Dodaj do ulubionych

Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie Ant...

22.05.12, 23:50
Upamiętnić na pewno warto, ale czy za pomocą ławeczki to już nie jestem pewien, trochę te ławeczki spowszedniały.
Obserwuj wątek
    • Gość: we Re: Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie A IP: *.va-router.com.pl 23.05.12, 08:11
      w poniedziałek
      we wtorek
      w środę
      w czwartek
      w piątek
      w sobotę
      w niedzielę
    • Gość: maniuś serwatka zasłużył na pamieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 08:34
      Popieram pomysł dziennikarki. Aktor zasłuzył na uhonorowanie. Pamiętam ten film i tę scenę. Super!
    • dog-in-the-fogg Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie Ant... 23.05.12, 08:34
      Może i mieszkańcom spowszedniały, ale dla odwiedzających nasze miasto byłoby fajną alternatywą. Nie możemy myśleć tylko o sobie. Weź przykład z Wrocławia - krasnale, które liczy się już w setkach na pewno są czymś powszednim dla autochtonów, a dla turystów to nadal frajda podążać ich śladem.
    • Gość: a Re: Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 09:25
      Pierwsza ławka wzbudza ciekawość ( ta z dziewwczyną - jest całkiem sympatyczna, często ludzie robią sobie przy niej zdjęcia.) Druga ławeczka, ta "z dziadkiem" - szału nie robi. Jest bo jest, ale niczym sie nie wyróżnia, żeby nie powiedzieć, że projekt brzydki (a może sam bohater mało atrakcyjny). Kolejna 'autorska" ławka z uwielbieniem się już się raczej też nie spotka. Gość już całkiem anonimowy. I coś jak w tym powiedzeniu: "co za dużo, to nie zdrowo". Zabierze za to przestrzeń publiczną, bo pewnie zajmie miejsce tradycyjnej ławki na której można odpocząć. Jestem na nie!
      • Gość: MAKS Re: Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie A IP: *.play-internet.pl 23.05.12, 09:47
        Fajna sprawa nie wiedziałem ze słynny aktor urodził sie w Częstochowie.
      • dominik.wu postaci... 23.05.12, 11:57
        Nie "dziewczyna", a Halina Poświatowska - poetka - NASZA

Nie "dziadek", a dr Władysław Biegański - założyciel biblioteki, lekarz, społecznik, człowiek otwarty na ludzi - NASZ lokalny bohater, miejsce ma naturalne, niejako "u siebie", a nowym otoczeniu będzie mu ładnie.

Fertner - TAK, może być "cegiełkowy", sam kupię pierwszą, ale do każdej ławeczki tabliczka dla ciemnoty i ignorantów z informacją, kto na ławce siedzi...
        • Gość: p_a_t_k_a Re: postaci... IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.12, 21:45
          Ja też chętnie kupię cegiełkę.
    • macieejlw a jeśli to Żyd? 23.05.12, 10:07
      jestem ciekaw, co się stanie, jak jakis pisuar ''odkryje'', że Fertner był Żydem? znów będzie wojna, bo przecież w naszym kraju/mieście to zawsze i tylko Polacy i nikt inny. a co, jesli ławeczka będzie sukcesywnie dewastowana, malowana w gwiazdy dawida na szubienicy i takie tam? przecież ''prawdziwych polaków, patriotów i katolików'' nie brakuje...
      • dominik.wu religia nie ma znaczenia 23.05.12, 11:54
        Mógł być żydem, katolikiem, buddystą (ponoć to nie religia) - nie ważne, grunt, że był NASZ
      • Gość: Misiek Re: a jeśli to Żyd? IP: *.alfanet24.pl 23.05.12, 14:42
        żaden tam żyd lamusie, nie siej głupiej propagandy
    • dog-in-the-fogg Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie Ant... 23.05.12, 12:23
      Cieszy mnie, że przejawy malkontenctwa chociażby w opiniach na forum w tej sprawie to tylko sporadyczne przypadki. Jeśli wypowiadasz się o wcześniej postawionych rzeźbach per. "dziewczyna", "dziadek", to dajesz wyraz swojej ignorancji, celowego ironizowania lub po prostu brak Ci podstawowej wiedzy o postaciach tworzących historię, a wywodzących się z Częstochowy. I już znajdujemy zaletę stawiania takich ławeczek. Otóż ludzie, którzy będą chcieli poznać losy osoby siedzącej na takiej ławce zrobią to, choćby przy pomocy Wujaszka Google - dużo czasu to nie zajmie a można się wzbogacić o cenną wiedzę. Jest inspiracja? - JEST! Co do Twojego argumentu droga "a" odnoszącego się do zajmowania przestrzeni publicznej... wypada się tu przez grzeczność tylko pobłażliwie uśmiechnąć. Jakoś dotychczasowe instalacje nikomu nie przeszkadzają w znalezieniu miejsca do siedzenia. W Łodzi na przykład - na ulicy Piotrkowskiej możemy znaleźć więcej takich rzeźb i o zgrozo - nie są one w postaci ławek (gdzie miejsce obok siedzącej postaci jest wolne), a są to "tylko" zwykłe rzeźby. I co? Niby tam też zajmują miejsce, tworząc tłok na dużo bardziej uczęszczanej arterii?? :) Co do wykonania... prosta piłka - masz kogoś, kto zrobi to lepiej?? Atakuj :) Z tego co mi wiadomo - nie ma monopolisty na rzeźby w Naszym Mieście. A może sama/sam droga "a" wymyślisz coś bardziej twórczego?? Do odważnych świat należy!! Będę Cię wspierał i sam pierwszy zrobię sobie zdjęcie z Twoją pracą. Oczywiście jestem jak najbardziej ZA!!!
    • przem0_25 Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie Ant... 23.05.12, 12:57
      Jestem ZA aby uhonorować A. Fertnera , ale może to być np. jego stojąca postać w bereciku na środku Alei lub inny zamysł. Bo jeśli będziemy całe Aleje obstawiać ławkami to jakoś dziwnie to będzie wyglądać. Tu ławeczka Poświatowskiej , tam Fertnera ,za chwile słynnego rzeźbiarza , potem muzyka , następnie aktora i tych ławeczek będzie kilkadziesiąt .Pani Joanna twierdzi że postawiła by ją obojętnie gdzie , to na przeciwko klęczącego JP II postawiła by pani , a może koło nieczynnego kibla, albo na środku pl. Biegańskiego.Jedna z osób na forum twierdzi , że krasnali w Wrocławiu jest tyle ,to czemu nie. Tylko te krasnale są przy zabytkach i dziełach technik (czymś co warto zwiedzić), to Fertnera wyobraża pan sobie przy urzędzie miasta. Inne co wyczytałem to obawy że Fertner był żydem , to dobrze od razu jego ławeczkę (lub pomnik) umieścił bym na Starym Rynku , tam gdzie była część getta .
    • dog-in-the-fogg Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie Ant... 23.05.12, 13:50
      Aktualnie ławeczek ze znanymi osobami mamy dwie i tylko dlatego nie uważam, że jest to liczba, która uniemożliwia dostawienie jeszcze jednej. Przykład z krasnalami miał zobrazować zupełnie coś innego - nie chodziło mi bynajmniej o to, by zawalić ławeczkami całe miasto, a pokazać, że takie instalacje nie znudzą się turystom. Wręcz przeciwnie. Wiele osób spędza całe dnie na śledzeniu (ze specjalną mapą) kolejnych krasnali i to jest piękny przykład na stworzenie czegoś z niczego. Co do umiejscowienia krasnali przy zabytkach i dziełach technik - oczywiście też, jednak gros z nich nie ma takiego celu, bo nie uważam, żeby budynek banku, latarnia, czy skrzynka pocztowa były warte nadmiernego wyeksponowania. Tu bardziej chodzi o sam pomysł. Ja osobiście nie miałbym nic przeciwko powstaniu szlaku z takich obiektów prowadzącego w stronę Starego Miasta, a może i dalej mądrze zagospodarowane wały (znów posłużę się przykładem Wrocławia i jego fosy miejskiej).
      Wszystko mogłoby być dograne architektonicznie z tym, co już mamy, czyli rampą Częstochowa - Warta i miejscem pamięci ofiar Zbrodni Katyńskiej oraz tragedii w Smoleńsku. Może ktoś zarzucić mi, że popadam w obłęd pomnikowy, ale to na prawde nie musi odbywać się wielkim kosztem przestrzeni publicznej, a pozwoli na coś, czego Naszemu Miastu brakuje. Musimy "wyciągnąć" turystę z okolic Jasnej Góry (z całym szacunkiem) i pokazać inne miejsca Częstochowy tworząc przy tym przedsięwzięciu harmonijne połączenie.
      • Gość: taki tam sobie... Re: Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie A IP: 188.95.29.* 23.05.12, 14:11
        ...a gdzie będzie ławka Wrony?
        Proponuję kamienną pustynię
        pod nazwą pl.Biegańskiego.
        • Gość: jola Re: Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie A IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.05.12, 14:29
          ławka OK . Mozna ja ustawic na ulicy Krótkiej lub Małej . Na Strazackiej nie bo ze wzgledu na Galerie jest za czesto odwiedzana
    • Gość: p_a_t_k_a Re: Ławka na urodziny urodzonego w Częstochowie A IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.12, 21:43
      Nie mogę się doczekać ławeczki. Posiedzę sobie koło Antoniego Fertnera!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka