Dodaj do ulubionych

15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka wyg...

28.09.13, 20:11
Tauronem to już dawno powinien się zając URE i UOKiK. Tauron odpowiada na pisma, po zmianie sprzedawcy nie zamieszcza na fakturach stanów liczników, poza tym utrudnia/opóźnia cały proces zmiany sprzedawcy i nie przekazuje na czas danych pomiarowych.
Obserwuj wątek
    • propersound 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka wyg... 28.09.13, 20:31
      Artykuł jest świetny i na prawdę ubawiłem się czytając o włożeniu materiałów ze studiów nagrań do komory transformatora! Chciałem tutaj napisać mój komentarz, jednak się on zbyt rozwinął, dlatego wsadziłem go na mojego bloga. Zapraszam do przeczytania stanowiska pomiarowca i do dyskusji.
      • Gość: gościuuu Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 29.09.13, 12:12
        Jak dla mnie tekst z bloga temat wyczerpuje. Po co się bawić w decybele, skoro człowieka może denerwować czy budzić nawet dźwięk cichszy od wszelkich norm? Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, więc coś o tym wiem. W dzień gwar ulicy wszystko zagłusza, ale w nocy budzi gruchanie gołębia na balkonie, huśtawka dziecka sąsiadów, wrona chodząca bo blasze na dachu. Wszystko to zapewne poniżej wszelkich norm a mimo to wkurza. Z kolei do hałasującej windy się człowiek przyzwyczaił i już jej "nie słyszy".
        • propersound Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w 29.09.13, 12:29
          Dokładnie!
          Na zachodzie nie walczy się z hałasem za wszelką cenę, ale myśli się o "krajobrazie akustycznym" - dodajemy do niego taki hałas, który akceptujemy. Na przykład fontanna, drzewa, ptaszki - to jest hałas, który maskuje inny, ale dla nas jest on akceptowalny i przyjemny.
          • Gość: Sąsiad Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 16:58
            A mnie codzinnie o 6.00 budzi pies sąsiadki i mimo tego nie akceptuje tego hałasu , i co mam sąsiadke wyrzucić czy psa ?
            • Gość: ;) Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 09:32
              ość portalu: Sąsiad napisał(a):

> A mnie codzinnie o 6.00 budzi pies sąsiadki i mimo tego nie akceptuje tego hała
              > su , i co mam sąsiadke wyrzucić czy psa <

jak stara to sąsiadkę,jak młoda to ją mocno serdecznie przytulić./ pies-pies się uspokoi/ ;)
      • Gość: n Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 08:32
        Fajnie tylko do studia mocuje się różne materiały.
        Cieszę że się dobrze bawisz? Tylko skąd wiesz jakie materiały zostały zamocowane?
        • propersound Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w 30.09.13, 08:53
          Prawda - w studiach stosuje się różne materiały. A skąd wiem? Bo w artykule można przeczytać:
          "dodatkowo wygłuszamy matami dźwiękochłonnymi pomieszczenie transformatora"
          Dźwiękochłonne to nie dźwiękoizolacyjne, o czym piszę w poście na moim blogu, do którego link podałem wcześniej.
          Chętnie odpowiem na inne pytania :)

Pozdrawiam

• Gość: n Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 11:40
            No właśnie Pan redaktor źle napisał nazwę ot i tyle
            • propersound Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w 30.09.13, 13:01
              To jeśli Pan redaktor się pomylił, to zwracam honor.
              Tylko teraz jakie argumenty popierające Twoją teorię błędu w artykule posiadasz?
              • Gość: n Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 10:29
                Bo Pan redaktor nie raczył podać nic poza tym że są to materiały do studia! no w studiu stosuje się płytki, drewno, pianki, konsolety itd ale czy to coś nam daje.Wcale to nie oznacza że ktoś komorę wyłożył np. konsoletami ;-) Po prostu brak konkretów i tyle.
                • propersound Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w 01.10.13, 11:15
                  Pisząc to udowadniasz że nie przeczytałeś artykułu do końca. W przedostatnim akapicie jak byk jest napisane:
                  Mimo pozytywnych dla nas wyników badań, w trosce o dobro pani Krystyny Rokoszy i dla podniesienia komfortu jej życia, dodatkowo wygłuszamy matami dźwiękochłonnymi pomieszczenie transformatora. Takie maty stosuje się w studiach nagrań.
                  Wspomniane przez Ciebie płytki nie są materiałem dźwiękochłonnym (jeśli masz na myśli glazurę), a konsolety w ogóle nie są materiałem akustycznym :)
                  • Gość: m Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 09:13
                    wszystkie materiały są akustyczne;-)
                    ale w jaki sposób to już inna bajka.
                    • propersound Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w 29.10.13, 14:20
                      Zgadzam się z tym stwierdzeniem w pełnej rozciągłości :)
    • kicha3 a promieniwanie elektromagnetyczne też szkodzi 28.09.13, 22:55
      Bo w takim trafo jest duże napięcie.
      • Gość: ja Re: a promieniwanie elektromagnetyczne też szkodz IP: *.net.stream.pl 30.09.13, 14:24
        jeśli przeszkadzają jej samochody na estakadzie i transformator to niech się wyprowadzi. Tyle mieszkań jest do sprzedaży i do wynajęcia
        • Gość: Sąsiad Re: a promieniwanie elektromagnetyczne też szkodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 19:50
          Tej pani nie przeszkadza 110 dB od samochodów na estakadzie - bo jednię na wysokości okien (mieszka na I piętrze), smród ze spalin też nie przeszkadza, cząsteczki sadzy z rur wydechowych diesli, kurz i inne smrody z ulicy tylko przeszkadza jej elektryczność. Ona jest przewrażliwiona na punkcie transformatora z prawdziwe przyczyny jej frustracji są inne...
        • Gość: gościuuu Re: a promieniwanie elektromagnetyczne też szkodz IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 30.09.13, 20:13
          Ależ inteligentna rada. A co ma zrobić z tym mieszkaniem? Sprzedać? Kto je kupi i za jaką cenę, skoro nie da się tam normalnie żyć? Wynająć? Ten sam problem. Kobieta walczy o swoje i bardzo dobrze robi.
    • angrusz1 Czy lokatorka 30.09.13, 18:52
      może publicznie podać nazwę tej firmy pomiarowej ?

Wiarygodność ... hmm , na zlecenie Tauronu ... hmm . Niech naiwni wierzą .
      • krzysia1953 Re: Czy lokatorka 04.11.13, 09:30
        Z tego co wiem stacja transformatorowa zostanie wyprowadzona z bloku,wyniki pomiarów nie dostarczone do zainteresowanych,ale tym zajmie się Prokuratura tzw.ustawką ze strony Tauron a instytucją wykonującą pseudo pomiary
    • krzysia1953 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka wyg... 01.10.13, 14:34
      Trzy miesiące minęły od wykonania pomiarów przez ZAKŁAD USŁUG TECHNICZNYCH"Z.U.T w Częstochowie na zlecenie TAURONU DYSTRYBUCJI i pomimo pism o przesłanie wyników dla Zarządu R.S.M.Hutnik i osoby pokrzywdzonej ,do tej pory nikt na oczy nie widział tych pseudo pomiarów ,jak można mierzyć poziom hałasu trzymając mikrofon w ręce na wysokości czoła,a gdzie statyw,a zachowana odległość od podłogi 120cm,dlaczego nie wykonały pomiarów natężenia pola magnetycznego i wibracji ,oraz przy włączonym i wyłączonym transformatorze,takie było oczekiwanie Zarządu Hutnik,oraz pokrzywdzonej.Zachowanie takie jest nie do przyjęcia.Widocznie Tauron i Z.U.T uważają że są bez karni.
    • krzysia1953 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka wyg... 01.10.13, 14:54
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z 12 kwietnia 2002 r.(Dz.U.nr75 poz.690 z 15 czerwca 2002r.)dział IX.Ochrona przed hałasem i drganiami &323 oraz & 327 mówi jakie powinny być spełnione warunki,oczywiście paragrafy sobie a Tauron dba o swoje interesy.W
      &182-warunki jakie MUSI spełniać pomieszczenie stacji transformatorowej- ZOSTANIE ZACHOWANA ODLEGŁOŚĆ POZIOMA I PIONOWA OD POMIESZCZEŃ PRZEZNACZONYCH NA POBYT LUDZI CO NAJMNIEJ 2,8 m itd.w tym przypadku odległość od pomieszczenia stacji transformatorowej do mieszkania Pani Krysi jest 30cm JEST TO STROP O TEJ GRUBOŚCI ,na temat łamania prawa przez Tauron odnośnie tej stacji można by napisać książkę,powinien tym się zająć inspektor straży pożarnej
    • krzysia1953 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka wyg... 01.10.13, 15:18
      Komora transformatora została wyciszona IZOLACJĄ APAFLEX, izolacja ta nie może być stosowana do POMIESZCZEŃ komór transformatora o mocy 15 000 Volt,a poza tym, wytwarza się jeszcze większe pole wibracji i drgań.Izolacja ta ma zastosowanie do wytłumiania hałasu urządzeń zasilanych niskim napięciem takich jak;instalacji wentylacyjnych,chłodniczych,grzewczych oraz korpusów i obudów maszyn i urządzeń .I znów Tauron Dystrybucja się nie popisała ,najlepiej będzie wyprowadzić z bloku zużytą 40-sto letnią stację transformatorową i zachować resztki godności ..........
    • Gość: Gertruda Bo to złodziejska foirma jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 02:58
      Manipuluje rachunkami - radze sprawdzać!!! Nalicza nieuzasadnione opłaty. Itp...itd...
    • krzysia1953 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka wyg... 29.10.13, 07:47
      Pomieszczenie w którym stoi transformator zostało wytapetowane produktem o nazwie APAFLEX S ,takich tkanin nie wolno stosować do tego typu pomieszczeń,bo skutek jest odwrotny, słychać w mieszkaniu Pani Krysi znacznie większy hałas.Stacje transformatorowe nie mogą od 2002r Rozporządzenie Ministra Infrastruktury pracować i montowane być w blokach gdzie mieszkają ludzie,te które są muszą być wyprowadzane na zewnątrz,ponieważ transformator dość że buczy,to wytwarza szkodliwe pole elektromagnetyczne.Mieszkanie od pomieszczenia stacji trafo dzieli strop o grubości 30 cm.a powinno być najmniej 2,8 m uważam to za SKANDAL.Tauron Dystrybucja dość że nie przysłał do wglądu pseudo pomiarów,to dalej jak pijawka niszczy zdrowie i życie lokatorki
    • krzysia1953 Re: 15 lat wojny z hałasem. Czy częstochowianka w 30.11.13, 14:41
      Tauron przegrał walkę z Panią Krysią......Stacja transformatorowa będzie wyprowadzona na zewnątrz budynku ................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka