Dodaj do ulubionych

Autobusy dla MPK

14.10.04, 18:52
Jakiś czas temu Gazeta pisała o planach MPK które w dużym skrócie polegały na
zamiarze zakupienia w Niemczech używanych kilkuletnich autobusów takich jak
MAN-y jeżdżące już po ulicach Częstochowy, ale z dwoma drzwiami. Co się stało
z tymi planami? Poszły ad kosz, czy też powoli zmierzają do realizacji?
Obserwuj wątek
    • kierowca_mpk Re: Autobusy dla MPK 14.10.04, 19:40
      Powoli zmierzają do realizacji.
      • ka-8 Re: Autobusy dla MPK 14.10.04, 20:02
        Super! Dzięki za info. Wiesz może kiedy mniej więcej można spodziewać się
        pierwszych egzemplarzy w linii? Ile sztuk może wchodzić w rachubę, jakie typy,
        roczniki (tak zgrubnie). Jeżeli możesz napisać coś więcej puść choć trochę
        pary. :)
        • kierowca_mpk Re: Autobusy dla MPK 14.10.04, 22:19
          Finalizowana jest ostateczna wersja umowy na zakup 6 krótkich i 2 przegubowych Mannów.
          Kiedy wejdą do eksploatacji? Trudno powiedzieć. Zapewne trzeba je będzie przemalować i oznakować w języku polskim, na pewno zarejestrować i ubezpieczyć - to trochę potrwa.
          • Gość: XXC Re: Autobusy dla MPK IP: *.org / *.org 14.10.04, 22:48
            Jest to bardzo dobra wiadomośc przydało by sie aby cały tabor był taki - dośc
            trdno egzekwowac zasade pierwszych drzwi jesli sa one w liczbie 4 i na
            wiekszosci przystanków w centrum ludzie wsiadaji nie tylko pierwszymi ecz tez
            pozostałymi. Oj pzydało by sie troche wiecej konsekwencji w tym wzgledzie. Mam
            nadziej ze tabor w wersji 2 drzwiowej ulatwi ta sprawe.
            • Gość: xxx Tramwaje dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 22:56
              a czy jest jakaś sznas żeby pojawiły sie nowe tramwaje??
              • ka-8 Re: Tramwaje dla MPK 15.10.04, 19:51
                Oj nie widzę tego, koszt autobusu to mały pryszcz w porównianiu do kosztu
                tramwaju. Pewna nadzieja byłaby w środkach UE (hmm... działanie 1.6 ZPORR???) z
                którego korzystać będzie Wrocław. Wnioskuje się o pieniądze na infrastrukturę i
                tabor jako "dodatek" do infrastruktury. Wrocław modyfikuje swoją sieć
                tramwajową, a przy okazji odświeży tabor. U nas możnaby próbować z modyfikacją
                istniejącej sieci, lub z odgałęzieniem na Parkitkę + tramy do jej obsługi.
                Najpewniej kupiliby Kosntal typ 116, bo chyba najtańsze.

Można też pozyskać jakieś wagony z wycofywane z linii w Niemczech czy Holandii.
                Tak np. zrobił Poznań, i generalnie, pomimo że wyglądają archaicznie, mówi się
                o nich chyba dobrze. Taki np. Gorzów w ogóle pozbył się krajowych tramwajów, i
                użytkuje wyłącznie takie "z drugiej ręki" o ile mi wiadomo.
            • kierowca_mpk Re: Autobusy dla MPK 14.10.04, 23:11
              Pozwolisz, że nie zgodzę się z Tobą. Sedno sprawy leży w ogólnie pojętej kulturze Narodu, a nie w ilości drzwi. Czy będzie ich dwoje, czy będzie troje i tak to niczego nie zmieni. Jedynym rozwiazaniem jest (moim zdaniem) zamontowanie jakichkolwiek urządzeń uniemożliwiających wsiadanie tylnymi drzwiami, np automatyczne, sterowane fotokomórkami zamykanie drzwi po wyjściu ostatniego pasażera lub zainstalowanie bramek też w jakiś sposób sterowanych elektronicznie. Ale to byłyby ogromne koszty, na które MPK w tej chwili nie stać.
            • ka-8 Re: Autobusy dla MPK 15.10.04, 19:40
              Gość portalu: XXC napisał(a):

> Jest to bardzo dobra wiadomośc przydało by sie aby cały tabor był taki - dośc
              > trdno egzekwowac zasade pierwszych drzwi jesli sa one w liczbie 4 i na
              > wiekszosci przystanków w centrum ludzie wsiadaji nie tylko pierwszymi ecz tez
              > pozostałymi. Oj pzydało by sie troche wiecej konsekwencji w tym wzgledzie.
              Mam
              > nadziej ze tabor w wersji 2 drzwiowej ulatwi ta sprawe.

Najistotniejsze jest dla mnie akurat nie to czy one mają 2 czy 3 czy 4 drzwi,
              bo tu więcej zależy od podejścia samych pasażerów, ale fakt że trochę odmłodzi
              się flota naszych autobusów i najstarsze Jelcze czy Ikary pójdą na żylety. Sam
              zapewne wiesz jaka jest różnica pomiędzy rozklekotanym Ikarem, a jazdą
              Solarisem czy MANem. Już nawet "nowe" Ikarusy serii 400 to nowa jakość w
              porównaniu do Jelczy czy Ikarusa 280.
              • Gość: xx Re: Autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 15.10.04, 19:48
                Ostatnio byla tez wiadomosc o odmlodzeniu floty autobusow PKS w Czestochowie -
                8 nowych autobusow polskiej produkcji.

Autobusy wypieraja pociagi.

• lookas.prv.pl Re: Autobusy dla MPK 16.10.04, 17:47
                  Co do pociągów - zobaczcie co się dzieje na bocznicy na Borze (tą co widać z
                  tramwajów :-) ) - od kilku tygodni odbywa się tam złomowanie składów. Teraz nie
                  ma tam już z połowę pociągów, które zawsze tam stały. A część z nich zyskała
                  nowe malowania (te żółto-niebieskie).

A nasza lokomotywa teraz jest czarna :-) Nie wiem czy to tylko jakiś podkład
                  czy już ostateczny kolor?

A budynek, w którym się remontuje pociągi chyba teraz jest remontowany i będzie
                  miał chyba nowy dach :-) Tak czy siak coś się dzieje.

------------------------------------------
                  www.lookas.prv.pl
              • lookas.prv.pl Re: Autobusy dla MPK 16.10.04, 17:37
                Solarisy? Z zewnątrz bardzo ładnie się prezentują - design świetny, ale moim
                zdaniem podróż nim jest makabrycznie niewygodna i nieporęczna - dosłownie:
                NIEPORĘCZNA - tam nie ma w ogóle jak się czego złapać, gdy się stoi w tłumie.
                Poręczy jest tylko kilka i to tylko pionowe, a poziomych (na górze) chyba
                zapomnieli zaprojektować. Siedzenia: nie dość, że dziwnie ustawione, to jeszcze
                niewygodne, nie trzymają na zakrętach w ogóle i są strasznie małe - na niby
                podwójnym siedzeniu nie ma szans, żeby usiadły dwie dorosłe osoby. Z tego co
                pamiętam to one były chyba najtańsze i dlatego je kupiono :-/ A można było
                kupić mniejszą ilość, ale to za wygodne i użyteczne.

------------------------------------------
                www.lookas.prv.pl
            • Gość: Smart Re: Autobusy dla MPK IP: *.dupa.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:56
              Kolejny oszołom, któremu podoba się zasada pierwszych drzwi. Zasada bez sensu,
              która (jak w TV potwierdził wiceprezes MPK) nie osiągnęła zamierzonego efektu!

Qrcze, aż mnie nosi jak ktoś pochwala tą ustawę!
      • Gość: pasażer Re: Autobusy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 07:30
        Proponuje wogóle nie wpuszczać do autobusów i wozić siebie nawzajem .
        A ci pokorni lub zmuszeni pasażerowie, niech stoją z bilecikiem w zmarzniętej
        łapce i 3 minuty wchdza przednimi drzwiami.Życze szczęścia.I rozwoju dla MPK.
        • Gość: TmS Re: Autobusy dla MPK IP: 150.254.95.* 05.11.04, 12:24
          Moim zdaniem u nas w mieście popełniono jeden błąd w poltycy zakupu taboru. W
          sytuacji ograniczonych mozliwości finansowych powinno dokonać się zakupów
          tańszych autobusów takicj jak Jelcze. Zgadzam się, że niedorównują one Manom
          bądź Solarisom ale takie są czasy. Za pieniądze wydane na zakupu w ostanich
          czasach można było by zakupić o wiele więcej sztuk Jelczów. Byłem kiedyś w
          Toruniu i tam tabor składa się z Jelczów.
          Jeśli chodzi o ilość drzwi to czy będą to autobusy dwu czy trzy drzwiowe to nic
          nie pomoże dopóki kultura ludzi się nie zmieni.
          • Gość: xx Re: Autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 05.11.04, 12:28
            Widze ze znaczaco zostal ostatnio odnowiony tabor Czestochowskiego PKS.
            Przewazajaca wiekszosc autobusow ktore ostatnio widze to nowe AutoSany.

• ka-8 Re: Autobusy dla MPK 05.11.04, 13:25
            Warszawa jakiś czas temu popełniła właśnie ten błąd który proponujesz i masowo
            kupiła Jelcze. Po kilku latach eksploatacji te autobusy przeżera rdza i po
            prostu się sypią. Oczywiście nie mam nic przeciw Jelczom jako produktom
            wytwarzanym na miejscu, ale niestety ustępują one znacznie Solarisom jeżeli
            chodzi o trwałość. To co możnaby zrobić IMO dla ograniczenia kosztów to
            unifikacja taboru czyli ograniczenie się do powiedzmy dwóch modeli (jeden
            jednoczłonowy, drugi przegub) i możnaby wtedy zaoszczędzić na zakupach części,
            zaopatrując się u jednego dostawcy w większych ilościach można liczyć na rabaty.

Można też zakupić autobusy na gaz LNG/CNG (płynny/sprężony gaz ziemny). Zarówno
            Solaris jak i Volvo mają takie w ofercie i część miast już się na takie
            zdecydowało. Oszczędności są gigantyczne, nie mówiąc o tym że i środowisko
            odetchnie. Podejrzewam że infrastrukturę (stacja napełniania) dla takich
            audobusów, oraz część taboru dałoby sie sfinansować z funduszy strukturalnych.
            • Gość: xx Re: Autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 05.11.04, 13:40
              Fundusze strukturalne - fundusze strukturalne - zwroc uwage na jedna rzecz -
              decyzje zapadaja w Katowicach. To tam dzieli sie pieniadze.
              • ka-8 Re: Autobusy dla MPK 05.11.04, 13:53
                A po czym mogę stwierdzić czy chociaż ktoś spróbował po nie sięgnąć, złożyć
                wniosek? Odpuszczanie sobie w przekonaniu że "centrala i tak to upieprzy" to
                kapitulanctwo. Nie wierzę żeby nie udało się pozyskać czegokolwiek, tylko
                trzeba próbować. Nawet jeżeli z 10 wniosków przejdzie jeden, zawsze będziemy na
                plusie.

Kiedyś rozmawiałem z jednym z urzędników (było to mniej więcej 2 lata wstecz) o
                funduszach, jeszcze wtedy przedakcesyjnych. Odpowiedź jaką usłyszałem na
                pytanie dlaczego z nich nie korzystamy wbiła mnie w buty: "aa... przy tym jest
                tyle papierków że nie warto się tym babrać" (nie dokładny cytat, ale sens
                zachowano). Daleko tak nie zajedzemy.
                • Gość: xx Re: Autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 05.11.04, 14:04
                  Ja nie wiem czy wladze miasta skladaja czy nie skladaja wnioski.

Ale sa pewne okreslone priorytety i chociazbys nie wiem ile sie staral to i tak
                  sa systuacje gdy nie masz szans, bo decyduje polityka.

W obszarze informatyki wiem ze np. praktycznie wszystkie pieniadze zostaly
                  przydzielone na potrzeby sieci informatycznej samorzadow. Czestochowa na pewno
                  tam jest.

My osobiscie jako jednostka Uczelniana wieksze szanse widzimy w otzrymaniu
                  funduszy z programow strukturalnych rozdzielanych centralnie w Ministerstwie.

W tym celu weszlismy w sklad Centrum Zaawansowanych Technologii Informacyjnych,
                  ktore zostalo zatwierdzone pzrez Ministerstwo nauki i Informatyzacji. Bedziemy
                  teraz starac sie przygotowac odpowiednie wnioski. Ale koniecznosc zapewnienia
                  co najmniej 25 % srodkow wlasnych czyni sprawe tez nie taka trywialna. To
                  naprawde wymaga duzego wysilku i nie ma zadnych gwarancji. Tutaj jednak liczymy
                  na troche wieksza "sprawiedliwosc".

• Gość: ya Re: Autobusy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 14:09
                hmm nie taka jest droga funduszy ... Decyzje nie zapadaja na slasku.
                Tlumaczenie, ze Katowice uwala taki wniosek jest bzdura. Po prostu magistrat
                musi sie postarac na dofinansowanie bezposrednio z kasy unii.
                • Gość: xx Re: Autobusy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 05.11.04, 15:19
                  Z mojej wiedzy wynika - ze decyzje w sprawie podzialu wiekszosci funduszy
                  strukturalnych zapadaja na poziomie samorzadu wojewodztwa. One musza byc
                  zatwierdzone pewnie prez UE, ale wybora dokonywany jest u nas w Polsce.

Oczywiscie jest tez czesc funduszy gdzie decyzje zapadaja na poziomie
                  Ministerstw.
    • redakcja_czestochowa Re: Autobusy dla MPK 05.11.04, 14:49
      Zainteresowanym tematyką komunikacji miejskiej polecamy tekst o kierowcach:
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,2377982.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka