Dodaj do ulubionych

Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej cenie

20.03.12, 09:45
Rozumiem podwyżkę cen biletów spowodowaną droższymi paliwami, ale tłumaczenie podwyżek plagą gapowiczów wydaje mi się nieco naciągane: 1) droższe bilety z pewnością zmobilizują gapowiczów do kasowania, 2) dlaczego osoby uczciwe mają ponosić koszty za gapowiczów?

Dobrze, że idzie wiosna - przesiadam się na rower...
Obserwuj wątek
    • Gość: anty mpk Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 20.03.12, 10:19
      ja też mam w d... mpk i rower uruchamiam ;)
    • Gość: xkx Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.opera-mini.net 20.03.12, 10:22
      Jesli juz podwyzka byc musi wole aby sie odbyla ona wraz ze zmiana taryfy na ta zaproponowana przez CKMKM. Przynajmnie bylo by sensowniej.
    • Gość: po kieszeni Jakby nie patrzeć, PoDwYżKa IP: *.ice-net.pl 20.03.12, 10:41
      Jakby nie patrzeć, usprawiedliwiać - PODWYŻKA. 3 zł w jedną stronę, 3 zł w drugą stronę i 6 zł bęc z portfela. Chodzę na nogach, jeżdżę na rowerze i codziennie zarabiam 6 zł. No chyba, że mi rower ukradną....
    • bigbadbon Podwyżki: bilety normalne - 3 zł, sieciówki bez... 20.03.12, 11:10
      A co ze "skarbonką" jakie ceny? bliższe podwyżce, czy abonamentom?

Tłumaczenie podwyżki gapowiczami jest "genialne". Znaczy, że jestem karany, za to że płacę za przejazdy... Kolejny argument za tym że uczciwość nie popłaca.
      • Gość: Maniek Nie stać mnie na mpk i muszę własnym autem jeździć IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:16
        Wyjazd z rodziną w aleje kosztowałby mnie 15zł, samochodem za tą kwotę zrobię 60km. Bilet powinien kosztować 1zł.
        • Gość: qwerty Re: Nie stać mnie na mpk i muszę własnym autem je IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.12, 18:54
          Na pewno byłby tańszy gdyby nie monopol MPK.
    • Gość: szifty Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.96.236.248.tvksmp.pl 20.03.12, 11:53
      Ktoś powinien przejrzeć księgi finansowe mzdit oraz mpk, przetasować kadrę kierowniczą i zarządzającą. Pewnie żaden z radnych nie jeździ autobusem lub tramwajem, ze swoich diet i pensji mają ładne samochody i patrzą na innych zza szybki. Stanowisko radnego i polityka powinno być charytatywne lub za minimalna krajową a bonusy za wykonane zadania.
      Ceny biletów idą w górę, ponieważ zdając sobie sprawę że ludzie w taką pogodę przerzucą się na rower i spacer wiec muszą sobie zrekompensować straty i posiadać środki na renowację po zimie. Pomijając to, że zbliżają się wakacje, więc studentów nie będzie. Znowu zostaną wybrane firmy które nieudolnie remontują drogi od kilku lat, może jakaś podwyżka dla kiepskich zarządzających, pokrycie nowego wakatu dla znajomego lub rodziny. Tylko utrudniają życie obywatelom. Sami opłacamy złodziei swoimi podatkami.
    • Gość: pasażer z przymusu Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 12:21
      Przedłużyć linię 24 do ul. Smolna-Kusocińskiego.
      Jest tam śmietnisko, można zrobić pętlę.
      Całe tłumy z zakupami wchodzą pod bardzo stromą górę, są to zazwyczaj stare schorowane osoby nie posiadające własnych samochodów. Może ktoś wreszcie ruszy głową a inni sercem.
      22 jeździ co chwilę i tak jak ludzie chcieli, wywalczyli sobie. Czy bez walki nic nie można osiągnąć.
      • Gość: MKM Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.net.stream.pl 20.03.12, 13:24
        Sam to kiedys proponowałem. Ale zaruwno stowarzyszenie CKMKM i miejski zarząd dróg mają pasażerów gdzieś, skoro nie chcą puścić już nigdzie indziej komunikacji miejskiej. Nie mają racjonalnych argumentów, aby przedstawić swoją obronęe. A pasażerowie cierpią.
      • Gość: Ewa Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.net.stream.pl 20.03.12, 16:21
        To jest świetny pomysł przedłużyć linię 24 do Kusocińskiego!!!!!!!!!!!!
    • Gość: eva Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 13:08

Dosyc ,że jesteś uczciwy i płacisz za swoj przejazd to szanowne MPK każe ci jeszcze płacic za gapowiczów,no super pomysł!!!

lepiej zosta
    • pepikcz Podwyżki: bilety normalne - 3 złote, sieciówki ... 20.03.12, 14:06
      Nie tylko częstochowskie MPK ma w d... to co mówią ich klienci. To samo jest np we Wrocławiu. Na nic zdają się te posty tutaj, słanie maili itp itd. Wszystko w tym zacofanym kraju jest do góry nogami. Strach myśleć co jeszcze Nam wymyśla rządzący. Ostatni zgasi światło...
    • paulkate Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki be... 20.03.12, 15:54
      Ze względu na ceny paliw chciałem niedawno przesiąść się z auta na MPK. Ze względu na konieczność przesiadki, za ok. 7km dystans koszt dojazdu wyszedł 5zł. Powrót drugie tyle. Na paliwo do auta na ten odcinek (w dwie strony) wydaję ok. 6zł. To chyba tłumaczy dlaczego mamy na drogach korki.
      Teraz już cieplej. Przesiadłbym się na rower, ale nie ma ścieżek rowerowych a ryzykować życie na drodze nie mam zamiaru, więc... powiększam korki.
      • mateusz_czwa Re: Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki 20.03.12, 17:39
        No co ty, ścieżki rowerowe są, ale żeby nimi jeździc trzeba miec dobry rower z pełną amortyzacją :)
        • Gość: Gość Re: Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki IP: 37.30.106.* 20.03.12, 18:44
          Na spotkaniu z kierowcami vice p. Porada oświadczył, że p. Wydymus jest w MPK tylko do końca lutego. I tak było. Ale na początku marca został ponownie przyjęty na sztucznie stworzone stanowisko. Przychodzi do pracy trzy razy w tygodniu ( na pół etatu ) i jako emeryt kasuje pensje 3800. Więc na to jest podwyżka. MPK jest teraz przechowalnią kolesiów
        • paulkate Re: Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki 21.03.12, 11:00
          Gdzie są te ścieżki? Kropla w morzu. Z Wielkoborskiej na Parkitkę i Tysiąclecie to jeszcze się da. A którędy na Stradom lub Błeszno?
          A kostka brukowa na ścieżkach rowerowych akurat nie specjalnie mi przeszkadza mimo cienkich opon i braku amortyzacji.
    • rdbckm Bilety normalne po 5,7zł! 20.03.12, 21:24
      Po co te ceregiele!? Niech ustalą cenę biletu normalnego na 5,7zł tyle co 1litr paliwa! W końcu jeżeli jest plaga gapowiczów, to przecież i tak jeden uczciwy pasażer nigdzie na jednym litrze paliwa nie ujedzie to niech dokłada się do wachy w autobusie! Ba, niech go tankuje albo wsiada do autobusu nie tylko z biletem ale i z bańkom 5 litrową paliwa i daje kierowcy....
      Porypane mzk
      • Gość: Tomek Re: Bilety normalne po 5,7zł! IP: *.prenet.pl 20.03.12, 21:49
        MPK jest równie archaiczne jak PKP. Taka już tradycja narodowa tego kraju widocznie. Wszystko musi być do dupy, bo ludzie i tak zapłacą i się przyzwyczają...

A ja się nie mam zamiaru dziadostwa uczyć i mimo, że jeżdżąc autobusem i kupując bilet miesięczny mógłbym trochę (niewiele, ale zawsze coś) zaoszczędzić, to nie będę się przesiadał do tego środka lokomocji, póki nie zacznie spełniać jakichkolwiek norm znanych z zachodnich krajów europejskich.

Przyzwyczajając się do dziadostwa i syfu dajemy jemu przyzwolenie. A jak jest przyzwolenie motłochu, to czemu nie brnąć w syf dalej... Ot, taka polityka.
        • Gość: pasażer zbiorkomu Re: Tak dla BUS-pasa na Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 22:08
          Najgorzej mnie denerwuje bezradność MZDiT w Częstochowie w sprawie sprawnego poruszania się autobusów po zakorkowanych ulicach, zwłaszcza po alei Wolności. Przecież tam aż się prosi zrobić pas ruchu wyłącznie dla autobusów komunikacji publicznej. W czasie remontów czas jazdy pomiędzy dworcem PKS a II aleją NMP to blisko 20 minut. Może by wreszcie panowie z MZDiT ogarneli temat i zrobili coś w tej sprawie.
          • Gość: taki tam sobie... ...zamiast komentarza IP: 188.95.29.* 21.03.12, 00:29
            "Tłumaczenie podwyżki gapowiczami jest "genialne". Znaczy, że jestem karany, za to że płacę za przejazdy... Kolejny argument za tym że uczciwość nie popłaca. "

Tak samo tłumaczy się każdy dostawca mediów - za mało zużywamy prądu,wody,gazu to
            trzeba od razu podnieść ceny nośników by wyjść na swoje.
            Swego czasu,nie tak dawno zresztą,szef częstochowskich wodociągów zachęcał do montażu
            wodomierzy bo wodę należy oszczędzać,szanować.Nie minęło kilka miesięcy,ten sam pan prezes
            tłumaczył podwyżkę cen wody spadkiem jej zużycia i przez to mniejszymi wpływami i brakiem
            finansów na funkcjonowanie firmy.
            Historia lubi się powtarzać,zmienił się tylko przedmiot podwyżek a motywacja ta sama...

"A to Polska (i Częstochowa - ponoć "dobre miasto") właśnie...
    • jajecznicazpomidorami Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki be... 21.03.12, 04:41
      Jaka plaga gapowiczów .O czym wy gadacie ?Jeżdze autobusami .Rzadko kiedy podczas kontroli ktoś jeżdzi bez biletu .Mało kiedy spisują kogoś .Przecież z tego wynika co piszeciec,ze podczas kontroli biletów polowa pasażerów jedzie na gapę .Pasażerów jest coraz mniej ,bo rozkłady do kitu. Rano np .autobus 21 na Lesną jedzie krótki ,naładowany do granic mozliwości ,A za to o tej samej porze 17 jedzie przegubowy i w nim 3 osoby ..
      • Gość: xxx Re: Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 06:20
        Krew mnie zalewa gdy czytam ten artykuł,straty niech sobie rekompensują likwidując darmowe przejazdy.Wszyscy którzy z nich korzystają niech płacą choćby 1 zł.Wychodzi na to , że ja kupując bilet funduję przejazd gapowiczom i emerytom. Jadąc do pracy gapowiczów nie widuję, natomiast tłum jadących legalnie za free owszem. W porze przedpołudniowej to jest plaga.Dodatkowo utrudnienia w komunikacji ,gdy jadąc z Al.Pokoju do Centrum muszę przesiadać się pod MPK na autobus a podróż wydłuża się do 40 minut.I jeszcze za ten przejazd płacę 2,50. Pogoda coraz ładniejsza ,więc przesiadam się na rower.
        • Gość: licho Re: Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 10:32
          XXX MNIE też !!!
          Skoro MPK stać na grzanie wagonów przy temperaturze zewnętrznej około 20 stopni C w plusie , na darmowe bilety dla wszytkich pociotków kierowców ,to nic dziwnego ,że muszą podnosić ceny biletów .
          Tylko wprowadzenie konkurecyjnej komunikacji uzdrowi sytuacja ,
          A swoją drogą jak w twistach wyłacza się ogrzewnie
      • Gość: qwerty Re: Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 11:56
        ilość nałożonych mandatów w roku 2011 było to ponad 2200.
        2200x2.5(w najbardziej optymistycznej wersji liczę najdroższy bilet)= 5500zł. Widać, że gapowiczów nie jest tak wielu.
    • johnny_rebel Podwyżki: bilety normalne 3 złote, sieciówki be... 21.03.12, 12:35
      Spieprzyliście rozkład jazdy autobusów komunikacji miejskiej, zadłużyliście zakład przewozowy, pod "światłym" kierownictwem władz miasta i równie "inteligentnego inaczej" kierownictwa MPK, a teraz okazuje się, że to wszystko wina tzw. gapowiczów! Czy sądzicie, że jesteśmy równie naiwni / by nie użyć słowa "głupi"/ jak wy ?! Nie nadajecie się do niczego, nawet kury szcz... prowadzać to dla was zbyt odpowiedzialne zajęcie !!!
    • Gość: Lasek Aniołowski Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.12, 15:02
      W Teleexpresie mówili kiedyś że karę za jazdę bez biletu w Częstochowie można odpracować. Orientuje się ktoś ile godzin trzeba przerobić? I co się wtedy robi?
      • klusecznik Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce 21.03.12, 16:05
        Gość portalu: Lasek Aniołowski napisał(a):

> W Teleexpresie mówili kiedyś że karę za jazdę bez biletu w Częstochowie można o
        > dpracować. Orientuje się ktoś ile godzin trzeba przerobić? I co się wtedy robi?

Z tego co mi wiadomo to trzeba myć autobusy (tramwaje) - wewnątrz ... ile nie wiem, ale zdaje się, że za "jeden mandat" - jeden przegubowy autobus, albo dwa krótkie ...
        • Gość: asa Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce IP: 109.95.31.* 21.03.12, 17:08
          Jeżdżę dużo MPK i rzadko widzę, by kogoś kontrolerzy spisywali.
          Oczywiście widziałam ileś razy, jak kontrolerzy szerokim łukiem omijali bezdomnych czy meneli.
          Z tymi gapowiczami to gruba przesada ze strony MPK.
          Gdyby była konkurencja to moja noga w autobusach MPK by nie stanęła.
          Mam serdecznie dośc autobusów jeżdżących w cały świat (niezgodnie z rozkładem jazdy), i przeładowanych w godzinach szczytu.
          • rdbckm Re: Miasto kusi pasażerów sieciówkami w dawnej ce 21.03.12, 19:51
            Asa : chętnie stworzyłbym tę konkurencję dla mzk w Częstochowie ale niestety nasze władze oraz przyległe mu mzk ceni się za swoje przystanki jak za trufle z Francji. No cóż, są monopolistą na naszym ubogim rynku i długo niestety tak pozostanie bo chyba nikogo nie stać na to aby wydzierżawić specjalne miejsca na przystanki swoich linii bus-owych od miasta.
            Stworzenie chociaż 3 linijek autobusów w pełni przepustowości jadących średnio co 30 min. wymaga nakładów (do stworzenia takich linii) finansowych liczących się w przedziale 1-1,5 mln zł. Oczywiście mówimy tu o używanych autobusach które odbiegają od mzk. Ale tak czy siak mogłoby to przynosić dochody po paru latach, będąc dużo tańszym od mzk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka