzajemne oswajanie początkowo nie było łatwe. Wieczorami pies odmawiał wychodzenia na spacer. Wywleczony na ulice, dziko zjeżony przemykał nerwowo pod ścianami domów. Ale Raków - z galerią barwnych postaci - ma swój bandycki urok. Życie płynie tu wolniej. Uwielbiam przystanąć i posłuchać opowieści, jak ,,na pałe'' (czyt. bez biletu) można było wejść na seans do kina Relax, jak urwać się (żonie), na piwo z kumplami. No i scenki obyczajowe, których sam Bareja, by się nie powstydził: Spotykam sąsiada. Nerwowo krąży wokół śmietnika. Podejrzanie wypchane kieszenie. W piwnicy siedzi uwięziony szwagier. Sąsiad jest odcięty, nie może do niego dotrzeć z wódeczką, bo z okna wygląda jego siostra - czyli żona szwagra - a sam szwagier z tego samego powodu nie może wyjść z piwnicy...:))) (szkoda stracić dobra metę). Poza tym awaria super-zamka gerdy, na którą nawet ślusarz nic nie poradzi - na Rakowie to nie problem...(sąsiad zawsze pomoże). I są tu NAJLEPSZE gofry. Nie chcę już mieszkać w innej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Raków, Mirów, Dąbie 12.03.02, 10:09 Magata! Serio podoba Ci się Raków? Ja tam mieszkam od 12-tu lat i chętnie bym zwiała. Sceny jak z Barei? Bandycki urok? Mojego sąsiada zamordowano we własnym mieszkaniu. Dwóch facetów pocięło się nożami przed moim blokiem, jeden nie przeżył. Klatka schodowa to publiczny szalet, i to nie tylko do sikania. W nocy pijackie ryki pod oknami. Zaniedbane budynki komunalne, minimalna ilość zieleni. Brrrr.... A dzielnica o której tak pięknie pisze Storima z San Francisco, (tramwaje na wiadukcie, rzeka, pociągi) - to Dąbie, tuż obok Rakowa, ale za torami. Na Dąbiu, nad rzeką można majową nocą usłyszeć słowiki - całe stada! Odpowiedz Link Zgłoś
magata Re: Raków, Mirów, Dąbie 12.03.02, 10:34 Zdecydowanie. Podoba mi się. Bójki na noże - nie widziałam (może za krótko mieszkam):)). Nocne ryki, owszem, zdarzają się. Ale ludzie generalnie - są mili i uczynni. Jak na razie, spotykam się z samymi przejawami sympatii z ich strony np. jak pies był chory (lewie łaził) był poważny problem z wprowadzeniem go na 4 piętro (bo jest duży) - zawsze ktoś chętnie pomógł. Poza tym nawet baaaardzo podejrzane typy, znane z widzenia, zwykle odkłaniają się na ulicy. A jeśli chodzi o prządek, to codziennie rano cała aleja Pokoju jest dokładnie sprzątana. Poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_24 Re: Raków, Mirów, Dąbie 26.03.02, 01:57 magata napisał(a): > Zdecydowanie. Podoba mi się. Bójki na noże - nie widziałam (może > za krótko mieszkam):)). Nocne ryki, owszem, zdarzają się. Ale ludzie > generalnie - są mili i uczynni. Jak na razie, spotykam się z samymi przejawami > sympatii z ich strony np. jak pies był chory (lewie łaził) był poważny problem > z wprowadzeniem go na 4 piętro (bo jest duży) - zawsze ktoś chętnie pomógł. > Poza tym nawet baaaardzo podejrzane typy, znane z widzenia, zwykle odkłaniają > się na ulicy. A jeśli chodzi o prządek, to codziennie rano cała aleja Pokoju > jest dokładnie sprzątana. Poważnie. Droga Magato czy po ostatnich wydarzeniach nadal uważasz że Raków jest taką cudowną dzielnicą mającą swój "urok"? Czy może jednak podzielisz zdanie Piasi? Raków zawsze był jest i pewnie będzie siedliskiem częstochowskiego elementu czyli tak zwanych ludożerców. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Storima Re: Raków, Mirów, Dąbie IP: *.244.98.95.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 12.03.02, 10:49 Jest wieczor. Lipcowy wiatr tak ciebie cieplem tuli. Rakow. Ta jak gdyby mroczna czesc miasta-prawda-to jeden z mikroklimatow-potrety literackie Barei... Lipcowy wiatr, szalenczo tanczy Olek dzis Wracajc z lak i rzeki Warty Krzys Tuz obok tanczac wraca tez Ewa Spiewajac (Wszyscy Razem): Mysmy to juz dzis Hegla zlapali z 'Carpe Diem ' Tez Te Kadzie, jak z Akademii Pana Kleksa, co ciuchcia ciagnie po przez polalaki lakipola i pola i laki w dal... To taka jedna z moich widokowek po Czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkont Re: Raków, Mirów, Dąbie 12.03.02, 13:33 Gość portalu: Storima napisał(a): > Te Kadzie, jak z Akademii Pana Kleksa, co ciuchcia ciagnie po przez polalaki > lakipola i pola i laki w dal... > To taka jedna z moich widokowek po Czestochowie. No to pielęgnuj to wspomnienie, bo już żadna ciuchcia kadzi nie ciągnie. Wielki Piec zlikwidowano. Ale to szczegół. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Raków, Mirów, Dąbie IP: *.czes.gazeta.pl 12.03.02, 22:12 Bardzo fajną dzielnicą mogłoby być stare miasto (okolice Starego Rynku, Strażackiej, Krakowskiej). Szkoda, że nie można się tam zatrzymać na dłużej, bo ze ścian odpada tynk, a w bramach czają się ludożercy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_24 Re: Raków, Mirów, Dąbie 12.03.02, 23:14 Gość portalu: szcz napisał(a): > Bardzo fajną dzielnicą mogłoby być stare miasto > (okolice Starego Rynku, Strażackiej, Krakowskiej). > Szkoda, że nie można się tam zatrzymać na dłużej, bo > ze ścian odpada tynk, a w bramach czają się ludożercy. Święta racja... ludożerców tam nie brakuje. A swoją drogą "stare rynki" innych miast wyglądają chyba trochę inaczej. Może to wina "Puchatka", który w pewnym sensie odcina tę część miasta od centrum... Stworzył się tam zakątek pijaków i narkomanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Raków, Mirów, Dąbie IP: *.czes.gazeta.pl 13.03.02, 15:54 Na �Puchatka� jest tylko jeden sposób - wysadzić go w powietrze. Zyskają na tym i Aleje i Warszawska, a dla Starego Rynku będzie to jedyna szansa na odrodzenie się. Tylko czy znajdzie się w mieście ktoś tak odważny Odpowiedz Link Zgłoś
piasia wysadzić puchatka! 14.03.02, 05:48 to obrzydlistwo z epoki realnego socjalizmu powinno zniknąć ze Śródmieścia. Im szybciej, tym lepiej. robimy referendum??? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Wyburzyć Puchatka 20.03.02, 10:02 w normalnych miastach, zazwyczaj o stare miasto ktoś dba, to co jest na początku I Alei to jest jakiś horror... czemu do cholery nikt nie wpadła na pomysł żeby z tego obszaru zrobić miejsce przyjemne i estetyczne ...miłe knajpki - przecież tam są niesamowite piwnice (zapraszam do obejrzenia knajp w Krakowie). nawet zapuszczony rynek w Kłodzku ktoś wreszcie wyremontował (a do tej pory mysałam że to mnajbrzydsze miejsce w Polsce). A przede wszystkim wyburzyć to paskudztwo Puchatka. to ąż wstyd żeby bądź co bądź duże miasto miało takie maszkary... to tak jakby na Rynky w Krakowie ktoś po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Wyburzyć Puchatka IP: *.czes.gazeta.pl 20.03.02, 10:32 Dyskusja o wyburzeniu Puchatka trwa w innym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHaKe^ Re: Wyburzyć Puchatka IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 20:03 No to kiedy będzie to referendum na temat: "Wyburzyć Puchatka"??? Bardzo chętnie bym zagłosował na TAK. pozdrawiam Raków-Zachód:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: Wyburzyć Puchatka IP: *.poch.com.pl 16.05.03, 10:15 tak jest wyburzyć puchatka-popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kylix Re: Raków, Mirów, Dąbie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 16:25 obudz sie misiu :P i rusz sie sprzed kompa, a powaznie to nie mow jak nie wiesz ciuchcia ciagnie kadzie z surowka... chodze tam z pesm na spacer i b. czesto widze ten obrazek pozdrawiam ps polnoc 17 lat + dabie 6 lat - i tu i tam jest OK; na dabiu jest zdecydowanie ciszej i spokojniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Raków, Mirów, Dąbie IP: 213.199.204.* 06.09.03, 20:35 piasia napisał(a): > Na Dąbiu, nad rzeką można majową nocą usłyszeć słowiki - całe stada! A ja na ZAWODZIU widziałem nietopeża a konkretniej nocka dużego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez Re: ulubiona dzielnica IP: *.demon / 192.168.0.* 09.05.02, 11:16 Jeśli chodzi o awarie zamka, to chyba wiem, o co tu chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mork Re: ulubiona dzielnica IP: POWSTSL12:* / 192.168.100.* 29.05.03, 20:14 może troche przejaskrawiony obrazek, ale co do goferkow:-) to sie zgadza- najlepsze w "Szarotce"...i lody,polecam Dzielnica jest malownicza,zalezy co kto lubi, duzo zieleni i spokoj-wbrew wszystkiemu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ulubiona dzielnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 20:54 ja pamiętam kino hutnik i mylisz sie mowiąc że Relaks był na rakowie.To była kiedyś fajna dzielnica.Chołota przyszła z innych dzielnic.Miasto chce na rakowie zrobić getto biedy i chuligaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicky BLESZNO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 12:38 Bleszno,dlatego że...mieszkam tam i jest mi tu dobrze.Fajni ludzie,dobre połączenie komunikacyjne z całym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek M. Re: BLESZNO IP: 212.160.234.* 09.04.02, 07:08 Gość portalu: nicky napisał(a): > Bleszno,dlatego że...mieszkam tam i jest mi tu dobrze.Fajni ludzie,dobre > połączenie komunikacyjne z całym miastem.I najważniejsze - ŚWIEŻE POWIETRZE ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek M. Re: BLESZNO IP: 212.160.234.* 09.04.02, 07:16 Gość portalu: Jarek M. napisał(a): > > < < > >Błeszno,dlatego że...mieszkam tam i jest mi tu dobrze.Fajni ludzie,- nieprawda - ludzie "porąbani " na szczęście nie wszyscy ale spora część !!!!!!!!!!!!!! - np. na Bienia. W miarę dobre połączenie komunikacyjne z całym miastem.I najważniejsze - ŚWIEŻE POWIETRZE ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: BLESZNO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 21:17 czyste powietrze i zdeceydowanie cisza ....przy trasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GENERAŁ Re: BLESZNO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.12.02, 18:09 Byłem na wielu osiedlach i tak np. na Północy jest nieżle ale ten ich las po prostu odraża swoim wyglądem(śmieci,śmieci,śmieci)i nic ciekawego poza tym. Wyczerpy- mało atrakcyjne osiedle, można spacerować........wśród domków !? Na Parkitce jest nawet ciekawie urządzone np. dzieci mają się gdzie bawić ale inni za to mogą się przejść w pola!!!!. A na Błesznie jest np. spokój, nie ma zbyt dużego ruchu aut, ciekawy krajobraz np. z jednej strony jest widok na miasto a z drugiej na pobliskie polany, zalesienia. Jest w miarę czyste powietrze i nie ma dużego huligaństwa.Doszła ostatnio jeszcze jedna linia autobusowa. Ogólnie rzecz biorąc jest tam spokojnie. Także mogę to osiedle zaproponować np. do zamieszkania skąd blisko przecież do ruin olsztyńskiego zamku. POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: BLESZNO IP: *.cn.com.pl 27.12.02, 12:44 Generał ty chyba nigdy bie byłeś na BŁESZNIE.Mówisz ,że nie ma chuligaństwa.Ja mieszkam tam i wiem coś o tym.Pozdrowienia dla ziomali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asta Re: BLESZNO (do:GENERAŁ) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 15:36 Jestem z Parkitki i musze przyznać, że spacery po pobliskich polach faktycznie cieszą się coraz większą popularnością wsród mieszkańców mojego osiedla. Prawdą jest też, że Lasek Aniołowski pełen jest śmieci i przeróżnych odpadów. Wyczerpy istotnie poza jednym niewielkim osiedlem to tylko domki, domki, domki... Ale ABSOLUTNIE nie zgodził bym się ze stwierdzeniem, że na Błesznie nie ma huligaństwa! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Val de Mar Re: BLESZNO IP: *.21.pl 14.03.03, 20:58 BLESZNO - mieszkam tu od urodzenia, chyba najtańsza siłownia w mieście i dobrze wyposażona, ludzie - dużo świrów(Hudzik-chlopak który spóścił chomika z 10 piętra na spadochronie z chusteczki higienicznej,facet jeżdzący na rowerze i kierujący ruchem, babka stojąca od rana do nocy w jednym miejscu i mówiąca wszystkim dzien dobry,i wiele innych) jest tu bezpiecznie-wbrew temu co slysze czesto o blesznie.Ale ogólnie jest wypas: blisko cmentarz z działkami ,wiec w wakacje dziorga to podstawa;jestesmy na górce więc powódz nam nie grozi;pies ma gdzie sie wysrac;itp. zapraszam @:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior22 Re: ulubiona dzielnica 16.03.02, 13:28 północ-tysiaclecie a pośrodku promenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Discus Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 14:19 Moja ulubione dzielnica to Raków (czerwony i okolice) :) Możecie się dziwić, że to blokowisko, że bandytyzm panuje, ale mimo wszystko to blokowisko jest sto razy fajniejsze niż Północ, Błeszno, czy Raków zachód które są absolutnie bez jakiegokolwiek wyrazu. A na tamtym jakże ponoć strasznym ;) Rakowie jest trochę inaczej, jest jeszcze zabuudowa pochodząca z czasu przemysłowców, trochę przypominająca niektóre budynki w Łodzi (czerwona cegła), która ma swój niepowtarzalny klimat, jest inna. Również bloki na Alei Pokoju wyróżniają się w pewien sposób... Wcale też nie uważam żeby było tam bardziej niebezpiecznie niż na Północy, gdzie masa podrostków które urodziły się razem z powstaniem dzielnicy teraz szuka guza i powoduje że trzeba się rozglądać wieczorami. Na Rakowie wcale tego nie zauważyłem, a bywam tam często. Miałbym jedynie wątpliwości co do kręcenia się na "dołku" na Okrzei i przed niektórymi sklepami na alejce, generalnie jednak uważam, że jest tam spokojnie. Może po prostu rozrabiacy dorośli? Myślę że Raków ma choć trochę indywidualizmu w porównaniu do pozostałych dzielnic, nawet blokowisko jest tu sympatyczniejsze. Pozdro, Discus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youstynu Re: ulubiona dzielnica IP: *.nrockv01.md.comcast.net 18.03.02, 15:45 masz absolutna racje, drogi Discusie :):). W koncu ja tam mieszkam na tym Rakowie i wiem najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: ulubiona dzielnica IP: *.czes.gazeta.pl 18.03.02, 16:41 Aleja Pokoju to taka częstochowska Nowa Huta. Podobać się raczej nie może, ale swój klimat ma (i to nie tylko klimat tworzony przez złej sławy mieszkańców). Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_24 Re: ulubiona dzielnica 18.03.02, 16:48 Złej sławy mieszkańcy są chyba w każdej dzielnicy, więc raczej nie powinno się brać tego pod uwagę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: ulubiona dzielnica IP: *.czes.gazeta.pl 19.03.02, 21:01 tomi_24 napisał(a): > Złej sławy mieszkańcy są chyba w każdej dzielnicy, więc raczej nie powinno się > brać tego pod uwagę. > Pozdrawiam A zauważyłeś tomi, że w Częstochoowie im ciekawsza dzielnica tym gorsza sława mieszkańców (Stare Miasto, Krakowska, Barbary, Raków, Rynek Wieluński) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_24 Re: ulubiona dzielnica 19.03.02, 21:08 Gość portalu: szcz napisał(a): > tomi_24 napisał(a): > > > Złej sławy mieszkańcy są chyba w każdej dzielnicy, > więc raczej nie powinno się > > brać tego pod uwagę. > > Pozdrawiam > > A zauważyłeś tomi, że w Częstochoowie im ciekawsza > dzielnica tym gorsza sława mieszkańców (Stare Miasto, > Krakowska, Barbary, Raków, Rynek Wieluński) :))) Zauważyłem :) Ciekawe skąd się bierze taka zależność ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Storima Re: ulubiona dzielnica IP: *.90.44.202.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 20.03.02, 02:55 Czestochowa Rakow-dwa perony, zolto-niebieskie pociagi (dzieki nim mozna sie oderwac od miasta, prowadzenia samochodu i wplynac w lasy, laki polany. Korwionow, Poraj Zarki... albo na Kielce (do lat siedemdziesiatych kursowaly w tym kierunku autentyczne, funkcjonujace lokomotywy i wagony z przed II Wojny.) Tradycja wspolczesnej czestochowskiej ulicznej socjologii siega lat piedziesiatych i wiaze sie z naplywem wielo etnicznym osadnikow z tzw. Kresow Wschodnich. Byla to grupa stanowiaca tylko pewien procent tych, ktorzy pragneli zycia w Polsce, a nie w kilimacie bezposredniej kontroli sowieckiej. Wsrod grupy przybylych reprezentowane byly srodowiska: inteligentow(zwlaszcza nauczycieli), rzemieslnikow itd. Pewne okolice Rakowa zamieszkalo srodowisko, ktore wychowane bylo na samo przetrwaniu (kawalek ogrodka, jedzenie wystarczalo na rodzine. Ta spolecznosc w pewnych miejscach Kresow Wschodnich praktykowala wymiane towarow i uslug. Stad tez slyszalo sie i ja mialem okazje odwiedzic te miejsca w latch szescdzesiatych: hodowanie zywego drobiu w mieszkaniu, estetyczne slomiane poslania zamiast naszych standartowych, dreniana autntyczna miska, pieknie ozdobione dreniane lyzki, itd. Ta mloda generacja szukala polaczen: tego czego tradycja uczy w domu z tym co zywe i rzeczywiste w 'miescie'. Nie rozumiala ich rodzina, szkola ale ten uliczny Rakow rozumial. Byli to bardzo sprawni fizycznie i bystrzy mlodzi ludzie. Wzbudzali entuzjazm wsrod ulicznych Rakowskich przyajaciol-aliantow i respekt wraz z groza posrod wrogim subkultur Rakowa. Kazdy z nich przegral ta jedna jedyna bitwe: Alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paka Re: ulubiona dzielnica IP: *.public.svc.webtv.net 24.03.02, 22:29 moja jest Bleszno i Rakow na ktorych to sie wychowalem.Nawet nie wiecie jak mi sie teskini za stara ukochana nie tylko dzielnica ,ale cala Czestochowa.Jedni mowia za to dzura zabita dechami ale to nasza dziura .....bedac na emigracji tesknie wlasnie za ta dzura,za al.pokoju,alejami,i ta atmosfera gdy pielgrzymki przychpodza,meczami na Limaowskiej. Pozdrowieia od ziomala z NYC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: ulubiona dzielnica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.03, 19:58 Fojnie by było cię tu spotkać tylko nie wiem jak się z tobą mogę skontaktować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juger Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 00:04 moja też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: ulubiona dzielnica IP: 203.36.162.* 26.10.02, 13:57 dlaczego nie czyttsz gazety wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_24 Re: ulubiona dzielnica 24.03.02, 23:57 A co z dzielnicą "Dźbów" ? Co o niej myślicie? Przecież tam też są bloki, podobnie jak na Północy, Tysiącleciu czy Rakowie. Fakt, że trochę starsze ale zawsze to bloki. Pytam bo zauważyłem że większość forumowiczów uwielbia dzielnice z blokowiskami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 00:21 Ten temat nie spełnia międzynarodowych norm obiektywizmu; wiadomo, że każdy będzie lansował dzielnicę, w której mieszka, a nie np. jakiś (przepraszam za wyrażenie) kucelin na drugim końcu miasta. A tak na marginesie, to kucelin jest wcale niebrzydkim miejscem, stanowi węzeł komunikacji rowerowej z olsztynem, no i oczywiście z resztą miasta za pośrednictwem bimbajek (przecinaków). Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam Re: ulubiona dzielnica 25.03.02, 02:35 Ulubionymi Dzielnicami podroz po Slowianskich Grodach: Skansen Czestochowa- Rakow. Od Osady i cmentarza Wczesnych Slowian siejacych mak (gdzie wzrasta huta), do rzeki Warty, zahacz o Dabie kupujac cos w lokalnym sklepiku, Kucelinka przez Kucelin, na rowerze kierunek: Olsztyn, no a potem to juz: Szlakiem Orlich Gniazd... Storima Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam Re: ulubiona dzielnica 25.03.02, 02:40 Gość portalu: matka napisał(a): "...stanowi węzeł komunikacji z olsztynem, za pośrednictwem bimbajek (przecinaków)." Co to sa 'bimbajki' i 'przecinaki'? Storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Discus Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 06:44 Telepajki, czyli trambajki ;) A tak po ludzku to po prostu tramwaje. :) Discus Odpowiedz Link Zgłoś
piasia bimbajka 25.03.02, 07:06 bimbajka i przecinak to to samo: tramtatajka ;-) pojazd szynowy, naziemny, miejski, napędzany elektrycznie ;-) Dwuwagonowy, bywa że zatłoczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: bimbajka IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 23:55 Dokładnie! widać Częstochowa to nie tylko rymy częstochowskie, ale także częstochowskie słowotwórstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Storima Re: bimbajka IP: *.247.246.209.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 26.03.02, 01:59 ..tak podobaja mi sie tez 'przecinaki', ale te 'bimbajki' i wszystkie ich prezentowane formy. Polskie slowo dajace sie wymowic w innym kazdym jezyku. Dzieki. Za te brzmienia, barwy i odcienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lir Re: bimbajka IP: *.imi.pcz.czest.pl 11.04.02, 15:03 Bimba pochodzi z poznanskiej gwary, bynajmniej slowo to nie powstalo w Czestochowie, ale na pewno jest sympatyczne, zwlaszcza w zdrobnieniu, ktorych poznaniacy raczej nie uzywaja. To tak na marginesie, ale wracajac do sprawy dzielnic, ktos wspomnial o Dzbowie. Lubie to miejsce, bo wiaze sie z moim dziecinstwem i pobytami u babci w letnie dni. Pamietam ogrodki dzialkowe, z ktorych tak rozkosznie wylewaja sie na zewnatrz ogrodzen porzeczki i gorki pokopalniane, z ktorych mozna poobserwowac liczne ptactwo i okolice - tam zobaczylam pierwszego w zyciu bociana :) Jest tam jakis urok zawieszonego czasu, jakby ludzie wciaz mieli tam lata 60, 70 i nie spieszyli sie w pogoni za czasem. Prowincja ma swoje zalety, bo nie ma tam takiego ulicznego gwaru, a jednoczesni nie jest daleko do miasta (a to juz Czestochowska nalecialosc, nigdzie indziej w miescie nie mowi sie o centrum - miasto ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: bimbajka IP: *.244.98.215.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 16.04.02, 22:40 ...ale faktem chyba jest, ze bimbajka z Tego forum? Przytelepala sie bimbajac przez dzielnice-tramwajem zatrzymujac sie w slowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VOYTEK Re: ulubiona dzielnica IP: *.tnt19.chi15.temp.da.uu.net 25.03.02, 07:16 DAWNE TYSIAClecie .Jesli Ktos ma to samo zdanie prosze o Opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 16:53 Moją ulubioną dzielnicą w Częstochowie , jest zdecydowanie Parkitka,ponieważ jest blisko do Hali Polonia , gdzie swoje mecze rozgrywa duma naszego miasta,chodzi oczywiście o AZS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpilka Re: ulubiona dzielnica IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.05.02, 10:28 zdecydowanie tysiąclecie. Na okólnej spędziłam 18 lat, wyemigrowałam 6 lat temu. Czule wspominam cztery wieżowce przy Ak, tam gdzie pochód pierwszoamjowy mijał trybunę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Denis Re: Viva Grabówka IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 11:04 Moiom ulubioną dzielnicą jest Grabówka ponieważ tam mieszkam ,i jest dosyć czysta niż inne bliżej centrum i spokojniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaarma Re: Viva Grabówka IP: *.czes.gazeta.pl 26.04.02, 11:53 od kilku lat mieszkam na pograniczu Zawodzia i Dąbia uważam, że jest tm całkiem miło: zielono, spokojnie i bezpiecznie w ciągu tygodnia moją ulicą przejeżdża jedno auto na godzinę pewną dolegliwością są niedzielne giełdy na stadionie, a w okresie sezonu żużlowego hałas kibiców i motorów - ale to nadaje owemu miejscu swoisty koloryt mamy tu fajny bar z piwem: wieczorami schodzi się całe osiedle, wszyscy się znają, nie ma menelskich burd i pijaństwa generalnie można tu wytrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławiak Re: Viva Grabówka IP: *.bibl.ar.wroc.pl 21.05.03, 18:07 Grabówka - może i czysta, może i z dala od centrum, może nawet i spokojna, ale... ludzie, którzy tam mieszkają chraktery mają paskudne, wstrętne, egoistyczne, nieludzkie i pedantyczne. NIE MARTW SIĘ, spróbuj to zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominiqo Re: Viva Grabówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 15:00 wkoncu ktos napisal cos wiarygodnego.te dzielnice typu polnoc rakow to wielkie blokowiska gdzie przejscie sie wieczorem na spacer i powrot w niezminionym stanie jest tylkko mozliwe a nie pewne.na grabowce jest spokojnie jak nigdzie,zadnych rozbokow itp. do tego zielono i nie ma takiego ruchu! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnoc Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 20:16 najlebsza jest polnoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volf Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 20:23 jak najbardziej Grabówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knopek Re: stradom IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 18:50 Oczywiscie Stradom r00x ! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STRADOM STRADOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 18:04 STRADOM MOJE KRÓLESTWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TIgerek Re: Oczywiście WYCZERPY!!!! IP: *.wyczerpy.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 23:20 Najpięniejsza dzielnica w Czestochowie, nowoczesna architektura, bliskośc czystego lasu, rzeki, fauny i flory!!!! I super ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Oczywiście WYCZERPY!!!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 15:20 lat moze kiedys byl czysty ale to juz przeszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
bigpaolka Re: Zawodzie! 16.05.02, 17:40 Ale tylko to z okolic rynku, bo o tym głebszym nie mogę nic powiedzieć. Odkšd się tu przeprowadziłam z Niepodległo�ci, bardzo sobie cenię ten spokój i ciszę i to, że mogę wyj�ć przed dom o każdej porze dnia i nocy, bo nie łażš tędy bandy wyrostków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WEJ Re: Zawodzie! IP: 5.3R* / *.vf.shawcable.net 13.07.02, 02:09 bigpaolka napisał(a): > Ale tylko to z okolic rynku, bo o tym głebszym nie mogę nic powiedzieć. Odkšd s > ię tu przeprowadziłam z Niepodległo�ci, bardzo sobie cenię ten spokój i ciszę i > to, że mogę wyj�ć przed dom o każdej porze dnia i nocy, bo nie łażš tędy bandy > wyrostków. I masz racje! Reszta to w wiekszosci taka podoszywana Czestochowa... Jakie Tysiaclecie, jakie Bleszno, czy Parkitka, Dzbow itp? A Kiedrzyn,Zawady i Wierzechowiskoi podobne to nie laska??? Nasze Zawodzie to przynajmniej stara porzadna dzielnica... MIASTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Zawodzie! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 22:39 Zawodzie jest dzielnica na ktorej zawsze dzieje sie cos ciekawego zawsze spotkasz tam osoby ktore cos w sobie maja nie ma dnia by mieszkancy zawodzia (mowie tu o mlodziezy) niespotkali sie na swojej dzielnicy i nie spedzili by ze soba czasu. ta dzielnica jest poprostu drugim naszym domem!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Zawodzie! IP: 213.199.204.* 06.09.03, 20:30 TYLKO ZAWODZIE-KAMIENOŁOMY!!! Najpiękniejsze m-sce w Cz-wie te nocne ogniska i "rozbujane" samochody nawet z poza Częstochowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Zawodzie! IP: *.trustnet.pl 24.10.03, 23:03 co za sromtnikowe pierdoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silver Moja ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 14:14 Moją ulubioną dzielnicą jest Śródmieście. Dużo sklepów, barów, restauracji. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jedynymj mankamentem mogą być zaniedbane kamienice w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALKOCHOL Re: ulubiona dzielnica IP: *.nfpsx.za.net 22.05.02, 19:21 Jest nią Lisiniec poniewarz tam mieszkam i uwarzam ją za najbardziej chamską dzielnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remix Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 17:21 lisiniec to po prosty rodzyn i faja... zawsze prosza o piataka ale da sie ich lubic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Ulub-i Ona Dzielnica IP: *.244.98.253.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 24.05.02, 13:40 ...co tu duzo mowic. Kazdemu kto szuka jest wygodniej znalezc bo to samo podworko, ta sama szkola, no tez swietnie bo To Samo Miasto Stacja Czestochowa dzielnica TymCzasem( nie napisze--sami rozumiecie), jedno powiem mialem tych lubnych dzielnic kilka, i rowniez Regionem, sami zreszta podrozujac Tymi U-Lubianymi i czasem Lubianem Dzielnice, Regiony Kawiarnie Polany Ksiegarnie Milego Czytania rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Ulub-i Ona Dzielnica albo DZIEL i NICA IP: *.244.98.253.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 24.05.02, 13:44 ...zawsze zalezy od ktorej strony rogu ulicy na TO spojrzysz. ---tymCzasem Dzielnic-Y !o! ZmrOkU, np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna kowalska Re: Ulub-i Ona Dzielnica IP: *.6lo-kielce.edu.pl 22.12.03, 13:16 Najlepsza jest Północ. Tam wiatr masz we włosach, nawet w bezwietrzny dzień /powód- bloki zbudowali tak, że jest ciągła zawierucha/ :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Ulub-i Ona Dzielnica IP: *.6lo-kielce.edu.pl 22.12.03, 13:18 PÓLNOC! PÓŁNOC! I JESZCZE RAZ PÓŁNOC!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larry Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 20:35 STRADOM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 192.168.2.* 11.09.03, 14:18 zgadzam się z Tobą w 100 procesntach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: ulubiona dzielnica IP: *.stacje.agora.pl 12.06.02, 14:32 forum napisał(a): > jaka jest Wasza ulubiona dzielnica? prosimy o krótkie uzasadnienie. Moją ulubioną dzielnicą Częstochowy są Wyczerpy, ponieważ w sumie moja znajomość Częstochowy ogranicza się do tego osiedla. Czy jeszcze ktoś je lubi???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Okolice Stacja CZESTOCHOWA IP: *.156.224.73.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 12.06.02, 20:20 ..jedna /czwarta wschodu slonca godzina piata nad ranem---mgla pociagi tymczasem podrozni TamTyM tak to to tak to to Zegar Peronowy Klik czarna wrona Gryh-g- kufer w oknie przedzialu sie szkli dokad dokad a dokad tag jeszcze nie kna kna gna wypad na stacje pelna walizek zielonych zoltych czerwonych bialych niebieskich czarnych zielonych wszystkie w jednym plecaku obtoczonym mapa a i bez-Swiata czytelna JednaLegenda tak mysle g-d-y-b-y-m sie przesiadal miedzy szybkimi pociagami stacja Czestochowa w 17 minut doszedl bym do Katedry wracajac pozostala by roza wieloplatkowa odcienieM w sloiczku z woda pod numereM B.ardzo--N--. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Okolice Stacja CZESTOCHOWA IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 14:51 Bardzo ciekawy komentarz. Jestem miłośnikiem poezji i sztuki w takim właśnie wydaniu! Pozdrawiam autora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulo Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 12:40 Manhattan i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: ulubiona dzielnica IP: 5.3R* / *.vf.shawcable.net 15.07.02, 20:11 forum napisał(a): > jaka jest Wasza ulubiona dzielnica? prosimy o krótkie uzasadnienie. Ja mam w zwiazku z tym pytanie Czym jest dzielnica dzisiaj. Kiedys ludzie z dzielnicy znali sie od kilku generacji. W dzielnicy mieszkaly znaczace familie, ktore sie znalo i szanowalo. Na ile klimat starej dzielnicy zachowal sie do dzis w okolicach Rocha, Barbary, Stradomia, czy Zawodzia,Warszawskiej, Aniolowa itd, bo o blokowiskach i przyszywanych sztucznie szczegolnie po 75 roku, trudno powiedziec, ze to dzielnice miasta. Ilu moze powiedziec, ze rodzina mieszka w ktoryms miejscu od czterech pieciu pokolen, czyli jeszcze od XIX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
faust22 Re: ulubiona dzielnica 18.08.03, 12:49 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > forum napisał(a): > > > jaka jest Wasza ulubiona dzielnica? prosimy o krótkie uzasadnienie. > > Ja mam w zwiazku z tym pytanie > Czym jest dzielnica dzisiaj. > Kiedys ludzie z dzielnicy znali sie od kilku generacji. > W dzielnicy mieszkaly znaczace familie, ktore sie znalo i szanowalo. > Na ile klimat starej dzielnicy zachowal sie do dzis w okolicach Rocha, Barbary, > > Stradomia, czy Zawodzia,Warszawskiej, Aniolowa itd, bo o blokowiskach i > przyszywanych sztucznie szczegolnie po 75 roku, trudno powiedziec, ze to > dzielnice miasta. > Ilu moze powiedziec, ze rodzina mieszka w ktoryms miejscu od czterech pieciu > pokolen, czyli jeszcze od XIX wieku > Odpowiadając na twoje pytanie , jestem osobą która może pochwalic się że na mojej dzielnicy czyli stradomiu mieszka moja rodzina i nie od czterech a od siedmiu pokoleń . Mieszkają tam moi dziadkowie , wójkowie , ciotki , kuzyni. I musze przyznać choć już tam nie mieszkam tam czuje sie najlepiej, jeśli tylko mam czas przyjeżdżam tam aby spotkać sie z przyjaciułmi z ktorymi spędzilem wiele wspaniałych chwil . I musze przyznac że nie ma nigdzie takiego klimatu jak na Stradomiu . Odpowiedz Link Zgłoś
starysmyk Re: ulubiona dzielnica 15.07.02, 23:11 Ta, w ktorej mieszka Jerzy Palka. Dlaczego? Poniewaz Jerzy Palka jest nauczycielem fizyki z Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś