Dodaj do ulubionych

pociągiem do Poznania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 08:41
No to faktycznie do Poznania przyjdzie nam jeździć autostopem. Z tego faktu
ucieszą się zwłaszcza studiujący w Poznaniu, którzy mają zniżkę na PKP! Ale
czegóż się spodziewać po zaściankowej coraz bardziej Częstochowie? Może GW
poruszy ten temat i coś uda się jeszcze zmienić? Choć wątpię, to przecież
proza życia małomiasteczkowej Cz-wy a nie sensacja na miarę GW.
Obserwuj wątek
    • babeczkaa Re: pociągiem do Poznania 21.10.04, 09:33
      jest dobre połączenie autobusami pks, niektóre linie robią już zniżki na legitymacje studenckie więc może ten sposób połącznie z poznaniem będzie lepszy?
      • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 21.10.04, 10:00
        Czy mozesz dostarczyc wiecej informacji o tych polaczeniach PKS ?
        Jeszcze nie probowalem tego sposobu.

Chociaz orientacyjnie.

Pozdrawiam,
        • babeczkaa Re: pociągiem do Poznania 21.10.04, 11:20
          niestety nie mam zapisane ale ostatnio dzwonilam na informacje pks, zeby dowiedzieć o takie połączenie (oczywiście z braku polączenia pkp) i tam Pani powiedziała, że są owsze, nawet kilka bezpośrednich a cena okolo 50 pln (pamietam tylko że jeden autobus odchodzil okolo 8 rano - i to mi wtedy wystarczyło), pzodrawiam
          • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 21.10.04, 13:43
            Dziekuje za wiadomosc - to moze byc rozwiazanie klopotow. Potwierdziloby sie w
            ten sposob ze natura nie cierpi prozni.

Pozdrawiam,
          • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 21.10.04, 13:50
            Na razie znalazlem tylko jeden autobus PKS do Poznania - o 8:45 rano.

Ale moze jest wiecej tylko utrzymywanych przez innych przwoznikow.

Kto wie wiecej ? :)))
    • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 21.10.04, 09:45
      Stala sie rzecz b. niedobra, ale to nie powod zeby wyzywac sie od razu na swoim
      miescie czy nawet GW - kolej to panstwo w panstwie a do tego doszly skutki
      takiego a nie innego ukladu geograficznego i ksztaltu podzialu Polski na zabory.

Dodam ze w porownaniu ze wplywowymi Katowicami dojazd do Poznania wydluzy nam
      sie "tylko" o czas dojazdu do Katowic. Trzeba bedzie pewnie to zniesc.

Akurat przy tej "reformie" PKP Czestochowa wyszla obronna reka za wyjatkiem
      nieszczesnego polaczenia z Poznaniem. Zyskalismy nawet cos do Warszawy. W
      innych rejonach jest wrecz masakra, ale tam chociaz od razu nie wyzywaja sie na
      swoim miescie - to nasza wlasna Czestochowska specjalnosc :))

Nie ma co atakowac GW bo akurat ona napisala o tym bardzo duzo - cala strona w
      dzisiejszym papierowym wydaniu i duza pozycja na sieci.

A praktycznie - wydaje mi sie ze otwiera sie tutaj pole do popisu dla PKS czy
      innego przedsiebiorstwa autobusowego.

• mmaly Re: pociągiem do Poznania 01.11.04, 21:25
        Wyżywanie się na swoim mieście, xx, to nie jest częstochowska specjalność.
        Tak jest na forach Krakowa i Warszawy. Na innych pewnie też.
        Taka pewnie ogólnoludzka cecha. Malkontenctwo.
        Pozazdrościć Tobie i Twoim bliskim, że to cecha absolutnie nie Twoja.
    • Gość: Tewika Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 10:32
      Jestem załamana dzisiejszymi doniesieniami GW na temat połączenia z Poznaniem .
      Moja córka studiuje w Poznaniu na IV roku i widzę ,że z roku na rok połączenie
      jest coraz gorsze( na I roku były jeszcze połączenia bezpośrednie), a teraz
      zostaliśmy całkiem na lodzie!W tej chwili podróż (w zależności od przesiadek i
      połączń) wydłużyła się do ok6-7 godzin, a przez Katowice wydłuży się jeszcze
      bardzej. Bo to nie jest XX - iksie tak ,że jedziemy do Katowic i od razu
      wskakujemy do pociąu następnego. To często dłuższa przerwa w podróży.Może się
      okazać,żeok 300 km będzie trzeba pokonywać jeszcze dłużej ,a mamy podobno XXI
      wiek. Mam wrażenie ,że dla PKP pasażer-klient po prostu się nie liczy,bo
      przecież gdzieś, ktoś te rozkłady opracowuje i ciekawa jestem co bierze pod
      uwagę ,ale raczej nie nasz interes. Wydaje mi się również, że interes pasażera,
      to interes PKP, bo zadowolony klient zostawia pieniądze, ale może mi się tylko
      wydaje.
      • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 21.10.04, 11:13
        Mnie ta wiadomosc tez bardzo dotknela bo akurat tak sie zlozylo ze najczesciej
        oprocz Warszawy jezdze do Poznania.

Tez zaczynam szukac innych wariantow przesiadek.
        Zaciekawila mnie tez mozliwosc skorzystania z PKS, bo to mogloby byc
        najprostsze rozwiazanie. Ponoc jest to mozliwe.

W chwili obecnej rozwiazania przyjete na PKP sa chore niestety - w skali wielu
        regionow w Polsce.

Pozdrawiam,
        • Gość: Kubiś Re: pociągiem do Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:39
          Ja nie będę się wyżywał na czewie tylko nasuwają mi się komiczne myśli.
          Super nowoczesny dworzec kolejowy .Niejedno miasto wojewódzkie by taki chciało a
          coraz mniej połączeń . W dodatku kolej plajtuje i coraz więcej ludzi ma własny i
          ciasny pojazd. Myślę że niedługo nowoczesny dworzec kolejowy będzie ,,SZKLANYM
          DOMEM " dla kloszardów i bezdomnych.Mogą się oni poruszać szklanymi windami po
          różnych kondygnacjach . Już zaczyna niestety śmierdzieć a nie radzę od strony
          poczty wejśc bocznym wejściem bo nos rozrywa .Obiekt ten zaprojektowano z myślą
          o dużym natężeniu podróżnych .Nasz pięny dworzec w Częstochowie teraz to tak
          jakby w Żarkach letnisko wybudowano Hotel Mariot dla turystów ....Kubiś
          • Gość: yyy Re: pociągiem do Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 19:22
            tylko że Mariott w Żarkach Letnisko spełnił by swoje funkcje bo coraz więcej
            turystów tu przyjeżdża w przeciwjeństwie do dworca w Częstochowie
    • Gość: norbert Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:26
      To mi się wcale nie uśmiecha studiuje w poznaniu i bede miał duży problem czy
      nie da sie jeszcze tego jakos odwrocic i odkręcic ślijmy meile do pkp bo to co
      sie dzieje nie powinno miec racji bytu przecież można sie bedzie pociąć ze
      złosci i wsciekłosci jeżdząc przez katowice ktorych mało kto z nas lubi a propo
      jest jeszcze jedno połaczenie z przesiaką we wrocławiu z głownej pociąg
      odjezdza o godz 0:42 przesiadka we wrocku i w poznaniu jest sie o godz 6:50
    • Gość: Tewika Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 11:45
      To połączenie, o którym piszesz Norbercie jest mało atrakcyjne ze względów
      bezpieczeństwa, a po ostatnich tragediach w pociągach strach jest duży. Ja
      raczej nie polecę go córce. A jeszcze nie tak dawno mieliśmy niezłe połaczenie
      z Poznaniem. Pamiętaci np. pielgrzyma - który jezdził raz w tygodniu ? Dla
      studentów był w sam raz,żeby jechać do domu... przykro, nie wiem czy uda się
      coś wskórać, ale próbować należy jak najbardziej..piszmy zatem maile
      • Gość: Filip Re: pociągiem do Poznania IP: 69.156.224.* 22.10.04, 20:51
        Siedem lat przejezdzilem ta trasa wlasnie PKP. Relacja Poznan - Czestochowa.
        W ostatnie dni przedswiateczne do tych pociagow w Poznaniu wsiadalo sie czasem
        oknem. Zawsze uwielbialem podroze pociagami w Polsce, choc podroz trwala piec a
        czasem osiem godzin jak loty miedzykontynentalne samolotow pasazerskich.

Chyba nic sie nie zmienilo. Nadal czerwone skunksy blokuja komunikacje to tego
        naszego swietego miasta. Robia wszystko by utrudnic ludziom zycie.
        • Gość: x Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:25

Nie ma potrzeby by jakieś tam mieścina powiatowa miała bezpośrednie połączenia
          z miastami wojewódzkimi.

Za Częstochowę powiatową podziękowali już mieszkańcy Buzkowi i Wronie, którzy w
          nagrodę za likwidację województwa otrzymali fajne posady.

No cóż "Częstochowie gratulujemy jej mieszkańców".
      • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 22.10.04, 22:55
        Na szybko najelpszym rozwiazaniem moglby byc autobus - to lezy w gestii
        lokalnych ukladow. A oprocz tego jednak mysle ze wladze miasta powinny w tej
        sprawie zwrocic sie z protestem do PKP. Nie wiem na ile to poskutkuje, ale
        wladze miasta powinny o tym mowic jak najglosniej.

Pozdrawiam,
        • Gość: Kubiś Re: pociągiem do Powiatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 23:23
          Ja tam popieram pojedyńczego x !! Po co powiatowi takie połączenie ? Zobaczycie
          że to dopiero początek obcinania połączeń z oddalonymi województwami . Potem
          dworzec okaże się za duży jak na powiat i połowę dostaną w prezencie np.Siostry
          Niepokalanki i zrobią nowoczesne przytulisko dla bezdomnych no i oczywiście na
          koszt miasta . Jest przecież bardzo sławne i bogate ........Kubiś
          • Gość: xx Re: pociągiem do Powiatu IP: *.icis.pcz.pl 22.10.04, 23:29
            Ktos powinien Cie rabnac porzadnie po glowie :))

To sa rownie genialne mysli jak te ze w Czestochowie nie ma problemow z praca.
            • Gość: Kubiś Do xx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 22:27
              No pewnie że nie ma problemów z pracą .Przecież pracujesz. Jesteś przyjezdny i
              pracujesz , więc czy jest ciężko to tylko pojęcie względne. Każdy ma ciężko
              nawet dyrektor supermarketu. Geniuszu!! Widzisz w Czewie tyle pięknych miejsc a
              nie widzisz że pracy jest pod dostatkiem . Czyżby z lenistwa ?????
    • Gość: norbert Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 23:19
      Jeśli chodzi o autobusy jest to jakaś alternatywa ale na razie jest tylko jeden
      autobus o 8:45 a poza tym pociąg ma przewage nad autobusem i wiecej miejsca i
      można sie od czasu do czasu jak mniej ludzi jest położyc i przespać i toaleta
      jest i okno można otworzyć itp.itd. Ja już wysłałem maila do pkp i czekam na
      odpowiedz,przekaże wam co mi odpowiedzieli.Co do uwagi o mieście powiatowym to
      fakt przykre że nim jestesmy skoro wiele mniejszych jest wojewodzkimi ale wtedy
      może bardziej bysmy sie liczyli i było by łatwiej nie likwidować połaczeń a
      może i dało by sie wyremontować tory i jeżdziły by jakies expresy intercity i
      eurocity.........Co do bez[ieczeństwa w pociagu z przesiadką we wrocławiu to
      nie wiem bo nie jeżdziłem ale jeśli pkp wprowadzi zmiany to bede zmuszony je
      wypróbować i wtedy podziele sie spostrzeżeniami
      • Gość: Filip Re: pociągiem do Poznania IP: 69.156.224.* 25.10.04, 05:04
        Przygnebiajacy temat.
        Ten rozwoj Polski mial isc w zupelnie przeciwnym kierunku.
        Transport osobowy przestawiac na bezyne czy rope w latach gdy te paliwa sa na
        wyczerpaniu i cena ich nieustannie idzie w gore ?
        Totalny absurd. ..zamiast pracowac nad szybkim, o krotkim skladzie,
        konfortowym, taborze kolejowym.

Z torontonskiego lotniska cztery razy w tygodniu startuja sznureczkiem samoloty.
        Co dwie minuty obserwuje jak ciezki dzambo wznosi sie na wlasciwa sobie
        wysokosc ( 12.000 stop), na swoim pokladzie unoszac conajmniej 500 osob. Co
        roku oddawana jest do publicznego uzytku kolejna luksusowa czesc terminal'u
        dworca lotniczego.
        ...a w Polsce likwiduja koleje...kwasniewski przeznacza 20% z budzetu
        na "administracje"...prezesi wywoza pieniadze na nieznane nikomu wyspy "WYSPY
        PREZESOW"....topnieja fundusze emerytalne...spada przyrost naturalny...z wolna
        wymieraja ludzie.
    • Gość: Tewika Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 08:34
      Ponieważ ten temat jest ważny dla wielu mieszkańców , może dobrze by było
      połączyć siły i wspólnie walczyć o lepsze połączenia kolejowe Częstochowy
      (zaliczanej do większych miast w Polsce- 12). Mam tu na myśli mieszkańców
      piszących do PKP (np:Norbert), którzy byliby poparci przez władze naszego
      miasta i naszych lokalnych dziennikarzy. Zróbmy coś wspólnie dla siebie,łączmy
      się w trudnych i ważnych problemach.
      • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 27.10.04, 15:12
        POPIERAM.

Powinnismy wystapic do Prezydenta przede wszystkim.

To bardzo istotna kwestia.

Pozdrawiam,
    • Gość: Roman_W Re: pociągiem do Poznania IP: *.21.pl / 213.199.204.* 27.10.04, 22:46
      Oj!Oj!A którego Prezydenta masz na mysli? Tego z Częstochowy czy z Warszawy? Ja
      myślę że przyczyną wszelkiego zła na Kolei jest to że nie potrafi a mówiąc
      dosadniej nie chce się dostosować do rzeczywistości. Wszechwładza pasożytniczej
      grupy urzędniczej plus związków zawodowych (których na PKP jest na pęczki)
      konserwuje stary układ i doprowadziła na kolei do tego co mamy. Ot co.
    • Gość: lovempk Super dojazd do Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:00
      Częstochowianie, głowy do góry. Do Poznania jeździ bezpośredni PKS, który u nas
      odjeżdża ze stanowiska 15 o godzinie 8:45. Początek trasy ma w Krakowie o 6:00.
      Ma 30 minut postoju w Wieluniu i 16 minut w Ostrowie Wlkp. Obsługują ten kurs
      wygodne autobusy z Krakowa i Ostrowa. Bilet do Poznania kosztuje 40 złotych w
      jedną stronę, a ze zniżką na legitymację studencką - 28 złotych, czyli
      minimalnie drożej (ok. 2 złote), niż pociąg. Autobus jedzie szybko, przeważnie
      prowadzi go kierowca miły dla pasażerów. W Poznaniu jesteśmy o 15:10. Można
      albo dojechać na Dworzec PKS, albo wysiąść na Rondzie Rataje.
      Z powrotem też polecam ten autobus. Z Poznania odjeżdża o 5:00 rano i u nas
      jest o 11:12 (nie musimy specjalnie zarywać nocy). Połączenie bardzo przyjemne,
      wygodne i bezpieczne. Sam wielokrotnie jeździłem tym autobusem na trasie
      Poznań - Częstochowa i ponownie z niego skorzystam w najbliższą sobotę, jadąc z
      Poznania do naszego kochanego miasta. Chociaż jestem dopiero na II roku
      studiów, jazdę pociągami oblałem jeszcze w pierwszym semestrze. Pozdrawiam :)
    • Gość: adwi Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:39
      Czy rzecznik PKP jest zainteresowany tym, że miasto Częstochowa nie będzie miało połączenia z Poznaniem? Czy ludzie jeżdżący
      pociągami intercity za darmoche wiedzą co to jest dla studenta jechać do Poznania z Częstochowy przez Katowice lub Warszawę?
      Zróbcie coś, bo ci co układali rozkład są albo z Warszawy albo się nie znają na tym co robią. Można przecież jeszcze zrobic
      korektę. Nas nie stać na to, żeby tak jak kolejarze na pielgrzymkę jeździć pociągami specjalnymi, zamówionymi.
      piszcie: rzecznik@pkp.com.pl
    • Gość: norbert zorganizujmy cos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:29
      kto ma jakie pomysły prosze pisać to co dzieje sie w mieście w dużym stopniu
      zależy od jego mieszkancow bądzmy aktywni
      p.s.masa była super :):):):)
      • Gość: adwi Re: zorganizujmy cos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:20
        zróbmy pikiety na dworcu podczas pielgrzymki kolejarzy na jasną górę. niech może wrócą autobusami. pielgrzymka w najbliższą sobote i niedzielę. oj bedzie sie działo, oj będzie.
    • Gość: Tewika Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 15:05
      Niestety nie możemy liczyć , że jeden autobus PKS (jadący z Krakowa) przejmie
      wszystkich chętnych pasażerów z PKP. Można bądzie tylko liczyć na
      szczęście,żeby zdobyć wolne miejsce(takie jest moje zdanie)Piszmy więc, zasypmy
      PKP naszymi mailami , a może coś wskóramy. Prosimy też o pomoc naszych ojców
      miasta i dziennikarzy . Zamiast skupiać się na bzdetach jak komu dołożyć,
      postarajmy się wspólnie coś pożytecznego zrobić. Może Pan Leśnikowski, który
      jest częstym gościem na forum podsunie nam jakieś mądre posunięcie, a może coś
      wyjdzie ze strony Miasta ?
      • Gość: xx Re: pociągiem do Poznania IP: *.icis.pcz.pl 31.10.04, 15:37
        Jak nie przejmie jeden autobus, to pewnie pojawi sie drugi. Po prostu bedzie
        sie oplacalo.

Ale pociag to pociag - wiec powinnismy dopingowac wladze miasta do wystapienie
        w tej sprawie. Bo jesli nawet nie pomoze to radykalnie, to pokaze PKP ze nie
        mozna tak postepowac na przyszlosc - jak bedziemy bierni, to pomysla ze
        wszystko mozna z Czestochowa zrobic.

Wiec sami tez piszmy. Ale wladze miasta w tej sprawie powinny wystapic wrecz
        obowiazkowo - tak jak wczesniej w sprawie poprawy czystosci dworca.

Pozdrawiam,
    • Gość: Tewika Re: rzecznik@pkp.com.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 15:07
      Przypominam adres pod który możemy pisać
    • Gość: Jagoda Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 12:23
      Czy dziennikarze z GW mogliby nagłośnić i bardziej wyeksponować temat. Przecież
      to poważny problem dla wielu Częstochowian . Sami najlepie wiecie Państwo gdzie
      zapukać w tej sprawie,gdzie zaciągnąć języka. Myślę, że powinniście wspierać
      mieszkańców, bo my biedne szaraki jak zwykle jesteśmy lekceważeni przez
      monopolistę PKP. A może jest to jakaś wewnętrzna rozgrywka w tej firmie pod
      którą kryje się ciekawszy temat ...? proszę zaznaczcie swoim zaczkiem ten
      tekst,dacie nam poczucie ,że ten temat jest dla Was równie ważny jak dla nas, i
      że nas wspieracie i może Wam uda się coś wskórać. Kolej ma chyba możliwość
      korekty złego rozkłady?
      • Gość: GOŚĆ Re: pociągiem do Poznania i Wrocka IP: 80.51.236.* 03.11.04, 12:31
        Słyszałam,że z Wrocławiem w nowym rozkładzie jazdy też nie ma połączenia
    • Gość: norbert Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 21:00
      wysłałem maili kilka i na razie żadnej odpowiedzi po prostu żadnej może pkp sie
      nie liczy z ludzmi a może trzeba zrobić coś innego kto ma pomysły niech
      podpowie a może redakcja cosik zrobi w tym temacie
    • Gość: studentka Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.11.04, 12:13
      Mamy się szczycić największą perłą na szynach i cierpieć z powodu najgorszych
      połaczeń kolejowych w kraju. Jak widac olewają nas wszyscy i władze i
      dziennikarze i PKP, kyóre nie raczy odpowiadać na korespondencje. Żyjemy
      naprawdę w chorym , a może tylko dziwnym kraju.
    • Gość: Zuzka Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 12:27
      Jakoś nikt się nie chwali,że został uhonorowany odpowiedzią (choćby tu na forum)
      tak ze strony PKP, dziennikarzy, czy ze strony miasta (coś Pan I.L ostatnio
      cichutki). A mam jeszcze jeden pomysł, może przenieść ten wątek na forum
      poznańskie. Być może tamta strona się wypowie , a wtedy nasze starania zostaną
      jakby wzmocnione...?
      • Gość: Roman_W Re: pociągiem do Poznania IP: *.21.pl / 213.199.204.* 09.11.04, 20:51
        A co wspólnego ma z tym Pan IL?
    • Gość: Zuzka Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 11:40
      Czy są jakieś nowe wieści w tej sprawie? Czy ktoś dostał odpowiedz z PKP, a
      może ktoś zna przecieki z nowych rozkładów jazdy?
      Odpowiadając Romanowi - chciałam powiedzieć,że nikt nie chce atakować nikogo (w
      tym I.L), mamy tylko nadzieję, że problemy mieszkańców leżą na sercu naszym
      władzom i w ich rozwiązywaniu będziemy się wzajemnie wspierać. Ale to tylko s.f.
    • Gość: Roman_W Re: pociągiem do Poznania IP: *.21.pl / 213.199.204.* 17.11.04, 22:09
      Tylko widzisz Zuzko administracyjnie tego problemu się nie rozwiąże. Ta
      skostniała PKP postawiła na przetrwanie i na siłę usiłuje utrzymać to czego
      normalnie utrzymać się nie da.Ma w dodatku kilkanaście związków zawodowych
      których władza boi się jak diabeł święconej wody. I tak to trwa. Mogę cię tylko
      pocieszyć że pojawiło się pewne "światełko w tunelu". Jest nim mianowicie
      PKS.Ostatni bliska mi osoba jechała do Wrocławia. Odprowadzałem Ją na dworzec
      PKS i myszę przyznać że mile się rozczarowałem. Ruch duży, powierzchnia dworca
      wykorzystana do maksimum,autobusy czyste, siedzenia wygodne, obsługa miła.A nic
      tak nie robi dobrze monopoliście jak konkurencja.Myśle więc że za kilka lat jak
      dobrze pójdzie, to kto wie może i kolej się zmieni.
    • Gość: norbert Re: pociągiem do Poznania do pana lesnikowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:40
      Prosze sie wypowiedziec w tej sprawie ktora dotyczy wielu mieszkancow i co w
      tej sprawie robi miasto ktoremu powinno zalezec na jak najwiekszej liczbie
      połaczen kolejowych
    • Gość: norbert Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 13:49
      i co i nic nikogo nie obchodzi ten temat czy ktoś dostał jakąs odpowiedz bo ja
      nie i bardzo mni to nie raduje
    • Gość: Tewika Re: niemiecki rozkład www.db.de IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.11.04, 09:59
      Przejrzałam nowy rozkład połączeń z Poznaniem pod wskazanym przez gazetę
      adresem internetowym. Wielkich rewelacji nie ma, ale tragedii też nie powinno
      być, każdy coś chyba dopasuje , polecam i pozdrawiam . A swoją drogą to chyba
      skandaliczna sytuacja, kiedy nowy rozkład jazdy polskich pociągów jest dostępny
      na niemieckich stronach, a PKP lekceważy polskich pasażerów. Do ostatniej
      chwili trzymają rozkład w tajemnicy, to chora sytuacja tak jak jest chora PKP!
    • Gość: Tewika Re: pociągiem do Poznania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.11.04, 10:13
      Poprawiam małą nieścisłośc www.db.de. można wprowadzać polskie litery.
      Dzięki dziennikarzom za tę podpowiedz.
    • Gość: studentka Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 19:34
      PKP wciąż nie udostępnia nowego rozkładu jazdy, choć on wchodzi w życie już za
      tydzień !!!
      • Gość: Zenek Re: pociągiem do Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 20:49
        Zerknij na stronę
        rozklad.pkpik.pl/bin/new/query.exe/pn?
        np.
        Częstochowa Os. 06:44 P 45100 Pospieszny
        Kutno 10:00

Kutno 10:50 P 1717 Pospieszny
        Poznań Gł. 12:40

===========

Częstochowa Os. 09:08 P 16107 Pospieszny
        Wrocław Główny 12:30

Wrocław Główny 12:54 67933 Osobowy
        Poznań Gł. 15:45

Nie jest źle chyba z tymi połączeniami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka