Dodaj do ulubionych

Chorzów SYFIATE MIASTO

15.02.06, 18:42
Miałem dzisiaj nieprzyjemność gościć w niegościnnym, pełnym brudu i innego
g..wna mieście Chorzów. Prawdziwym gwoździem programu było parkowanie za
ruderą, która niegdyś (jak pamiętam ze szkolnych czasów) była teatrem.
Ruderą, której stan techniczny jest PORAŻAJĄCY. Musiałem tam wjechać, bo z
przodu nie było miejsca. G..wno, które tam zobaczyłem poraziło mnie. Na samym
wjeździe zalew stworzony przez topiący się śnieg, którego nikt nie odgarnia,
tak głęboki, że omało nie straciłem zawieszenia. Przejść nie da się zupełnie,
no chyba, że w wędkarskich buciorach. A widoki ? To dopiero kiła i syf.
Rozlatujące się domy, które od strony Wolności jeszcze jakoś wyglądają,
garaże tak obleśne, że o mało nie pękły mi oczy. I za stanie w tym gnoju wasz
Prezydent każe sobie słono płacić !!
Forsę zbiera otępiały snuj parkingowy, któremu władze tego zas..anego miasta
winny dać łopatę do odśnieżania !! Więcej do tego miasta- kupy nie przyjadę.
WSTYD !!!!
Obserwuj wątek
    • reden6 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 15.02.06, 21:43
      To bij nazod!
      Ale mie dzisioj ciepie. Chyba komuś nastukom....
      • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 15.02.06, 21:50
        To weź się za odśnieżanie ! Wami w tym Chorzowie ino ciepie, ale poschroniać to
        niy mo kto...Po dzisiejszych widokach pseudo- centrum Chorzowa wystąpię o
        odszkodowanie do waszego Prezydenciny. Przecież mogły mi popękać oczy !! Jak
        nadejdzie odwilż to dopiero się pokażą zwały psiego g..wna i sterty papierów.
        WSTYD...
        • reden6 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 15.02.06, 22:03
          Strać sie podciepie gorolski bo nie szczimia dużyj...
          • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 15.02.06, 22:08
            We chlywie u gorola lepiyj wyglondo niż w cyntrum tyj niby Królewskiyj Huty.
            WSTYD !!!
            • upupa_epops Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 15.02.06, 22:32
              to może pochwal sie, z jakiej Ty "metropolii" pochodzisz, bo jak znam zycie, to
              u Ciebie nie wygląda lepiej, zasrańcu... powiedzial, co wiedzial!
              Najpierw popatrz na swoją wiochę, a potem innych krytykuj!
              • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 15.02.06, 23:23
                U mnie w mieście nikt nie pobiera opłat za parkowanie w g..wnie i możliwość
                pływania wpław poprzez pośniegowe, cuchnące psimi kupami i szczynami bajora.
                Brawo, brawo, jeszcze tylko mała podwyżka cen i więcej dziadów parkingowych a
                wszyscy przyjadą na tą waszą osraną ulicę Wolności. Już teraz wionie od niej
                plajtą. Kto u was jest Prezydentem ? Powinien mieć tytuł Sołtysa, ha ha ha.
                Mogę wskazać jeszcze jedno miejsce, które powinno służyć reklamie Chorzowa, te
                rozlatujące się, siermiężne psie budy pod waszą estakadą, gdzie sprzedają
                zaołowione warzywa i owoce posypane pyłem z przejeżdżających powyżej TIR-ów.
                Zaprawdę Królewska Huta. Smacznego !!
                • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 00:29
                  moze bys sie kapioh przedstawil i napisal z jakiego miasta ty jestes?
                  zapewne w nim wszystkie zaulki sa odsniezone, a psy nie sikaja i nie sraja w
                  miejscach niedozwolonych, a bazarek jest tylko na specjalnie wyznaczonym placu
                  obok ktorego zaden samochod nie przejezdza?
                  no i chodniki wszystkie rowne, zadne dziursko nie czyha nigdzie na przechodniow;-)
                  podaj nam koniecznie nazwe swojego miasta!!!
                  • new_world Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 00:39
                    ok to ja sprobuje po sląsku :] bo widze ze trza bronic miasta! szabla w dlon i:

O ty gorolu jedyn! kaj to nie pobiyrajom oplat za parkowanie?? w kazdym wiykszym
                    cyntrum miasta ci wezmom! kaj to zes sopli niy widzol w zima? kaj ty miyszkosz?
                    na Majorce? tam niy ma parkingow to skuliz tego tyz niy mosz parkingowych :))
                    Dupcys jak najynty, jakbys z rajchu przyjechol conajmniyj! syf to mosz w doma, a
                    nie szukej go w Königshütte glupieloku!

dziekuje za glos. dobranoc :)
                    • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 08:16
                      Byłem w waszym obleśnym mieście służbowo, a miejsce, he he, postojowe, he he i
                      płatne wskazał mi snuj parkingowy, opłacany przez waszego Prezydencinę.
                      Pobieranie opłat za możliwość stania w takim miejscu to zwykła, ordynarna
                      kradzież. To miejsce nigdy nie było nawet zamiecione i odśnieżone, a co tu
                      dopiero mówić, że jest to miejsce parkingowe. To miejsce w żadnym wypadku nie
                      powinno być pokazywane ludziom z zewnątrz ! W innych miastach taki syf się
                      przynajmniej ogradza i nie zaprasza nikogo do środka. A wy w Chorzowie każecie
                      sobie płacić za oglądanie g..wna i brodzenie w brudnej wodzie.. Co tu dużo
                      mówić, wy poprostu jako miasto przestaliście się rozwijać. Ba, ostro na
                      wstecznym jedziecie, a ściana bliziutko. Wy myślicie, że nadal są wczesne lata
                      90- te XX wieku i wszyscy przyjadą do was na zakupy. Obudźcie się, he he, nikt
                      nie przyjedzie, bo powstały centra handlowe, gdzie parking jest parkingiem i
                      jest BEZPŁATNY ! Jedynym waszym argumentem przeciwko mojej krytyce jest
                      wyzwisko regionalne "Ty gorolu !". Ludzie, to g..wno jest wasze, śląskie, ten
                      syf też jest wasz, śląski, królewsko, he he- hucki. Gorole wam tego nie
                      zrobili. A, jeszcze jedno, te psie budy, te rozpaczliwie g..wniane drewniane
                      domki stoją na placu, który jest waszym rynkiem, uahahahahaha. Wskażcie mi inne
                      miasto, co na rynku ma taki gn..j !!!
                      • new_world Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 10:37
                        napisz tylko w jakim miejscie Ty mieszkasz, a przytocze Ci tyle samo "minusów"
                        Twojego miasta, ile ty napisales jesli chodzi o Chorzów. Oczywiscie mysle ze to
                        Slaskie miasto bo np do Krakowa nie ma co porownywac, to dwie inne rzeczy.
                        • felinecaline Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 11:11
                          Jak to - "gdzie mieszka" - W Warsiawce - to taki szpagatowy "warsiawiok", co
                          jego starziki jeszcze w Kozi Wolce morga ziemi obrabiali sochom wedlug
                          trojpolowki. No a potym lociec pojechol Warsiawa lodbudowywac a te pieronskie
                          gupie slunzoki na to fedrowali, aze im sie terozki cale miasto do gruby zapado.
                          Rzyc se jego rodzina od pokolyn przy slunskim wonglu grzola, to tego lon albo
                          niy wiy albo niy sce pamiyntac. Toc lostun se, gizdzie w ty Warsiawce i jezdzij
                          sie sluzbowo duparyza.
                          • rico-chorzow Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 11:20
                            No proszę,"światowiec" Kopioh odwiedził nareszcie miasto.
                          • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 11:24
                            A co to? We Warsiawce nie pobierają opłat parkingowych? Pobierają!!! I to
                            jeszcze jakie! We Warsiawce nie ma roztopów? A toć, że są! Wychodzi na to, że
                            on pochodzi z jakiejś zagłębiowskiej wiochy, gdzie nie ma parkingów, więc też
                            nikt opłat parkingowych nie pobiera. Marasu "pośniegowego" też nie ma, bo
                            wszystko wsiąka od razu w Pustynię Błędowską...
                            • felinecaline Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 11:53
                              Smiem twierdzic, ze "karlusy" z Zaglebia wiedza, ze i Zaglebie i Slask leza a
                              wlasciwie lezaly na weglu i ich ojcowie tez "na przodku" fedrowali, dla mnie to
                              jest i zostanie warsiawski wypierdek.
                              • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 12:04
                                Może masz rację...
                                Ale jedno trzeba Kapiohowi oddać. Jednym swoim tekstem potrafił "obudzić"
                                niemal całe forum ;-)
                                • felinecaline Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 12:36
                                  No to moze obudzonych "aborygenow" byloby dosc, zeby z jakas "obywatelska
                                  inicjatywa" wystapic do jego Exkremencji Prezydenta Miasta? Ja bym mogla, ale
                                  moj glos, jako outsidera bedzie znaczyl o wiele mniej.
                                  Kupa, moscipanowie i damy!!!!!!!!!!!!!!
                                  • rico-chorzow Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 12:49
                                    Szkoda tylko,że "światowiec" Kopioh nie chce podać nazwy jego "metropoli",chyba
                                    się za nią jeszcze bardziej wstydzi,no naprawdę szkoda:)
                                    • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 13:43
                                      Wygląda na to, że jest z ...Rudy Śląskiej.
                                      A władze swojego miasta oluwa jeszcze bardziej niż naszego ;-)
                                      "Te typy" tak mają. Pisał o tym Kutz w ostatnim felietonie.
                                      • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 14:52
                                        dokladnie! to typ z felietonu Kutza:-)))
                                        jesli chcecie by wykasowac ten watek to tylko dajcie znac:-) choc mysle, ze
                                        poradzimy sobie z kapiohem:D
                                        • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 15:23
                                          Tak, Panowie i Panie, jestem z Rudy Śląskiej i jestem z tego dumny. Nie jestem
                                          także żadnym gorolem, tylko Górnoślązakiem. U nas Prezydent nie pobiera żadnych
                                          opłat za parkowanie w g..oju, i chwała mu za to. Poprostu jest rozsądny.
                                          Obserwuję bacznie wasz Chorzów i dochodzę do wniosku, że władze tego miasta
                                          postawiły na model rozwoju typu "sylwestrowa raca". Szybki lot, piękny wybuch,
                                          a potem tylko czarna dziura w śniegu i smród ! Szybki lot i krótki wybuch to
                                          mieliście na początku lat 90- tych XX wieku. Teraz jesteście na etapie dziury i
                                          smrodu. Nie myślcie tylko, że gdy mnie obrazicie, to zmieni się otaczająca was,
                                          siermiężna rzeczywistość. Nie myślcie również, że złodziejskie opłaty za pseudo-
                                          parkingi załatają wasz budżet a dziady parkingowe w nadmiarze zlikwidują
                                          bezrobocie. Kasowanie wątku też nie sprawi, że wasze centrum będzie czyste a
                                          miasto gościnne. Popatrzcie jak uciekają od was goście, jak marnieje wam ten
                                          niby reprezentacyjny deptak. Co tam teraz macie "Wszystko po cztery złote" ?
                                          Zamiast na mnie najeżdżać, przyjrzyjcie się sobie i swojej władzy, następnie
                                          weźcie się solidnie do roboty !!
                                          • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 15:34
                                            no bez jaj, niby w Rudzie Slaskiej nie ma dziur w chodnikach, psich kup na
                                            chodnikach czy tez wszystkie parkingi sa za darmo?
                                            przepraszam wszystkich innych mieszkancow Rudy Sl(procz kapioha rzecz jasna),
                                            ale Ruda Sl w niczym nie odstaje od pozostalych miast slaskich..

zapewne do Rudy Sl goscie oknami i drzwiami wala? smiech na sali..
                                            przyjrzyj sie wpierw dobrze swojemu miastu zanim skrytykujesz inne, w dodatku w
                                            taki sposob w jaki to uczyniles.
                                            bo swoje rozdraznienie i zlosc mozna wyrazic jednak w inny sposob
                                            • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 16:08
                                              Najlepsze jest to, że gdyby na chorzowskim forum pojawił się temat pana Stani
                                              (prezydenta Rudy Śl.) to Kapioh byłby pierwszy, który na niego wylałby kibel pomyj.
                                              Na rudzkim forum jest jeszcze jeden taki - niejaki Hepik. Obaj niech sobie ręce
                                              podadzą.
                                              • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 16:14
                                                Hepika to ja kojarze, ale z calkiem innego forum.
                                                Trudno, widac sa takie osoby, ktore najlepiej sie czuja gdy moga sobie w necie
                                                pouzywac w chamski sposob. Zapewne poza forum/internetem to potulne barany i
                                                szare myszki
                                              • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 16:24
                                                Najlepsze jest to, żeście się nieco ożywili. W ten sposób tchnąłem w to
                                                rozlazłe forum trochę życia. A teraz do rzeczy. W Rudzie nie ma stref płatnego
                                                parkowania, ponieważ władza świadoma istniejących niedociągnięć nie chce być
                                                niegościnna. Konsultowałem ten temat z moimi znajomymi. Każdy kto u was
                                                parkował koło rudery, będącej niegdyś teatrem, powiedział to samo. Syf, że aż
                                                oczy pękają. Oczywiście, że Ruda Śląska też jest pełna tego typu miejsc. Ale
                                                Prezydent Stania nie jest aż tak bezczelny, żeby sobie kazać SŁONO PŁACIĆ za
                                                oglądanie g..oju i brodzenie w błotsku i bajorach. To nie moja wina, że gdy
                                                wręczałem parkingowemu snujowi kasę, czułem jakby ktoś dokonywał na mojej
                                                osobie rozbójniczego wymuszenia. Może wasz Prezydent będzie łaskaw parkować tam
                                                swoją wypasioną, służbową furę ? Tylko co bedzie, jak mu pękną gały ?
                                                • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 16:40
                                                  kapioh nie przesadzaj juz, majatek to parkowanie nie kosztuje.
                                                  poza tym skoncz juz z tymi ruderami, bo takich w waszym miescie rowniez wiele
                                                  mozna spotkac i nawet nie wspomne w jakich miejscach mi gdy jestem w twoim
                                                  miescie oczy pekaja;-)
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 16:49
                                                    Tak, może i pękają, moja droga, ale nie musisz za to płacić ! Nie chodzi o
                                                    kwotę, chodzi o ZASADĘ ! Chodzi poprostu o brak gościnności, niestety.
                                                  • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 16:59
                                                    a ja juz myslalam, ze Ruda ma piekne, darmowe, duze parkingi..a tu tez brud,
                                                    dziurska itp tylko, ze za darmo;-)
                                                    akurat fakt, ze za parkowanie musze placic mnie nie bulwersuje
                                                    inne rzeczy juz tak i widze je tez w Chorzowie, oraz w innych miastach w ktorych
                                                    mam okazje bywac - i co z tego? czy ide w tym celu na forum Ruda Slaska i
                                                    zakladam chamski watek na ten temat?
                                                    bo wiesz, czasem liczy sie tez forma.
                                                    a jak juz przy tym jestesmy, to zwroty typu "moja droga" daruj sobie - ani
                                                    twoja, ani ci droga.
                                                • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 09:47
                                                  kapioh1 napisał:

> Ale Prezydent Stania nie jest aż tak bezczelny, żeby sobie kazać SŁONO PŁACIĆ
                                                  > za oglądanie g..oju i brodzenie w błotsku i bajorach.

Strefy płatnego parkowania we wszystkich miastach znajdują się w ŚCISŁYM
                                                  centrum. Ponieważ Ruda Śląska to takie trochę ułomne miasto bez centrum,
                                                  Prezydent nie ma gdzie postawić parkingowych. I sprawa się wyjaśniła! Trzeba
                                                  tylko pomyśleć zanim coś się napisze w miejscu, gdzie wszyscy mogą zajrzeć!!!
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 11:13
                                                    Ruda Śląska, to miasto jak każde inne, na obszarze GOP. I niczym się nie różni
                                                    od tych pozostałych, które powstały po sklejeniu wioch w czasie rewolucji
                                                    przemysłowej. Gliwice i Bytom to inna bajka. Ale Chorzów, Świętochłowice,
                                                    Zabrze, Katowice, Mysłowice, Siemianowiece Śl. są pod względem genezy i
                                                    elementów układu przestrzennego IDENTYCZNE. Różni je jedynie czas, w którym
                                                    dokonano połączenia wioch. Chorzów, Panie Kolego ma centrum tam, gdzie była
                                                    Królewska Huta, a ścisłe centrum to Wolności, przyległości i Rynek. Ruda Śląska
                                                    ma centrum tam gdzie jest Nowy Bytom i północna część Wirka. Ścisłe centrum
                                                    Rudy Śląskiej to prostokąt ograniczony ulicami Parkową, Czarnoleśną, Objazdową,
                                                    Hallera. Mniej więcej. Najpierw, zanim zaczniesz wypisywać pierdoły, poczytaj
                                                    sobie o historii miast GOP (łącznie z miastami Zagłębia). Dowiesz się jak
                                                    powstały, i że wszystkie oprócz ścisłego centrum mają centra dzielnic, co
                                                    kiedyś były wiochami. Ale jeżeli uważasz, że centrum Chorzowa jest takie
                                                    piękne, wielgaśne i niesamowite, że trzeba płacić za wjazd na jego obszar, jak
                                                    za wstęp do lunaparku, gdzie główne atrakcje to brodzenie w błotsku i
                                                    ekstremalne parkowanie oraz ciuchy na wagę, to Cię nie przekonam. Nasze centrum
                                                    jest niezbyt duże, ale przyjazne dla gości.
                                                  • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 11:49
                                                    Bzdury wypisujesz!
                                                    Wszystkie miasta (od Mysłowic po Gliwice; Altreich mnie nie interesuje)
                                                    powstały w ten sposób, że mocniejsze ośrodki wchłaniały słabsze. Nie powiesz
                                                    mi, że Królewska Huta (w początkach XX w. NAJWIĘKSZE miasto na CAŁYM Górnym
                                                    Śląsku) nie była silniejszym ośrodkiem niż wieś Chorzów czy Wielkie Hajduki (z
                                                    całym szacunkiem wobec Hajduk)!!!
                                                    Natomiast w przypadku Rudy Śląskiej nie było jednego ośrodka, który scalałby
                                                    wszystkie rozległe (od Goduli po Halembę) ośrodki. To miasto powstało w sposób
                                                    SZTUCZNY w wyniku decyzji administracyjnej komunistów (nie jedynej dziwacznej
                                                    decyzji podjętej w tamtych czasach). Próbowano stworzyć miasto. Wybrano na
                                                    nazwę, jedną z dzielnic, która powinna - gdyby to odbywało się w sposób
                                                    naturalny - stać się centrum całego miasta. Ponieważ jednak nie decyzja
                                                    administracyjna - jak to często z takimi decyzjami bywa - "nie wypaliła", Ruda
                                                    nie stała się żadnym centrum.
                                                    Gdyby odwrócić procesy to miasto powinno się nazywać "Nowy Bytom" lub "Wirek",
                                                    jeśli prawdą jest co piszesz na temat owego dzisiejszego centrum.
                                                    A teraz pytanie: kto - oczywiście poza mieszkańcami Rudy Śl. - wie gdzie mieści
                                                    się centrum tego miasta? Kto odwiedza to centrum? Jeśli mi napiszesz, że ludzie
                                                    przyjeżdżają do Cinema City, to sam sobie odpowiesz gdzie jest centrum Rudy
                                                    Śląskiej. W jednym jedynym centrum handlowym! Jeśli centrum handlowe ma
                                                    kształtować centrum miasta, to ja już wolę "obrzyganą" przez Ciebie, Wolkę...
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 12:40
                                                    Czy ja napisałem, że silniejsze ośrodki nie wchłaniały słabszych ? Czytaj
                                                    uważnie. A teraz parę uwag do Twej niewiedzy. Otóż, gdybyś znał historię
                                                    Górnego Śląska (bez Zagłębia tym razem, bo masz jakąś fobię w tym temacie), to
                                                    byś zauważył, że urbanistykę, czyli proces miastotwórczy, należy uzupełnić
                                                    polityczno- nacjonalistycznym sosikiem. Powstanie Zabrza w dzisiejszym
                                                    kształcie było decyzją polityczną. A na budowę centrum, gdyż go tak do końca
                                                    nie było, poszły państwowe, niemieckie dotacje. Nazwa też nie wzięła się od
                                                    ośrodka dominującego, bo skrojono ją na polityczny obsztalunek- Hindenburg.
                                                    Skoro tak łatwo Ci przychodzi mówienie o Chorzowie, to powiedz, dlaczego to
                                                    miasto nazywa się Chorzów, ha ha. Kto tu kogo wchłonął ? Już Ci odpowiadam, to
                                                    nazwa na polityczne zamówienie, bo Chorzów był wiochą polską a Królewska Huta,
                                                    no właśnie..Ruda Śląska powstała tak samo. Powstała bo musiała (obszar
                                                    niewielkich miejscowości, wchłanianych przez Rudę i Nowy Bytom właśnie !!!).
                                                    Ale powstała w nowym okresie politycznym. A skąd nazwa, dlaczego nie Nowy
                                                    Bytom ? Bo Nowy Bytom to też nazwa na polityczno- nacjonalistyczne zamówienie
                                                    miejscowych polonofilów, którym przez II wojną światową tak brakowało Bytomia,
                                                    że stworzyli Polski Bytom, przemianowany za chwilę na Nowy Bytom. Nazwa
                                                    prawidłowa Friedenshuette. Po wojnie natomiast, aby nie tworzyć dwóch
                                                    graniczących ze soba miast o zbliżonej nazwie wybrano Rudę Śląska. Nie martw
                                                    się o odwiedzających nasze centrum, martw się raczej swoim, chorzowskim.
                                                    Dlatego, że nasze centrum jest kształtowane przez ul. Niedurnego i pl. Jana
                                                    Pawła II. "Plaza" je jedynie znakomicie dopełnia. Za to wasze miasto zdaje się
                                                    zmierzać od Królewskiej Huty do wsi Chorzów właśnie. I ostatnie pytanie, skoro
                                                    jesteś takim specem od nazewnictwa, to czemu nie ma u was nawet dzielnicy
                                                    Królewska Huta a Hajduki nazywają się Batory, ua ha ha, Batory. To śmiech aż
                                                    bierze, skąd się to wogóle wzięło, Batory ? Z jakimś gorolem mi się kojarzy, a
                                                    ty ich tak nie lubisz.
                                                  • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 13:07
                                                    Ja o kozie, Ty o wozie!
                                                    Procesy miastotwórcze to nie to samo co nazewnictwo!
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=324&w=18229086&a=18400104
                                                    Plaza niczego nie dopełnia. Tam nie ma nic (przynajmniej nie było w zeszłym
                                                    roku) co mogłoby kogoś przyciągnąć, oprócz Plazy oczywiście. Postawiliście coś
                                                    nowego przez zimę? Wybudowaliście jakiś deptak?
                                                    Równie dobrze można by stwierdzić, że Zabrze ma 2 centra miasta (prawdziwe z
                                                    Platanem + M1), Bytom - 3 (prawdziwe + M1 + Plejada), Chorzów - 2 (prawdziwe +
                                                    AKS), Katowice - 5 (prawdziwe + Dąbrówka + 3 Stawy + SCC + Auchan), Mikołów - 2
                                                    (prawdziwe + Auchan) itd. itp.

P.S. Każde dziecko w Polsce, że Batory to Węgier a nie Polak. No, ale co się po
                                                    kimś takim jak Ty spodziewać? A dlaczego akurat Batory? Bo zaczyna się na tę
                                                    samą literę co Bismarckhütte (logo huty to pierwsza litera). Mogli jeszcze
                                                    nazwać np. Bolesław Chrobry. Z dwojga złego wolę Batorego...
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 14:10
                                                    To Ty mylisz procesy miastotwórcze z nazewnictwem. Dlatego nazwa Ruda Śląska w
                                                    odniesieniu do miasta mającego centrum w dzielnicy Nowy Bytom jest dla Ciebie
                                                    dziwactwem. "Plaza" dopełnia, bo to centrum rozrywkowo- handlowe, a nie
                                                    handlowe. Centrum handlowe też mamy i nazywa się "Tesco". Różnica jest
                                                    kolosalna, chociażby w doborze materiałów i formie architektonicznej. "Plaza"
                                                    posiada elewację z klinkieru, porządną architekturę bo stoi w centrum
                                                    miasta. "Tesco" w polu i jest badziewiarsko- blaszane. Za to Wy macie ten
                                                    blaszany badziew koło hajduckiego kościoła, ua ha ha. Deptak też mamy, może
                                                    jeszcze nie do końca wypicowany, ale jest wzdłuż ulicy Kubiny (północny Wirek).
                                                    To tyle na temat Rudy Śląskiej, gdzie za parkowanie się nie płaci. A z Batorym,
                                                    to była prowokacja, w którą wlazłeś tak jak chciałem. Wiem kto to był. Tylko
                                                    zadziwia mnie postawa Was, Chorzowian. Uporządkujcie wreszcie to nazewnictwo,
                                                    tak aby było godne Waszego, wielkiego, bombastycznie pięknego centrum i nie
                                                    tylko.
                                                  • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 14:47
                                                    Elewacja z klinkieru stanowi o tym, że coś jest OK lub nie???????????????
                                                    Gratuluję gustu!
                                              • w36 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 19:54
                                                eichendorff napisał:

> Na rudzkim forum jest jeszcze jeden taki - niejaki Hepik. Obaj niech sobie ręce
                                                > podadzą.

No nie, eichendorff. Co do kapioha, no cóż... ale wrzucać hepika z nim do
                                                jednego wora, przegięcie ;). Pewno trafiłeś na propagandę jednego z troli, a
                                                hepik jest przecież moderatorem na Rudzie, ale widać nie zgłębiałeś sprawy.
                                                Hepik już od dawna moderował i uczestniczył w ważnych forach pomocowych i teraz
                                                moderuje Rudę i raczej nie widzę jakiś przyczyn żeby go wyzywać od kapiohów :L.

A szczerze mówiąc, to płatne parkowanie dla mnie osobiście jest chyba
                                                największym minusem, zniechęcającym do odwiedzania centrum Chorzowa, ponad
                                                sytuacje kiedy rzeczywiście muszę. A szkoda :(
                                                • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 20:33
                                                  O ! Kolega W36 się tutaj zjawił. Witam serdecznie. A tak poza tym, to dlaczego
                                                  mój wątek jest niby chamski, hę ? Czy jeżeli jestem okradany w sąsiednim
                                                  mieście to mam milczeć, co Yasmin_ch ? Wasze władze są chyba w stanie
                                                  kompletnego delirium. Jedyna, zdawałoby się porządna rzecz, która w Chorzowie
                                                  powstała to deptak Wolności. Reszta to całkowity, bezprecedensowy, nawet jak na
                                                  miasta GOP, upadek przemysłu, bezrobocie, etc. (sprawdzałem !). Przechadzam się
                                                  wczoraj po tej słynnej ulicy i co widzę ? Wszystko po cztery złote, ubrania na
                                                  wagę, wszystko po dwa złote, ciuchy z zachodu na wagę, piwiarnia, mięsny,
                                                  ciuchy na wagę...Kamienice wyszmelcowane, pierwsze piętra opuszczone. Po
                                                  deptaku z zawrotną prędkością mkną samochody firm ochroniarskich i posiadaczy,
                                                  jak przypuszczam, zezwoleń Prezydenta. Ciągle trzeba uciekać, żeby nie zostać
                                                  rozjechanym przez jakiegoś uprzywilejowanego gnoja. Pusto, nuuda. Aż chce się
                                                  wyjść z tej ulicy. Jak się doda płatne, g..wniane pseudo- parkingi to wiadomo,
                                                  co was czeka. PLAJTA ! Nie mam zamiaru więcej dobrowolnie do was przyjeżdżać. I
                                                  ostrzegę wszystkich znajomych ! Niech się wybiorą do Silesia City Center.
                                                  Parking jest prawdziwy, odśnieżony i DARMOWY ! W środku doskonałe sklepy. Ubrań
                                                  na wagę brak. Złóżcie podziękowania waszemu Prezydentowi, Pani Yasmin_ch
                                                  pierwsza ! A na ulicy Wolności proponuję zrobić tor rajdowy dla posiadaczy
                                                  ekstra "złotych" zezwoleń Pana Najjaśniejszego Prezydenta.
                                                  • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 21:16
                                                    a to Silesia City Center jest w Rudzie Slaskiej?
                                                    napisz co jest interesujacego w twoim miescie.
                                                    dla mnie platne parkingi nie stanowia problemu, o ile dobrze pamietam np w
                                                    Katowicach rowniez sie placi za parkowanie w scislym centrum.
                                                    mieszkancy Chorzowa dobrze widza jak obecnie wyglada na WOlce, czy ktos tutaj
                                                    mowi, ze jest tam obecnie wspaniale?
                                                    Jesli slowo "chamski" ci sie nie podoba, to okresle twoje wpisy jako "niemile".
                                                    lepiej?
                                                    po prostu to samo co zawarles np w pierwszym poscie mozna napisac uzywajac
                                                    innych slow. a jak nadal tak duzo zlosci w tobie, to po prostu napisz do pana
                                                    Kopla na temat dziur, sniegu, kaluz i platnych parkingow - w szczegolnosci tego
                                                    przy teatrze..moze wtedy ci ulzy?;-)))
                                                    ( i teoretycznie powinni ci odpowiedziec):-)
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 21:31
                                                    Dobrze, już dobrze. Byłem niemiły. Ale nie bez powodu. Do Kopla nie będę pisał
                                                    bo patrząc na jego koncepcję rozwoju, typu "raca sylwestrowa", wiem co mi
                                                    odpowie, ha ha. Ale faktem jest, że Was ożywiłem. Skoro tak łatwo Was ożywić,
                                                    to może Wy ożywicie to wasze miasto, hę ? Wtedy do Was przyjadę. Pozostanę przy
                                                    swoim zdaniu, że parking, jeżeli chcecie aby Was ktoś odwiedził, musi być
                                                    schludny i bezpłatny. Może jutro napiszę, co jest interesującego w Rudzie
                                                    Śląskiej. Fakt, że jest wiele osób, które porzeniosły się tu z Chorzowa.
                                                    Szczególnie do Kochłowic i Halemby.
                                                  • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 21:36
                                                    przyznaje, udalo Ci sie wzbudzic tutaj dzis niezly ruch:-)
                                                    ale ten post juz calkiem dobrze brzmi, zdecydowanie lepiej sie go czyta.

oarkowac za darmo mozna np przy Palacu Slubow(jesli znajdziesz tam wolne miejsce)
                                                  • w36 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 21:26
                                                    kapioh1 napisał:

> O ! Kolega W36 się tutaj zjawił. Witam serdecznie.

Ughm...

> A tak poza tym, to dlaczego
                                                    > mój wątek jest niby chamski, hę ?

Chyba dlatego że walisz tutaj w forumowiczów i rzeczywiście może ktoś czuć się
                                                    osobiście urażony przez Twoje wypowiedzi a raczej ich formę. Już chyba druga
                                                    sprawę ostatnio kładziesz w ten sposób, pomimo tego że masz dużo racji,
                                                    wywołując raczej nie potrzebny ferment.

W sprawie Chorzowa jednak musze przyznać mam bardzo podobne do Ciebie
                                                    spostrzeżenia i odczucia. Też nie lubię osobiście jak mnie ktoś obskakuje, każe
                                                    mi się spowiadać jak długo będę stał itp. . I bardzo możliwe że np. plajta
                                                    Empiku w Chorzowie to jeden z wielu efektów tej właśnie niegościnnej polityki
                                                    władz Chorzowa. Chętnie pochodził bym po Wolce, zarzał do sklepów, zjadł sobie
                                                    wurst w kohloflu i popił kawa w Szopenie itp. ale jeśli sobie pomyślę o tym
                                                    parkowaniu to mi przechodzi ochota. Nawet nie chodzi o te parę groszy za parking
                                                    ale czuje się po prostu jakiś dyskomfort, którego np. nie doświadczam w
                                                    Gliwicach, gdzie z wielkim trudem ale zawsze jakoś udaje mi się zaparkować w
                                                    rejonie rynku czy centum i spokojnie nakręcać koniunkturę lokalnych
                                                    przedsiębiorców, a pośrednio napełniac kasę miasta. Albo na AKS.
                                                  • yasmin_ch Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 21:34
                                                    AKS to tez Chorzow;-)

w36 napisał:

> Chyba dlatego że walisz tutaj w forumowiczów i rzeczywiście może ktoś czuć się
                                                    > osobiście urażony przez Twoje wypowiedzi a raczej ich formę. Już chyba druga
                                                    > sprawę ostatnio kładziesz w ten sposób, pomimo tego że masz dużo racji,
                                                    > wywołując raczej nie potrzebny ferment.

dokladnie o to chodzi!
                                                    nikt nie neguje, ze Wolka spada na psy, sami zreszta o tym juz pisalismy.
                                                    przynajmniej ja mam tu podobne odczucie - za kazdym razem jak jestem w Chorzowie
                                                    to wydaje mi sie, ze Wolka gorzej wyglada - owe sklepy o jakich kapioh
                                                    wspominal, i oddzialy bankow..
                                                    po prostu musi zmienic sie ekipa w UM, moze wtedy cos sie poprawi.

a Empiku to faktycznie - szkoda
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 21:40
                                                    Taaa, jak bym był miły, to byście się tym wątkiem wogóle nie zainteresowali.
                                                    Trzeba się czasem przeglądać w lusterku, a nie walić komuś od goroli. Swoją
                                                    drogą to ciekawe koncepcje rozwoju ma ten Wasz Prezydent. Właśnie dostałem
                                                    mejla od znajomego, że reklamował się on i jego ekipa hasłem "Przy nas Chorzów
                                                    wypiękniał", czy coś w tym rodzaju. UA HA HA HA HA HA HA HA HA, no aż mnie
                                                    brzuch boli, ojojojojoj, przednie hasło. Że też nasz Wielki na to nie wpadł...
                                                • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 09:52
                                                  w36 napisał:

> No nie, eichendorff. Co do kapioha, no cóż... ale wrzucać hepika z nim do
                                                  > jednego wora, przegięcie ;). Pewno trafiłeś na propagandę jednego z troli, a
                                                  > hepik jest przecież moderatorem na Rudzie, ale widać nie zgłębiałeś sprawy.
                                                  > Hepik już od dawna moderował i uczestniczył w ważnych forach pomocowych i
                                                  > teraz moderuje Rudę i raczej nie widzę jakiś przyczyn żeby go wyzywać od
                                                  > kapiohów :L.

No i co z tego, że moderuje jakieś forum?
                                                  Mnie wystarczyło by zobaczyć w jaki sposób "śledzi" Bronka. Wszystko już o
                                                  Hepiku wiem na tej podstawie. Facet cierpi na manię prześladowczą, a Bronek
                                                  jest - w jego mniemaniu - złem całego świata...
                                                  • rico-chorzow Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 10:24
                                                    Hepppik,hepp,hepp,hehepp:))
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 11:16
                                                    Rico, ty masz pseudonim, pasujący mi do pewnego hotelarza. No chyba, że się
                                                    mylę.
                                                  • rico-chorzow Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 18.02.06, 15:43
                                                    kapioh1 napisał:

> Rico, ty masz pseudonim, pasujący mi do pewnego hotelarza. No chyba, że się
                                                    > mylę.

A Pan podobny do jednego wrabiającego kwasną kapustę:),no chyba,że się
                                                    mylę:),ale nawet tutaj,jakby,czuć:))
                                                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 18.02.06, 23:28
                                                    Lepiej kwaśną kapustę wyrabiać, niż mieć ją w głowie, Panie Rico. Hotelarz nie
                                                    był obraźliwy, poprostu kojarzę takiego gościa i to chyba z Chorzowa właśnie.
                                                  • rico-chorzow Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 19.02.06, 23:19
                                                    kapioh1 napisał:

> Lepiej kwaśną kapustę wyrabiać, niż mieć ją w głowie, Panie Rico. Hotelarz nie
                                                    > był obraźliwy, poprostu kojarzę takiego gościa i to chyba z Chorzowa właśnie.

Wiem,albo przypuszczam,że -hotelarz-,nie było obraźliwe,albo nie chciało być
                                                    obraźliwe,ale tylko do mojej osoby,Panu udało się obrazić cały Chorzów,Pan zna
                                                    mój nik?,osobiście nie pozwoliłbym sobie,znając mankamenty("ciemne
                                                    strony")mojego miasta-coś podobnego o innym mieście śląskim napisać,jak
                                                    Pan,wylewając pomyje-chyba-własnego miasta w Chorzowie.
                                                  • w36 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 18:50
                                                    eichendorff napisał:

> Mnie wystarczyło by zobaczyć w jaki sposób "śledzi" Bronka.

Daj spokój eichendorff, szkoda tego forum na rzeczy dawno wielokrotnie wytłumaczone.
                                                    Jak ktoś spamuje na forach to się zwraca mu uwagę, go upomina i wyrzuca
                                                    śmieciowe posty lub zgłasza spam do usunięcia, normalnie.
                                                    Jak już, to do tego "spisku" możesz dorzucić mnie, bo też zgłaszałem na arbuza
                                                    czy inaczej, spamy i inne złośliwości oraz adminów z GW i mnóstwo innych osób
                                                    przeciwnych takim praktykom notgelda. Ale nie neguję że tworczość Bronka może Ci
                                                    się podobać, nic mi do tego.

To tak samo jak tu w wątku, oburzyła Was forma postawienia tematu przez kapioha
                                                    i temu się nie dziwię (choć walenie w odwecie po gorolach jest dla mnie nieco
                                                    już niesmaczne), ale sam temat zawiera jednak sedno pewnego rzeczywistego problemu.
                                          • rico-chorzow Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 16.02.06, 22:43
                                            kapioh1 napisał:

> Tak, Panowie i Panie, jestem z Rudy Śląskiej i jestem z tego dumny. Nie
                                            jestem
                                            > także żadnym gorolem, tylko Górnoślązakiem. U nas Prezydent nie pobiera
                                            żadnych
                                            >
                                            > opłat za parkowanie w g..oju, i chwała mu za to. Poprostu jest rozsądny.
                                            > Obserwuję bacznie wasz Chorzów i dochodzę do wniosku, że władze tego miasta
                                            > postawiły na model rozwoju typu "sylwestrowa raca". Szybki lot, piękny
                                            wybuch,
                                            > a potem tylko czarna dziura w śniegu i smród ! Szybki lot i krótki wybuch to
                                            > mieliście na początku lat 90- tych XX wieku. Teraz jesteście na etapie dziury
                                            i
                                            >
                                            > smrodu. Nie myślcie tylko, że gdy mnie obrazicie, to zmieni się otaczająca
                                            was,
                                            >
                                            > siermiężna rzeczywistość. Nie myślcie również, że złodziejskie opłaty za
                                            pseudo
                                            > -
                                            > parkingi załatają wasz budżet a dziady parkingowe w nadmiarze zlikwidują
                                            > bezrobocie. Kasowanie wątku też nie sprawi, że wasze centrum będzie czyste a
                                            > miasto gościnne. Popatrzcie jak uciekają od was goście, jak marnieje wam ten
                                            > niby reprezentacyjny deptak. Co tam teraz macie "Wszystko po cztery złote" ?
                                            > Zamiast na mnie najeżdżać, przyjrzyjcie się sobie i swojej władzy, następnie
                                            > weźcie się solidnie do roboty !!

Więc do roboty!,po pierwsze wymienia się pierwsze kobiety - Panie -,nie -
                                            Panowie-,Panie "światowcu" ze Świytychchlywikow ;)),tego nie uczą?,tam
                                            w "metropoli"?,ale poczytam dalej "światowca" Kapioha z tej "metropoli" Ruda
                                            Śląska,aczkolwiek lubię Rudę Śląską jak brata-siostrę,i jak inne śląskie
                                            miasta,gdzie 4 PLN się płaci:))........za gów...no:)))......psie:))
    • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 13:38
      kapioh1 napisał:

> Prawdziwym gwoździem programu było parkowanie za
      > ruderą, która niegdyś (jak pamiętam ze szkolnych czasów) była teatrem.
      > Ruderą, której stan techniczny jest PORAŻAJĄCY.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=324&w=24713978&a=24713978
      • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 14:13
        Cieszę się, że macie takie plany. Byłem pewien, że za chwilę rozbierzecie ten
        budynek. Byłby większy, błotnisty parking. Ile kasy można by zarobić, ilu
        dziadów zatrudnić. Może Kopel rozważy jeszcze, czy ten remont ma sens, a
        może...parking !!!
        • eichendorff Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 14:44
          Ten projekt był już przygotowany parę lat temu, lecz czekał aż ruszy program z
          funduszy strukturalnych, z którego można taką inwestycję sfinansować.
          Pochwal się teraz ile u Was takich centrów kultury się buduje!
          • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 17.02.06, 17:22
            Chciałbym zauważyć, że cechuje Cię pewna mitomania. Właściwa również dla
            polityki propagandowej Twojego Kopla- Prezydenta. Fajnie, że macie bombastyczne
            projekty i kosmiczne zamiary. Projekt centrum kultury w ruderze, projekt
            rozbiórki estakady i budowy jakiejś super trasy XXII wieku, projekt tego,
            projekt śmego. Tylko najpierw coś zróbcie z tym syfem, tymi budami na rynku,
            kładącą się ulicą Wolności, dworcem kolejowym. Zacznijcie poprostu od rzeczy
            drobnych. Nie sztuka co roku dąć w trąby i odgrzewać te same projekty na
            gazetowym papierze. Nie wierzę, że Wam się uda, skoro nawet uporządkować
            ortoczenia tej rudery nie jesteście w stanie. No, Unia Europejska miotełek i
            łopat wam nie da, terenu nie wyrówna, hi hi. A ta Wasza estakada rozbierze się
            sama, to będzie za..ebista katastrofa budowlana. Staram się po niej nie
            jeździć.
            • mt71 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 18.02.06, 23:41
              Też mieszkam w Rudzie Śl., codziennie jestem w Chorzowie. I muszę tu napisać:
              wstydzę się za Pana Panie KAPIOH!!! Jesteś Pan tu, podobnie jak ja, na tym forum
              TYLKO gościem! Takiego syfu jaki Pan zastał przy parkingu za dawnym Teatrem przy
              ulicy Sienkiewicza (niedługo zacznie się przebudowa tego obiektu i jego
              otoczenia) w R.Śl. też nie brakuje. Napewno chodzi Ci o te marne 2 zł, które za
              godzinę postoju musiałeś zapłacić parkingowemu. Ciesz się, że gość ma pracę i
              nie poszerzył grona lokalnych żuli, jakich w Rudzie Śl. nie brakuje. Nie obrażaj
              parkingowego użerającego się co chwila z takimi ludźmi jak Ty. Sam wybrałeś
              sobie to miejsce, gdybyś ruszył głową znalazłbyś dla siebie coś lepszego.
              Jeszcze niedawno w Katowicach stały parkomaty - nie sprawdziły się. Jakie z tego
              faktu mozna wyciągnąć wnioski??? Jeżeli chodzi o konieczność poboru opłat to
              moim zdaniem sprawa wynika poprostu z deficytu miejsc postojowych, ścisłej,
              historycznej zabudowy rejonu centrum Chorzowa, do którego codziennie przyjeżdża
              z pewnością więcej osób niż do Nowego Bytomia, który Ty nazywasz centrum. Ale
              jakiego centrum??? Napewno nie handlowego. A tu w jednym miejscu masz wszystko:
              i handel i administrację.

Pieszesz o syfie na tyłach kamienic przy Wolności. A na Frynie jest lepiej???
              Piękne elewacje z zewnątrz. A w środku, na podwórzach??? Syf i smród!

Muszę jednocześnie przyznać rację, że tzw. Akcji Zima w tym roku w Chorzowie
              poprostu nie było.

Co do estakady, to muszę przyznać, że jej widok, a napewno i jej stan techniczny
              nie należy do zadowalających. Cóż - komuchy zostawiły Chorzowowi "prezent".
              Rozwiązanie tego problemu nie powinno jednak leżeć tylko w gestii Chorzowa.
              Obiekt ten leży w ciągu drogi krajowej, która stanowi główną oś komunikacyjną
              łączącą Katowice z Bytomiem i Tarnowskimi Górami. Czy w Rudzie Śl. znajdziesz
              Pan taką drogę, tej kategorii??? Z takim prezentem??? Ja odpowiem - nie! Dodam
              też - tak spieprzonej sprawy jak NIBY węzeł autostrady A4 z ulicą 1-go Maja
              nigdzie nie widziałem! A wiadukt w Orzegowie??? Z taką dupiną Ruda nie może
              sobie dać rady. No, ale za to mamy dwupasmówkę pomiędzy CENTRUM miasta a Czarnym
              Lasem! ;-)) Po co i dla kogo???

Kończąc, zauważ Pan Panie KAPIOH, że Chorzów to stare miasto, i mimo, że jest
              mniejsze od R.Śl., to ma więcej problemów niż Ruda Śląska. Problemy te, prócz
              wynikających z kompetencji działających w mieście osób (może nowy temat na forum
              rudzkim??? O kompetencji rudzkich władz miasta, urzędników, pracowników
              spółdzielni etc.??? Zresztą wątków na ten temat tam już nie brakuje, mało
              konstruktywnych zresztą, ale za to bardzo politycznych) są wynikiem wielu
              zaszłości jakie historia raczyła temu miastu niestety zostawić.

Kończę temat-rzekę. Pozdrawiam!
              • w36 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 19.02.06, 04:30
                mt71 napisał:

Trochę bym z Tobą polemizował. Mam podobne odczucia jak kapioh, choć nie tak bym
                je wyraził ;)

> Ciesz się, że gość ma pracę i
                > nie poszerzył grona lokalnych żuli, jakich w Rudzie Śl. nie brakuje.

Padają sklepy na Wolności, kiedyś empik, teraz zauważyłem że fajny papierniczy
                gdzie można było kupować np. papiery specjalne na sztuki i miny do ołówków 2B,
                których brak gdzie indziej też odszedł do historii a ludzie stracili pracę, i
                jeśli nie załapali się na parkingowych to pewno zeszli na żuli.

> Jeżeli chodzi o konieczność poboru opłat to
                > moim zdaniem sprawa wynika poprostu z deficytu miejsc postojowych, ścisłej,
                > historycznej zabudowy rejonu centrum Chorzowa.

To nie to, wszędzie w miastach jest ciasno a w Chorzowie nie jest jakoś
                najgorzej. Zauważ że niektóre uliczki boczne od Wolności są w ciągu dnia prawie
                puste, bo ludzi odstraszają znaki postoju płatnego a taka np. Truchana
                napakowana gęsto autami. A Chorzów to nie jakiś Szczyrk w sezonie gdzie opłata
                to najmniejszy kłopot. Z jakiś instytucji ważnych to chyba tylko w tym rejonie
                jest zus i szpital dziecięcy a inne rzeczy można sobie znaleźć gdzie indziej. I
                wiem po sobie że w takiej sytuacji nie pojadę do Chorzowa bez ważnego powodu a
                kapioh chyba też nie.

A zobacz jak to u nas wygląda. Mieszkam na Wirku, gdzie we czwartki przyjeżdżają
                tysiące ludzi na targ. Jest to dla mnie osobiście dużym utrudnieniem w te dni
                ale bardzo się cieszę z tego że nikt tych ludzi nie ściga z biletami i jakoś
                potrafią zaparkować bo miejsc do zaparkowania jest w miarę dużo, choć nie
                wszystkie komfortowe, ale miasto przez to żyje i od tej strony jest przyjazne
                dla odwiedzających, a dochody dla miasta też są.

A nie jak Chorzów, gdzie od czasu remontu Wolności i pewnego rozkwitu na
                początku, już tylko wszystko idzie w dół. Ale za to parę groszy z parkowania
                mają, jak kogoś przyciśnie.

> Jeszcze niedawno w Katowicach stały parkomaty - nie sprawdziły się.

To ludzie się nie sprawdzili, były jakieś zadymy o kasę między firmą a miastem.
                A system był fajny, najlepszy z jakim miałem do czynienia. Nie wiedząc ile czasu
                mi zleci, płaciłem z karty za parę godzin a jeśli załatwiłem wcześniej to
                parkomat mi oddał. Naliczanie co każde 6 minut, opłaty do przyjęcia.
                Denerwują mnie te parkomaty po różnych miastach, gdzie trzeba te bilety wsadzać
                za szybę i opowiadać się z góry wszystkim naokoło, ile te auto będzie stało, i
                jeszcze najczęściej tracić za niewykorzystany czas czyli płacić za nic.
                • mt71 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 19.02.06, 08:06
                  Witaj,
                  myślę, że problem padających sklepów na Wolce (nie jest to reguła, zdarza się to
                  tak często, jak w każdym innym miejscu - ) wynika z postawy właścicieli
                  kamienic. Czy zbyt wysokie czynsze jakie co miesiąc ściągają z wynajmujących
                  lokale, nie jest tym czynnikiem, który powoduje to, że ul. Wolności pustoszeje
                  ze znanych wszystkim sklepów lub salonów? Piszesz o sklepie papierniczym -
                  rzeczywiście szkoda, że został zlikwidowany, sam byłem jego klientem, ale nie
                  sądzę, by był w stanie wypracować taki zysk, by opłacić czynsz za wynajęty
                  lokal, mieć kasę na wypłatę dla garstki pracowników itp. Nigdy nie widziałem
                  tłumów w tym sklepie. Tak przy okazji polecam Ci sklep papierniczy przy
                  Dąbrowskiego naprzeciw ZUSu.

Nie porównuj postoju w Wirku do parkowania w centrum Chorzowa - to dwie różne
                  sprawy. Zauważ przestrzenie jakie oferuje Wirek osobom przyjeżdżającym na
                  czwartkowy targ np. miejsca postojowe po wyburzonych budynkach, czy też ciągi
                  postojowe wybudowane przy okazji modernizacji ulic. Ale Kolego - to w centrum
                  Chorzowa nie jest możliwe. Przestrzeń o tym decyduje! I własność gruntów! Tego
                  na miejscu nie widać, na wolnych placach przy Mielęckiego nie pisze, że ten
                  teren nalezy do Pana X, czy też do Pani Y lub też jest własnością miasta.

I nigdy też nie zauważyłem pustych uliczek przy Wolce, zawsze od 9 do późnych
                  godzin popołudniowych są pełne. Kto mam załatwić konkretną sprawę w centrum
                  miasta robi to i odjeżdża. A jak nie chce płacić to parkuje poza strefą. Gdby
                  nie wprowadzona opłata nigdy w godzinach handlu, czy też pracy urzędów, nie
                  znalazłbyś miejsca blisko Wolności. Taka rola i funkcja opłat obowiązuje w wielu
                  miejscach. Przyznam, że płatne miejsca postojowe powinny być utrzymywane w super
                  warunkach, nie powinno być tak, jak opisał to Kapioh. To rzeczywiście może
                  doprowadzić do wściekłości.

Jak napisałem we wcześniejszym poście - jest to temat rzeka. Nie piszę, że w
                  Chorzowie jest dobrze. Teraz zimą przyznam, że jest tragicznie. Ale tematowi
                  poruszonemu przez Kapioha nie można przyglądać się jednostronnie. Inna jest
                  Ruda, inny jest Chorzów. Pozdrawiam!
                  • kapioh1 Re: Chorzów SYFIATE MIASTO 19.02.06, 10:21
                    Taaa, tak to jest jak się bezmyślnie małpuje zachodnie rozwiązania i wprowadza
                    je do siermiężnego, polskiego miasta Chorzów. Z jednej strony piszesz, że
                    opłaty za parkowanie mają ograniczyć liczbę samochodów w centrum tego miasta, z
                    drugiej strony ponoć mieszkańcy tego miasta życzą sobie nieograniczonej liczby
                    gości na ulicy Wolności. To właśnie chorzowski stan deliryczny. Widać to
                    jednoznacznie, gdy się po tej upadającej ulicy chodzi. Pewnie stwierdzisz, że
                    oni chcą, aby na ulicę Wolności przyjechać tramwajem albo autobusem. Znając
                    stan naszej komunikacji to kosmiczna bzdura. Spoza Chorzowa nie przyjedzie
                    nikt. Na zachodzie funkcjonują takie systemy, ale blisko centrum są wtedy
                    zlokalizowane duże, bardzo komfortowe parkingi. A potem tramwaj co 3 min., na
                    przykład. Poza tym, skoro już niegościnny do bólu, ichni Prezydent Kopel tak
                    ogranicza tą liczbę samochodów, to dlaczego minimalny czas postoju w g..oju to
                    aż JEDNA CAŁA godzina ? Gdyby były parkomaty, czas byłby mierzony dokładnie.
                    Nikt nie lubi być okradany, nawet z drobnych kwot. Zatrudnianie snujów, którzy
                    pytają "Ile Pan będzie stał ?" to już kwestia smaku. Ja nie znoszę chorobliwie
                    lokali, gdzie przy wejściu ktoś wali do mnie "Szatnia obowiązkowa". Pytanie o
                    czas postoju i zdzieranie forsy od razu to chamski, prowincjonalny sznycik.
                    Na koniec pozwolę sobie na całkowitą zgodę z dużą częścią postu W36. Co by
                    szkodziło Stani pobierać opłaty na Wirku w czwartki ? Tam przestrzeni
                    parkingowej w bezpośrednim sąsiedztwie targowiska jest niezbyt wiele i każdy
                    chce stać blisko, a nie na ul. Katowickiej, na przykład. Tylko, że wirecki targ
                    to prawdziwy magnes dla ludzi niezbyt majętnych spoza miasta. I tutaj, my
                    Rudzianie jesteśmy gościnni. Nie zapewniemy super warunków, ale nic za to nie
                    chcemy. Co do czynszów na tej słynnej Wolności, to chyba pikują i zderzą się z
                    dnem za chwilę, bo ileż to czynszu płaci sklep ze szmatami na wagę lub taki,
                    gdzie wszystko jest po 2 złote. Mniej pazerności, więcej gościnności, drodzy
                    Chorzowianie. Oby tylko nie było już zbyt późno........
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka