Dodaj do ulubionych

Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do kt...

07.09.13, 09:06
No a co z tymi którzy pracują na drugą zmianę lub są w delegacji. Oczywiście wszystkim się nie dogodzi. A tak prawdę powiedziawszy to pokolenie dzisiejszych mam jest strasznie roszczeniowe. Najlepiej wychowanie dzieci powierzyły by jakiejś instytucji. Może było by to nawet korzystne. Patrząc na te dzisiejsze rozwydrzone "bachory" tylko to przychodzi mi do głowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kicha Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.13, 11:01
      -Ty oddaj swoje do przykościelnej swietlicy,a bedziesz miał dzieci anioły.Twój syn bedzie księdzem a córka zakonnica.A kto ma księdza w rodzinie tego bieda zawsze ominie.Amen.
    • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.12.116.alfanet24.pl 07.09.13, 12:45
      we-55
      Nie masz racji.nie wszyscy tacy są.Ja musiałam podjąc trudną decyzję i musiałam sie zwolnic z pracy!
    • aifoz61 Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do kt... 07.09.13, 12:47
      To dawniej była praca od 7 do 15,00 lub od 8 do 16. Obecnie niestety jest inaczej,.
      Aby utrzymać rodzinę, oboje rodzice muszą pracować. Nikt matki ani ojca nie zwolni z pracy aby odebrać dziecko. A nie każdy ma kogoś w rodzinie niepracującego (np. babcie czy dziadka) mieszkającego blisko , komu by mógł zlecić odebranie dziecka - obecny wiek emerytalny to 67 lat.
      A rodzice nie są roszczeniowi, tylko mamy takie warunki pracy.Chcieliśmy zachodu - to go mamy, tylko że na zachodzie dzieci przebywają dłużej w szkole, tam mają i odrabianie lekcji i posiłki.
      • Gość: xkx Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.net.stream.pl 07.09.13, 14:12
        Są już przedszkola czynne od 5.30 do 19 - 20 ba nawet spotkałem się z czynnym do 20.30 a pojawiają się i takie z internatem. Może trzeba pomyśleć o czymś takim w przypadku szkól podstawowych? Zapotrzebowanie niewątpliwie będzie. Bo rodziców pracujących od świtu do zmroku nie brakuje.
        • Gość: Ja Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.13, 14:22
          A ja pamiętam że od 1 klasy szkoły podstawowej nosiłem klucz na szyi i nie siedziałem w świetlicy mimo że była czynna. W domu podgrzewałem sobie obiad i czekałem na rodziców.
          • iupikaiei Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do 07.09.13, 17:43
            Tak, tylko że nauczycielki nie puszczą do domu samego dziecka z klas I-III. Nawet kręcą nosem na powrót ucznia "samego" do domu ze starszym rodzeństwem, też z podstawówki, kiedy dzieci kończą lekcje o tej samej godzinie. Do mnie kiedyś zadzwoniła wychowawczyni, czy na pewno wyrażam zgodę na powrót moich dzieci razem do domu, mimo iż w domu czekali na nich dorośli. Odległość - jakieś 450 m i tylko jedno, mało ruchliwe przejście przez ulicę. A potem się dziwimy, że dzieci są niesamodzielne i wszystko trzeba za nie robić.
            • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.12.225.alfanet24.pl 07.09.13, 18:03
              Jesli dziecko jest bez opieki wszystko sie moze zdarzyc.a co za zostawienie dziecka bez opieki i narazenie go na niebezpieczeństwo grozi wiemy (tzn niektórzy wiedzą).To,ze ktos w wieku 7 lat podgrzewał sobie sam obiad to mnie juz nie obchodzi./bez komentarza.
              • Gość: Gość Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.static.chello.pl 07.09.13, 18:35
                Pan naczelnik Stefaniak ma wiele różnych pomysłów na uzdrowienie częstochowskiej oświaty. Najważniejsze są OSZCZĘDNOŚCI. Niestety podzielił dyrektorów częstochowskich placówek na lepszych (ci nie muszą oszczędzać, choć ubywa im dzieci) i gorszych (zastraszonych). Do gorszych należy dyrekcja SP 53, stąd TYLKO 2,5 etatu na świetlicę w jednej z największych szkół podstawowych w Częstochowie. Pomysłem o przerywanym systemie pracy świetlicy pan naczelnik po prostu się skompromitował. Aż nie chcę się wierzyć, że to mówi były długoletni nauczyciel i dyrektor szkoły.
                • Gość: naczycielka Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.09.13, 21:26
                  no właśnie jakim cudem w wielkiej SP 53 2,5 etatu, a w małej SP 38 4??? za to że mieli wypasiony remont, wszytko nówka nieśmigane, jeszcze przymus etatów dodatkowych?
                  toć niech każdą szkolę unija wyremontuje i da etaty!!!
                  ja chętnie popracuję w świetlicy szkolnej choćby każdego dnia do 22!!!
              • Gość: dda Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.09.13, 23:35
                kontakt24.tvn24.pl/temat,autobus-potracil-smiertelnie-9-latka-dziecko-zmarlo-na-oczach-matki,97812,html?categoryId=496
                I tyle w temacie.
            • krk01 nastepna swiadoma wyborczyni 09.09.13, 08:14
              bo jesli by sie cos stalo dziecku to bylaby pociagnieta do odpowiedzialnosci karnej za niedopilnowanie... dlatego to taki wspanialy zawod nauczyciel czy wychowawca... wyjedz z cudzymi dziecmi na wycieczke zaplaca ci za 8 godzin a prokurator czuwa nad toba 24 godziny na dobe... tego nikt z tych pseudo rozumnych nie zrozumie. Jesli wypuscisz dziecko ktorego nikt nie odbierze bez zgody pisemnej na to mozesz pojsc siedziec i miec zakaz wykonywania zawodu!
              • iupikaiei Re: nastepna swiadoma wyborczyni 09.09.13, 08:51
                Jeśli to do mnie, to nie dopisałam wcześniej, że zgoda pisemna na ewentualny powrót dzieci samych ze szkoły jest przeze mnie złożona w szkole. Z reguły młodsze dziecko idzie do szkoły/wraca ze szkoły z kimś dorosłym. Zdarza się, rzadko bo rzadko, kiedy coś pilnego jest do zrobienia w domu i nie można dziecka odebrać i wykorzystuje się fakt, że starsze dziecko kończy zajęcia o tej samej porze. Nigdy nie zdarzyło się tak, żeby dorosły w domu nie czekał.
            • Gość: nauczycielka Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.net.stream.pl 12.09.13, 18:22
              Bzdury opowiadasz. W klasach I-III dzieci mogą same wracać do domu. Czasami nauczyciel prosi tylko rodziców o napisanie na kartce, że wyrażają na to zgodę. Przecież dzieci z III klasy nikt nie będzie za rączkę do domu prowadzał. Chociaż czasami i po ucznia V klasy chodzą .
        • nell35 Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do 08.09.13, 19:19
          Często, najdłużej w świetlicy przebywają dzieci, których rodzice nie pracują zawodowo i takie, które sprawiają kłopoty wychowawcze.
        • krk01 buahahaha z internatem 09.09.13, 08:11
          hahahah to moze od razu jak urodzisz dziecko albo tobie kttos urodzi oddaj na wychowanie obcym ludziom lub panstwu bedzie z glowy!!! hahahaha co za idiota
        • Gość: wkurzona Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.net.stream.pl 11.09.13, 14:15
          może najlepiej oddaj dziecko do Domu Dziecka...albo się na nie w ogóle nie decyduj, jak ma spędzać całe dnie i NOCE w szkole. po co ci więc dziecko?
      • Gość: eee Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.09.13, 11:12
        aifoz61 napisał(a):

> To dawniej była praca od 7 do 15,00 lub od 8 do 16. Obecnie niestety jest inacz
        > ej,.
        > Aby utrzymać rodzinę, oboje rodzice muszą pracować. Nikt matki ani ojca nie z
        > wolni z pracy aby odebrać dziecko. A nie każdy ma kogoś w rodzinie niepracując
        > ego (np. babcie czy dziadka) mieszkającego blisko , komu by mógł zlecić odebran
        > ie dziecka - obecny wiek emerytalny to 67 lat.
        > A rodzice nie są roszczeniowi, tylko mamy takie warunki pracy.Chcieliśmy zachod
        > u - to go mamy, tylko że na zachodzie dzieci przebywają dłużej w szkole, tam m
        > ają i odrabianie lekcji i posiłki.

Tylko dlaczego szkoła ma się zajmować dziećmi pracujących rodziców?
        Niech polityce rozwiążą ten problem tak, by rodzice nie musieli pracować od rana do nocy.
        Ewentualnie niech tak planują, by tych stać było na prywatne opiekunki.
        Dlaczego szkoła ma odpowiadać za "takie warunki pracy", za wiek emerytalny, itp. kiedy równocześnie odbiera się jej wszelkie możliwe godziny.
      • Gość: gosc Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.cpe.sourcecable.net 08.09.13, 17:02
        Nie wiem o jakim zachodzie mowisz,bo tak sobie ten zachod wyobrazasz jak to wszystko jest dla dzieci I jeszcze za DARMO.Na tym zachodzie nikt nie pilnuje cudzych dzieci za darmo I nikt przede wszystkich zadnych posilkow nie przygotowuje.W Polsce jeszcze w glowach ludzkich tkwi komunizm I roszczenia ,ze wszystko jest za darmo I nalezy sie jak psu zupa.Ten czas do piatej to tylko biurwy chca miec wygode.
      • Gość: pirania Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.13, 09:39

Od jakiej 8 do 16? Mój małżonek przykładowo zaczyna pracę o 7.30 ale rzadko kiedy kończy pracę przed 17.30. Znam też ludzi pracujących od 8 do 16, ale conajmniej 1,5 godz trzeba doliczyć na dojazd w jedną stronę.
    • Gość: pedagog jak się nie ma czasu dla dzieci albo kasy na IP: *.pl 08.09.13, 06:31
      ich wychowanie i zapewnienie czasu wolnego to nie powinno się mieć dzieci... Czy to tak trudno zrozumieć?
      • Gość: kali Re: jak się nie ma czasu dla dzieci albo kasy na IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.13, 09:52
        no to w dzisiejszych czasach już mało kto by się na nie decydował...
      • Gość: qaz Re: jak się nie ma czasu dla dzieci albo kasy na IP: *.slowackiego.trustnet.pl 08.09.13, 11:24
        No to nie długo zostałbyś bez pracy bo nie miałbyś dla kogo pracować PEDAGOGU
    • Gość: jasiu... Czym jest szkoła? IP: *.unitymediagroup.de 08.09.13, 09:09
      Czy szkoła jest miejscem, gdzie młodzi ludzie zdobywają wiedzę, która potrzebna im będzie w nadchodzącej dorosłości?

Czy szkoła jest przede wszystkim miejscem pracy zatrudnionych tam osób. Miejscem pracy nauczycieli, którym tak należy poukładać czas pracy, żeby broń boże nie mieli np. wieczornych pobytów w świetlicy, czy okienek? "Za moich czasów" czuło się, że podmiotem w szkole był nauczyciel. Jak widzę nic się w tej materii nie zmieniło.
      • Gość: fr Re: Czym jest szkoła? IP: 212.87.246.* 08.09.13, 09:37
        nie. Szkoła już dawno przestała uczyć. Szkoła jest jak widzisz miejscem gdzie rodzice mogą się za darmo pozbyć na 9 godzin dzieci tak aby nie płacić niani.
        • Gość: mama Re: Czym jest szkoła? IP: *.net.stream.pl 11.09.13, 14:22
          No właśnie. Ostatnio rodzice na zebraniu u mojego dziecka domagali się od nauczycielki zorganizowania Zielonej szkoły, bo "jak to świetnie będzie pozbyć się dzieci na 10- 14 dni". Nikt nie pomyślał o nauczycielce, która przez te 2 tygodnie nie będzie spała po nocach, opiekując się prawie trzydzieściorgiem dzieci, Za to sześćdziesięcioro rodziców będzie wtedy miało labę...
    • Gość: gornik Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.blohmvoss.com 08.09.13, 10:33
      Pokolenie mam? A ojcow to te dzieci nie maja?! O_o
      Lepiej zeby jedno z rodzicow sie zwolnilo i rodzina miala o polowe mniejsze dochody?
      Kiedy ta Wasza mentalnosc sie w koncu zmieni ludzie?!
    • ggargi A co to za godziny otwarcia!!!??? 08.09.13, 10:39
      Podam przykład przedszkola:
      Otwarte jest od 7.00 !!!!! jeżdżę na 9.00 do pracy wychodzę z domu o 7.40 więc po co otwierać przedszkole od 7.00 ??? aaa wiem, bo 1 rodzić chodzi na 7.30 i trzeba zająć się jego dzieckiem, OK rozumiem … tyle że 95% rodziców kończy pracę o 17.00 czyli w momencie zamknięcia przedszkola :) bo przecież przedszkolanki także pracują wyłącznie do 17.00 (nie ważne że to ja płacąc podatki zarabiam na ich pensje) … i co ja mam zrobić z dzieckiem przez 1 godz. i 20 min zanim dotrę do przedszkola z pracy ????
      Ale to już nikogo nie obchodzi …
      • Gość: magg praca świetlicy IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.09.13, 11:26
        Widzicie absurd w tej sytuacji? 2,5 etatu na całą świetlicę, kiedy w innych szkołach są 4? A to jest duża szkoła ;] i wiem, że mają dużo dzieci. Tam może być wręcz niebezpiecznie, jak jedna pani ma zajmować się naraz czterdziestoma dziećmi, z czego parę jest niepełnosprawnych, z autyzmem czy z zespołem Downa. Poza tym pan naczelnik nie jest zbyt ogarniętym człowiekiem, skoro chodzi o to, że nauczyciele NIE dostają wyrównania do CAŁEGO etatu, a mając np. 3/4 etatu dostają wyrównanie DO 3/4 ETATU średniej krajowej ;] Czyli jego wypowiedź nie ma najmniejszego sensu, nikt nie dostaje wyrównania do pełnego etatu, gdzie tu logika. I jak w takim wypadku zmuszać nauczycieli do większej ilości godzin.
      • nell35 Re: A co to za godziny otwarcia!!!??? 08.09.13, 19:23
        A może przedszkolanka też ma rodzinę...
        • nowi-jka Re: A co to za godziny otwarcia!!!??? 09.09.13, 07:26
          al eprzeciez przedszkolanka nei siedzi od 7 do 17 tylko ma zmiany
      • Gość: nina Re: A co to za godziny otwarcia!!!??? IP: *.static.chello.pl 08.09.13, 22:05
        ja zaczynam prace od 7.00 to przedszkole od 7.00 to żadna rewelacja, inni kończą pracę o 18 to też problem. Wydaje się że przedszkole, czy świetlica w szkole są stworzone do opieki nie dla nauki. Może wprowadzić symboliczną odpłatność wtedy na rodziców będą czekać w świetlicy tylko takie dzieci których rodzice rzeczywiście nie mogą ich wcześniej odebrać. Z drugiej strony są dzieci zaniedbane które nie chcą wrócić wcześniej do domu, albo które rodzice odbierają późno bo mają ważniejsze zajęcia patologiczne, to może stworzyć w tej świetlicy miejsce w którym te dzieci nie byłyby kulą u nogi dyżurującego, ale namiastkę ciepłego domu gdzie może spędzić czas bez stresu, gdzie nie ma alkoholu, przemocy itp. gdzie może odrobić lekcje, porozmawiać np. z psychologiem itp. my wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za dzieci, jak zostaną wychowane takie będzie nasze społeczeństwo. W mojej podstawówce w komunizmie świetlica była otwarta od 7.00 do 18.00 były zajęcia wyrównawcze, gimnastka korekcyjna, teatrzyk kukiełkowy i pewnie jeszcze inne zapomniane przeze mnie zabawy - kto miał klucz na szyi, mógł wrócić do domu, albo siedzieć w świetlicy miał wybór nie rozwalaliśmy ławek, ani koszy na śmieci, mieliśmy respekt przed dorosłymi, a teraz... lepiej obcemu dziecku nie zwracać uwagi choćby miał sobie kark skręcić, bo albo ono cię zbluzga, albo tatuś czy mamusia.
      • Gość: xxx Re: A co to za godziny otwarcia!!!??? IP: *.net.stream.pl 11.09.13, 14:26
        A uważasz, że przedszkolanki powinny pracować do 22? A kto wtedy odbierze ze szkoły czy przedszkola ich dzieci i się nimi zajmie? Najlepiej myślec tylko o sobie, inni nie mają dzieci, co nie?
    • iffa4 Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do kt... 08.09.13, 12:13
      A nie można się dogadać w gronie np. pięciorga rodziców, że każde z nich jeden dzień w tygodniu odbiera swoje dziecko i pozostałe oraz zapewnia im opiekę do czasu powrotu rodziców?
      Wtedy mamusia lub tatuś musieliby raz w tygodniu zwolnić się z pracy. Albo raz na dwa tygodnie - jeśli robiliby to na zmiany. Albo - jeżeli zupełnie nie mogą - na 2-3 godziny raz w tygodniu wynajęli opiekunkę.
      Proste i tanie.
      Ale nie - zamiast pomyśleć lepiej krzyczeć 'daj, daj'.
      • Gość: opinia Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.14-218-195.adsl.internet.lu 08.09.13, 12:53
        Obawiam się, że Twój mądry i praktykowany w innych społeczeństwach pomysł dostosowany do polskich warunków (tj. grupa rodziców płaci jednej opiekunce za zajęcie się kilkorgiem dzieci, a nie rodzice jednego dziecka jednej opiekunce za zajęcie się ich dzieckiem) nie spotka się z szerokim poparciem.
      • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.13.17.alfanet24.pl 08.09.13, 13:00
        iffa4 czy ty się słyszysz?masz dzieci?jedno wychodzi o 13 stej drugie o 15 stej ,świetlica do 16 stej a ja mam np 2 zmiane i w domu bedę około 22.30.Brak mozliwosci jakiegokolwiek zwalniania się z pracy.Nikogo do pomocy.tania opiekunka mówisz...hmmm
        • Gość: aaa Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.13, 14:04
          do @zawsze-inna
          Rozumiem, że jeżeli masz drugą zmianę, świetlica ma być czynna do 23, żebyś spokojnie mogła dojechać i odebrać dziecko?

Tak, mam dzieci, już zakończyły edukację szkolną, teraz studiują.
          Tak, świetlica była otwarta do 16.30, ja i mąż pracowaliśmy do 17.
          Tak, razem z dwójką innych rodziców na zmianę odbieraliśmy nasze dzieci (moja dwójka + po jednym dziecku tamtych rodziców). Dzieci czekały na nas w domu u tego rodzica, który je akurat odebrał. Robiliśmy grafiki, czasem prosiliśmy o pomoc rodzinę. Wychodziło +/_ konieczność zwolnienia się z pracy raz na 6-7 dni roboczych. Szef zgodził się na to, zwłaszcza że każdy z nas sumiennie odpracowywało ten czas. Dodatkowo zrzucaliśmy się, żeby dzieciakom w czasie oczekiwania w cudzym domu dać jakąś przegryzkę typu sałatka czy owoce.
          Tak, można jeżeli się chce. Trzeba chcieć współpracować.
          • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.11.175.alfanet24.pl 08.09.13, 14:38
            ok.rozumiem,2-3 godziny byc moze ktos pomoże (kwestia dogadania jak piszesz.)Ale juz do godz. 23 nie.Niańka odpada przy dzisiejszych zarobkach nie stać na nia.Nie wymagam żeby swietlica była czynna do 23.swój problem rozwiązałam odchodząc z pracy.Tyle.
            Nikt nie bedzie trzymał pracownika który bez przerwy się zwalnia,który zamiast na 6 rano dojezdża po 7 ej itd.Praca po 8 i po 12 hSzef powiedział wyraźnie ,że mam sobie tak zorganizować życie prywatne i rodzinne aby byc w pracy na czas.I wiesz mi ,nikogo to nie interesuje jak to zrobisz,zostałam z palcem w du...e.Kiedys były inne czasy,mozna było wyżyć z jednej pensji.i nie miejmy pretensji do szkoły, do nauczycieli itd tylko do rządu który stworzył nam wspaniałe warunki życiowe,zarobkowe,zdrowotne itd.Pozdrawiam.
            • Gość: aaa Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.13, 16:17
              Ja myślę, że miejmy pretensję do siebie, bo:
              - szkoła to nie sprawa rządu, ale głównie samorządu. Jaki wybierzemy, taki mamy.
              - gdyby ktoś nam powiedział, że podniesie podatki, ale całość podwyżki przekaże na lepszą opiekę i edukację dzieciaków, myślisz, że by się wszyscy zgodzili? Znaleźliby się miłośnicy futbolu (muszą mieć stadiony), teatrów (dopłaty), szybkiego przemmieszczania się (autostrady) itp itd. Nie dogodzi się wszystkim ...

Swoją drogą jak byłam dzieckiem, uczęszczałam do świetlicy międzyszkolnej. Czynna była od 7 do 17 czy nawet dłużej, w międzyczasie było drugie śniadanie, obiad, podwieczorek. Pobyt był droższy niż moja świetlica w szkole, ale wolałam tam chodzić z powodu świetnego placu zabaw. Nie było też problemu z przejściem ze świetlicy do szkoły - starsze dzieci z tej samej szkoły miały obowiązek brać za łapę maluchy i je prowadzić. Teraz mogłaby to robić np. opiekunka ze świetlicy za dodatkową opłatą, lekcje kończą się przecież o określonych godzinach. Może to jest wyjście?
      • Gość: otat Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: 195.205.171.* 08.09.13, 13:09
        Nie rozumiem, psioczycie na nauczycieli, a jak jest opcja, ze raz na dwa tygodnie jeden zostanie dluzej, to od razu prywatne lub zarzuty o postawę roszczeniową. Nauczycieli jest w szkole zazwyczaj kilkudziesięciu, więc nie powinno to stanowić problemu. A zajęcia i tak muszą organizować, więc może z podwójną korzyścią.
        Jest i inna opcja, zamiast na świetlice, to na różne kółka.
        • Gość: Gość Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.13, 14:49
          Wszystkim wszystko trzeba. Czy ktoś z Was widział pracującego za darmo lekarza czy urzędnika? ja osobiście nie a nawet przed czasem urzędnicy są gotowi do wyjścia 5 minut przed czasem a lekarzy na godzinę przed końcem już nie ma. Nauczyciel SP i gimnazjum musi zgodnie z KN 2 godziny pracować za darmo. I nie jest tak jak większość z Was sądzi że ma dużo wolnego. Dyktando się samo nie sprawdzi czy klasówka z matmy. A chcecie jeszcze żeby Wasze dzieci dobrze wypadły na wszystkich ogólnopolskich sprawdzianach i egzaminach - samo się nie zrobi. A nauczyciel to też rodzic i czy ktoś z Was o tym pomyślał. Nie. Tylko ja i mój interes. Dziękuję za przykład jak przy współpracy da się problem rozwiązać.
          • Gość: lkl Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.13, 16:29
            (nie jestem nauczycielem) Przyznaję ci całkowitą rację, w tym ustroju nic nie jest za darmo. Pan prezydent też nie pracuje za darmo i po godzinach? ( Bankiety i otwarcia to nie praca tylko lans i darmowe żarcie).
            • Gość: gość Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.13, 17:54
              Pan prezydent mówi:"My z żoną jesteśmy sobie w stanie poradzić, ale co ma zrobić ktoś o niskich zarobkach?".Ileż troski o życie mieszkańców w tym zdaniu!Dziękujemy panu, panie prezydencie.

• Gość: aaa Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.13, 18:12
              Myślę że bankiety i otwarcia to praca, koszmarna, w życiu nie chciałabym takiej robić.
              No ale jeśli się podpisuje umowę na stanowisko prezydent Polski', ma się nienormowany czas pracy i trzeba się z tym pogodzić ;)
    • ss.13 Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do kt... 08.09.13, 19:37
      a co z zerówkami które do tej pory tez mogły zostawać na świetlicy?ktoś wybrał zerówke w szkole a mogł zostawić dziecko dalej w przedszkolu i tu niespodzianka: na rozpoczeciu roku okazuje sie ze zerówkowiczom odebrano prawo bycia na świetlicy.Nie ma sprawy jeśli chodzi o kase to można płacić za dodatkowe godziny choć do 16-17 jak w przedszkolu tylko niech będzie taka możliwość- na pewno dla rodziców to będzie jakieś rozwiązanie.
    • anasz Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do kt... 08.09.13, 20:29
      W mojej szkole jedna mama przywoziła dziecko spoza Warszawy o 4 rano, z małą poduszeczką, dziewczynka dosypiała na ławce do ósmej.
    • Gość: Mixer Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.13, 21:07
      Biedna ta pani dyrektor.
      Sama nie jest w stanie wykonać wysiłku intelektualnego aby porównać godziny pracy w normalnej firmie z godzinami otwarcia świetlicy.
      Nauczyciele to oderwane od rzeczywistości, obsypane przywilejami nieroby co w normalnej pracy na pełny etat nie wytrzymały by nawet tygodnia.
      • Gość: Gość Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.13, 23:07
        do Mixer. Trzeba było zostać nauczycielem wówczas mógłbyś cokolwiek o tej pracy powiedzieć. Najlepiej krytykować. Zamień się z polonistą czy matematykiem na tydzień i pogadamy. Cudzego nie znasz to nie krytykuj.
      • Gość: Gość Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 09.09.13, 18:11
        Mały człowieczku kto dał Ci prawo obrażania innych. No tak.... Już wiem..... Fakt że nie musisz się podpisać. Gratuluję odwagi!!!
      • Gość: świetliczanka Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 09:45
        Nie mogę czytać takich bzdur, "nauczyciele to nieroby", pracuję w świetlicy 17 lat, z grupami liczącymi 40-60 dzieci. Chciałabym, aby osoby pracujące w ciszy pobyły w takich warunkach chociaż 2 dni. Od refleksyjnych rodziców spotykamy się z uwagami "Jak panie tu wytrzymują". Otóż wytrzymuję, bo staramy się organizować tak czas dzieciom, aby podzielić je na mniejsze grupy, proponujemy im atrakcyjne zabawy i zajęcia. Do mojej świetlicy chcą chodzić nawet dzieci osób niepracujących, ale nie godzimy się na to,bo świetlica jest dla dzieci obojga pracujących rodziców. Proszę Państwa ile płaciliście za przedszkole - co miesiąc sporą kwotę. W SZKOLE MACIE OPIEKĘ ZA DARMO i nie potraficie zorganizować opieki dziecku na jedną godzinę????? Jest mnóstwo rozwiązań - rodzic kolegi, świetlica środowiskowa, babcia, przyjazna sąsiadka, WOLONTARIUSZ -STUDENT, świetlica lub zajęcia w domu kultury, na które może zaprowadzić wolontariusz lub za niewielką opłatą opiekunka, wreszcie oficjalne pismo do dyrekcji i Wydziału Edukacji o PRZYZNANIE DODATKOWYCH GODZIN ETATOWYCH, celem wydłużenia pracy świetlicy. W świetlicach jest bardzo dużo dzieci i moi Państwo zastanówcie się, czy chcecie,aby w takim gwarze Wasze dzieci spędzały tyle czasu. Nie ma lepszej opieki niż rodzicielska. Natomiast na Zachodzie jeżeli rodzic nie odbiera dziecka o czasie i nie zapewnia mu opieki, gdy kończy się pobyt w szkole, to taką sytuacja od razu zajmuje się opieka społeczna - drodzy rodzice szkoła wspomaga opiekę i wychowanie - Waszym OBOWIĄZKIEM jest opieka i wychowanie - chcecie długich przedszkoli i świetlic - a czy pomyśleliście co czuje i jak czuje się Wasze DZIECKO, gdy tak długo jest w tych placówkach????? Dziecko to odpowiedzialność - ważne są pieniądze, ale też uczucia dziecka.
      • Gość: ja Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.net.stream.pl 11.09.13, 14:37
        A ja się założę , że ty człowieku nie wytrzymałbyś w szkole nawet tygodnia... Jednym własnym dzieckiem nie chce ci się zająć po lekcjach, bo może za głośno się zachowuje, a narzekasz na nauczycieli. Idź do szkoły podstawowej na długiej przerwie i potem porozmawiamy. A nauczycielem mogłeś zostać. Tylko...może uczyć się nie chciało?
    • Gość: mago Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.interkar.pl 08.09.13, 22:03
      widzę, że wk-55 wykazal się bardzo dużym zrozumieniem sytuacji. Cóż za celny komentarz! Padam do nóg! Wk-55 może trochę więcej zrozumienia.
      Mieszkam na wsi i tam świetlica zamykana jest o 14.00 więc żadnych szans na odebranie dziecka dla pracującej matki. W zasadzie to nie wiem po co w ogóle taka świetlica. tam wychodzą z założenia, że porządna matka to siedzi w domu, jak Bóg przykazał. Musiałam przemeldować dzieci do miasta i zapisać do szkoły w mieście, gdzie również świetlica czynna jest do 16.15. A i jeszcze musiałam gdzieniegdzie "zapukać", żeby moje dziecko przyjęli do tej szkoły . Prośbę do dyrektora trzeba odpowiednio umotywować ( oczywiście miałam wrażenie, że bez poparcia i znajomości żadna prośba nie była rozpatrzona pozytywnie). I to ma być polityka rodzinna. Na szczęście po urodzeniu dziecka udało mi się zmienić pracę koło szkoły dziecka. tak więc jak kończyłam pracę o 15.30 to Pędzikiem do świetlicy i ledwo zdążałam, a nie daj Boże przyszłam ok. 16.05, to panie ze świetlicy potrafiły ci powiedzieć co na ten temat myślą ( oczywiście nie wszystkie) Szczerze to nie wiem jak sobie radzą mamy , ktore nie pracują w urzędzie. A te bzdury pani dyrektor, ze chętnie pomorze..... t- to tylko dzięki artykułowi. szkoła nie jest ani dla ucznia ani dla rodziców ( szczególnie) . Tylko my dla nich, niestety.
      • Gość: nauczycielka Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.net.stream.pl 11.09.13, 14:46
        Urodziłaś dziecko i od razu do szkoły poszło? Zdolniacha. To może i do domku mogłoby samo chodzić? Mój syn od pierwszego dnia nauki w szkole podstawowej sam chodził po lekcjach do domu. A szkoła była daleko i ulica ruchliwa. A ja pracowałam w przedszkolu i w tym czasie, pilnując obcych dzieci zamartwiałam się czy doszedł do domu albo rano do szkoły. Nie było wtedy telefonów komórkowych, żeby z dzieckiem porozmawiać czy szczęsliwie wróciło do domu. Nawet trudno było o telefon stacjonarny. I jakoś sobie poradziliśmy. A młodszego syna na zmianę odbierałyśmy z mamami innych dzieci, tak jak to już ktoś wcześniej opisywał - dyżury rodzicielskie. Trzeba tylko chcieć. A nie wiecznie narzekać.
    • Gość: aska Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.13, 22:12
      Niemal wszystkie instytucje działaja od-do,dziecko to biznes rodziców i nie rozumiem dlaczego przedszkole czy świetlice mają zastepować rodziców na cały dzień.Rodzice mają obowiazek tak ustawić sobie pracę aby zająć się dzieckiem,to jest tylko i wyłącznie ich problem.
      • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.13.53.alfanet24.pl 08.09.13, 22:24
        jakbym słyszała szefa .
        aska jak możemy ustawic sobie pracę to pracodawca to ustala.a my musimy sie tylko podporzadkowac ale co ty mozesz o tym wiedzieć.ty tego problemu nie masz jak widać za to do powiedzenia dużo i dobitnie.
        • Gość: aska Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.13, 22:41
          już nie mam a miałam i poradziłam sobie.co ty myslisz,że ktoś ma się zająć dzieckiem bo ty masz pracę?masz też dziecko.....a te najlepiej oddać do świetlicy co nie?
          • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.13.53.alfanet24.pl 08.09.13, 23:41
            wcześniej pisałam co wybrałam.
            Poradziłas sobie bo miałas zapewne inną sytuację.
            • Gość: aska Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.13, 14:59
              niestety nieciekawą sytuację miałam,ale takie czasy trzeba sobie radzić,pozdrawiam
          • Gość: gość Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.13, 23:05
            Gość portalu: aska napisał(a):

> już nie mam a miałam i poradziłam sobie.co ty myslisz,że ktoś ma się zają
            > ć dzieckiem bo ty masz pracę?masz też dziecko.....a te najlepiej oddać do świ
            > etlicy co nie?
            a co, ma brać dziecko ze sobą do pracy? puknij się w swoją pustą głowę. To po co jest świetlica?
            A poradziłaś sobie, bo miałaś taką możliwość. Gdybyś miała mniej szczęścia to tak głupio byś nie pisała. I tyle w temacie.
            • Gość: aska Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.13, 13:27
              mądra jak jestes to dzieci nie miej,bo skoro nie umiesz sobie poradzić,to tylko kłopot z takimi jak ty!
              • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.12.172.alfanet24.pl 11.09.13, 14:56

> mądra jak jestes to dzieci nie miej,bo skoro nie umiesz sobie poradzić,to tylk
                > o kłopot z takimi jak ty!

nie wiem czy to do mnie napisałaś czy do goscia.jesli do mnie to nie pisz takich rzeczy,bo nie znasz ani mojej sytuacji ,ani tego jak to rozwiazałam,nie oceniaj ludzi tylko dlatego,że maja jakis problem a ty nie.tak ,że odpuść.A jesli sie lepiej poczujesz to ci powiem,że moje dziecko nie korzysta ze świetlicy i jestem do jego dyspozycji 24 h.
                • Gość: aska Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.13, 16:46
                  po 1 nie do ciebie
                  po2 skoro juz sie rozpisałaś......nie mam obowiązku znac sytuacji wszystkich ,ale mam prawo napisać co myslę a myślę,że nie powinno się fundowac sobie dziecka skoro nie można jemu zapewnić opieki,dzieci dla ludzi odpowiedzialnych a nie przerzucających odpowiedzialność na innych w tym instytucje.
                  • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.12.119.alfanet24.pl 11.09.13, 20:55

> po 1 nie do ciebie

uff :)

> po2 skoro juz sie rozpisałaś......nie mam obowiązku znac sytuacji wszystkich
                    > ,ale mam prawo napisać co myslę a myślę,że nie powinno się fundowac sobie d
                    > ziecka skoro nie można jemu zapewnić opieki,dzieci dla ludzi odpowiedzialnych
                    > a nie przerzucających odpowiedzialność na innych w tym instytucje.

A ja uważam,ze takie czasy,rodzice nie maja wyjscia muszą pracować (nie każdy pracuje w biurze i godziny mu pasuja)Natomiast ze swojego doswiadczenia wiem,że inaczej było gdy dziecko miało rok ,inaczej jest teraz.nie jestesmy wstanie(przy planowaniu rodziny przewidziec co bedzie za 6-czy 7 lat)
                    • Gość: aska Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.13, 11:37
                      kochana to ,że dziecko rośnie a wraz z nim jego potrzeby to wiadomo od zawsze,wiadomo,że będzie wymagac naszej opieki i odpowiedzialności przez szereg lat.Ty pewnie miałaś na mysli sytuację rodzica,która sie zmienić może.
                      • Gość: zawsze-inna Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.13.23.alfanet24.pl 12.09.13, 12:37

> kochana to ,że dziecko rośnie a wraz z nim jego potrzeby to wiadomo od zaws
                        > ze,wiadomo,że będzie wymagac naszej opieki i odpowiedzialności przez szereg
                        > lat.Ty pewnie miałaś na mysli sytuację rodzica,która sie zmienić może.

no dokładnie.Sytuacja rodzica moze ulec zmianie.Pracujemy np. do 15stej az tu nagle pewnego dnia słyszymy,że od jutra czterobrygadówka albo zmiana godzin na późniejsze,nasza stabilizacja ulega zmianie.
                        • Gość: aska Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.13, 15:13
                          w najgorszym razie,gdy nie ma babci,cioci,przyjaciółki trzeba nająć kogoś,dziecko wiecznie nie będzie maleńkie,w końcu samo zacznie wracać do domu.
    • Gość: wrzosowiak Pani dyrektor 53 mnie rozbawiła IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 00:22
      Gdybym wiedziała, że jest potrzeba, żeby świetlica była czynna dłużej także po południu, spróbowałabym się jakoś do tematu przymierzyć.

Jako ojciec dziecka które poszło teraz do szkoły 53 oświadczam kobieto że kłamiesz!
      Jeszcze przed rozpoczęciem roku dopytywałem o świetlicę po 16- tej, dopytywałem także po rozpoczęciu roku szkolnego. Składałem także wniosek o przyjęcie dziecka do świetlicy w którym wpisuje się godziny pracy rodziców (wystarczyło przeczytać), zrobili to też rodzice innych dzieci ze szkoły 53.
      Pytałem też czy świetlica odpłatnie zaopiekuje się moim dzieckiem, ja rozumiem że teraz nie ma nic za darmo, chętnie więc zapłacę za świetlicę za dodatkowe godziny tak jak płaciłem za przedszkole bo na opiekunkę mnie nie stać.
      Odpowiedziano mi że nie ma takiej możliwości a za pobyt w godzinach normalnej pracy świetlicy do 16-tej, o ile dziecko się zakwalifikuje, przyjmują od rodziców opłatę w wysokości 40PLN na która to opłatę się zgodziłem. Co to jest kilkadziesiąt miejsc na świetlicy na taki moloch jak 53.
      Powtórzę jeszcze raz Szanowna Pani Dyrektor szkoły 53 kłamie w tym artykule!
      Jeżeli Pani sama uważa nadal że nie kłamie bo ma pani amnezję i nie wie o co rodzice pytają i nie zainteresowała się pani ilością podań o świetlicę w pani szkole i nie wie "tego" o zapotrzebowaniu na świetlicę w dzisiejszych czasach co wie większość rodziców w tym mieście, to proponuję zwolnić zajmowane stanowisko bo jest pani na nie za mało rozwinięta intelektualnie - nie mylić z wykształceniem.
      • Gość: do wrzosowiak Re: Pani dyrektor 53 mnie rozbawiła IP: *.e-wro.net.pl 09.09.13, 08:19
        Jeżeli masz chłopie odwagę ubliżać innym, to miej też odwagę podpisać się pod tym imieniem i nazwiskiem.
        To jesz szkoła publiczna, a nie prywatna. Zapisz swojego chłoptasia do szkoły prywatnej, płać i wymagaj ile wlezie.
        • Gość: wrzosowiak Re: Pani dyrektor 53 mnie rozbawiła IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 17:53
          Od kiedy to napisanie prawdy jest ubliżaniem. Napisałem prawdę
    • krk01 tuman na stolku prezydenta... 09.09.13, 08:09
      "Może się też okazać, że należy inaczej zorganizować pracę świetlicy, np. zamknąć ją na czas, gdy uczniowie mają lekcje, a potem otworzyć powtórnie"

taaa? a wtedy ci co beda miec przerwe w pracy to beda miec placone wg kodeksu pracy? jesli sie ma przerwe w pracy w ciagu jednego dnia ta przerwa jest platna! czy ten dyletant to wie? poza tym jesli jedni sie zala ze nie beda miec z kim dzieci zostawic to czemu nie postawic sie w roli tej wychowawczyniu swietlicy? co bedzie przychodzic do pracy 7-11 i potem 14-18? chyba ze jest karta nauczyciela? to tez sprawiedliwosc w tym chorym zlodziejskim kraju... w placowkach op-wych zlikwidowano karte gdzie pracuje sie w dniu po 12 godz i ma dyzury popoludniu i w nocy w swieta i w wakacje a w swietlicach nie... Dodatkowo moze urzednicy w urzedach tez beda chodzic na zmiany do pracy? dlaczego zeby cos zalatwic ludzie musza brac dzien wolny? niech zrobia dwie zmiany rano i popoludniu dla urzedasow!
      • Gość: uuu Re: tuman na stolku prezydenta... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 09.09.13, 09:19
        Przecież to wielki dyskomfort dla dziecka do godziny 17.00 siedzieć w świetlicy szkolnej - chyba by mi serce pękło
    • angrusz1 Świetlica szkolna a prywatne korepetycje 09.09.13, 10:07
      Oto na BBC o korepetycjach na Wyspach :

"The Sutton Trust quotes analysis from a private tuition website earlier this year which found the typical cost was £22 an hour, rising to between £30 and £40 in London."

I dalej :

"In the past year alone, some 24% of the Londoners polled said they had received extra coaching, against only 5% of their Welsh peers. "

Tutaj całość

www.bbc.co.uk/news/education-23973213
      A w Częstochowie ?
      • Gość: Ani Lorak Re: Świetlica szkolna a prywatne korepetycje IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.13, 10:27
        Angrusz1, wykaż, chłopie, trochę wysiłku i jeśli dajesz tekst angielski, daj również tłumaczenie. Nie każdy zna ten język. Inni mogli uczyć się niemieckiego, francuskiego, rosyjskiego. Naprawdę angielski nie jest językiem aż tak powszechnie znanym. Wkleić to ja sobie też mogę cokolwiek. To już kolejny raz. Co chcesz udowodnić? Że znasz angielski? Postępujesz, można by rzec, niepedagogicznie.
        • Gość: kolo Re: Świetlica szkolna a prywatne korepetycje IP: *.96.234.51.tvksmp.pl 11.09.13, 22:35
          Oj tam oj tam - jest google translate - sens zrozumiesz :)))
    • mateusz3513 Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do kt... 09.09.13, 14:29
      Ta szkoła 53 jest cała dziwna, na świetlicy dzieci siedzą głodne a kuchara dzisiaj dwie torby tylnymi drzwiami wynosi.
      A gdzie ten mądry dyrektor?
      • Gość: re Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do IP: *.42.7.96.alfanet24.pl 09.09.13, 18:02
        A ty siedzisz w krzakach i obserwujesz kuchary,wezwij straz miejska niech sprawdzą co jest w siatach,ludzie szkoła to nie przechowalnia dzieci teraz żądacie opieki na dziećmi do 17.30 potem do 20 itd,ja juz słyszałem od rodziców teksty zeby dzieci odrabiały wieczorem lekcje w szkole pod opieką nauczycieli,proponuje jeszcze złożyć petycje żeby w szkołach powstały miejsca noclegowe dla pociech których rodzice pracują na noc.
    • czestochowa2030 Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do kt... 10.09.13, 09:42
      Cytat z Pana Naczelnika: "Może się też okazać, że należy inaczej zorganizować pracę świetlicy, np. zamknąć ją na czas, gdy uczniowie mają lekcje, a potem otworzyć powtórnie...". Ciekawe co o tym myślicie (nam robi się słabo, gdy czytamy takie "nowatorskie" koncepcje). Szukamy osób, które znają problematykę edukacji na poziomie samorządowym.
    • taniarada Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do 30.10.16, 14:42
      wk-55 to iloraz inteligencji .
      Całe szczęście że te pajace z PIS są w ogóle nieskuteczne. Nie doprowadzili nigdy żadnej sprawy do końca. Nie doprowadzą i teraz. 10 lat temu inwigilowali dziesiątki osób a do więzienia poszła tylko Sawicka i to już za kadencji PO. Wybudowali półtora kilometra autostrad, ale tylko dlatego że zaczął to poprzedni rząd. I tak będzie tym razem. Nie zrealizują ani obietnic ani tym bardziej gróźb. Umieją tylko demonstrować swoje niezadowolenie ze wszystkiego albo pieprzyć o patriotyzmie i to takim archaicznym dziewiętnastowiecznym.
    • taniarada Re: Świetlica szkolna. Kto ma do niej prawo i do 30.10.16, 15:01
      wk-55 jest też oczytanym człowiekiem. "wk-555 miesięcy temu Oceniono 1 raz
      @strach_sie_bac
      Bardzo fajnie to wszystko zebrałeś i opisałeś. Podejrzewam jednak że żaden z wielbicieli PIS twojego komentarza do końca nie przeczyta bo dla nich jest on za długi. Ich czytanie męczy. Oni wszyscy (35% społeczeństwa) należą do tej elitarnej grupy która nie przeczytała w życiu ani jednej książki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka