Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Miro...

19.07.12, 20:02
Jak dokładnie miałaby przebiegać trasa linii na Parkitkę? Tzn. zakładając, że przystanek przy szpitalu byłby przystankiem końcowym, gdzie byłby usytuowany przystanek początkowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Danny22 Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.net.stream.pl 19.07.12, 20:22
      tramwajparkitka.czest.cz/
      • Gość: dziadek Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.play-internet.pl 19.07.12, 20:51
        Ciekawe rozwiązanie linii tramwajowej na przyszłość.
      • Gość: Kiwe Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: 195.205.171.* 19.07.12, 20:58
        Trasa tylko do szpitala jest bez sensu, za krótka i nie rozwiązuje problemów komunikacyjnych, trasa winna biec do granic miasta i być połączona z parkingami przy końcowym przystanku, wtedy sensownie mogłaby się zmniejszyć liczba samochodów w mieście, zjazd przy akademikach jest trudny, najbardziej dogodny to przy Energetyku - środkiem lub Westerplatte i dalej prognozowaną obwodnicą, dublowanie dwupasmowej Okulickiego jest tym bardziej bez sensu. Tramwaj owszem, ale dużo dłuższa trasa. Na Wyczerpy także.
        • Gość: a-lfa Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.net.stream.pl 19.07.12, 22:10
          Tramwaj to BARDZO kosztowna inwestycja i nie może wożic powietrza. Drobne pytanie dla kogo ten tramwaj miał by być po za dz. Parkitka? Bloki koncz sie mneij wiecej przy ul. Bialskiej dalej dominuje zabudowa niska. Czyli budoaw tam tramwaju była by lekko nieopłacalna. Natomist co do odleglości to chyab nie bedzie mneijsza niż w tej chwili dokoła dz. Wrosowiak i Błeszno. Zresztą teraz i tak wszytko jest na etapie planów co znich wyjdzie zobaczymy.
        • dominik.wu Wyczerpy? Odsyłam do analizy 19.07.12, 23:13
          Tramwaj z Wyczerp woziłby powietrze. Odsyłam do analizy:
          1+2+3+ / 1+ / Dlaczego nie Wyczerpy?
          • samodzielnie_myslacy Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 08:20
            Te analizy są błędne... Autobusy z wyczerp są wypchane po brzegi. W analizach proponuje się tramwaj przez lasek Aniołowski, zapomina się o rozsądniejszym rozwiązaniu, puszczeniu tramwaju środkiem ulicy Warszawskiej, aż do samych Rędzin :) Ta trasa była by bardzo ekonomiczna i nie woziłaby powietrza...
            • m-no85 Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 09:42
              NIET!
            • Gość: gonzo Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy IP: 31.42.2.* 20.07.12, 10:02
              tramwaj przez Warszawską miałby sens, z Kościuszki skręcałby w JP, potem w Warszawską, a dalej można by trasę dowolnie przedłużać, ale to byłoby tak kosztowne przedsięwzięcie, że na razie nie ma na to szans:)
              • samodzielnie_myslacy Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 11:13
                Kosztowne tak, ale pozwoliłoby na zmniejszenie liczby autobusów obsługujących tą trasę.
                Początkowo można zakończyć trasę na osiedlu bloków (Kontkiewicza) w Przyszłości pomyśleć o połączeniu tramwajem Rędzin wspólnie z Gminą...
                • m-no85 Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 13:17
                  Rędziny i Wy- py mają coś o wiele lepszego niż sramwaj infrastukturalnie szpecący okolice mieszkalne - kolej warszawsko-wiedeńską i autobusy.
                  • samodzielnie_myslacy Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 14:15
                    Hahahaha.... Kolej twierdzisz... Znaczy się twoim zdaniem ktokolwiek z Wyczerp korzysta z kolei w drodze do Centrum... Jest to największa bzdura jaką kiedykolwiek słyszałem.
                    Tramwaj szpeci? Proszę rozwiń swoja myśl... Jako mieszkaniec tej dzielnicy wiem co by się tam przydało w celu usprawnienia komunikacji (a autobusy się nie sprawdzają...).
                    • m-no85 Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 16:05
                      wiem ,trudno to sobie wyobrazić coś na obraz i podobieństwo do S.K.M..
                      Tramwaj - nie wyobrażam sobie sterty kamieni [ lub betoniska jak na tnb ] z chwastami i z zardzewiałymi szynami przez środek ulicy pod oknami ludzi skazanych na wieczyste oglądanie kabli przez okno.
                      • samodzielnie_myslacy Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 16:38
                        m-no85 napisał:

> wiem ,trudno to sobie wyobrazić coś na obraz i podobieństwo do S.K.M..
                        > Tramwaj - nie wyobrażam sobie sterty kamieni [ lub betoniska jak na tnb ] z chw
                        > astami i z zardzewiałymi szynami przez środek ulicy pod oknami ludzi skazanyc
                        > h na wieczyste oglądanie kabli przez okno.

S.K.M. To jest wizja nierealna, Częstochowa to za małe miasto na taka inwestycję... Rozwiązaniem jest Tramwaj na torach kolejowych (czy jak to tam się nazywa) łączący okoliczne miejscowości. Niestety mamy za słabą infrastrukturę kolejową. Natomiast ludzie nad którymi bolejesz w chwili obecnej na co dzień widzą dziurawy czarny pas przed oknami. Sorki, ale twoje argumenty do mnie nie trafiają... Jaka różnica w widoku na asfalt a na torowisko wewnątrz tego asfaltu.
                        • m-no85 Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 20.07.12, 17:01
                          samodzielnie_myslacy napisał:

> Natomiast ludzie nad którymi bolejesz w chwili obecnej na co dzień widzą dziurawy czarny pas przed oknami.

Widać, że pan z Częstochowy bo w Rędzinach drogi i chodniki bardziej przyzwoite.Nie wyobrażam sobie że te kable i kupa kamieni mogą ograniczyć moją ''przestrzeń życiową'' i jeszcze mam za to płacić. Wole autobus i kropka.
                          • samodzielnie_myslacy Re: Wyczerpy? Odsyłam do analizy 23.07.12, 08:14
                            Jaką znowu przestrzeń życiową. Pan zapewne z tych kierowców, co chcą wszystko mieć w asfalcie. Bo on taki piękny i nowoczesny.
                • Gość: marian Re: Wyczerpy? Może w dalszej perspektywie. IP: *.isd-hcz.com.pl 20.07.12, 15:29
                  Tramwaj na Wyczerpy to może niezły pomysł, ale na pewno nie przez Warszawską! Jeżeli już to po przedłużeniu linii z Północy i przerzuceniu jej wiaduktem nad DK1 (były już takie plany w latach 80.). Jednak, mimo wszystko, byłaby to linia znacznie mniej perspektywiczna niż na Parkitkę, gdzie w najbliższych kilku latach ma się jeszcze znaczaco rozwijałć budownictwo (planowane osiedle mięzy OBI a McDonaldem, kolejne budynki przy Bialskiej, być może też na wolnych terenach na przeciwko szpitala), więc obłożenie pasażerami linii będzie większe.
                  • samodzielnie_myslacy Re: Wyczerpy? Może w dalszej perspektywie. 20.07.12, 16:40
                    Ale przez lasek aniołowski to może co najwyżej być trasa widokowa... Ta koncepcja jest z góry skazana na niepowodzenia. Natomiast trasa ulica warszawska ( ewentualnie JPII potem nad DK1 koło Tesco i na Wyczerpy ) zapewnia komunikację w zaludnionym rejonie...
        • Gość: asd Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.gre.pl 20.07.12, 01:00
          na co w ogóle tramwaj na północ: tam większość ma samochód własny a jak nie to jest autobus,,,
    • Gość: vox populi Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 20:45
      między akademikami! proste?
      • Gość: taki tam sobie... Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: 188.95.29.* 19.07.12, 22:30
        ...a jak Unia nie da pieniążków,
        to obejdziemy się smakiem,
        a wtedy wszystkie plany wezmą w łeb!
        • Gość: tata Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: 31.42.12.* 19.07.12, 22:33
          A za te wszystkie projekty i analizy ktoś weźmie grubą kase z budżetu miasta i niezłe sie nachapie........
          • dominik.wu pomówienie kosztuje 19.07.12, 23:11
            Grubą kasę, to Ty anonimowy malkontencie wyłożysz tytułem zadośćuczynienia za dokonane powyżej pomówienie.
            Gdybym reprezentował rynsztok, to po prostu dostałbyś w pysk za takie pomówienie, ale zadowolę się wyrokiem sądowym.
            • Gość: dominik a idź... dominik a idź... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.07.12, 23:26
              dominik a przepraszam będziesz się z nim sądził o to że wyraził własną opinię ?! nie wskazał nikogo - nie ma pomówienia :) a Ty jak tak będziesz z sądami wyskakiwać na każdą pierdołe to wkońcu i do Ciebie się dobiorą ! ;) wszyscy wiedzą jak jest... odnośnie przetargów planów zleceń itp ;) no chyba że żyjesz w jakimś sztucznym hermetycznym świecie to ok, to się nie dziwie że tak reagujesz na surową prawdę i straszysz ludzi pomówieniami... Jeśli taki jesteś porządny i PRAWY to proszę wykaż się i pilnuj aby wszystko i wszędzie było zgodne z prawem, a narazisz się pewnie dużej ilości wpływowych osób.
              • m-no85 Re: dominik a idź... 20.07.12, 09:54
                nie drażnijcie ludzi z klubu mającego w logo tramwaj.
              • dominik.wu Re: dominik a idź... 20.07.12, 18:01
                Wybacz, ale autor w poście wcześniej tak sformułował wypowiedź, że odnieść można wrażenie sugerowania przez niego zainkasowania należności z budżetu za opracowanie i analizy przez autorów 1+2+3+, co jest szalenie dla nich krzywdzące. Ludzie robią coś społecznie, poświęcając czas, zawalając życie rodzinne, a tu ktoś sieje ferment. No nie wkurzyłbyś się?
                • samodzielnie_myslacy Re: dominik a idź... 23.07.12, 08:16
                  Ja jednak odniosłem wrażenie, że ten zarzut skierowany jednak był do urzędników...
            • Gość: Arabela Re: pomówienie kosztuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 17:02
              a może by tak na początek dokończyć te tramwaje na rakowie bo ta pętla przy stadionie to jest jakieś nieporozumienie, ten tramwaj mógł przecież jechać dalej do alei pokoju i wrócić do miasta. I tym sposobem również tramwaj jadacy przez aleję pokoju mógłby jechać na raków i dalej w kierunku odwrotnym wrócić do miasta od strony ul. jagielońskiej.To miałoby sens komunikacyjny.
              • mirage75 Re: pomówienie kosztuje 20.07.12, 17:33
                Arabela,
                Calkowita zgoda.
                Ten projekt TnB powinien od samego poczatku przewidywac zakonczenie linii na starej petli przy dworcu Czestochowa Rakow.
                P:)
                • m-no85 Re: pomówienie kosztuje 20.07.12, 17:59
                  Jedyne i słuszne są projekty klubu z logiem tramwaju , wszelka próba krytyki tych projektów jest niedopuszczalna. Oni to mają wszystko fachowo opisane ,sfotografowane, wyliczone , zatwierdzone i już...
              • dominik.wu dociągnięcie do al.Pokoju i dwukierunkowość 20.07.12, 18:07
                @ Arabela!

Przejrzyj dokładnie serwis - z góry założona jest dwukierunkowość połączenia, a tramwaje mają wg koncepcji nie wjeżdżać na pętlę, a płynnie na jej wysokości zmieniać numer linii.
          • Gość: Onell Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 12:27
            Obywatele UE ze swoich podatkow pokrywaja nasze inwestycje.Powinnismy pamietac.Podobnie rolnicy winni tez o tym pamietac.Kiedy przyjdzie pora, ze i my damy wiecej do kasy UE.
        • Gość: kjhgkj Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.strefa.com 20.07.12, 07:52
          żeby się przekonać o tym że Unia nie da, trzeba złożyć wniosek, wtedy będziesz mógł sobie ponarzekać. Jak to w dowcipie... Icek ty daj mi szanse zagraj...
    • gary.go.home Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 19.07.12, 23:15
      gary.go.home napisał:

> Jak dokładnie miałaby przebiegać trasa linii na Parkitkę? Tzn. zakładając, że
      > przystanek przy szpitalu byłby przystankiem końcowym, gdzie byłby usytuowany pr
      > zystanek początkowy?

nikt nie wie?
      • Gość: Che Nie kończyć trasy na Partkitce.... IP: 212.87.244.* 19.07.12, 23:23
        ...tylko w Kłobucku.
      • Gość: Danny22 Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.net.stream.pl 20.07.12, 03:16
        Wkleiłem Ci link jak jestes ślepy to nie moj problem
        a od Dominika.Wu sie odwalcie bo robi kawał dawnej roboty kto się interesuje ten wie
        • gary.go.home Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 20.07.12, 09:34
          Najwyraźniej nie zrozumiałeś o co pytam gamoniu, stronę znam, nie ma tam jasnej odpowiedzi na moje pytanie, powtórzę je więc - każda linia tramwajowa ma dwie pętle, początkową i końcową, jeśli końcowa będzie przy szpitalu, to która będzie początkowa?
          • kszyszek Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 20.07.12, 10:40
            Jest już w mieście 5 pętli tramwajowych (FIELDORFA-NILA, PROMENADA NIEMENA, RAKÓW-DWORZEC PKP, KUCELIN-HUTA, STADION RAKÓW). Wybierz sobie którąś...
            A tak na serio, to zauważ, że przy 5 pętlach (razem z nową na Parkitce, nie licząc tej przy Promenadzie, bo jest nieużywana), jest trochę możliwości. Tramwaj z Parkitki może skręcić w stronę Północy i dojechać do pętli FIELDORFA-NILA, lub w prawo w kierunku Rakowa i dojechać do pętli STADION RAKÓW. I właśnie takie są plany - z Parkitki w obie strony (2 linie).
            • gary.go.home Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 20.07.12, 10:55
              I to jest jakaś konkretna odpowiedź, dzięki. Dwie linie na Parkitkę, nie wiem, czy to dobry pomysł, może lepsza byłaby krótka linia Szpital-Promenada.
      • jaca10_73 Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 20.07.12, 14:38
        tramwajparkitka.czest.cz/
    • Gość: do mycia a może unia by nam DAŁA PRACE ? ! IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.12, 06:56
      jak już tak rozdaję kase to by się to bardziej przydało każdemu niż "tramfaj"
      • Gość: jhdfj Re: a może unia by nam DAŁA PRACE ? ! IP: *.strefa.com 20.07.12, 07:55
        .. do mycia, więc umyj się i nie trać czasu na pisanie pierdoł.
    • Gość: - propgandzisci z SLD mowiliście ze nie ma pieniędzy IP: *.mpserv.net 20.07.12, 09:35
      a tutaj nagle takie plany, do których trzeba będzie dołożyć z miejskiej kasy.
    • Gość: gościuuu Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 09:42
      Marzą im się wielkie rzeczy, a od dekady nie potrafią położyć 100m asfaltu między Obr. Westerplatte a Łódzką. Bo o przedłużeniu aż do szpitala nawet nie wspominam.
    • filopolityk Unia nie daje tylko pożycza!!! 20.07.12, 09:44
      Jeśli ktoś myśli ,że daje za darmo to jest idiotą...
      • Gość: Marian Re: Unia daje a nie tylko pożycza!!! IP: *.isd-hcz.com.pl 20.07.12, 15:34
        Bładzisz. Fundusze unijne, z których miałyby być realizowane te inwestycje to nie są żadne pożyczki, ale kwoty bezzwrotnie przekazywane na rozwój infrastruktury. Tak sama jak linia na Błeszno powstała głównie za unijne pieniadze, których nigdy nie trzeba będzie zwracać. Oczywiście fundusze unijne nie pokrywaja całości inwestycji, bo miastu musi mieć co najmniej kilkunastoprocetowy tzw. wkład własny, ale to całkiem inna historia nie żaden kredyt. Nie wiem po co piszesz takie bzdury o pożyczkch - dla pokazania własnej niewiedzy czy łgarstwa?
        • filopolityk Re: Unia daje a nie tylko pożycza!!! 21.07.12, 10:54
          Chyba kolega nie wie ile to dudków Polska do Unii wypłaca i ,że im stajemy się "bogatsi" dzięki Unii tym ta kwota wzrasta. Kolega chyba również uważa ,że wojna do walka dobra ze złem tj. np w Iraku .Kolega się obudzi...
        • filopolityk Re: Unia daje a nie tylko pożycza!!! 21.07.12, 10:59
          Kolega myśli ,że reklamówki i gratisy w supermarketach to także prezent dla biednych i wspaniałomyślność . Kolega nie słyszał o EWG z którego tak się cieszył Pan w ciemnych okularach ...kolega śpi dalej do wiosny nie tak daleko...
    • Gość: Ewa W. Bardziej potrzebna praca-mieszkania i Aquapark ! IP: *.pl 20.07.12, 12:06
      Może jednak utwórzcie nowe miejsca pracy - niedrogie mieszkania i Aquapark w Częstochowie ?? Z miasta muszą wyjeżdżać mlodzi ludzie ,gdyż nie ma ani dla mlodych ani dla tych w innym wieku ludzi pracy a tu następne ciężkie mln mają pojsc na następną -wcale nie taką niezbędną linię tramwajową?? Dla kogo to będzie i kto będzie jezdzil tymi nowymi liniami i tramwajami po calym mieście i za co ,jesli będą to bezrobotni glównie ludzie ?? Może lepiej za te mln postawić np.kilak niedrogich domów-bloków dla mlodych ludzi by mogli mieszkać na swoim a nie przeplacać za wynajmy albo gniezdzić się u rodziny kątem ?? A jesli nie jest to możliwe-to proponujemy zbudowanie Aquaparku -by cale pokolenia mogly podreperowac zwoje zdrowie i kondycję ? Szczegolnie te znieksztalocone kręgoslupy ale nie tylko ?? Dużo mniejsze nieraz także miasta mają takie baseny-parki wodne a Częstochowa nadal nie ma !!! Zdrowie mieszkańców na pewno na tym zyska i to od dziecka do starszych ludzi !! To dużo więcej potrzebna inwestycja niż kolejna malo potrzebna linia tramwajowa w latach kryzysu szczegolnie-gdy bezrobocie nas dobija i nie ma pieniędzy ani potrzeby jeżdżenia tramwajami.
      www.aquapark.wroc.pl/
      www.parkwodny.com.pl/pl/index.php
      www.atol.olesnica.pl/
      Uważamy,że są ważniejsze i bardziej potrzebne inwestycje -niż kolejna malo wykorzystana linia tramwajowa za ciężkie mln z Unii -z naszych ogromnych zresztą skladek spoleczenstwa i naszych podatków !! Dajcie lepiej ludziom miejsca pracy oraz niedrogie mieszkania a także lepszą opiekę zdrowotną -chocby taki Aquapark dla calych pokoleń ,by mogli tam poprawić zdrowie i kondycję !!! Autobusy nieraz jeżdzą niewykorzystane ,nowa linia na Bleszno juz wystarczy.Bezrobotni nie mają kasy na MPK a starsi emeryci nie płacą za przejazdy a często już nie mają zdrowia i sil by korzystać z MPK ,więc nie dadzą takie przejazdy zysków miastu .
      • Gość: xx Re: Bardziej potrzebna praca-mieszkania i Aquapar IP: *.icis.pcz.pl 20.07.12, 13:37
        Centrum Naukow-Badawcze to pzrede wszystkim nowe miejsca pracy i rozwoj.
      • only_the_godfather Re: Bardziej potrzebna praca-mieszkania i Aquapar 21.07.12, 10:18
        Państwo da, państwo zrobi, państwo za mnie pomyśli. Moja Droga socjalizm się skończył.
        Park wodny? Poczytaj ile dokładają do tego interesu miasta? Łódź już przejrzała na oczy i chce się tego pozbyć niech prywatny inwestor się martwi jak to utrzymać.
        Miejsca pracy? Co prezydent miasta ma wybudować zakłady? Może ma wziąć na to dotację z UE? Inwestorów trzeba jakość ściągnąć do miasta a do nie rozwijającej się pipidówy niestety nie przyjdą.
        Mieszkania? A dlaczego to miasta ma budować mieszkania i je komuś dawać? Dlaczego z naszych podatków ktoś ma dostać mieszkanie? OD tego są firmy na rynku które budują mieszkania. Nie tylko deweloperzy.
        Ochrona zdrowia?A sprywatyzować to wszystko bo jak widzę jak traktują pacjenta w państwowym to dziękuje wole wcale nie chodzić do lekarza.
      • Gość: madmax Re: Bardziej potrzebna praca-mieszkania i Aquapar IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.12, 01:31

Już myślałem, że w naszym biednym mieście wszyscy odziedziczyli po Wronie tramwajowy amok. Potrzebne są MIEJSCA PRACY, bo Czewie od dawna ubywa mieszkańców - podatników. Zamiast dać się podpuszczać dziennikarzom do pseudodyskusji lepiej zastanówmy się na kogo głosować, bo decyzji o tramwaju nie wolno podejmować pod wpływem sprowokowanego propagandowego szumu. Trzeba liczyć pieniążki! A brakuje ich obecnie dosłownie na wszystko. Miasto nie jest w stanie utrzymać w przyzwoitym stanie nawet obecnej skromnej infrastruktury. Decyzja o budowie trasy tramwajowej też była podjęta przez IGNORANTA Wronę BEZ JAKIEJKOLWIEK EKONOMICZNEJ ANALIZY. Nie powtarzajmy takich infantylnych działań , bo wykończymy nasze miasto. Jeśli potrafimy zmniejszać naszego największego w historii długu, z którym zostawił nas Wrona nie ma co marzyć o zabawkach. Chyba, że wolicie "grecką tragedię" ?

• Gość: xx Re: Bardziej potrzebna praca-mieszkania i Aquapar IP: *.icis.pcz.pl 23.07.12, 18:31
          Pieniedzy na rozwoj komunikacji nie da sie wydac na miejsca pracy.

W sumie inwestycje w tramwaje to dobry sposob wydatkowania pieniedzy w tym obszarze. Mamy duza szanse na ich otzrymanie, bo tez malo mamy konkurentow w wojewodztwie slaskim.

No i jeszcze nie wiadomo czy w ogole UE bedzie w stanie stworzyc taki budzet, ktory bylby korzystny dla Polski. To wielka niewiadoma.
      • samodzielnie_myslacy Re: Bardziej potrzebna praca-mieszkania i Aquapar 23.07.12, 08:28
        Miasto nie jest od produkowania miejsc pracy... Miasto powinno powinno stwarzać warunki do tworzenia miejsc pracy przez przedsiębiorców. Jednocześnie przedsiębiorcy powinni zapewniać takie warunki pracy i płacy, żeby pracownicy nie uciekali gdzie pieprz rośnie...
        Miejsca pracy oferowane przez Urząd Miasta powinny być znacząco zredukowane, ponieważ opłacane są z naszych podatków. Niestety liczba urzędników rośnie, a ich efektywność pracy spada. Są etaty potrzebne do funkcjonowania społeczeństwa, ale na bank nie jest to ta rzesza urzędników...
    • mirage75 Inne rozwiazanie tramwaju przez Parkitke 20.07.12, 16:53
      Jezeli miala by juz powstac linia tramwajowa na Parkitke, to powinna stac sie komunikacyjna alternatywa dla juz poprowadzonego korytarza polnoc-poludnie, i biec ciagiem ulic Popieluszki Pulaskiego, az do ronda Mickiewicza.
      Tam na poczatek mozna by ja ukierunkowac rozjazdem w dwie strony, ale przede wszystkim pomyslec o skomunikowaniu przyszlym ciagiem komunikacji szynowej dzielnicy Zawodzie z zakladamio tam istniejacymi, poprzez Galerie Jurajska, ciag ulicy Krakowskiej i przyszly wiadukt nad linia kolejowa.

Takie rozwiazanie jest rozwiazaniem przyszlosciowym, poniewaz komunikuje wiele dzielnic gesto zamieszkanych i pozwala myslec o przemieszczaniu sie na osi wschod zachod.
      Pozwala na skomunikowanie dworcaPKP Czestochowa Osobowa z dworcem PKP Czestochowa Stradom, bardzo istotnego w perspektywie udroznienia dla ruchu linii CMK-Opole.

Uzaleznienie sie od jednego korytarza komunikacyjnego jest mysleniem blednym i nie poprawia komunikacji w miescie, tak samo jak wychodzenie tramwajem poza obreb miasta, terytorialnie dosc rozrzuconego i slabo zwartego jakim jest Czestochowa.
      Tramwaj zblizyl by sie przyjaznie do dzielnicy Stradom, biegl przy osiedlu Trzecz Wieszczy, zapewnil polaczenie z JG.

Jezeli chodzi o petle przy szpitalu na Bialskiej, to nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem bylo by poprowadzic ja az do Rocha i tam zrobic stacje przesiadkowa dla samochodow, autobusow i tramwaju.

W kazdym badz razie trzeba dyskutowac o tak waznym projekcie i nie trzymac sie zalozen przyjetych w jednym srodowisku.
      • mirage75 Re: Inne rozwiazanie tramwaju przez Parkitke 22.07.12, 08:49
        ...

Nawiazujac do mojej opini wyrazonej powyzej, trzeba jeszcze dodac iz wzdluz tak zaplanowanej linii tramwajowej znajduje sie wiele szkol i uczelni, co w miescie o malej zwartosci zabudowy zapewni do nich rownomierny dostep.

Natomiast calkowicie zgadzam sie z jedna opinii wyrazonej w temacie iz warunkiem pozwalajacym na walke o stosowne fundusze jest dokladne przeanalizowanie zdolnosci finansowej miasta, tak aby sie po prostu skarb miasta przy wkladzie wlasnym,nie wylozyl sie na tym przedsiewzieciu.

Coraz wiecej miast w Polsce, takze tych mniejszych, chce inwestowac w komunikacje tramwajowa, traktujac ja jako skok cywilizacyjny i rzeczywisty postep w rozwoju swojej infrastruktury transportowej.Dlatego pomysl ten powinien byc w Czestochowie gleboko przeanalizowany, pod szerszym aspektem niz tylko interes mniejszosciowej grupy osob, oraz wiecznie sie gloryfikujacych aparatczykow, jak to sie stalo w przypadku TnB -tramwaju na podroz dookola swiata...
        P:)
    • przem0_25 Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Miro... 20.07.12, 17:56
      Z waszych wypowiedzi wynika że skupiliście się tylko na linii tramwajowej , a to zupełnie jak dziecku dać kolejkę. Pierwsze pytanie jakie się nasuwa czy w ogóle dostaniemy jakieś dofinansowanie z Unii przy ciągłych wieściach o upadających państwach siedemnastki. Kolejna sprawa to , sami przeczytaliśmy że finanse naszego miasta stoją w punkcie 0 , a aby otrzymać dofinansowanie to jakiś projekt musi być pokryty w 30% z kasy publicznej. Teraz chcieli byśmy zrobić trzy projekty - spalarnie , centrum i linie . Domyślamy się że na wszystko nam nie starczy , a jak starczy to będzie dobrze. Więc musimy się zastanowić co dla nas będzie ważniejsze ? Czy zasypać siebie śmieciami a niech tramwaj jeździ do szpitala . A może zrezygnować z centrum i niech dalej komin szpeci miasto. To jak tramwaj pojedzie będą decydować ilość funduszy i ulice przystosowane do wzmożonego ruchu.
      • m-no85 Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 20.07.12, 21:44
        a propo tramwajów ; demotywatory.pl/3872085/Porozmawiajmy tramwaj - metro dla ubogich ?
    • marc_pl Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Miro... 21.07.12, 09:22
      Jeżeli nowy wiadukt na ul Jagiellońskiej kwalifikuje się to wystarczy tylko zrobić rozjazd na nowym torowisku przy Jagiellońskiej i położyć torowisko do końca tej ulicy na Stradomiu. Na końcu Jagiellońskiej na wprost jest łąka na której można ulokować pętlę tramwajową. W ten sposób Stradom uzyskał by połączenie tramwajowe.
    • Gość: kalafior Ja uważam że częstochowa powinna mieć POCIĄG... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.12, 09:26
      ... pociąg do markowych ubrań dla dzieci :) najlepszy częstochowski lumpeks z odzieżąużywana dla dzieci tylko na www.iskander.pl

• pajux Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 21.07.12, 11:34
      Na Parkitke pod szpital i najlepiej na zawodzie pod sam rynek i koło szpitala na zawodzie żeby emeryci mieli na rynek i do szpitala łatwą drogę bez przesiadek.

• Gość: mlody Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi IP: *.play-internet.pl 21.07.12, 14:12
        Tramwaj na Stradom nie mógłby biec Jagiellońską z Rakowa, byłoby to nielogiczne. Na Stradom z Centrum droga jest prosta - Albo Nowowiejskiego albo Pułaskiego.

Co ważne - kolejna linia tramwajowa życzyłbym sobie i miastu żeby była zaprojektowana z jakąś wizją, wzorem, estetyką.
        • marc_pl Re: Tramwaj na Parkitkę i centrum naukowe przy Mi 21.07.12, 21:05
          Czemu nielogiczne - jeśli tramwaj kursowałby Jagiellońską wtedy połączyłby Stradom z Rakowem i Centrum.
    • Gość: Podatnik "Unia daje" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 10:20
      "Unia daje". A skąd Unia bierze? Pewnie z bankomatu !
      • Gość: kamiś Re: "Unia daje" ? IP: 31.42.9.* 22.07.12, 10:26
        taaa z bankomatu, bo z bankomatu wypłacisz tyle milionów:/
        • Gość: TramwajnaStradom Tramwaj na Stradom IP: *.play-internet.pl 22.07.12, 15:55
          Jeżeli tramwaj na Stradom to nielogiczne aby prowadzić linię z Jagiellońskiej bo jeżeli miałbym potrzebę jechać ze Stradomia do centrum to wychodziłoby prawie pół godziny dłużej niż bezpośrednio przez Aleję Bohaterów Monte Cassino, Pułaskiego, Popiełuszki. Do tego usprawniona zostałaby komunikacja na Obrońców Westerplatte, między Tysiącleciem a Parkitką ( Szajnowicza Iwanowa ), taka linia obsłużyłaby naprawdę ludne części miasta w tej chwili słabo skomunikowane, market Obi, licea ( "katolik", IV LO w III Alei, Plastyk ), Jasną Górę, Parki miejskie i obrzeże Trzech Wieszczów. Do tego dworzec Stradom. Więc chyba w dość prostej ( ale długiej ) linii mogłoby to usprawnić komunikację pasażerom w znaczny sposób.
          • Gość: oo Re: Tramwaj na Stradom IP: *.146.188.7.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.09.12, 11:18
            Kolejne odnogi linii tramwajowej nie są potrzebne. Przydałby się stworzyć linię do niej prostopadłą, jadącą np. Alejami. Z jednej strony JG, rynek Wieluński, w razie potrzeby Parkitka (kilkaset metrów dalej i obsługujemy te same bloki co wariant 3+), a w drugą szpital na Zawodziu, ryneczek, osiedle Zawodzie i Arena Częstochowa z halą (+w pobliżu Złota Góra, TRW, WORD, KMP, Urząd Skarbowy). Do tego oczywiście całe centrum z przesiadkami na dowolne linie.
            • Gość: oo Re: Tramwaj na Stradom IP: *.146.188.7.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.09.12, 11:21
              Aha, CKMKMowski projekt tramwaju na Wyczerpy i jego negowanie to kpina. Po pierwsze puszczenie go przez lasek aniołowski to bzdura, ale jeśli już, to "ich" linia na Parkitkę też jedzie przez las i niezabudowane tereny :) Tego już nie zauważono.
              • mirage75 Re: Tramwaj na Stradom 04.09.12, 11:32
                Jak napewno dobrze sobie zdajesz sprawe aleje sa juz nie do ruszenia.I tak szykuje sie wielki skandal na Czestochowe, wiec marzenia o tramwaju w alejach trzeba wstawic miedzy mzonki.
                Dla mnie ciekawszym bylby projekt tramwaju z Zawodzia o ktorym piszesz, przez Krakowska w okolicach Galerii Jurajskiej po wybudowanym (?) wiadukcie nad torami, kolo dworca Stradom, Pulaskiego, Popieluszki w strone Parkitki i cmentarza Rocha bez prowadzenia go do szpitala na Parkitce.
                To jest bardzo wielki i ambitny projekt, ktory moglby byc realizowany etapami, lecz rozwiazywalby wiele problemow komunikacji pasazerskiej w Czestochowie.
                Niestety stan finansow naszego miasta i niegospodarnosc w wydawaniu kasy, kaze z rezerwa czekac na reakcje wladz i mieszkancow, ktorym mialby przeciez sluzyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka