fiorkala69 19.04.12, 09:14 To co? Pozostaje przedszkole niepubliczne lub niepubliczna szkoła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pepe Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.04.12, 12:52 kobiety wymagajcie od swoich mężów aby zarabiali za was też a wy siedzieć z dzieckiem ! a jeśli nie umiecie zrezygnować ze swojej kariery zarabiajcie tyle żeby było was stać na nianie - dziękuję dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.net.stream.pl 19.04.12, 13:01 Dokładnie dobranoc i idź spać i nie pisz już nic więcej. Chciałbym jedynie żeby osoba odpowiedzialna za wdrożenie tego programu odpowiedziała na kilka pytań: - czemu dostały się dzieci mam niepracujących a pracujących nie (to samo przedszkole) - jakim cudem przyjęto jedno dziecko a rodzeństwa już nie , również to samo przedszkole - po co w ankiecie było pytanie o pracę skoro nie trzeba było odpowiadać ??? Ktoś kopertę wziął za wdrożenie programu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amiraaa Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.04.12, 13:40 W ankiecie ani regulaminie nie było ilości punktów za poszczególne kryteria i to jest oszustwo!!!czym się kierował UM w rozdziale tych miejsc?z tego co widze najwiecej punktów dostały rzekome samotne matki,reszta kryteriów była nie istotna.Nic tylko kłama,kłamać,kłamać,to sie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatar Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 19.04.12, 13:10 A może uruchomić przedszkole w budynku przy ul. Sułkowskiego. Po przeniesieniu przedszkola do budynku obok szkoły nr 40, posesja z niszczejącym budynkiem na Sułkowskiego pozostaje w zasadzie bez opieki a chwasty zarastają teren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaprzedszkolaka Re: w przedszkolu fajnie jest IP: *.96.239.58.tvksmp.pl 19.04.12, 13:51 Nie wyobrażam sobie by moja 5 letnia córka poszła do oddziału przedszkolnego (jak sugeruje autor artykułu, który nie zna chyba realiów przepełnionych szkół podstawowych na Północy). W przedszkolu do którego uczęszcza moje dziecko( MP 15) ma świetną opiekę dwóch pań nauczycielek i pani salowej, która w każdej chwili jest gotowa i chętna do pomocy dziecku. Edukację szkolną rozpocznie moja córka dopiero w wieku 7 lat, jak najdłużej w przedszkolu, do którego wszystkie znane mi dzieciaki chętnie chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: w przedszkolu fajnie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 16:41 Już niedługo dzieci będą miały taką dobrą opiekę ponieważ do redukcji idą etaty w przedszkolach Nikt nie patrzy na realia tylko na to ile kasy można zaoszczędzić, pewnie na nagrodę za takie oszczędności.Przedszkola zawsze były kulą u nogi dla gmin nikt poza rodzicami i dziećmi ich nie doceniał. Przez kilka dobrych lat dyrektorzy mogli przy pomocy księgowych nauczycieli , personelu i środków które dostawali zmienić oblicze przedszkoli ,ale niestety to się już skończyło. Teraz niestety dobro dzieci jest na ostatnim miejscu o czym świadczy zarówno nieudana reforma oświatowa jak i posunięcia częstochowskiego Wydz. Oświaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katechsta Re: W przedszkolach zabraknie miejsc ... dla nowyń IP: *.trustnet.pl 19.04.12, 15:50 Jasne , że jest alternatywa. Ale za ile i czy Ciebie na to bedzie stać ? Ps. podziękujcie pani ? do dzisdiaj zatrudnionej w Um pani pawłówskiej / aktywistce ZMS i faworycie TW / za t5o , zer likwidowałóa przy TW większości w RW nprzedszkola bez analizy demo0graficznej - taka mądra. ( OBECNIE ZA PONAD 4000,00 ) Wiwat Tajni Współpracownicy Tadeusza Wrony., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W przedszkolach zabraknie miejsc ... dla nowy IP: *.96.232.236.tvksmp.pl 19.04.12, 16:54 A jeszcze nie tak dawno mówili tak: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,11485588,Miejsc_w_Czestochowie_dla_przedszkolakow_nie_zabraknie.html . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W przedszkolach zabraknie miejsc ... dla nowy IP: *.prenet.pl 19.04.12, 17:12 Jak teraz mojemu bratu za dziecko wychodzi w przedszkolu publicznym 300 PLN (przy 9 godzinach pobytu) w tym rytmika, angielski itp, to niepubliczne przedszkole czy zerówka w niepublicznej szkole wcale nie okazuje się taką złą alternatywą.. Płacisz 200-300 złotych więcej i masz przynajmniej pewność miejsca. A tak pozostaje zgrzytaniem zębami:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: W przedszkolach zabraknie miejsc ... dla nowy IP: *.net.stream.pl 19.04.12, 17:24 Chyba nie po to mam przedszkole pod nosem i płacę podatki żeby iść do prywatnego. Rzeczywiście co za różnica 300zł....a przy dwójce to chyba wg ciebie już żadnej różnicy nie ma. Walnij się w łeb a jak jesteś taki mądry to oddaj pół wypłaty komuś, po co ci ona.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: W przedszkolach zabraknie miejsc ... dla nowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:50 A co powiesz na 1000-1200 zl co miesiac dla opiekunki? Wole prywatne przedszkole. Z pensji 2000 zl, oddanie 1200 zl opiekunce nie przychodzi latwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.12, 17:02 Brak miejsc w przedszkolach nadmiar dzieci a i tak zwalniają nauczycieli oraz innych obsługę. Pozostali maja mieć 3/4 etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
kli8 W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 200 ... 19.04.12, 17:12 To jest żenada .W jednym przedszkolu na Północy nie dostało się 50 dzieci.I co teraz UM zrobi ?Może będzie trzeba jeździć na Raków lub Błeszno jak mam przedszkole po nosem?Czekam na informację od p..........urzędasów ,który byłby chętny codziennie wozić moje dziecko na drugi koniec miasta?Po rozmowie z P.Katarzyna Wydmuch z UM stwierdziła ,że może prywatne przedszkole(może sama takie ma).Nie stać mie na prywatne przedszkole.Następny wspaniały pomysł p.Wydmuch cyt:Będzie następna rekrutacja i może powstanie dodatkowy oddział w przedszkolu ale trzeba być na bierząco z P.Dyrektor.Czyli zasponsorować wycieczkę na Malediwy czy talon na malucha?A szczytem chamstwa to był tekst cyt;trzeba sobie jakoś radzić.Bo jedna Pani z drugą w UM dłubią w nosie i nie wiedzą rok wcześnie ,że będzie dużo dzieci z rocznika 2009.Róbcie tak dalej. Lepiej sprawdźcie ile u was dostało się dzieci z MOPS czy samotnych matek.To jest dopiero niezłą ściema.Rodzice oboje pracujący nie mają żadnych szans.Kim trzeba być w Cz-wie? Albo żyć z MOPS-u,albo na kocią łąpę ,żulem albo być cwaniakiem i zaznaczyć odpowiedni okienko na ankiecie.A jak bedą pytać o dokument to można powiedzieć -pocałujcie mnie w d......I Twoje dziecko w 100% przyjęte. Tak to jest w naszym grajdole. Może jakiś dziennikarz z GW zajął by sie to sprawą a nie sadzeniem kwiatków na ochydnym PLACU BIEGAŃSKIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.12, 18:16 A jaka opieka i bezpieczeństwo dzieci w przedszkolach skoro pan Stefaniak likwiduje etaty? Wszystkie miejsca w przedszkolach zajęte a personelu nagle za dużo! wymaga niemożliwego, jedna osoba do opieki nad 25 małych dzieci a On jeszcze zabiera godziny!To jakiś chory człowiek , bez wyobraźni i zdrowego rozsądku. Władza przerosła człowieka i przysłoniła rozum...Czy nikt tego nie widzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.12, 18:19 A jaka opieka i bezpieczeństwo dzieci w przedszkolach skoro pan Stefaniak likwiduje etaty? Wszystkie miejsca w przedszkolach zajęte a personelu nagle za dużo! wymaga niemożliwego, jedna osoba do opieki nad 25 małych dzieci a On jeszcze zabiera godziny!To człowiek , bez wyobraźni i zdrowego rozsądku. Władza przerosła i przysłoniła rozum...Czy nikt tego nie widzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.net.stream.pl 19.04.12, 21:18 rozum mu wyszedł razem z włosami, dr przed nazwiskiem nie o niczym u niego nie świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.net.stream.pl 19.04.12, 21:19 sorki, powinno byc bez "nie" Odpowiedz Link Zgłoś
ta_muid redukcja etatów 19.04.12, 21:30 od 6.00 do śniadania w jednej sali zrobi się poczekalnię, czyli "róbta co chceta" , potem jakieś zajęcia z nauczycielem w grupach, obiadek i znów poczekalnie/przechowalnia -tak pewnie będą wyglądać od września częstochowskie przedszkola może rodzice obudzą swoją energię i zrobią rozróbę w UM, w końcu to chodzi o wasze dzieci i ich edukację, bo inaczej zacznie się era analfabetów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: redukcja etatów IP: 193.93.90.* 21.04.12, 12:42 Apeluje do rodziców 3 latków zjednoczcie sie i wypierniczcie tego naczelnika ,on nie ma pojęcia o przedszkolach czy wiecie ze wasze pociechy które bedą szły po raz pierwszy do przedszkola zostaną rzucone na głęboką wodę i bedą musiały radzic sobie zupełnie same .Od września maja byc zlikwidowane etaty niań czy tak zwanych pomocy nauczyciela .te panie naprawdę pomagały we wszystkich czynnosciach maluszkowi chodziły z nim do ubikacji ,przebierały ,karmiły ,przytulały jeśli była potrzeba bo dziecko płakało ateraz kto pójdzie z nim do łazienki? kto go przebierze? nauczycielka w klasie bedzie miała ich 25 i nie zostawi grupy na srodku klasy zeby isc z nim do łazienki itp, panie salowe tez mają byc zredukowane po jednej na 2 klasy ,jesli mają posprzątać pozmywać w dwóch czy trzech klasach i całym przedszkolu to nie liczcie ze przyjdą akurat do 3 latka zeby wytrzec mu pupe.Dla 3 latka przedszkole zawsze było wielkim stresem a teraz bedzie jeszcze wiekszym bo dziecko musi byc naprawde bardzo samodzielne zeby sobie z tym wszystkim poradzic.Pozatym uciete godziny nauczycielą zmusza maluszki do przebywania tak jak poprzedniczka powiedziała w klasach przechowalniach a nie tak jak do tej pory maluszek przychodził i szedł do swojej klasy.Rodzice tylko wy mozecie zrobic dużo bo to przecież dobro waszych dzieci jest najważniesze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bury Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.snydernet.net 20.04.12, 09:11 Ile przedszkoli zliwkidowano w Częstochowie w ostatnich 12 latach? Jakie były tego przyczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: 91.210.242.* 21.04.12, 19:49 Zlikwidowano ok 20 przedszkoli z powodu niżu -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eno hono Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.Netcominternet.pl 21.04.12, 22:30 Nie przejmuj sie, na pracy szkol ponadgimnazjalnych tez sie nie zna .... slaba ta ekipa. Chyba nie dotrwaja do konca kadencji zbyt wiele osob sie na nich wqu...rza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama- Błeszno Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.net.stream.pl 20.04.12, 10:09 forum.gazeta.pl/forum/w,55,135172521,,Sprawdz_czy_dzieciak_dostal_sie_do_przedszkola.html?v=2 Przenoszę tutaj cześć postów, żeby się już nie powtarzać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monicha Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.venaritmo.com 20.04.12, 12:30 Proponuję w dniu 01.09.2012 pozostawić wszystkie dzieci, które nie mają miejsc w przedszkolach zaprowadzić do Urzędu Miasta !!! Ja mam taki zamiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.96.226.40.tvksmp.pl 21.04.12, 08:07 Popieram. tak byłoby najlepiej. Chociaż do tego cyrku szkoda dzieci> Co za paranoja z tymi przedszkolami. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk.123 W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 200 ... 20.04.12, 15:20 wszyscy częstochowscy rodzice powinni zebrać się i pójść do pana naczelnika wydziału edukacji p.stefaniaka żeby im wyjaśnił dlaczego ich kłamie. dzieci najmłodsze nie dostały się do przedszkoli bo ich miejsca zajęły dzieci 5 i 6-letnie, które bez zgody ich rodziców pan naczelnik przerzucił z oddziału przedszkolnego przy szkole podstawowej do grup w przedszkolach. zrobił też wiele innych o których nie poinformował rodziców - przepełnienie grup, rozdzielanie rodzeństw, rekrutacja bez żadnych zasad, to chyba jest łamanie praw rodziców do decydowania o ich dzieciach. jak tak dalej pójdzie to w przyszłym roku szkoły będą dwuzmianowe, kilka ich zamkną i nasze maluchy będą zrekrutowane do szkół oddalonych od miejsca zamieszkania o kilka kilometrów. ja podobnie jak pięć moich koleżanek w szkole zostajemy od września bez pracy, ponieważ w częstochowie nikt nawet nie chce nas przyjąć do pracy jako sprzątaczki więc nasze małe dzieci będą głodować, a komornicy odbiorą nam mieszkania, bo oczywiście mamy wszystkie kredyty. ale najważniejsze to to że chcemy mieć możliwość decydowania o naszych dzieciach! częstochowscy rodzice zróbcie coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp dość rządów naczelnika Stefaniaka/nt IP: *.net.stream.pl 20.04.12, 17:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: dość rządów naczelnika Stefaniaka/nt IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.12, 19:53 Przyjęcie po pierwszej rekrutacji jest teraz w gestii kazdego dyrektora przedszkola. Trzeba się udać i odpowiednio przekonać że to właśnie nasze dziecko powinni przyjąć. Mojego trzyletniego syna tez nie przyjęli bo jedno z nas pracuje a drugie nie. Stać mnie na prywatne ale z racji że płacę dużo większe podatki to uważam że w pierwszej kolejności powinni moje dziecko przyjąć a nie tych co płaca mniejsze albo wcale. To jest granda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: dość rządów naczelnika Stefaniaka/nt IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.12, 00:42 Wydział edukacji na czele z panem Naczelnikiem ma gdzieś czy dzieci się dostaną do przedszkola czy nie . Dla nich liczy się tylko kasa i oszczędności . Zamknąć, zwolnić ludzi, a dzieci ? niech rodzice ich pilnują i edukują jeśli chcą, wszak i tak w Cz-wie młodz rodzice mają perspektywę ...bezrobocia przeważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaa Re: dość rządów naczelnika Stefaniaka/nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 10:47 Też uważam, że widmo oszczędności ( szkoda,że nie na własnym podwórku) przesłoniło oczy niektórym w UM. Ciekawe tylko co ci ludzie zrobią jak dojdzie do wypadku- bo przy takich cięciach jakie zakładają- dojdzie na pewno na jakiejś świetlicy, w przedszkolu czy internacie... Ciekawe jak wtedy to będzie tłumaczone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dość rządów naczelnika Stefaniaka/nt IP: 109.95.24.* 21.04.12, 11:17 Wtedy będzie nagonka na nauczycieli bo nie zajmują się dziećmi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaanka Re: dość rządów naczelnika Stefaniaka/nt IP: 31.42.3.* 21.04.12, 23:21 ty chyba jesteś chora na umyśle. W pierwszej kolejności powinni Cię przyjąć do psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
0post W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 200 ... 21.04.12, 18:26 A tak zapytam ,kto to jest ten Stefaniak?Co to za gość?Dlaczego kieruje takim ważnym wydziałem jeśli nie ma o tym pojęcia?Został naczelnikiem bo jest przydupasem prezydenta czy kogoś innego?To jest świetą krową?Nie można go zluzować?To Matyjaszczyk nie wie co dzieje się w Wydziale Edukacji?To przez jednego pajaca, dziecko mam zostawić pod Biedronką czy w UM (pokój Stefaniaka)?To taki niekompetetny typ, będzie odpowiedzialny za edukację mojego dziecka?Czy może , ktoś to mi przybliżyć? Może warto to zgłosić do telewizji?Może jest jakaś możliwość załatwienia tego problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.net.stream.pl 21.04.12, 21:32 każdego da się "zluzować", tylko jak to zrobić? Matyjaszczyk na razie dużo podróżuje za nasze pieniądze, a to Chiny a to USA...więc co tam będzie się jakimiś przedszkolami przejmował... a pomysł z dziećmi przyprowadzanymi do UM w dniu 1 września wydaje mi się całkiem fajny, ciekawe jakby na to zareagowali urzędnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyszukane w necie Kto to??? IP: *.xdsl.centertel.pl 21.04.12, 22:06 Ryszard Stefaniak- "nauczyciel historii , przez wiele lat dyrektor Gimnazjum nr 16, instruktor ZHP, członek Związku Piłsudczyków RP w Częstochowie". A znajomość specyfiki pracy w przedszkolach?......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 07:18 jak narazie to duzo gadamy na forum a tak naprawde oprocz kilku telefonow, i meili nie zostało nic zrobione, wyzwacie , wyzywacie a gowno robicie . to zgłoscie do interwencji albo uwaga zobaczycie jak szybko sie znajda miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 09:50 Ja chyba zapisze dziecko do nowego prywatnego przedszkola w Woli Hankowskiej, mieszkam na Północy a mojego trzyletniego dziecka nie przyjęli do państwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 07:29 wystarczy napisac uwaga.tvn.pl/kontakt.html albo najlepiej do INTERWENCJI najwiecej rozwiazuja www.interwencja.polsat.pl/Interwencja__Oficjalna_Strona_Internetowa_Programu_INTERWENCJA,5781/Zaloga,5796/index.html . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama- Błeszno Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.gallus.pl 23.04.12, 11:13 Wysłałam maila do Uwagi! Czekam teraz na kontakt, a jeśli redakcja odezwie się do mnie, to proszę Was również o pomoc. Pozdrawiam wszystkich rodziców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 11:15 trzymamy kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 08:55 i jak masz coś ?? jakas odpowiedz juz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kkk.123 W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 200 ... 23.04.12, 21:54 ja na pewno nie będę stała z boku jeśli faktycznie ktoś z Uwagi lub innego programu się tym zainteresuje. pan naczelnik pozbawił mnie pracy, więc już nie muszę się go bać, po za tym w przyszłym roku czeka mnie rekrutacja mojego dziecka do przedszkola, a potem do zerówki i nie pozwolę, żeby urząd miasta decydował za mnie. a czy ktoś poinformował rodziców o tym, że za dzieci przeniesione z zerówek przy szkołach do przedszkoli trzeba płacić czesne i za dodatkowe godziny pobytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.12, 11:26 i jak wyglada sprawa z uwaga udało sie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gege Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.net.stream.pl 26.04.12, 12:17 taka polityka prorodzinna, na in vitro kasę odłożyli a na miejsca w przedszkolach brakło??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mami Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.ibd.gtsenergis.pl 11.05.12, 07:50 Czy wszystkie dzieciaki znalazły swoje miejsce w przedszkolu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p nieudacznicy rządzą miastem IP: *.sonicgatehosting.com 11.05.12, 08:36 niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mami Re: nieudacznicy rządzą miastem IP: *.ibd.gtsenergis.pl 11.05.12, 13:12 niestety tak czy niestety nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Re: nieudacznicy rządzą miastem IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.05.12, 15:45 Niestety nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Re: nieudacznicy rządzą miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 10:49 z może tak Odpowiedz Link Zgłoś
wilkor111 W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 200 ... 16.05.12, 12:12 Dla zainteresowanych rodziców 3 i 4 latków ostatnie miejsca w państwowym przedszkolu - Stradom. www.mp41czest.szkolnastrona.pl/dla_rodzicow,m,mg,24.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szacichosza Re: W przedszkolach zabraknie miejsc dla około 20 IP: *.96.243.97.tvksmp.pl 17.05.12, 09:57 Stradom jest na drugim koncu miasta , pod nosem mam dwa przedszkola i w zadnym z nich nie ma miejsca dla mojej córki . Trzecie jest niecałe trzy km. dalej a i tam zostało miejsce tylko dla 4-latków. Robi się coraz lepiej:((( Najgorsze jest to że córcia była przygotowywana do tego że będzie niedługo chdzic do przedszkola i teraz kiedy mowi ze niedługo pójdzie "do szkola" to nie wiem co jej powiedziec. Uwazam ze dzieci powinny byc przyjete wszystkie które tylko chca chodzic do przedszkola , niezaleznie od tego czy rodzice pracuja , czy siedza w domu czy płaca większe czy mniejsze składki . To sie naszym dzieciom nalezy i powinny miec gwarancje przyjecia . Jesli jest wyz niech otwieraja te przedszkola które zamkneli kiedy był niż demo. !!!NOC DODAĆ NIĆ UJĄĆ TO JEST POLSKA WŁAŚNIE !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś