Dodaj do ulubionych

do Angriusz1

26.09.12, 08:36
Napisałeś w jednym postów, że nie jest możliwe, żeby PO po raz 3 wygrała wybory. Dlaczego? moim zdaniem z wszystkich "propozycji" sceny politycznej, nie ma alternatywy. Gorszą alternatywą dla rządu PO byłyby rządy PiSu, z którym tak sympatyzujesz. Piszesz, że skończymy jak Grecja. Ale to jest totalna bzdura. Oczywiście czeka nas trudniejszy okres w gospodarce, ale to się nazywa cykl koniunkturalny i chciałbym Ci przypomnieć, że receptą na kryzys wg. PiSu miał być wzrost wydatków budżetowych. No i wtedy mielibyśmy dopiero otwartą drogę do drugiej Grecji... więc jak to w końcu z Tobą jest?

PS. nie jestem fanatykiem PO, ale w obecnym czasie nie widzę lepszej opcji politycznej. I proszę Cię tylko nie wracaj do kwestii smoleńskiej, bo też uważam, że PO nie zdało egzaminu ... ale dlatego, że rodzinom ofiar wypadku dano 200.000 zł, a że było prawie 100 osób to rachunek jest prosty: 20 MLN PLN(!) Paranoja!
Obserwuj wątek
    • angrusz1 Re: do Angriusz1 26.09.12, 08:49
      kfiuk napisał(a):

Napisałeś w jednym postów, że nie jest możliwe, żeby PO po raz 3 wygrała wybory."

Ja nie twierdzę , że jest to niemożliwe tylko mało prawdopodobne - powód ? choćby prawa prawdopodobieństwa .
      A i pogarszająca się sytuacja gospodarcza i bezrobocie spowoduje wielką niechęć do PO i Tuska - jak za czasów Gierka .

Oraz
      "Piszesz, że skończymy jak Grecja."

Ja nie piszę, że na pewno tak skończymy ale , że to jest dość prawdopodobne zagrożenie .

I jeszcze :
      " ...chciałbym Ci przypomnieć, że receptą na kryzys wg. PiSu miał być wzrost
      > wydatków budżetowych."

Mi też nie wszystkie propozycje PiS podają się .

I

" PS. nie jestem fanatykiem PO, "

I ja nie jestem fanatykiem PiS ale póki co lojalnym wyborcą PiS .

A także :

" I proszę Cię tylko nie wracaj do kwestii smoleńskiej, bo też uważam, ż
      > e PO nie zdało egzaminu ... "

Ponieważ państwo polskie nie zdało egzaminu, dlatego trzeba to wyjaśniać , czyli wracać do tego tematu ale owszem, nie jest to coś , co decyduje o losach Polski .
      To dług publiczny jest kluczem do suwerenności Polski .
      • kfiuk Re: do Angriusz1 26.09.12, 09:09
        no właśnie - zagrożeniem "drugiej Grecji" będzie Polska za czasów PiS.

Jak dla mnie Smoleńsk jest zamknięty - dopóki nie będzie kwestii zwrotu tych 20 mln. zł. A cała reszta jest nieważna. Wręcz powiem więcej - głosowałem na Lecha i do tej pory nie wiem dlaczego. I drżałem jak wyniki wyborów pokazywały wygraną JK. Ale całe szczęście nie wszyscy dali się oszukać "łagodnemu obliczu" prezesa. Tak jak Ci napisałem - wzrost bezrobocia i gorsza sytuacja gospodarcza wynika po prostu z cyklu gospodarczego i żadna partia (choćby najbardziej uczciwi i święci ludzie w niej byli) nie byliby w stanie uniknąć tej sytuacji.
        Dzięki mentalności wielu ludzi (zwłaszcza młodych, którzy "przerzucają się" na samozatrudnienie) nie grozi nam druga Grecja. Chyba że rząd rozwinie bardziej patologię lenistwa i nadmiernego socjalu. Ale różnica w mentalności sprawia, że scenariusz grecki jest niemożliwy (!) Jak widzisz - Grecy mają gdzieś, że dostali 2. szansę, bo są tak "rozdziadowani" i pracować im się nie chce. Ale taka sytuacja jest bardziej prawdopodobna za rządów PiS niż PO.
        • angrusz1 Re: do Angriusz1 26.09.12, 11:32
          kfiuk napisał(a):

" no właśnie - zagrożeniem "drugiej Grecji" będzie Polska za czasów PiS. "

Może , na razie PiS nie rządzi . Od 5 lat rządzi Tusk i PO .
          Dużo naobiecywał a jakoś młodzi jadą na Wyspy a nie wracają z nich .

I dalej :

" Jak dla mnie Smoleńsk jest zamknięty "

Może młody jesteś i taka twoja i wiedza i doświadczenie . Po komisji Burdenki też Katyń na wiele lat był sprawą zamkniętą i rozwiązaną . A jednak po wielu latach otworzono tę sprawę i zdrajcy , którzy głosili " prawdę " o Katyniu na podstawie ustaleń Burdenki chodzą w niesławie .
          jak będzie ze Smoleńskiem , to nie wiem . Może analogicznie . Tego nie da się wykluczyć . Ten sam kraj , ten sam typ ludzi tam prowadził " dochodzenie " .

Oraz :

"..Ci napisałem - wzrost bezrobocia i gorsza sytuacja gospodarcza wynika po prostu z cyklu gospodarczego i żadna partia (choćby najbardziej uczciwi i święci ludzie w niej byli) nie byliby w stanie uniknąć tej sytuacji. "

Taak, po części . bankructwa firm budowlanych przy budowie autostrad i stadionów to nie wynik ogólnoświatowego cyklu gospodarczego , tylko skutek polityki rządu .

Zadłużenie to skutek polityki rządu a to wielkie zadłużenie już nie pozwoli na dalsze zadłużanie się , choćby po to by mieć własny wkład w inwestycje finansowane głównie przez Unię .
          Teraz te pieniądze już się kończą ale za dwa , trzy lata będą kolejne , chociaż nie tak duże pieniądze i warto je jednak wydać w Polsce . To zostanie w Polsce i da polskim pracownikom miejsca pracy .
          Ale skądś trzeba mieć wkład własny . To sprawa rządu i samorządu a nie cyklu gospodarczego .

I jeszcze :

"Dzięki mentalności wielu ludzi (zwłaszcza młodych, którzy "przerzucają się" na samozatrudnienie) nie grozi nam druga Grecja. "

A sprawdziłeś jakie to składki emerytalne płacą ci " samozatrudnieni " i jakie będą za wiele lat ich emerytury ?

Obowiązkowe składki osób prowadzących działalność gospodarczą są z reguły o wiele niższe aniżeli składki od średniej pensji w Polsce .
          Czyli masa ludzi będzie miała dziadowskie emerytury : i ci, którzy zarabiają mniej niż średnia krajowa ( ok 60 % pracujących ) i ci samozatrudnieni .

I wtedy na emeryturze będą chcieli tego :
          "nadmiernego socjalu. "

na który Polskę może już nie będzie stać .

I
          " Ale różnica w mentalności sprawia, że "

że tak różnie piszemy i różnie głosujemy .
          Przyszłość zweryfikuje te opinie .

Ja tutaj na forum od lat piszę o zadłużaniu się państwa i jego negatywnym wpływie na gospodarkę i przyszłość .
          Różni durnie różne durnoty tutaj wypisywali i na ten temat i na mnie też .
          Debata telewizyjna z poniedziałku ukazała ,że wielu ekonomistów także uważa dług za bardzo duże zagrożenie i ograniczenie w rozwoju Polski .
          Nie ja to wymyśliłem . Ja tylko chciałem to tutaj rozpropagować .
          • kfiuk Re: do Angriusz1 26.09.12, 11:56
            Angrusz1, ale rządy PISu niczego nie zmienią, wręcz przyspieszą krach systemu emerytalnego, który liczę, że jeszcze dla Ciebie wystarczy, ale dla mnie już nie. Elektoratem PISu są emeryci, którzy chcieliby żyć bardziej zamożnie i to na nich PiS bazuje... więc z Twojej wypowiedzi bije dysonans PiS - zmniejszanie zadłużenia. Przecież PiS postulowało i cały czas postuluje albo zwiększenia wydatków, albo zmniejszenia przychodów budżetowych poprzez dodatkowe ulgi. Więc jak to z Tobą jest? nie "szatkuj" mojej wypowiedzi, bo nie są one aż tak długie, a Twoich postów czytać się nie da :(
            Nawet jakby w smoleńsku samolot wysadzili (a nie ma na to żadnych dowodów) to mam to w nosie i ważne są te 20 mln,które wydali bez sensu(!) i tylko o to mam żal do PO. A pozostałe badania pozostawiłbym PiSowi - jak ich stać niech działają. Nikt w kretyńskie tezy Macierewicza nie wierzy... ale jak PiS chce niech wydają SWOJĄ kasę. Tak jestem młody. Mam 30 lat i moim zabezpieczeniem emerytalnym są dzieci.
            Ogólna sytuacja gospodarcza jest wynikiem TYLKO I WYŁĄCZNIE wynikiem cyklu gospodarczego. Upadek firm budowlanych także. Mamy wolny rynek, gospodarkę konkurencyjną. Dlaczego Polacy nie potrafili dać korzystniejszej oferty? jakby ktoś proponował mi 2 przedmioty o tych samych walorach to wybrałbym tańszy, proste... Co do składek społecznych przy samozatrudnianiu - ja płacę już pełny ZUS, ale niższe składki są racjonalne, bo ludzie mogą przekonać się, że działalność gospodarcza nie jest taka straszna. A jak PiS chce tworzyć miejsca pracy? to nie Państwo ma tworzyć miejsca pracy, a jedynie prowadzić politykę społeczną w taki sposób, aby bezrobotnych było jak najmniej (m.in. zachęcając ludzi do pracy na własny rachunek). Oczywiście że dług publiczny negatywnie wpływa na przyszłe pokolenia, ale prawda jest taka, że jeżeli ktoś ma odwagę wprowadzić drastyczne reformy to na pewno nie PiS. Więc jak to w końcu z Tobą jest? generalnie PiS nie stanie się specjalistą od gospodarki przez sam fakt zorganizowania debaty :D
            • Gość: wnuczek emeryta Re: Warte przeczytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.12, 12:50
              Dla tych co mają więcej czasu na czytanie niż kilka sekund.www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=wyb%C3%B3r%20mniejszo%C5%9Bci%20przez%20wi%C4%99kszo%C5%9Bc&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.neurokultura.pl%2Fpublicystyka%2F1210-ikonowicz-piotr-dlaczego-wikszo-przegrywa-wybory.html&ei=q9piUJuiFozU4QSjwoGICw&usg=AFQjCNFmF63yEPT0tphAtw_uxaZEZm5uSg
            • angrusz1 Re: do Angriusz1 26.09.12, 14:49
              Kfiuk napisał :

"Nawet jakby w smoleńsku samolot wysadzili (a nie ma na to żadnych dowodów) to mam to w nosie i ważne są te 20 mln,które wydali bez sensu(!) i tylko o to mam żal do PO."

Możesz mieć takie podejście ale inni mają inne .

Na twoim pogrzebie może być tylko grabarz ale wiele osób chciałoby inaczej widzieć tę ceremonię .
              Wolny wybór .
              Ale i po tym oceniamy ludzi .
              Ja z oceną ciebie wstrzymam się .
              • kfiuk Re: do Angriusz1 26.09.12, 15:37
                ciekawe, czy mojej rodzinie rząd wypłaciłby 200.000 zł po mojej śmierci? nie sądzę. Ja nie neguję ceremonii tylko sens wydania takiej kasy dla rodzin ofiar! Więc czytaj proszę ze zrozumieniem. Choć faktycznie nie widzę sensu pochówku Lecha na Wawelu, choć jako głowa Państwa oczywiście pochówek z honorami mu się należy.
            • angrusz1 Re: do Angrusz1 26.09.12, 14:54
              Kfiuk napisał :

" ... . więc z Twojej wypowiedzi bije dysonans PiS - zmniejszanie zadłużenia."

Po części masz rację . W innym miejscu staram usilnie przekonać sympatyków PiS , że dług publiczny jest zagrożeniem i walka z nim priorytetem .
              Tam nie ma wiele zrozumienia . Niestety .
              • kfiuk Re: do Angrusz1 26.09.12, 15:47
                przekonać zwolenników PiS :D

Jak zabierzesz PiSowi populistyczne gadanie i propozycje rozdawnictwa to co im zostanie? Przecież dlatego emeryci głosują na PiS, bo liczą na materialne korzyści! ulgi, wzrost świadczeń, sprawiedliwość, zabieranie bogatym (choć ja powiedziałbym trafniej - ludzi kreatywnych, potrafiących tworzyć wzrost gospodarczy), wyrównywanie szans, obrona biednych (czyli często niestety także patologie społeczne, które wykazywałeś w jednym z wątków). Uwzględniając to co napisałeś: dlaczego jesteś zwolennikiem PiSu?
                • Gość: olka Re: do Angrusz1 IP: *.centertel.pl 26.09.12, 22:08
                  Z głosowaniem na PIS jest tak jak z głosowaniem na Wałęsę. Znajdz kogos dzisiaj kto na niego głosował. Nie ma bo wstyd sie przyznac. Podobnie na PIS to nie jest trendy.
                  Twój problem polega na tym ze jesteś z pokolenia z przepranym mózgiem niezdolnym do samodzielnego myślenia.Tylko ciągle nie zdajesz sobie z tego sprawy.Jak sie obudzisz będziesz w takim g.... e że nawet Twoje dzieci Cie z tego nie wygrzebia.
                  Jak u nas walnie / a nie ma innego wyjscia / to Grecja to pikuś.Sorry Pan Pikuś.
                  PS.
                  Na dobranoc taki rebus.
                  Jak to jest ? Wybudowanie 1 km autostrady w Polsce jest najdroższe w Europie a firmy budujace je bankrutuja. W Europie dotychczas nie zbankrutowała żadna firma budujaca autostrady z wyj. Polski.
                  Gdzie kasa?
                  • kfiuk Re: do Angrusz1 26.09.12, 22:47
                    "Niezdolnym do samodzielnego myślenia?" ale przecież ja tutaj zadaję konkretne pytania i nie dostałem jeszcze żadnej odpowiedzi... większość dyskusji poświęcona jest NIC NIE ZNACZĄCEMU wypadku smoleńskiemu. Zadaję konkretne pytania: jak pogodzić populizm PiSu i zmniejszenie zadłużenia? jak PiS chce tworzyć miejsca pracy? ile pieniędzy pójdzie jeszcze na sprawy smoleńskie? wykazuję różnicę w mentalności Polaków i Greków, która nie doprowadzi do powtórki scenariusza greckiego. A zwolennicy PiSu rzucają tylko sloganami, wyjmują urywek mojego postu i ciągną dalej wątek małoznaczącego fragmentu wypowiedzi (czasem wręcz zmieniającego jej sens). Proszę - wykażcie się "samodzielnym myśleniem" zamiast mnie prześmiewać. Dlaczego w Polsce ma "walnąć/a nie ma innego wyjścia"?
                    Piszesz o autostradach. Nie wiem, gdzie jest kasa (nie śledzę tematu), ale jak widać - ani za rządów PiS ani za rządów PO niewiele się dzieje w tym zakresie. A przyszłość powinna należeć do partii, która będzie w stanie przeprowadzić reformę finansów publicznych (nie będą to popularne decyzje, więc nie może to być partia populistyczna - już nie będę pisał nazwy, bo chodzi o ideologię w ogóle.) Tak samo jak z PO jeśli będzie realna alternatywa dla tej partii - rozważę każdą opcję. Kiedyś głosowałem na PiS (co prawda dawno to było ale jednak) to i na partię XYZ mogę oddać głos, jeśli będzie w stanie przeprowadzić konsekwentnie reformy.
                  • angrusz1 Re: do Angrusz1. Olka 27.09.12, 07:18
                    Do kogo kierujesz swój post ?
                    • Gość: olka Re: do Angrusz1. Olka IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.12, 17:38
                      Oczywiście do "kfiuk"
                      A rebus do wszystkich.
                      • kfiuk Re: do Angrusz1. Olka 27.09.12, 17:57
                        A wiec Olu, ustosunkuj sie do mojego postu i podaj rozwiazanie swojej zagadki
                • mateusz572 Re: do Angrusz1 27.09.12, 07:03
                  kfiuk napisał(a):

> przekonać zwolenników PiS :D
                  >
                  > Jak zabierzesz PiSowi populistyczne gadanie i propozycje rozdawnictwa to co im
                  > zostanie? Przecież dlatego emeryci głosują na PiS, bo liczą na materialne korzy
                  > ści! ulgi, wzrost świadczeń, sprawiedliwość, zabieranie bogatym (choć ja powied
                  > ziałbym trafniej - ludzi kreatywnych, potrafiących tworzyć wzrost gospodarczy),
                  > wyrównywanie szans, obrona biednych (czyli często niestety także patologie spo
                  > łeczne, które wykazywałeś w jednym z wątków). Uwzględniając to co napisałeś: dl
                  > aczego jesteś zwolennikiem PiSu?

Paradoks polega na tym, że w Polsce partie co innego mają w programach, a co innego robią.
                  W skrócie: PiS ogłaszał wszem i wobec, że buduje Polskę solidarną, a obniżał podatki, PO uważa się za partię liberalną, a ciężary podatkowe rosną. Stąd ten cykl koniunkturalny będzie głębszy niż przypuszczamy.
                  • Gość: realista Re: do Angrusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 09:22
                    nie zauważyłem obniżki podatku za pis, jakieś dziesiąte części procenta, fakt obniżka, szkoda że bez żadnej realnej korzyści...
                    • mateusz572 Re: do Angrusz1 27.09.12, 16:21
                      Gość portalu: realista napisał(a):

> nie zauważyłem obniżki podatku za pis, jakieś dziesiąte części procenta, fakt o
                      > bniżka, szkoda że bez żadnej realnej korzyści...

Obniżka składki rentowej, ulga na dziecko.Nie było to wiele ( kilka procent ), ale zawsze coś.
                      PO zabrała nam i to, a także podniosła VAT.

• angrusz1 Kfiuk - czytam ze zrozumieniem 26.09.12, 17:01
              Kfium napisał :

"Nawet jakby w smoleńsku samolot wysadzili (a nie ma na to żadnych dowodów) to mam to w nosie ..."

Ja nie mam tej katastrofy w nosie i nie miałbym , gdyby ten samolot wysadzono .
              A te zapomogi - owszem hojne - były czymś wyjątkowym bo i zginęli ludzie wyjątkowi .
              Ale czy to nie takie było ich ubezpieczenie ?
              • kfiuk Re: Kfiuk - czytam ze zrozumieniem 26.09.12, 18:49
                Angrusz1, nie rób z siebie idioty. Widziałeś kiedyś ubezpieczenie, gdzie ubezpieczony nie płacił składki ubezpieczeniowej, a ubezpieczenie było wypłacane przez rząd? Jeśli jesteś takim altruistą to zrzuć się na te zapomogi, bo te "biedne" rodziny rzeczywiście zasłużyły na to :D. I nie ma najmniejszych poszlak, by nie uznać tego za wypadek, jakich jest wiele na świecie.
                PS. Wg. Boga i wg. prawa ludzkiego wszyscy jesteśmy równi, więc nie mów o jakiejś wyjątkowości.
                • angrusz1 Re: Kfiuk - czytam ze zrozumieniem 26.09.12, 21:06
                  Kfiuk napisał :

"Angrusz1, nie rób z siebie idioty. "

To kfiuk zaczął obrażać i wyzywać !!!
                  Zapamiętajcie , komu nerwy puściły !!
                  I dalej onże pisze :

Widziałeś kiedyś ubezpieczenie, gdzie ubezpieczony nie płacił składki ubezpieczeniowej, a ubezpieczenie było wypłacane przez rząd?"

Taak , to można uznać za normę .

Jeżeli ONZ wysyła kogoś np do Syrii to go ubezpiecza . To nie ubezpieczony płaci składkę to ONZ płaci .
                  Tu - chodzi o katastrofę - też ubezpieczony był wysłany , jako delegacja państwa polskiego , czyli tam pojechali służbowo i za tę służbową podróż płaciło składkę ubezpieczeniową państwo polskie . To chyba normalne .
                  No i stała się katastrofa i wypłacono odszkodowanie .
                  Jasne ?
                  Coś dla ciebie niemożliwe ?

O dalej kfiuk pisze :

" I nie ma najmniejszych poszlak, by nie uznać tego za wypadek, jakich jest wiele na świecie."

Może to był wypadek , ale są tacy , którzy wnioskują inaczej .
                  Tak samo jak podejrzewali , że może dojść do pomyłek w trumnach .
                  Tacy jak ty uznawali , że to niemożliwe a stało się .
                  Poczytaj coś o komisji Burdenki . To także ruska administracja . To oni dokonali pewnych ustaleń .
                  I jakoś uczciwi ludzie im nie wierzyli i okazało się, że były powody .
                  Tutaj też może tak być . Pewności nie ma .

PS. Wg. Boga i wg. prawa ludzkiego wszyscy jesteśmy równi, więc nie mów o jakiejś wyjątkowości .
                  Nie nie jesteśmy równi , wybij sobie to z głowy np jeżeli ktoś wyjeżdża za granicę jako reprezentant państwa ma inny status niż ktoś , kto jedzie turystycznie . nawet paszporty są różne .
                  Tak to prostakom wydaje się wszystko proste .
                  • kfiuk Re: Kfiuk - czytam ze zrozumieniem 26.09.12, 21:23
                    nie kolego, angruszu1. Nerwy mi nie puściły, ale prosiłem Cię, żebyś nie robił z siebie idioty, bo to nie było żadne ubezpieczenie. Ubezpieczenie wypłaca ubezpieczyciel, a nie rząd. Aby była mowa u ubezpieczeniu musi zostać opłacona składka ubezpieczeniowa i zostać wystawiona polisa lub certyfikat ubezpieczeniowy. Więc o żadnym ubezpieczeniu nie może być mowy. Jest to marnowanie pieniędzy publicznych i tyle. I o to mam żal do PO. Ale jak widzę, dla PiSu (i zwolenników) to nie jest problem, że wydano bezsensownie 20 mln zł.
                    Kolego Angriuszu1, nie wypowiadałem się w spawie wypadku, więc nie mów, że twierdziłem, że jakieś zamiany były niemożliwe. Ja uważam, że to NIE MA NAJMNIEJSZEGO znaczenia. Mogli zrobić zbiorową mogiłę i też było by ok, a nawet lepiej, bo nie byłoby pochówku na Wawelu, a PiS miałby swój "Grób poległych w Smoleńsku". I wszyscy byliby zadowoleni. Ale Smoleńsk NIE MA NAJMNIEJSZEGO ZNACZENIA dla przyszłości, więc jak już pisałem wcześniej dopóki nie będzie zwrotu bezsensownie wydanych 20 mln, dalsza rozmowa o tym jest bezsensowna. I nadal nie wiem, dlaczego jesteś "wiernym wyborcą PiS"... tylko dla Smoleńska?
                    Co do nierówności - tak, jestem prostakiem: wierzącym i praktykującym katolikiem (wbrew temu co próbuje mi wmówić PiS) i nie uznaję Twojej wypowiedzi o specjalnym statusie jakiegokolwiek człowieka. Zapewne mówisz o paszporcie dyplomatycznym, który niejako ułatwia podróżowanie po świecie, ale nie czyni kogoś wyjątkowym. Polecieli, zginęli i zostali pochowani z honorami jako reprezentanci narodu. Co nie oznacza, że są ważniejsi od szarego człowieka, który zasuwał, aby oni mieli za co lecieć za granicę... Przeczytaj konstytucję, już nie mówię o "Piśmie Świętym".
                  • angrusz1 Re: Kfiuk - czytam ze zrozumieniem 26.09.12, 21:34
                    Kfiuk napisał :

"Angrusz1, nie rób z siebie idioty. "

To kfiuk zaczął obrażać i wyzywać pierwszy !!!
                    Zapamiętajcie , komu nerwy puściły !!
                    I dalej onże pisze :

Widziałeś kiedyś ubezpieczenie, gdzie ubezpieczony nie płacił składki ubezpieczeniowej, a ubezpieczenie było wypłacane przez rząd?"

Taak , to można uznać za normę .

Jeżeli ONZ wysyła kogoś np do Syrii to go ubezpiecza . To nie ubezpieczony płaci składkę , to ONZ płaci - coś jakby rząd .
                    Tu - chodzi o katastrofę - też ubezpieczony był wysłany , jako delegacja państwa polskiego , czyli tam pojechali służbowo i za tę służbową podróż płaciło składkę ubezpieczeniową państwo polskie . To chyba normalne .
                    No i stała się katastrofa i wypłacono odszkodowanie .
                    Jasne ?
                    Coś dla ciebie niemożliwe ?

O dalej kfiuk pisze :

" I nie ma najmniejszych poszlak, by nie uznać tego za wypadek, jakich jest wiele na świecie."

Może to był wypadek , ale są tacy , którzy wnioskują inaczej .
                    Tak samo jak podejrzewali , że może dojść do pomyłek w trumnach .
                    Tacy jak ty uznawali , że to niemożliwe a stało się .
                    Poczytaj coś o komisji Burdenki . To także ruska administracja . To oni dokonali pewnych ustaleń .
                    I jakoś uczciwi ludzie im nie wierzyli i okazało się, że były powody .
                    Tutaj też może tak być . Pewności nie ma .

Następnie kfiuk kończy tak :

"PS. Wg. Boga i wg. prawa ludzkiego wszyscy jesteśmy równi, więc nie mów o jakiejś wyjątkowości ."

Nie , nie jesteśmy równi , wybij sobie to z głowy np jeżeli ktoś wyjeżdża za granicę jako reprezentant państwa ma inny status niż ktoś , kto jedzie turystycznie . Nawet paszporty są różne .
                    Tak to prostakom wydaje się wszystko proste .
                    • kfiuk Re: Kfiuk - czytam ze zrozumieniem 26.09.12, 22:23
                      dlaczego dublujesz swoją wypowiedź. Odpowiedz na mój wcześniejszy post, proszę.
                      • angrusz1 Re: Kfiuk - czytam ze zrozumieniem 27.09.12, 07:21
                        Kfiuk napisał :

"dlaczego dublujesz swoją wypowiedź. Odpowiedz na mój wcześniejszy post, proszę"

Dubluję, bo popełniłem błąd .
                    • Gość: realista Re: Kfiuk - czytam ze zrozumieniem IP: *.net.stream.pl 26.09.12, 23:45
                      "> Nie , nie jesteśmy równi , wybij sobie to z głowy np jeżeli ktoś wyjeżdża za g
                      > ranicę jako reprezentant państwa ma inny status niż ktoś , kto jedzie turystycz
                      > nie . Nawet paszporty są różne .
                      > Tak to prostakom wydaje się wszystko proste ."

i tu się mylisz bo urzędnicy nie są nikim lepszym od innych obywateli (rzeczywistość pokazuje że większość pracowników urzędów i różnych aparatów państwa to średnia statystyczna, czyli idioci) tylko dlatego że mają przywileje władzy i dlatego też państwo powinno być sprawiedliwe, skoro rodziny ofiar wypadków samochodowych nie dostają nic od państwa to niby dlaczego w przypadku jednej katastrofy lotniczej ma być inaczej?

nie angruszu, firma ubezpieczeniowa może i wypłaciła ale tego nikt nie bierze pod uwagę, mowa tutaj o kasie wywalonej przez państwo --> www.bankier.pl/wiadomosc/Ile-kosztowala-nas-katastrofa-smolenska-2519030.html
    • ancymonka Re: do Angriusz1 26.09.12, 12:51
      Drodzy Panowie, do takiej wymiany zdań są e-maile, a nie forum publiczne.
      • kfiuk Re: do Angriusz1 26.09.12, 12:57
        Ale sens mojego wątku jest taki, żeby usystematyzować trochę chaotyczne pełne sprzeczności wypowiedzi angrusza. A że te wypowiedzi są publiczne, to chcę to zrobić na forum.
      • Gość: gość do ancymonki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 14:07
        Dla ancymonki najważniejsze z najważniejszych są wypowiedzi kichy i dyźka !
        • Gość: gościu Re: do ancymonki ! IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 18:00
          wykasuj gości ,wszak mamy wolny internet.Zwłaszcza kfiuka ,co za ksywa.Dla kfiuka to platfusi do końca życia.Choć by robili afery jedna za drugą.Ludzie są niereformowalni .A kfiuk szczególnie.Całe szczęście ,że Tuskowy lobuz nie doczeka końca kadencji.
      • Gość: obserwator do Pani ancymonki IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 26.09.12, 17:56
        Szanowna Pani "ancymonko",
        pomimo całego mojego DUŻEGO szacunku do Pani, pozwalam sobie wyrazić odmienne stanowisko w sprawie dyskusji prowadzonej w tym wątku na forum przez pana Angriusz 1 i pana kufik, z jednoczesną prośbą o wzięcie pod uwagę mojej wypowiedzi.

Pani "ancymonko",
        Pan kfiuk rozpoczął na forum w sposób nietypowy ciekawą dyskusję z panem Angriuszem.
        Jest to jednocześnie rzeczywiście wymiana zdań - prezentacja swoich poglądów - w sprawach istotnych dla polskiego społeczeństwa, które były już niejednokrotnie poruszane na tym forum.
        Jednakże, co należy w tym miejscu podnieść, dyskusja tych dwóch Panów w tym wątku jest rzeczowa, systematyzuje wypowiedzi z poprzednich wątków, a odbywa się w sposób kulturalny. Jest interesująca z kilku powodów. Szczególnie istotne jest to, że dopiero z niej wynika, iż wcześniejsze "naskoki" i "zacietrzewienia" w innych wątkach wynikały nie ze złej woli dyskutantów lecz z niedomówień.

Pani "ancymonko",
        proszę pozwolić rozwijać ten wątek.
        Pan "wnuczek emeryta" podał odnośnik do ciekawego artykułu. Tych kilka słów z tego artykułu: "współpracować i spierać się po to, by osiągać wspólne cele, a nie – pokonywać siebie nawzajem" niech będą i dla nas na forum wskazówką jak postępować.
        Spierając się na tym forum w różnych sprawach nie chodzi nam o to by się nawzajem obrażać, wykazywać kto jest mądrzejszy, silniejszy, bardziej zasobny materialnie. Te nasz spory to próba poszukiwania optymalnych rozwiązań nurtujących nas problemów, próba szukania wyjaśnienia przyczyn tych problemów.
        Z wyrazami szacunku
        obserwator

• Gość: gościu obserwator od kiedy są tu mile rozmowy ? IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 20:37
          Jak trwa wojna polsko-polska .Od kiedy widać wzruszenie u ancymonki.Jak ze szczególną zaciekłością atakują kościół i wiarę.I tego wzruszenia nie ma.Pora odszczekać łgarstwa .Na temat wyżynania watahy ,moherów beretów nie wykształconych pisowców.Starych dziadów popierających pis.Gigantyczne zafałszowanie i celowe życia publicznego.Tego nawet za pisu nie było.W krajach kapitalistycznych, w gospodarce dochodzi do różnych zawirowań i błędów.Ale w Polsce to jest patologia i jak można pisać na temat następnych wyborów platformy obywatelskiej.Gdy już dawno tusek powinien się podać do dymisji.Weszliśmy w fazę postpeerelu gdzie piramidą łgarstw została platforma.Jesteśmy tylko mała grupą co broni prawdy i walczy z motłochem .Może by ancymonka zrobiła specjalny portal dla odszczekujących i zakłamanych.
          • kfiuk Re: obserwator od kiedy są tu mile rozmowy ? 26.09.12, 20:56
            ja podejmę rękawicę i podyskutuję z Tobą nt. PO, PiSu i innych ugrupowań, ale... bez obrażania kogokolwiek i merytorycznie. Wchodzisz?
            • Gość: gościu Re: obserwator od kiedy są tu mile rozmowy ? IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 21:48
              Oczywiście,ale nie o 8 rano ,bo jako normalny obywatel nie siedzę w pracy na kompie.I piszę prywatne pierdoły.Od rana do wieczora.Lub na kuroniówce i wyciskam poty z neta.Spokojnie na weekend.I nie jestem narratorem ,z G.W.Wchodzę.
      • Gość: gvidon Re: do Angriusz1 IP: 212.87.241.* 26.09.12, 20:39
        Ancymonko, gdzie jest bapisane, że na forum muszą wypowiadać się więcej niż dwie osoby? Forum ma to do siebie, że każdy może ten wątek śledzić i może się do niego włączyć. Zgodzę się jednak, że wątek został dość niefortunnie jak na forum zatytułowany.
        • Gość: gość Re: do Angriusz1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 21:27
          Po co się "czepiacie" ?
          kicha decyduje, -co może ancymonka !

To jest forum gazety wyborczej !!!
    • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 00:10
      masakra...
      ośmieszyłeś się niewiedzą na temat ekonomii innym wątku, ale to rozumiem bo 90% polaków ich nie zna.
      natomiast z po to przegiąłeś,
      odpowiedz czy uważasz się za wolnego człowieka i ma to dla ciebie znaczenie?
      wolisz płacić 80% podatków i nic z tego nie mieć czy powiedzmy 10% i też tego nic nie mieć?
      • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 08:17
        i znów "masakra", "ośmieszyłeś się" i zero merytoryki.
        Tak jako wielki Pan inwestor nie płacący podatku dochodowego, znawca rynku zalecałem zakup złota jako pewną inwestycję z gwarantowaną stopą zwrotu na poziomie 50%, by w dalszej części dyskusji stwierdzić, że sam niewiele tego kruszcu posiadam. Masz rację - jestem niewiarygodny.... ale czy to przypadkiem nie byłeś TY?
        Ale nieważne - to jest inny temat, a do tamtego sam nawiązałeś...
        Natomiast na Twoje pytanie nie da się odpowiedzieć, bo rząd ma pewne zadania do wykonania i na te zadania potrzebuje kasę. Jeśli wybrałbym 10%, a nawet 0% (dlaczego nie?) kiedyś musiałbym spłacić życie na kredyt, bo rząd musiałby ten kredyt zaciągnąć. Idealnym przykładem jest Grecja, prawda? Z Grecją paradoks jest taki, że "dziadostwo" i roszczeniowość tych ludzi doprowadziła do tego, że nie zgadzają się na pomoc z zewnątrz, choć wyjścia nie mają (bo chcą pozostać w strefie EUR - 90% :) )
        • Gość: Zyga Re: do Angriusz1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.12, 08:46
          Idealnym przykładem jest Grecja, prawda? Z Grecją paradoks jest
          > taki, że "dziadostwo" i roszczeniowość tych ludzi doprowadziła do tego, że nie
          > zgadzają się na pomoc z zewnątrz, choć wyjścia nie mają (bo chcą pozostać w str
          > efie EUR - 90% :) )

Z tą pomocą to jest tak jak z Providentem. Nie masz kasy udzielimy ci pożyczki. Liczy sie tylko zysk.
        • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 09:44
          bo co tu pisać o po?
          że podwyższa podatki i dąży do ograniczania wolności?
          tematy tylko z dziś wspominanych w mediach:
          - podatek bankowy, zapłacimy wszyscy
          - wyższa akcyza na papierosy
          - polecam clean it

państwa funkcjonowały świetnie przez tysiące lata na bardzo niskich podatkach, bez zusów itp wynalazków zaadaptowanych zaledwie przez ostatnie 100-130lat...

polska nie będzie jak Grecja, wystarczy zlikwidować podatek dochodowych, znieść akcyzę itp wynalazki, zostawić tylko vat, wywalić 99% urzędników i będzie spokój.
          jak twierdzisz jesteś ekonomistą, kto lepiej zadba o twoje pieniądze? ty czy państwo?
          no i kolejna ważna rzecz, zakaz zadłużania się państwa, jeśli nie mam pieniędzy to znaczy że na mnie nie stać.
          proste, logiczne, tylko szkoda że dziś ludzie o takich poglądach uważani są za wariatów.

co do złota napisałem że to lokata a nie inwestycja i dlatego mam go niewiele, bo ja chce podejmować świadome ryzyko żeby zarabiać a nie tylko bezpiecznie ulokować swoje pieniądze.
          a o złocie wspomniałem właśnie dlatego, że dla ludzi nie znających się na tym lepszym rozwiązaniem jest złoto, które nie traci siły nabywczej (tak ma siłę nabywczą bo jest walutą rezerwową) no i jest pewniejsze niż lokata bankowa z oprocentowaniem nie wystarczającym
          na pokrycie strat wywołanych przez "inflację", do tego dochodzi ryzyko upadku banku, niestety bankowy fundusz gwarancyjny nie pokryje nawet 10% depozytów jeśli ludzie zechcą odebrać swoje pieniądze z kont i lokat... a dlaczego tak jest z tym złotem? nie oczekuję się że się dowiesz bo widzę że masz dość ograniczone możliwości intelektualne.
          Śmiejesz się ze złota? pewnie dlatego banki centralne, miliarderzy, ogromne korporacje mają w sejfach nie śmieciowe banknoty tylko sztaby złota, ale ty jesteś najmądrzejszym ekonomistą i uważasz to za debilizm :)
          gratuluję, tak jak i dobrego samopoczucia po głosowaniu na po :)

Można legalnie zarabiać bez podatku ale 99% ludzi nigdy nie dowie się jak, śmiejąc z tego udowadniasz tylko jakim jesteś ograniczonym ignorantem.
          • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 10:23
            złoto jest takim samym towarem jak wszystko inne i już Ci pokazałem, że nim się handluje (a więc działa prawo popytu i podaży jak przy każdym innym towarze) i bzdury piszesz, ale nieważne, bo ten wątek dotyczy czegoś innego.

Piszesz, że państwa funkcjonowały świetnie przez tysiące lat na bardzo niskich podatkach. Owszem, ale zobacz, że wówczas stan oświaty był jaki był (o ile w ogóle był w zależności od okresu historycznego), służba zdrowia też prawie nie funkcjonowała, wojsko było przymusowe, a jakość żołnierzy przymusowych mizerna... generalnie mam podobny punkt widzenia w kwestii emerytur (powinno się wydłużać wiek emerytalny do 100 lat, co w praktyce oznaczałoby likwidację emerytur, a jednocześnie poprawiło politykę prorodzinną i jakość wychowania :D), ale dla dobra wszystkich edukacja powinna być bezpłatna. Służba wojskowa musi był profesjonalna, służba zdrowia - podobnie, choć sam niewiele korzystam (prawie wcale) to wielu ludzi nie stać byłoby na prywatne leczenie i mam tego świadomość. Chore dzieci chodziłyby do szkół i przedszkoli i zarażały innych,a Ci z kolei musieliby iść na L4 i w ten sposób także ograniczaliby wzrost gospodarczy. Ale zobacz jak odbywa się wydłużenie wieku emerytalnego zaledwie o 2 lata w przypadku mężczyzn i 7 lat w przypadku kobiet... paranoja. Ludzie podburzani przez populistów nie rozumieją, że to konieczność. Jeśli uważasz, że demografia jest nieistotna dla przyszłości to powiem Ci tylko tyle, że możesz mieć na koncie 100 mln zł i nie mieć żadnych kredytów i jakkolwiek sobie wyobrazisz przyszłość klarownie, a może okazać się tak, że za te 100 mln przeżyjesz załóżmy 6 m-cy, bo taka może być siła nabywcza (tylko środki płatnicze ją posiadają). Wyobraź sobie społeczeństwo, które ma full kasy i nie ma przemysłu, usług, handlu, bo większość społeczeństwa jest niezdolna do pracy. Ile warty jest pieniądz? Ja przygotowuję się na to, że emerytury z ZUSu nie dostanę, choć płacę składki.
            Wskazujesz na obniżenie przychodów przez obniżenie podatków (choć dziwnie to brzmi w Twoim przypadku, bo podatków nie płacisz jak twierdzisz), a więc podaj także obowiązki, które należy zdjąć z Państwa (bo sloganowe "zwolnić 99% urzędników i będzie spokój" nic nie znaczy. Których urzędników byś zwolnił?).

PS. Z wyższą akcyzą na papierosy zgadzam się w 100% bo nie palę :D podobnie na alkohol, bo nie piję :D, ale to tak na marginesie i oczywiście wszystko powinno zostać poparte odpowiednimi przeliczeniami przez zespół specjalistów. Bo oczywiście akcyza to wpływy do budżetu, ale pytanie ile kasy idzie na walkę z alkoholizmem i innymi chorobami, które wywołują tego typu używki.
            • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 11:55
              powtarzam miliony raz na tym forum ciągle to samo:
              to my odpowiadamy za siebie a nie państwo czy ktoś inny.

złoto nie jest towarem jak każde inne i nic mi nie pokazałeś, opieram się na faktach a nie tym co sobie tam twierdzisz :)

"Owszem, ale zobacz, że wówczas stan oświaty był jaki był (o ile w og
              > óle był w zależności od okresu historycznego), służba zdrowia też prawie nie fu
              > nkcjonowała, wojsko było przymusowe, a jakość żołnierzy przymusowych mizerna...
              > generalnie mam podobny punkt widzenia w kwestii emerytur (powinno się wydłużać
              > wiek emerytalny do 100 lat, co w praktyce oznaczałoby likwidację emerytur, a j
              > ednocześnie poprawiło politykę prorodzinną i jakość wychowania :D), ale dla dob
              > ra wszystkich edukacja powinna być bezpłatna. Służba wojskowa musi był profesjo
              > nalna, służba zdrowia - podobnie, choć sam niewiele korzystam (prawie wcale) to
              > wielu ludzi nie stać byłoby na prywatne leczenie i mam tego świadomość. Chore
              > dzieci chodziłyby do szkół i przedszkoli i zarażały innych,a Ci z kolei musieli
              > by iść na L4 i w ten sposób także ograniczaliby wzrost gospodarczy. Ale zobacz
              > jak odbywa się wydłużenie wieku emerytalnego zaledwie o 2 lata w przypadku mężc
              > zyzn i 7 lat w przypadku kobiet... paranoja. Ludzie podburzani przez populistów
              > nie rozumieją, że to konieczność."

no tak, generalnie z wieloma rzeczami ludzie byli wtedy zacofani, dziś podstawą jest prywatne szkolnictwo(dziś poziom denny wzorowany na systemie pruskim gdzie tworzono ciemną masę, niestety to dziś widać bo większość ludzi jest niezdolna do samodzielnej egzystencji) i służba zdrowia ( medycyna rozwija się za prywatne pieniądze a nie dzięki składkom na zus).
              system emerytalny został wymyślony przez Bismarka właśnie po to żeby ludziom nie płacić bo tam było bodaj 60 lat życia koniecznie do emerytury a średnia długość życia robotnika była poniżej 50tki.
              Zresztą dziś nawet to się nazywa ubezpieczenie emerytalne, czyli państwo ubezpiecza cię na wypadek emerytury, czyli twojego do życia do niej, tylko ty sam płacisz składkę.
              Minus jest taki, że po śmierci twoja kasa przepada.
              To jest klasyczna piramida finansowa, tyle że jedyna legalna i w dodatku przymusowa...
              Gdyby zus był dobry to byłby dobrowolny...
              wojsko nie było przymusowe :)
              pierwszy pobór w Polsce to dopiero połowa XVII wieku i to bardzo ograniczony, pobór na szeroką skalę jest związany dopiero z wojnami światowymi...więc to stosunkowo nowa praktyka od której szybko odchodzą armie w XXI wieku nawet w Afryce czy Azji.

"możesz mieć na koncie 100 mln zł i
              > nie mieć żadnych kredytów i jakkolwiek sobie wyobrazisz przyszłość klarownie,
              > a może okazać się tak, że za te 100 mln przeżyjesz załóżmy 6 m-cy, bo taka może
              > być siła nabywcza (tylko środki płatnicze ją posiadają). Wyobraź sobie społecz
              > eństwo, które ma full kasy i nie ma przemysłu, usług, handlu, bo większość społ
              > eczeństwa jest niezdolna do pracy. Ile warty jest pieniądz? Ja przygotowuję się
              > na to, że emerytury z ZUSu nie dostanę, choć płacę składki."

tylko głupcy trzymają większą gotówkę, a przy 100 milionach to tym bardziej trzeba posiadać różne aktywa w tym i rzeczy które nigdy nie tracą wartości jak np. złoto gdzie duża wartość zajmuje bardzo niewiele miejsca .
              nawet jak prezydent Tunezji uciekał to nie zabierał ze sobą wielbłądów, rolsów, dolarów w walizkach czy czegoś innego tylko ten zwykły wg. ciebie towar jakim są sztaby złota i którym zabezpieczają się najwięksi i najbogatsi nie mówiąc o bankach centralnych państw... oni raczej głupi nie są i nie kupują zwykłego towaru od tak? albo dlaczego kupują złoto zamiast ziemniaków, miedzi czy np. uranu? :)

"> Wskazujesz na obniżenie przychodów przez obniżenie podatków (choć dziwnie to br
              > zmi w Twoim przypadku, bo podatków nie płacisz jak twierdzisz), a więc podaj ta
              > kże obowiązki, które należy zdjąć z Państwa (bo sloganowe "zwolnić 99% urzędnik
              > ów i będzie spokój" nic nie znaczy. Których urzędników byś zwolnił?). "

dokładnie, minimalizacja podatków tak aby ludzie sami mogli odłożyć na emeryturę jeśli chcą, opłacili szkołę którą chcą uczącą to czego chcą oni i nie tłamsząca wybitne jednostki co ma miejsce teraz i żeby mogli kupić sobie prywatne ubezpieczenie o niebo lepsze od niewydolnego państwowego żeby nie płacić za lekarza dwa razy tak jak dziś (raz państwowo a potem prywatnie) a nawet trzy razy bo PO chce wprowadzić odpłatność za już raz państwowo płatnego lekarza... info z dziś...

jak nie będzie skomplikowanych i zarzynających podatków oraz durnych przepisów to urzędnicy są zbędni...
              np. kancelaria prezydenta Mościckiego zatrudniała 10% dzisiejszej liczby urzędników w kancelarii prezydenta mimo, że nie mieli telefonów komórkowych ani komputerów
              ministerstwo wojny Księstwa Warszawskiego zatrudniało w 1807roku słownie... 18 osób!!!
              nie mieli telefonów, komputerów i jakoś dawali radę... a dziś prawie tysiąc osób...

napisałem że nie płacę podatków od inwestycji,
              prowadzę firmę z której płacę podatki w Polsce, nie uciekam na Cypr czy coś podobnego bo nie ma to sensu, jeszcze trochę docisną śrubę i przejdę na spokojnie do szarej strefy,
              będę zarabiać mniej niż dziś bo ludzie pójdą do zwolnienia ale sam zarobie na tyle żeby żyć spokojnie :)

"PS. Z wyższą akcyzą na papierosy zgadzam się w 100% bo nie palę :D podobnie na
              > alkohol, bo nie piję :D, ale to tak na marginesie i oczywiście wszystko powinno
              > zostać poparte odpowiednimi przeliczeniami przez zespół specjalistów. Bo oczyw
              > iście akcyza to wpływy do budżetu, ale pytanie ile kasy idzie na walkę z alkoho
              > lizmem i innymi chorobami, które wywołują tego typu używki."

a ja uważam że każdy jest wolny i co to kogo obchodzi co ktoś pije pali czy wciąga?
              sam nie piję, nie pale i nie wciągam, ale nie widzę powodu żeby ograniczać to komukolwiek
              jeśli tylko jest dorosły.
              zresztą, nikt łaski nie robi, podwyższą akcyzy to wzrośnie przemyt i państwo straci.

• kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 13:12
                tak, każdy człowiek jest odpowiedzialny za siebie samego, ale ... człowiek żyje w społeczeństwie, więc jest jego częścią i to społeczeństwo oddziałuje na Ciebie. Więc nie masz do końca racji. Oczywiście wolność to ładne hasło, ale moja wolność nie może ograniczać wolności innych, a więc muszą być jasne, konkretne zasady życia społecznego. A więc nie może być mowy o wolności absolutnej.
                Dodatkowo przywołujesz fakty z zamierzchłej przeszłości. Świat idzie do przodu i obecnie nie da się pracować bez komputerów i telefonów. Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą to doskonale o tym wiesz. Obecnie internet to główne źródło informacji. Kiedyś nie było hipermarketów czy w ogóle globalnych korporacji.
                Poza tym działamy jako jednostka w zadanej rzeczywistości, która nie jest zależna od nas. Oczywiście możesz iść w szarą strefę, ale ryzykujesz tym, że US dobierze Ci się do tyłka i puści Cię z torbami. Nie musi, ale może... przyjdzie CBA i udowodni CI oszustwa podatkowe :D
                Oczywiście nie chodzi mi o straszenie kogokolwiek, ale o poważną rozmowę. Ale nie na zasadzie "Róbta co chceta", a teraz Pan Owsiak pisze, że jest zaniepokojony agresją wobec dzieci. Przecież to odbiorcy jego hasła (obecnie już dorośli) nadal je stosują. Wolność? TAK, ale nie ograniczająca wolności innych, a więc wolność nie "od czegoś", a wolność do wspólżycia społecznego.
                • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 14:12
                  mylisz wolność z anarchią, to że mogę się opić czy naćpać to tylko moja sprawa i nie powinno się tego okładać akcyzą bo to towar jak każdy inny, jeśli naruszę wolność innych np. dam komuś w twarz na trzeźwo czy po pijaku to ponoszę karę i idę do paki, to jest wolność
                  robię co chcę w granicach prawa bez szkody dla innych,

nie straszysz bo to nie straszne :)
                  chociaż w tym kraju ludzie już dostają wyroki za poglądy polityczne więc korzystam z ostatniego czasu kiedy mamy resztki wolności słowa.

jako przedsiębiorca mam do czynienia ze skarbówką co drugi dzień, również z ich karami za byle co... a najpoważniejszą dostałem za uczciwość, nie będę opisywać sprawy ale już się nauczyłem, powoli zwiększam wolumen obrotów w szarej strefie zmniejszając te oficjalne puszczane przez konta.
                  w szarej strefie nikt mnie nie puści z torbami bo to transakcję gotówkowe z ręki do reki, za to co miesiąc jestem legalnie puszczony z torbami przez państwo więc gorzej nie będzie i nie będę potrzebować nowej szafy na dokumenty co rok.
                  • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 14:34
                    nieprawda. Alkohol, fajki czy "dragi" są dobrami szkodliwymi społecznie i dostęp do nich powinien być ograniczony (przez ograniczenie wieku, od którego można nabywać te dobra, czy akcyzę), choćby ze względu na to, że leczenie ludzi uzależnionych kosztuje. Pijani, naćpani lub palący w strefie publicznej są propagandą patologii. Używki zmieniają osobowość człowieka i może być niebezpieczny, przez co wzmaga się dyskomfort, a nawet stres innych ludzi, którzy nie piją, nie ćpają i nie palą.
                    Gdzie widzisz ograniczanie wolności w naszym kraju? może piszesz o tym gościu od antykomora? moim zdaniem słusznie go wsadzili (zwłaszcza, że gość także sfałszował dokumenty). Jeśli uważasz, że Lechu miał prawo do pogrzebu z honorami to tak samo Komorowski ma prawo do czci jako prezydent Państwa.
                    Najlepszym dowodem na istnienie wolności słowa jest fakt, że są w Polsce takie media jak "Dziennik P", czy Radio M., TV T itd. Więc o czym w ogóle mówisz? Niemniej tak czy inaczej - jak patrzysz na obecną scenę polityczną - to żadna partia nie spełnia Twoich oczekiwań. A z tego co mówisz to nawet PiS najmniej. Więc tak jak mówiłem - obracamy się w zadanej rzeczywistości, więc marzyć możesz (jak dla mnie Twoje poglądy są nierealne i nieprzemyślane...)
                    • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 15:18
                      i tu się nie zgadzamy, nikt nie karze leczyć palaczy, alkoholików czy narkomanów bo po to właśnie sobie wykupią ubezpieczenia, tańsze i lepsze (tak jak inni obywatele) niż oferowane obecnie przez państwo...

jak ktoś nie chce być ubezpieczony to jego sprawa, co to kogo obchodzi co się z nim stanie?

tak, widzę brak wolności słowa bo zrobienie strony wyśmiewającej prezydenta to tylko jeden z przykładów (władza ośmiesza każdego z nas wmawiając bzdury codziennie i jakoś nikt ich nie kara), poczytaj sobie o ustawie "clean IT", do końca roku ma szanse u nas zawitać a to dopiero początek.
                      powiedz pedałowi że jest pedałem a głupiemu że jest głupi, to są sprawy kończące się w sądzie...
                      jak ktoś jest pedałem to co mam powiedzieć? że nie jest ? żeby go nie obrazić
                      jak ktoś jest głupi to co mam powiedzieć? że nie jest ? żeby go nie obrazić
                      to jest problem

mnie partie nie interesują tylko konkretne rozwiązania, te o których mówię funkcjonujące w świecie przez tysiące lat aż do przełomu XIX/XX wieku,
                      gdybyś wtedy przedstawił swoje obecne poglądy zostałbyś w najlepszym razie wyśmiany, teraz to właśnie te rozsądne i logiczne jak moje poglądy stanowią ewenement
                      dokładnie, marzę może kiedyś ten kraj wróci do normalności.,
                      jest jedna partia która od zawsze ma podobne poglądy i zawsze na nich głosuję ale oni nigdy nie będą mieć żadnej pozycji w tym systemie gdzie każdy idiota może zagłosować na swego wybrańca bo głupków jest zawsze więcej niż ludzi mądrych.
                      • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 15:35
                        Dobrze, załóżmy, że od jutra Państwo odrzuca finansowanie szkolnictwa, służby zdrowia, obronności, opieki społecznej itp. Nie ma też podatków dochodowych (jak chcesz) i co dalej? skąd kasa na emerytury (nie ma też składek ZUS)? co jeśli większość społeczeństwa nie będzie odkładać kasy na emeryturę i wzrośnie przestępczość? kto będzie finansował policję i więziennictwo? konkrety kolego...
                        Skoro Państwa nie finansują szkolnictwa, nie finansują także badań... każdy robi co chce i jak chce, byle tylko zachowywał normy społeczne. Konsekwencją tego będzie niewykształcone społeczeństwo, które wybierze swoich reprezentantów, którzy "zgnoją" ludzi kreatywnych i ci uciekną z kraju. I kto będzie miał budować to Państwo? co z obecnym długiem? kto ma to spłacić? swoje filozofie przedstawiaj proszę z konkretami, a nie tylko rzucisz hasło zwolnić tego czy tamtego i "róbta co chceta". Twoje teorie są wręcz szkodliwe dla rodzaju ludzkiego, bo cofają nas do etapu "rządzi silniejszy fizycznie". Przemyśl swoje propozycje i podaj ich konsekwencje. Bo ja wierzę, że w każdym człowieku jest dobro, ale nie zawsze to dobro zwycięża. I człowiek musi mieć ograniczenia, aby każdy mógł dobrze czuć się w tym społeczeństwie i żeby mógł iść ulicą i nie bać się, że ktoś z naprzeciwka zrobi mu krzywdę. Tak samo istotne jest to, aby szkolnictwo do pewnego etapu było bezpłatne i obowiązkowe (!), żeby ograniczać skalę "analfabetyzmu".
                        • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 21:35
                          tłumaczyłem ci już ale widać nie pojmujesz, wolność to nie anarchia, to raz
                          a dwa oczekujesz ode mnie programu politycznego :)
                          ale ok, wziąłem kalkulator i policzyłem sobie i skupię się tylko na liczbach

państwu w zupełności wystarczą pieniądze na okrojoną o 90% administrację która jest potrzebna, bezpieczeństwo (policja, więzienia), armię, sadownictwo i jakieś pomniejsze pierdołki.
                          licząc to ustawą budżetową na 2012 rok to wyjdzie za to... 40 mld zł....jedyna modyfikacja to ucięcie 90% z niepotrzebnej administracji publicznej i usprawnienie wymiaru sprawiedliwości do czego wystarczy 50% realnego budżetu na 2012 rok.

po stronie przychodów jest z ważniejszych źródeł w tej chwili 295mld zł.
                          po likwidacji ceł, wpłat z samorządu, śrd. z ue, dywidend (skończą się za chwilę), ograniczenia wpływów z grzywien i mandatów o 2/3 (teraz dostaje się je za byle co i jak najwięcej), PIT, CIT, podatku od kghmu, i vatu o 30%
                          zostaje... 156mld. zł
                          z tylko, vatu pomniejszonego w stawkach o 30%, akcyzy, podatku od gier i opłat z grzywien i mandatów zredukowanych o 2/3 do tego przez czas naszej spłaty długów można wyprzedawać niepotrzebny majątek państwa, budynki, budowle, grunty, ruchomości.
                          myślę, że nie przesadzę pisząc że spokojnie wpadnie z tego z 500mld.

teraz zadłużenie:
                          pożyczki, obligacje itp - 800mld
                          zus jest winny obywatelom tego kraju 1900mld
                          razem wychodzi 2700mld, co najmniej 500 odpadnie ze spłaty po sprzedaży zbędnych składników majątku
                          zusowskie długi mają ten plus że są bez odsetek,
                          zostaje 2200mld i 115mld nadwyżki co roku,

rozdzieliłbym to tak, że w pierwszej kolejności zwracamy każdej osobie po 60 roku życia całą kwotę składek emerytalnych jakie wpłaciła, to nie będzie duża kwota, raptem kilka miliardów.
                          natomiast pozostałych rozdzielamy sobie na kilkanaście lat (zaczynając np od osób po 50 roku życia kwotą 40% dotychczas zebranych składek itp) tak żeby powoli ten dług spłacić, innego wyjścia nie ma, a w między czasie w 2-4 lata spłacić całe zadłużenie standardowe
                          po najtrudniejszym okresie pierwszych 5 lat, likwidujemy akcyzę i podatek od gier całkowicie, a vatem obejmujemy pawie wszystkie towary i usługi jednolitą stawką 10%,

a ludzie którzy za to odpowiadają zasługują na jedyną sprawiedliwą karę śmierci+ konfiskatę całego majątku, rachunek za rozprawę i wykonanie wyroku należy wysłać wdowie.

ile na tym już na starcie zyska każdy polak nie chce mi się już nawet liczyć bo to naprawdę sporo pieniędzy za które spokojnie sami sobie kupimy ubezpieczenie, odłożymy na emeryturę i wyślemy dzieciaki do szkoły.

to co pisze to nie fikcja bo przez tysiąclecia to działało, i co nagle się zepsuło i przestało? :)
                          ale wiadomo, są ludzie podobni tobie mówiący tylko : "nie umiem, nie potrafię, nie da się"
                          i że to g.. które mamy teraz to jedyna możliwość, urodziłeś się w niewoli to skąd masz wiedzieć co to wolność?
                          ja też urodziłem się w niewoli a jakoś potrafię skojarzyć fakty i określić czego chcę, a chcę rzeczy prostych, jak widać tak prostych że dla wielu niezrozumiałych i niemożliwych.
                          • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 22:38
                            nie wiem skąd te dane wytrzasnąłeś, ale nawet zakładając, że są prawdziwe (nie sprawdzam z lenistwa) - nie przewidujesz skutków takich działań. Pomijając fakt, że jest to nierealne, co stanie się z tymi zwolnionymi z administracji, szkolnictwa, służby zdrowia, samorządem, jednostkami odpowiedzialnymi za infrastrukturę. A gorsza infrastruktura to mniejsze inwestycje zagraniczne i większe bezrobocie. To dopiero wywołałoby fale niepokojów społecznych. Zresztą z tego co widzę - to opis prawie jak totalitaryzmu, bo generalnie Policja nie byłaby w stanie stłumić takich buntów bez użycia siły, czyli wracamy do czasów człowieka pierwotnego (kultu siły) i masz rację, że jakoś wówczas się "kręciło", ale całe szczęście niewiele osób ma takie poglądy jak Ty. Bo ja jednak cieszę się, że żyję w cywilizowanym kraju i nie czuję się zniewolony, wręcz czuję się wolny do tego, by normalnie żyć w społeczeństwie rozwijającym się. Oczywiście co do administracji i jej ograniczenia - po części się z Tobą zgadzam, ale tylko z tym, że jest zbyt rozbudowana, bo redukcja o 90% nie stanowi rozwiązania problemu i wszyscy wiedzą, że jest nierealna. Niestety spójrz na bliższe otoczenie. Byłeś na zebraniu swojej Spółdzielni Mieszkaniowej? Ja byłem - SM Parkitka. I wiesz co: średnia pensja w spółdzielni to jakieś 6000 zł, gdzie na rynku to 3500, tak? a z załatwieniem czegokolwiek jest problem. Więc nie dziw się, że tak a nie inaczej wyglądają pensje w samorządach i budżetówce, gdzie "władza" jest jeszcze większa. Rozmawiajmy o realnych możliwościach, a nie o nieprzemyślanych marzeniach. Po raz kolejny - proszę Cię przewiduj konsekwencje swoich "marzeń".
                            • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 22:54
                              no widzisz, a ja poświęciłem czas żeby poczytać i policzyć,
                              cieszę się że wyznałeś w końcu prawdę o swoim lenistwie, na studiach pewnie balowałeś i dlatego nie masz zielonego pojęcia o ekonomii, a teraz jesteś zbyt leniwy żeby podjąć dyskusję na poziomie innym niż to nie możliwe, nie da się itp.

daj argumenty, ja ci dałem liczby i to prawdziwe nie z głowy, chcesz to dorzuć na infrastrukturę nawet 10mld to daje 50mld budżet!!! a przychody na poziomie dalej 156mld...
                              chłopie? jakie bezrobocie? ludzie na starcie maja kilkadziesiąt tys. rocznie do wydania to co zrobią? wydadzą je, a jak się więcej sprzedaje trzeba więcej produkować.
                              z podatkiem przejściowym na poziomie ok. 15% vatu i bez citu każda firma w europie tu fabrykę postawi, bo to raj podatkowy... a więcej fabryk czy firm to więcej miejsc pracy dla tych obiboków z urzędów
                              jesteś IDIOTA czy tylko udajesz?????
                              prywatne szkolnictwo czy służba zdrowia nie oznacza zwolnień bo to są rzeczy zawsze potrzebne , po prostu zamiast pośrednikowi (nieudolnemu państwo) zapłacisz im bezpośrednio.
                              jesteś jednym z najgłupszych dyskutantów jakich do tej pory spotkałem, na prawdę.
                              widać chyba to nie mój wymysł skoro wszyscy po kolei ci to piszą.
                              • kfiuk Re: do Angriusz1 28.09.12, 00:13
                                jakie argumenty mam Ci dać? że Twoje wizje są nierealne? że cofają nas do ery człowieka pierwotnego? Zgadzam się z tym, że aparat Państwowy jest zbyt rozbudowany, ale totalne brednie piszesz - jakby ludzie podzielali Twoją teorię to nie byłoby problemu PO czy PiS. A prawda jest taka, że odbierz emerytowi złotówkę to będą protesty... e tam, nic mu nie odbieraj, ale wydłuż wiek emerytalny jego wnuka. To wnuk protestował nie będzie, bo wie, że tak trzeba, ale dziadek - a owszem, nawet do Warszawy pojedzie. Gdyby było to dobre rozwiązanie dla ludzi to pewnie w wielu mądrych krajach takie rozwiązanie istniałoby, ale ja nie kojarzę takiego państwa. Albo zaproponuj, żeby kosmici przylecieli na ziemię i skasowali dane w kompach, żebyśmy długu nie mieli.
                                A mógłbyś dyskutować bez obrażania kogokolwiek? Już Ci pokazałem, że te wirtualne oszczędności praktycznie nie istnieją. Poza tym nie uwzględniasz faktu, że część zasobów (w tym także ludzie) są niemobilni (np. nie są w stanie się przekwalifikować, pomijam fakt, że to też byłaby inwestycja i trzeba byłoby liczyć jej koszty i potencjalne zyski).
                                • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 28.09.12, 00:15
                                  dyskusja z tobą nie ma sensu bo poza argumentami padają liczby a ty dalej swoje
                                  żyj spokojnie i nie chodź na wybory.
                                  • kfiuk Re: do Angriusz1 28.09.12, 00:24
                                    Gość portalu: realista napisał(a):

> dyskusja z tobą nie ma sensu bo poza argumentami padają liczby a ty dalej swoje
                                    >
                                    > żyj spokojnie i nie chodź na wybory.

Nie kolego, odkąd ukończyłem 18 lat byłem za każdym razem :D i to jest to oddziaływanie społeczeństwa na Ciebie, o którym Ci pisałem :D
                        • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 22:24
                          wiem, że jako ekonomista marksista możesz nie rozumieć że w kieszeniach ludzi zostaje przynajmniej 150 mld zł rocznie!!! to daje średnio 4000zł na każdą osobę, dziecko, dorosłego czy osoby starsze.
                          w rodzinie 4 osobowej to średnio 16tys zł z samych podatków i !!!
                          a dzięki nie płaceniu składek do zusu 3055zł średnio na osobę (wiem, inaczej powinno się to policzyć ale chce tylko pokazać skalę) a rocznie dla 4 osobowej rodziny to 12tys zł
                          razem daje to na dzień dobry średnio dla 4 osobowej rodziny 28tys zł więcej!!!
                          ubezpieczenie prywatne kosztuje w granicy 3,5 tys rocznie dla całej rodziny...
                          za resztę opłacić szkołę dla dzieci, trochę na emeryturę...

do tego dochodzi wzrost wydatków na inne dobra, dzięki czemu wzrasta konsumpcja
                          a to motor napędowy gospodarki, dot ego niskie i proste podatki przyciągają zagranicznych inwestorów, a to wraz ze wzrostem konsumpcji powoduje wzrost zatrudnienia bo trzeba więcej produkować.
                          proste i logiczne, szkoda że nie dla wszystkich...
                          • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 23:00
                            fajnie, czyli teoretycznie zostanie 4 osobowej rodzinie 28 tys. zł, a więc miesięcznie 2 tys. zł i 500 zł na osobę. Wiesz ile kosztuje prywatna szkoła? 700-800 zł na dziecko. Więc gdzie ta oszczędność? oczywiście nie mówimy tutaj o innych obszarach, które daje mi Państwo, bo pewnie bilet MZK dla dzieciaków nie kosztowałby 45 zł, ale na zasadach wolnorynkowych (bez dopłat) 100 zł (o ile w ogóle przewoźnikowi opłaciłoby się utrzymywać kurs przez daną trasę i nie musiałbym osobiście odbierać dziecka, co w przypadku osób pracujących na etacie mogłoby stanowić problem). Służba zdrowia 3500 rocznie, czyli ok. 300 zł m-c. Gdzie więc widzisz te mega oszczędności? a co z ubezpieczeniem chorobowym? gdzie są te realne oszczędności?
                            • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 23:15
                              jak jest dużo podmiotów w jednej branży to ceny rosną czy spadają?
                              szkoły państwowe po prostu staną się prywatne i zamiast 700-800zł będziesz miał 200-300zł od dziecka bo będzie ich całkiem sporo i będą ze sobą konkurować
                              co do mpk to temat trzeciorzędny więc szkoda mojego czasu
                              ubezpieczenie zdrowotne kosztuje 300zł miesięcznie dla rodziny, takie prawdziwe bez kolejek...
                              a tu płacisz 9% swojego wynagrodzenia, dwie lepiej zarabiające osoby dajmy na to po 5-5,5 tys. brutto płacą 1 tys. zł samej składki zdrowotnej na państwowe ubezp. a tu maja za 1/3 ceny na lepszym poziomie bo prywatne.
                              a państwowo płacą i tak muszą dać drugi raz za wizytę u specjalisty prywatnie bo inaczej zdechną w kolejce rocznej do lekarza specjalisty...
                              • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 23:34
                                oczywiście konkurencja wymusza spadek cen, ale z edukacją czy służbą zdrowia nie jest tak jak Ci się wydaje. Zobacz, że nawet teraz kiedy szkoły są bezpłatne - do jednych jest więcej chętnych niż do drugich, bo różnią się jakością obsługi, więc te instytucje nie są jednorodne. Zresztą fajnie to wygląda w mieście, bo powiedzmy, że jakaś konkurencja jest. A co z mniejszymi miejscowościami? po raz kolejny pokazujesz, że nie przemyślałeś tego "co byś chciał" i skutków tych "marzeń". Co ze służbą zdrowia w mniejszych miejscowościach? tam konkurencji nie ma żadnej, a i dochody najczęściej niższe.
                                • Gość: realista Re: do Angriusz1 IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 23:46
                                  mnie chodzi o całokształt a nie o nic nie znaczące szczegóły.
                                  dziś konkurencja prywatnych polis jest niewielka a ubezpieczenia całej rodziny to tylko maksymalnie 300zł...
                                  w rajach podatkowych nie ma ubogich i jest bardzo niska stopa bezrobocia, poczytaj o tym i pomyśl co się dzieje jak powstaje ogromna liczba miejsc pracy, to i dochody rosną
                                  • kfiuk Re: do Angriusz1 28.09.12, 00:23
                                    zgadza się, że konkurencja jest niewielka, ale ani ja ani ty nie znamy tematu od środka, bo są to tylko uzupełnienie państwowej służby zdrowia, a więc może te firmy budują rynek i oscylują wokół progu rentowności. No to szczegółowo - taniej będzie utworzyć jeden ośrodek edukacji w Polsce (np. Warszawa), a dla równowagi - w Krakowie szpital i na pewno będzie najtaniej. Ja nie chcę spierać się o szczegóły, ale Ty wielu rzeczy nie bierzesz pod uwagę. Rajem podatkowym nigdy nie będziemy z prostego względu - nie ma możliwości, aby nasze Państwo nie było socjalne, a do tego potrzebna jest kasa. Nawet jakby ktoś chciał wprowadzić to co proponujesz (czysto hipotetycznie) to też potrzebowałby kasy (chociażby na odprawy, przekwalifikowania, nowe inwestycje), a jej po prostu nie ma,ale są potężne długi, które sukcesywnie KAŻDY rząd pogłębiał i Ci, którzy mogli wykorzystać dobry cykl koniunkturalny do zmniejszenia długu publicznego - nie wykorzystali tej szansy, a nawet zadłużenie wzrosło jeszcze bardziej. Więc sorry kolego realisto, ale wbrew nickowi piszesz totalnie NIEREALNE rzeczy.
                  • markoni51 Re: do Angriusz1 27.09.12, 22:59
                    Przeczytałem dotychczasowe wpisy ale z tym najbardziej utożsamiam się...
                    To prawda ,że państwo zamiast chronić swoich obywateli ,,doi'' ich na każdym kroku !
                    Mozna by wymieniać tu absurdy jakie występują ale najpierw brakło by miejsca a póżniej padły serwery...szkoda więc strzępić języka.
                    Upraszczając państwo porównałbym do rodziny..Jeżeli będzie pracował jedynie jeden z małżonków a drugi jedynie wydawał to będzie krucho. Będzie jeszcze gorzej jeśli leniwe i pazerne dzieci zaczną skubać rodzica bez skrupułów...Tragedia będzie gdy jeszcze ktoś zacznie wynosić z domu i dzielić sie z innymi nierobami. Nie pomogą wtedy żadne kredyty , nie rozwiążą problemu lecz pogłębią go !
                    Niestety mam wrażenie , że tak jest w naszym kraju -za mało jest wydajnie pracujących w stosunku do lekko wydających i spijających śmietankę
                    • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 23:07
                      Zgadzam się w 100% z Twoją wypowiedzią. Ale widzę też coraz więcej kreatywności, przedsiębiorczości wśród ludzi "w moim wieku". I to mnie cieszy... jak przeszedłem na działalność - wszyscy się dziwili (rodzice, teściowie, koledzy z pracy). A teraz po kilku latach widzą, że praca na etacie wcale nie jest lepsza. Oczywiście ma swoje plusy (np. stałą pensję, urlop), ale swoje plusy ma także działalność gospodarcza (np. nienormowany czas pracy, możliwość większego dochodu). I dlatego uważam, że scenariusz grecki w Polsce jest niemożliwy, chyba że do władzy dojdzie partia, która "rozdziaduje" społeczeństwo nadmiernym socjalem i nie będzie się opłaciło wstawać rano do pracy...
    • Gość: prorok Re: do Angriusz1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 16:37
      skończymy gorzej, niż Grecja
      • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 17:04
        dziękuję za wypowiedź w tym wątku i bardzo proszę o jej uzasadnienie.
        • Gość: prorok Re: do Angriusz1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 18:48
          obejrzyj się i zobaczysz
          • kfiuk Re: do Angriusz1 27.09.12, 19:03
            założyłem ten wątek dla merytorycznej dyskusji, a nie haseł, że czeka nas armagedon. Jeśli nie potrafisz przedstawić merytorycznych argumentów, dlaczego niby ma nas spotkać scenariusz grecki to bardzo proszę - nie wypowiadaj się w tym wątku.
    • Gość: aassaa Re: do kfiuk IP: 109.95.31.* 27.09.12, 18:28
      rodzinom ofiar wypadku dano 200.000
      > zł, a że było prawie 100 osób to rachunek jest prosty: 20 MLN PLN(!) Paranoja!

Rodziny smoleńskie dostały znacznie, znacznie więcej - to co wkleiłam poniżej wkleił ktoś do dyskusji o ekshumacji Walentynowicz.

Rodziny ofiar TU 154 otrzymały:
      40 tys. zł wysokość jednorazowego wparcia, które otrzymała każda rodzina ofiar katastrofy na mocy decyzji rządu (łącznie 3,8 mln zł). Kwota ta nie była opodatkowana.

250 tys. zadośćuczynienia d l a k a ż d e g o c z ł o n k a r o d z i n y ofiary katastrofy (dla wszystkich: matki, ojca, żony i dzieci).

2 tys. zł miesięcznie przyznał premier jako renty specjalne 73 osieroconym dzieciom (trojgu niepełnosprawnym dożywotnio, pozostałym do ukończenia 25 r.ż ).

4 tys. zł renty dla 4 żon, które pozostały same lub z trójką lub większą liczbą dzieci.

2 do 3 tys. zł dożywotniej renty dla 11 niepracujących współmałżonków ofiar.

800 do 2 tys. zł miesięcznie kosztują 3 renty dla rodziców ofiar.

Każda rodzina otrzymała świadczenia z ZUS przysługujące rodzinom, uzależnione od stażu pracy i wynagrodzenia osoby, która zginęła.

6,4 tys. zł; Każda rodzina otrzymała zasiłek pogrzebowy w najwyższej możliwej kwocie (mimo że pogrzeby odbyły się na koszt państwa).

Skarb Państwa wykupił miejsca pochówku i ich 25-letnią dzierżawę.

100 tys. zł dla wszystkich rodzin posłów, którzy zginęli w katastrofie z polisy, którą wykupiła kancelaria.

Anulowano na prośbę rządu koszty połączeń telefonicznych wykonywanych przez bliskich ofiar w związku z katastrofą.

5 tys. zapomogi wypłacono z kasy Sejmu rodzinie każdego zmarłego posła.

Para prezydencka ubezpieczona była na łączną kwotę 3 mln zł.

Ponadto:
      702 tys. zł kosztowała ceremonia powitalna ofiar katastrofy na lotnisku Okęcie, przygotowanie Sali Torwar i domu pogrzebowego na cmentarzu Północnym do uroczystości żałobnych oraz przewiezienie tam trumien z Okęcia

647 tys. zł kosztowała msza za ofiary katastrofy na Placu Piłsudskiego w Warszawie

6,16 mln zł kosztowały uroczystości pogrzebowe pary prezydenckiej

3,4 mln zł kosztowały pogrzeby pozostałych ofiar

5,5 mln zł wydały władze Krakowa na przygotowanie miasta do uroczystości

3 mln zł wydały władze Warszawy na przygotowanie miasta do uroczystości

272 tys. zł kosztowało wykupienie miejsc na cmentarzach dla ofiar katastrofy

1,6 mln zł kosztował pomnik ofiar katastrofy na Powązkach

169 tys. zł kosztował sarkofag pary prezydenckiej na Wawelu

3 mln zł kosztowała budowa pomników nagrobnych pozostałych ofiar

65 tys. zł 105 urn onyksowych, które po napełnieniu ziemią z miejsca katastrofy zostały przekazane m.in. rodzinom ofiar.
      • mateusz572 Re: do kfiuk 27.09.12, 18:44
        No ale są równi i równiejsi.
        Bez szarej masy nie zbudowano by piramid.
      • Gość: prorok Re: do kfiuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 18:49
        właśnie i co tu jest niejasne
      • kfiuk Re: do kfiuk 27.09.12, 19:11
        dziękuję Ci za te dane. Jak dla mnie TOTALNA paranoja. Że też polityków (nie tylko PiS, ale jako opozycja mogliby zaprotestować przeciwko takiemu marnotrawieniu publicznych pieniędzy) nie rażą te kwoty. Nie czepiam się kosztów sprowadzenia ciał, pochówków etc., ale zapomogi? renty? zadośćuczynienia? świadczenia.... pod tym kątem żal. Ale to przeszłość i nie ma szans na odzyskanie czegokolwiek. A patrząc w przyszłość... niech Bóg broni nas przed rządami PiSu. Ale wolałbym już zamknąć rozdział smoleński, bo naprawdę do przyszłości nic nie wniesie.
        • Gość: Damian Re: do kfiuk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.12, 21:31
          ziękuję Ci za te dane. Jak dla mnie TOTALNA paranoja. Że też polityków (nie tylko PiS, ale jako opozycja mogliby zaprotestować przeciwko takiemu marnotrawieniu publicznych pieniędzy) nie rażą te kwoty. Nie czepiam się kosztów sprowadzenia ciał, pochówków etc., ale zapomogi? renty? zadośćuczynienia? świadczenia.... pod tym kątem żal. Ale to przeszłość i nie ma szans na odzyskanie czegokolwiek. A patrząc w przyszłość... niech Bóg broni nas przed rządami PiSu. Ale wolałbym już zamknąć rozdział smoleński, bo naprawdę do przyszłości nic nie wniesie.

Klasyczny przykład wypranej z mózgu niewiedzy. Może sprawdź co się dzieje ze Stadionem Narodowym i ile strat przyniesie a to tylko 1 stadion.
          Droga a7 jeszcze niezapłacona a już do remontu. Na przykładzie kfiuka widać tragedię wojny i skutek wymordowania elit przez nazi i bolszewię. Na ich miejsce ściągnęły do miasta rzesze kulfonów czworacznych, a one na miejski bruk wypluły takie potomstwo, co liczy srebrniki za życie swojego prezydenta i czołowych obywateli.
          Honor i patriotyzm to dla TAKIEGO pojęcie nieznane. Nie da się zeżreć, wypić ani kupić za nie bryki z trzeciej ręki.
          • kfiuk Re: do kfiuk 27.09.12, 21:58
            a poza obrażaniem coś potrafisz? tak pisze chrześcijanin? ja nie obrażam nikogo - chcę, aby rzeczywistość, w której żyję i będą żyły moje dzieci (choć chciałbym, żeby wyjechały za granicę, żeby nie musiały utrzymywać 2,5 emeryta ze swojej pensji. Ja jestem na to przygotowany) była jak najlepsza. Neguję celowość tych wydatków, ale jak napisałem poległym honorowy pochówek się należał, ale to wszystko. Przemyśl co piszesz i zastanów się ile w Tobie jest miłości do bliźniego, bo przecież w naszej religii o to chodzi. I nie szafuj pojęciami "Bóg", "honor", "ojczyzna", bo chyba zupełnie nie rozumiesz co one oznaczają. Mamy jako naród (zwłaszcza starsze pokolenie - pamiętające hasło: "czy się stoi czy się leży...") wiele wad (oczywiście jest też wiele zalet :) ) i niestety bardzo często sprawdza się stwierdzenie, że "chcieli dobrze, a wyszło jak zwykle". Piszesz o stadionie... czyli dobrze, że sprzedali jakąś lożę rosyjskiemu magnatowi (a on głupi kupił :) ). Czyli to, że stadion pobudowali to źle, to że część sprzedali też źle.
            • Gość: prawnik Re: do kfiuk IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 22:20
              nie obraź się kfiuk, ale po przeczytaniu twoich postów zauważam że w sposób elementarny nie potrafisz analizować otaczającej cię rzeczywistości, a tezy które stawiasz oraz wywody które snujesz utwierdzają mnie w przekonaniu że jesteś osobą ociężałą umysłowo.Moim zdaniem Damian potraktował cie bardzo elegancko, a mnie w stosunku do ciebie ogarnia tylko uczucie współczucia.
              • kfiuk Re: do kfiuk 27.09.12, 22:39
                proszę - przeanalizuj ją dla mnie, to podyskutujemy :D
                • Gość: do kfiuk Re: do kfiuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 23:02
                  nie ma co z tobą dyskulować
                  • kfiuk Re: do kfiuk 27.09.12, 23:24
                    czyli też puste słowa... a liczyłem, że pokażesz mi swoją wizję rzeczywistości...
          • miglanc86 Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie 27.09.12, 22:03
            Niech Bóg broni Platformy Obywatelskiej przed narodem.Za głupców ,którzy głosowali cierpią wszyscy.Na necie można sobie po wychwalać dawne zasługi.Nie dawno Ruch Palikota agitował.Teraz Platformesi w ataku na lud.Tyle przekrętów i mają śmiałość krakać.Bezczelność i agitacja przekracza wszystkie normy życiowe.I jak tu nie protestować.Bóg nie obroni Platformy.Bo ona walczy z Bogiem.
            • kfiuk Re: Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie 27.09.12, 22:45
              Ale człowieku ja nie wychwalam PO. A jedynie mówię, że nie widzę dla niej alternatywy. Bo:
              a) jest to partia, która realnie przegania w sondażach PiS (a rządów tej partii boję się najbardziej. No może na równi z RP).
              b) jest to partia, która jako jedyna ma odwagę przeprowadzić niepopularne ale niezbędne reformy finansów publicznych.
              Widzisz jakąś inną możliwość?
              • Gość: realista Re: Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 22:55
                zwiększanie zadłużenia to reforma?
                pierwsze 3 zdania jakie przeczytałem wystarczyły żebym prawidłowo określił że jesteś idiotą.
                • kfiuk Re: Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie 27.09.12, 23:22
                  Wszystkich wyzywasz od "idiotów".Twierdzisz, że 90% społeczeństwa to "idioci". Masz jakieś kompleksy? tak - każda reforma wiąże się z kosztami. Jesteś przedsiębiorcą, więc wiesz, że "aby coś zebrać trzeba najpierw posiać". Każda inwestycja wiąże się z kosztami. Istotne, by długoterminowo korzyści były większe niż koszty inwestycji.
                  PS. Mnie z kolei kolejne Twoje wypowiedzi utwierdzają w przekonaniu, że tak jak naganiałeś na złoto i potem przyznałeś, że go nie masz zbyt wiele. Tak teraz pokazujesz, że nie masz predyspozycji do tego, by prowadzić biznes: nie potrafisz przewidywać konsekwencji swoich działań/marzeń/ wizji (jak zwał tak zwał) i nie rozumiesz co jest istotą biznes planu.
                  • Gość: realista Re: Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie IP: *.net.stream.pl 27.09.12, 23:53
                    bo większość ludzi to idioci, mam powiedzieć inaczej skoro tak jest?
                    tak , mam marzenia bo jestem patriotą i kocham ten Kraj, dla ciebie ekstrawagancja dla mnie normalność.
                    poza stwierdzeniami, nie da się, nie potrafię to niemożliwe nie masz innych argumentów.
                    mówisz, że lepiej nic nie robić nawet jak matematyka i ekonomia jasno pokazują co się stanie bo może być gorzej, poczekaj jeszcze kilka lat to zobaczysz co jest lepsze.
                    nie naganiam na złoto tylko tłumacze że to dobra lokata dla ludzi nie znających się na inwestowaniu, a ja inwestuje więc dlatego to mały procent mojego portfela, już wiem że nie rozumiesz słowa pisanego ale co tam, napiszę po raz kolejny.
                    • kfiuk Re: Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie 28.09.12, 00:33
                      kochasz ten kraj i dlatego uciekasz w szarą strefę... dobre :D
                      Nawet gdyby Twoja partia wygrała wybory nie byłaby w stanie wprowadzić tego co piszesz w życie - bo to jest nierealne (przykład: zmiana wieku emerytalnego i zachowania ludzi).
                      Do cen złota i tego wątku wrócę za rok - zobaczysz DUŻY MINUS a nie +50% zysku. I będziesz się zastanawiał jak ta "lokata", "waluta rezerwowa" mogła spaść i runie Twoja wizja świata.
                      To że będzie gorzej - ja to wiem, bo demografia na to wskazuje (dlatego sam dbam o swoją emeryturę i chciałbym, żeby moje dzieci nie ponosiły kosztów utrzymania 2,5 emeryta, a jedyną opcją jest wyjazd za granicę).
                      • kfiuk Re: Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie 28.09.12, 00:39
                        PS. Bardziej realnym rozwiązaniem na poprawę sytuacji gospodarczej jest delegalizacja związków zawodowych :) Proste i korzystne dla wszystkich i mniej ingerujące w społeczeństwo, ale też niestety prawdopodobnie nierealne :( Dobranoc
                      • kfiuk zgodnie z obietnicą :) 21.09.13, 23:48
                        Zgodnie z obietnicą:
                        "Do cen złota i tego wątku wrócę za rok - zobaczysz DUŻY MINUS a nie +50% zysku. I będziesz się zastanawiał jak ta "lokata", "waluta rezerwowa" mogła spaść i runie Twoja wizja świata. "

A tutaj link do wykresu notowań złota:
                        wykresy.bankier.pl/gen/charts/stock.gif?symbol=ZLOTO&display=250&draw_style=line
                        I kto miał rację? no to policz sam jaka jest stopa zwrotu r/r na złocie. Współczuję tym, którzy za Twoim naganianiem weszli w złoto :(
                        • Gość: Q Re: zgodnie z obietnicą :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.13, 00:08
                          Widzę że angrusz wyrasta na forumowego idiotę w różnych dyscyplinach.
                          Smutno się na to patrzy.
              • Gość: gość Re: Proszę jak totalnie oszuści brykają na necie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 22:58
                "kfiuk",- po ile pieniądze ?
      • markoni51 Re: do kfiuk 28.09.12, 10:00
        To jest tanie państwo;(
        Zapytajmy rodzin tych co zginęli w wypadku jadąc na zbiór jabłek jakie dostali odszkodowania i pomoc od państwa ...Tylko niech tu toś napisze ,że nie byli wybitnymi obywatelami jak CI ze Smoleńska !
    • kfiuk Re: do Angriusz1 28.09.12, 08:25
      Masz dowód na to, że tak jak pisałem zasoby ludzkie także nie są w pełni mobilne i Twoja teoria także pod tym kątem jest nierealna:

wyborcza.biz/biznes/1,100896,12568820,Bezrobocie_straszy_w_powiatach__Gdzie_praca_jest_luksusem_.html
      Nawet nie chodzi mi tutaj o poziom bezrobocia, ale strukturę. A co byłoby, gdyby szkolnictwo nie było obowiązkowe i bezpłatne? Jak wiele jest jednostek patologicznych, one jak one, ale ich dzieci nie miałyby szans na wyjście na prostą. I w ten sposób pogłębiałyby się "getta społeczne" i przestępczość. Pomyśl trochę nad tym... i uwzględnij także ich w swoim raju podatkowym. Oczywiście można ich wsadzać do więzienia jak popełnią przestępstwo, ale ktoś już zostanie pokrzywdzony (kto będzie winny?przecież zabił, bo był głodny, a miał trudne dzieciństwo... i wyjdzie na wolność po kilku miesiącach), a poza tym kto będzie utrzymywał taką rzeszę więźniów. Zobacz, "prawdziwi idioci" potracili pieniądze w Amber Gold i kto jest winny? Państwo :D
      • markoni51 Re: do Angriusz1 28.09.12, 10:03
        Dla mnie każdy więzień powinien ciężko pracować aby choć w części wynagrodzić wyrządzone krzywdy.
        • kfiuk Re: do Angriusz1 28.09.12, 12:38
          Krzywd wyrządzonych już się nie cofnie i nikomu się ich nie wynagrodzi siedząc w więzieniu, ale powinno się minimalizować koszty utrzymania więźniów. Nie pracujesz (a możesz) to nie jesz, nie jesz - chorujesz - umierasz. Twój wybór. Ale niestety - "Prawa człowieka", trybunały i inne cuda bardziej chronią przestępców, cwaniaczków i oszustów niż uczciwych ludzi. Ale to się nie zmieni ani za rządów PO, ani za rządów PiS, SLD, RP ani żadnej innej partii, bo żyjemy w cywilizowanym kraju, który też jest powiązany (np. handlowo) z innymi krajami.
          • o8902k Każdy lepszy rząd niż Platforma 28.09.12, 21:08
            Może być socjalizm - komunizm ,wolny rynek PGR bez PSL, bractwo kurkowe bez Komorowskiego lub mafia pruszkowska.Przecież to zaradni ludzie,tylko nie ci co po dwóch latach mówią przepraszam.Przez zaciśnięte usta.
            • Gość: Niewodniczański Zmartwię miglanca IP: *.apus-net.pl 28.09.12, 22:30
              Może być socjalizm - komunizm ,wolny rynek PGR bez PSL,

Zmartwię Cie
              • Gość: S.Na.Serio. Re: Zmartwię miglanca IP: *.fbx.proxad.net 28.09.12, 22:55
                Od kiedy miglanc jako o8902k wyznal, ze "traci kontakt z rzeczywistoscia" to ograniczyl prowadzenia ze soba pod postacia trojcy forumowe "belkoty", podpisujac sie dodatkowo jako "poszwa".
                Sam z soba nie daje sobie rady. Straszy prokurature ostrzelaniem z kalacha.
                I gubi sie w swych forumowych nickach. Jedyne co trzyma go spojnie to ten sam wytrzeszcz oczu i jednolity belkot niewzruszony zmiennymi w podpisach.
                Czasami przezlizgnie sie przez FCz jako "papamobile". Byloby to zabawne gdyby nie ten przerazliwie chory:
                bełkot.
              • o8902k Re: Zamartwisz miglanca Niewoda 28.09.12, 23:36
                Nie wiem, czym zmartwisz miglanca.To jego zmartwienie,ale muszę ci przypomnieć .Że leżenie bykiem w Ikarze nie wyszło Ci na dobre.Złą opcję wybrałeś.Donalda to są ostatnie chwile istnienia.Przesrane będzie miał następny rząd ,jak przyjmie kopalnie rozkopanej ruiny po Platformie.I kretów okopanych w każdej dziedzinie życia.Pyski z twojej partii ,coraz bardziej mają zaciśnięte usta z bezsilności kłamstwa.Co ciekawsze, budżet sobie po cichu ten nierząd uchwalił na przyszły rok.I to przy salwach jak chowali Walentynowicz .Ikonę Solidarności ,w której ty brałeś udział.A teraz kompletnie oszalałeś i zagubiłeś idee tego związku.I poczucie danej chwili .PS .Za tobą jakiś facet chodzi .Jak o nich mówiliśmy .Panowie ze smutną twarzą.
                • o8902k ucieczka czy cieczka? 28.09.12, 23:51
                  wiadomosci.onet.pl/kraj/john-godson-przejdzie-do-pis-byly-propozycje,1,5263235,wiadomosc.html
                • kfiuk Re: Zamartwisz miglanca Niewoda 01.10.12, 15:46
                  Nie to "S" zgubiła swoją ideę :D Zresztą obecnie związki zawodowe to siedlisko demoralizacji: przykład? pierwszego dnia pracy w banku miałem 3 propozycje przynależności do 3 różnych związków zawodowych. A na moją odpowiedź, że nie wiem, czy za 6 m-cy (na tyle miałem pierwszą umowę) sam będę chciał tutaj pracować - był szok i niedowierzanie po drugiej stronie. A ja się dziwię tym ludziom, że kasę dają na tych nierobów na górze...
            • kfiuk Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma 01.10.12, 15:39
              No i co Ci po tym "Przepraszam" nawet jakby było odśpiewane i Tusk klęczałby przez dobę w kaplicy w worku pokutnym? Jakie to ma znaczenie z punktu widzenia przyszłości? Ważniejsze jest to, by zlikwidować przywileje niektórych grup społecznych.
              • Gość: gościu Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.12, 19:14
                Najważniejsze to zlikwidować to mafijne ugrupowanie zwane obywatelską platformą.W worku nie klęczał ,ale bezcenne miny .Zwłaszcza u Kopacz.
                • kfiuk Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma 01.10.12, 19:20
                  zakładając, że zdelegalizują PO - choć najmniejszych szans na to nie ma. Co dalej? założą inną partię i dalej będą wygrywać. Bo alternatywą jest PiS... a ludzie wiedzą, że PiS pogrążyłoby ten kraj już teraz, gdyby nie to, że całe szczęście nie oni rządzili podczas kryzysu. Możesz się cieszyć minami, ale dla mnie ważniejsza jest przyszłość, w której będą musiały żyć moje dzieci, a nie radość z czyjejś porażki.
                  • franciszekima Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma 01.10.12, 19:35
                    Ale ty pierdzielisz chłopcze ,że się mózg lasuje.Najpierw gadasz ,że nie jesteś za Platformą .A później nie dajesz żadnej szansy innym porządzić.Sto twoich wpisów za Platformą .Siedzisz tu od rana do wieczora i pościskasz banały o szczęśliwości tego ugrupowania.Jak ludzie o tym mówią inaczej .Ulokowali cię z młodzieżówki partyjnej ,byś nam wciskał swoje wypociny o przegranej partii i tego rządu.Wszędzie cie pełno robisz tu za znawcę wszystkich tematów politycznych .Spieprzaj z tą zamieszaną we wszystkie afery partyjką .Twoje dzieci jak kiedyś będziesz je miał to zasadzą ci takie kopa ,że pofruniesz na Marsa.
                    • kfiuk Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma 01.10.12, 19:45
                      gdzie ja piszę za platformą? ja piszę, że nie ma alternatywy na aktualnej scenie politycznej (i może czas na nową partię? nie pomyślałeś? :D ). Nie jestem znawcą wszystkich tematów, ale na pewno jestem "anty-pisowcem" i "anty-palikotowcem". Bo ja chcę konkretów, a nie populizmu, który rozwali naszą gospodarkę. Ale rozumiem, że bez obrażania i inwektyw nie potrafisz nic napisać... szkoda :(
                      • franciszekima Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma 01.10.12, 20:00
                        Jest alternatywa, jest premier.Uzasadniony strach POgan,długa ławka oskarżonych.Jeśli ty chcesz swoje dzieci prowadzić ku takiej szczęśliwości to pogratulować im ojca.Sadzisz takie farmazony,że głowa mała.Gospodarka jest tak rozwalona ,że gorzej być nie może.Tu trzeba ratować ,by ten rząd do końca wszystkiego nie zepsuł.Siła trzeba wywalić ,by odfrunęli.
                        • Gość: gościu Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.12, 20:09
                          www.youtube.com/watch?v=EMS8cJL5_Ng&feature=youtu.be
                        • kfiuk Re: Każdy lepszy rząd niż Platforma 01.10.12, 20:11
                          ok, jak chcesz ratować tą gospodarkę? zwiększając socjal? zwiększając liczbę ulg? podnosząc emerytury?
                          • franciszekima Spokojnie drogi ojcze 01.10.12, 20:34
                            Najważniejsze by płemieł odszedł,każdy na jego miejscu będzie lepszy.Palikot po raz kolejny pokazał ,że ruch jest nadal przybudówką platformy.A pięciolatka tej partii ,to Mrożek ,Bareja i Józef Wissarionowicz. Dlatego rękami i nogami będą się bronić przed kiciem.Jutro druga część rozmowy aktywisto ,bo w porównaniu do ciebie, ja na kompie w pracy nie siedzę.
                            • kfiuk Re: Spokojnie drogi ojcze 01.10.12, 20:50
                              ok, niech odejdzie i co? widzisz jakąś alternatywę? jak chcesz zmieniać to "chore państwo"? "każdy będzie lepszy", bo ...
                              • franciszekima Re: Spokojnie drogi ojcze część II 02.10.12, 20:23
                                Musi odejść ,ale nie my o tym zadecydujemy.Zadecydują elity ,które wspierają Platformę.One już pozwoliły na szachy Kaczyńskiemu.W Warszawce strach zagłuszają drwinami i nerwowym śmiechem.Wracając do meritum, jak Ty drogi ojcze chcesz swoje dzieci prowadzić drogą świetlaną tego rządu?Otrzymanie stypendium naukowego graniczy z cudem ,a socjalnego trudno się utrzymać.Jak rząd zabrał zdolnym studentom ,a biednym nie dał.To jest właśnie inwestycja w przyszłość narodu tego rządu.W każdym normalnym demokratycznym kraju ,po tylu aferach rząd podał by się do dymisji tylko nie u nas.U nas trzeba go wyrzucić.Statek z napisem Platforma Obywatelska idzie na dno.Tylko trzeba poczekać ,kiedy spocznie w nie chwale.
                                • kfiuk Re: Spokojnie drogi ojcze część II 02.10.12, 21:32
                                  czyli musi i już? ja jestem za ograniczaniem wydatków socjalnych, a nie ich zwiększaniem. Nie przejmuj się - zdolni studenci dadzą sobie radę i bez stypendium naukowego. A Ci mniej zamożni będą mieli motywację do wzrostu przedsiębiorczości. Dla zrozumienia - jestem za bezpłatnym szkolnictwem, ale nie utrzymywaniem studentów. Na to każdy musi sam zapracować.
                                • angrusz1 Re: Spokojnie drogi ojcze część II 22.09.13, 08:11
                                  franciszekima napisał(a):

>" Musi odejść ,ale nie my o tym zadecydujemy.Zadecydują elity ,które wspierają Pl
                                  > atformę.One już pozwoliły na szachy Kaczyńskiemu.W Warszawce strach zagłuszają
                                  > drwinami i nerwowym śmiechem.Wracając do meritum, jak Ty drogi ojcze chcesz swo
                                  > je dzieci prowadzić drogą świetlaną tego rządu?Otrzymanie stypendium naukowego
                                  > graniczy z cudem ,a socjalnego trudno się utrzymać.Jak rząd zabrał zdolnym stud
                                  > entom ,a biednym nie dał.To jest właśnie inwestycja w przyszłość narodu tego rz
                                  > ądu.W każdym normalnym demokratycznym kraju ,po tylu aferach rząd podał by się
                                  > do dymisji tylko nie u nas.U nas trzeba go wyrzucić.Statek z napisem Platforma
                                  > Obywatelska idzie na dno.Tylko trzeba poczekać ,kiedy spocznie w nie chwale."

Czy po roku coś się zmieniło w tej opinii ?
                                  Tylko Q wypisuje swoje .
    • Gość: storima W miłosnym uścisku....mojej ręki IP: *.204.118.155.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.09.13, 08:17
      Piszę do Ciebie złotko ty moje ...

(coś mi tu brzęczy pod żyrandolem)

Gaszę więc światło! Zapalam świecę!
      I walić konia od razu lecę

Dzień już za oknem
      Świeca dogasa
      A on nie staje, kawał kut...asa!

Piszę do Ciebie złotko ty moje...
      Znów mi nie staje Aniele moje

Sperma nie tryśnie próżna nadzieja
      Więc wszystkim dziś mówię DO WIDZENIA!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka