Dodaj do ulubionych

Msza na zakończenie roku szkolnego

28.06.13, 19:15
www.gim3.net/news.php?readmore=1424
Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w naszym kraju funkcjonuje coś takiego jak organizowanie przez szkoły mszy świętych dla uczniów?
Czy są jakieś szkoły w Częstochowie, gdzie dyrektor szkoły nie bawi się w księdza i podczas roku szkolnego, podczas lekcji nie organizuje uczniom obowiązkowych zajęć mszalnych w parafii?
Obserwuj wątek
    • Gość: waty Przychylność dobordzieja umacnia na stanowisku IP: *.arbelon.com.pl 28.06.13, 19:18
      przychylność dobrodzieja umacnia na świeckim stanowisku oświatowym.
    • koyod Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 28.06.13, 19:45
      Co miałeś na myśli pisząc o organizowaniu obowiązkowych zajęć mszalnych w parafii? W jakiej szkole spotkałeś się z takimi praktykami?
      • Gość: do koyod Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.13, 19:46
        Proste pytanie i stulili pyski.
      • Gość: wredna małpa Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 18:28
        np. liceum im. Herberta na Groszu. Obowiązkowa msza dla uczniów.
        • koyod Re: wredna małpa 29.06.13, 21:00
          Złóż wobec tego zawiadomienie do kuratorium, jest to naruszenie praw ucznia i statutu placówki oświatowej.
          Proszę napisz w jaki sposób egzekwowany jest ten obowiązek, jakie są restrykcje za brak udziału w nabożeństwie i czy kogoś już spotkały.
    • angrusz1 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 28.06.13, 20:48
      jest tradycją ale nie ma obowiązku być na mszy .
      Zdecydowana większość uczniów to ludzie wierzący .
      • oko894 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 28.06.13, 21:47
        dlaczego w trakcie lekcji?
        bo po lekcjach większość uczniów by nie poszła?
        może by się przydał taki mały sprawdzian wiary...
      • speleus Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 28.06.13, 21:58
        Zawsze tak było obowiązkowo od chyba 1992 roku, że na mszę trzeba było iść. Czy to rozpoczęcie, czy zakończenie , czy za ojczyznę 11 listopada to normalka, jeszcze ze sztandarem na tą okoliczność. I jak się komuś nie podobało to chyba miał problemy. A dyrektorzy dawne komuchy siedzą zawsze w pierwszych ławkach.
        • Gość: gościuuu Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 28.06.13, 22:34
          Podstawówkę robiłem w latach 89-97 i nigdy ani na zakończenie ani na rozpoczęcie roku nie byłem w kościele i żadnych nieprzyjemności w związku z tym nie miałem i mieć nie mogłem.
          Dzisiaj też nie sądzę, by ktoś kogoś do tego zmuszał. Jeśli zmusza, to gdzie są rodzice???
        • sam.sara Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 28.06.13, 22:52
          Głupoty wypisujesz. Nie ma takiego obowiązku. Kto nie chce, nie chodzi. Moje dzieci są teraz w podstawówce i, owszem, jest to irytujący zwyczaj, że każda większa uroczystość szkolna poprzedzona jest lub kończy się mszą w pobliskim kościele, ale nie ma takiego obowiązku, żeby w tym uczestniczyć. Dzieci, które nie chodzą na religię w szkole, nie są do tego przymuszane. Po prostu, tak jak dzisiaj, poszły do szkoły od razu na akademię. Trzeba mieć tylko odwagę cywilną i uczyć dzieci, że jak się nie jest katolikiem, to się nie udaje, że się nim jest (także przed rodziną i sąsiadami w obawie "co ludzie powiedzą"), i wtedy nie chodzi się na religię w szkole, nie jest się ochrzczonym czy nie idzie się do komunii. I uwierz, nie ma żadnych problemów ze strony szkoły, uczniów czy ich rodziców.
          • Gość: tak bywa Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 29.06.13, 09:04
            Sam.sara - dzieci, które nie chodzą na religię w szkole mają czasami z tego tytułu nieprzyjemności - zwłaszcza w szkole podstawowej, gdyż są to jednostki. W gimnazjum sytuacja wygląda nieco lepiej, w szkole średniej nikogo już to raczej nie obchodzi.

Trzeba mieć tylko odwagę cywilną i ucz
            > yć dzieci, że jak się nie jest katolikiem, to się nie udaje, że się nim jest (t
            > akże przed rodziną i sąsiadami w obawie "co ludzie powiedzą"), i wtedy nie chod
            > zi się na religię w szkole, nie jest się ochrzczonym czy nie idzie się do komun
            > ii.

Z tym się zgadzam, ale nawet nie wiesz jak wielu rodziców się BOI.

• Gość: k_a_t_k_a Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.13, 10:04
        > Zdecydowana większość uczniów to ludzie wierzący

Zdecydowana większość uczniów to ludzie ochrzczeni. A to różnica.
        • koyod Re: k_a_t_k_a 29.06.13, 12:49
          A po co ci niewierzący zapisali się i uczęszczają na lekcje religii? Nie ma przecież takiego przymusu, można tę godzinę lekcyjną spędzić przecież na świetlicy i odrobić sobie lekcje albo porozmawiać w towarzystwie. Jeżeli na lekcje religii będzie uczęszczała mniejszość to zapewne ich problemem będzie zorganizowanie dla nich zajęć, tak jak obecnie jest to w przypadku tych nielicznych, którzy wybierają lekcje etyki.
          • speleus Re: k_a_t_k_a 29.06.13, 18:44
            A w którym np. gimnazjum są lekcje etyki?
            • koyod Re: k_a_t_k_a 29.06.13, 20:48
              Niestety nie wiem, ale zapytaj w kuratorium.
      • Gość: tak bywa Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 29.06.13, 10:36
        Angrusz, jeżeli trzeba pisać zwolnienie do szkoły z mszy w kościele to Twoim zdaniem co to oznacza?
        Bo wg mnie wychodzi na to, że akurat w tej szkole jest obowiązkowe - mimo że każdy wie, że nie jest.
        • angrusz1 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 29.06.13, 12:26
          Gość portalu: tak bywa napisał(a):

>" Angrusz, jeżeli trzeba pisać zwolnienie do szkoły z mszy w kościele to Twoim zd
          > aniem co to oznacza?
          > Bo wg mnie wychodzi na to, że akurat w tej szkole jest obowiązkowe - mimo że każdy wie, że nie jest."

Hmm, ja nie spotkałem się z takim przypadkiem . Ale jeżeli zaistniał , to bardziej chodzi o czarne na białym , kto odpowiada za dziecko a nie o sprawy religijne .

• Gość: tak bywa Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 29.06.13, 14:28
            >Ale jeżeli zaistniał , to bardz
            > iej chodzi o czarne na białym , kto odpowiada za dziecko a nie o sprawy religij
            > ne .
            >

w sumie racja

poza tym spasiony klecha się cieszy
            a dyrektorzy nie narażają szkół na ekskomunikę
            idylla
            :]
    • Gość: domino Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.13, 22:21
      Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w naszym kraju funkcjonuje coś takiego jak organizowanie przez szkoły mszy świętych dla uczniów?

Klechy chcą kasy. Ot i całe wytłumaczenie zjawiska.
      • dyziek_o Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 29.06.13, 05:28
        Ot i odpowiedź na proste pytanie.
        Jeśli nie wiesz o co chodzi, - na 99,9% chodzi o kasę.
        Jeśli coś dotyczy kościoła, - procentowo dochodzi to do100%.
        Dyzio.

p.s
        "sam.sara" - oczywiście nie masz racji.
        Zgadzam się, że oficjalnie przymusu być nie może, - było by to wbrew ustawie zasadniczej.
        Istnieje jednak coś takiego jak terror psychiczny, - inaczej mówiąc nacisk opinii srodowiska.
        Spróbuj nie chodzić na mszę gdy "pani od polskiego" jest moher.
        Przekonasz się jak będą się przedstawiały stopnie z tego przedmiotu u Twojej latorośli.
        Hi! hi! hi!
        • Gość: gościuuu Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 08:33
          > Zgadzam się, że oficjalnie przymusu być nie może, - było by to wbrew ustawie z
          > asadniczej.
          > Istnieje jednak coś takiego jak terror psychiczny, - inaczej mówiąc nacisk opi
          > nii srodowiska.
          > Spróbuj nie chodzić na mszę gdy "pani od polskiego" jest moher.
          > Przekonasz się jak będą się przedstawiały stopnie z tego przedmiotu u Twoje
          > j latorośli.
          > Hi! hi! hi!

Terror psychiczny ze strony nauczyciela języka polskiego??? No bez jaj, ludzie! Dajecie się terroryzować, to jesteście terroryzowani! Rodzice terroryzowanego dziecka nie znają drogi do szkoły? Nie wiedzą kto jest pedagogiem szkolnym, dyrektorem? Telefonu do kuratorium nie potrafią znaleźć?
        • koyod Re: dyziek i domino 29.06.13, 09:31
          Gdybyście choć raz byli na takiej mszy to wiedzielibyście, że tace nie są zbierane.
          Identycznie jest z rzekomym terrorem psychicznym w sytuacji gdy znaczna część nauczycieli również nie przychodzi na te msze.
          A co do statystyk związanych z wiarą to są one takie dzięki tym, co "nie wierzą" a kolejne sakramenty przyjmują. Tylko po co?
          • Gość: ? Re: dyziek i domino IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 29.06.13, 09:47
            piszesz o jednej szkole, o jednym kościele czy o wszystkich w mieście?
            • koyod Re: ? 29.06.13, 09:55
              Piszę o 3 parafiach w dwóch różnych miejscowościach bo tam w różnych okresach bywałem.
              Jeżeli masz inne doświadczenia, byle nie wg zasady - nie byłem ale wiem lepiej, to proszę podziel się ze mną.
              • Gość: ? Re: ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 29.06.13, 10:32
                Dobrze wiesz, że nie chodzi o tacę na tej akurat mszy.
                Nie ta msza, to inna. Nie taca, to inna forma ściągnięcia pieniędzy od "wiernych".

W szkole ocena z religii z reguły podwyższa średnią na świadectwie - Kościół dobrze wiedział co robi.

Wychowana w rodzinie katolickiej po kilku długich latach nieobecności w kościele udałam się tam na pogrzeb - pamiętałam każde słowo modlitwy - odklepywałam je mechanicznie - każda msza dobra na pranie mózgu.
                • Gość: sie kręci Re: ? IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 10:43
                  Po długiej nieobecności,klepałam je mechaniczne.Boże spuść bombę na tamtą trąbę.Umarły przewracał się w grobie.
                • koyod Re: ? 29.06.13, 12:42
                  Z waszych wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że chodzi właśnie o kasę z tacy na mszach organizowanych dla dzieci i młodzieży.
                  Co masz na myśli pisząc "nie taca, to inna forma ściągnięcia pieniędzy od "wiernych"? Po co te ciągłe niedomówienia. Jak nie wierzysz i nie praktykujesz to wypisz się z kościoła i nie narzekaj. Istnieją przecież świeckie związki małżeńskie, są świeckie pochówki i cmentarze. Mamy wybór.
                  Jeżeli ktoś uczęszcza na zajęcia religii tylko dla podbicia średniej to gratuluję obłudy.
          • Gość: domino Re: dyziek i domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 21:03
            Gdybyście choć raz byli na takiej mszy to wiedzielibyście, że tace nie są zbierane.

Gdybyś zakumał o co chodzi w religiach - jakichkolwiek - to byś wiedział, że zawsze chodzi o strzyżenie wyznawców z kasy i manipulowanie ich umysłem/ sposobem myślenia tak, aby zawsze grzecznie w zębach przynosili kasę swoim guru/księżom (czy jak ich tam zwał) albo wyrzekali się swoich dóbr na rzecz wspólnoty/ religii.
            Pan Jezus - jeśli przyjmiemy, że Biblia to niezafałszowana prawda - mówił aby NIE GROMADZIĆ SOBIE SKARBÓW NA ZIEMI a kościół co robi? GROMADZI!!!! Fałsz, obłuda, wstyd, hańba i pogarda!!!!!
            • koyod Re: dyziek i domino 30.06.13, 10:34
              Czyli w kwestii tacy na mszach z okazji zakończenia roku szkolnego napisałeś nieprawdę, fałsz.
              Z pewnością w naszej wspólnocie jest wiele nieprawidłowości, w tym te dotyczące gromadzenia majątku i je należy eliminować. Nie uczynisz tego posługując się fałszem.
              Ty w religiach widzisz tylko zamach na dobra doczesne, ja uczestnicząc w życiu kościoła dostrzegam przede wszystkim dążenie do tego aby być lepszym, dostrzegać problemy bliźniego, obdarzać się dobrocią.
              podrawiam
              • Gość: domino Re: dyziek i domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 20:59
                @Koyod: Nie przekonałeś mnie z tą religią. Religia zawsze tworzy sztuczne podziały między ludźmi. W ten sam sposób Świadkowie Jehowy wywyższają się nad katolikami a katolicy mają świadków za głupów, w ten sam sposób Żyd nienawidzi Araba a Arab Żyda. W "Imię Boże" zginęła ogromna ilość ludzi już na tym świecie. Wszystko w ramach religii.
                • koyod Re: domino 30.06.13, 21:47
                  W imię czego poległy ofiary Lenina i Stalina?
                  Co do wywyższania się poszczególnych religii to żyjesz trochę stereotypami. Polecam "W niebie i na ziemi" rozmowy kardynała Bergoglio /papież Franciszek/ z rabinem Skórką.
        • Gość: do dyzia walniente Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 09:31
          Czy tobie na stare lata mózg się lasuje, czy po podstawówce zakończyłeś edukację ?A emeryturę wyrobiłeś sobie w aktywach partyjnych PZPR.Tam nie trzeba było wtedy szkoły.To hi oznacza głębokie upośledzenie umysłowe.
          • Gość: na lewo Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 10:02
            A ty i twoja rodzina dzięki edukacji w komunie krów nie pasie !
            • Gość: Ja Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 12:53
              A ciebie od pługa oderwano? Chyba nie, boś prostak.
              • Gość: ja Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 20:30
                A ja wam powiem o mszy na koniec roku wieczorem w piatek,kiedy to w bazylice jasnogórskiej Biskup Depo przeszedł samego siebie wygłaszając dzieciom kazanie na temat sexinstruktarzy pojawiających się w internecie np.na onecie , o ankietach przeprowadzonych w szkołach ,w których 70 procent rodziców chce ich na zajęc iach Na zakończenie tylko wspomniał o9 bezpieczeństwie w wakacje, czy o cierpiących dzieciach leżacych w szpitalach...
                Zgroza moj 7 letni syn zapytał ,dlaczego ksiądz mówił o sexie?Nie umiałam wytłumacvzyć ...
                • Gość: i Ja ja Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 20:48
                  O zgrozo .A ty nie rozmawiasz z synem o seksie? Czy na tym forum to same jąkały antykościelne się kocą ?
                • Gość: ups Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 29.06.13, 22:13
                  a linków nie podawał? jestem zainteresowana takim sexinstruktarzem ;P
                  • Gość: ja Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 22:54
                    podawał statystyki i wybaczcie,że czuje niesmak...
                    • dyziek_o Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 30.06.13, 05:59
                      To po jaką cholerę po tych kościółkach łazisz.?!
                      Już od dawna w tych "przybytkach" nie mówi się o religii, przestrzeganiu zasad życia w katolickim społeczeństwie tylko o polityce, na kogo glosować a na kogo nie.
                      Czy wolno w niedzielę iść do "Makro" czy nie.
                      No i najważniejsze: - okazuje się, że księża najlepiej znają się na seksie.
                      Chociaż, - po tym, jakie numery wywijał wielebny Paetz z klerykami w seminarium,
                      jest to możliwe.
                      Gdybyś poszła z dzieciakiem do REALA na lody zamiast do kościółka, -nie czuła byś "niesmaku" a dziecko wdzięczne by mamie było za lody.
                      Ale: - za głupotę się płaci. Niestety.
                      Dyzio.
                      • Gość: ja cię kręcę Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 09:07
                        Zrób< se loda idź do Reala lub Makro .Po cholerę łazisz po naszych kościołach i klepiesz modlitwę.To ci powiedział naczelny kundelek tych stron.Na Wielkanoc synowa drapie jaja dyzmie.A na Boże Narodzenie struga mu choinkę.By głupio nie wyglądał przy sąsiadach.
                      • koyod Re: dyzio 30.06.13, 10:42
                        A skąd ty wiesz o czym mówi się w kościołach, z laickiej prasy?

• Gość: Julka Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 19:26
                      Oj tak! Statystyki są straszne. Można poczuć niesmak.
    • oko894 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 30.06.13, 11:32
      Niech sobie będą msze na rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego.
      Niech sobie chodzi na nie ten kto chce.
      ALE NIE W CZASIE LEKCJI!!!
      To nie jest w porządku.
      Czy nikt z władz oświatowych tego nie widzi?
      Czy już naprawdę wszyscy boją się proboszcza?
      • dyziek_o Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 30.06.13, 23:48
        Mój drogi "oko":
        Nie klechy ludziska się boją jeno "moherowego" przełożonego.
        Przecież ostatnimi czasy nie kogo innego jak szkolnictwo dotyka wzmożony proces redukcji
        zatrudnienia. Więc nikt nie chce być "widocznym" - np. jako niewierzący bo to może być opłakane w skutkach.
        A że klechy zrobią wszystko, by niewygodnego nauczyciela/dyrektora się pozbyć, - nie dziwota więc, że wszyscy na wyścigi wykazują się jakimi to dobrymi katolikami są!
        Bo praca dziś, do luksusu należy.
        A proboszcz.....większość ma ich w nosie. Co wyraźnie widać po pustych kościołach.
        Dyzio.
    • Gość: lebowsky Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.42.12.119.alfanet24.pl 01.07.13, 09:52
      osobiście nie jestem zwolennikiem takich spędów, jednak sadzę, że najwyraźniej jest takie zapotrzebowanie i przyzwolenie społeczne! a przeciwnicy są w mniejszości! ......... i to tyle! jesli kiedyś proporcje się odwrócą, wtedy być może bedziesz usatysfakcjonowana! ...... choć sądzę również, że problem jest sztuczny ponieważ uczestnictwo wbrew temu co napisałaś, jest dobrowolne!!! (?):-)
      • oko894 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 01.07.13, 14:57
        Dobrowolne
        ale głupie
        • Gość: lebowsky Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.42.12.141.alfanet24.pl 01.07.13, 19:19
          nie wiem czy głupie? ..... ważne, że nikomu nie szkodzi! (?);-)
          • oko894 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 03.07.13, 15:51
            Niektórym jednak może zaszkodzić. Na przykład dzieciom z "bruzdą na czole" - tym, które ewentualnie o owych napiętnowanych usłyszą, również niczego dobrego nie przyniesie.
            Wg mnie krzywda - nie tylko dzielenia ale i krzywda dokonywana na intelekcie.
            • Gość: lebowsky Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.42.13.44.alfanet24.pl 03.07.13, 17:46
              a co na tym czole jest napisane, że dziecko urodziło się przez in-vitro? ..... bzdury opowiadasz i nadinterpretujesz! poza tym nie słyszałem, żeby to było oficjalne stanowisko KK! ... więcej dziecko dozna krzywdy jak zobaczy paradę "równości"
              • oko894 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 03.07.13, 20:07
                > poza tym nie słyszałem, żeby to było of
                > icjalne stanowisko KK!

fakt, są zasadnicze rozbieżności między stanowiskiem kościoła oficjalnym i nieoficjalnym... też mi się to nie podoba
                • Gość: lebowsky Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.42.13.44.alfanet24.pl 03.07.13, 20:59
                  też myślę, że wielogłos! to podstawowy problem KK!.... ;-)
    • Gość: ohio Re: Msza na zakończenie roku szkolnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.13, 12:17
      SP 46 - Kawodrza , msza a później kilka godzin oficjałki w dusznej salce gimnastycznej , szkoda dzieciaków .
      • Gość: ? reklama (?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.13, 08:04
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14204574,Ugandyjski_uzdrowiciel_na_Narodowym__Sprzedano_57.html .

-uzdrowiciel, ba wskrzesiciel "Jezus z Nazaretu" przy swoich 3-wskrzeszeniach to przy nim malutki pikuś tenże ma na swoim koncie ok.30 wskrzeszeń potwierdzonych przez biskupów. Trzeba tam sie udać bilet to jedyne pół setki. A może by tak wskrzesił np.JPII , .... ,?
        A może go na Jg paulini zaproszą?
        - tylko jak tu bilety będą paulini sprzedawać?( to jest bardzo poważny problem).
    • alfabravo7 Re: Msza na zakończenie roku szkolnego 21.07.13, 22:36
      Nie ma ani w Częstochowie ani w żadnym innym mieście ... ::)))
      Takie czasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka